Dodaj do ulubionych

Dlaczego??? Zdjecia

25.08.24, 18:55
Chcę wywołać odbitki zdjęć i prawie* we wszystkich programach chce mi je kadrować. Dlaczego nie ma możliwości aby były w całości ?
Ktoś wie ?

*Prawie w każdym programie, czyli udało mi się jeden program znaleźć który robi całe zdjęcie, a nie kawałek. Jeden program na ok 7 które sprawdzałam !
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:06
      Nie wiem, o jakich programach piszesz, ale jeśli to jakieś automaty, to może 1. masz jakiś nietypowy format zdjęcia i chce przyciąć do dostępnych wymiarów; 1. zdjęcie jest w zbyt dużej rozdzielczości i program chce je zmniejszyć, przycinając.
      • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:15
        Programy np empik, uwolnij kolory, kolorand itp. Chcę normalne 10*15, lub 13*18 , zdjęcia robione telefonem.

Zamówiłam tam gdzie nie chcieli przycinać, jak będą dobrej rozdzielności wywołam następne. Ale się wkurzyłam.

Jeszcze spojrzę w Rossmanie jak tam jest.
        • rozwiane_marzenie Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:03
          Colorland ma taką opcję, właśnie robiłam, poszukaj.
          Co więcej, mój telefon robi zdjęcia o różnej rozdzielczości. Więc każde zdjęcie mam inne. Zrobiłam zdjęcia 10x15 i po prostu mam białe paski, tam gdzie zdjęcia "brakuje" do tego rozmiaru.
          • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:09
            Białe paski bym przeżyła, ale oni chcą abym ucinała zdjęcia i wybrała jakiś jego kawałek.
            • rozwiane_marzenie Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:32
              Ale to da się zrobić. Jak już wgrasz zdjęcia, to wchodzisz w "edycja" i "opcje kadrowania" (dziewiąte od lewej) i tam ustawiasz zamiast "bez ramki" - "pełny kadr - białe paski". Szybko się to robi, ja miałam ponad 400 zdjęć i szybko mi to poszło.
              • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:36
                W jakim programie?
                • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:37
                  A już wiem, w Colorland.
                  Ja zamówiłam w fotolabnet.
    • pixie_w_miescie Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:07
      Bo różne wymiary zdjęć mają różne proporcje. Więc po wyborze rozmiaru, najczęściej trzeba dopasować proporcje, tak aby zdjęcie wypełniało całą odbitkę. Jeśli nie dopasujesz proporcji, będziesz mieć białe paski na brzegach.
      • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:12
        Wszystkie zdjęcia robione telefonem, więc jak możliwe że mają różne wymiary ?
        Nie ma biały ramek, programy chcą je kadrować więc tylko ok 1/2 zdjęcia będzie na zdjęciu.
        • otia5 Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:33
          Standardowo telefonem robi się zdjęcia 3:4 lub 9:16. Standardowe odbitki np. 10x15 mają proporcje 2:3. Dlatego zawsze program albo utnie kawałek zdjęcia albo zrobi z białymi paskami. Trzeba wybrać, co się woli. Nie spotkałam programu, w którym nie byłoby takiego wyboru. Natomiast jeśli chcesz proporcje dokładnie takie jak w telefonie, to trzeba dopłacić za niestandardową wielkość odbitki.
        • mika_p Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 19:39
          Jakie masz wymiary zdjęć?
          • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:05
            4624*2068 przynajmniej na kilku mam takie wymiary
            • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:08
              I 739*1600
              Ale tych nie wywoływałam jeszcze.
              • otia5 Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:11
                Nie chodzi o wymiary czy rozdzielczość tylko o proporcje. Napisałam wyżej z czego to wynika.
                • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:20
                  Mam zaznaczoną rozdzielczości full.
              • mika_p Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:34
                4624 : 2068 = 2,24

1600 : 739 = 2,17

Odbitka:

15 : 10 = 1,5

Wiesz na pewno, że są prostokąty długie i cienkie oraz krótkie i grube (te najgrubsze4 nazywamy kwadratami).
                No więc telefon robi ci długie i cienkie, a odbitka jest krotka i gruba

Jak drugi bok (2068, 739, 10) przyjmiesz za 1, to odpowiednio przeliczone pierwsze dadzą ci 2,24, 2,17, 1,5

Graficzna ilustracja zjawiska poniżej na obrazku
                • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:48
                  Znaczy za małe odbitki wybieram ?

No nic, zamówiłam ok 70 zdjęć, zobaczę jak wyjdą. Jak kiepsko to będę musiała iść do fotografa.
                  Bo sama sobie z tym nie poradzę crying
                  • mika_p Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:00
                    Przyjmijmy dla uproszczenia, że chcesz mieć kwadratowe odbitki. Twoje zdjęcia są prostokątne.
                    Albo utniesz na dłuższym boku po kawałku, albo do krótszego boku podoklejasz białe paski.

W twojej sytuacji planowane odbitki 10x15 są bliższe kwadratowi niż twoje zdjęcia.

Dla twoich zdjęć 4624 : 2068 proporcja bez kadrowania i bez białych pasków to powinno być

4624 : 3083
                    albo
                    3102 : 2068

W obu przypadkach wyszłoby 1,5, tak jak po podzieleniu 15 : 10
                    • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:06
                      No ok , ale mogę jakoś zmienić wymiary zdjęć aby były kwadratowe? Czy jak już są zrobione to nic się nie da zrobić ? Ewentualnie szukać innych wymiarów odbitek ? Które pewnie są dużo droższe ...
                      • otia5 Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:24
                        Piszesz jakbyś w ogóle nie czytała odpowiedzi. I ja i mika-p już ci pisałyśmy, że ważne są proporcje. Inne są w telefonie (3:4 lub 9:16), a inne w odbitkach, 2:3. To wynika z tego, że dawniej klatka w tradycyjnej kliszy była właśnie 2:3 i tak zostało w odbitkach. Niezależnie od ich rozmiaru proporcje zawsze są właśnie takie. I żeby dopasować zdjęcia z telefonu możesz zrobić właśnie to, co proponuje ci program: albo przyciąć zdjęcia albo dodać białe paski 🤷. Albo, jak już pisałam, dopłacić do niestandardowych odbitek i wtedy zrobią ci takie jak w telefonie.
                        • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:34
                          Dobrze zrozumiałam.

Bo ja nie chcę przycinać zdjęć, tym bardziej że chcą abym przynajmniej 1/3 zdjęcia wywaliła.

Żaden program nie zaproponował mi dodać białych pasków - albo nie zauważyłam takiej opcji.

Niestandardowych odbitek nie chcę bo są dużo droższe, a ja chcę dużo zdjęć wywołać.

Więc dopytałam czy mogę to zmienić na etapie kiedy zdjęcia już są? Rozumiem że nie mogę, nie ma programu który zmienia rozdzielczość zdjęć - choć przed chwilą wygooglowałam i jakiś jest.

Ale najpierw zobaczę jak mi wyjdą zdjęcia które dzisiaj wysłałam. Wtedy zadecyduję co dalej.
                          • otia5 Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:40
                            Chyba jednak nie zrozumiałeś dobrze skoro nadal piszesz o zmianie rozdzielczości zdjęć. Rozdzielczość nie ma tu nic do rzeczy.
                            Przeszukaj jeszcze te opcje, naprawdę te programy do odbitek zawsze dają możliwość dodania białych pasków bez obcinania zdjęć.
                            • eagle.eagle Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:44
                              To może mylę pojęcia, dla mnie rozdzielczość to wymiary zdjęcia. Bo jak zmienię wymiary to zdjęcia będą mniej ostre, rozmyte .
                              • otia5 Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 22:00
                                eagle.eagle napisała:

> To może mylę pojęcia, dla mnie rozdzielczość to wymiary zdjęcia. Bo jak zmienię
                                > wymiary to zdjęcia będą mniej ostre, rozmyte .

To jest jeszcze co innego. Wymiary/rozmiar odbitek to np. 9x13, 10x15, 15x21. I niezależnie, który rozmiar wybierzesz, proporcje to nadal 2:3.
                                Zmiana rozdzielczości czy wymiarów zdjęcia w żaden sposób nie pomoże w kwestii różnych proporcji zdjęć robionych cyfrowo, a ich odbitek. No chyba, że je właśnie obetniesz, żeby dopasować proporcje. A skoro tego nie chcesz, to ponownie: szukaj opcji dodania pasków po bokach. Ona w tych programach jest.
                      • ichi51e Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 21:34
                        Teoretycznie mogłabyś zmienić proporcje ale dostaniesz wtedy efekt Krzyzakow
    • ichi51e Re: Dlaczego??? Zdjecia 25.08.24, 20:23
      Automat jest pod zdjęcia z aparatu telefoniczne zdjęcia mają inne proporcje (są dłuższe). Idz do zakładu po prostu a nie do automatu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka