Dodaj do ulubionych

Aparat dla dziecka

15.09.24, 22:37
Muszę założyć dziecku aparat bo krzywo rosną mu zęby. Dziecko ma 10 lat i będzie to na razie aparat ruchomy. Wydalałam na samo przygotowanie, badania komputerowe i wizyty około 2 tys zł. Do tego dochodzi koszt aparatu - na od 800-1500 zł za łuk zębowy. Jestem trochę w szoku, że to takie drogie. Aparat ma się trzymać na zębach 5 - tkach. Tylko te zęby wypadają w okolicy 11-12 urodzin. I jak się okaże, że te zęby jej wypadną po kilku miesiącach noszenia aparatu to cała akcja z wydawaniem pieniędzy zacznie się od nowa? Byłam przygotowana na wydatek około 3 tys za całość i była to dla mnie kwota do przyjęcia. Ale teraz się okazuje, że całość to będzie ponad 5 tys. Czy czekać i założyć za 3 lata aparat stały ? Dziecko nie ma jakoś mocno krzywych zębów.
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: Aparat dla dziecka 15.09.24, 22:43
      Tak, ja bym poczekała, jeśli nie trzeba rozszerzać szczęki.
      Moja Starsza miała założony staly aparat gdzieś w okolicach 13 urodzin.
      Wg mnie męczenie dziecka aparatem od najmłodszych lat to trochę przerost formy nad treścią
      • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 15.09.24, 22:51
        Ja czuję się trochę oszukana. Na stronie cena za aparat ruchomy od 1-1,5 zł. Myślałam, że jak to aparat ruchomy to jest liczone jako całość. A na ostatniej wizycie się dowiedziałam, że to za łuk i jest możliwość płatności raty. Dziś dziecku wypadła kolejna 4-ka. Mojej córce dość szybko wypadają zęby i się obawiam, że te piątki za rok najpóźniej wypadną.
        • zwierzakowa13 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:38
          Jeśli zapłaciłaś 2 tys za same przygotowanie do zrobienia aparatu to trafiłaś na naciągaczy. Moje dzieci miały/maja ruchome aparaty i za te okolo 3 wizyty w tym ta z wyciskiem+ rtg, 2000 na pewno nie wyszło. Popytaj w środowisku znajomych, może ktoś Ci poleci innego lekarza.
          • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 12:39
            Aż sprawidziłam wyciągi w banku aby sprawdzić ile tam zostawiłam. Sama analiza komputerowa zębów - takie jakby USG - 600 zł kosztowało.
            • zwierzakowa13 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 14:38
              Wyglada to jak " ekskluzywna" przychodnia dentystyczna, do której kiedyś trafiłam. Po jakimś specjalnym komputerowym , powiekszajacym rtg Pani stwierdziła, że mam X mikroubytkow, koszt leczenia wtedy podała około 2,5 tys. Olałam ich. Od tego czasu minęły jakoś 3 lata, a mi się jeden ząb objawił do leczenia.

Ortodoncie moich dzieci wystarczyło rtg paNoramiczne zębów, koszt około 100 zł.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 13:00
        To wcale nie jest przerost formy nad treścią, moim zdaniem wręcz przeciwnie. Moja córka miała ruchoma szyne na górne zęby zakładaną na noc w wieku jak pamiętam ok 6 lat (jak jej wyszły zęby stałe i się okazało, że ma między nimi szparę, żeby pies z buda przeleciał). Szyne nosiła rok i ma przepiękne zęby.
    • 35wcieniu Re: Aparat dla dziecka 15.09.24, 23:00
      Aparat ruchomy można zrobić na NFZ do 12 roku życia. Są kolejki więc zwykle warto się zapisać wcześniej. Kwestie wypadania zebów, przewidywanego terminu kiedy to nastąpi lub zwykle następuje itd. powinnaś mieć ujęte w planie leczenia.
      • stara-a-naiwna Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 14:58
        niewiedza kosztuje wink

a czeka się wcale nie długo - ja mieszkam we Wrocławiu i sprawdziłam u nas - terminy rok temu były za 6 miesięcy ale np. w miejscowościach 30km dalej na za 2 tygodnie - a dojazd pkp szybciutko a na miejscu można na piechotę - mało tego jak by dojechać taksówką żeby na miejscu nie błądxić to wyjdzie grosze
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Aparat dla dziecka 15.09.24, 23:05
      Zrób na NFZ, będzie za darmo.
      • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 15.09.24, 23:21
        U mnie czas czekania na ortodontę na NFZ to minimum rok czasu. Byłam z dzieckiem jak miało 8 lat ale ortodontka stwierdziła, że muszą jej mleczaki wypaść i mieć jakieś stałe zęby. Nie wiem za bardzo jakie i dlaczego ale skoro tak powiedziała to pewnie miała rację. Potem miałam duże problemy rodzinne, szpitale, operacja dziecka i przegapiłam ponowne zapisanie się do ortodonty na NFZ. Wiem, że część ortodontów prywatnie przyjmowała w ramach NFZ ale od zeszłego roku nie mieli przedłużonych kontraktów. Taką informację uzyskałam jak chciałam się umówić. Ale może jutro zacznę jeszcze raz dzwonić i się dowiadywać. Nie mam planu leczenia bo będzie dopiero na 4 spotkaniu.
        • kropkaa Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 02:21
          Ma 10 lat, za rok czekania 11. Czyli zdążysz. Serio na NFZ można znaleźć dobrego ortodontę.
          • szmytka1 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:11
            Zależy czy u niej rok. U mnie w 2023 były zapisy na 2027
            • stara-a-naiwna Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 14:59
              a ja powtórze to co napisałam wyżej
              sprawdziłam swoją miejscowosć i takie gdzie mogę szybko dojechać PKP od siebie

w ciagu 40 minut drogi znalazł się termin za 2 tygodnie

• katiemorag Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 17:12
                Dajesz mi nadzieję.
        • vessss Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 10:00
          Aż sprawdziłam w kalendarzu, dzwoniłam aby zapisać na pierwszą wizytę na NFZ w kwietniu, aparat odebrany 2 tyg temu, ma prawie 11 lat, więc czas gonił, miejscowość podwarszawska. Może warto poszukać dalej i podjechać, jak macie takie koszmarne terminy 😬?
          • vessss Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 10:07
            Przepraszam, pomyłka, w połowie lutego dzwoniłam i zapisywałam.
          • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 12:36
            Wiesz ta ortodontka naciąga. Miałam wizytę z dzieckiem i się okazało, że zdjęcie RTG nie wyszło i trzeba powtarzać. I czekałam ponad miesiąc na wizytę, zapłaciłam 300 zł aby się dowiedzieć, że zdjęcie nie wyszło i trzeba je powtórzyć. Jakby nie mogła mnie telefoniczne powiadomić, że mam powtarzać zdjęcie i z nowym przyjść na wizytę.
        • san_vito Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 08:41
          Jak już byłaś na NFZ w wieku 8 lat, to raczej minęło 2 lata idź w to samo miejsce i możliwe, że aparat dostaniesz w ciągu 3 miesięcy - wydaje mi się, że dziecko w wieku 8 lat stanęło w kolejce. Dowiedz się.
    • pffpffpff Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:09
      Totalnie bez sensu. Tak, jak dziewczyny piszą - ruchomy na NFZ.

Druga kwestia jest taka, że idzie się nie do jednego, a co najmniej 2-3 ortodontów na konsultacje.

My mamy wizytę na NFZ (umawiana w zeszłym roku) za 3 tyg. Ale rozmawiałam też z dwoma ortodontami prywatnymi i oni odradzają ruchomy aparat przy takiej wadzie. Twierdzą, że lepiej (mniej męczenia dziecka, efekt ten sam) zaczekać do ok. 12 roku życia i wtedy założyć stały.

Jeszcze nie wiem jaka ostatecznie decyzję podejmiemy, ale w życiu, mając alternatywę w postaci bezpłatnego leczenia, nie zapłaciłabym za ten ruchomy tyle kasy.
      • pffpffpff Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:09
        Nie znam żadnego dziecka, u którego skończyło się na ruchomym. W 99 % przypadków te dzieciaki i tak w okresie nastoletnim kończą z aparatem stałym.
        • grey_delphinum Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:45
          Predzej czy później dziecko skonczy ze stałym aparatem. Szkoda kasy na ruchomy robiony prywatnie.
          • fibi00 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 08:56
            A ja się nie zgodzę. Mam dwóch synów, obaj mieli aparaty ruchome. Jeden ortodonta twierdził że szkoda kasy na aparat ruchomy i której poczekać parę lat i założyć stały, natomiast drugi że w przypadku za wąskiej szczęki (jak to było u moich synów) aparat ruchomy jest wstępem do leczenia aparatem stałym i jak najbardziej warto bo wtedy leczenie aparatem stałym jest krótsze i skuteczniejsze. Ani jeden ani drugi syn narty nie chciał słyszeć o aparacie stałym. Zdecydowaliśmy się na aparat ruchomy i w przypadku obu synów poradził sobie na tyle że aparat stały nie jest konieczny. Zęby nie są idealnie równe ale bez aparatu ruchomego byłyby tragiczne. Ortodonci jeszcze chętnie by im aparaty stałe załozyli ale na ten moment chłopcy nawet nie chcą o tym słyszeć. Ja też mam trochę krzywe zęby więc syn zaraz ma kontrę - jak ja sobie dam założyć aparat to on też da sobie założyć.
            Może w przypadku dzieci, które nie mają nic przeciwko aparatom stałym aparat ruchomy można sobie darować (ale jednak pomaga). Ale moi byli przeciwni od samego początku a zakładanie aparatu na siłę nie ma sensu. Ortodonta opowiadał mi że już nie raz zdarzyło mu się ściągać aparat stały po pół roku bo dzieci nie dbały należycie o zęby i zęby zaczynały się psuć. Zdejmował i koniec leczenia. Dlatego bardzo ważne jest aby dziecko było świadome jak bardzo trzeba dbać o zęby, musi współpracować. A jak jest przeciwne to nie ma sensu aparatu zakładać.
            Tak więc u nas aparaty ruchome świetnie się sprawdziły i nieprawdą jest że one nic nie dają. Jeśli dziecko ma wąską szczękę aparat ją rozciągnie a potem stały ułoży idealnie zęby leczenie będzie krótsze i skuteczniejsze bo często zdarza się że po zakończonym leczeniu zęby z czasem się krzywią).
            • pseudo_stokrotka Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 19:50
              Na też mam trochę krzywe zęby po aparacie ruchomymi i nie uważam, żeby był to wielki problem. Większym problemem byłaby dls mnie postawa dziecka "dam sobie założyć aparat, jak ty sobie założysz". No nie, to tak nie działa. Po prostu nie.
              • fibi00 Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 08:05
                pseudo_stokrotka napisała:

> Większym problemem byłaby dls mnie postawa dziecka "dam sobie za
                > łożyć aparat, jak ty sobie założysz". No nie, to tak nie działa. Po prostu nie.
                >

Ale dlaczego większym problemem? Syn ma lekko krzywe zęby bardzo podobnie jak ja (dolne są pozakładane). Kiedy mówię mu o aparacie stałym pyta dlaczego ja sobie nie dam założyć aparatu. Odpowiadam że mi moje krzywe zęby nie przeszkadzają. On odpowiada że jemu też jego zęby nie przeszkadzają. I dodaje że jak ja sobie aparat założę to on też.
                Co w tym złego? Jaki w tym problem? No właśnie jego argumentacja do mnie trafiła bo rzeczywiście oboje mamy lekko krzywe zęby- mi to nie przeszkadza a on mnie uświadomił że jemu też to nie przeszkadza. Skoro mi nie przeszkadza i aparatu nie zakładam to dlaczego on ma zakładać?
                • mikams75 Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 08:27
                  Logika typowo dziecieca, ale tak to nie dziala. Mozna tlumaczyc, ze leczenie u doroslych jest inne niz u dzieci, trudniejsze, moze i bez powodzenia. Ze jak sie przegapi za mlodu termin leczenia, to pozniej juz jest trudno. Zreszta to widac wokolo - mnostwo mlodziezy nosi aparaty a dorosli raczej nie. Ale i tak jak sie pozwoli malolatowi na taka argumentacje, to ja rozszerzy np. na picie alkoholu, ogladanie filmow dla doroslych itp. Tobie wolno a jemu nie?
                  • fibi00 Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 14:19
                    mikams75 napisała:

> Logika typowo dziecieca, ale tak to nie dziala. Mozna tlumaczyc, ze leczenie u
                    > doroslych jest inne niz u dzieci, trudniejsze, moze i bez powodzenia. Ze jak si
                    > e przegapi za mlodu termin leczenia, to pozniej juz jest trudno.

A myślisz że takich argumentów nie używałam? Oczywiście że używałam i cały czas było "nie i koniec!" . Rozmawiałam z ortodontą i powiedział że jak nie chce to nawet nie ma sensu go zmuszać bo nie będzie współpracował i za pół roku aparat będzie musiał zdjąć. Argument o tym, że jemu jego zęby nie przeszkadzają i jeśli ja sobie dam założyć to on też usłyszałam kiedy syn miał 16 lat. Teraz ma 17. Mam go powiązać i na siłę aparat dać założyć?

Zreszta to wid
                    > ac wokolo - mnostwo mlodziezy nosi aparaty a dorosli raczej nie. Ale i tak jak
                    > sie pozwoli malolatowi na taka argumentacje, to ja rozszerzy np. na picie alkoh
                    > olu, ogladanie filmow dla doroslych itp. Tobie wolno a jemu nie?

😂😂😂
                    Idiotyczne porównanie. Ktoś kiedyś jeszcze próbował porównywać to do szczepienia czy operacji co jest tak samo idiotyczne. W sensie że jak dziecko nie chce bo się boi bólu to czy też bym odpuściła. Są rzeczy o których z dziećmi nie dyskutuję, podejmuję taką decyzję i koniec. W przyszłym aparatu jest to całkiem inna rzecz. Mogę się uprzeć, siłą zaciągnąć do ortodonty na założenie ale on musi współpracować, musi mu zależeć na prostych zębach. To jest 2 lata współpracy, dokładnego czyszczenia zębów po każdym posiłku, czasem bólu. Już mu powiedziałam że do 18tki jeśli zdecyduje się na aparat to mu sfinansuję całe leczenie. Po 18tce jak mu się nagle uzna że jednak chce aparat to już będzie sobie go sam finansował. Na razie nadal jest na nie.
          • lauren6 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 10:29
            Córka miała poważną wadę zgryzu, którą aparat ruchomy wyprostował. Być może założymy jej stały, to jeszcze jest do oceny.
            W przypadku syna ortodonta ocenił, że tak dużej wady zgryzu nie ma i można poczekać z decyzją o aparacie.
        • kropkaa Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 09:46
          Wiele dzieci znam, w tym moje własne, którym aparat ruchomy w zupełności wystarczył. Tylko trzeba nosić.
          • malaperspektywa Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 09:58
            Mam podobne zdanie i doświadczenia, a nawet gdyby nie wystarczył to na pewno wiele ułatwi w przyszłości. Tylko trzeba nosić.
            • kropkaa Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 10:54
              Ja generalnie nie wierzyłam, że to cokolwiek da. Zapisałam, bo koleżanka mi kazała wink To, jak młodszemu wyprostowały się zęby, rozpatuję w kategorii cudu. A ortodontkę bym ozłociła.
              • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 12:44
                Moja córka ma wąską szczękę a duże zęby. Już teraz ma stłoczenia. U niej ważne jest rozszerzenie szczęki. Chciałbym to zrobić jak najszybciej aby to wszystko było jeszcze bardzo plastyczne. Apart stały to większa ingerencja. Znam osoby, którym wystarczył aparat ruchomy. Dlatego chciałam dobrą ortodontkę ale te ceny są dla mnie nie do przejścia. Nie wiem czy córka dałby sobie coś do podniebienia wkręcać aby tą szczękę rozszerzyć.
                • kandyzowana3x Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 12:58
                  Sciagnij liste ortodontow na NFZ i obdzwon wszystkich. Ja w Krakowie czekalam kilka tygodni, byly tez takie gdzie czekalo sie 2 lata. U obu corek ruchomy zdzialal cuda.
        • la_mujer75 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 11:07
          Moj Starszy miał mocną wadę. Zaczął nosić aparat w wieu 10 lat. Ruchomy.
          Pięknie mu się wszystko skorygowało.
          ALe ja pilnowałam, aby nosił codziennie po szkole. Zdejmował tylko na jedzenie. I oczywiscie na noc zakładał.
          Młodszy (miejsza wada) tak samo. Ale on wczesniej zaczął, mniejsza wada i szybciej skończył.
    • mylove23 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 07:46
      Zdecydowanie czekać.
    • mayaalex Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 08:00
      My mielismy u jednego dziecka ruchomy, nosil przez rok ale bardzo intensywnie (wyjmowany tylko na czas posilkow), teraz drugie dziecko bedzie mialo takie samo leczenie (bo to taka sama wada). Zadzialalo genialnie ALE w naszym przypadku chodzilo o rozszerzenie szczeki i tu staly aparat na nic by sie nie przydal. Jesli u Was to tylko kwestia “krzywych” zebow to spokojnie mozecie poczekac.
      A w ogole to moze jednak sprawdz, jak by to wygladalo na NFZ lub w innym gabinecie bo ceny, ktore podajesz sa wg mnie bardzo wysokie. U mnie (Belgia) to wyglada zupelnie inaczej bo dla dzieci sa spore zwroty z ubezpieczenia jesli ktos ma takie ubezpieczenie (nasz aparat co prawda kosztowal 600 euro ale, po pierwsze, dostalam 85% tej kwoty z powrotem a po drugie takie rzeczy jak plan leczenia byly juz w pakiecie (i wymagaly jednej wizyty, place 50 euro za wizyte i znow 85% dostaje z powrotem). Pamietam, ze jeszcze niedawno znajomi jezdzili do ortodontow do PL bo oplacalo sie nawet po doliczeniu lotow na kontrole - byc moze tak tanio to juz nie jest, ale mimo wszystko chyba trafilas na jakis wyjatkowo drogi gabinet.
    • mikams75 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 11:04
      zalezy od wady, pewne rzeczy lepiej korygowac wczesniej np. rozciaganie szczeki a przy innych wadach nie ma znaczenia, w przypadku mojego dziecka nawet zalecano poczekac, bo starsze dzieci lepiej znosza aparat i latwiej im utrzymac higiene. I mi mowiono, ze ktores tam zeby musza byc juz stale, zeby zakladac aparat.
      Do tego jak jeszcze byl jakis mleczak, to nie zostal doczepiony do aparatu, tylko jak w tym miejscu wyrosl staly zab, to dolozono klamerke a nie trzeba bylo wymieniac aparatu. Aparat staly.
      Nie bralam pod uwage ruchomego, bo to oznacza notoryczne uzeranie sie z dzieciakiem, zeby regularnie nosil.
    • rb_111222333 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 13:00
      Może na NFZ, jeśli łapie się wiekiem? Na pierwszą wizytę córka czekała około 3-mcy, kolejne są już szybciej.
      • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 13:05
        Będę dziś dzwoniła ile się czeka na NFZ. Może ktoś nie w centrum miasta ale gdzieś obok by się znalazł.
        • livia.kalina Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 14:25
          NFZ ma swoje strony, na których sprawdza sie jaka jest kolejka do poszczególnych miejsc. Mój syn na pierwsza wizytę czekał około miesiąca.
    • palacinka2020 Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 13:28
      Aparat nigdy nie kosztowal "3 tys za calosc" . To co piszesz to normalne ceny.
    • livia.kalina Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 14:24
      W tym wieku dziecku przysługuje aparat ruchomy na NFZ. Mój syn taki nosi i naprawdę zęby zrobiły się piękne. Zdecydowałam sie na NFZ bo w tym czasie mój starszy syn chodził do ortodonty prywatnie i w tej chwili koszt tego leczenia dobija do 30 tys a jeszcze końca nie widać (wciąż ma podklejana nowe retencje).

Nic mi jednak ten "sprytny" myk z NFZ nie dał bo okazało się, ze syn nie ma zawiązka jednej jedynki- co oznacza, że w wieku 22 lat ma mieć założony implant a wcześniej-około 4 lat ma nosić aparat stały, żeby pozostałe zęby się prawidłowo ukorzeniły. Czyli czeka mnie koszt o wiele większy. Ale jak ktoś nie ma takich problemów to polecam orto dla małego dziecka (rozpoczęcie leczenia do 12 roku zycia) na NFZ.
      • runny.babbit Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 15:48
        Jest jedna z wielu rzeczy które uważam za skandaliczne w polskiej opiece medycznej - że na NFZ tylko do 12 roku życia, gdy często leczyć trzeba i później. Też nas czekają implanty, koszt potworny, oczywiście wyłącznie prywatnie.
        • dekoderka Re: Aparat dla dziecka 16.09.24, 15:54
          A na NFZ jaki byłby koszt i skąd by się na to wzięły pieniądze?

runny.babbit napisał(a):

> Jest jedna z wielu rzeczy które uważam za skandaliczne w polskiej opiece medycz
          > nej - że na NFZ tylko do 12 roku życia, gdy często leczyć trzeba i później.

>Też nas czekają implanty, koszt potworny, oczywiście wyłącznie prywatnie.
          • zerlinda Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 06:38
            Jaj to skąd? Że składek innych osób. I chyba w dramatycznych sytuacjach są różne zabiegi/operacje na nfz, jak najbardziej. Natomiast jeśli chodzi o estetykę, to na własny koszt. Właśnie policzyłam, ile mniej więcej kosztuje mnie gorna 5- jak policzyć próby ratowania tego zeba, robienie KT i RTG, a teraz implant, to naprawdę dużo. No jakoś NFZ nie refunduje mi niczego.
            • zerlinda Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 06:43
              A, dziecko musi mieć usuniętego mleczaka, bo nie wypadł a rośnie staly. Za wejście do gabinetu już jest opłata. Takie usunięcie mleczaka to jakieś 200- 300 zł. Tak, mogę iść akurat z tym państwowo. Ale nie mam zamiaru fundować dziecku traumy. Więc mój zaufany od lat chirurg szczękowy tylko wchodzi w grę. I akurat tu jest nie takie proste usunięcie, musi być że znieczuleniem, bo można coś tam uszkodzić. Ale ludzie wydają pieniądze na różne rzeczy a chodzą szczerbaci.
            • berdebul Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 08:33
              Najczęściej nie chodzi o estetykę, a o prawidłowy zgryz który między innymi sprawia że zęby są zdrowe, człowiek nie zgrzyta, je w prawidłowy sposób, nie ma bólu głowy itd. NFZ powinien inwestować w profilaktykę.
            • runny.babbit Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 08:52
              Estetyka to jeszcze rozumiem, ale NFZ nie refunduje kompletnie niczego powyżej 12 roku życia, a jest mnóstwo przypadków gdzie leczenie trwa długo lub można je podjąć dopiero później, bo wcześniej nie ma sensu.
          • runny.babbit Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 08:53
            By się wzięły z tego samego źródła, z którego biorą pieniądze na leczenie innych przypadłości. Ortodoncja to nie jest kaprys.
    • valhallala Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 07:47
      Moja corka ma 8 lat, poszłam z nią do ortodonty pół roku temu- prywatnie ale okazało się ze maja umowę z NFZ i powiedziano nam ze przysługuje na NFZ. Nie zapłaciłam ani złotówki, corka dostała aparat, nosi bardzo rzetelnie i efekt już jest świetny. Kontrole co 2 miesiace.
    • katiemorag Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 10:57
      Tylko się zastanawiam, jeśli teraz zrezygnuje to czy nie będę i tak musiała płacić za opracowanie planu leczenia, które ma być przedstawione na następnym spotkaniu?
      • zerlinda Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 15:16
        Odwołaj wizytę jak się rozmyślisz. Przecież tam też płaciłaś za wizytę, gdzie się dowiedziałaś, że zdjęcie nie wyszło. Potraktuj ortodontę tak, jak ona was.
        • pffpffpff Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 15:23
          Też bym tak zrobiła.
          • pffpffpff Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 15:24
            Najlepiej mailowo i dodać coś o utracie zaufania (w związku z tym zdjęciem)
            • zerlinda Re: Aparat dla dziecka 17.09.24, 17:23
              Nawet bym się nie tłumaczyła. Bo niby czemu?
              • pffpffpff Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 08:37
                Żeby uniknąć próby wyłudzenia kasy za ten plan leczenia.
    • san_vito Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 08:51
      Sprawdź czy dziecko w wieku 8 lat stanęło w kolejce do NFZ. Musisz pójść do tego samego lekarza. Kolejka u mojej córki rozpoczęła się od pierwszej wizyty.
    • cranberries1983 Re: Aparat dla dziecka 18.09.24, 21:07
      powiedział ci lekarz, żęby zrobić aparat ortod. a ty na forum szukam powodu, żeby tego nie robic?
      gratuluje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka