malaperspektywa 07.09.24, 11:53 Czy któraś z was ma i polecą? Mam w planach zakup, ale nie wiem na co zwrócić uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lajtova_niepokonana Re: Ryżowar 07.09.24, 12:01 O tym słysze pierwszy raz. Czego to korposzczury nie wymyślą żeby wyciągnać pieniądze od ludzi. Nie kupuj tego gówna. Nie jest ci do niczego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
mela_stara Re: Ryżowar 07.09.24, 12:05 To najczęściej uzywany sprzęt w mojej kuchni poza Soda Stream. Wszystkie są w zasadzie takie same. Gotują a potem podtrzymują ciepło. Ryż się myje potem leję tyle samo wody ile ryżu i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 07.09.24, 12:08 Włączam płytę, ryż się zagotowuje, wyłączam płytę z podtrzymaniem ciepła, ryż dochodzi w garnku. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 12:18 Też tak robiłam do czasu kupna ryżowaru, ale z ryżowarem zupełnie inny smak i komfort obsługi. Wsypujesz ryż, wlewasz wodę do określonej kreski i voila. Po ugotowaniu sam przełącza się na specjalny tryb trzymania w cieple i możesz ten ryż nawet po kilku godzinach wyciągnąć i jest smaczny i nie suchy. Smak jest zupełnie inny niż z gotowania w garnku mimo, że ryż ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 07.09.24, 13:43 To nie dla mnie, nie jestem smakoszem, pewnie bym nie zauważyła różnicy, bo i tak ryż to tylko wypełniacz np. do zalania sosem czy tam zupą. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 15:11 zauwazylabys. Tam nie tylko sie gotuje ten ryz ale i paruje potem, co sprawia ze kazde jedno "ziarenko" jest max napeczniale Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Ryżowar 07.09.24, 16:13 > kazde jedno "ziarenko" jest max napeczniale I to jest zaleta? Ja się nie znam, gotuję w garnku, ale dla mnie to nie brzmi zachęcająco. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 22:02 >I to jest zaleta? tak. Trzeba ugotowac jeden tak a drugi stara metoda i porownac by zrozumiec Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Ryżowar 01.11.24, 13:01 >Trzeba ugotowac jeden tak a drugi stara metoda i porownac by zrozumiec ale że "najstarsi Chińczycy" mieli ryżowar? chcesz powiedzieć? I nie gotowali go w jakichs zwykłych garach, wtedy funkcjonujących? czekam na ziemniakowar bo w Polsce królują ziemniki, jak wiadomo, których bez ziemniakowaru nie da sie ugotować...Po prostu - beznadzieny smak tych kartofli... Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 07.09.24, 16:20 Niech wam będzie, że bym zauważyła ale to dla mnie żadna ekstra wartość, żeby sobie kolejnego grata brać do domu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 22:03 no trzeba jadac ten ryz. Dla Azjatow to no brainer. Dla Europejczykow zalezy od diety. Ja mam taki na 450g ryzu po ugotowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 01:30 Nie trzeba tez wypowiadac sie o sprzecie ktorego sie nie posiada. Tak chrzanic " nie trzeba" to mozna o wszystkim. Nie chcesz - nie kupuj. Ale nie bzdycz ze wiesz czy lepsze czy gorsze bo nie posiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 08.09.24, 02:05 i po raz kolejny nie zrozumialas slowa pisanego 'nie trzeba' odnosilo sie do twojego no trzeba jadac ten ryz. no NIE trzeba jadac, jak ktos nie lubi/nie przepada ile jeszcze razy bedziesz mi wpierac cos, czego NIE napisalam ! pijas- nie pij albo zmien pigulki albo nie cpaj tyle, Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 02:08 >pijas- nie pij albo zmien pigulki albo nie cpaj tyle, Prosze nie projektowac na mnie wlasnych problemow. Boze, wlazla na watek o ryzowarze by oswiadczac ze nie jada ryzu i go nie potrzebuje. Boze co za zabawna kobieta Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 08.09.24, 08:16 Akurat princess dobrze użyła w znaczeniu „tylko ten co je ryż będzie widział sens posiadania”. (Znaczenie 2 sjp.pwn.pl/slowniki/trzeba.html) Swoją drogą dla mnie ryż z garnka czy torebki jest wstrętny więc nie dziwię się że ktoś kto nie ma ryzowara go nie lubi i nie je. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 22:07 np ja malo smaze i grilluje wiec nie mam grilla poza tym wbudowanym w piekarniku. nie mam jakichs garow do smazenia poza zwykla patelnia. Mowie o tym, bo kazdy jakby ma inna diete Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 15:10 > ale z ryżowarem zupełnie inny smak i komfort obsługi. dokladnie. Para wiele zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Ryżowar 08.09.24, 08:45 Poza tym też ryż jest zawsze idealnie zrobiony, nigdy rozgotowany albo twardy. Ja tam uwielbiam garnek do ryżu 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ryżowar 07.09.24, 14:59 Leje się 1.5 raza tyle wody co ryżu, nie wprowadzaj w błąd. Przykład: 2 miarki ryżu i 3 miarki wody Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 15:44 U mnie są kreski - jeśli wsypuję dwie miarki ryżu to dolewam wody do linii oznaczonej jako 2 cups. Faktycznie wychodzi mniej więcej 1,5 raza tyle wody co ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Ryżowar 07.09.24, 16:12 A to nie powinno zależeć od odmiany, świeżości i przeznaczenia ryżu? (Nie znam się, ja gotuję w garnku, tam zależy.) Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 16:16 Są inaczej umiejscowione kreski w zależności od tego czy ryż krótko czy długoziarnisty, czy na sushi albo czy owsianka. Więc jakieś różnice w ilości wody są. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 16:26 Od zawsze w przypadku każdej kaszy dodawało się na szklankę 1,5 szklanki wody za wyjątkiem pęczaku do którego leje się 2 szklanki ( miarki) wody. Przepis od czasów prababci tyle ze zamiast ryzowaru po zagotowaniu i wstępnym wchlonieciu wody garnek zawijało się w gazetę, kocyk i wsadzało w poduchy. Każda kasza wychodziła idealnie ugotowana, sypka i goraca nawet po wielu godzinach. Sama stosowałam ta metodę przez lata i dlatego uważam kupno takiego urządzenia za zbedny kaprys.. a pozatym bardziej kosztowny i nieekologiczny. W obecnych warunkach wystarczy rano przygotować, podgotować kasze i wsadzić w pościel na łóżku czy do wersalki, będzie gotowy po powrocie a nawet przy szybkim nakładaniu mozna przez dłuższy czas zachować cieplo dla domowników którzy przychodzą w jakimś odstępie czasu Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 16:33 Zaręczam ci, że smakuje inaczej. Ryż w ryżowarze jest gotowany w inny sposób. Rozumiem, że komuś aż tak nie zależy na ryżowarze bo ryżu je mało albo lubi taki z wody albo miejsca na blacie szkoda (o, to szczególnie rozumiem) ale mówienie, że smakuje tak samo i dlatego nie warto to po prostu nieprawda. Nie mówiąc o tym, że nie każdy ma wersalkę czy chce wkładacć garnek z ryżem w pościel... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 19:12 Wody uzywa się tyle samo co w ryzowarze bo w ten sposób gotuje się na sypką chyba ze chce się miec kleisty to dodaje się więcej Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ryżowar 08.09.24, 10:11 Może też być kwestia wrażliwości na te różnice. Ja też ich nie czuję. Jadłam kilka razy ryż z ryżowaru u kogoś i jak dla mnie też ryż jak ryż. Dobry, ale różnicy nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Ryżowar 08.09.24, 21:41 35wcieniu napisał(a): > Jadłam kilka razy ryż z ryżowaru u kogoś i jak dla mnie t > eż ryż jak ryż. Dobry, ale różnicy nie widzę. Ja tak samo, mimo że uważam się za smakosza . Może to kwestia tego, że gotuję tylko jeden rodzaj ryżu, który bardzo dobrze wychodzi na sypko, bo nie przepadam za kleistymi odmianami (np. tymi używanymi w kuchni chińskiej albo Arborio do risotto). Gotuję tak: 2 kubki ryżu + 3.5 kubka wody + łyżeczka soli. Po zagotowaniu zmniejszam gaz do minimum i trzymam 20 minut (nie zaglądam, nie mieszam). Ten sam sposób stosuję do quinoi i wszelkich kasz, tylko czas gotowania się różni (quinoa 15 min, grubsza kasza 25 min). Cała woda się wchłania, wychodzi sypkie, każde ziarenko jakby gotowane odddzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 16:36 Trzeba mieć czas na pilnowanie i chowanie w pościel. Wstawiam ryżowar, za 40 minut mam idealnie ugotowany ryż, niczego nie pilnuję, nie owijam itd. Najczęściej używany sprzęt w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 19:11 Przy zwykłym gotowaniu jie trzeba czasu ani cudow. Wstawiam wode i w tym czasie robie kawę, wrzucam ryz czy inna kaszę ide umyć zęby, wracam, przemieszam, wystarczy raz, sprawdzam co robią dzieci czy się ubierają, kasza wchlonela wode? Najrywam pokrywką stawiam na przygotowanych gazetach z kocykiem, zawijam i przyrzucqm koldra złożona na cztery i co mam pod ręką, koniec. Nie ma nas w domu to akurat dokladnie pościelone łóżko nie jest mi potrzebne a jak już to używam zapasowej pościeli ktorq wrzucam na garnek Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 20:54 Nie mam gazet, ani ekstra pościeli, z ryzowaru od razu leci do lunchboxu, albo miski z zaprawa do sushi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 20:56 ale ci ja bronie ryzowara? potrzebujesz to masz i uzywasz 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 22:14 Odpowiadałam Babci47, czy drzewko aż tak się sypnęło? 😥 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 08.09.24, 14:04 Zamiast gazet moze byc ten kocyk ze " zlotka" bo rownie dobrze zatrzyma cieplo i potencjalną wilgoci gdy pokrywka nir jest idealnie szczelna. Zreszta pid pokrywkę zawsze można podlozyc kawałek papieru do pieczenia ktory ją usxczelni Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 21:00 Z ryżowarem możesz włączyć urządzenie i iść na zakupy albo iść spać, niczego nie trzeba mieszać, przykrywać, sprawdzać. Urządzenie można zaprogramować na określoną godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 22:23 z ryzem w kocu (2 razy w miesiacu) moge isc spac, na zakupy i inne no, nie potrzebuje, wcale Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 16:38 Wiekszq ilosc wody mozna dodać gdy kasza ma być bardziej klienta. Gdy chce sie miec bardzo sypką kaszę mozna po przepłukaniu jej by pozbyć się pyłu wbić do niej jedno jajko i marzone doklsdnie wymieszać tak by kazde ziarnko w nim obtoczyć i przed zalaniem woda lub bulionem przesmażyć w garnku czesto mieszając tak by jajko sie ścięło a ziarnka byly oddzielnie juz na tym etapie a potem postąpić j/w na tym etapie mozna wzbogacić kaszę ( ryz to tez kasza) najpierw podsmażając cejbulke, posuekane pieczarki grzyby lub dodając warzywa pisiekane. Kasza będzie miała bogatszy smak. Kasza gryczana z grzybami w ten sposób ugotowana sama w sobie juz jest pyszna szczegolnie gdy sie zaleje vulionem grzybowym Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ryżowar 07.09.24, 19:54 babcia47 napisała: po zagotowaniu i wstępnym wchlonieciu w > ody garnek zawijało się w gazetę, kocyk i wsadzało w poduchy. Każda kasza wycho > dziła idealnie ugotowana, sypka i goraca nawet po wielu godzinach. Powiem ci, że lubię w ten sposób przygotowywać ryż basmati. Natomiast ryż do sushi zdecydowanie lepiej wychodzi w ryżowarze. Ten ryż właśnie nie ma być sypki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 01:31 Kurt ale co ty wiesz, mysiulek ktora nie posiada ryzowaru wie lepiej czy wychodzi lepiej czy nie Przezabawna postac. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 08.09.24, 01:54 akurat do Kurt NIC nie pisalam, jak zwykle nie doczytalas, tego tez, ze nie potrzebuje gadzetu gdyz ryzu jemy malo i wystarcza mi klasyczna babciowa metoda, a nie ze jest lepszy czy gorszy, czytaj dokladnie a nie po lebkach jak masz w zwyczaju a co do przezabawnosci mojej osoby, to laskawie racz sie ode mnie od........c, Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 02:06 Wow malo ryzu jecie? Oj fascynujace. Chyba nie zasne.... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 08.09.24, 14:01 kurt.wallander napisała: > babcia47 napisała: > > po zagotowaniu i wstępnym wchlonieciu w > > ody garnek zawijało się w gazetę, kocyk i wsadzało w poduchy. Każda kasza > wycho > > dziła idealnie ugotowana, sypka i goraca nawet po wielu godzinach. > > Powiem ci, że lubię w ten sposób przygotowywać ryż basmati. Natomiast ryż do su > shi zdecydowanie lepiej wychodzi w ryżowarze. Ten ryż właśnie nie ma być sypki. Wystarczy dodać wieksza ilosc wody a będziesz miała o odpowiedniej konsystencji Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ryżowar 08.09.24, 20:06 Nie, to tak nie działa. Robiłam wcześniej tak, i z ryżowaru jest inny. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Ryżowar 07.09.24, 13:05 Ale "błysłaś", ryżowarami cała azja stoi. Ja gotuję ryż w TM. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova_niepokonana Re: Ryżowar 07.09.24, 13:19 "Ja gotuję ryż w TM." Kupiłaś garnek za kilka tysięcy? Trudno brać twoje opinie za poważne. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Ryżowar 07.09.24, 16:15 Jeden ma samochód za milion drugi za 70 tysi i ten i ten jeździ ;P Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 15:09 >Czego to korposzczury nie wymyślą żeby wyciągnać pieniądze od ludzi. przeciez to nic nie ma wspolnego z korposzczurami. Sprzet uzywany przez Azjatow od czasow wynalezienia elektrycznych urzadzen kuchennych Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Ryżowar 07.09.24, 12:20 nie polecam strata kasy i miejsca polecam gotowanie w garnku z mała ilością wody naprawde wychodzi pysznyi nie wymaga nic a nic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 15:12 jak mozesz nie polecac czegos czego nigdy nie mialas? Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 16:29 Bo to przerost formy nad treścią, niepotrzebnych wydatek, generujacy koszty i zuzywajacy energię gdy zwykle poduchy mogą go zastąpić. Do tego zajmuje miejsce niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 07.09.24, 16:31 Tak jak to ustrojtwo do gotowania jajek Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 16:40 to gotowania jajek to zupelnie inny sprzet i tez sie przydaje jak ktos tych jaj gotuje nie wiadomo ile i codziennie. Jesli ktos jada systematycznie duzo ryzu to jest to swietne rozwiazanie bo nic sie nie przypala i ryz jest piekny i puchaty. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 21:49 Ja gotuje dużo ryżu, wkładam w pudełka i trzymam w lodówce. Nie widzę sensu gotowania codziennie. Jajka jem każdego dnia, ale tu też ugotuje 6, 3 zjem od razu 3 kolejnego dnia. Nie bardzo mi zależy żeby było ugotowane tuż przed zjedzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 16:38 >Do tego zajmuje miejsce niepotrzebnie Aha, a garnek z ryżem pod pierzyną to bardzo ergonomiczne rozwiązanie, i jakie higieniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 07.09.24, 17:05 I jak dziecko może bez problemu sobie ryzyk ugotować 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 16:54 >Bo to przerost formy nad treścią, niepotrzebnych wydatek, generujacy koszty i zuzywajacy energię gdy zwykle poduchy mogą go zastąpić. Do tego zajmuje miejsce niepotrzebnie no na pewno jesli ktos musi liczyc kazdy grosz do pierwszego nie musi tego kupowac ani osoba ktora musi ograniczac ilosc sprzetow ze wzgl na przestrzen. Ale ja bym nie szalala z zawilgacaniem sobie poscieli. Taki z pod koldry jest sklejony. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 07.09.24, 19:17 Jakie zawilgocenie? Nawet gdy cos przejdzie przez szczelna pokrywkę to utknie w papierze gazety . Gdy 7zyjesz odpowuednia ilosc płynie jest sypki a gdy potraktujesz w sposób szczegolny ktory opisałam wyzej to wrecz masz kazde ziarnko osobno. Sypkosc zależy od ilości dodanego plynu a energia ktora uzylo sie pierwotnie starcza na odpowiednie ugotowanie 8 utdzymanie temperatury godzinami. Nic sue nir ma prawa przypalić ale tez ryz sie nie przesusza przy podgrzewaniu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 19:48 dokladnie nie owijam w gazety, tylko w recznik, wkladam pod podwojnie zlozony koc z merynosa, czesto tez jakis kot pracuje za ryzowar wkladam okolo 10, o 16stej mam idealnie sypki, goracy ryz jak potrzebuje szybko, to gotuje w duzej ilosci wody, ok 20min Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ryżowar 08.09.24, 09:56 Jeśli potrzebujesz sypkiego ryżu Do potraw azjatyckich powinien być kleisty, oni raczej nie uznają takiego stanu jak "sypki" ryż. Poza tym ja lubię mieć łóżko idealnie zaścielone a to wyklucza trzymanie garnka pod kołdrą. Z tym, że nie namawiam, jak ktoś nie potrzebuje niech nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 08.09.24, 10:03 No właśnie ja też nie rozumiem przychodzenia do wątku o ryzowaze i narzekaniu przez osoby które go nie potrzebują i nie uzywaja. Jest to zaiste zabawne gdy ktoś się upiera że przygotowanie ryżu metodą gotowania zawijania w gazety piernaty i trzymania tak 10h jest równie bezproblemowe jak naciśnięcie guzika. A w ogóle to ryżu nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Ryżowar 08.09.24, 10:57 Ja jestem team ryzowar, ale przez pierwsze lata gotowania ryzu codziennie, ryzowara nie mialam wiec gotowalam w garnku, Wychodzil porownywalny z tym z ryzowara, ale to dzieki temu ze mialam dobrego nauczyciela . Na tyle dobrego, ze nauczyl mnie jak gotowac znakomity ryz (taki z lekko sklejonymi acz odzzielnymi ziarnami) w garnku, bez potrzeby zawijania w gazety, reczniki, czy co tam jeszcze. Nalezalo zrobic wszystko, tak jak w ryzowarze, ale po 5 minutach gotowania zmniejszyc palnik do minimum, a po nastepnych 5 wylaczyc zostawiajac garnek na palniku. Wazna zasada nie mieszac w trakcie i caly czas trzymac pod pokrywka. Po nastepnych 10 minutach gotowy Ale wole ryzowar. I jak juz wroce do mojego domu to kupie nastepny. A wlasciwie to kupie Multicooker, bo ma poza gotowaniem ryzu kilka innych uzytecznych funkcji. Uwazam ze zawijanie w cos tam, to naprawde zawracanie gitary. Przeciez jak nie daj boze wykipi (co nie jest takie rzadkie) to trzeba to wytrzec zanim sie w ten recznik zawinie, albo potem pranie recznika... no nie dla mnie. Ale co kto woli. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 21:59 > to utknie w papierze gazety jeszcze w posciel farbe z druku wsadzac. Matko bosko Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 08.09.24, 15:27 Gazet dla utrzymania ciepła pod psiak wkładali więźniowie kacetow i przy przyłapaniu byli za to mocno bici ale to tak na marginesie. Papier bardzo dobrze utrzymuje cieplo, gazety sq jego tanim źródłem ale rownie dobrze mozna używać k9ca termicznego za kilka złotych ktory moze przy tym służyć wielokrotnie i zatrzymuje nie tylko temperaturę ale również wilgoci jezeli pokrywka nieszczelna. . Pomijam ze przez dziesiątki lat nie zdarzylo mi się by ryz czy inna kasza mi wykipiała bo wody dodaje się stosunkowo niewiele, w odpowiedniej proporcji i szybko jest wchłaniana przez ziarna. Mieszać mozna po wrzuceniu ale gdy już jez wchłaniana wrecz nie wolno by nie doprowadzić do wyparowania nadmiernego . Termin wkładanie " w poduchy" bierze sie z czasów gdy loża byly ozdabiane piramidami z poduchy ale wykorzystac mozna rownie dobrze wszystko inne co zapewni utrzymanie ciepła od dołu i 8d gory i nie musi to być nawet sypialnia. Może to być fotel na ktory narzuci sie zapasowe koce, kołdrę, śpiwór, reczniki kapielowe moze to być pudełko czy jakis pojemnik na zabawki a nawet pojemnik na pranie bo garnek jest chroniony przed tym co na zewnatrz. Ważne ze spełnia rolę termosu Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 08.09.24, 19:43 Wszystko co powyższe vs pstryknięcie jednego guziczka. Gdybym nie była przekonana do ryzowaru, to po opowieści o kocach, ręcznikach i bóg jeden wie czym na bank kupiłabym ryżowar. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ryżowar 09.09.24, 00:09 Otóż to, zabawy jak z czasów Króla Ćwieczka, ladowanie garów owiniętych w szmaty i gazety do łóżek, bo brak 10 cm w kuchni na niewielkie urządzenie. Niezle jaja Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ryżowar 09.09.24, 07:17 Wszystko co powyższe vs pstryknięcie jednego guziczka. Gdybym nie była przekonana do ryzowaru, to po opowieści o kocach, ręcznikach i bóg jeden wie czym na bank kupiłabym ryżowar. Jako nieprzekonana przypominam że można też zwyczajnie ugotować ryż w garnku. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ryżowar 09.09.24, 07:25 W garnku ryż wychodzi trochę inny. Poza tym trzeba stać i go pilnować. Tutaj mogę odroczyć gotowanie ryżu, moge też wrzucić go do ryżowara, włączyć i wyjść. Za 4 godziny wrócę i ryż będzie ugotowany i nadal idealnie ciepły. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ryżowar 09.09.24, 07:39 No rozumiem, chociaż ani nie czuje różnicy ani nie pilnuje (?) ryżu w garnku. Po prostu mówię że nie każdy kto gotuje ryż w garnku bawi się w gazety i pierzyny Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 07:42 Też nie pilnuję (chyba, że zegarka), nie uzywam gazet, kocy, pierzyny itd. I chyba szybciej niż w ryżowarze (ktoś napisał, że 40 minut) Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ryżowar 09.09.24, 07:51 W pewnym sensie musisz pilnować Przecież zwykły garnek sam się nie wyłączy. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 07:54 To jest jedyna rzecz, której "pilnuję" - zegar (przy czym przeciez nie gapię się na ten zegar non-stop). No i faktycznie - korzystając z kuchenki muszę ją nie tylko włączyć ale i wyłączyć Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ryżowar 09.09.24, 07:58 No tak, włączam i wyłączam, jak przy każdym gotowaniu. Rozumiem że ktoś jest tak zarobiony że robi mu to roznicę że może nie wyłączać , ja akurat nie widzę problemu. Na zegarek nie patrzę. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Ryżowar 09.09.24, 08:00 heca007 napisała: > W garnku ryż wychodzi trochę inny. Z moich (przyznaję, że ograniczonych) porównań ryżu z ryżowaru vs. z garnka wynika, że nie ma różnicy. > Poza tym trzeba stać i go pilnować. Nie stoję i nie pilnuję. Kiedy zadzwoni budzik, to wyłączam. To nie jest bardzo trudne. > Tutaj mo > gę odroczyć gotowanie ryżu, moge też wrzucić go do ryżowara, włączyć i wyjść. Z > a 4 godziny wrócę i ryż będzie ugotowany i nadal idealnie ciepły. Moje życie nie jest takie skomplikowane . Opisałam wyżej, jak gotuję ryż, zabiera mi to 20 minut i od razu go zjadam. Gotowanie ryżu to dla mnie jedna z najprostszych kuchennych czynności i do tego zawsze wychodzi sypki i smaczny. Nie upieram się, że ryżowar to jest nikomu niepotrzebne ustrojstwo, ale maniaczki tego urządzenia mogłyby też dopuścić myśl, że nie każdemu jest to potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ryżowar 09.09.24, 08:06 Ja identycznie. Ponadto uważam że jest coś niepokojącego w posiadaniu urządzenia do każdej czynności, ktorą można zrobić prościej w tradycyjny sposób, czuję się jakby mnie ktoś robił w balona oferując te wszystkie osobne urządzenia do ugotowania ryżu, osobne do ugotowania jajka itd. Ale to od razu mówię że w pełni przyznaje że to moje prywatne odczucie, nie obiektywny fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ryżowar 09.09.24, 08:15 Ja tam nie uważam, że każdemu jest potrzebne. Ba! uważam, że jak nie robisz często azjatyckich potraw tylko od czasu do czasu do pomidorowej to w ogóle nie potrzebne Ale ja robię często, często też nie jemy w tym samym czasie. Więc nie zjadamy go od razu. Nie mam też mnóstwa sprzętu do różnych czynności. Poza robotem planetarnym i blenderem tylko ryżowar. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 08:54 off top - Pomidorowa z ryżem - nienawidzę Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 08:54 Kiedy zadzwoni budzik, to wyłączam Przypomniałaś mi, że mam w kuchence i zupełnie nie uzywam. I potem muszę "pilnować" zegara Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Ryżowar 09.09.24, 21:24 wlasnie miałam, nie zrozumiałaś wpisu Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 12:26 Tak, ryżowar bardzo polecam. Ulubiony sprzęt mojego nastolatka, pewnie pojedzie z nim na studia. Często gotuje w nim ryż (który ma zupełnie inny smak niż ten gotowany w wodzie), robi sobie w nim różne potrawy. Zazwyczaj oprócz funkcji gotowania ryżu masz kilka innych - np. u mnie robienie jogurtu, slow cooker, steamer, owsianka etc. Jeżeli chcesz nie tylko gotować ryż a np zrobić w nim ryż z kurczakiem to warto wziąć większy model, co najmniej na 8 cups. Ja mam taki i polecam, choć teraz wzięłabym jeszcze większy yum-asia.com/eu/product/sakura-advanced-fuzzy-logic-ceramic-rice-cooker/ Najlepsza marka to chyba japońskie Zojirushi ale w EU trudno dostępna i b. droga - Yum Asia była kiedyś dystrybutorem Zujirushi na Europę, a potem zdecydowali zrobić własny ryżowar na europejski rynek. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Ryżowar 07.09.24, 13:38 taje napisała: > Tak, ryżowar bardzo polecam. Ulubiony sprzęt mojego nastolatka, pewnie pojedzie > z nim na studia. Często gotuje w nim ryż (który ma zupełnie inny smak niż ten > gotowany w wodzie), robi sobie w nim różne potrawy. Zazwyczaj oprócz funkcji go > towania ryżu masz kilka innych - np. u mnie robienie jogurtu, slow cooker, stea > mer, owsianka etc. Jeżeli chcesz nie tylko gotować ryż a np zrobić w nim ryż z > kurczakiem to warto wziąć większy model, co najmniej na 8 cups. > > Ja mam taki i polecam, choć teraz wzięłabym jeszcze większy yum-asia.com/eu/product/sakura-advanced-fuzzy-logic-ceramic-rice-cooker/ > > Najlepsza marka to chyba japońskie Zojirushi ale w EU trudno dostępna i b. drog > a - Yum Asia była kiedyś dystrybutorem Zujirushi na Europę, a potem zdecydowali > zrobić własny ryżowar na europejski rynek. > > To podobnie jak instant pot. Ja biały ryz jednak wole w garnku, w instant pot to robię jedynie ryż brązowy , bo w garnku zawsze dlug oraz potrawy typu risotto Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 13:48 Kasza owsiana - wychodzi rewelacyjna owsianka na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Ryżowar 07.09.24, 13:54 taje napisała: > Kasza owsiana - wychodzi rewelacyjna owsianka na wodzie. > Chyba powinnam spróbować, bo ja owsiankę (tzw. Porridge) przywożę z uk. Jest w woreczkach, na porcję do mikrofali na 2 min. Ja owsianki na wodzie nie za bardzo lubię, muszę mieć na mleku, ewentualnie roślinnym. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 14:04 Z ryżowara smakuje inaczej niż zwykła na wodzie - tylko musi być specjalna kasza owsiana. Zwykłe płatki owsiane mi "kipiały". Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 16:36 >To podobnie jak instant pot. nie, nie podobnie. I mowie to jako osoba posiadajaca oba. Mam ryzowar malutki na 2 porcje jak i gigant w ktorym robie pasze dla psa ( nadaje sie bo sie nie przypala). Mam tez Instant Pot Instant Pot to wielofunkcyjny gar. To co robi toto ryzowi czy jogurtowi to lekko ociepla A ryzowary gotuja a potem paruja i odpuszczaja nadmiar pary. Instant Pot tego nie robi mimo ze ma "gwizdek". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Ryżowar 07.09.24, 12:30 Ile osób tyle opinii. Znajoma ma i bardzo sobie chwali zwłaszcza, że często go używa; ja zapewne nie dostrzegłbym różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ryżowar 07.09.24, 13:42 Dostrzegłbyś pytanie ile ryżu jesz i czy często byś korzystał. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba7777 Re: Ryżowar 07.09.24, 12:32 Mam YumAsia. Malutki bo jemy zwykle tylko we dwoje. Ma funkcję gotowania ryżu i można w nim też na parze ugotowac warzywa albo ziemniaki dla góra dwóch osób. Podtrzymuje ciepło, robi też ryżanki i podobno brownie ale nie próbowałam bo nie lubię tego ciasta. Po kilku miesiącach użytkowania stwierdzam, że warto było kupić. Ryżu już nie trzeba pilnować a do tego ja mogę zjeść obiad wcześniej niż mąż i nie kombinować z podgrzewaniem resztek ryżu. Podobnie porcja ziemniaków będzie czekała w cieple. Inne ryżoway mają więcej funkcji, nam tyle wystaczy. Jak się gotuje dużo potraw azjatyckich to zdecydowanie fajny gadżet. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 07.09.24, 12:38 mi się od lat zojirushi sprawdza. funkcja na która zwracam uwagę jest trzymanie ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Ryżowar 07.09.24, 13:00 A co powiecie o takim? www.euro.com.pl/ryzowary/sencor-srm-0650ss.bhtml Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 07.09.24, 13:32 Mam tego seniora w Warszawie . On jest fajny bardzo mały i zgrabny - tam na 2-3 osoby. Ale nie trzyma tak długo ciepła jak zojirushi więc wkurza mnie tym Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Ryżowar 07.09.24, 15:01 Dzięki wielkie. Taki właśnie potrzebuję, tzn na 2-3 osoby. Szkoda że nie trzyma tak ciepła, jak piszesz. Na szczęście mamy mikrofalę, to się podgrzeje. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ryżowar 08.09.24, 08:26 Nie podgrzewaj ryzu w mikrofalowce... Po prostu nie gotuj go dzien przed jak tu sugerowano. Ugotuj sobie swiezy I jedz od razu czy tam za godzine- dwie, tyle to kazdy ryzowar utrzyma cieplo. A jesli ci zostanie albo z jakiegos powodu wystygnie to podsmaz w woku z warzywami. Smazony ryz robi sie wlasnie z takiego podsuszonego, ktory zostal z poprzedniego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 17:44 Dlaczego nie można podgrzewać ryżu w mikrofali? Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 18:04 Ale palacinka posze żeby tego nie robic Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 08.09.24, 18:21 Bo jest wtedy niesmaczny w porównaniu do tego trzymanego w ryżowarze na funkcji podtrzymywanie ciepła. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ryżowar 08.09.24, 20:24 Bo mikrofala go wysusza. Zimny ryz idealnie nadaje sie do smazonych dan, na patelnie. Jak chcesz zrobic jakies curry to radzilabym ugotowac swiezy. Nawet najtanszy ryzowar 2-3h utrzyma cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 20:35 Chyba jednak jestem z tych ignorujących niuanse smakowe na poziomie stopnia wysuszenia ziarenek. Z mikrofali czy z patelni, dla mnie ryż to ryż, ciągle ten sam ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Ryżowar 07.09.24, 13:38 ja nie mam bo ryżu aż tak często nie uzywam, mąż w ogóle nie lubi a często jest tak, że na ryż (np. zamiast ziemniaków) decyduję się w ostatniej chwili. Natomiast mój syn ma i uzywa często (codziennie?), i bardzo zachwala. On zdaje sie, wstawia ryż wieczorem, czy tak kilka godz "przed" a potem, jak przygotowuje posiłek (jak zrozumiałam, głównie mrożone warzywa + kurczak), to ryż już jest gotowy. Dla mnie jest niefunkcjonalny bo to duzy gar, nieporęczny, który trzeba myc ręcznie. Ja zwykły garnek po ryżu wrzucam do zmywarki, i tyle. Juz kiedyś miałam małą frytownicę, której mycie było mocno upierdliwe. Teraz kupuje frytki mrozone, do piekarnika. I to tyle z "pieprzeniem się" - wyrzucam papier do pieczenie, do kosza. Frytownica stoi gdzieś upchnieta w szafce, na ryżowar też musiałabym znaleźć miejsce. Tak że ryżowar to opcja absolutnie nie dla mnie. Zalezy jak funkcjonujesz w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 07.09.24, 13:45 Garnek od ryzowaru myjesz w zmywarce normalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 13:49 Mojego nie można myć w zmywarce ale on się tak rewelacyjnie myje ręcznie, że to żaden problem. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Ryżowar 08.09.24, 13:02 ja na dzień dobry odrzucam wszystko, czego do zmywarki wrzucic nie mozna. Mam z 6 patelni, które sa och i ach (mąż kupił pt "genialne") a ja i tak najcześciej używam tej patelni (jedna, niestety), którą moge wrzucic do zmywarki. Gdyby zmywanie było jedynym moim zajęciem to może lepiej bym to znosiła. Ale po gotowaniu, czeka jeszcze ogarniecie całej kuchni więc ja minimalizuję wszystko, co sie da. I jeszcze...zupełnie inaczej się funkcjonuje przy przygotowaniu posiłków wyłącznie dla siebie, a inaczej kiedy karmi się rodzinę razy x osób. Dla siebie wyłącznie to nie problem umyć jeden talerzyk, jedną łyżkę/widelec/nóz i...jeden szybkowar. Jeśli to wszystko się zwielokrotnia to niestety...ja szukam najwygodniejszej opcji. Dla mnie nie jest problemem wstawienie gara na ryż i ugotowanie go w 15 min. Syn (mieszkający oddzielnie) korzysta z ryzowaru bo dla niego wygodne jest to, że wstawia na jakiś czas "przed" a je, kiedy chce (zgłodnieje i chce mu się zrobić posiłek). Moja mama "100 lat temu" gotowała ryż przed pracą, owijała gazetami a potem wrzucała pod kołdrę. Kiedy my (dzieci) wracaliśmy ze szkoły to wystarczyło cos tam podgrzać i otworzyć ten gar z ryżem, który był ciągle bardzo ciepły. Czasem chętnie bym sama to zrobiła ale nie za bardzo wiem, jak mama to robiła. Raz spróbowałam ale ryż nie był dobry. Nie do końca uprażony, część ziarenek twardawych (a leżakował kilka godzin). Inna sprawa, że w tamtych czasach, ryż to był ryż a nie długoziarnisty/taki/siaki/owaki. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 10:31 >ja na dzień dobry odrzucam wszystko, >czego do zmywarki wrzucic nie mozna To dokładnie tak jak mój mąż Tyle, że u nas kończy się częstą wymianą patelni bo nawet te oznaczane jako nadające się do zmywarki dużo szybciej się niszczą. Mojego cudnego garnka do ryżowara nie dam zniszczyć, o nie. >nie za bardzo wiem, jak mama to robiła. >Raz spróbowałam ale ryż nie był dobry. >Nie do końca uprażony, część ziarenek >twardawych (a leżakował kilka godzin). >Inna sprawa, że w tamtych czasach, ryż >to był ryż a nie >długoziarnisty/taki/siaki/owaki Nie wiem, jak wtedy ale teraz ludzie często używają ryżu parboiled (czyli takiego obranego już wstępnej obróbce cieplnej). A taki nie nadaje się do ryżowarów ani do tradycyjnej metody gotowania z małą ilością wody. W instrukcjach od producentów azjatyckich ryżowarów często jest ostrzeżenie, żeby nie używać ryżu parboiled. Tzn można go gotować ale wychodzi średnio, bo ma dużo krótszy czas gotowania i gorszy smak (choć czytałam, że ponoć dla diabetyków jest lepszy, nie wiem czy prawda). Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 11:01 Kupuję "normalny", organic, nie paraboiled. Czas gotowania, o ile mnie pamięć nie myli, 17 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ryżowar 07.09.24, 14:02 Ja mam maly ryzowar I nie wstawiam ryzu na kilka godzin przed. Ryz gotuje sie jakies 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Ryżowar 08.09.24, 13:03 >Ryz gotuje sie jakies 20 minut. to dokładnie tyle, co w zwykłym garnku. Jaka jest więc wyższość ryżowaru? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 08.09.24, 13:09 Pomijając już smak (załóżmy, że jest taki sam jak z garnka, choć nie jest), ryżowaru nie musisz pilnować, nic się nie przypali. Możesz go włączyć i w tym momencie wyjść z domu. Ugotuje ryż, wyłączy się w odpowiednim momencie i będzie trzymał ryż w cieple do 24 godzin - specjalna funkcja, która nie powoduje wyschnięcia czy wysuszenia ryżu. Funkcja trzymania ciepła jest bardzo wygodna np. kiedy przygotowuje się obiad na więcej osób i zaprasza się na określoną godzinę - wtedy jedna mniej rzecz do skoordynowania bo ryż jest już gotowy i czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Ryżowar 08.09.24, 15:40 no ale palacinka pisała, że ona nie gotuja na kilka godz "przed" tylko 20 min. w ryżowarze. I to głównie mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 08.09.24, 15:45 Jak już czasie mówimy to w moim ryżowarze to jest dużo dłużej niż 20 min, przy 2 miarkach ryżu wychodzi ok. 40 min. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 17:08 taje napisała: > Jak już czasie mówimy to w moim ryżowarze to jest dużo dłużej niż 20 min, przy > 2 miarkach ryżu wychodzi ok. 40 min. > Oprócz kasy i miejsca w kuchni na samo urządzenie trzeba mieć jeszcze spory zapas cierpliwości na czekanie aż ten ryz ugotuje 🙊 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ryżowar 08.09.24, 17:15 Chyba że sobie nastawisz żeby się o 5 rano włączył… Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 17:23 Jestem zbyt spontaniczna spożywczo żeby nastawiać ryż o 5 rano Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 08.09.24, 17:37 No to problem z głowy - ciesz się, że nie masz rozkmin, czy sprzęt którego (nie) potrzebujesz zmieści się na blacie. Win win. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 08.09.24, 19:44 Nastawiasz na 5. Wstawiasz wieczorem, dajesz start na za X godzin, wstajesz i masz gotowy, ciepły, świeżo ugotowany ryż/owsianke/curry/co tam wrzucisz. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 08.09.24, 21:02 Ale po co? Gotuje dużo ryzu w niedziele na obiad, wrzucam co zostanie do lodówki i mam na kolejne 2-3 dni w pudełku. Bez wstawiania, mycia kolejny raz garnka, wstawiania i pamiętania. Zapewne smakuje jak całkiem inny ryż, ale ja to jak ostatnio syn spalił w garnku spod na czarno to wydłubałam z góry i też zjadłam. Trochę walił spalenizna, przyznaję, ale... Jeśli chodzi o zmysły to stałam w kolejce po inne 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 08.09.24, 23:28 Żeby zrobić niektóre potrawy potrzebujesz albo świeżego ryżu (sushi, kimbap, kanapki ryżowe), który zaprawiasz, albo odstanego (wszelkie smażone ryże z czymśtam). Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 09.09.24, 00:00 Nie robię żadnych wynalazków jak kanapki ryżowe więc się nie wypowiem ale "smażony z czymstam" wcale nie musi być odstany. Moze byc prosto z giracego gara albo dwudniowy z lodowki. Strasznie wydziwiacie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 09.09.24, 10:12 Jeżeli dodasz gorący, prosto z gara to przy smażeniu zrobi się ciapa. Żeby zachować odpowiednią konsystencję i sprężystość ziarenek musi być odstawy do smażenia. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Ryżowar 09.09.24, 13:15 No jakoś mi ciapa nie wychodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Ryżowar 07.09.24, 14:01 Jest to moj ulubiony sprzet. Kupilam na jakiejs promocji za 100zl Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Ryżowar 07.09.24, 15:02 Podobnie , wydałam stówkę. Używam kilka razy w tygodniu do gotowania ryżu, kasz, mam dodatkowe akcesorium do gotowania na parze. Używam nawet ryzowaru do gotowania makaronu typu orzo. Jestem zadowolona i uważam za dobry nabytek, u mnie dużo sushi się robi Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Ryżowar 07.09.24, 15:30 Mam od wielu lat Zojirushi, robi nam co rano owsiankę, jak marzenie. Nic nie przywiera, nic nie kipi, trzyma ciepło, myje się super łatwo. Z ryżem to samo. Jeden z najbardziej udanych zakupów do kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Ryżowar 07.09.24, 15:48 Te Zojirushi są bardzo drogie- 2000 i więcej. Czy ktoś ma może i mógłby polecić jakiś tańszy,ale też dobry w codziennym użytkowaniu ,który sprsedzi się dla czterech osób? Wyżej był polecany Sencor.Jest dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 07.09.24, 16:11 Ja polecam Yum Asia, mają bardzo podobne funkcje do tych Zojirushi. Jak pisałam wyżej Yum Asia skorzystało z swojego doświadczenia jako dystrybutor Zojirushi i wypuściło swoją linię - bardzo dobra jakość i cena. Można też u nich kupić Zojirushi ale z tego co czytam jakość Yum Asia jest bardzo zbliżona. Ja mam Sakura na 8 cups, mają też mniejsze modele. Jeśli chcesz tylko gotować ryż to mniejszy będzie ok, jeśli inne potrawy na bazie ryżu to radzę 8 cups. yum-asia.com/eu/product/sakura-advanced-fuzzy-logic-ceramic-rice-cooker/ Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Ryżowar 12.10.24, 11:45 "Przeklinam" dzień kiedy przeczytałam wątek o ryżowarze. Dzięki rekomendacji Taje kupiłam niecały tydzień temu model Tsuki od Yum Asia bezpośrednio od producenta a na Allegro 5 kg worek Royal Dancer, który na dwie osoby zejdzie chyba w ciągu niecałego miesiąca. Codziennie gotujemy dwie i pół miarki ryżu który potem jest jedzony w różnych konfiguracjach albo ja jako dodatek do obiadu albo jako deser z mlekiem i owocami. Cudowne uczucie wrócić z pracy otworzyć ryżowar i nałożyć sobie ciepły ryż do miseczki. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka2007 Re: Ryżowar 12.10.24, 23:12 Dołączam do "przeklinam dzień kiedy przeczytałam wątek o ryżowarze"🙂, właśnie wczoraj na Amazonie zakupilam również model Tsuki. Czekam na przesyłkę, mam nadzieję, żenie będę żałować zakupu. Ile zapłaciłaś u producenta, jeśli można wiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Ryżowar 13.10.24, 08:06 94€ za sprzęt plus 12€ za przesyłkę do Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka2007 Re: Ryżowar 13.10.24, 11:02 No to trochę przepłaciłam, u mnie 452,90 PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Ryżowar 09.09.24, 21:16 czy owsiankę robi na mleku i z zwykłych płatków, czy trzeba kupić jakieś spreparowane płatki? i czy robi też kasze, np gryczaną, pęczak? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 21:25 W ryżowarze owsiana tylko i wyłącznie na wodzie. I najlepsza jest kasza owsiana, nie zwykłe płatki. Innych kasz nie próbowałam więc nie wiem, czy się da. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 16:40 Mam YumAsia, większą wersję Tsuki mini, jeszcze z wyświetlaczem na wierzchu pokrywy. Mają też świetne pojemniki na ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 18:58 jako kuchenna gadzeciara, nie powiem, ogladalam i sie przymierzalam, ale to co sa dostepne maja mise z powloka teflonowa, a jakis czas temu, wywalilam z kuchni wszystko co mialo teflon i sluzylo do obrobki cieplnej (zostala maszyna do chleba - tylko do wyrabiania ciasta i multifry delonghi ale praktycznie juz nie uzywam) wyszlo mi jednak, ze dla nas absolutnie zbedny, ryz (tylko jasminowy) jemy moze ze dwa razy w miesiacu, starcza mi rondelek z kruseta i koc z merynosa (nie ma zadnego zawilgocenia), wychodzi sypki, podobnie kasza, owsianke robi sobie jeden wspoldomownik i ja sie do tego procesu nie wtracam Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 19:43 mozliwe ale dla mnie to na tyle zbedny gadzet, ze ze swiata nie zamierzam kupowac, rondelek kruseta na trzy porcje ryzu, dwa razy w miesiacu absolutnie nam wystarcza a, nie, nie Pyry to zycie!! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 20:55 Ostatnio trafiam tak fatalne pyry, że wróciłam do uprawy w donicach. Sklepowe paskudne, z jakąś dziwną pleśnią w środku, całe w plamach. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 20:58 ja nie narzekam, czasami w srodku 'zimy' trafia raz czy dwa troche nieciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 22:16 Mieszkasz w prawdziwej Pyrlandii i masz odmian milion pińcet, czego ogrodniczo potwornie zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 22:26 totez korzystam ile moge a z ryzem nam po prostu nie po drodze Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 01:37 >z ryzem nam po prostu nie po drodze Ale do wypowiedzi o ryzowarach to juz po drodze jakbys miala conajmniej doswiadczenie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 08.09.24, 01:58 oj prince i jej ograniczone mozliwosci czytania slowa pisanego, wskaz, gdzie sie wypowaidam o ryzowarach?? jeszcze raz, jak krowie na rowie, nie mam ryzowara gdyz NIE POTRZEBUJE i o tym pisze, WYSTARCZA mi garnek i o tym wlasnie pisze, a nie o doswiadczeniach z ryzowarem chyba jednak potrzebujesz czegos na adhd Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 08.09.24, 01:59 *wypowiadam a teraz sobie pisz do woli, pa! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 08.09.24, 02:05 W watku o ryzowarze prowadzisz dyskusje jak to nie trzeba posiadac ryzowaru. Cyt" nie trzeba" Sama masz adhd sadzac po stylu pisania albo juz demencje skoro nie pamientasz gdzie i co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Ryżowar 08.09.24, 14:18 mysiulek08 napisała: > oj prince i jej ograniczone mozliwosci czytania slowa pisanego, wskaz, gdzie si > e wypowaidam o ryzowarach?? > jeszcze raz, jak krowie na rowie, nie mam ryzowara gdyz NIE POTRZEBUJE i o tym > pisze, WYSTARCZA mi garnek i o tym wlasnie pisze, a nie o doswiadczeniach z ryz > owarem > > chyba jednak potrzebujesz czegos na adhd > > Podejrzewam ze tak naprawdę malo jest tu prawdziwych pożeraczem ryzu za to sporo gadzeciar. Mam spory dom i sporo miejsca do przechowywania bo swego czasu tez ulegałam modom kupowania różnych urządzeń ktore mialy mi ułatwić zycie a w sumie okazało się zupelnie zbędnym wydatkiem i sprzętem ktory zbiera kurz. Sukcesywnie to wywalam ale trochę jeszcze zalega piwniczne magazyny. Druga rzecz ze zupelnie inaczej gotuje się dla całej rodziny a szczegolnie gdy ma się ba stanie wszystkozernego w wielkich ilościach nastolatka a inaczej gdy gniazdo pustoszeje i tego typu gadżety sq jak kombajn ktory zapuszcza się do skoszenia trawnika. Przed zakupem warto się zastanowić czy faktycznie warto, faktycznie aż tak usprawni i jak długo będzie w użytku. U mnie nawet frytkownica wylądowała w skladziku bo po pierwsze nie jadam a jak juz to z piekarnika , wymaga dużej ilości oleju, takiej jaka zużywam w kilka miesięcy, zre prąd i śmieszne by było robic w niej garść frytek . Pewnie to samo by było z ryżem skoro dla mnie na 2 obiady starcza 100- 150 g suchego Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Ryżowar 08.09.24, 20:14 a możesz sobie podejrzewać, co tam chcesz. Ja gotuje często dania koreańskie, a do nich ryż obowiązkowo. Myślę, że inne posiadaczki ryżowarów mają podobną motywację do uzywania tego urządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 08.09.24, 23:29 Zastanawiam się jak zdobyć te Wasze odmiany, ale kurde głupio iść siedzieć za przemyt pyr Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 21:00 jak mi kiedys tlumaczyl plantator pyrow na Chiloe, to jest zbyt duze przenawozenie czymstam, nie pamietam czym Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 07.09.24, 22:00 >, że wróciłam do uprawy w donicach. no ale gdzie, na dworze, to jakies wielkie donice? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 07.09.24, 22:15 Specjalne donice do ziemniaków, 30l, akurat jeden porządny krzak się mieści i można podbierać w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Ryżowar 07.09.24, 22:26 sa tez specjalne worki, z klapka, latwiejsze chyba w obsludze Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ryżowar 08.09.24, 11:52 Mam terriera, w workach ryłby jak dzika świnia Donice są bardziej odporne na psy. Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: Ryżowar 09.09.24, 00:52 jakbym miala wieksza kuchnie to kolejnym sprzetem byloby zapewne urzadzenie do gotowania ryzu zojirushi. ryz ryzowi nierowny. w najlepszej znanej mi suszarni w tokio szef kuchni mowil, ze pracuje tam od 25 lat i przez pierwsze 10 lat jedyne co robil to gotowal ryz. jak ogarnal ryz to go dopuscili do ryby. nie mam az takich wymagan jak co do ryzu jak japonczycy, ale mocno mnie kusi takie urzadzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 07:32 Próbowałam tego samego ryżu z wody (zrobiony wg przepisu na opakowaniu, czyli w sumie 20 minut mniej więcej)) i ryżowara - nie zauważyłam różnic. Ryż lubie tylko sypki, najczęsciej używam tego z Camargue lub basmati. Do potraw typu curry. Sushi nie robię ani innych lepkich. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 07:37 p.s. podobnie z kaszą. A płatki owsiane zalewam wrzątkiem na kilka/kilkanaście minut Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Ryżowar 09.09.24, 08:26 Kupiłam koreański Cuckoo, bo takie widziałam u Wietnamczyków w wietnamskim miasteczku w Pradze. Zakładam, że oni wiedza, który jest najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ryżowar 09.09.24, 10:06 Zanim pognam do sklepu internetowego - czy multicooker daje ten sam efekt co ryzowar…? Bo multucooker mam, robi mi jogurty, ser koryciński i rosół, ale nigdy nie robiłam w nim ryżu… Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Ryżowar 09.09.24, 20:31 memphis, sprawdz najpierw, czy twoj multicooker ma funkcje "ryz". Moj w sumie bardzo prosty (i nie zamierzam do wymieniac na wypasiony) ma Risotto, Rice, Sear / saute, 2 slow cooking (na 4 i 8 godzin) Wg mnie efekt jest ten sam, a ryzowara uzywalam wczesniej przez 20 lat. Ale do ryzu zmieniam pokrywke na taka bez dziurki do odparowywania. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 10:34 Myślę, że ten wątek potrzebuje Uncle Rogera! www.youtube.com/watch?v=53me-ICi_f8 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 10:54 Bo w sumie ważne do czego mam ten ryż. To czy potrzebujemy go jako dodatku np do curry czy do zrobienia sushi robi pewnie sporą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 11:23 Myślę, że Azjaci reagują na pomysł gotowania ryżu w wodzie podobnie jak my zareagowalibyśmy na pomysł ugotowania steka T-bone w wodzie i na koniec podsmażenia na patelni. Ja nie jestem wielką fanką ryżu jako takiego, wolę ziemniaki w różnej formie. Natomiast po zakupie ryżowara ryż zaczął mi smakować dużo bardziej, jest zdecydowanie dużo bardziej aromatyczny niż taki gotowany w wodzie. Co ciekawe, i to jest coś czego nie do końca rozumiem, ryż gotowany w wodzie musi być słony (tzn. gotowany w osolonej wodzie), tylko taki ma dla mnie jakiś smak. Natomiast w ryżowarze ryż gotuje się bez soli i on smakuje fantastycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 11:29 A przed epoka ryzowarow jak Azjaci sobie radzili? Poza tym, kuchnia azjatycka to pewnie tysiące sposobów przygotowania ryzu, w zależności od potrawy (o gatunkach ryżu nie wspinając) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 11:37 Sprawdziłam - w wodzie gotowali, na ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Ryżowar 09.09.24, 11:39 A jak robiono t-bone steka przed wynalezieniem patelni..? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 11:45 Nie mam pojęcia Nie moja potrawa. Ale okazuje się, że Azjaci jednak tradycyjnie w wodzie ryż gotowali więc raczej nie powinni być zdziwieni Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 11:55 Z jakiegoś powodu obecnie 95% rodzin w Japonii używa ryżowarów. Nie sądzę by bez pieca na drewno łatwo byłoby odtworzyc tradycyjną metodę gotowania ryżu (nie wystarczy garnek i woda - potrzebny piec na drewno i długi czas gotowania). Cytat z artykułu, który linkowałam Until the mid-1960s, most Japanese households cooked rice using a kamado, a type of firewood fueled oven. The polished rice is washed in water, left to stand for a while, then heated in an iron pot (hagama) with a wooden lid and is ready within the hour. There is a saying that goes something like, “The heat is low at first, then it gets hotter. When steam blows out, turn down the heat. Don’t remove the lid, even if the baby cries.” That is, you should let the rice absorb the water at low heat in the first step and then cook it at high heat in the second step, followed by a gradual lowering of the temperature and finally a constant temperature for steaming. This is the Japanese way of cooking delicious rice. The part saying “Don’t remove the lid, even if the baby cries” reflects the wisdom that you won’t get lustrous rice unless the steaming is done properly. Rice cooking is important work for any household, but it used to be laborious and put a heavy burden on housewives in the past. As TVs, fridges, washing machines, and other home electronics became more prevalent in the 1950s, the “automatic electric rice cooker” made its appearance in 1955. Initially, there were those who doubted it, asking, “Can you cook rice with an electric device?” Yet the convenience of automatically cooking rice without hassle at the flip of a switch became popular and spread to households across the country. According to a survey by Central Research Services, Inc., the household ownership rate of rice cookers was 19.6% in 1959, 55.2% in 1969, over 90% in 1971, and more than 95% after 1980, thus becoming a common sight nationwide. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 12:00 Ja nie kwestionuje tego, że teraz większość gotuje w ryzowarze. Odnoszę się tylko uwagi o gotowaniu w wodzie (o wyższości ognia "z drewna" nad gazem się nie wypowiadam) Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 12:09 Tradycyjna technika nie polegała tylko na gotowaniu w wodzie, tylko bardzo ścisłym kontrolowaniu temperatury (podnoszeniu i jej i obniżaniu w kontrolowany sposób). Tego nie da się łatwo odtworzyć w zwykłym garnku i dlatego ryż gotowany w wodzie nie smakuje tak dobrze jak ten gotowany tradycyjnie. Ryżowar po prostu odtwarza w miarę możliwości tradycyjny sposób gotowania ryżu i do tego w łatwy dla użytkownika sposób. Nie twierdzę, że każdy ma mieć ryżowar, ale nikt mnie nie przekona, że cyrki z gotowaniem, a potem owijaniem garnków w pierzyny są łatwiejsze dla użytkownika niż wciśnięcie guzika. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 12:17 Jak niby kontrolujesz na płycie? Chyba stojąc i pilnując cały czas. I skąd masz wiedzieć, że nadchodzi etap wypuszczania pary i jak to zrobić bez podnoszenia pokrywki i obniżania temperatury? Ryżowar robi to za ciebie. To jest niemalże zeroobsługowe urządzenie, jego jedyna wada to to, że zajmuje miejsce na blacie. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Ryżowar 09.09.24, 12:30 Przepis na gotowanie ryżu w garnku podaje Wiola z kanału Pierogi&Kimchi. I długo własnie tak gotowałam. Ale wkurzało mnie kombinowanie z podgrzewaniem itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 12:20 P.s i jeszcze raz podkresle - zależy o co ci ten ryż - innych efektów oczekujesz do sushi innych do ryżu smażonego, innych do ryżu jako dodatku itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 12:27 Owszem, ale przeciętny ryżowar ma funkcję dla każdego z tych zastosowań i w zależności od rodzaju ryżu (klejący, długoziarnisty, krótkoziarnisty, brązowy, kleik ryżowy), i to też jego wielka zaleta. Tak więc dla osób często jedzących ryż i doceniających jego smak w różnych odmianach to bardzo sensowne rozwiązanie. Jeśli ktoś ryżu nie lubi/rzadko jada albo smakuje mu Uncle Ben's z torebki (tez nic z w tym złego) to owszem, takie urządzenie nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 12:31 Dlatego powtarzam , że ważne jest po co nam ten ryż. Jeżeli tylko jako dodatek np do curry to imho jest zbędny (ważniejsza jest jakość samego ryżu. Jeżeli ktoś bawi się w sushi i ryż na milion sposobów - to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 12:34 P.s. i temperaturę wody da się kontrolować na kuchence gazowej Pewnie dlatego nie czuje różnicy między tym samym ryzem ugotowanym na sypko na gazie i w ryzowarz Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Ryżowar 09.09.24, 11:49 Obecnie oni wszyscy używają ryżowarów. Pamiętam ze studiów w USA wiele lat temu, jak wszyscy mi znani Koreańczycy i Japończycy (Chińczyków nie znałam) przyjeżdżali na studia z ryżowarami. Już wtedy ten ryż smakował mi zupełnie inaczej niż ten znany z domu. A jak kiedyś było w Azji? W Japonii podobno tak Jednak chyba w ryżowarze wygodniej. Podobnie jak obecnie w naszym kręgu kulturowym wygodniej się gotuje na indukcji niż na blasze, tak jak kiedyś i raczej mało kto instaluje sobie w domu piec na drewno. Po to też wymyśla się różne urządzenia agd, żeby umożliwić łatwe odtworzenie często pracochłonnych technik z czasów naszych babć. Dawniej ucierało się ciasto w makutrze (nawet mam w domu), teraz ludzie używają mikserów czy robotów kuchennych. Nie rozumiem, skąd taki opór przeciwko akurat ryżowarom, a nie ma takiego przeciwko robotom kuchennym, te to dopiero zajmują dużo miejsca, a wszystko też można zrobić przy użyciu innych sprzętów. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Ryżowar 09.09.24, 12:04 Nie chodzi opor przed ryzowarem tylko o pytanie do czego ryżu używamy. No i oporu przed gotowaniem w wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ryżowar 01.11.24, 13:23 No to wlej sobie cokolwiek chcesz to tego ryzowaru. Ja czesto gotuje na bulionie z zupy. Odpowiedz Link Zgłoś