Dodaj do ulubionych

Blizny u dzieci

22.10.24, 13:08
Moje dzieci mają blizny - synek 2 lata ma na twarzy, ubytek po zdrapanym strupie. Ponieważ jest to buzi to chciałabym mu to usunąć. Starsza córka ma za to duży ślad po drapnięciu kota, na ręce. Może nie jest to w bardzo widocznym miejscu, ale jest duży i brzydki. U syna blizna jest w miarę świeża, u córki starsza. Do kogo najlepiej się udać - dermatolog, chirurg(lasery). Ktoś ma doświadczenie z usuwaniem tego typu blizn u dzieci?
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 13:29
      Skora się rozciąga, blizny błędną. Chyba nikt dzieciom blizn nie wybiela???
    • ichi51e Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 13:34
      U córki myślę że zblednie z czasem sama - jak głęboko ją ten kot zadrapał???
      U syna można rozważać - poszłabym do dermatologa żeby doradził jakie kroki.
    • tiffany_obolala Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 13:40
      Moja wówczas 13-latka chciała usunąć maleńką, niemal niewidoczną bliznę nad górną wargą. Dermatolożka potraktowała sprawę bardzo poważnie, poświęciła sporo czasu na rozmowę, ale zakończyła ją stwierdzeniem, że "jak będziesz miała 18 lat i nadal będziesz chciała ją usunąć, to przyjdź". Rzecz jasna, 18-latka już w ogóle nie pamiętała, że ma jakąkolwiek bliznę.
      Może niech dzieci same zadecydują o tym jak będą w wieku decyzyjnym?
    • nick_z_desperacji2 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 13:46
      Zanim dzieci dorosną, to tych blizn może4 już nie być. Z moich dziecięcych nie została chyba żadna, a było kilka, w tym właśnie po kocie. Nie zwracaj uwagi na te blizny, nie mów, że są brzydkie, jeśli dzieciaki dorosną i zechcą, to usuną, ale nie skupiaj na nich ich uwagi.
    • majenkirr Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 13:55
      Daj spokój...
      • dekoderka Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 14:46
        Faceci z bliznami są bardziej seksi smile
    • rb_111222333 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 14:48
      Odpowiadając zbiorczo - syn na ubytek na czole, nic mu się samo nie wygładzi, bo ma szparę w normalnym kolorze skóry. Córcia ma za to dużą bliznę, jakby się cięła, rana jest między łokciem a ramieniem. Kot że strachu na nią wskoczył gdy leżała na łóżku, to było głębokie cięcie. Ta blizna jest stara, dwuletnia dlatego nie sądzę żeby zniknęła.
      • makurokurosek Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:00
        Mam wrażenie, że te blizny najbardziej przeszkadzają tobie.
        Może czas znaleźć sobie jakieś hobby lub iść na terapię, zanim maksymalnie obniżysz samoocenę swoich dzieci.

Każdy człowiek ma co najmniej kilka mniejszych lub większych blizn, ale tylko nie liczni maja na ich punkcie pierdolca.
        • makurokurosek Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:26
          Oczywiście nieliczni, a nie " nie liczni"
      • afro.ninja Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:01
        Ale blizny niczym nie wypełnisz. Laser boli. Nie sadzę by jakiś lekarz zdecydowal sie na usuwanie blizny dziecku.
      • nick_z_desperacji2 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:59
        2-letnia blizna jest jeszcze praktycznie świeża, oczywiście, że może zniknąć albo stać się na tyle niewidoczna, że nie będzie nikomu przeszkadzać.
    • balladyna Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 14:52
      Może spróbuj silikonowych plastrów na blizny? Nadają się do nowych i do starszych blizn, wygładzają, rozjaśniają.
      • afro.ninja Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:03
        U mnie nic te plastry nie pomogły. Blizna na nadgarstku po oleju.
        • balladyna Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 16:37
          Ja jestem w trakcie noszenia plastrów, blizny świeże, więc raczej mają zapobiegać niż leczyć - jeszcze nie wiem, jaki będzie rezultat, za krótko je naklejam. Opinie są różne, może zależy od blizny, jej wieku, osobniczych predyspozycji?
        • zosia_1 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 20:34
          A ile ma lat ta blizna po oleju? Też miałam taką. Zniknęła po bardzo wielu latach
    • pytajacakinga Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:29
      Plastry na blizny i kremy sutricon
    • la_mujer75 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 15:30
      Mój starszy Młodszemu zafundował bliznę przez pół policzka.
      Nie bili się, machnłą ręką. Miał dłuższe paznokcie (nie znosił, jak miał takie krótkie, bolały go puszki palców, a że ja mam tak samo, to nie obcinałam na króciutko).
      Młodszy miał jakies 4 lata. Długo było widać. Też się martwiłam.
      Po kilku latach nie było juz nawet najmniejszego śladu.
    • nick_z_desperacji2 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 16:03
      Jak masz zamiar usuwać każdą bliznę, to młodszemu wykup abonament, bo przy normalnej aktywności dorobi się jeszcze niejednej.
    • jkl13 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 16:25
      Koniecznie, koniecznie musisz iść z 2-latkiem na laserowe usuwanie blizny. Inaczej zmarnujesz mu przyszłość. Jakie przedszkole go przyjmie z blizną na twarzy, publiczne??? A jeszcze nie daj bogowie i boginie trafi do grupy muchomorów, a nie biedronek... Będzie trauma na całe życie i zaprzepaszczone szanse. Tylko kopanie rowów mu zostanie, nic więcej go nie czeka...
      • marta.graca Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 16:39
        A córka z blizną na ręce nie ma nawet co myśleć o wyjściu za mąż 🙃
        • jkl13 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 20:37
          Dokładnie. Tylko do zakonu...
          • marta.graca Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 20:47
            Jeszcze a propos tego synka, teściowa mi opowiadała, że mój mąż kiedyś przyszedł z przedszkola i powiedział, że z tym chłopcem się nie będzie bawił, bo on ma taką kropkę 😄Tak że z blizną też dziecko może spotkać wykluczenie towarzyskie.
    • brenya78 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 17:03
      Pomyśl że mógł wpaść do garnka z wrzącą zupa i dopiero byłby problem. I przestań obniżać dzieciom samoocenę.
      Kup masc cebulowa i tyle.
    • b.bujak Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 20:13
      starszy ma u nasady nosa bliznę po ospie; to był taki mój wyrzut sumienia, że niewystarczająco, nieumiejętnie zadbałam o tą krostę ....
      pytałam wówczas naszą dermatolog i zdecydowanie zaleciła odczekanie do dorosłości obiecując, że dysponuje skutecznymi sposobami smile
      dorosłość już nastąpiła, blizna nie stanowi problemu dla mojego syna
    • mikams75 Re: Blizny u dzieci 22.10.24, 20:18
      ja sie pytalam kiedys i mi lekarz mowi, ze wszelkie zabiegu usuwania blizn to mozna rozwazyc po latach, jak dziecko bedzie dorosle lub prawie dorosle. Blizny bardzo sie zmieniaja i moze sie okazac, ze w ogole ich nie bedzie albo beda widoczne tylko dla was. Od siebie tylko dodam - blizny nalezy szczegolnie chronic filtrami przed sloncem, zeby uniknac trwalego przebarwienia i to wg mnie bardzo duzo daje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka