Dodaj do ulubionych

Pytanie do pielegniarzy, lekarzy.

24.09.24, 18:30
Kto ma racje. Wdalam sie w dyskusje z nauczycielem i impas. Odlaczenie kropcowki. Oczywiscie wszystko przygotowane. Dezynfekcja rak. Sterylna strzykawka do przeplukania. Kapsle (nie wiem jak to sie po polsku nazywa, no zatyczki tez sterylne. Waciki, plyn dezynfekcyjny. 2 nerki na sterylne, nie sterylne. Odlaczam wenflon. Dezynfekuje. Przeplukuje. Zakladam sterylny. Niby gra i buczy, ale wedlug fachury powinnam raz jeszcze dezynfekowac dojcie. Pytanie moje, po co? Odpowiedz:" No bo trzeba". Trzeba czy nie? Na oddziale nikt tak nie pracuje.
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 18:35
      Ahhh rekawiczki byly tez i mata podreka pacjenta tez. Jakby mnie widzieli na oddziale z takim cyrkiem, to by mnie zabili smiechem. Zaznaczam tylko, ze chodzi mi wylacznie o druga dezynfekcje po przeplukaniu.
      • silenta Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 18:42
        To nie patrz na to jak się robi na oddziale tylko przeczytaj procedury jak się powinno robić. I jasne, śmiejcie się z poprawnego wykonywania czynności, zmieścicie się na drzwiach od stodoły.
        • andallthat_jazz Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 18:50
          Ja pytam o merytoryczne uzasadnienie i nie potrafilam z nim sie dogadac, ani uzyskac sensownej odpowiedzi. Skoro zdezynfekowany przedmiot traktuje sterylna zastrzywka, ktorej z przodu nie macam i zamykam sterylnym korkiem, ktorego nie macam, czemu ma sluzyc w tej drodze dodatkowa dezynfekcja. Chce to tylko zrozumiec.
          • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:14
            Ale jakie ma to znaczenie? Powinnaś postepować według procedur i wskazówek lekarza. Nie jesteś ani od szukania sensu, szukania merytorycznych uzasadnień czy dyskusji z lekarzem. Nie jesteś i nie będziesz równorzędnym pracownikiem. Czemu do ciebie nie dociera że jesteś tylko pomocą. Sama sobie robisz pod górkę i jeszcze trochcę zaczniesz być tym "trudnym" pracownikiem.
            • ta_jedna_karen Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:24
              Co to za brednie wypisujesz?? Przecież to lekarze powinni działać według wskazówek i wytycznych Anny, z choinki się urwałaś?
              • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:32
                No dobra. Mój błąd. Myślałam że piszemy o normalnym szpitalu gdzie lekarz "decyduje" a Anna wykonuje polecenia. No ale jak tam jest odwrotnie...🤣
            • andallthat_jazz Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:55
              No, jak bede stosowac te procedury, to bede "tym trudnym". I dla kolegow i przede wszystkim dla pacjentow. Bo pacjenci chcia na siusiu, fajke na juz i dzwonia w ostatniej chwili. A koledzx tez niechetnie patrza, jak spedzasz zbyt duzo czasu przy pacjencie. I tak to sie kreci.
              • nick_z_desperacji2 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:10
                Ale przecież masz tam tyle czasu, że sobie ucinasz z pacjentami pogawędki i spacerki, to chyba te 3 sekundy na dezynfekcję możesz poświęcić?
              • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:17
                Z takim myśleniem to ty tej szkoły nie skończysz. Jesteś tam po to aby uczyć się tych procedur. Owszem jak będziesz pracowała jakiś czas jak zdasz egzaminy te procedury się magocznie skrócą. Ale teraz masz postępować książkowo a nie szukać szybszych rozwiązań. Tekst o tym na co patrzą koledzy (to nie są twoi koledzy) jest bezsensowny. Połowa z nich nie dotrwa do egzaminów końcowych. A pacjenci no cóż. Są zdani na procedury nie tylko przy wymianie wenflonu ale również przy zmianie pieluch. I tu akurat nie jestem złośliwa. Mój partner 2 tygodnie miał udar. I tyle ile ja widziałam absurdów ostatnio to głowa mała.
                • daniela34 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:32
                  Jak się trzymacie, Turbinko?
                  Zdrowia dla partnera!
                  • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:36
                    Napiszę na priv. Ok?
                    • daniela34 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:39
                      Ok, pewnie
                      • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:53
                        Poszło
                        • daniela34 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 21:14
                          Odpisałam
              • memphis90 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 22:34
                Ile czasu zajmie zdezynfekowanie wenflonu, że się pacjent posika w międzyczasie?
          • anorektycznazdzira Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:27
            powietrze nie jest sterylne, opad dostarcza mikroorganizmów nawet, jak czegoś nie dotykasz
            przy czynnościach manualnych czasem coś muśniesz i o tym fakcie nie wiesz
            przedmioty przeznaczone do tego zabiegu są z założenia sterylne, ale z pewną częstością z powodu błędu technicznego lub innego sterylność nie jest pełna
            w czasie wykonywania zabiegu ludzie rozmawiają, oddychają, to powoduje rozpylenie mikroorganizmów z powstającym wtedy aerozolem, rozjałowienie jest całkiem prawdopodobne
            - potencjalnych opcji jest więcej, ale te sa chyba podstawowe
          • memphis90 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 22:33
            >Ja pytam o merytoryczne uzasadnienie
            Strzykawka nie jest jałowa. Była przed otwarciem opakowania i nabraniem Aqua czy soli. Potem już nie jest.
    • ta_jedna_karen Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:01
      Oczywiście, że ty masz rację. Zresztą w twoim przypadku to była tylko kwestia czasu, żeby uczeń przerósł mistrza!
    • zerlinda Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 19:33
      Skoro jest procedurą to według niej masz pracować. Czego nie rozumiesz? Może doucz się, doczytaj.
    • hanusinamama Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:08
      Ze się pracuje zgodnie z wytycznymi a nie dyskutuje.
    • anorektycznazdzira Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:23
      A więc prawidłowe zabezpieczenie czynności i przeprowadzenie jej zgodnie z procedurą to cyrk. Ciekawe.
      • turbinkamalinka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:30
        anorektycznazdzira napisała:

> A więc prawidłowe zabezpieczenie czynności i przeprowadzenie jej zgodnie z proc
        > edurą to cyrk. Ciekawe.
        >
        Trochę tak. Ale. Od tego są te procedury aby pracownik nauczył się "prawidłowej" pracy.

Dawno temu mój były był sanitariuszem w karetce. Wszystkiego uczył się "na żywo" przyszły zmiany musiał pójść do szkoły pomaturalnej i musiał uzupełnić wykształcenie. Kilku jego wykładowców to byli ci sami lekarze z którymi jeździł do pacjentów. Podobno szok był ogromny. Inaczej postepowali w sytuacji ratowania życia a inaczej na zajęciach "podręcznikowo".
        • nick_z_desperacji2 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:39
          Podejrzewam, że to mogło wynika raz ze starych nawyków z czasów ich edukacji, a dwa, że mało kto umiera podręcznikowo, więc jak procedura nie pasuje, to raczej dostosowuje się procedurę, a nie jeździ i szuka "właściwie" umierającego. Ale to może zadziałać w przypadku lekarza czy ratownika z długim stażem i w sytuacjach podbramkowych, a nie kiedy opiekun medyczny in spe ma zdezynfekować dojście, bo to taka ciężka praca i po co dwa razy.
    • tt-tka Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:37
      andallthat_jazz napisała:

> Kto ma racje. Wdalam sie w dyskusje z nauczycielem i impas.

Twoim egzaminatorem bedzie ten nauczyciel, z ktorym wdalas sie w dyskusje ? coz, zycze szczescia. Bedzie ci potrzebne. Bardzo.
      • nick_z_desperacji2 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:40
        Spoko, Anna jest zdolna, dostanie piątkę z uśmiechniętym słoneczkiem i kwiatuszkiem i jeszcze będzie wciskać wszystkim swoje notatki.
        • czcigodnystarzec Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 20:44
          nick_z_desperacji2 napisała:
          > Spoko, Anna jest zdolna, dostanie piątkę z uśmiechniętym słoneczkiem i kwiatusz
          > kiem i jeszcze będzie wciskać wszystkim swoje notatki.

No pewnie że zdolna, bo niedawno pisała że jej praca magisterska byla wykorzystana w pracy doktorskiej przez wykladowcę.
    • hrasier_2 Re: Pytanie do pielegniarzy, lekarzy. 24.09.24, 22:49
      Ja tam nie jestem lekarzem, ale lubię Twoje watki i ten mały tłumek mądralińskich i jak się rzucają😂 Dezynfekcja i sterylizacja to idą w parze by pacjenta nie zarazić drobnoustrojem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka