28.10.24, 00:03
Ematki obejrzaly? Maja zdanie? Uprasza sie o pogawedke kinowa wink If not yet, prosze odgrzebac watek gdy juz ktos zobaczy & zechce sie podzielic ... smile Cheers.
Obserwuj wątek
    • boogiecat Re: Conclave 28.10.24, 00:13
      No to juz napisz czy isc czy nie isc😜

Czy oni tam odstawiaja wielkie egzystencjonalno-polityczno-moralne dramy czy jakos ladnie i madrze w tych kwestiach sie dlubia? Albo jest wogole o czyms innym?

Ps dla Isabelli bym nawet poszla
      • bi_scotti Re: Conclave 28.10.24, 00:33
        Isc smile Definitely isc - allons enfants & vamos! wink Aktorstwo jest przedniej klasy - RF, ST, IR, JL (BTW, kto to Jacek Koman - jakis znany polski aktor?) ... wlasciwie wszyscy sa truly great & warci obejrzenia, wysluchania. No i sa zolwie a jak nie isc na film, w ktorym sa zolwie big_grin
        Mam swoje zdanie na temat jednego elementu scenariusza ale nie chce nikomu niczego psuc wiec poczekam az (moze) pojawia sie tu te, ktore juz po smile Muzyka - oba thumbs up, inscenizacja, zdjecia - czyste mniam. IMHO, jak Paryz wart mszy, tak Conclave warte ceny biletu. Cheers.
        • ib_k Re: Conclave 28.10.24, 17:40
          A te skróty literowe to co to?
          Koman jest średnio znanym aktorem który lata mieszkał w Australii trochę tam grywał a w Polsce pojawił się po roli ( wg mnie uroczej ) w Moulin Rouge, trochę gra w drugim planie i chyba miał jakiś pierwszoplanowy serial kryminalny. Mężczyzna w typie dobrze starzejącego się wina.
    • borsuczyca.klusek Re: Conclave 28.10.24, 10:35
      Widzę, że premiera w Polsce dopiero 8 listopada
      • bi_scotti Re: Conclave 28.10.24, 12:15
        borsuczyca.klusek napisała:

> Widzę, że premiera w Polsce dopiero 8 listopada
        >

To ja poczekam cierpliwie na ematek reflections po 8 listopada wink Jakby to Bajor zaspiewal "zycie to czekanie, roz codzien nie da nikt" big_grin To be continued ... Cheers.
        • borsuczyca.klusek Re: Conclave 28.10.24, 12:27
          Na razie możemy iść na Megalopolis. Od piątku jest w kinach,.ciekawe czy ktoś z forum się skusi 😅
    • bi_scotti Re: Conclave 08.11.24, 13:26
      Wedlug Borsu, dzis w PL premiera - wyciagam wiec watek a nuz ktos sie w weekend wybierze & pokusi o review smile
      Cheers.
    • mama-ola Re: Conclave 10.11.24, 20:15
      "Szokujące tajemnice Kościoła wychodzą na jaw podczas obrad nad wyborem nowego papieża."(Zapowiedź z Filmwebu)

Ale szokujące! No po prostu szczękę z podłogi zbieram, co za szok. Jeden z księży miał, proszę ja was, kochankę. I nawet spłodził dziecko. Toż to szok nad szoki.

No więc tak. Nie nudziłam się. Film był intrygujący. Wciągnęły mnie głosowania. Byłam ciekawa, kogo wybiorą. Bardziej byłam ciekawa, co jeszcze wyjdzie z tych ludzi, do czego się posuną, jakie emocje pokażą. Podobało mi się aktorstwo. Co by tu jeszcze pochwalić. Zdjęcia ładne. Zakończenie satysfakcjonujące.
      Ale wielkiej wagi to ten film nie ma. Treściowo to tak raczej rozczarowanie.
      To była moja opinia na gorąco.
      • boogiecat Re: Conclave 11.11.24, 13:13
        mama-ola napisała:

> "Szokujące tajemnice Kościoła wychodzą na jaw podczas obrad nad wyborem nowego

Jeden z księ
        > ży miał, proszę ja was, kochankę. I nawet spłodził dziecko.

Ci co robia opisy filmow po prostu nie maja zadnego rigczu ani szacunku do czytelnika. Ale przynajmniej mozna po taniosci po nich pojechac😅

Film był intrygujący. Wciągnęły mnie głosowania.
        > Byłam ciekawa, kogo wybiorą. Bardziej byłam ciekawa, co jeszcze wyjdzie z tych
        > ludzi, do czego się posuną, jakie emocje pokażą. Podobało mi się aktorstwo.

To juz fajnie jak na film o KK😜
        • hrasier_2 Re: Conclave 11.11.24, 19:59
          Z książce Roberta Harrisa z 2016 r. Szokujące było że wpuścili do Watykanu scenarzystów i można to było nagrać. Jak mówią filmowcy- watykańczycy byli bardzo gościnni. Jak ktoś lubi dramaty i tematykę kościelną to warto.
      • wrota.do.lasu Re: Conclave 21.11.24, 22:05
        Od początku wiadomo było kogo wybiorą
    • boogiecat Re: Conclave 11.11.24, 13:10
      U mnie wychodzi dopiero 4 grudnia. No w sam raz film na swiateczny nastoj😀
      • bi_scotti Re: Conclave 11.11.24, 14:21
        boogiecat napisała:

> U mnie wychodzi dopiero 4 grudnia. No w sam raz film na swiateczny nastoj😀

Look around - moze masz jakas Barbare/Babette, ktora mozesz zabrac na wspolne ogladanie w ramach prezentu imieninowego wink Bardzo odpowiednia data big_grin Cheers.
        • boogiecat Re: Conclave 12.11.24, 12:19
          Podsunelas mi diaboliczny pomysl z tym zabraniem jakiejs dobrej duszy do kina, tylko nie znalazlam Babette tongue_out
          • bi_scotti Re: Conclave 12.11.24, 23:51
            boogiecat napisała:

> Podsunelas mi diaboliczny pomysl z tym zabraniem jakiejs dobrej duszy do kina,
            > tylko nie znalazlam Babette tongue_out

Spoznilam sie sad Chcialam Ci zasugerowac zabranie do cinema gornika albo opozycjonisty (Sw. Barbara patronka ... wink) ale wyglada na to, ze juz sobie zorganizowalas randke & jedyny problem to what to wear big_grin Odpowiedz nasuwa sie sama: Wear Prada nawet jesli nie czujesz sie jak She Devil tongue_out Cheers.
    • daniela34 Re: Conclave 11.11.24, 13:31
      Filmu jeszcze nie widziałam, ale w ramach przygotowań przeczytałam książkę.
      Ojej!
      Słabe to sad
      Ale może film lepszy.
      • margit49 Re: Conclave 11.11.24, 18:50
        daniela34 napisała:

> Filmu jeszcze nie widziałam, ale w ramach przygotowań przeczytałam książkę.
        > Ojej!
        > Słabe to sad

Otóż to. Książka mnie rozczarowała 😩
        • daniela34 Re: Conclave 11.11.24, 21:41
          Ale jeśli jest tak jak Nanga pisze niżej to film może być całkiem niezły.
          Może się wybiorę.
          • margit49 Re: Conclave 11.11.24, 22:08
            Być może i ja, ale bez przekonania😀
    • nangaparbat3 Re: Conclave 11.11.24, 13:43
      Byliśmy wczoraj, trzypokoleniowo, i wszystkim się bardzo spodobał.
      Mnie zachwycił Fiennes i sposób, w jaki pokazano takie drobne rytualne czynności związane ze śmiercią papieża i konklawe. Chwilami - choćby jak kardynałowie przekazują z rąk do rąk karty do głosowania - zapierało dech. A, i Isabella Rossellini - wspaniała. Fabułę znałam, zresztą to nie jest mocną strona filmu, bo czytałam kiedyś powieść. Więc fabuła dość miałka - ale jak to zostało zagrane i nakręcone! Mistrzostwo!
      • bi_scotti Re: Conclave 11.11.24, 14:18
        nangaparbat3 napisała:

> Fabułę znałam, zresztą to nie jest mocną strona filmu, bo c
        > zytałam kiedyś powieść. Więc fabuła dość miałka - ale jak to zostało zagrane i
        > nakręcone! Mistrzostwo!

Exactly. Tu w ogole trudno mowic o "fabule" - wsio jasna: jeden umarl, drugiego trzeba wybrac big_grin Ale no wlasnie - magic jest w tym jak sie to pokazuje wink To be honest, ja poszlam glownie z mysla o ST, ktorego baaaardzo lubie a spodobal sie bardziej RF no i, of course, IR smile zawsze fajnie gdy jakis aktor zachwyci niespodziewanie. Cheers.
        • nangaparbat3 Re: Conclave 11.11.24, 15:21
          Nie znałam Tucciego, ale bardzo mi się tu podobał, choć może momentami zbyt wyrazisty. Świetny był zwłaszcza na początku - niby taki pozytywny, a skóra cierpła. Potem się odsłonił, więc nie był już zbyt interesujący.
          • bi_scotti Re: Conclave 11.11.24, 15:26
            To ja Cie prosze, daj sobie czas na Supernova - no idea gdzie to mozna "zlapac" w PL ale warto, naprawde warto smile
            No i jesli lubisz food & Italy, koniecznie TV series "Searching for Italy". Enjoy. Cheers.
            • clio_yaga Re: Conclave 11.11.24, 17:54
              bi_scotti napisała:

> To ja Cie prosze, daj sobie czas na Supernova - no idea gdzie to mozna "zlapac" w PL ale warto,
              > naprawde warto smile
              > No i jesli lubisz food & Italy, koniecznie TV series "Searching for Italy". Enj
              > oy. Cheers.
              >
              >
              Supernova genialny film jak dla mnie, oglądałam w kinie kiedy wszedł na ekrany, chętnie bym do niego wróciła. A S.Tucci grał chyba też w Nostalgii Anioła gościa uprowadzającego główną bohaterkę.
          • mama-ola Re: Conclave 11.11.24, 16:20
            > Nie znałam Tucciego,

Beverly Hills 90210 się nie oglądało smile Ja go kojarzę z tego serialu i od tamtej pory zauważam w każdym filmie. Jest charakterystyczny z tą wielką łysą głową (mówię to neutralnie).
            • eglantine Re: Conclave 11.11.24, 17:09
              Oj, chyba go pomyliłaś z innym aktorem. Masz na myśli Dylana? Jego grał nieżyjący już, niestety, Luke Perry.
              • mama-ola Re: Conclave 11.11.24, 17:34
                Nie, nie Dylana, kogoś innego miałam ma myśli
            • bi_scotti Re: Conclave 11.11.24, 17:11
              mama-ola napisała:

> Beverly Hills 90210 się nie oglądało

Stanley Tucci in Beverly Hills 90210??? Nooo, definitely nie on big_grin Cheers.
              • mama-ola Re: Conclave 11.11.24, 17:36
                Ale się pomyliłam 😔 Byłam przekonana, że to ten sam aktor. W Beverly Hills grał ktoś inny, o ten pan:
                • eglantine Re: Conclave 11.11.24, 18:15
                  Same ciężkie norwoody. 😂
    • bulzemba Re: Conclave 11.11.24, 14:32
      Zauważyłam, że kościelno- prawicowy odłam internetu ten film bardzo piecze w tyłek. Ledwo im przez gardło przechodzi, że wizualnie jest poprawny.
      • mama-ola Re: Conclave 11.11.24, 16:00
        > Zauważyłam, że kościelno- prawicowy odłam
        > internetu ten film bardzo piecze w tyłek.

Serio? Przecież tam złego słowa na kościół nie ma. Wręcz przeciwnie - w Watykanie działa Duch Święty, wiara w nieomylność papieża ma się świetnie, a główny bohater urzędnik jest bardzo porządnym człowiekiem. Nawet jak któryś uwiódł kobietę, to ta miała 19 lat, a nie np. 14. Jeden dopuścił się przekupstwa, ale się wstydził!
      • nangaparbat3 Re: Conclave 11.11.24, 21:36
        Ciekawe dlaczego. Przecież ostatecznie odkładają na bok swoje ambicje i ambicyjki i jakby Duch Boży ich prowadził...
      • hrasier_2 Re: Conclave 12.11.24, 22:35
        bulzemba napisała:

> Zauważyłam, że kościelno- prawicowy odłam internetu ten film bardzo piecze w ty
        > łek. Ledwo im przez gardło przechodzi, że wizualnie jest poprawny.
        >
        Po czym to wnioskujesz jak sam Watykan otworzył drzwi, reszta i scenariusz to z mchu i paproci bajka. Nijak się nie ma do rzeczywistości.
        • bulzemba Re: Conclave 13.11.24, 15:12
          Co wnioskuję? Nie ja oceniłam filmu: oceniam reakcję na niego. I wyraźnie widzę, że film się bardzo nie spodobał merytorycznie NATOMIAST z wielkim bólem przyznali że WARSTWA WIZUALNA jest zrobiona poprawnie czyli film adekwatnie ukazuje całą pompę która wcale nie jest tajemnicą.
          • bi_scotti Re: Conclave 13.11.24, 15:37
            bulzemba napisała:

> film adekwatnie ukazuje całą pompę która wcale nie jest tajemnicą.
            >

Hmmm ... truly speaking, w filmie jakiejs wielkiej pompy nie ma. Definitely no more niz na jakichs professional conferences big_grin Jak jest in reality? Who knows wink Cheers.
            • bulzemba Re: Conclave 13.11.24, 16:24
              Może przesadziłam, że pompa. Ale ściany kapią złotem oraz jest realistycznie ukazany cały ceremoniał. I znawcy tematu twierdzą, że właśnie cała ta szopka jest pokazana poprawnie.
              • bi_scotti Re: Conclave 13.11.24, 17:30
                big_grin Nie kazdy ma szanse uczestniczyc w jakiejkolwiek imprezce, na ktora spogladaja z gory dziela Michelangelo wink To juz "wina" Historii, ze w takich wnetrzach przypadlo im sie spotykac. Jest tez to i fantastic joke by History, ze oni pod tymi dzielami a Michelanage byl (most likely) gay & oni sobie musza jakos radzic z ta swiadomoscia tongue_out Chichocik Historii niesie sie po watykanskich komnatach big_grin Cheers.
                • malgosiagosia Re: Conclave 13.11.24, 22:10
                  bi_scotti napisała:

> big_grin Nie kazdy ma szanse uczestniczyc w jakiejkolwiek imprezce, na ktora spoglada
                  > ja z gory dziela Michelangelo wink To juz "wina" Historii, ze w takich wnetrzach
                  > przypadlo im sie spotykac. Jest tez to i fantastic joke by History, ze oni pod
                  > tymi dzielami a Michelanage byl (most likely) gay & oni sobie musza jakos radzi
                  > c z ta swiadomoscia tongue_out Chichocik Historii niesie sie po watykanskich komnatach
                  > big_grin Cheers.

bi_scotti napisała:

To juz "wina" Historii, ze w takich wnetrzach
                  > przypadlo im sie spotykac. Jest tez to i fantastic joke by History, ze oni pod
                  > tymi dzielami a Michelanage byl (most likely) gay & oni sobie musza jakos radzi
                  > c z ta swiadomoscia tongue_out Chichocik Historii niesie sie po watykanskich komnatach

A co to za bzdury, ze oni musza jakos sobie radzc? Przeciez w Watykanie rzadzi mafia gejowska, a Michal Aniol jest ich idolem nie tylko z powodu jego artystycznego geniuszu.
    • malgosiagosia Re: Conclave 11.11.24, 21:52
      Ja tylko tyle moge powiedziec, ze nigdy w zyciu nie poszabym na taki film. Po prostu KK mnie kompletnie nie interesuje, wiec bylaby to nuda i strata czasu. Nie obejrzalam zadnego filmu o JPII, ani w ogole o niczym podobnym
      • leosia-wspaniala Re: Conclave 12.11.24, 13:24
        Cieszymy się zatem, że się wpisałaś w tym wątku smile Tak cię nie interesuje, że aż weszłaś i poświęciłaś kilkadziesiąt sekund życia, żeby napisać, że nie interesuje cię KK, chociaż w filmie wcale nie chodzi o KK i nie ma co porównywać do filmów o JPII.
        • malgosiagosia Re: Conclave 12.11.24, 21:30
          leosia-wspaniala napisał(a):

> Cieszymy się zatem, że się wpisałaś w tym wątku smile

Bardzo mi przyjemnie. Szczerze mowiac myslalam, ze obecny papiez wyzional ducha, a ja nic o tym nie wiem, ale jak juz weszlam w watek, to zapragnelam zostawic slad, zeby ktos sie zainteresowal moja osoba. Dziekuje za uwage.smile

• nangaparbat3 Re: Conclave 12.11.24, 21:41
            🤣
      • bene_gesserit Re: Conclave 12.11.24, 17:45
        To całkiem możliwe, że się nie interesujesz KK. Ale pomyśl, że to pewne, że KK interesuje się tobą. I to, ujmijmy to delikatnie, w niecalkiem przyjazny sposób

Ignorowanie KK nie sprawi, że nie będzie miał władzy nad tobą. Przeciwnie.
        • malgosiagosia Re: Conclave 12.11.24, 21:32
          bene_gesserit napisała:

> To całkiem możliwe, że się nie interesujesz KK. Ale pomyśl, że to pewne, że KK
          > interesuje się tobą.

Ale gdzie jest ten KK? Na pewno nie w mojej okolicy.
      • nangaparbat3 Re: Conclave 12.11.24, 21:39
        To jest po prostu znakomity film, świetnie zrobiony, fabuła ma w tym wypadku trzeciorzędne znaczenie.
        • malgosiagosia Re: Conclave 12.11.24, 22:35
          nangaparbat3 napisała:

> To jest po prostu znakomity film, świetnie zrobiony, fabuła ma w tym wypadku tr
          > zeciorzędne znaczenie.

Zobacze w netflix z ciekawosci, jak zrobiono swietny film, ktory ma trzecirzedna fabule.
      • hrasier_2 Re: Conclave 12.11.24, 21:50
        "Nie obejrzalam zadnego filmu o JPII, a szkoda bo przyczynił się do zakończenia zimnej wojny. Kto nie zna historii Polski to nie zna niczego😰
        • malgosiagosia Re: Conclave 12.11.24, 22:16
          hrasier_2 napisał:

> "Nie obejrzalam zadnego filmu o JPII, a szkoda bo przyczynił się do zakończenia
          > zimnej wojny. Kto nie zna historii Polski to nie zna niczego😰

Zeby znac hhistorie Polski nie musze ogladac filmow o papiezu.
    • leosia-wspaniala Re: Conclave 12.11.24, 13:21
      Bardzo mi się podobał, takie 7,5/10. Niby nic się nie działo, ale śledziłam fabułę z uwagą. No i końcówka dała radę.
    • daniela34 Re: Conclave 12.11.24, 22:30
      Widziałam. Wybralam się dziś w ramach terapii.
      Rzeczywiście bardzo dobry film mimo w sumie mizernej fabuły. Warto było iść.
      • m78wt3c Re: Conclave 13.11.24, 11:00
        daniela34 napisała:

> Widziałam. Wybralam się dziś w ramach terapii.
        > Rzeczywiście bardzo dobry film mimo w sumie mizernej fabuły. Warto było iść.

Terapii ?

----
        www.empik.com/skandalisci-w-sutannach-nowak-artur-obirek-stanislaw,p1540763400,ksiazka-p
        • daniela34 Re: Conclave 13.11.24, 11:05
          Tak. Terapii na podły nastrój własnoręcznie przeze mnie samej sobie zaordynowanej.
          Polecam. Film jest bardzo dobrze nakręcony, nie jest głupiutką komedią romantyczną z serii Listy do M części 548, a jednocześnie nie są to jakieś wyjątkowo przygnębiające klimaty, więc nie zdołuje. Na terapię idealny.
    • m78wt3c Re: Conclave 12.11.24, 22:35
      W taki sposób był wybrany też JPII.
      Korporacyjny swojak. Wiedział. Chronił. Zacierał ślady.

------------------
      www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ujawnil-ze-jan-pawel-ii-wiedzial-o-pedofilii-wiedzial-ze-seks-z-dzieckiem-jest-zly/8me9e37,79cfc278
    • m78wt3c Re: Conclave 13.11.24, 22:18
      Historyk k.k. dr Andrzej Gerlach z Tarnowa o filmie "Konklawe" :
      www.facebook.com/p/Andrzej-Gerlach-100076612399478/
    • m78wt3c Re: Conclave 21.11.24, 22:02
      Konklawe. Jak w kalabryjskiej mafii. Jeden drugiego najpierw z uśmiechem pocałowawszy a potem .....

hartman.blog.polityka.pl/2024/09/14/kto-rozliczy-kosciol/
    • inez21 Re: Conclave 21.11.24, 23:05
      Mi się bardzo podobał😊
    • taje Re: Conclave 01.12.24, 18:20
      Widziałam. Gra aktorska i obsada bardzo na plus, niestety końcówka jest rodzaju tych jump the shark - poprawna politycznie ale meh.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka