szarsz 09.12.24, 10:48 Tzn. Od czego zacząć? Psycholog czy psychiatra? Czy sieciowka typu luxmed jest w stanie zrobić to dobrze? Mam na myśli diagnozę i ewentualne leki czy plan terapii. A może macie do polecenia kogoś we Wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 10:55 Psycholog, moxo, diva, często wywiad z kimś kto zna osobę. Plan terapii - ciężko znaleźć dobrego specjalistę od adhd u dorosłych, który ma terminy. Przynajmniej w Warszawie. Leki - ostatnio brakowało w aptekach. Luxmed spoko. To są standardowe testy, ciężko zepsuć, nawet jak nie jest się wybitnym psychologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 11:21 Jak sobie robię dostępne na necie to mi wychodzi 30/35 punktów, a jak czytałam "adhd. mozg lowcy", to prawie jakby o mnie, więc albo sobie wszystko wmówiłam, albo powinnam być oczywistym w diagnozie przypadkiem. Dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 11:35 Jeśli przeczytałaś książkę z której wynika ze ADHD to supermoc i myślisz ze to o tobie to nie masz ADHD. Jeśli masz problem z codziennym funkcjonowaniem to możesz mieć ADHD, ale żeby to stwierdzić to potrzebujesz mieć potwierdzonych kilkanaście symptomów z czego cześć od dzieciństwa, a niektóre z nich moga występować w związku z innymi problemami. Zatem najpierw lekarz pierwszego kontaktu i sprawdzenie czy wszystko inne jest pod kontrolą (różne niedobory itd) i potem psychiatra, bo psychiatra tez najpierw będzie wykluczał inne problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 11:44 Dużo od dzieciństwa i dużo aktualnie. Szczególnie w codziennym funkcjonowaniu, Szczególnie w analizie kolumn danych, w tzw. dopilnowywaniu rzeczy, szczególnie ciągłym, szczególnie w zabieraniu się do pracy, szczególnie w jej kończeniu. Rozpraszanie, gubienie, a właściwie ciągle szukanie, mnóstwo protez, które jakoś działają, póki się nie rozsypia. Hiperfokus tak, też, bardzo trudny do kontrolowania. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:02 Neurotypowi tez nie analizują pasjami kolumn danych Jak widzę jakieś tytuły o ADHD jako supermocy (a zdaje się coś takiego ma w opisie ten mózg łowcy) to wyrastają mi zęby jadowe, ADHD to nie jest supermoc, najwyżej niektóre cechy w sprzyjających okolicznościach można tak widzieć. Ale tu tez ostrożnie, bo na przykład wpadniecie w hiperfokus bo ktoś cie poprosił o cos na cito i zrobiłaś to znakomicie i w zdumiewającym czasie i zebralaś oklaski ale twoje zajęcia lub zdrowy sen leżały przez to odłogiem - to żadna supermoc, to przekleństwo. Psychiatra pomaga o tyle ze może przepisać leki które ogarniają nieustanny szum w głowie, no i pozwalają tym protezom działać. No i będzie patrzeć na współistniejące problemy (wiele osób z ADHD ma w pakiecie depresje lub jakieś inne zaburzenie). Z psychologiem możesz omówić te protezy, nawet gdybyś zaczęła brać leki to z protez nie możesz zrezygnować, tyle ze będzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:29 Pasjami nie analizuje się przychodzi moment gdzie te wypracowane protezy i działania kompensacyjne przestają działać- np menopauza lub pre. Albo jakiś cięższy czas. I się w petent momencie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 15:38 tak, tak zwany tipping point. Ale to chyba nie ten moment u autorki, choć dobrze mieć na niego plan B. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:14 Nie analizują, ale też nie spędzają nad nimi wielu godzin i tak puszczając błąd na błędzie. A "supermoc"? Ja to czytam jako pocieszenie Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:25 I to jest bardzo dobre podejście. W tych książkach wyjaśnione jest też jak kształtują się twoje reakcje, jak inaczej przetwarzasz info- dobrze wiedzieć! Dla mnie odkryciem było że potrafię na pierwszy rzut oka i po minucie rozpoznać takie osoby jak ja- a że pracuję z ludźmi jest to dla mnie bardzo pomocne w budowaniu relacji. I jak budować swoją skuteczność- czyli trochę inaczej. ADHD jest dziedziczne- warto przejrzeć się dzieciom. No moja córka ma, działa na concerta, co jej pozwala fajnie przechodzić przez 2 kierunki studiów. Zdeterminowało też częściowo wybór kierunku- dobrze że tak wcześnie. Żałuję że nie widziałam o swoim adhd w wieku lat 20. Choć kiedyś pisałam że pierwszy raz u psychologa byłam coś ok 1977 roku jako małe dziecko, i mam tam wyraźnie napisane po odszukaniu dokumentu- zaburzenia uwagi. Czyli na dzisiejsze: adhd Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:06 Najpierw lekarz czyli psychiatra: badanie krwi, rezonans głowy i kwestionariusz np DIVA 5.0. Nie polecam korzystania z psychiatrów lub terapeutów pracujących samodzielnie, tylko korzystać z przychodni specjalizującej się w zdrowiu psychicznym. Większe przychodnie mają zespoły specjalizujące się w konkretnych przypadkach i też jest gwarancja że terapeuta będzie miał superwizje etc. W Warszawie polecam Centrum Terapii Dialog, poszukaj może znajdziesz podobną przychodnię u siebie. W Dialogu można kupić pakiet diagnostyczny, wtedy cena jest za diagnozę, niezależnie ile spotkań jest niezbędnych. Słyszałam dobre opinie o trenerze mającym programy dla osób ADHD w Łodzi (praca głównie online). Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:25 Kilka lat temu diagnozowałam córkę pod kątem zespołu Aspergera i ADHD. Możesz się dowiedzieć, czy zajmują się też diagnostyką dorosłych. Dr Elżbieta Magnowska, kiedyś miała gabinet przy Legnickiej, ale wiem, że gdzieś się przenosili. 4 lata temu cała diagnoza to był koszt ok 1500 zł - to było kilka wizyt, nie tylko z panią dr, ale też z psychologiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:41 Do diagnozy kobiety trzeba szczególnie starannie dobrać fachowca. Diva 5.0 do zrobienia wspolnie z diagnostą (nie samemu w domu). Moxo jest zbędne. Może być diva z psychologiem i z wynikiem do psychiatry, może być tylko sam psychiatra; oba scenariusze ok. Diagnosty z Twojego rejonu szukałabym na facebookowej grupie dorosle kobiety z adhd. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:41 Zacząć od psychiatry który się tym zajmuje. Polecam adhd u dorosłych fb grupa, tam w plikach są polecani lekarze. Leczenie to doraźnie lub na stałe branie metylofenidadu najczęściej, zagwozdka to dobranie dawki. I kontakt z psychologiem który Ci pomoże dobrać te protezy na ten moment. Świadomość jest przydatna- wiesz o hiperfokusie, o tym ze właśnie się zajawilas na coś innego niż masz robić. Pomagają też dobrze dobrane działania ogólnie wyciszające, unikanie np przebodzcowania, które u mnie powodowało napady wściekłości lub paniki, w zależności od sytuacji. Leki game changer, mimo ze to stymulanty- mnie mocno wyciszyły i wyregulowały. I nie pozwoli sobie np tu wmówić ze przesadzasz, ze każdy tak ma. Adhadowcy maja dużo dużo trudniej od dzieciństwa, osiągają mniej niż powinni że względu na swoją budowę mózgu. Nieleczeni wcześniej umierają, mają ogromną skłonność do wypadków. Są kraje gdzie nie można prowadzić samochodu bez metylofenidadu. Jakoś nikt się nie zżyma że ktoś nosi okulary czy bierze hormony na tarczycę- ale metylofenidad przybrał rolę kaprysu. Tak wiem że jest nadużywany. To jest jeden z powodów tego tak trudno go dostać. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 12:49 autentyczka napisał(a): >I kontakt z psychologiem który Ci pomoże dobrać te protezy n > a ten moment. Ona już ma protezy. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:06 Tak, ale być może potrzebuje innych- fakt, że ma problemy oznacza, że jej istniejące działania kompensacyjne są nieadekwatne- warto popatrzeć co można zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:33 Dokladnie tak. Niektóre są adekwatne, niektóre nie. Ja sobie generalnie nie radzę w sytuacjach zawodowych nowych, zanim sobie te wszystkie protezy wypracuję. Teraz taką mam. Zależy mi, więc się spinam, ale to wykańcza, a skutek taki se. Nieadekwatny. Z drugiej strony wiem, że merytorycznie wymiatam, więc nie chcę się poddawać bez walki. I dom mi też leży. Nie rodzina, z rodziną jest dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:57 Dom w sensie organizacja? Tu to nie psycholog, nie te narzędzia. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 14:15 Organizacja. Obiady, zakupy, rachunki, sprzątanie. Pranie ogarniam, odkąd mam suszarkę bębnową i szuflady na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 14:29 ale jakie masz konkretnie kłody pod nogami? Mam gdzieś plik w którym ma ze sto przetestowanych dorad, jak chcesz to go wygrzebię i Ci prześlę, ale nie wiem ile z nich jest adekwatnych do Twojej sytuacji. Są dzieci? Samobieżne, szkolne? Są osoby wymagające opieki? Dom jest funkcjonalnie umeblowany, czy czeka od lat na remont? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:46 Zacząć od lekarza rodzinnego i badań. Odpowiedz Link Zgłoś
jeste_m_sobie Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:49 Nie jestem z Wrocławia, ale celuj w poradnie zdrowia psychicznego, które się w tym specjalizują, z naciskiem na diagnozy kobiet. Diagnozować powinien zespół, co najmniej dwie osoby, lepiej trzy (np. psycholog + neurologopeda + psychiatra), nie jedna osoba! Testy też są, ale podstawa to rozmowa o objawach obecnych i dawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 13:58 Czyli nikt nie robi badań wykluczających inne zaburzenia i choroby? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 14:29 Bierzesz pod uwagę, że zaburzenia koncentracji zwłaszcza nasilające się w wieku 40+ to jeden z pierwszych objawów wielu chorób i zaburzeń. Począwszy od niedoborów witamin, menopauza, tarczycę, a skończywszy na problemach z układem sercowo-naczyniowym, czy guzami. Tak wiec diagnozowanie ADHD bez badań wykluczających, to tak naprawdę wróżenie, a nie żadne diagnozowanie czy leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnik.ryszard Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 09.12.24, 15:13 Popieram przedmowczynie sugerujace poradnie lub psychiatre specjalizujaca sie w ADHD. W innym wypadku mozesz zebrac diagnozy typu borderline czy choroba dwubiegunowa - ja wiem, ze jedno nie wyklucza drugiego, ale to sa jednak inne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 13.10.25, 13:49 Luxmed- chyba zalezy jaki masz pakiet. Mi powiedziano, ze nie maja takiej uslugi dla dziecka. Jesli szukasz dla siebie, to koniecznie poszukaj kogos, kto zna sie na ADHD u kobiet. Diagnoza powinna obejmowac test DIVA 5, jako uzupelnienie MOXO (ale to test komputerowy i nie kazdy specjalista go stosuje)- w idealnym swiecie powinna to byc diagnoza po spotkaniach z psychologiem i psychiatra. Odpowiedz Link Zgłoś
nieobiektywnie Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 22.01.26, 22:31 Psychiatra. Psycholog niczego nie diagnozuje Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 23.01.26, 18:34 Nie do końca. Psycholodzy mają (jako jedyni specjaliści) prawo do diagnozowania niepełosprawnosci intelektualnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Diagnoza adhd u dorosłych dorada potrzebna 25.01.26, 00:28 We Wroclawiu specjalizuje sie w ADHD Centrum Terapii Alma, przy Lelewela. Mają psychologów inpsychiatrow, prowadzą psychoedukację. Ja byłam diagnozowana przez panią psycholog, do lekarza nie mam po co iść, bo Terlecki niestety nie dla mnie. Rozważam psychoedukację. Odpowiedz Link Zgłoś