cottonrose 02.11.24, 12:59 "Zoja Skubis, 19-letnia zdobywczyni Manaslu: Straciłam w górach tatę, ale wspinam się dla siebie" Na fali watku o ekstremalnych sportach, artykul z WO. Ale jak zwykle najciekawsze ja komentarze pod artykulem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 13:16 No i dla takich sa wyzwania. Niech sie wyszaleje za mlodu, jak przezyje bedzie miala wrazen na cale zycie i za 20 lat nie bedzie musiala nikomu niczego udowadniac.Najgorsi sa tacy w kryzysie wieku sredniego, ktorym sie wydaje ze maja 20 lat, zachowuja sie jakby mieli 20 lat gdy tymczasem maja dzieci do utrzymania i wychowania. Jak nie maja, to sobie moga szalec, ale moim zdaniem jak ktos sie decyduje zalozyc rodzine, to bierze na siebie odpowiedzialnosc za innych i w tym momencie powienien zawiesic szalenstwa na kolku do czasu az dzieci wyleca samodzielnie z gniazda. Poza tym, o ile nie ryzykuja zycia i zdrowia innych ani nie niszcza cudzego mienia moga nawet wysadzac sie z armaty jesli czuja taka potrzebe. Chetnie pojde i popatrze i nawet bede bic brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
subskrybcja Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 10:38 sueellen napisała: > No i dla takich sa wyzwania. Niech sie wyszaleje za mlodu, jak przezyje bedzie > miala wrazen na cale zycie i za 20 lat nie bedzie musiala nikomu niczego udowad > niac.Najgorsi sa tacy w kryzysie wieku sredniego, ktorym sie wydaje ze maja 20 > lat, zachowuja sie jakby mieli 20 lat gdy tymczasem maja dzieci do utrzymania i > wychowania. Jak nie maja, to sobie moga szalec, ale moim zdaniem jak ktos sie > decyduje zalozyc rodzine, to bierze na siebie odpowiedzialnosc za innych i w ty > m momencie powienien zawiesic szalenstwa na kolku do czasu az dzieci wyleca sam > odzielnie z gniazda. Poza tym, o ile nie ryzykuja zycia i zdrowia innych ani ni > e niszcza cudzego mienia moga nawet wysadzac sie z armaty jesli czuja taka potr > zebe. Chetnie pojde i popatrze i nawet bede bic brawo. Nie masz racji. jak dzieci wyjda z domu, to osoba może być już dawno po 40stce, czy po 50 tce, czy po 60tce i wtedy nie bedzie sił na wspinaczke wysokogórską. Lepiej jest, jak osoby takie mają skłonnosci do takich ekstremalnych zachowań, sportów czy skoków na bungee, niech nigdy siuę z nikim nie wiązą i nie zakładają rodziny Dzieci beda rozpaczac nie wazne czy beda miały po 13 lat czy po 30. Żona też. Albo mąż. Co do szaleństw wieku średniego, kiedys po prostu wiele rzeczy nie wypadało. gdyby 30 czy 40 latka w latach 80tych biegała w dresie po osiedlu czy zapisała się na zumbę, albo jezdziła na deskorolkę - wzbudziłabysensacje, bo wtedy 30 czy 40 latki to byly panie w średnim wieku w żakietach i w szpilkach z trwała na głowie. Dziś 60 latka ubrana w dres i ćwicząca na siłowni - wzbudza pozytywne uczucia, a raczej pomału już nikt nie zwraca na to uwagi, bo to jest norma. W latach 70 tych 60 latka na siłowni - to byłby szok i gadanie, ze ona mysli, ze jest młoda, a nie ma już 20 lat. Ludzie mają strasznie wąskie umysły. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 15:36 subskrybcja napisała: > W latach 70 tych 60 latka na siłowni - to byłby szok i gadanie, ze ona mysli, z > e jest młoda, a nie ma już 20 lat. Wtedy nie było siłowni. Kobiety trenowały mięśnie i kondycję nosząc siaty z zakupami. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 19:26 Ciekawe, Albo cos nie dziala na telefonie, albo skasowali i wylaczyli komentowanie pod tym artykulem... Istotnie, komentarze byly ponizej poziomu cywilizowanego czlowieka. Kiedys na pewno zrozumiem czemu Polakow tak bardzo boli sukces zwyklych, mlodych osob, ktore do tego osiagaja go na swoich warunkach i za swoje pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 20:45 > Kiedys na pewno zrozumiem czemu Polakow tak bardzo boli sukces zwyklych, mlodyc > h osob, ktore do tego osiagaja go na swoich warunkach i za swoje pieniadze. Na początek radziłabym przestać uogólniać, to może zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 19:51 Niestety himalaizm to dosyć kontrowersyjny sport stąd fala krytyki. Góry są zaśmiecane, w sumie ludzie ryzykują życie na własne życzenie i chcą poklasku. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:00 Kontrowersyjne to moga byc wyscigi konne, ale jak ktos robi co chce samodzielnie, lub placi innym za pomoc, to chyba nie jest kontrowersyjne. Z tym oczekiwaniem poklasku tez nie rozumiem. Na przyklad znajoma oczekiwala poklasku dla siebie (sama to glosno powiedziala) za osiagniecia jej dziecka. Nie uwazalam, ze jej naleza sie jakiekolwiek gratulacje i polkask z tego tytulu, to go nie dostala. Ale daleko mi do hejtowania jej, ze tego poklasku chciala. Chciala to chciala. A cos te osiagniecia mlodych ludzi jakies burze powoduja Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:04 cottonrose napisała: > Kontrowersyjne to moga byc wyscigi konne, ale jak ktos robi co chce samodzielni > e, lub placi innym za pomoc, to chyba nie jest kontrowersyjne. Dobrowolne narażanie się na śmierć jest kontrowersyjne, niezależnie ile byś nawypisywała o Polakach. Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:06 Kolejna biała pani z zastępem Szerpów? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:18 Śmiertelność przy zdobywaniu tej góry wynosi 17,85%. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:25 Ale przeciez dzieci nie miala. Chciala to ryzykowala. Za publiczne pieniadze nie szla Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick [...] 02.11.24, 21:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:35 > Nie wszyscy mają takie zdanie jak ty i uważają, że ryzykowanie życiem dla pasji > jest złe*. Teraz załapałaś? *Nie, NIE TYLKO Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:36 Ale to jest jej zycie. Ani tobie ani nikomu innemu ani ona ani nikt inny nie kaze ryzykowac. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:38 Jak chcesz. Interesuje cię, dlaczego ludzie nie są nią zachwyceni? - bo myślałam, że tak, dlatego wyjaśniam. Jeśli interesuje cię natomiast jedynie czucie się lepszą niż osoby ją krytykujące (piszę o krytyce, nie o hejcie), to nie będę przeszkadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:44 Ja sie na prawde staram zrozumiec. Tylko mi nie wychodzi. Ktos robi co chce, za swoje pieniadze, nic od nikogo nie chce, nie namawia, i tego kogos sie krytykuje! ( ze o hejcie nie wspomne- a widzialam) Jak ktos robi cos w czym ja sensu nie widze, to ja tego nie robie. Ale czemu go krytykowac ???? Nie rozumiem czemu ja mam byc "lepsza". Bo nie krytykuje? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:48 forum.gazeta.pl/forum/w,567,178254525,178254525,19latka_na_Manaslu.html?p=178255555 Co do zrozumienia: wystarczy przeczytać i zrozumieć poniższe: forum.gazeta.pl/forum/w,567,178254525,178254525,19latka_na_Manaslu.html?p=178256094 Wystarczy zrozumieć, że niektórzy TAK WŁAŚNIE UWAŻAJĄ. Dalsze powtarzanie, że za swoje, że nie namawia etc. uznam za trolling, nawet jeśli normalnie trollem nie jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:37 Interesowanie się cudzym biznesem - polska norma. W ogóle nie swoim życiem, pieniędzmi, grobem... Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:40 Jej życie, ale jak przyjdzie do akcji ratunkowej, to wchodzi czyjeś życie. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:45 Ale na ta akcje ida ochotnicy/pracownicy, za ciezkie pieniadze... To ich wybor. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:50 taki-sobie-nick napisała: > Tak, szła za swoje (skąd miała?), dzieci nie miała, niemniej RYZYKOWANIE ŻYCIE > M dla pasji nie jest mile widziane. Pochechalas klasykiem... Jak to naszczalnik mowil? "Jak ktos ma pieniadze, to znaczy, ze skads je ma! " Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:53 cottonrose napisała: > > Pochechalas klasykiem... No i co z tego? Ponawiam pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon [...] 02.11.24, 21:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:57 W demokratycznym swiecie nie ma potrzeby tlumaczenia sie ze swoich praw. Osoba pelnoletnia ma prawo miec pieniadze i ma prawo wydawac je legalnie jak tylko ma ochote. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 22:05 Rozne wpisy posadzono o trolling, ale zeby przypomnienie jednego z podstawowych praw demokracji???? No to przesada Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:29 Samodzielnie ile osób idzie samodzielnie, bez obsługi Szerpów? Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:35 No ci Szerpowie to chyba nikogo na barana nie wnosza. Nawet bez plecaka jest to wyczyn, ale i tak swoj plecak niosla. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:39 Wnoszą większość maneli, namiot, rozstawiają namiot i przygotowują posiłek, żeby białas miał co jeść, jak już się dowlecze do namiotu. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:45 Taka praca. Zupelnie jak obsluga schroniska w Murowancu... Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:47 naszeszlaki.com.pl/tatrzanscy-tragarze/ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:50 Tak, znam to zagadnienie. Obsługują schroniska, do których nie da się dojechać, a nie turystów, którzy nie dają rady wnieść na górę swoich rzeczy. Akurat taternik zdobywający Giewont zdobywa go samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:54 (I proszę mi w razie czego nie linkować Szerpów Nadziei, którzy wnoszą osoby poważnie niepełnosprawne ruchowo.) Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:55 A ci co wlezli na Chate pod Rysami i zjedli bryndzowe haluszki, to juz czapa... Bialasy zezarli efekt wysilku innych. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:58 Teraz to już trollujesz na całego. EOT w tym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 22:03 taki-sobie-nick napisała: > Teraz to już trollujesz na całego. EOT w tym wątku. Sama napisalas, ze zdobyl gore ten co wlazl i wniosl wszystko co zjadl. Inaczej to rozpustne panisko (w dodatku biale) No to turysci w chacie pod rysami jedza to co inni wniesli (w tym bryndzowe haluszki) To sie pytam, czy oni tez zezarli krwawice innych? Ja tu zadnego trollingu nie widze. Usiluje byc logiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:40 I Ci wychodzi, reszta - emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:59 ikonieckropka napisała: > I Ci wychodzi, reszta - emocje. No wlasnie, skad emocje przy czytaniu o cudzym sukcesie wlezienia na wielka gore???? I to negatywne?????? Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 11:19 Hm, może dlatego, że samemu nie ma się odwagi i potrzebuje się białego peugeota, a ktoś wydaje na zbytki? Może o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ageman Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 17:36 cottonrose napisała: > ikonieckropka napisała: > > > I Ci wychodzi, reszta - emocje. > > No wlasnie, skad emocje przy czytaniu o cudzym sukcesie wlezienia na wielka gor > e???? > I to negatywne?????? Tutaj na emamie to chyba wiadomo, skąd emocje - jak sama zauważyłaś, udziela się tu dużo kobiet z nerwicą lękową. Jak taka kobieta przeczyta o 19-latce to oczyma wyobraźni widzi swojego dziubdziusia wspinającego się w górach i zaraz wpada w panikę, bo boi się utracić to swoje dziecko. Wiec jest na "nie" i świadomie bądź podświadomie krytykuje takie pomysły/hobby. Jak społeczny klimat będzie nieprzychylny alpinistom to istnieje większa szansa, że dziubdziuś jeden z drugim nie wpadnie na pomysl zdobywania korony gór. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 08:51 Twoje tlumaczenie jest logiczne, zatem przyjmuje, choc jest dosc chore. Lepszego wytlumaczenia nie mam, bo fali zazdrosci wszystkich dookola, co by sie chcieli koniecznie drapac po Himalajach tylko nie maja kasy, to jednak nie kupuje Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 10:28 cottonrose napisała: > Twoje tlumaczenie jest logiczne, zatem przyjmuje, choc jest dosc chore. Lepszeg > o wytlumaczenia nie mam, bo fali zazdrosci wszystkich dookola, co by sie chciel > i koniecznie drapac po Himalajach tylko nie maja kasy, to jednak nie kupuje No dość oczywistym jest, że w swoim małym rozumku nie pojmujesz, że nie każdy marzy o odmrażaniu sobie tyłka, żeby obsikać jakąś górę i nie każdy klaszcze wydawaniu kupy kasy na bezsensowne narażanie życia. Po prostu nie pojmujesz i już Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 10:40 Obawiam sie, ze nie dosc, ze jestes niegrzeczna to do tego kojarzaca z klopotami. Trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 15:08 evening.vibes napisała: > No dość oczywistym jest, że w swoim małym rozumku nie pojmujesz, że nie każdy m > arzy o odmrażaniu sobie tyłka, żeby obsikać jakąś górę i nie każdy klaszcze wyd > awaniu kupy kasy na bezsensowne narażanie życia. Po prostu nie pojmujesz i już > przede wszystkim ciągle niewielu ludzi jest w stanie wejść i zejść z góry powyżej 8 tys. km Nawet z sherpami. Dla jaj nikt tego nie nazwał strefą śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:39 Bo robi to stylem alpinistycznym. W Tatrach nie ma innego. W Himalajach nie ma innego niż... himalajski. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:52 cottonrose napisała: > Taka praca. > Zupelnie jak obsluga schroniska w Murowancu... Nie, nie zupełnie jak to. Do schroniska w Murowańcu widać nie da się/jest bardzo trudno dojechać z transportem. Natomiast jeśli białas nie jest w stanie wnieść swoich maneli, to można wątpić, czy faktycznie zdobył górę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:51 Wnoszą, wnoszą jak im za to zapłacą. Więc sorry, zabawa dla białych bogaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 22:00 Ale ze ktos pisal, ze to zabawa A/ tania B/ czemu tylko dla bialych? Jak azjata czy czarmy zaplaci, tez mu wniosa... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:24 Jest to mało przyjazne środowisku, dwa bezsensowne w obecnym wydaniu, trzy jest typowa zabawa bogatej, białej północy - tysiące Szerpów zginęło w górach, tysiące naraża własne życie dla pieniędzy, bo nie mają innych opcji, a nie mają innych opcji gdyż…działalność białych ludzi. Sprawdź jak wygląda podział na kraj pochodzenia osoby wspinającej się, jak wiele osób to people of colour. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:20 berdebul napisała: > Jest to mało przyjazne środowisku, dwa bezsensowne w obecnym wydaniu, trzy jest > typowa zabawa bogatej, białej północy - tysiące Szerpów zginęło w górach, tysi > ące naraża własne życie dla pieniędzy, bo nie mają innych opcji, a nie mają inn > ych opcji gdyż…działalność białych ludzi. > Sprawdź jak wygląda podział na kraj pochodzenia osoby wspinającej się, jak wiel > e osób to people of colour. Dokładnie - teoria sobie a życie sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 23:13 cottonrose napisała: > Kontrowersyjne to moga byc wyscigi konne, Polecę Chmielewską. ALE Co kontrowersyjnego jest w wyścigach konnych?????? Chyba że pomyliłaś je z ogólnie naganną raczej instytucją hazardu. Zdarzyło mi się być na Służewcu w dniu Derbów Warszawy. Było cudownie. I niekontrowersyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 23:28 Co kontrowersyjnego jest w wyścigach konnych?????? Chyba że pomyliłaś je z ogólnie naganną raczej instytucją hazardu. Nie mogę się wypowiadać za przedmowczynię, ale myślę że nie chodziło jej o kwestie hazardu, tylko etyczne. Dla przykładu: next.gazeta.pl/next/7,172392,28857843,skandaliczne-decyzje-i-uspione-konie-na-sluzewcu-przychodze.html Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 23:58 o zwierzeta mi wlasnie chodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
jasnoklarowna Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:14 Oj. nie miałam pojęcia o takich praktykach. To najwyraźniej źle zrozumiałam autorkę. Pojechałam klasycznie i bezrefleksyjnie, że mnie się podobało to co tam nagannego, bo myślałam że do hazardu pije. Derbowy dzień był cudowny, sporo ludzi, ładna pogoda, panie w kapeluszach bo był tego dnia konkurs kapelusza, pokazy koni, atmosfera fajna. Emocje wyścigu ogromne. Ale o ewentualnym innym obliczu imprezy zupełnie w tym momencie nie pomyślałam. Biję się w pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:45 No wlasnie dlatego mysle, ze to moze byc kontrowersyjne a nie naganne. Sa rozne strony tej rozrywki. Chmielewska uwielbiam na Derbach nie bylam, ale jak bede w Kopenhadze to koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 07:11 Co do wyścigów konnych. Ja nawet do zoo nie chodzę i nie popieram takiej rozrywki. Z ryzykownych sportów lubię oglądać jazdę na rowerze mtb po lesie. To tez jest bardzo niebezpieczny sport, ale osoba jezdzaca na rowerze nie angażuje tyłu ludzi, którzy tracą w takiej pracy zdrowie i życie, nie generuje takiego śmietniska, którego nie posprzątasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:34 Dla mnie artykuł jest zamknięty, więc o komentarzach się nie wypowiem. Jak zwykle w takich sytuacjach gratuluję, cieszę się, że jej się udało nie tylko wejść, ale i zejść. Dziewczyna robi to co kocha, widać, że ma jakąś pasję, zajawkę i to cieszy. Rozumiem jak to jest mieć pasje, cieszyć się z tego co się robi i choć wszystkie moje razem wzięta są daleko mniej ekstremalne niż którykolwiek z jej wyczynów, to jakoś daleka jestem od krytykowania tego, że dziewczyna robi swoje, i pouczania kto ma prawo je wykonywać, kto nie ma prawa i starania się obcych ludzi sadzać na tyłkach w imię mojego widzimisię dobra ich rodziny. Jak widać, nawet ojcec ginący w górach nie sprawia, że dziewczyna ich nie kocha. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:36 Dziewczyna robi to co kocha, widać, że ma jakąś pasję, zajawkę i to cieszy Czasem mam wrażenie, że posiadanie pasji stało się obecnie wręcz obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 19latka na Manaslu 02.11.24, 21:46 Nie wiem, może dlatego, że w mainstreamie jakoś więcej tego widać, stąd Twoje wrażenie? Ze swojej strony, mogę tylko napisać, że patrząc po swoim otoczeniu, tak prywatnie a nie internetowo, nie powiedziałabym, ze tak jest, ale faktycznie mnie chyba łatwiej mi o fajniejsze relacje z tymi którzy mają. Chociaż pewnie jeszcze wchodzi pytanie jak kto definiuje pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:44 Nie, mnóstwo ludzi kiedyś harcowało, żeglowało, chodziło po górach, grało namiętnie w brydża, szachy, tańczyło itd. Mnóstwo ludzi zawsze miało pasje. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 00:56 Ale to się po prostu robiło. Nikt nie mówił o pasjach i nie przeżywał tego w SM, z braku SM i internetu, ale jednak Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 07:03 Nie znam i nie znałam mnóstwa ludzi z pasją. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:14 Nie, nie jest obowiązkowe. Ale jest piękne. Osoba, której jedynym hobby jest wypisywanie wieczorami przesiąkniętych jadem postów na forum, chyba nie ma za wiele do powiedzenia na ten temat?... Co lubisz robić poza tym, taki-sobie-nicku? Coś cię w życiu kręci? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:18 pursuedbyabear napisała: > Osoba, której jedynym hobby jest wypisywanie wieczorami przesiąkniętych jadem > postów na forum, chyba nie ma za wiele do powiedzenia na ten temat? I kto to pisze Sumirko Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 07:00 Raczej mając takie geny, łatwiej jej podjąć ryzyko i robić to co ojciec. Nie każdy ma potrzebę iść w góry i szczyty zdobywać. To głównie domena białych mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:51 afro.ninja napisała: . To głównie domena białych mężczy > zn. Coś w tym jest. Nie wiedzą co z życiem zrobić więc robią głupoty. Jedni chleja, innym się włącza Jaś Wędrowniczek i łażą tam gdzie nie powinni, a jeszcze inni rozbijają się samochodami. Nic mi do tego tak długo jak nikogo postronnego nie narażają. Niestety często narażają, niszczą rodziny, zaniedbują dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 11:23 Z artykułu wynika, że młoda, samodzielna dziewczyna ma samozaparcie, pasję i możliwości finansowe. I ok. Jedno mnie uderzyło. Wyobrażacie sobie ile tam dookoła musi być tych zużytych mokrych chusteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:38 Wszystkiego, ta mokra chusteczka to taki symbol. Komercyjne wspinaczki, czekają w kolejkach. Nie ma komu zmarłych zwozić to niby będą butelki po wodach znosić? Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 20:57 Tam jest pełno śmieci. Żużyte butle tlenowe, potargane namioty, liny, drabiny, chorągiewki, resztki flag itp. O zużytych chusteczkach nie wspominając. I właśnie to śmiecenie tak ludzi wnerwia. Kiedyś w programie zapytano himalaistę czy nie ma z tym problemu, że zaśmieca góry. Odpowiedział coś w stylu: ojtam, ojtam ważny jestem ja a nie jakieś tam góry. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 21:09 Teraz jest obowiazek zniesienia ilus kg smieci I butel tlenowych. Teraz chyba nieczystosci tez trzeba znosic. Te normy sa wysrubowane tak ze Szerpowie maja czasem problem nazbierac az tyle. Ale mnostwo ludzi nie schodzi z tej gory- zmarly nie tylko nie zniesie swoich smieci, a jeszcze dodatkowe cialo zostawi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 03.11.24, 21:18 zmarl > y nie tylko nie zniesie swoich smieci, a jeszcze dodatkowe cialo zostawi. Dziwnie to zabrzmiało... Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon [...] 04.11.24, 00:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 12:02 I tak nie są w stanie znieść wszystkiego. Biorąc pod uwagę, że wspinacz przeciętnie zużywa na Mount E +- 9 butli tlenowych to słabo to wygląda. Tam podobno jest masa takich porzuconych butli. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 12:06 Jedna butla z tlenem waży 4 kg, bez tlenu trochę mniej. W ekstremalnych warunkach każdy kilogram jest wyzwaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 13:41 Sherpowie im znosza. Jest masa starych butli ale teraz jest system kaucyjny- jak zniesiesz butli I smieci nie dostaniesz kasy z powrotem I to sa tysiace dolarow od osoby. Wiec wierze ze ci, co nie zgineli, teraz juz znosza smieci. Oczywiscie wciaz jest problem hald smieci ktore sie nawarstwialy przez lata, uplynie mnostwo czasu zanim te sie zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 16:06 Nie, szepowie nie znoszą butli np. z obozu 4, bo niosą inne potrzebne rzeczy. I ile jeden szerpa jest w stanie znieść butli? Zapewniam cię, że na 1 klienta nie przypada 1 szerpa. A nawet jeśli, to i tak nie zniesie za jednym razem kilkunastu butli + plecak. Owszem, znoszą śmieci ale to jest kropla w morzu. I śmieci są raczej brane z bazy niż z obozów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: 19latka na Manaslu 04.11.24, 20:39 Palacinka, możesz wyjaśnić, co miałaś na myśli pisząc: zmarly nie tylko nie zniesie swoich smieci, a jeszcze dodatkowe cialo zostawi ? Odpowiedz Link Zgłoś