milla7605 19.09.24, 12:02 Używacie?jeśli tak to jaki model? Czy taka szczoteczka np.nie uszkadza plomb? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klaramara33 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:10 Nie psuję plomb, nie wolno dociskać , przeczytasz instrukcje i zobaczysz jak myć, żeby wyczyścić bez uszkodzeń, nie jest to skomplikowane ale warto się zapoznać. Modelu nie polecę bo miałam kilka różnych firm i każdy się psuje mi po jakimś czasie. nie wiem jak innym. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:35 Ja mam wrażenie, że uszkodziłam sobie plombę właśnie szczoteczką soniczną. Ale mój dentsta uważa inaczej. Higienistka u dentysty pouczy Cię jak myć zęby taką szczoteczką, ja faktycznie wcześniej chyba robiłam to źle. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 03:13 szare_kolory napisała: > Ja mam wrażenie, że uszkodziłam sobie plombę właśnie szczoteczką soniczną. Ale > mój dentsta uważa inaczej. Higienistka u dentysty pouczy Cię jak myć zęby taką > szczoteczką, ja faktycznie wcześniej chyba robiłam to źle. Plombe moglas sobie uszkodzic jak dotykalas szczoteczka zeba bo soniczne potrafi mocno walnac...taka ich rola i maja drgac. I swieta prawda ze soniczna czysci sie inaczej - bo nalezy uzywac plynu a nie pasty i nie "rajbujemy" nia jak zwykla ale przykladamy wlasciwie ustawiona na pare sekund w jedno miejsce aby efekt soniczny zadzialal i przesuwamy o na nastepne. miejsce. Mycie uzywajc pasty i sposobu jak zwykla to strata pieniedzy i lepiej uzywac zwyklej a jedyny plus to to ze te maja wbudowany timer. Jak ktos preferuje uzywanie pasty to obrotowa jak OralB jest lepszym rozwiazaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:35 Mam Philips 9000, jest ok. Poprzednia Philips zepsuła się tuż przed końcem gwarancji, dostałam nową. Philipsy warto rejestrować, aby dostać rok dodatkowej gwarancji. Niczego w zębach nie uszkadza oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:40 Kocham i ubóstwiam. Ja mam od jakis 9 lat ten sam model- szczoteczka soniczna Philips'a (DiamondClean...), ale nie używam tych wzystkich trybów. Teraz planuje kupić sobie tańszą. Jak mi się ta zepsuje, bo niestety, ale one też się psują. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:44 Mieliśmy w domu Philips i one się psuły albo przed upływem gwarancji albo zaraz po. Teraz mamy od dwóch lat seysso (trzy różne) i odpukac, wszystko działa bez awarii. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:49 jeżeli masz takie plomby że łaskocząca szczoteczka je uszkodzi, to zrób coś z tymi plombami Odpowiedz Link Zgłoś
milla7605 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:07 Mam dobre plomby, nic się z nimi nie dzieje. Ale jest obawa, że jak np za bardzo docisnę taką szczoteczkę to coś uszkodzę. Miałam kiedyś elektryczna Brauna i jakoś średnio mi podeszla . Więc nie chcę teraz inwestowanie w coś drogiego, żeby później leżało na półce. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:15 czyli teraz używasz takiej ręcznej? w sumie to praktycznie na wszystkich filmach na których ktoś myje zęby, najczęściej myje zwykłą szczoteczką - jeżeli coś jest dobre w Hollywood, to jest też dobre w Polsce ale temat " jak np za bardzo docisnę taką szczoteczkę to coś uszkodzę." - bo przecież manualną też możesz docisnąć i coś uszkodzić? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:55 Elektryczna nie jest tożsama z soniczną. DLa mnie duża roznica. Na korzyśc soicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:49 Mam (Philipsa) i nie jestem przekonana. Wydaje mi się, że co mechaniczne czyszczenie to mechaniczne czyszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 12:59 Philipsy 3 mi się zepsuły najszybciej, pozniej miałam Xiaomi która podziałala 3 lata, teraz kupilam Vitammy zobaczę jak. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:25 Nie chodzi mi o psucie się. Mamy w domu 4 szczoteczki Philipsa, używane nieregularnie od 3 lat (bo jakoś wszyscy mamy wątpliwości i szczoteczki manuale rules) i żadna się jak na razie nie zepsuła. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:31 swinka-morska napisała: > Nie chodzi mi o psucie się. > Mamy w domu 4 szczoteczki Philipsa, używane nieregularnie od 3 lat (bo jakoś ws > zyscy mamy wątpliwości i szczoteczki manuale rules) i żadna się jak na razie ni > e zepsuła. No to ja mam przeciwnie bo dla mnie rządzi soniczna. Próbowałam przejść na manualną ale miałam wrażenie, że zęby niedoczyszczone, mimo że robię to jak mi dentystka pokazywała. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 13:54 Ja po takim mechanicznym czyszczeniu mam wrażenie niedomytych zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 15:11 ja tak samo, nie umyje tak dokladnie mechaniczna jak soniczna Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 14:14 >Czy taka szczoteczka np.nie uszkadza plomb? jeśli masz obawy to kup sobie taką z kontrolą docisku. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 14:45 Napiszę Ci jako asystentka stomatologiczna. Kup sobie oral b io. Poczujesz inną jakość życia. Soniczną Philipsa też mam, od 9 lat, ale uważam, że oral b domywa lepiej, przez co dziąsła są zdrowsze i nie krwawią, mniej osadów i kamienia. Nie ma opcji żeby jakakolwiek szczotka uszkadzała plomby. Natomiast jak najbardziej zła technika mycia powoduje ubytki próchnicowe oraz recesje dziąseł i wtedy jest płacz bo nadwrażliwe szyjki. Moje prawie wszystkie koleżanki dentystki również myją oral b. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 23:11 Ja używam od wielu lat oral b Pulsonic. Mam już trzecią, jestem bardzo zadowolona. Używam jednak tylko funkcji senstiv. U mnie wystarczy. Czyści lepiej od zwykłej mechanicznej szczoteczki, niczego nie uszkadza. Tak się zastanawiam, czy nie kupić sobie dla porównania tą zwykłą elektryczną io. Tylko dla własnego komfortu, bo dentystka mówi, że większej różnicy pomiędzy efektami sonicznej i elektrycznej nie ma i najważniejsze, by znaleźć co nam lepiej pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 03:02 1papryczkachili napisała: > Napiszę Ci jako asystentka stomatologiczna. Kup sobie oral b io. Poczujesz inną > jakość życia. Soniczną Philipsa też mam, od 9 lat, ale uważam, że oral b domyw > a lepiej, przez co dziąsła są zdrowsze i nie krwawią, mniej osadów i kamienia. > Nie ma opcji żeby jakakolwiek szczotka uszkadzała plomby. Natomiast jak najbard > ziej zła technika mycia powoduje ubytki próchnicowe oraz recesje dziąseł i wted > y jest płacz bo nadwrażliwe szyjki. Moje prawie wszystkie koleżanki dentystki > również myją oral b. Zakladam ze obu uzywasz z pasta do zebow? Sprobuj porownac Oral B z pasta do Sonicare ale z plynem do plukania ust a nie pasta bo pasta niweluje efekt i przewage sonicznej... Soniczna dziala tak jak urzadzenie ultrasoniczne do czyszczenia bizuterii - czysci sie drganiami czasteczek wody/plynu napedzanymi drganiami "zrodla" o wysokiej czestotliwosci. (Mozna wlozyc soniczan do szklanki z woda i zobaczyc jak to dziala) Widzialas kiedys aby u jubilera uzywano do tego pasty? Nie, uzywa sie tylko plynu. A jak sie uzywa pasty to czysci sie bizuterie recznie bo wlzenie pierscianoka do kubka ultrasonicznego wypelnionego pasta nic nie zrobi. Soniczna z pasta w porownananiu z OralB to masz racje - przyjemniej i lepiej uzywac obrotowej. Dlaczegp producenci sonicznych nue zalecaj uzywania plynu zamiast pasty? Poniewaz producenci pasty by ich wyeliminowali z runku. Sam uzywalem przez jkies 10 lat obrotowej OralB (drgania Soniccare mnei denerwowaly i rzeczywscie nic lpeiej nie czyscily) ) a potem po dyskusji z inzynierami i dentystami zmienilem na Sonicare plus plyn do plukania ust (moge sobie dobierac plyn z fluorem, woda ulteniona, czy innymi) i absolutnie sonicare bije OralB jesli sie toleruje "walniecie" od czasu do czasu kiedy szczoteczka a nie jej wlokna dotkna zeba. Krwaw nienie zebow to juz raczej inny problem (kieszenie i paarandntoza) poniewaz moje nie krwawia zebym nie wiem co z nimi robil- ani nitki uzywane bez odrobiny delikatnosci ani irygator na pelna moc nie powoduja krwawnia. Zdrowe dziasla nie krwawia nigdy a szczoteczka to juz tego nie wyleczy - moze jedynie pomagac aby utrzymac zdrowe zeby zdrowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 15:02 Mam Oclean xpro chyba. Jest super. Uszkodziła mi 1 plombę, ale stara, więc wymieniłam. Poza tym nic się nie dzieje. Nie można ich używać przy licowkach, ale na ile to prawda nie wiem. Teraz jak umyje zęby zwykła szczoteczka to jakbym ich nie umyła wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_z_cynamonem Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 15:04 Ja od jakichś 5 lat mam Vitammy Aurum Rose i jest OK ale co jakiś czas używam też zwykłej manualnej. Wcześniej miałam 2 Philips Sonicare i nie polecam. Obie się popsuły zaraz po gwarancji Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 22:55 salatka_z_cynamonem napisała: > Ja od jakichś 5 lat mam Vitammy Aurum Rose i jest OK ale co jakiś czas używam t > eż zwykłej manualnej. Wcześniej miałam 2 Philips Sonicare i nie polecam. Obie s > ię popsuły zaraz po gwarancji Miz emiaks jakas chinska podrobke bo my mamy 2 sonicare i pracuja bez problemow przez chyba 10 lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 00:30 > Miz emiaks jakas chinska podrobke bo my mamy 2 sonicare i pracuja bez problemow > przez chyba 10 lat.. Ja jestem team Philips Sonicare od zawsze, kupuje je i w Polsce i w Holandii, niestety często się psują. Rzadko która wytrzymuje 2 lata. A zapewniam Cię, że mam tylko oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 00:47 pierwsza sonicare pracowala ponad 5 lat (uzywana przez 3osoby), wymieniona z powodu przeprowadzki, nowe lazienki, nowe szczoteczki 😁 teraz kazdy ma swoja, od 8 lat nic sie nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 02:34 mysiulek08 napisała: > pierwsza sonicare pracowala ponad 5 lat (uzywana przez 3osoby), wymieniona z po > wodu przeprowadzki, nowe lazienki, nowe szczoteczki 😁 teraz kazdy ma swoja, od > 8 lat nic sie nie dzieje > Czyli 5x3 =15 lat przy jedenej osobie My mamy kazdy swoja wiec 10 lat to nic nadzwyczajnego? Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_z_cynamonem Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 05:40 Oryginalna kupiona w znanym markecie i w dodatku jedna z nich również naprawiana w firmowym serwisie w czasie gwarancji. Więcej nie kupię. Nie stać mnie na szczoteczkę która działa tylko 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 19:51 Mamy, używamy. Mamy 3 sztuki, 2 różne modele Philips Sonicare (bo najpierw kupiłam jedną, tylko końcówki wymienialiśmy oczywiście, każdy swoją, ale potem się okazało, że jak wyjeżdżamy osobno, a się zdarza dość regularnie - to jest wojna kto bierze No i dokupiliśmy tak, że każdy ma swoją). Jestem bardzo zadowolona, dla mnie przejście z manualnej szczoteczki to była zupełnie nowa jakość mycia (i potem drugi przeskok jak kupiłam irygator). Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 20:45 arthwen napisał(a): (i potem drugi przeskok jak kupiłam irygator). > Irygator? Mówisz, ze warto? Możesz polecić model? Ja sie zastanawiam nad kupnem, bo niciami nie umiem, używam takich gotowych , ale i tak ciężko wyszydzić, bo mam zero szczelin pomiędzy zębami więc kończę plujac krwią. Soniczna szczoteczkę używam i jestem zadowolona, bo myjąc zwykłą zawsze robił się osad, czarne obwódki na zębach od wewnątrz . Musiałam chodzić na czyszczenie co 2-3 miesiące. Obecnie chodzę raz do roku. Myjąc zwykłą też zawsze przywalę sobie w dziąsła i zawsze po takim szczotkowaniu mam afty. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 23:54 Mam irygator Panasonic EW1511W503, ale nie mam porównania z innymi, bo to mój pierwszy. Końcówki musiałam na razie wymienić, bo się zużywają (co mnie zaskoczyło trochę ). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 00:03 kazdy ma swoj bezprzewodowy irygator, po tym jak ' stacjonarny' waterpik sie rozsypal, w uzyciu panasonic, jakis starszy model cos najzwyklejszego chinskiego - kupiony na probe zeby sprawdzic jak to bedzie dzialac wypasiony waterpik i ten z powodu zbiorniczka, ktory mozna zdemontowac i umyc w zmywarce, zdecycowanie wygrywa wada bezprzewodowych jest dosc maly zbiornik ale wygoda uzywania najlepsza, wode zawsze mozna uzupelnic Odpowiedz Link Zgłoś
lignum-vitae Re: Szczoteczka soniczna 31.10.24, 22:44 Wada bezprzewodowych jest jeszcze jedna - po jakimś czasie pada bateria, no chyba że są na wymienne baterie, ale takich jeszcze nie miałam. Tym no-name bateria padała szybciej niż markowym. I w takim podłączonym do prądu można sobie ustawiać moc kilkustopniowo, w przenośnych są zazwyczaj 2 biegi. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Szczoteczka soniczna 19.09.24, 22:52 Moze nie tylko plombe uszkodzic ale koronke wywalic czy zeba wybic. Jak uzywasz pasty to obrotowa niewiele sie rozni od sonicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Szczoteczka soniczna 20.09.24, 05:49 Mam Philips od wielu lat. Psują się zwykle po 10 latach albo wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Szczoteczka soniczna 31.10.24, 21:51 fogito napisała: > Mam Philips od wielu lat. Psują się zwykle po 10 latach albo wcale. Mój się popsuł krótko po gwarancji, więc stwierdziłam że nie warto. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Szczoteczka soniczna 31.10.24, 21:49 Kupuje średnio co rok - dwa lata na prime days jakieś no name. Wszystkie się psują po jakimś czasie, nawet te markowe dlatego kupuje najtańsze w promocji bo nie dostrzegam różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś