Dodaj do ulubionych

Tego sie nie da ogarnac

08.09.24, 23:25
Do każdych zakupów 12 rolek papieru toaletowego. To wyjdzie chyba drożej niz jaranie fajek. Dobrze ze to nie wazy, ale ręką dodatkowa się by przydała. A mieszkam sama z synem i to on u mnie co drugi tydzień.
Ilu sraczy macie w domu, ile rolek kupujecie? Jest jakiś dowóz na to dobro?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:27
      Jest jakiś dowóz na to dobro?

Co masz na myśli?
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:28
        Marzy mi sie dostawa palety papieru
        • taki-sobie-nick Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:35
          merkandi.pl/products/paleta-papieru-toaletowego/913743tongue_out
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:38
            No i co? Error 404 wyszedł. Nie ma takich dostaw.
            • taki-sobie-nick Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:59
              Emotka się dodała do adresu.
          • taki-sobie-nick Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:38
            merkandi.pl/products/paleta-papieru-toaletowego/913743
        • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:21
          Zamów na allegro, ale poczytaj dokładnie o grubości papieru i długości rolek.
          • taki-sobie-nick Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:24
            Zamówić można gdziekolwiek, ale autorka chciała paletę, no to jej wkleiłam paletę tongue_out

https://images.merstatic.com/imgcache/538x420/images/offer/2024/01/26/20240124-190527-1706302682-1706302748.jpg
            • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:26
              Ja sobie na jesień garage posprzątam i wstawię tam taka europalete
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:39
                Myszy będą miały świetne mieszkanie na zimę.
                • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:44
                  mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Myszy będą miały świetne mieszkanie na zimę.

Ale prosiłam o taka wypowiedz? Prosiłam?

........

........

Dziękuję
                  • primula.alpicola Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:31
                    Histeryczka🤦
    • bywalec.hoteli Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:28
      Zainstaluj bidetke i naucz domowników korzystania z nich
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:29
        bywalec.hoteli napisał:

> Zainstaluj bidetke i naucz domowników korzystania z nich

O kurde. Hardcore.

Ja pisałam oprócz bidetu...
        • bywalec.hoteli Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:59
          Widocznie słabo syna nauczyłaś korzystać z bidetu jak Ci ciągle zużywa papier 🙂
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:03
            bywalec.hoteli napisał:

> Widocznie słabo syna nauczyłaś korzystać z bidetu jak Ci ciągle zużywa papier ?
            > ?

Dobrze, powiem mu, żeby sobie wydrapał najpierw
            • bywalec.hoteli Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:30
              👍
        • skumbrie Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 07:34
          Bidetka to nie bidet i serio zainstaluj.
        • ichi51e Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:48
          Ja mam deskę myjącą i dziecko bardzo chwali…
    • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:40
      Do każdych zakupów czyli co ile dni? U mnie w domu dla 4-osobowej rodziny średnio raz w miesiącu kupuję 24 rolki. Przy czym starcza to na dłużej, ale kupuję „na zakładkę”, żeby napewno nie zabrakło. Taka paczka kosztuje mniej więcej 18 franków, a paczka papierosów coś koło 10 franków (nikt u nas nie pali, więc dokładnie nie wiem). Raczej wątpię, żeby jakiemukolwiek palaczowi wystarczyły 2 paczki fajek na miesiąc.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:44
        Czekaj, liczę. 6 rolek na głowę na miesiąc. 1,5 rolki na tydzień.
        Jakie te rolki sa?
        • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:51
          U mnie papier toaletowy leży w łazience. Nikt nie chodzi z własną rolką. W każdej z Łazienek mam po jednej rolce na uchwycie i po 4 zapasowe w koszyczku na półce. W górnej najczęściej te 5 rolek starcza na tydzień, w dolnej dokładam, bo jest bardziej używana. Rolki normalne, moim zdaniem.
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:53
            eliszka25 napisała:

> U mnie papier toaletowy leży w łazience. Nikt nie chodzi z własną rolką. W każd
            > ej z Łazienek mam po jednej rolce na uchwycie i po 4 zapasowe w koszyczku na pó
            > łce. W górnej najczęściej te 5 rolek starcza na tydzień, w dolnej dokładam, bo
            > jest bardziej używana. Rolki normalne, moim zdaniem.

Eliszka, znam trochę Szwajcarie, wiem, ze po 22 nie można w zbiormieszku spuszczać wody, ale serio nawet mi do głowy nie przyszło, żeby z własną rolka chodzić, chociaż mógłby to być jakiś sposób na mój problem.
            • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:56
              Mieszkam w Szwajcarii ponad 20 lat i nigdy nie spotkałam się z zakazem spuszczania wody o jakiejkolwiek porze, więc może przestań pleść bzdury. To ty przeliczasz rolki na osobę, nie ja. Mnie takie obliczanie nawet nie przyszło do głowy.
          • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:54
            A czekaj, jak jesteśmy w Polsce, to też papier toaletowy kończy się błyskawicznie. U nas jest on po prostu dużo grubszy i nie potrzeba go tyle brać. U mamy muszę składać na 4 razy, żeby podcierać się papierem, a nie ręką. Pewnie stąd ta różnica.
            • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:01
              No ale w takim razie wasza rolka powinna mieć średnicę około pol metra. Nie no, tak tylko sobie wyliczam.
              • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:03
                Nie ma średnicy pół metra, ale faktycznie jest większa no i przede wszystkim papier jest grubszy, więc wystarczy wziąć mniej.
                • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:05
                  W pl też są papiery mocno sprasowane i jest dużo w rolce. Tylko te najtańsze są takie, że mają małe rolki a papier się rozpada w ręku.
                  • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:10
                    Tak, są, ale w większości domów spotykam ten przezroczysty papier, którego za jednym zamachem trzeba zużyć pół rolki żeby podcierać się papierem, a nie ręką. W sklepach też jest głównie taki papier, więc nic dziwnego, że ludzie to kupują.
                    • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:14
                      Ale czaisz, ze jak masz inny, grubszy, to rolka musi być inna, skoro wam starcza na owiel o wiele dłużej?
                      • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:26
                        A ty czaisz, że grubszego papieru wystarczy wziąć czasem nawet 1/4 tego, co takiego przezroczystego? Wtedy rolka nie musi być nie wiadomo jak wielka, żeby starczyło na dużo dłużej. Poza tym rolki u nas faktycznie mają większą średnicę, ale nie są 2x takie, jak w Polsce. Za to mam wrażenie, że papier jest ciaśniej nawinięty, więc pewnie w przeliczeniu na metry jest go więcej.
                        • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:29
                          Eliszka, ja cię lubię, serio. Grubszy papier-grubsza rolka. Tak było, jest i będzie.
                          • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:39
                            Ja przecież nie zaprzeczam, że ta rolka jest grubsza. Tylko ten cienki papier jest zwykle też bardzo luźno nawinięty, więc dodatkowo jest go pewnie sporo mniej na rolce. Nic więc dziwnego, że kończy się tak szybko.
                            • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:43
                              eliszka25 napisała:

> Ja przecież nie zaprzeczam, że ta rolka jest grubsza. Tylko ten cienki papier j
                              > est zwykle też bardzo luźno nawinięty, więc dodatkowo jest go pewnie sporo mnie
                              > j na rolce. Nic więc dziwnego, że kończy się tak szybko.

Odpocznijmy juz od srajnego tematu. Każdy ma taki papier, jaki lubi. Ja używam zbyt dużo. Może jakieś techniki podtarcia sprawdzę na YT. W każdym razie u mnie nie jest dobrze w tym temacie.
                              • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:52
                                Tak, czas spać 😄.
                  • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:10
                    mikams75 napisała:

> W pl też są papiery mocno sprasowane i jest dużo w rolce. Tylko te najtańsze są
                    > takie, że mają małe rolki a papier się rozpada w ręku.

My mamy normalne polskie papiery toaletowe, proszę tu bez żadnych wycieczek politycznych.
        • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:03
          Ale że za małe czy za duże? Ja to liczę inaczej - jedna rolka wystarcza rodzinie na jeden dzień i trochę zostaje.
          • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:05
            O, u nas też by się tak mniej więcej zgadzało, bo 24 rolki starczają średnio na miesiąc.
            • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:07
              No ja właśnie twoje zużycie przeliczylam i nie wydaje mi się dziwne to zużycie. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że faceci zużywają mniej niż kobiety.
              • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:13
                Mnie też się to nie wydaje dziwne. Prawie codziennie nowa rolka wędruje na uchwyt. Jak dla mnie normalnie.
      • imponderabilia20 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:08
        To mało zużywacie. Chyba że to jakieś bycze rolki!
        • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:15
          Normalne rolki i moim zdaniem zużycie też całkiem normalne. Teraz idzie nawet mniej, ale przez większość dnia wszyscy są poza domem, więc nic dziwnego.
    • chatgris01 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:43
      Nie masz opcji zakupów drive, że zamawiasz przez internet, a potem tylko podjeżdżasz w wybranej godzinie i pakują Ci zakupy do bagażnika? Bardzo praktyczne przy ciężkich/gabarytowych zakupach.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:46
        chatgris01 napisała:

> Nie masz opcji zakupów drive, że zamawiasz przez internet, a potem tylko podjeż
        > dżasz w wybranej godzinie i pakują Ci zakupy do bagażnika? Bardzo praktyczne pr
        > zy ciężkich/gabarytowych zakupach.
        >

Ja sie w sumie juz nad hurtownia jakąś zastanawiam. Pomyślę, bo mam dość. A tak iść przez Carrefour z 6-cioma wielopakami to nie bardzo. Chyba.
        • chatgris01 Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:48
          Carrefoury w Polsce chyba mają opcję zamówień przez internet z dostawą do domu.
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 08.09.24, 23:49
            Ja mam tylko niedaleko siebie Carrefour express i tam nie ma
        • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:23
          Kiedyś ludzie nosili dumnie na szyi a ty masz problem, żeby przejść z papierem toaletowym przez market?
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:25
            mikams75 napisała:

> Kiedyś ludzie nosili dumnie na szyi a ty masz problem, żeby przejść z papierem
            > toaletowym przez market?

No w sumie. Stać mnie na 6 paczek i co tam u was biedaki?
            Na razie się wczuwam.
        • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:27
          Ale że wstydzisz się kupować papier toaletowy? 🤔
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:31
            eliszka25 napisała:

> Ale że wstydzisz się kupować papier toaletowy? 🤔

Nie n o luz ale chodzę nieczęsto na zakupy i tak na prawdę musiałbym w sumie takie sznury z rolkami sobie na szyji zawiszac. Niewygodne to.
            • eliszka25 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:40
              Nigdy nie nosiłam takich korali, ale faktycznie muszą być niewygodne 😁. Duży wózek weź. Nie będziesz musiała na szyję zakładać.
    • turkusowozlota Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:07
      Co ty za papier kupujesz? Kupuj foxy mega i będziesz miała problem z głowy.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:18
        To ten?
        • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:24
          Mega Foxy jest niezły ale jest jeszcze inny, mocniej sprasowany i wystarcza na długo.
        • mika_p Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 07:24
          Nie, Foxy mega nie jest tak wytłaczany i nie ma rumianków, tylko jakieś zielono-niebieski roślinki.
          To, co na zdjęciu, to może być Regina.
          A ten, o którym mikams pisze, to może być velvet najdłuższy, taki z misiem na opakowaniu
          • iwles Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:32

O tak. Taki np. Velvet.
            Kupujesz 4 rolki, a długość jest 8:

https://www.drmaxdrogeria.pl/_i/-1205093410.webp?m2=%2Fmedia%2Fcatalog%2Fproduct%2F5%2F9%2F5901478007803.png&fit=contain&w=350&h=350&format=webp
            • mikams75 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 14:50
              Nie, jeszcze inny mam na myśli, w czteropakach jest i czuć, że jest cięższy i rolki są twarde, bo papier jest sprasowany.
    • malgosiagosia [...] 09.09.24, 00:30
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:34
        Mamy bidety, owszem, bez suszarek, ale najwyraźniej niektórzy myślą, ze w bidecie należy sie dobrze zaprezentowac odwłok.
        • malgosiagosia [...] 09.09.24, 00:41
          • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 00:45
            malgosiagosia napisała:

> kokokoko_euro_spoko napisał(a):
            >
            > > Mamy bidety, owszem, bez suszarek, ale najwyraźniej niektórzy myślą, ze w
            > bidec
            > > ie należy sie dobrze zaprezentowac odwłok.
            >
            >
            > Ale czy bidet jest po cisnieniem? Prosto w tylek, bez uzywania rak -dloni?
            >

Bidety są z myciem REKA
            • malgosiagosia [...] 09.09.24, 01:05
              • kokokoko_euro_spoko Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 01:07
                Wiem, ale ja wyżej napisałam nie mam takiego luksusu. Zwykły taki mam.
                • malgosiagosia [...] 09.09.24, 01:23
    • eagle.eagle Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 06:22
      Lubię kupować papier, sprawdzać ile go jest na rolce, wybierać. To chyba jedyna rzecz gdzie nie sprawdzam ile kosztuje.
      Moją fascynacje przeniosłam na córkę, ostatnio z Czech przywiozła, dumna że taki porządny i tani. Teraz, jak już dzieciaki pracują, to jednego mogę być pewna, papieru toaletowego nie zabraknie, co chwilę widzę nowe opakowanie w łazience, pomimo że poprzednie się jeszcze nie skończyło.
    • maszkaroni Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 06:29
      Ogranicz żarcie. Zaoszczędzisz na jedzeniu i na papierze. I się nie nadźwigasz wink
    • krypteia Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 06:33
      Już od dawna kupuję albo w Biedronce albo w Lidlu pojedyncze rolki długiego papieru z makulatury. Jest bardzo delikatny, prawie biały i starcza na bardzo bardzo długo
      U mnie jedna rolka na tydzień, a kosztuje około 2,25 zł za rolkę
      • afro.ninja Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 07:29
        Ale papier toaletowy jest szkodliwy. I ten bialy i ten szary. Najlepiej używać go jak najmniej.
        • alicia033 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:04
          afro.ninja napisała:

> Ale papier toaletowy jest szkodliwy.

czego to ludzie nie wymyślą...
          Ale spoko, chętnie posłucham, jakie to straszne szkody na życiu i zdrowiu powoduje używanie papieru toaletowego.
          • afro.ninja Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:24
            Wpisz sobie w wyszukiwarkę, informacji jest mnóstwo. No papier ewidentnie jest do d...
            • gryzelda71 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 09:02
              Moj bosze szkodliwy papier toaletowy..... po co tu zaglądałam.
              • chatgris01 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 13:52
                Szkodliwe to są perfumowane, nawilżane albo zbytnio wybielane (chlorem), a tu mowa raczej o takich zwykłych.
          • primula.alpicola Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 14:59
            Czego używasz zamiast papieru?
            • berdebul Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 15:12
              Wody?
    • koronka2012 Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 08:48
      Żaden papier nie pomoże jak ktoś ma nawyk używania kilometra. Miałam koleżankę w domu byłam na kilku wyjazdach i I zwróciłam uwagę że ona używa kolosalnych ilości, pamiętam że kiedyś w Turcji ostatniego dnia zostało nam trzy czwarte rolki - I zabrakło 🤦🏻‍♀️
      Ja sama od lat kupuję Regina Delikatis, drogi, ale że tak powiem - wydajny 😜
      • aankaa Re: Tego sie nie da ogarnac 09.09.24, 15:24
        potwierdzam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka