Dodaj do ulubionych

Ujarzmić pokręcone

22.08.24, 09:02
....włosy
Czy któraś emama jest posiadaczką pięknych loków i może polecić preparaty do ich pielęgnacji? Tak aby skręt był piękny a włosy się nie puszyły a przynajmniej puszyły mniej? Niestety wszelkie OMO, ploppingi i inne zabawy są dla mnie zbyt uciążliwe, chodzi mi tylko o kosmetyki, które robią robotę.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:04
      Nie mam pojęcia, używam na ogół tego, co moje córki kupią w R.
      A najlepsze loki mam po wyjściu z jeziora i wyschnięciu na słońcu. Albo po treningu.
      Od razu po myciu, bezkształtne sianko.
      • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:19
        najlepsze loki mam po wyjściu z jeziora i wyschnięciu na słońcu. Albo po treningu.

Mam koleżankę, która ma tak samo, twierdzi że kosmetyki z solą morską też dają taki efekt, podobno najlepszy z Joanny.
        Ale jak to działa na włosy i czy nie niszczy to nie wiem.
        • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:22
          U mnie niestety tylko połączenie wody morskiej i wiatru daje super efekt, w domu za nic niczym tego nie osiągnę a próbowałam całej masy kosmetyków z soląsad
          • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:25
            Pewnie indywidualne jak wszystko co z włosami.
            Ona tym pryska i gniecie rękami, byłyśmy razem na wyjeździe i widziałam jak to robi i faktycznie spoko efekt.
            Przy okazji - bo Ty tam z henną działasz i pamiętam ze khadi - ale chyba ten popielaty brąz, jak dobrze pamiętam? Nie masz doświadczeń z orzechowym brązem czasem?
            • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:28
              Ja robię ciemny blond który wychodzi jako ciemny brąz.
              Z innymi kolorami nie mam doświadczenia.
              • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:29
                To coś popierdzieliłam z tym popielatym brązem.
            • mdro Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:32
              "Nie masz doświadczeń z orzechowym brązem czasem?"

Ja używałam orzechowego brązu zanim się przestawiłam na inne mieszanki. Jest dość ciemny, siwe u mnie pokrywał bez farbowania dwuetapowego. W odcieniu cieplejszy od popielatego brązu, co mnie nie bardzo pasowało - naturalnie jestem (byłam wink) chłodną szatynką, więc jak się popielaty pojawił, to się przestawiłam (a teraz w ogóle używam Sattva orzechowy brąz, który IMO jest chłodniejszy od popielatego Khadi).
              • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:42
                Ciepły jako taki mi aż tak nie przeszkadza, ale wolałabym żeby nie wpadał w czerwony.
                Coś mi się wydaje że z tymi naturalnymi to trochę loteria, z jednej strony myślałam żeby się przerzucić na naturalne po latach farbowania normalnymi, z drugiej - chemicznymi wiem co wyjdzie i jak co osiągnąć, a tu nie mam pojęcia co się dzieje big_grin
                • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:44
                  Do tego zioła lubią się nawarstwiać i dawać "poświatę", u mnie to bakłażan Grażyny 😅 więc że dwa razy w roku farbuję biedatubką żeby bakłażana pokonać:p
                  • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:51
                    I pokonujesz? Nie masz tego o czym się czasami słyszy że "o jezusie, farba na zioła, zielony na bank, koniec, dramat, zioła to bilet w jedną stronę, bogowie, dopomóżcie!"? big_grin
                    • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:06
                      Niee, zielone wychodzą po rozjaśnianiu, ciemna farba nie robi tego efektu:p
                      • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:07
                        *u mnie nie robi! Żeby nie było, że komuś zrobi i będzie na mnie , jak z polecaniem ujowych odżywek:p
                        • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:09
                          Spoko, nawet jakby zrobiła to myślę że bym to ogarnęła, mając na uwadze ogrom doświadczeń chemicznych big_grin
                          W sumie może i sobie strzelę taką ziołową w ramach eksperymentu, no co się niby może stać.
                          • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:12
                            Z tego samego wyszłam założenia 😁
                • mdro Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 17:12
                  "wolałabym żeby nie wpadał w czerwony"

Czerwony nie, raczej rudy. No i trzeba pamiętać, że się ciemne tony szybciej wypłukują.

Mnie mniej zależało na konkretnym kolorze, a bardziej na pokryciu siwych. Naturalne, jak pisałam, i tak mam (miałam, bo tych siwych coraz więcej wink) ciemne, a nawarstwianie, o którym pisze szarmszejk, u mnie daje efekt zbliżony do naturalnego koloru (żadnych bakłażanów nie zaobserwowałam).

Farbowanie naturalnym ma tę zaletę, że włosy wyglądają, nomen omen, naturalnie wink. Wadą jest faktycznie to, że nigdy nie jesteś na 100 pewna, jaki będzie kolor (u mnie na przykład ostatnio wyszedł ciemniejszy niż zwykle, może to efekt nałożenia na włosy potraktowane wcześniej szamponem koloryzującym), kolor się nieco wypłukuje w miejscach, gdzie był kładziony tylko raz (co się kumuluje z odrostem), a tam, gdzie jest więcej warstw, może się nawarstwiać (co zwłaszcza przy jaśniejszych włosach może być mało pożądane - ja akurat jestem zadowolona).
              • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:56
                >Jest dość ciemny, siwe u mnie pokrywał bez farbowania dwuetapowego.

ja uzywałam różnych, w tym orzechowego.
                generalnie u mnie sprawa wygladała tak, że ja "od zawsze" uzywałam farb henny. Przez długi czas była to polska firma, Anza (chyba, już nie pamiętam), której farby mozna było kupować w aptekach zielarskich. Były doskonałe.Niestety, zakończyli produkcje. Z tego co powiedziała mi pani z zielarni to farbę tę opracował pan mąz (z odpowiednim wykształceniem) dla swojej żony. Pan i żona zmarli a syn przestawił sie na bardziej opłacalna produkcję, farb ściennych (pewnie bez henny...).
                Długo szukałam alternatywy, w tym w swoim czasie próbowałam khadi. Nie wyobrażałam sobie dwuetapowego farbowania wiec...orzechowy brąz, polecany do włosów mniej lub bardziej siwych. No niestety, u mnie nie zdał zadania.Podobnie zresztą i popielaty brąz. Siwe włosy wychodziły żółtawe, włosy naturalnie ciemne (ja - szatynka naturalna) wyszły w kolorze zadanym.
                Zaczęłam przygode z farbami aptecznymi, ecosreko, niby delikatnami. Po kilku latach mam zniszczone włosy, z sianem na głowie.
                Podkuliłam ogon i wróciłam do henny, khadi właśnie. Z tym że do farbowania dwuetapowego. Niestety chociaż nie jest to aż tak upierdliwe, jak się spodziewałam.
                Włosy juz po jednym farbowaniu, stały sie ponownie włosami.
                Kupiłam ciemny brąz i na włosach siwych (po drugim farbowaniu, rzecz jasna) wychodzi raczej średni brąz, bez czerwieni. I przy tym chyba zostanę.
                W pierwszym etapie farba naturalna (czerwona), włosy też czerwone, mniej lub bardziej.
                W drugim ciemny brąz i efekt doskonały (brak czerwonego, siwych też).
                Z tym że ja nie mam włosów łatwo farbujących sie, raczej cieżko. Ale khadi dała radę.
                A najbardziej cieszy mnie odzyskanie "normalnych" włosów a nie przesuszonego siana na głowie.
                • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:14
                  Dwuetapowego wolałabym jednak uniknąć, wstępnie do testów wytypowałam orzechowy brąz sattvy. Zobaczymy.
                  • hosta_73 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 08:00
                    Spróbuj. Mam dużo siwych (zwłaszcza skronie i grzywka) i nie muszę farbować dwuetapowo. A farbowałam i Khadi orzechowy brąz, popielaty brąz i Orientaną. Zawsze chwyta ładnie a wypłukuje się stopniowo i siwe nabierają koloru od miedzianego po... beżowy (taki trochę cappuccino) ale nigdy do siwego. Daje to fajny efekt na całych włosach, zwłaszcza teraz, w lecie.
                    • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 09:00
                      Ja mam całe siwe i też nie muszę dwuetapowo. Inaczej w życiu bym się w to nie bawiła:p
                      Pewnie, jak zawsze, zależy od włosów:p
                    • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 11:09
                      Takie coś by mi nie przeszkadzało tylko teraz mam farbowane normalnie farbą i się trochę obawiam że odrost będzie jaśniejszy bo tam nie chwyci. Ale spróbuję i tak. Zobaczymy.
                      • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 11:52
                        odrost na pewno bedzie inny (jaśniejszy?) bo przecież wyjsciowe warunki bedą inne - włosy farbowane i innego koloru odrost. Dopóki te farbowane nie odrosną albo ich nie zetniesz od razu.
                        Dla mnie cappuccino (tez taki osiągałam) jest nie do przyjęcia bo naturalnie jestem szatynką i do tego koloru jestem przyzwyczajona. Nie chce zostac nagle ciemną (mniej lub bardziej) blondynką, z rudawą poświatą w kolejnych tygodniach, przy wypłukiwaniu.
                        Przy farbowaniu dwuetapowym mozesz drugą farbę położyć zaraz po tej pierwszej. Trzeba to sobie zorganizować bo trwa dłużej niz położenie farby chemicznej.Np w ciagu dnia pierwsza farba a po spłukaniu, na noc (wcześniej, przy pojedyńczym farbowaniu, kładłam tylko na noc), farba właściwa.
                        No ale cos za cos - albo masz zdrowe włosy, bez siana, albo szybko farbą chemiczną.
                        • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:00
                          Siana i tak nie mam, bardziej ciekawość mną kieruje niż jakiś przemyślany koncept. Dwuetapową odrzucam, raz mogłabym zrobić ale bawić się tak co miesiąc odpada całkowicie.
                          • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:13
                            >Dwuetapową odrzucam, raz mogłabym zrobić ale bawić się tak co miesiąc odpada całkowicie.

pewnie, zawsze masz wybór.
                            Natomiast co do skrętu - mam włosy z tendencją do falowania - to u mnie najlepiej sprawdziło sie wcieranie pianki, tak wielkosci mandarynki, we włosy, tuz po umyciu i osuszeniu ręcznikiem. I zostawienie do naturalnego wyschniecia. Włosy do ramion.
                            • simply_z Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:58
                              Nie czaje fenomenu pianek, przeciez to skleja i wysusza wlosy,
                              • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 13:03
                                Żel też skleja. Ale to się potem klapie, "doi" czy jaka kto tam ma metodę na "scrunch the crunch" :p
                                • simply_z Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:30
                                  Probowalam i jest koszmar, ogolnie wlosy falujaco-pierzaste, nie typowe loki wygladaja dobrze zaraz po tzw. stylizacji, kilka godzin po lub na drugi dzien, u wielu osob robi sie znow pierze, w dodatku opadajace...
                              • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:39
                                >Nie czaje fenomenu pianek, przeciez to skleja i wysusza wlosy,

zależy ile jej wklepiesz we włosy. A moze i jaka pianka?
                                We włosy do ramion wcieram (na całość a nie punktowo) nie wiecej niz wielkośc mandarynki/orzecha włoskiego.
                                Nie sklejają sie.
                                Nie modeluje ich potem (suszarka i szczotka), schną naturalnie. Ale moje włosy same z siebie "falują"
                                Włosy bardziej wysusza chemiczne farbowanie.
                                • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:45
                                  aha, no i niestety...jak chce się miec ładne włosy to trzeba myć codziennie. Tym samym zabieg powtarzac codziennie, po umyciu.
                                  Następnęgo dnia to nigdy nie będzie dobrze bo przeciez w nocy, spiac, nie panujesz nad włosami. Przewracasz z boku na bok, ugniatasz włosy - no chyba nie muszę ci tego tłumaczyć? w końcu śpisz już od kilkudziesięciu lat, codziennie. A właściwie - co noc.
                                  • chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:57
                                    To ja bym musiała myć co 2 godziny (od zawsze na tyle starcza mi modelowanie, od fryzjera).
                                    • mava12 Re: Ujarzmić pokręcone 24.08.24, 13:40
                                      >To ja bym musiała myć co 2 godziny (od zawsze na tyle starcza mi modelowanie, od fryzjera).

Dosyć dziwne. Mnie wystarcza na cały dzień. Następnego dnia, po spaniu, nie sa oczywiście takie same. Chociaz te modelowane przez fryzjera tez zachowują jakies resztki.
                                      Moje modelowanie zawsze wystarcza na cały dzień, do nocy. Przy czym "moje" jest nader oszczędne, pare machnięć szczotką, bo nie mam do tego cierpliwosci. Głownie podwinięcie włosów do spodu.
                                      moja kuzynka, z ktora byłam kiedyś na wakacjach, rano, miedzy myciem a sniadaniem, zakładała tylko kilka wałków samoprzylepnych na sam dół, żeby ten dół włosów podwinąc (bardziej "przypomnieć") do dołu. Nie trwało to dłużej niz 15 minut, i włosy trzymały się doskonale przez resztę dnia.
                                      Moze warto poszukac fryzjera, który dobrze zetnie włosy?
                                      Ja pianke stosowałam na dłuzsze włosy, falujące i noszone bez modelowania. Teraz je ścięłam i nie uzywam pianki. Natomiast modeluje (oszczędnie) po myciu.
                                      • chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 24.08.24, 13:49
                                        mava12 napisała:

> Moze warto poszukac fryzjera, który dobrze zetnie włosy?

Nawet mnie nie denerwuj. W moim długim życiu miałam takich tylko dwóch, jeden wieki temu w mieście oddalonym 180 km od mojego, a od czasu jak moja druga w życiu genialna fryzjerka wyjechała do innego regionu 15 lat temu, nie znalazłam jeszcze równie dobrego, dobrze, jak je zetnie nienajgorzej 🙄
                                        Już straciłam nadzieję.
                              • black_magic_women Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 23:43
                                simply_z napisała:

> Nie czaje fenomenu pianek, przeciez to skleja i wysusza wlosy,

I robią się strąki 😞 jedyne co to może pianka u samej nasady włosów ma sens.
                                >
          • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:32
            Ale po pewnym czasie nie są zniszczone? MOje tez nad morzem bajka ale po 2 tygodniach widzę, że zdecydowanie są przesuszone. Pomaga po powrocie olejowanie
            • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:36
              No tak jak napisałam - tego nie wiem. Wyglądają bardzo dobrze, wiem że masek też używa.
              • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:25
                NO też moje nad morzem wyglądają bardzo dobrze, po powrocie jest ratowanie siana.
            • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:47
              Moje po wakacjach też siano totalne 😐
              Sól+ słońce i zawsze wracam wyblakła i wyschła:p
        • daniela34 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:49
          Spray z solą morską działa nawet na moje prostawe włosy. Rzeczywiście wyglądają super, tyle że on wysusza.
          • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:26
            A im włos bardziej kręcony tym bardziej wysusza.
      • kurt.wallander Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 11:17
        primula.alpicola napisała:

> A najlepsze loki mam po wyjściu z jeziora i wyschnięciu na słońcu. Albo po tren
        > ingu.

Moja córka też po deszczu.

• chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:25
          Woda deszczowa jest miękka, dawniej się ją specjalnie łapało do mycia włosów (bo po twardej studziennej wychodziły proste strąki).
          • konsta-is-me Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:39
            Po studziennej będę jeszcze prostsze "strąki" - chodzi o to że miękka woda mniej wysusza i włosy są bardziej miękkie , to nie skręci włosów.
            • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 15:00
              konsta-is-me napisała:

> Po studziennej będę jeszcze prostsze "strąki" - chodzi o to że miękka woda mnie
              > j wysusza i włosy są bardziej miękkie , to nie skręci włosów.

Mi na urlopie w rejonie z bardzo miękką wodą włosy mniej się kręcą, fakt, czasem na zdjęciach wyglądają nawet na całkiem proste, ale równocześnie też mniej puszą i to pomimo ogromnej wilgotności powietrza. I chyba wolę te fale niż barana.
      • convalaria Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:10
        Odpowiem zbiorczo, choć pewnie nie po drzewku🤷🏻‍♀️ Ja używam kremu Curl la la, poleconego tutaj na forum, okazał się najlepszym kosmetykiem do kręconych włosów ever!! Poleciłam jeszcze kilku osobom, są zachwycone, choć nie bardzo sprowadza się na gęstych włosach, ale typowe kręcone są z reguły cienkiej najpierw spray do kręconych włosów z Only Bio, na suche po umyciu i nocy wlosy( też chodze spać z mokrymi) a rano spray i krem. Dwa dni spokoju, nawet przetłuszczać mi sie przestały. Więc za innymi forumkami, polecam! Orzechowy brąz z Sattva rzeczywiście jest chłodny ale niestety siwych nie pokrywa…
      • convalaria Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:29
        Odpowiem zbiorczo, choć pewnie nie po drzewku🤷🏻‍♀️ Ja używam kremu Curl la la, poleconego tutaj na forum, okazał się najlepszym kosmetykiem do kręconych włosów ever!! Poleciłam jeszcze kilku osobom, są zachwycone, choć nie bardzo sprowadza się na gęstych włosach, ale typowe kręcone są z reguły cienkie. najpierw spray do kręconych włosów z Only Bio, na suche po umyciu i nocy wlosy( też chodze spać z mokrymi) a rano spray i krem. Dwa dni spokoju, nawet przetłuszczać mi sie przestały. Więc za innymi forumkami, polecam! Orzechowy brąz z Sattva rzeczywiście jest chłodny ale niestety siwych nie pokrywa…
        • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 17:17
          Orzechowy brąz z Sattva rzeczywiście jest chłodny ale niestety siwych nie pokrywa…

No masz, a już miałam zamawiać.
          • livia.kalina Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 23:13
            Ja używam ciemnego brązu i mi pokrywa, choć moje w naturalnym kolorze są o ton ciemniejsze. Ale dla mnie to zaleta- takie farbowanie ton w ton, uważam, że to naturalniej wygląda. I kolor jest chłodny.
            • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 08:35
              Ale mnie bardziej o siwe chodzi. Ten ciemny brąz nie wychodzi ci czarny?
              • livia.kalina Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 15:42
                Nie, zdecydowanie nie wychodzi czarny. Wychodzi taki dość jasny brąz ale chłodny.
          • convalaria Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:08
            Ostatnio kupiłam z Ros... ziołową farbę do włosów z firmy Venita orzechowy brąz i tu z pokryciem siwych jest lepiej, wychodzą takie jaśniejsze ale już nie siwe. I ten kolor w moim odczuciu też jest chłodny
            • 35wcieniu Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:12
              Też ja widziałam w Rossmanie ale wygooglałam jakiś test na kilku kobietach i ten kolor jest jakiś dziwny, przynajmniej na tych trzech.
        • hosta_73 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 08:05
          Czyli ten spray jest użyty dwa razy? Na suche po umyciu i znowu rano?
          • convalaria Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:04
            Nie, ja myje na noc i śpię z mokrymi a rano na suche przed ten krem psikam. Krem nakładam na takie leciutko wilgotne po spreju
            • hosta_73 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 12:13
              ok, dzięki. Zaczęłam się bawić w wydobywanie skrętu z moich niemal prostych włosów ale jeszcze zielona jestem smile
    • mikams75 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:26
      aktywator lokow cantu, ale wg mnie omo to podstawa i nie widze w tym jakiejs szczegolnej uciazliwosci, ale moze stosuje w uproszczonej wersji.
      • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:36
        no ja w sumie też omo się staram ale tak "na szybko".
        • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:29
          Nie musisz omo. Mam kręcone włosy. ponad 20 lat prostowane, w pandemii mi się nie chciało.
          Na poczatku cudowałam ale prawda jest taka, ze moje prostowane i rozjaśniane musiały zwyczajnie...odrosnąć bez prostowania
          Teraz myje je normalnie, tyle ze mam dobrane odżywki do włosów, czasami olejuję przed mysiem (teraz pod koniec lata co mycie, bo niestety dostały w kość nad morzem), nie myję omo. Po umyciu nakłądam odżywkę na 20 minut.
          Normalnie je czeszę , śpię na zwykłej poduszce.
      • towarzyszka_leila Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 17:54
        Mam po nim fajne włosy, tyle że nie loki, raczej takie surfer waves, czy jak to się nazywa.
    • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:31
      To zależy od włosów. A u mnie jeszcze od pory roku. Inne są latem inne jesienią.
    • kaki11 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:35
      Też bym to chciała wiedzieć...może tu coś poznam. A w ramach reaktywacji skrętu jak po wstaniu mam już bliżej nieokreślone siano ostatnio nieźle sprawdza mi się mgiełka z only bio-pryskam, ugniatam i faktycznie jakoś mi to te włosy definiuje.
      • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:38
        o tak, ta mgiełka jest chyba najlepsza. Ostatnio kupiłam z anwenu i mimo, ze zapach i "rozpylacz" o niebo lepsze to efekt niestety gorszy. Z tym ,że jak mam włosy umyte wieczorem to oprócz mgiełki spryskuj jeszcze wodą.
        • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 09:50
          Pina lokada? Ona jest straszna, klei się toto jakoś, włosy wyglądają jak matowe dredy, blee.
          Ale psikacz faktycznie fajny, zostawiłam :p
          • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:04
            szarmszejk123 napisał(a):

> Pina lokada? Ona jest straszna, klei się toto jakoś, włosy wyglądają jak matowe
            > dredy, blee.
            > Ale psikacz faktycznie fajny, zostawiłam :p

niestety ta sama...
          • gorzka.gorycz Re: Ujarzmić pokręcone 24.08.24, 00:04
            Only Bio śmierdzi przeokropnie tanimi landrynkami. Ohyda. I generalnie wcale zachwycających efektów nie daje. Ja używam Cantu na całkiem mokre włosy i olejek lub jedwab.
      • dni_minione Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:05
        To ja dodam, że najlepsze falki mam po długim trzymaniu odżywki humektanowej z Only Bio. Nakładam ją i siedzę w wannie z 20 min, potem spłukuję, a rano (tak, śpię w mokrych, nawyk którego nei mogę się pozbyć) są nieźle poskręcane od ucha w dół.
        • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:12
          Ja gdybym poszła spać z mokrymi rozpuszczonymi miałabym mega szopena rano , bez względu na to, co nałożę wieczorem:p
          Bywa, że śpię z wilgotnymi włosami ale muszę je wtedy zapleść, inaczej rano się z nich nie wyplączę:p
          • dni_minione Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:16
            Ja odwrotnie. Po spaniu mam je w miarę gładkie, zwłaszcza przy głowie, a nawet takie falki po tej odżywce się same robią. Natomiast suszenie naturalne (bez stylizacji) kończy się puchem bez jakiegokolwiek skrętu. Więc jeśli myję w dzień, to obowiązkowo suszarka albo lokówka, a jeśli schną w nocy to rano można wyjść bez stylizacji. Nie jest idealnie oczywiście, ale to nie szopen.
            • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:21
              I jak tu komu potem doradzać, jak mamy wszystkie tak różne doświadczeniawink
              Ps. U mnie się super sprawdza ta pianka:
              • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:04
                to prawda, pytam ale i tak bym sprawdzała pewnie kolejny kosmetyk. Na szcze scie nauczyłam się kupować jedną rzecz z serii bo kiedyś , zachęcona peanami na temat kosmetyków, kupiłam całą serię, szampon, odżywkę i chyba piankę. Dla mnie były do kosza....Wczoraj kupiłam nową odżywkę Strictly Curls i na razi na plus
        • kaki11 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 23:54
          A to spróbuję tak zrobić z tą odżywką .Akurat ją mam, ale używałam tylko raz czy dwa i bo zużywam inną, i nakładałam tylko na chwilę. Miałam ich maskę do wysokoporowatych, ale jakiegoś super efektu nie było. W sensie ładnie się rozczesywały i początkowo wydawały gładsze, ale po wyschnięciu wyglądały tak samo jak po większości.
    • drilka Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 10:06
      To wszystko zależy od włosów. Zresztą ja używając ostatnio tych samych produktów codziennie budzę się z innymi lokami.
      Polecane tutaj cantu i essentials u mnie się nie sprawdziły. A co się sprawdza? U mnie jednak omo z olejami i maskami emolientowymi to podstawa. A do tego obecnie aktywator z only bio i krem vitanativ. Maski i aktywator wczesuję. Na następny dzień odświeżam wodą w sprayu i pianką do loków z welli obecnie (moich wlosów nie skleja). Przetestuję powyższą mgiełkę z onlybio. Do mgiełek się zniechęciłam po cantu, ale spróbuję.
      A tak w ogóle to też mam nadzieję na jakiegoś graala bo z lokami (tzn z ładnymi lokami) jest w uj roboty.
    • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 11:55
      Nie wiem. W tym tropikalno- wilgotnym powietrzu nic tak naprawdę nie działa. Mam niby ładne cięcie, ale 5 minut po wysuszeniu i ułożeniu głowa zamienia się często w barana. Więc wcieram tylko i+mHair Care Anti-Frizz w mokre włosy po myciu, suszę i zbieram elastyczną opaską do tyłu.
      Bardzo chwalę sobie też URTEKRAM Rose Spray Conditioner. Spryskuję w ciągu dnia na suche włosy. Działa odświeżająco, ciut obciążająco, czyli zwijają się lepsze loki i nabłyszcza trochę włosy.
      • chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:15
        A mnie po I+M Anti-Frizz aplikowanym na mokro robi się przyklep jak po brylantynie, a po aplikowanym na sucho puchowe afro, wyłażące nawet z włosów ciasno ściągniętych gumką. Jedynym specyfikiem, który jako tako wygładza i trzyma w ryzach, jest morelowa odżywka bez spłukiwania Anwenu.
        Mam nadzieję, że to puszenie na maksa to głównie od obecnych upałów i po ochłodzeniu się trochę poprawi, bo idzie się pochlastać https://forum.miau.pl/images/smilies/2014-39.jpg
        • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:44
          chatgris01 napisała:

> A mnie po I+M Anti-Frizz aplikowanym na mokro robi się przyklep jak po brylanty
          > nie,

On dla mnie w ogóle nie jest tłusty. Najlżejszy ze wszystkich, jakich do tej pory używałam.
          Ale tu znowu może wychodzą różnice we włosach. Moje włosy są naprawdę suche i ja mam ich bardzo dużo, obecnie przy tej wilgotności mam nawet potężną szopę. Na wygładzenie u mnie nie ma kompletnie szans, po preparatach leave in one się nawet jeszcze bardziej kręcą, ale przynajmniej nie puszą.

• chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:54
            Dla mnie tłusty też nie był, też mam suche i po nałożeniu na sucho, po wchłonięciu robiła mi się właśnie potężna szopa jak afro, każdy włos osobno w spiralkę, a nałożony na mokro nie tyle natłuszczał, tylko tak jakby hamował wysychanie, włosy były jak mokre (ale nie tłuste).
            O, jeszcze mi się przypomniał ten w tubie, który kiedyś doradzałaś, ten dawał niezły efekt, tylko ta tuba jest potężna i wystarczyłaby mi na 2 lata, niestety wcześniej zawartość zjełczała...
            I+M ma o wiele praktyczniejszy format (dlatego się skusiłam, niestety nie jest dla mnie, żałuję bardzo).
            Nadal poszukuję graala (niedawno któraś ematka doradzała jakiś włoski krem do włosów, mam zamiar wypróbować, ale chcę wcześniej zużyć te co mam).
            • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 16:30
              chatgris01 napisała:

>
              > O, jeszcze mi się przypomniał ten w tubie, który kiedyś doradzałaś, ten dawał n
              > iezły efekt, tylko ta tuba jest potężna i wystarczyłaby mi na 2 lata, niestety
              > wcześniej zawartość zjełczała...

O, to sorry. Ja tą tubę Rasayany zużyłam, nawet dwie, ale mi ten zapach przypominał odświeżacz do kibla, dlatego już nie kupuję. Tego i+m też już zużyłam chyba z 4 opakowania, czasem używam go powtórnie na suche włosy podczas dnia. Jełczeją mi za to odżywki do spłukiwania, bo nie lubię tej tłustej mazi spływającej po plecach pod prysznicem.
              Jak coś nowego leave-in przetestujesz, to napisz, ja ciągle szukam nowych produktów, bo lepsze jest wrogiem dobrego.
              Ja mm jeszcze próbkę włoskiej marki La Saponaria - Leave-in Conditioner Moringa & Lino, ich INNER Wondermask Anti-Frizz do spłukiwania była bardzo dobra, ale w opisach uprzedzają, że to też do bardzo suchych włosów.

• chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 16:59
                A próbowałaś emolientowej moreli Anwenu? Ona daje bardzo podobny efekt do Rasayany, a pachnie delikatnie morelą, całkiem przyjemnie.
                https://sklepanwen.pl/userdata/public/gfx/738/Anwen-Butelka_150ml-Morela-Odbicie.jpg
                • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 18:07
                  Z leave in'ów ostatnio bardzo sobie chwalę Cantù winogronowe.
                  • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 20:46
                    szarmszejk123 napisał(a):

> Z leave in'ów ostatnio bardzo sobie chwalę Cantù winogronowe.

Cantu ma trochę dyskusyjne (dla mnie) składy i jest do tego (za) mocno perfumowane.
                    • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 20:49
                      No jest naperfumowany, to fakt, ale na szczęście szybko się ten zapach ulatnia.
                      • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 20:52
                        A co do Cantù, to mnie ich produkty nie podchodzą w większości jakoś bardzo. Od czasu do czasu daje mu szansę jak np. jest za psi grosz w TK Maxx wink i ta to właśnie jedna z takich szans, tym razem udana.
                        • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 21:13
                          U mnie te Cantu są w DM, ale nie wszystkie.
                          • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 07:51
                            U mnie są w każdej drogerii w sumie, nie wszystko ale dużo.
                          • konsta-is-me Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:51
                            Cantu nie polecam, one jednak są albo za ciężkie albo jakby sklejają i wysuszają ,no generalnie nie dzialaja. A wypróbowałam prawie wszystko ,to jednak nie dla europejskich włosów.
                            Poleciałam kiedyś Biopoint Miracle Bliss ( spray) działa nawet w wilgotnym klimacie.
                            • szarmszejk123 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 15:50
                              To prawda, że ciężkie.
                              Ja na aktywator znalazłam taki sposób, że mieszam go z wodą w butelce z psikaczem i używam do reanimacji i w tej formie jest spoko.
                              Sam robi tłuste strąki.
                              • mikams75 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 18:54
                                ja nakladam na mocno mokre wlosy a do odswiezenia suchych tez mieszam z woda na dloni i wgniatam.
                • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 20:44
                  chatgris01 napisała:

> A próbowałaś emolientowej moreli Anwenu?

Nie i raczej w najbliższym czasie nie spróbuję. To musi być łatwo dostępne u mnie. I fajnie gdyby nie było zbyt perfumowane. Ostatnio wszystko mi w tym wilgotnym powietrzu śmierdzi.
                  • chatgris01 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 21:03
                    Ma zdecydowanie słabszy zapach od Rasayany, i pachnie naturalnie, morelą (jak owoc).
                    • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 21:13
                      chatgris01 napisała:

> Ma zdecydowanie słabszy zapach od Rasayany, i pachnie naturalnie, morelą (jak o
                      > woc).
                      >

Może kiedyś przy okazji spróbuję. Ostatnio toleruję w kosmetykach tylko zapach róży i lawendy, może jesienią mi się odmieni.
    • dni_minione Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:03
      Shorty z tym pięknym panem mi się pokazują na YT, to chyba najlepsze kręcone włosy jakie widziałam w życiu. Często pokazuje produkty, których używa, ale w Polsce większość jest pewnie niedostępna.
      Tak sobie myślę, że z TAKIMI włosami można wszystko.
      www.instagram.com/iamorlandojames/
      • raczek47 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:17
        Dla mnie-pianka Pure i krem do loków Evo
        Ale to nie są tanie,drogeryjne kosmetyki.
        I jak już- kupuj tylko w sklepie,nie na allegro ,bo je rozcieńczają ( sama się nacięłam ).
        • dni_minione Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:23
          O tym mowa? purenatural.com.pl/produkt/pure-curly-girly-200-ml/ i evohair.pl/pl/p/TOTAL-RECOIL-krem-definiujacy-loki-200ml/181 ?
          Razem je stosujesz czy albo albo?
          • raczek47 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:31
            Tak.
            Stosuję albo to albo to.
            I szampony i odżywki też tylko te,ewentualnie Sebastian.
            • dni_minione Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:37
              A które z tych dwóch lepsze albo bardziej wydajne? Co dokładnie robisz po nałożeniu na wilgotne włosy? I czy potem jeszcze coś dokładasz?
              • raczek47 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:10
                dni_minione napisała:

> A które z tych dwóch lepsze albo bardziej wydajne? Co dokładnie robisz po nałoż
                > eniu na wilgotne włosy? I czy potem jeszcze coś dokładasz?
                Każdy jest trochę inny,krem chyba bardziej lekki,ale mała różnica Pianka bardziej podnosi włosy .Czasem psikam sobie jako utrwalacz wodą Uriage,ale ja w ogóle od tej wody się uzależniłam i psikam nią i.twarz i włosy i ciało 🙂
                • raczek47 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:11
                  raczek47 napisała:

> dni_minione napisała:
                  >
                  > > A które z tych dwóch lepsze albo bardziej wydajne? Co dokładnie robisz po
                  > nałoż
                  > > eniu na wilgotne włosy? I czy potem jeszcze coś dokładasz?
                  > Każdy jest trochę inny,krem chyba bardziej lekki,ale mała różnica Pianka bardzi
                  > ej podnosi włosy .Czasem psikam sobie jako utrwalacz wodą Uriage,ale ja w ogóle
                  > od tej wody się uzależniłam i psikam nią i.twarz i włosy i ciało 🙂

Wydajne obie tak samo-czyli baaardzo
                  Mało się nakłada a robi efekt
        • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:32
          Super. Widziałam ale nie wiedziałam czy warto. Spróbuję bo lepiej wydać raz niż mniej na jakieś guana które i tak nie pomagają
      • hanusinamama Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 12:38
        Pytanie czy jego kosmetyki będą dobre dla innych. Na moje blond, wysokopory zapewne nie
        • konsta-is-me Re: Ujarzmić pokręcone 24.08.24, 02:26
          Zapewne nie.
          Pan ma stosunkowo lekko kręcone, z podbitym skrętem ( u nasady i do pewnej długości są proste/ falowane) co najwyżej sredniopory.
          Jak farbowane na blond to ( nie wiem czy jeszcze jest) spróbuj Kerastate do farbowanych - jedyna odżywka która od razu wygładziła moje włosy, aż za bardzo nawet.
    • towarzyszka_leila Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:00
      U mnie najlepsze skręty wychodzą po następującym zestawie (poniżej linki):
      - szampon Olaplex 4C, lub L'Oreal Professional dla kręconych
      - odżywka drożdżowa
      - pianka Syoss a na końcówki krem Joanna do loków;

Ważne: pianki i kremy wgniatamy na mokre włosy, tuż po umyciu, głową w dół. Nie suszę suszarką, ale dyfuzor głową w dół jeszcze podbija efekt i volume na maksa się robi;

friser.pl/olaplex/bond-maintenence-claryfying-shampoo-szampon-oczyszczajacy-do-wlosow-250ml?srsltid=AfmBOop4nBp4atzmGz3UVkJxMebxNeRdl3-G04EEmpvZJYHYCUOkWA7iEEg;
      friser.pl/loreal-professionnel/curl-expression/zelowy-szampon-oczyszczajacy-do-wlosow-kreconych-500ml
      www.notino.pl/syoss/curl-control-pianka-do-wlosow-utrwalajaca-do-naturalnego-utrwalenia/p-16143708/?utm_content=SYOCRCW_KSTL01&utm_medium=srovnavac&utm_source=ceneo&ceneo_spo=true&ceneo_cid=a1bf74eb-ef1a-d4e6-7bd8-73805dde2733
      sklep.joanna.pl/pasty-styling-effect-krem-do-lokow-150g,c109,p1220,pl.html
    • klaramara33 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 13:59
      Mojej córce najbardziej to służy ,ok.4-6 pompki oleju w kilku miejscach (najwięcej od połowy włosów i same końcówki)po myciu na włosach rozprowadzam , rozczesuję szcotką, po wyschnięciu ładne fale, które rozczesuję tylko ręką:
      olej z pompką
    • kanga_roo Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:13
      - dobre cięcie (cieniowanie podkreśla skręt),
      - mycie omo,
      - lekkie odsączanie mokrych bawełnianym ręcznikiem (nie frotte),
      - rozczesywanie,
      - onlyBio emolientowa (nie spłukiwać),
      - nie dotykać za bardzo póki nie wyschną.

jak jest sucho/wietrznie dodaję do onlyBio trochę żelu do włosów.

nie wiem, dlaczego piszesz że omo jest dla Ciebie uciążliwe. jeśli nie czeszesz włosów na sucho to rozpoczęcie mycia od odżywki doskonale rozplątuje włosy, szampon oczyszcza a druga odżywka znów rozplątuje i wygładza. lekkie odsączenie, rozczesanie, lepsza odżywka zostawiona na włosach i po sprawie. załatwiam temat w 5 minut.
      • ju8 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 14:41
        chodzi mi o takie bardziej profesjonalne omo czyli dłuższe trzymanie odzywek, określony szampon albo lepiej jakiś inny preparat do skóry głowy np środek do pielęgnacji intymnej itd. Na stronach dla "zakręconych" omo jawi się jako długotrwały i skomplikowany rytuał, tu myj końcówki, tak tylko skalp itp. W domu, pod prysznicem stosuję często omo tak jak ty, czyli kilka minut i głowa umyta.
        • kanga_roo Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:29
          to spróbuj na początek z ręcznikiem innym niż frotte i z zostawieniem odżywki na włosach.
          zobaczysz, czy Ci to odpowiada.
          ja nie mam czasu ani siły na wypasioną pielęgnację, dlatego nie używam olei, szamponów które się nie pienią ani suszarki z dyfuzorem.
          ale pomysł z zostawieniem odżywki, odsączaniem w gładki ręcznik czy używaniem żelu (im tańszy tym lepszy) znalazłam na blogu "Kokardka Mysi", który, kiedy jeszcze istniał, był kopalnią wiedzy dla pokręconych. i mi się sprawdza. podobnie jak cieniowanie, zresztą, i parę tipów do farbowania.
          • snakelilith Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 15:50
            kanga_roo napisała:

> [czy używaniem ż
            > elu (im tańszy tym lepszy)

Serio? Żele, a zwłaszcza te tanie, zawierają hektolitry alkoholu, a ten długo terminowo robi, mi przynamniej, na włosach Saharę. Po użyciu super, bo żel skleja i włosy nie wyglądają na spuszone, po zmyciu żelu puszenie się potęguje.
            • kanga_roo Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 08:46
              zdaniem Mysi tanie żele mają proste składy i dlatego są lepsze niż żele drogie. ponieważ jak pisałam używam żelu sporadycznie i mieszam z odżywką nie zauważyłam problemu smile
      • gorzka.gorycz Re: Ujarzmić pokręcone 24.08.24, 00:07
        Rozczesujesz już po osuszeniu? I nie robi Ci się afro?
    • miodowa2 Re: Ujarzmić pokręcone 22.08.24, 18:37
      Odżywka bez spłukiwania ANWEN LICZI proteinowa - akurat moje kręcone włosy uwielbiają proteiny
    • b-b1 Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 07:23
      Po umyciu i masce emolientowej, albo humektantowej, albo proteinowej ( bo loki trzeba nawilżać i odżywiać-sama musisz widzieć czego potrzebują -krem do loków Cantu, Anwen, albo zamiast kremu odżywka emolientowa bez spłukiwania( np Anwen brzoskwinia). Lekkie wygniatanie i żel-tu testujesz-od średniego, do mocnego i wygniatanie.
    • konsta-is-me Re: Ujarzmić pokręcone 23.08.24, 14:27
      Nutri Foam Nouvelle I coś z Kerastate ,dyscyplinująca np.
      Generalnie jeśli są naprawdę kręcone ( a nie falowane z tendencją do puszenia itp.) to nie ma żadnej latwej metody , niestety.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka