Dodaj do ulubionych

Zeszyt elektroniczny

10.11.24, 16:59
Czy możecie polecić tablet pełniący funkcję zeszytu? Chodzi o taki z imitacją papieru zeszytowego dla uczniów. Czy to są osobne produkty, czy może być zwykły tablet graficzny do którego dokupuje się aplikację (coś takiego słyszałam ale może pokręciłam). Coś wiecie o takich szkolnych gadżetach?
Obserwuj wątek
    • mayolijka Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:07
      Na Ipada np nakłada się taka specjalną folię, która daje wrażenie pisania po papierze. Może dla innych tabletów też taka jest.
      • mayolijka Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:07
        pancernik.eu/galaxy-tab-s8/szklo-hartowane/bizon-film-tab-papirus-2-sztuki?cd=17593697947&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA0MG5BhD1ARIsAEcZtwT8bG7WSws5NRZKTueMhGelJwg8gYdCbNuAEuDmbbCKp7SSrs742OAaAp86EALw_wcB
        • edka12 Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:20
          ale czy te folie wyglądają jak kartka papieru w zeszycie? W sensie biała w linię lub kratkę? Wiem, ze w szkołach takie właśnie tablety imitujące zeszyt mają. No i posegregowane notatki w zakładki z przedmiotami.
          • mayolijka Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:33
            Linie albo kratki załatwiasz oprogramowaniem.
    • tygryskowata Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:19
      Do ipada jest folia Papperlike, która faktycznie imituje pisanie na papierze (dzięki temu pen nie stuka tak głośno po ekranie) - koszt to ok 120 zł za 2 szt. Do notowania jak w zeszytach fajna jest apka Goodnotes, w której możesz sobie prowadzić „zeszyty”, i z której można wysyłać np.zadania domowe nauczycielom.
      Dla mnie to szkoła XXI wieku smile wszystko, czego się uczysz masz w jednym urządzeniu, zadania możesz odrobić w podróży i wysłać do sprawdzenia (oczywiście te zadania, których oficjalnie nie ma w szkole!), byleby prądu i netu nie zabrakło 😁
      • edka12 Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:22
        tygryskowata napisała:

>
        > Do notowania jak w zeszytach fajna jest apka Goodnotes, w której możesz sobie p
        > rowadzić „zeszyty”, i z której można wysyłać np.zadania domowe nauczycielom.

Nie wiesz, czy ta apka jest do każdego tableta graficznego czy tylko do ipada?
        • tygryskowata Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 17:33
          Zerknij w sklepie google, bo na ajpada jest płatna chyba 190 zł…
        • a23a23 Re: Zeszyt elektroniczny 11.11.24, 09:15
          edka12 napisał(a):

> Nie wiesz, czy ta apka jest do każdego tableta graficznego czy tylko do ipada?

To, czego szukasz to nie jest tablet graficzny. Ipad taki konwencjonalny to nie jest tablet graficzny. Tablet graficzny w najprostszym modelu to plytka przypominajaca touchpad po ktorym mozna rysowac, ale bez ekranu pod spodem. Wyzsze modele ekran maja.

Szukasz po prostu "tabletu". Jedyna wazna decyzja do podjecia to czy ma byc od apple (ipady) czy cos z androidem (samsung, huawei, lenovo etc). Tutaj fajnie by bylo sprawdzic co maja w szkole i isc w ten sam system. Potem wybor konkretnego modelu to juz zalezy glownie od tego ile chcesz wydac.

Niezaleznie jaki tablet kupisz, naklenas na niego folie imitujaca papier (jak juz bylo wczesniej napisane). Folia jest nieco chropowata pod palcami, daje opor podczas pisania i ma sie wrazenie, ze pisze sie po papierze, a nie szkle. I na koniec aplikacja do notatek - androidy maja swoje, ipady swoje. Samsung ma wbudowana zupelnie wystarczajaca apke "Notes", ktota pozwala na tworzenie wirtualnych zeszytow i folderow. Na apple chyba najpopularniejsze jest goodnotes.
          • edka12 Re: Zeszyt elektroniczny 11.11.24, 10:43
            Dziękuję! Zrozumiałam wreszcie o co chodzi 🙂
      • taki-sobie-nick Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 22:25
        tygryskowata napisała:

> Do ipada jest folia Papperlike, która faktycznie imituje pisanie na papierze (d
        > zięki temu pen nie stuka tak głośno po ekranie) - koszt to ok 120 zł za 2 szt.
        > Do notowania jak w zeszytach fajna jest apka Goodnotes, w której możesz sobie p
        > rowadzić „zeszyty”, i z której można wysyłać np.zadania domowe nauczycielom.
        > Dla mnie to szkoła XXI wieku smile wszystko, czego się uczysz masz w jednym urządz
        > eniu, zadania możesz odrobić w podróży i wysłać do sprawdzenia (oczywiście te z
        > adania, których oficjalnie nie ma w szkole!), byleby prądu i netu nie zabrakło
        > 😁
        I apka do wychowywania bombelków.
    • szara.myszka.555 Re: Zeszyt elektroniczny 10.11.24, 23:21
      Są tablety, owszem. Ale są też notatniki w technologii e-ink (podobne do czytników typu kindle, tyle że można po nich pisać).

Osobiście preferuję te drugie, bo bardziej przypominają mi prawdziwy papier. Używam modelu onyx boox note air 3, świetnie działa. Testowałam też notatnik reMarkable 2, ale jakoś mi nie podpasował.

Nie trzeba kupować aplikacji, wszystko jest natywnie zainstalowane.
      • berdebul Re: Zeszyt elektroniczny 11.11.24, 10:45
        A dla mnie tylko reMarkable. Uwielbiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka