Dodaj do ulubionych

Booking rezerwacja

29.11.24, 10:48
Korzystacie z ofert ,gdzie jest rezerwacja z zaobowiazaniem do zaplaty,. Niby płacisz w obiekcie,ale chcą kartę. Zawsze szukam bez podania jej .Znalazlam super hotel, ale z podaniem karty . Bezpośrednio u nich wychodzi drozej .
Obserwuj wątek
    • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:52
      Jeszcze nigdy nie widziałam oferty na bookingu, gdzie nie trzeba byłoby podać numeru karty. Nawet jeśli jej teraz nie obciążają to i tak chcą jako zabezpieczenie no show.
      • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:57
        Serio? ja widzę całkiem często.
        • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:03
          Ja nigdy nie widuję a bardzo intensywnie korzystam z bookingu od lat. Tyle, że prawie zawsze do rezerwacji nie w Polsce. Może to specyfika polskich obiektów, że nie wymagają karty?
          • korniz Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:25
            Zauwazylam , że lepsze hotele wymagają .Natomiast mało znanych w miejscowościach, albo tam gdzie nie mają zbyt malo chetnych to nie chcą karty. Do tej pory znalazłam, ale ten hotel jest rewelacyjny. Przynajmniej ma takie opinie . Basen, kregielnia itp
            • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:34
              Mogę tylko powtórzyć, że nie powinnaś się obawiać, moim zdaniem to bezpieczne. Zawsze podaję kartę i nigdy nic złego mnie nie spotkało (a tylko w tym roku siedemnaście razy robiłam rezerwacje przez booking, policzyłam z ciekawości). Zdecydowanie lepiej przez booking niż airbnb, tu częściej mogą być niespodzianki.
              • korniz Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 12:06
                Syn miał sytuację, zamówił obiekt .Zablokowali mu kartę w banku i musiał nową wyrabiac i to było z powodu booking.
                • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 12:09
                  Kto mu zablokował?
                  • korniz Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 13:40
                    Bank
                • alpepe Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 12:18
                  Bo pewnie miał jakieś zabezpieczenia "wbudowane" przed oszustwem, ale to wystarczyło wyjaśnić w banku.
              • snowbabe Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 13:48
                Booking nie przekazuje numeru karty goscia dalej, placa hotelom wirtualnymi kartami (partner.booking.com/en-us/help/policies-payments/payment-products/payments-bookingcom-faqs)
                • droch Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 14:18
                  Booking nie przekazuje numeru karty goscia dalej(…)

Przekazuje smile
          • leosia-wspaniala Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:42
            >Może to specyfika polskich obiektów, że nie wymagają karty?

Ostatnim krokiem w potwierdzaniu rezerwacji jest podanie karty i pojawia się komunikat "Rezerwuj z obowiązkiem zapłaty". Jak jest opcja odwołania, to oczywiście można odwołać i nie płacić.
        • leosia-wspaniala Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:40
          Ale na dalszym etapie musisz podać, nawet jak masz bezpłatne odwołanie. Bo bezpłatne odwołanie masz do jakiegoś dnia, a jak się nie stawisz bez odwołania, to hotel jest zabezpieczony.
          • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:47
            Nie musisz, jadę jutro do Poznania jutro mam zarezerwowany pokój bez przedpłaty i bez karty z odwołaniem. Rezerwacja jest aktywna do jutra do 18. jak się nie pojawię w hotelu ani nie zapłacę do tej pory to pokój na mnie nie bedzie czekał jeżlei będa na niego inni chetni.
            • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:51
              tak to wygląda:
        • dekoderka Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:55
          A co widzisz? I gdzie tu jest coś o karcie?

slonko1335 napisała:

> Serio? ja widzę całkiem często.
          >
          • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:58
            oślepło ci się?
      • astomi25 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:40
        Sa takie oferty. Nawet w filtrach mozesz zaznaczyc,ze rezerwacja bez karty kredytowej.
        • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 12:08
          Ja nie mówię, że nie ma. Tylko, że to raczej wyjątek niż reguła i trzeba takich rezerwacji wyszukiwać przy użyciu filtra. Na kilkadziesiąt+ rezerwacji na bookingu nigdy z czymś takim się nie spotkałam, a nie zaznaczałam, że chcę, czy nie chcę, po prostu jak znalazłam odpowiadający mi hotel to zawsze wymagał podania karty.
          • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 16:05
            Jasne, że nie regula ale ja się akurat spotykam bie jakis incydentalnie.. Nie wiem jak za granicą bo z bookinga rezerwuję głównie w Polsce lub Niemczech i w Niemczech też mi zdarzyło robić rezerwację bez karty i przedplaty.
            • astomi25 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 16:50
              Oj sporo jednak jest takich obiektow.
              A chyba w Polsce to ja akurat najmniej rezerwuje.
    • jkl13 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:52
      Zawsze rezerwuję z podaniem karty. Nigdy nie miałam żadnych problemów, żadnych kradzieży danych czy pobrania większej kwoty niż w ofercie.
      • taje Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:56
        Ja też. Odwoływałam też rezerwacje już opłacone i nigdy nie było problemu ze zwrotem kasy.
    • slonko1335 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:53
      tak korzystamy tyle, że nie używamy karty do konta do takich operacji
    • peli81 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:55
      jak masz stres zaloz sobie jakies mikro konto w jakims innym banku na koncie bedziesz miala kilkaset. zl max, albo jakiegos revoluta do gowno-platnosci. Czemu ludzie sobie utrudniaja zycie
      • kubek0802 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:58
        Korzystamy. To taki sam zakup jak płatność kartą za skarpety na allegro.
    • iwles Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 10:56

Dlatego masz wybór - taniej z podaniem karty przez Booking
      drożej - bez podania karty.
    • kanna Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:19
      Zawsze podaję kartę.
    • zanetka.x Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:24
      ja mam osobne konto do takich operacji (plus do Ubera) mam na nim zazwyczaj 100-200 zł
    • terazkasia Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 11:47
      Tak, korzystam w zasadzie wyłącznie z bezzwrotnych i opłacam zawsze z góry, jest dużo taniej (a w razie czego mogę zrobić przesunięcie). Fakt, że tu chodzi o podróże służbowe, więc nie dla każdego w każdej sytuacji jest to dobre rozwiązanie - ale odpowiadam na zadane pytanie smile
    • 18lipcowa3 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 12:13
      Zawsze z bezpłatnym odwołaniem i zawsze z płatnością jak najpóźniej
    • heca007 Re: Booking rezerwacja 29.11.24, 14:33
      Jeśli hotel mi się bardzo podoba to takie drobiazgi nie mają znaczenia. Rezerwuję. Nigdy nie było tak, że kasa gdzieś zginęła. Za to dość rzadko i z dużą rezerwą podchodzę do ofert bezzwrotnych. Tzn wiem, że są bezpieczne z ich strony ale cholera wie co się człowiekowi może po drodze przydarzyć (tzn w ciągu tych tygodni czy miesięcy przed). Im dalej taki wyjazd tym rzadziej je wybieram. Co innego na tydzien przed ale ogólnie nie przepadam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka