Dodaj do ulubionych

co na bezsennosc?

15.09.24, 12:13
Drogie emamy!

Znacie moze jakies sprawdzone leki badz suplementy ktore pomagaja Wam w bezsennosci?
Nie mowie tutaj o takich 'oczywistych' rzechach jak o medytacji, melatoninie, melisie itd. bo to niestety nie dziala sad

Dzieki za wszelkie wskazowki smile

Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:29
      Terapia
    • 1matka-polka Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:31
      Kwetiapina, agomelatyna, zolpic...
    • marta.graca Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:37
      Skoro te suple bez recepty nie działają, to może czas na wizytę u lekarza?
      • 1matka-polka Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:41
        marta.graca napisała:

> Skoro te suple bez recepty nie działają, to może czas na wizytę u lekarza?
        >

Chyba oszalałaś🙆‍♀️
        • alexandra1984 Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:51
          To dotyczy mojego meza. Byl juz u lekarza, ktory go skierowal na terapie leczenia bezsennosci, z ktorej nie skorzystal. Potem chodzil do innych lekarzy (internistow) ale niestety moj maz to taki typ, ktory nie toleruje terapii czy pracy nad psychika przy takich problemach.
          • eva_evka Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:56
            Skoro lekarz psychiatra nie zlecił lęków, tylko psychoterapię to masz odpowiedź, że leki nie.
            Czemu on się tak boi psychoterapeuty?
            • kira_03 Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 20:53
              Pewnie taki mechanizm obronny. Bo jeszcze trzeba by coś zmienić.
          • brenya78 Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 12:56
            alexandra1984 napisała:

> To dotyczy mojego meza. Byl juz u lekarza, ktory go skierowal na terapie leczen
            > ia bezsennosci, z ktorej nie skorzystal. Potem chodzil do innych lekarzy (inter
            > nistow) ale niestety moj maz to taki typ, ktory nie toleruje terapii czy pracy
            > nad psychika przy takich problemach.

Widoxznie dobrze mu z ta bezsennoscia.
            • alpepe Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 09:17
              Dokładnie tak. Dobrze mu z tą bezsennością.
              • alexandra1984 Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 16:14
                racja ... tez tak czesto mysle, ze widocznie nie jest az tak tragicznie by podjal wszelkie mozliwe dzialania i np. rozpoczal terapie czy udal sie do kliniki leczenia bezsennosci, ale wiadomo czasami staram sie mimo wszystko pomoc i stad moj post.
          • pupu111 Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 21:12
            A czy lekarz mu sprawdził czy ma zdrową wątrobę? Bardzo często takie problemy sa przy chorej wątrobie
            • alexandra1984 Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 16:10
              tak parametry watroby z morfologii sa dobre wiec to na pewno bardziej zlozony problem w moim odczuciu bo badania krwi i moczu ma dobre
    • kamin Re: co na bezsennosc? 15.09.24, 22:23
      Gaba
      • grey_delphinum Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 07:54
        Zaczęłam leliej spać, odkąd suplementuję witaminy z grupy B. Nie wiem, czy to przypadek, czy wynik suplementacji, ale śpię lepiej
    • headonshouldersbaby Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 10:20
      zbadaj krew pod katem niedoborów - ferrytyna, d3, b12, b9, magnez. Ja jak miałam niska ferrytyne to mną w nocy telepało pomimo zmęczenia.

Świeże powietrze i ruch na nim.
      Nie picie alkocholu.
      • alexandra1984 Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 16:08
        wyniki morfologii wyszly mu wrecz idealne i badanie moczu tez, ale nic dodatkowo nie robili mu z tego co wypisalas wiec dziekuje za wskazowki
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 13:10
      Regularna i w miarę intensywna aktywnosc fizyczna, i regularny seks.
    • mama-ola Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 19:04
      Melatonina.
    • gaskama Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 19:07
      Psychiatra. Jeśli masz problemy od miesięcy albo lat ... tylko psychiatra.
    • ichi51e Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 19:14
      Ćwiczenia fizyczne i trudna ksiazka. 2 kartki i zasypiasz.
      • kira_03 Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 20:43
        Tak, a później pobudka w środku nocy
    • mamalgosia Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 19:44
      Senamina, Luminasil - bez recepty, a dosc mocne
    • panna_lila Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 21:20
      Ja śpię po Ashvagandha, a sypiałam fatalnie
      • dzwoneczki.niebieskie Re: co na bezsennosc? 16.09.24, 23:27
        L tryptofan
    • srubokretka Re: co na bezsennosc? 17.09.24, 01:11
      Ja malo sypiam. Nie walcze z tym. Ustawilam sobie tak zycie, zeby moc spac kiedy musze. Jak nie moge w danym momencie sie zdrzemnac, to pije znanego energetyka (straczy dwa lyki, np podczas jazdy w nocy). Pierwsze objawy mialam na studiach. Zmuszalam sie do spania, a to powodowalo frustracje. Nie wiem gdzie jest logika w zmuszaniu sie farmakologicznym do snu.
      • kira_03 Re: co na bezsennosc? 17.09.24, 07:05
        Zazwyczaj człowiek ma jakieś zobowiązania jak chociażby praca w stalych godzinach czy wg grafiku, dzieci i nie może sobie życia przestawić pod konieczność snu w nietypowych godzinach. Tak, brak snu to problem, nie tylko człowiek nie jest produktywny, myli się, popełnia błędy, ma obniżony nastrój, brak snu realnie negatywnie wpływa na zdrowie. Dlatego to takie ważne, żeby popracować nad przyczyną problemów.
      • marta.graca Re: co na bezsennosc? 17.09.24, 07:34
        Mało, to znaczy ile? Bo przy 5-6 h jeszcze można jakoś funkcjonować, przy 2 h już raczej nie ma co mówić o normalnym funkcjonowaniu, skupieniu na pracy itd.
    • mallard Re: co na bezsennosc? 17.09.24, 08:04
      Trittico

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka