Dodaj do ulubionych

Neurolog prywatnie

09.09.24, 15:53
Wybieram się. A jak jest ze skierowaniami np na rezonans, inne badania, czy szpital. Czy wystawia na Nfz czy wszystko prywatnie? .czy takie prywatne wizyty są skuteczne jeśli chodzi o diagnozę? Kosztują sporo, ale czy warte? Chodziłam na nfz kolejka 2 godz, gabinecie piec minut i tylko zmiana leków owszem zlecił badania były ok i dalej nic nie zrobił, olal objawy. Tak się boję teraz chodzić po specjalistach. Tego, ze zamiast mi pomóc to mnie nastraszą ...
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 16:06
      Zależy od lekarza, są dobrzy specjaliści na NFZ i ujowi, podobnie z prywatnymi.
      Skierowanie zależy od tego czy ma kontrakt z NFZ. Nie każdy lekarz ma.
    • silenta Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 16:09
      Badania tylko odpłatnie ale skierowanie do szpitala na NFZ jak najbardziej możesz dostać.
    • asia-loi Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 17:24
      Byłam niedawno prywatnie u neurologa. Dał mi skierowanie na rezonans płatny. Poszłam do neurologa na NFZ, też dostałam skierowanie na rezonans, ale na NFZ. Zrobiłam już, tylko na opis muszę czekać 10 tygodni. 😬
      Na rezonans prywatnie kilka dni oczekiwania, na NFZ czekałam ze 3 miesiace (w tym samym miejscu). 😬
      • chocolate_dog123 Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:03
        Za 10 tyg. to można kopnąć w kalendarz...masakra
        • mamamisi2005 Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:08
          Jeżeli jest coś bardzo złego, to chyba tyle się nie czeka. Do bliskiej mi osoby zadzwoniono po 2 godzinach po badaniu, że można już odebrać wynik. Na NFZ
          • asia-loi Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:29
            mamamisi2005 napisała:

> Jeżeli jest coś bardzo złego, to chyba tyle się nie czeka. Do bliskiej mi osoby zadzwoniono po 2 godzinach po badaniu, że można już odebrać wynik. Na NFZ

No niestety. Neurolog zażyczył sobie opis. Niektórzy lekarze chcą tylko płytkę. Sama płytka jest zaraz po badaniu. Ja akurat nie mam pilnej, nagłej choroby. Co się już wydarzyło to się wydarzyło. W badaniu chodzi o potwierdzenie. Gdyby było pilne to zapłaciłabym to 520 zł (rezonans głowy), bo wtedy byłoby szybko tylko nie wiem czy z opisem.
            A u Twojego bliskiego może pisało na skierowaniu - że pilne.
            • mamamisi2005 Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:56
              Nie było pilne, a wynik badania był niestety zaskoczeniem. Nie wiem, czy technik coś zauważył przy badaniu, czy lekarz, który nadzoruje. W każdym razie opis był ekspresowy, więc chyba jednak dla tych zagrożonych "kopnięciem w kalendarz", jak to określił czekoladowy, są specjalne procedury.
            • lillyinchains Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 19:56
              Nie o samo pilne chodzi- jeśli jest coś naprawdę wymagającego natychmiastowej interwencji- to elektroradiolog albo lekarz jeśli jest akurat obecny-wyłapuje takie sprawy typu glejak czy ostre niedokrwienie, tętniak czy inne zagrażające stany.

asia-loi napisała:

> mamamisi2005 napisała:
              >
              > > Jeżeli jest coś bardzo złego, to chyba tyle się nie czeka. Do bliskiej mi
              > osoby zadzwoniono po 2 godzinach po badaniu, że można już odebrać wynik. Na NF
              > Z
              >
              > No niestety. Neurolog zażyczył sobie opis. Niektórzy lekarze chcą tylko płytkę.
              > Sama płytka jest zaraz po badaniu. Ja akurat nie mam pilnej, nagłej choroby. C
              > o się już wydarzyło to się wydarzyło. W badaniu chodzi o potwierdzenie. Gdyby b
              > yło pilne to zapłaciłabym to 520 zł (rezonans głowy), bo wtedy byłoby szybko ty
              > lko nie wiem czy z opisem.
              > A u Twojego bliskiego może pisało na skierowaniu - że pilne.
              >
              >
        • lillyinchains Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 19:52
          No przecież nie poszła tam z udarem.

chocolate_dog123 napisała:

> Za 10 tyg. to można kopnąć w kalendarz...masakra
      • livia.kalina Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 19:54
        Moje dziecko, z krwawieniem, prywatnie, na opis rezosnanu czekało 7 tyg. Interweniowaliśmy i my i pediatra i urolog i nefrolog co dwa dni. Po 7 tygodniach okazało się, że źle.zrobili ten rezonans bo zatrzymali się przed newralgicznym punktem. Szału dostałam, powiedziałam że idę do Prokuratury, ro zrobili drugi rezonans i opis był po godzinie. W sumie to nie wiem czemu Ci to opisałam ale przypomniały mi się moje przejścia i musiałam się wygadać wink
    • feldmarszalek.duda Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:07
      Jak raz musiałam do neurologa to się umówiłam w małym miasteczku. Niezbyt długi termin, bez kolejki na korytarzu, porządne wnikliwe badanie, skierowanie na rezonans na NFZ. No tyle że musiałam tam pojechać.
      • asia-loi Re: Neurolog prywatnie 09.09.24, 20:32
        feldmarszalek.duda napisał(a):

> Jak raz musiałam do neurologa to się umówiłam w małym miasteczku. Niezbyt długi termin, bez kolejki na korytarzu, porządne wnikliwe badanie, skierowanie na re zonans na NFZ. No tyle że musiałam tam pojechać.

Ja też pojechałam na wioskę do przychodni, bo tam do neurologa były krótsze terminy niż w moim mieście.
        • korniz Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 15:05
          Byłam prywatnie. Różnica niebo a ziemia. Z NFZ przez 13 lat nie postawił prawidłowej diagnozy leczono mnie nie prawidliwo. Prywatny nawet bez badania, tylko na podstawie szczegółowego wywiadu postawiła trafna diagnozę leki działają wreszcie zaczynam żyć, jak przed chorobą .
          • nick_z_desperacji2 Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 15:13
            To naprawdę jest kwestia indywidualna lekarza. Mi diagnozę i leczenie skopali równo i na nfz i prywatnie, w drogiej klinice. Teraz byłam u neurologa na nfz, szybki termin, dokładny wywiad, skierowanie na badania z w miarę szybkim terminem, choć wiadomo, że nie umieram.
            • korniz Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 17:43
              Zależy jaka choroba. Przez 13 lat chodziłam i żyłami w nieświadoma, że to padaczka . Państwowo nikt ba to nie wpadł, a prywatnie od razu A objawy nie były takie jak typowa padaczka Welu lekarzy specjalistów na bieżąco sie nie ksztalci. To jest największy problem.
              • lillyinchains Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 20:00
                Mialas napady hakowe albo absencje?

korniz napisała:

> Zależy jaka choroba. Przez 13 lat chodziłam i żyłami w nieświadoma, że to pa
                > daczka . Państwowo nikt ba to nie wpadł, a prywatnie od razu A objawy nie by
                > ły takie jak typowa padaczka Welu lekarzy specjalistów na bieżąco sie nie ksz
                > talci. To jest największy problem.
                • lillyinchains Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 20:02
                  lillyinchains napisał(a):

> Mialas napady hakowe albo absencje? = absence ( miało być)
                  >
                  >
                  > korniz napisała:
                  >
                  > > Zależy jaka choroba. Przez 13 lat chodziłam i żyłami w nieświadoma, że
                  > to pa
                  > > daczka . Państwowo nikt ba to nie wpadł, a prywatnie od razu A objawy
                  > nie by
                  > > ły takie jak typowa padaczka Welu lekarzy specjalistów na bieżąco sie n
                  > ie ksz
                  > > talci. To jest największy problem.
                  • korniz Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 20:15
                    Przy naglych dźwiękach nie umiałam utrzymać rownowagi, upadałam. Byłam świadoma.Tylko tyle.
                    • lillyinchains Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 20:24
                      A na błyski światła też?

korniz napisała:

> Przy naglych dźwiękach nie umiałam utrzymać rownowagi, upadałam. Byłam świadom
                      > a.Tylko tyle.
                      • korniz Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 23:07
                        Tylko na nagłe dzwieki . Np dzwonek do drzwi ,nawet szmer, itp. Gdy się tego dzwieku przestraszyłam i upadałam. Na światło nie reagowalam ale jest też padaczka
                        gdzie bodziec to migające światło u mnie jest bodziec dźwięk. Wreszcie po lekach już tak nie reaguję na dźwięki.
              • nick_z_desperacji2 Re: Neurolog prywatnie 23.11.24, 00:31
                U mnie dwóch prywatnych ortopedów nie zauważyło, że mam odłamany kawałek kości, także ten...
    • ministra_prawdy Re: Neurolog prywatnie 22.11.24, 20:34
      Był ostatnio watek, niektóre szpitale nie honorują skierowań od prywatnych specjalistów.
      Jeśli nie ma pośpiechu, nie dotyczy to dziecka oraz Warszawy, to polecam NFZ. System jest ustawiony pod NFZ i generalnie jest łatwiej, mimo że nadal trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka