net.sandra 30.09.24, 11:43 Macie jakieś sprawdzone sposoby na zatoki? Zaraz rozsadzi mi głowę i szczękę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danaide2.0 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 11:45 Wełniana czapka? Strzelam, bo rzadko mam takie problemy. Może właśnie przez dzięki czapce. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:00 Z domowych sposobów: 1. Gruboziarnista sól na patelnię, podprażyc, gorącą wsypać do skarpety, zawiązać i na czoło. 1. Parówka z goździkami/rozmarynem/olejkiem olbas- co tam masz. To rozgrzeje i rozrzedzi gluty, łatwiej się ich pozbyć. Poza tym bardzo ważne dużo pić, to też działa rozrzedzajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:02 A z niedomowych- lewocetyryzyna+ ibuprofen+ spray z mometazonem. W najgorszym przypadku do tego zestawu dochodzi antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:10 Z domowych sposobów: .... 1. Parówka z goździkami/rozmarynem/olejkiem olbas- co tam masz. Albo szałwia czy rumianek - genialnie te inhalacje działają, tez polecam > Poza tym bardzo ważne dużo pić, to też działa rozrzedzajaco. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Co na zatoki? 30.09.24, 15:39 Opisałaś moje sposoby. Te okłady z soli są bardzo skuteczne. Do tego dokładam leki: ibuprom zatoki, rutynę , wit C i sinupret. Dwa tygodnie temu przerabiałam, ale krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:10 U mnie te same objawy polaczo e z gorączka właśnie okazały się covidem. Leżę i się kuruję, ale głową mi chyba eksploduje Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:27 U mnie też okazały się covidem. Zatoki bolą nadal, od kilku dni, najbardziej pomaga...domowa nalewka malinowa Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:53 Nie mam mam pigwową, ale ... patrz wątek pt alkohol Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:24 Pigwowa będzie świetna, mnóstwo witaminy C. A wątku alkoholowego nie czytam, bo z moim spożyciem butelki wina rocznie pewnie wyjdę na alkoholiczkę Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:49 Nalewki nie mają działania antywirusowego. Działanie antywirusowe ma np czosnek i goździki. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:46 I od tej informacji ból zatok ci minął ? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:52 A skoro tak nakręcona jesteś na covida to chyba powinnaś stosować geranium ( potocznie anginka) Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Co na zatoki? 30.09.24, 20:25 pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32575476/ Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Co na zatoki? 30.09.24, 20:29 covid jest wirusem, nic więc dziwnego, że angina, która ma właściwości antywirusowe stopuje jego rozwój. Wiedziały o tym nasze babki, ale cóż w dobie Covidu naukowcy musieli wykonać odpowiednie badania by potwierdzić skuteczność babcinych sposobów na choroby grypopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:27 Coś obkurczającego śluzówki albo pseudoefedryna np. Cirrus albo Sinupret. Ja wolę ten drugi. Ciepło w dowolnej formie, choćby i termofor. Inhalacje. Świeże powietrze - trzeba gruntownie wietrzyć. Możesz też postawić nawilżacz powietrza, ale przy obecnej pogodzie - mokro, chłodno, ale na plusie - wietrzenie jest podstawą. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 12:36 Ja po własnych doświadczeniach nie polecam pseudoefedryny, po cirrusie myślałam, że zejdę:p Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Co na zatoki? 30.09.24, 17:14 Szarmszejk napiszesz cos wiecej? Od lat mecze sie z zatokami, i sinupret byl dla mnie objawieniem, bardzo mi pomogl, tylko bolal mnie po nim zoladek jesli bralam zbyt dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 17:21 A nie, ja to się czułam jak totalnie naćpana, serce mi waliło jak powalone, byłam mega nerwowa, agresywna wręcz, spać nie mogłam, ręce mi się trzęsły. No jak jakis ćpun na głodzie czy coś . Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 17:21 Ale na zatoki faktycznie pomogło 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mamaafg Re: Co na zatoki? 30.09.24, 18:09 To ja tak mialam po Theraflu. Myslalalm ze mam zawal, serce nie moglo sie uspokoic. Wzielam dwa razy i nigdy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Co na zatoki? 30.09.24, 17:42 Ale sinupret nie ma pseudoefedryny, to ziołowy preparat rozrzedzający wydzielinę. Chyba go z czymś mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Co na zatoki? 01.10.24, 11:39 Pewnie chodziło o Sudafed. Takie czerwone tabletki. Bardzo skuteczne, pozwalają przespać noc...ale ze względu na skład są zakazane w niektórych krajach, nie można wwozic np do Egiptu, Singapuru itp. One zawierają śladowe ilości narkotyku, dlatego może po nich walić mocno serce...dlatego ostrożnie i w ostateczności kiedy juz naprawdę się męczymy i nie możemy spać w nocy.. Odpowiedz Link Zgłoś
towarzyszka_leila Re: Co na zatoki? 30.09.24, 20:54 Cirrus to kupują u nas hurtowo czescy narkomani, bo tam jest zakazany. Sinupret to przeciwieństwo- czyste ziółka, bardzo skuteczne, ale trzeba długo brać Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:05 Na już to coś przeciwbólowego -ibuprom zatoki lub coś podobnego. A na leczenie to sinupret i inhalacje/parówki z olejku eukaliptusowego albo tymiankowego. I zatoki muszą mieć ciepło więc czapka konieczna. Ja mam często zatoki załatwione i tym się ratuje. Odpowiedz Link Zgłoś
nicniewiem Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:18 Irigasin i maść alantan do nosa, nasonex. Od lat mam problemy z zatokami w sezonie. Jak to mnie nie uratuje na początku infekcji, to już wchodzę w antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Co na zatoki? 30.09.24, 15:57 O właśnie ! Zapomniałam o irigasinie. Płukanie zatok też przynosi mega ulgę. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Co na zatoki? 30.09.24, 14:39 Mnie pomaga płukanie nosa ciepłą wodą pod prysznicem. Przy wieczornej kąpieli. Przez trzy dni z rzędu co najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
san_vito Re: Co na zatoki? 30.09.24, 16:38 Sinupret najlepszy. Jak chcesz sobie pomóc na już 400mg ibupromu i 1000 wit C. Domowe sposoby u mnie nie działają Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Co na zatoki? 30.09.24, 21:24 Ja, dzięki zaleceniu lekarza, jestem entuzjastką płukania zatok ciepła wodą i solą. Nie byłam do tego przekonana a to fantastycznie uwalnia zatoki. Tylko podobno nie wolno przy zapchanym nosie. Odpowiedz Link Zgłoś