Dodaj do ulubionych

endometrioza

19.08.24, 19:40
endometrioza u 17 latki czy faktycznie powoduje bezpłodność czy znacie mamy endometrioza tak wcześnie stwierdzona.
Ja znam jedną u której stwierdzono jak już syn był nastolatkiem.
To się jakoś skutecznie leczy?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: endometrioza 19.08.24, 20:50
      Endometrioza MOŻE wywoływać bezpłodność, ale nie ma takiej stuprocentowej zależności, że zawsze oznacza bezpłodność.
      Endo wyłapana tak wcześnie to nowość, bo w ostatnich latach diagnostyka bardzo się poprawiła, wcześniej kobiety przez lata słyszały, że "taka ich uroda". Moja przyjaciółka diagnozę dostała dobrze po 40-stce, wcześniej bagatelizowano jej objawy. Na dziś to choroba przewlekła i nieuleczalna, ale laparoskopowo usuwa się zmiany, wycisza ból i czasem leczy hormonalnie.
      Jeśli macie diagnozę tak wcześnie, to daje nadzieję, że trafiłyście na dobrego lekarza. To twoja córka, z tego co pamiętam?
      • pytajacakinga Re: endometrioza 19.08.24, 21:56
        kk345 napisała:

> lekarza. To twoja córka, z tego co pamiętam?

Tak moja córka , zdiagnozowana w Niemczech jeżeli ma to jakieś znaczenie.
        Dziękuję za odpowiedź czyli jest szansa że kiedyś będę Ebabcia smile
        • kk345 Re: endometrioza 19.08.24, 22:18
          Jest, patrzcie optymistycznie smile
        • turzyca Re: endometrioza 20.08.24, 08:35
          >Tak moja córka , zdiagnozowana w Niemczech jeżeli ma to jakieś znaczenie.

To szukaj centrum specjalizującego się w endometriozie i pilnuj leczenia. Takich ośrodków w Niemczech jest kilkadzieści, więc miejsca są, ale zgłaszaj dziecko jak najszybciej, bo każdy miesiąc zwłoki to dodatkowe komplikacje. Ufaj lekarzom, schematy leczenia czasem są dla nas dziwne, nieintuicyjne, np. podawanie nastolatkom hormonów w zwiększonych dawkach bez przerw na krwawienie.

Jedno z dzieci, które miałam pod opieką, miało zdiagnozowaną endometriozę bardzo wcześnie, ledwo po 16 urodzinach. I dużym tematem było zaplanowanie życia i studiów bo jasne było, że musi zaplanować ciążę bardzo wcześnie, im wcześniej tym lepiej. A jednocześnie dziecko bardzo utalentowane, wybitne naukowo, namawiane ustawicznie na karierę. Bez wsparcia terapeutów nie dałoby się tego rozsupłać.
    • sabek81 Re: endometrioza 19.08.24, 21:02
      Skutecznie nie, można zahamować, dobrze, że juz wiecie co to, bezpłodność moze powodowac ale nie musi, podstawa to specjalista od tej choroby, tak naprawdę to przede wszystkim Warszawa. Wiem co piszę, jestem 5 lat po operacji.
      • pytajacakinga Re: endometrioza 19.08.24, 21:57
        sabek81 dzięki za odpowiedz
    • alexis1121 Re: endometrioza 20.08.24, 07:57
      Zależy jaki stopień endometriozy, od 1 do 4. Skutecznego leczenia nie ma. Można się operować regularnie, ale według najnowszych zaleceń nie powinno się tego robić, bo każde „wejście” do jamy brzusznej powoduje zrosty. Współczuję diagnozy.
      Aha, też byłam leczona i operowana w Niemczech, niczym nie różni się to od leczenia w PL.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka