Dodaj do ulubionych

Owoc rokitnika

18.11.24, 11:07
Kupiłam 1 kg suszonych owoców rokitnika z zamiarem zaparzania go wrzątkiem i picia (fuj), i posypywania owsianki, granoli, twarożky, whatever (fuj).
Co mam z tym począc, przecież nie wyrzucę, chociaż sikorki pewnie by dały radę.
Rozgotować, dodać miodu, mieć dżemik do herbaty i na tosta?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:10
      Spróbowałabym z dżemem.
    • wapaha Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:13
      rokitnik to skarb smile

tu masz opcje

zielonyzagonek.pl/rokitnik/
      • primula.alpicola Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:15
        Są zbyt skomplikowane.
    • snakelilith Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:15
      Zbierałam kiedyś świeżego rokitnika. Na szczęście tylko jeden woreczek, bo te krzewy są strasznie kolczaste i to trwa wieki. Zmiksowałam, przetarłam przez sito i zagotowałam z cukrem żelującym, rokitnik jest pieruńsko kwaśny. Wyszedł mi słoiczek kwaśno-słodkiego żelu w pięknym kolorze, który znakomicie pasował do pikantnych potraw, np do sera, mięsa, kanapek i przystawek. Ale suszony, to w sumie tego soku już nie ma, więc nie wiem. Spróbowałabym dodawać do bardzo słodkiego ciasta, np. czekoladowego, jak rodzynki. Może namoczone w jakimś likierze. To może być ciekawy kontrast.
      • szarmszejk123 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 14:58
        Dzizas, moja trauma z dzieciństwa, zbieranie rokitnika na wydmach:p sąsiadka robiła nalewki na sprzedaż i my, dzieciaki , dla pieniędzy 😅 jej ten rokitnik zbieraliśmy. Chyba jakaś bliznę gdzieś bym jeszcze znalazła:p
        • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:46
          szarmszejk123 napisał(a):

> Dzizas, moja trauma z dzieciństwa, zbieranie rokitnika na wydmach:p sąsiadka ro
          > biła nalewki na sprzedaż i my, dzieciaki , dla pieniędzy 😅 jej ten rokitnik zb
          > ieraliśmy. Chyba jakaś bliznę gdzieś bym jeszcze znalazła:p

Nie było tiktokow
          vm.tiktok.com/ZNe3JEKbX/😁
          • szarmszejk123 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:47
            Ja nadal nie posiadam, nie mogę zobaczyc:p
            • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:54
              O widzisz, a ja się złamałam i mam
              Oglądam lajfhaki, cleantoki i polecajki z actionu 😁
              • szarmszejk123 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 16:02
                O nie, za dużo czasu by mi to pochłonęło:p
                • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 16:06
                  Jest takie ryzyko 😁
          • pepsi.only Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 16:21
            Fajny sposób z tym prętem, szkoda, że również zdziera korę i liście zrywa.

Ale fakt zbiór nie jest fajny. Ja zniecierpliwiona, że tak długo to trwa, sekator w dłoń i poobcinałam całe gałązki wraz z owocami (krzaki były b.mocno rozrośnięte). Gałązki rzuciłam na wielki worek, a potem tylko worek lekko zawiązałam w wielki tobół.
            Weszłam z tym tobołem do mieszkania i przerażonemu mężu powiedziałam: mężu mam dla nas zajęcie wink
            Usiedliśmy we dwoje i w pół godziny obskubaliśmy 3kg owocków.
            Ponieważ zapragnęliśmy teraz mieć własne rośliny, to posadziłam kilka sadzonek. Najgorzej było znaleźć dla nich miejsce, bo jednak odrastają potem na boki, i można nadepnąć na taki odrost, a to nic fajnego.
    • alicia033 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:27
      Nie męcz się. Oddaj sikorkom, to najlepszy pomysł.
      Dostałam kiedyś jakąś miksturę rokitnikowo-miodową i tylko miodu szkodasad.
    • pepsi.only Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 11:30
      NALEWKA, z rokitnika robi się wspaniałą nalewkę! Bosze najlepsza moja nalewka na całym świecie. 🤩🤩🤩
      • primula.alpicola Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 13:28
        Ooo, z suszonego? Opowiadaj, jak.
        • pepsi.only Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 16:02
          Poszukam, bo nie mogę znaleźć przepisu. ( gdzieś mam, tylko gdzie?!)

Bo ze świeżych to łatwo zrobić-
          na 1 kg owoców rokitnika potrzeba 1 kg cukru i 1,5 l alkoholu 70%
          Wszystko wsypać do słoja, szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni, a jedynie co trzeba pamietać, to co kilka dni potrząsnąć słojem.
          Po 2-3 miesiacach odcedzić i zlać do butelek, odstawić, dobre po kilku miesiącach, a nawet do roku.
    • szafireczek Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 13:46
      Ja dostałam miód z rokitnikiem z pasieki rodziny S i jakoś nie miałam odwagi go otworzyć - wygląda natomiast bardzo ładnie, tylko teraz po 2 latach jest już skrystalizowany, a był płynny - z tym, że ten rokitnik był chyba zblendowany z tym miodem, czy coś w tym stylu.
    • m78wt3c Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 13:51
      Teraz owoców rokitnika raczej nie da się już zbierać gdyż dojrzałe pękają przy zbieraniu i całkowicie wypływa sok ,praktykowane 2 dni temu. Czy teraz takie pękające przy zbieraniu nie są kwasidłami to tego nie wiem. Na gałęziach teraz wyglądają pięknie.
      Chyba że ktoś te owoce zbierał jak były jeszcze dosyć twarde ,takie kwasidła.

------
      1,5%
      www.facebook.com/wolnoscodreligii/?locale=pl_PL
    • chatgris01 Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 14:26
      Rokitnik znam wyłącznie z kremów do twarzy i balsamów do ciała (bardzo skutecznych BTW). Może wlej zaparzony wywar do kąpieli?
    • princesswhitewolf Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:11
      Wszystkie przepisy w których występuje Yuzu mozna zastapic Rokitnikiem
    • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:26
      Mam kilka krzewów w ogrodzie, to bardzo cenny owoc, nie wyrzucaj
      Dam Ci przepis na pyszną zimowa herbatkę, ale ja robię że swiezych. Myślę, że jak dobrze namoczysz, to też się uda.
      Bierzesz więc taka napęczniałe soczyste już owoce i blendujesz, można dodać cytrynę, nie trzeba
      Dodajesz cukier lub miód i taka paciajke dajesz do kostkarki. Zima wyciągasz po jednej kosteczkę i zalewasz wrzątkiem
      Bardzo zdrowy zimowy aromatyczny napój
      • princesswhitewolf Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:31
        Rokitnik to moze zdrowy ale ten cukier?
        • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:32
          Można nie dawać wcale, można dać miód,.co kto lubi
          Rokitnik jest dość cierpki
      • kotejka Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:31
        O tak vm.tiktok.com/ZNe3erJf9/
      • primula.alpicola Re: Owoc rokitnika 18.11.24, 15:32
        O, spróbuję! To mi wyląda na niezbyt skomplikowane, dzieki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka