Dodaj do ulubionych

E8 próbny

27.11.24, 15:49
Macie jakieś przecieki? U nas w szkole cisza...nikt niczego nie obstawia. A u Was?
Obserwuj wątek
    • aagnes Re: E8 próbny 27.11.24, 15:59
      Jakie przecieki? Tematy na probny egzamin????
    • eva_evka Re: E8 próbny 27.11.24, 17:15
      U nas w zeszłym roku były 3 próbne i w każdej szkole podstawowej było w innym terminie. Więc nie wiem o co chodzi smile
    • mamtrzykotyidwato5 Re: E8 próbny 27.11.24, 18:30
      Może zostaw egzamin dziubdziusiowi, a sama zacznij wyszywać serwetki?
    • slonko1335 Re: E8 próbny 27.11.24, 18:32
      Ale po co ci przecieki na próbny egzamin?
    • ursgmo Re: E8 próbny 27.11.24, 19:19
      U córki już został tylko angielski. Z polskiego mówi że był łatwy, było przemówienie i opowiadanie o pomocy wspólnie z bohaterem wybranej lektury. Tekst był z Małego księcia. Za to nikt w klasie nie zrobił ze zrozumieniem zadania zamkniętego z fonetyki. Matematyka zawierała zadania, które pojawią się dopiero w drugim semestrze. Otwarte ponoć proste, zamknięte takie sobie.
      • wrota.do.lasu Re: E8 próbny 27.11.24, 21:54
        A to nie we wszystkich szkołach 3-5.12?
        • ursgmo Re: E8 próbny 27.11.24, 22:52
          Nie, też byłam zdziwiona. Egzamin, to czy jest i kiedy zależy od dyrekcji.
    • hannibal_lectourer Re: E8 próbny 27.11.24, 20:09
      U nas prośba o powielenie 9000 stron. Papier mają, ale nie mają kasy na tonery/atrament. Jak nikt się nie zgłosi to próbnych nie będzie.
      Tak to Miszalski działa w Krakowie. Za pisuarów też na to nie było kasy, ale był koleś co robił pro publico bono, ale dzieć już poza szkołą to wiadomo...
      • grey_delphinum Re: E8 próbny 27.11.24, 20:30
        hannibal_lectourer napisał:

> U nas prośba o powielenie 9000 stron. Papier mają, ale nie mają kasy na tonery/
        > atrament. Jak nikt się nie zgłosi to próbnych nie będzie.
        > Tak to Miszalski działa w Krakowie. Za pisuarów też na to nie było kasy, ale by
        > ł koleś co robił pro publico bono, ale dzieć już poza szkołą to wiadomo...

Co to za bzdury...
        W znanych mi krakowskich szkołach (a poniekąd robię w "branży") zawsze sa 3 próbne i szkoly bez problemu powielają arkusze. To po prostu u Was kiepsko gospodarują kasą, ze nie stać szkoły na ksero.
        • hannibal_lectourer [...] 27.11.24, 22:44
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • hannibal_lectourer Re: E8 próbny 27.11.24, 22:58
          Ależ te gazetowe kumpele Gaby chronią Gajęckcą , słowa wulgarnego nie napisałem , a w sekundę post poszedł w bill.
          • hannibal_lectourer Re: E8 próbny 27.11.24, 23:04
            No to jeszcze raz, ale bez telefonu
            W tym roku szkolnym Centralna Komisja Egzaminacyjna umożliwia skorzystanie z przygotowanych materiałów podczas organizowanych w szkołach egzaminach próbnych. Chcemy, aby i nasi Ósmoklasiści sprawdzili swoją wiedzę i umiejętności korzystając z testów przygotowanych przez CKE. Niestety liczba stron, które musielibyśmy powielić, przekracza nasze możliwości - po przeliczeniu jest ich blisko 9000. W związku z powyższym, nie jesteśmy w stanie zrobić tego na sprzęcie szkolnym, który z zasady nie ma funkcjonalności małej poligrafii. Zlecenie skserowania testów na zewnątrz, to spory wydatek...

Z uwagi na powyższe, zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w powieleniu materiałów - mamy na to ponad tydzień (egzaminy próbne odbędą się 3,4,5.12). Nie liczę na to, że ktoś jest w stanie skserować wszystko, ale chociaż po trochu (mamy papier, który możemy przekazać). Przez ostatnie lata mieliśmy takiego dobrego ducha Szkoły - jednego z Rodziców, który powielał materiały na kolejne próbne egzaminy. Niestety, Syn już skończył Szkołę. Być może wśród Państwa jest ktoś taki, kto choć w części jest w stanie zastąpić tamtego Tatę.

• lauren6 Re: E8 próbny 27.11.24, 21:57
      Czy w szkołach waszych dzieci jest zwyczaj robienia sprawdzianów ósmoklasistom w tym samym tygodniu co są próbne E8?
      • ursgmo Re: E8 próbny 27.11.24, 22:55
        Nie, była prośba od dyrektorki, żeby nie było sprawdzianów w tygodniu z egzaminami próbnymi. Wszyscy się dostosowali. Ale za to przyszły tydzień jest na bogato.
        • kochamruskieileniwe Re: E8 próbny 27.11.24, 23:31
          W szkole syna mieli wpisany sprawdzian z biologii na następnej lekcji po zakończeniu egzaminu🤣
          Na szczęście pani wycofała się z tego zamiaru. Fakt. Wpisywała w terminarz dawno, gdy termin próbnych był 3-5 grudnia. A w zeszłym tygodniu okazało się, że próbne będą tydzień wcześniej.

U syna przyszły tydzień aż się świeci od sprawdzianów i kartkówek (a kartkówki nie wszyscy wpisują...)
          • afro.ninja Re: E8 próbny 28.11.24, 08:48
            U nas nadal wpisany. To co się dzieje w ósmych klasach jest nie do pojęcia! Totalny bezsens nauczania, a raczej sprawdzania wiedzy nabytej w domy, bo jest duża absencja nauczycieli.
            • kochamruskieileniwe Re: E8 próbny 28.11.24, 08:56
              No... bo pewnie zbliża się czas wystawiania proponowanych ocen...🤦
              Klasowa mamusia wariatka już się uaktywniła, bo często widywana jest w szkole
      • afro.ninja Re: E8 próbny 28.11.24, 08:46
        Ofkors!
    • kasia_kar Re: E8 próbny 27.11.24, 22:32
      U nas próbny był już ponad tydzień temu, są już wyniki.
      Niestety w tym samym tygodniu były oprócz próbnego zwykle sprawdziany i kartkówki.
    • kochamruskieileniwe Re: E8 próbny 28.11.24, 07:28
      A tak z ciekawości zapytam. Kto sprawdza te próbne egzaminy? Nauczyciele?

Może to naiwne pytanie, ale ja po raz pierwszy przerabiam ten temat. I chyba wyrodną matką jestem, bo jakoś temat nie spędza mi snu z powiek🤦
      • slonko1335 Re: E8 próbny 28.11.24, 08:03
        tak, nauczyciele
    • ania_z_zielonymii Re: E8 próbny 28.11.24, 08:15
      W szkole syna próbne są co tydzień. Mieliśmy już 4. Nikt z tego powodu nie odwołuje, sprawdzianów i nie czeka na „przecieki”. Fakt, przed pierwszym próbnym była lekka ekscytacja, ale już się wszyscy przyzwyczailiśmy. Sprawdzają nauczyciele a potem z każdym uczniem omawiają co było ok a nad czym trzeba pracować.
    • conena Re: E8 próbny 28.11.24, 08:22
      moje dziecko mi wytłumaczyło, że do próbnego należy podejść z marszu, ponieważ ma on sprawdzić, co trzeba powtórzyć przed normalnym egzaminem. w szkole próbne w ogóle nie są przedstawiane jako coś ważnego, ani moje dziecko ani znajome dzieci zupełnie się próbnymi nie stresują, żadne potencjalne przecieki ich nie interesowały.
      moje dziecko już po angielskim i polskim, tu bez niespodzianek, matma może być bardziej problematyczna, ale też ma luz, do prawdziwego egzaminu się przygotuje.
      • kochamruskieileniwe Re: E8 próbny 28.11.24, 08:54
        Mojej potomek wychodzi z tego samego założenia. Ja również. Widać podejście rodziców od dawna prezentowane dziecku np wszelkie diagnozy) przyniosły dobry efekt. ,,,,,,🙂
    • rosie Re: E8 próbny 28.11.24, 08:29
      Próbny jest po to, żeby się dziecko oswoiło z procedurami. Żeby wiedziało gdzie musi się podpisać, że musi zaznaczyć co pisze (polski, rozprawka czy opowiadanie) I żeby ogarnęło, że jednak musi się pouczyć do właściwego egzaminu. Wiem tylko, że probny będzie z operonu. I tyle wystarczy, resztę ogarnia dziecko.
    • samawsnach Re: E8 próbny 28.11.24, 13:57
      To pytanie na poważnie? Ja nawet nie wiem, kiedy syn ten egzamin dokładnie ma. Oddychajsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka