Dodaj do ulubionych

Kaos - Netflix

07.09.24, 20:33
Ktora ematka ogladala?
Przyznam, ze nic rownie dobrego nie widzialam w tym roku w TV. Rewelacja. Polecam z calego serca.
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:45
      Sam pomysł fajny, ale potem IMO tylko aktorzy (na czele z Goldblumem) to ratują.
      • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:55
        Aktorzy, muzyka, scenariusz, jak to się wszystko na koniec pieknie spina! No przyznam że czapki z głów twórcom.
        • mdro Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:10
          A fakt, muzyka też niezła. Ale reszta dość przewidywalna i momentami nudnawa. Wygląda to tak, jakby nie wiedziano, co z tego ma wyjść. Poza tym wiele konceptów mocno nieoryginalnych (i nie o nawiązania do mitologii mi chodzi).

(Przed twórcami te czapki z głów).
          • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:15
            Faktycznie pomyłka z tymi czapkami 😀 śmiesznie wyszło, aż musiałam parę razy przeczytać.

Reszta przewidywalna? W którym miejscu? Ten scenariusz to mistrzostwo.
            • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:22
              Np. przepowiednia Minosa - od początku było to oczywiste. To, co się stało w ostatnim odcinku w "otchłani".
              Choć przyznam, że przewidywałam inny wist z Prometeuszem, choć w sumie jeszcze nic straconego (coś w ostatnim odcinku może sugerować taki przebieg dalszych wypadków).
              • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:28
                O, i kim może być Minotaur (ale to już z racji znajomości mitologii).
                • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:40
                  mdro napisała:

> O, i kim może być Minotaur (ale to już z racji znajomości mitologii).

No, ale przecież niektóre rzeczy są oczywiste, choćby właśnie dlatego ze znamy je z mitologii. Btutaj ogladamy albo bezposrednie odniesienia albo twisty. Więc wg mnie czepiasz się.
                  • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:51
                    Piszesz o "mistrzowskim scenariuszu", no to wg mnie taki nie jest. Tak od trzeciego odcinka zaczyna wiać nudą i to, co w poprzednich było ratowane fajnymi niekiedy nawiązaniami do mitologii przestaje wystarczać, a całość zmierza w dość przewidywalnym kierunku.
      • biala_ladecka Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:24
        Utknęłam w połowie pierwszego odcinka. Nie ma w nim nic na tyle interesującego, żeby zrównoważyło irytującą konwencję. Mówicie, że się rozkręci?
    • midge_m Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:49
      O nie, to ja w ogóle nie. 5 gwiazdek na Guardianie mnie skusiło ale totalnie nie nasz klimat. Choć obsada gwiazdorska.
      • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:56
        A ile odcinkow obejrzalas? Ja po pierwszym nie wiedziałam co myśleć i pewnie bym nawet wyłączyła gdyby nie mąż który włączył drugi. No, im dalej w las tym się już potem nie mogłam oderwać.
        • midge_m Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:59
          Odpadliśmy na pierwszym. Mówisz żeby jednak spróbować dalej? Może się skuszę w takim razie.
          • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:07
            Koniecznie! Wszystko się zacznie rozwijać a potem układać w całość. Mistrzostwo!
          • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:13
            Przeczytałam review z guardiana. Ha, wszystko co chciałabym napisać a tak nie potrafię 😀

www.theguardian.com/tv-and-radio/article/2024/aug/29/kaos-review-jeff-goldblums-furiously-fun-greek-gods-drama-is-a-masterpiece
            • midge_m Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:17
              Haha, no oni nie dają tych pięciu gwiazdek ot tak, więc po tym pierwszym odcinku to pomyślałam że ktoś tam miał udar wink choć obsada gwiazdorska. Ale jak mówisz, może trzeba zobaczyć więcej niż jeden odcinek
              • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:26
                Koniecznie! Pierwszy odcinek był tylko zawiązaniem wątków. Wiesz tak jak Mojry tkały ludzkie losy... czy jak to tam w mitologii było.
    • gris_gris Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:49
      Podoba mi się.
    • mysiulek08 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 20:50
      jak mity i religie, to musze netflixa na miesiac wykupic wink\
    • eagle.eagle Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 21:17
      Mało oglądam, to obejrzałam, ale głównie ze względu na aktorów. Nie urzekło.
      • lauren6 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 09:51
        Mniej też nie.
    • chromatic Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 23:26
      Dla mnie świetne. Jakoś nie byłam przekonana żeby obejrzeć ale jak już włączyłam to tak mnie wciągnęło że siedziałam do nocy wink
    • marusia_ogoniok_102 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 23:40
      Scena z drugiego odcinka, z tą parą w Jaskini...
    • obrus_w_paski Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 23:42
      Ledwo przebrnęłam przez pierwszy odcinek i zrobiłam to tylko dla Goldbluma. Przypominało mi to „the good place”.
      • brenya78 Re: Kaos - Netflix 07.09.24, 23:50
        A w zyciu!
      • biala_ladecka Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:26
        O to to! Dobre miejsce, no nie moja bajka 🤷🏼‍♀️
        • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:45
          biala_ladecka napisała:

> O to to! Dobre miejsce, no nie moja bajka 🤷🏼‍♀️
          >

To zdecydowanie kompletnie co innego.
    • alpepe Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 09:30
      My, jesteśmy po 4 odcinkach. Mąż otrzymuje właśnie ode mnie przyspieszony kurs z mitów greckich.
      • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 09:46
        alpepe napisała:

> My, jesteśmy po 4 odcinkach. Mąż otrzymuje właśnie ode mnie przyspieszony kurs
        > z mitów greckich.
        >

Z ciekawosci - da się coś zrozumiec bez znajomości mitologii?
        • alpepe Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:04
          Nie mam pojęcia, bo u mnie jest co chwila: Kannst Du stoppen? I on zatrzymuje i ja mu wyjaśniam. Z drugiej strony z tym zabitym ponoć przez Ariadne Glaukosem, to akurat teraz w necie szukałam i widzę coś innego. Ale mitów jest wiadomo, wiele u w jednym jest tak, w innym inaczej. Np. ja pamiętam, że pieniążek był dla Charona, a tu masz ten prom i pieniążek w sumie nie jest potrzebny, chyba że do ponownych narodzin. Rzeka zapomnienia, czyli Lethe, pamiętam, że dusze z niej piły, by zapomnieć o swoim dawnym życiu, to jest nieco inaczej. Podobnie Hera ponoć była wierna Zeusowi, a tu wygląda, jakby zdradzała go z Posejdonem, ale to też pewnie kwestia różnych wersji.
          • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:26
            Hera jako bogini rodziny była wzorem wierności i dlatego prześladowała kochanki i nieślubne dzieci Zeusa (tu w sumie nie wiadomo, o co chodzi, skoro żyją jakoby w otwartym związku).
            Z tymi monetami do końca niejasne jest, po co miałyby być bogom.
    • memphis90 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:11
      Obejrzałam, podobało mi się…
      Aczkolwiek byłam w czepliwym nastroju, kiedy napisali, że akcja dzieje się w Heraklionie, a ja właśnie wróciłam z Heraklionu - i on tak zupełnie nie wygląda… Ale potem zrobili Olimp w Ogrodach Tivoli i byłam zachwycona 😁🥰
      • alpepe Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:17
        I Dionizosa ani Orfeusza też nie spotkałaś?
      • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:19
        Główny plac "Heraklionu" to Plac Hiszpański w Sewilli, tylko mozaiki pokadrowali/wymazali.
    • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:30
      Mnie też bardzo brakowało pozostałych bogów - niby Zeus dzwoni do innych dzieci, ale to takie dość ubogie mi się wydawało. Na Olimpie powinno się ich więcej kręcić. Scenarzyści się nie postarali.
      • alpepe Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 10:41
        Dlaczego? Jest prawda czasu i prawda ekranu, zegarek Casio z lat 90 ci nie przeszkadzał?
        • mdro Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:54
          To akurat mieści się w przyjętej konwencji, dlaczego miałby mi przeszkadzać? Natomiast brak innych bogów jest IMO rezultatem skąpstwa big_grin, dużo ciekawej by było, gdyby postaci było więcej.
          • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:57
            "Naprawdę kupienie gum za 50 zł to jest taaaaakie ryzyko że lepiej nie spróbować bo a nuż się nie spodoba?"

Skąpstwa? Mega produkcja za 50mln euro to skąpstwo? Aha
            • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 13:02
              Coś mi się źle zacytowało...
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:42
      Powinnam cię zamordować!
      Tyle rzeczy miałam dzisiaj zrobić, a siedzę i oglądam te durnoty. Już 4 odcinek.
      • brenya78 Re: Kaos - Netflix 08.09.24, 11:43
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Powinnam cię zamordować!
        > Tyle rzeczy miałam dzisiaj zrobić, a siedzę i oglądam te durnoty. Już 4 odcinek
        > .

Enjoy! 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka