Dodaj do ulubionych

Herbata z Dragona

14.12.24, 18:13
… no kurcze bardzo dobra jest 😀
Akurat zamówiłem z prowincji Junan. Pyszna i czysta. Tania nie była, szybko nie przybyła, ale było warto. Piszę to jako fan kawy a nie herbaty.
Dzięki Mysiulkowi!

Tylko zaparzać muszę dużo dłużej niż piszą: nie 2-3 minuty tylko bardziej 10.

Prawidłowo?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:21
      I herbatę sprowadza ze świata...a ja egrażka glupiutka zaledwie ze Świata Herbaty.
      Bywalec😍😍😍
    • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:44
      Polecam Tekane brzoskwiniową, moja ulubiona, kupuje w centrum a nie na jakiejś zapyziałej prowincji
    • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:45
      Przez ciebie mi sie teraz zabawki z Zooplusa reklamuja sad
    • primula.alpicola Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:47
      Miałam i co z tego, ty Tani, też miałeś innego!
      Ja się owszem trochę pastwiłam nad Naszym Bywalcem, ale tak mi zaimponował tą wiedzą o Niemczech, że szok! I skasowały, niecwiadomi dlaczego!
      • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:52
        On to wszystkim pisze, taki jego sposób na podryw. Czytałam o nim na grupie fejsbukowej, dziewczyny piszą że jest jakiś starszy pan, który się przysiada znienacka w autobusie i mówi zawsze "miałaś kiedyś innego nicka", pachnie cebula z gyrosem i nosi muszkę
      • hrasier_2 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 22:00
        primula.alpicola napisała:

> Miałam i co z tego, ty Tani, też miałeś innego!
        > Ja się owszem trochę pastwiłam nad Naszym Bywalcem, ale tak mi zaimponował tą w
        > iedzą o Niemczech, że szok! I skasowały, niecwiadomi dlaczego!
        Ostatnio grasują ci hormony. Zrobiłaś się psychofanką Bywalca. Musisz sobie zbadać poziom testosteronu. Bo cosik ci nie tak z tobą.
    • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:53
      niech strace, zalinkuj, ktora kupiles, to ci powiem co i jak z parzeniem
      • primula.alpicola Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:01
        A on Ci się odwdzięczy Myszką 😩
        • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:04
          dlatego mowie, niech strace tongue_out czego sie nie robi dla klientow dragona 🤣🤣
      • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:03
        Chciałam dodać, że za każdym razem czytam "herbata z drągala"
        • chatgris01 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:29
          Ja co prawda czytam "z dragona", ale kojarzy mi się z takim z tyłu płaszcza big_grin
          • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:34
            Nie wiedzialam co to dragon z tyłu plaszcza, teraz już wiem, i proszę wcale nie marnuje tu czasu tylko horyzonty poszerzam
      • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:49
        mysiulek08 napisała:

> niech strace, zalinkuj, ktora kupiles, to ci powiem co i jak z parzeniem

Natural Sun Dried Assamica Yunnan Black Tea
        C1529x100
        Marka: DRAGON TEA HOUSE
        • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:04
          a gdzie masz w opisie czas parzenia?

sciemniasz bywalec
          • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:33
            Na opakowaniu jest naklejka na której pisze że 2-3 minuty w 100 stopniach zaparzać
            • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:39
              Niedowiarek?
              • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:51
                naklejka standard, nie zwracam uwagi

wygrzej czajniczek, tzn zalej wrzatkiem, w miedzyczasie na sitko wsyp tak mniej wiecej plaska lyzeczke na szklanke okolo 200ml, przelej szybko susz wrzatkiem i taki przelany wrzuc do czajniczka, uprzednio wylawszy wrzatek-czajniczek musi byc bardzo cieply- i zalewasz troche odstanym wrzatkiem, czajniczek mozesz dodatkowo przykryc

parzysz max 5-7 min, 10 to za duzo na yunany

podobnie w od razu w kubku, zalewasz do polowy i po 5-7 min dolewasz wody

a i tak ci nie wierze, kupiles tylko te jedna, jak juz czeklas na dostawe
                • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 21:05
                  Takich cudów jak przelewanie zalewanie podgrzewanie czajniczka robić nie będę.

Starczy mi to co napisałaś: łyżeczka na 200 ml, 5-7 minut zaparzania. To się mniej więcej zgadza z moim podejściem. Ważne że nie 2-3 i jedna łyżeczka nie starczy na czajniczek.
                  Co mogę powiedzieć o tej herbacie to to że trudno nasypać łyżeczkę bo spadają długie zwitki liści. Ale jest bardzo dobra i mówię to jako barista - amator - fan kawy a nie herbaty.
                  Dzięki Mysiulek za poradę i polecenie.

Zamówiłem tylko jedną bo chciałem spróbować czy rzeczywiście są warte grzechy. Dopłaciłem 3 dolce za transport lotniczy: chyba nie warto skoro ponad 3 tygodnie trwała dostawa.

W opakowaniu była jeszcze jedna malutka torebka herbaty ale napisy tylko po chińsku. Jeśli dobrze telefon przetłumaczył to można ją zaparzać 7-9 razy?

I czy moja assamicę można zaparzyć drugi raz z tych samych liści?

Powiem Ci ciekawostkę że są kawy smakujące jak herbata, na przykład jeśli zaparzysz arabiki z Kenii czy Etiopii w japońskim urządzeniu przelewowym Hario. Poproś swojego wspoldomownika - baristę, żeby Ci zrobił. Albo z aeropressu - też bardzo ciekawy smak.
                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 21:19
                    lyzeczka na szklanke czyli do czajnika wsypujesz tyle ile szklanek przewidujesz

przelewanie wrzatkiem suszu jest pozadane, zmywasz 'kurz', listki sie otwieraja i daje to lepszy napar

zadnej czarnej herbaty nie parzy sie ponownie!

pewnie dostales probke pu-erh i tak te mozna parzyc 2-3 razy, nie kupuje, nie pijam, to herbata, ktora jest najczesciej skazona plesnia/ grzybami z racji typu przerobki, sa amatorzy jej ziemistogrzybowego smakum my do nich nie nalezymy

zadna kawa nie smakuje jak herbata i kropka

dodatkowa oplata do przesylki nie jest warta, tak czy inaczej wysylaja ' poczta lotnicza' i jak nie utknie na cle to dochodzi w ciagu 2 tyg

lyzeczka jest skrotem 'myslowym', tych herbat nie da sie precyzyjnie odmierzyc bez wagi a kto by sie wazeniem zajmowal
                    • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 21:50
                      To nie jest próbka pu-erh tylko jakiejś innej czarnej herbaty. Może źle przetłumaczył i chodziło o parzenie 7-9 minut.

Dobrze wiedzieć na przyszłość, nie będę dopłacał za dostawę. Bo coś na pewno sobie zamówię.

Co do odmierzania herbaty to ja chętnie ją zważę bo mam precyzujna wagę baristy, która służy do odmierzania kawy co do 0.1g. Przydatne bo na przykład espresso wg Instituto Nationale espresso Italiano definiuje jako 7g parzone 25 sekund 25 ml. Ale kawę ja potrafię zaparzyć na wyczucie albo wg miarki, nie potrzebuje wagi.

Napisz mi ile waży łyżeczka herbaty jak możesz.
                      • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 21:55
                        przy okazji zwaze
                        • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 00:54
                          mniej wiecej czubata lyzeczka, tyle mniej wiecej sypie na 1kubek 0.5l, w zaleznosci od typu herbaty objetosciowo bedzie mniej lub wiecej, na focie jasminowy yunan, bo akurat suszona na sloncu sie skonczyla

coz, bywalec, masz wyzwanie - fot2

jak jestes amator barysta to spraw sobie taki mlynek
                          • hrasier_2 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:08
                            Używa się zazwyczaj 1 łyżeczki(około 2,5 grama). Herbatę parzy się od 3,5 do 4 minut (im woda twardsza, tym dłużej). Ważne: Należy pamiętać o tym że dłuższe parzenie powoduje uwalnianie się do naparu garbników, które dają herbacie gorzkawy posmak, oraz wiążą teinę, co w konsekwencji daje napar bardziej relaksujący. Jest wszystko na necie Mysiulek złotko. Bywalec pewnie wie. Tylko psychofanki nie dają mu spokoju. Szczególnie jedna taka. Spoko gościu, choć mnie czasami wkurza. Ładne masz pojemniki. Też mam parę na różne rzeczy i przyprawy. Wróciłem z imprezy. A tu mi tyłek obrabiają.
                            • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:30
                              taniutki, nie wierzymy dokladnie we wszystko co wypluje gugle

mowimy o herbacie z z duzo wyzszej polki niz lipton czy inne marketowe
                              to sa herbaty niskotaninowe, bez gorzkiego smaku chocbys i godzine parzyl, takze racz nie wlazic miedzy wodke a zakaske

wchdzenie z toba w dyskusje nie ma sensu ale znaj dzisiaj moje dobre serce
                              • hrasier_2 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 08:21
                                mysiulek08 napisała:

> taniutki, nie wierzymy dokladnie we wszystko co wypluje gugle
                                >
                                > mowimy o herbacie z z duzo wyzszej polki niz lipton czy inne marketowe
                                > to sa herbaty niskotaninowe, bez gorzkiego smaku chocbys i godzine parzyl, takz
                                > e racz nie wlazic miedzy wodke a zakaske
                                >
                                > wchdzenie z toba w dyskusje nie ma sensu ale znaj dzisiaj moje dobre serce
                                >
                                Przecież wszystko to ściągnęłaś z neta. Dajesz bywalcowi rady jak małemu dzudzisiowi.
                          • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:29
                            Czyli łyżeczka 2 gramy na 500 ml?
                            Wcześniej mówiłaś że łyżeczka na każde 200 ml….. to ile?
                            A dzbanek mam na 4 filiżanki 150 ml.

Akurat mam młynek tej firmy co na zdjęciu 🙂 z tym że jest to starsza wersja bez wyświetlacza, grubość i czas mielenia reguluje się pokrętłami.

Jest to bardzo dobry sprzęt.

Sprawdź cenę młynków Mahlkönig 🙂
                            • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:34
                              A jakbyś nie wierzyła to

• mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:37
                              pisalam plaska lyzeczka, a te 2g to jest dosc czubata lyzeczka

czyli 600ml, to probuj jaki napar bedzie ci pasowac, moze wystarczy 2g, moze wiecej, moze mniej, to naprawde zalezy i od herbaty/wody/preferencji, tu nie regul jak przy kawie

wiesz, ze ceny nie robia na mnie wrazenia, problemem jest brak wysylki do nas

a w czym robisz kawusie?
                              • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 01:53
                                Rozumiem. Nie wszystko możecie zamówić do Chile.

Na taki młynek sypalem 4 łyżeczki a i tak herbata długo się zaparzała. Nic to, metoda prób i błędów dojdę do właściwej ilości.

Co do kawy: Przeszedłem różne etapy przyrządzenia kawy, od ekspresu ciśnieniowego kolbowego, french Press, aeropress, hario, tygielek itp. Robie taką na jaką mamy chęc. Nie uznaje ekspresów automatycznych ani na kapsułki. Kawa z nich jest niedobra. Bardzo dużo daje świeże mielenie dobrych ziaren w młynku żarnowym.

Wiem że nie lubisz kawy ale naprawdę spróbuj wypić kawę z której z metod przelewowych aeropress czy hario. Bogactwo smaków i zapachów.

Zaciekawilo mnie ustrojstwo po lewej od pojemnika na ubitą zużytą kawę. To profesjonalny spieniacz? Ja nie uznaje kawy z mlekiem ale na takim zwykłym spieniaczu jak jest w ekspresie ciśnieniowym w postaci dyszy trudno jest uzyskać dobrą pianę do mleka.

Odkąd pijam te twoją herbatę to pije w ciągu dnia dużo mniej kawy! 😅
                                • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:21
                                  od czasu do czasu cos tam wypije dla towarzystwa ale nie jest to moj ulubiony napoj

french presa polecam LC, bardzo dobrze sie sprawdza, dobrze trzyma cieplo
                                  gadzetow wspoldomownik ma sporo, hario, aeropres, tamper dynamometryczny, leveling tool, odbijak do fusow, wdt i inne

ustrojstwo to czesc expresu - minima a kawe ze spienionym mlekiem i cukrem pije ja
                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:24
                                    no i kurs we wloszech robil tongue_out
                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:38
                                    To niezły kawowy freak z twojego kuzyna smile

Odbijak do fusów jest na zdjęciu - też mam, a tamper porządny mam ale czy jest on dynamometryczny? 🙂

Jeszcze kawiarkę-kafetierke mamy hehe.

Macie blisko dużo plantacji kawy 🙂

Co do french pressa to uważam że powinien być ze szkła ale się nie tłuc - wtedy byłby ideał 🙂
                                    • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:42
                                      najblizej w kolumbii
                                      znajomy ma palarnie w naszej koziej wolce, wiec blisko jest zrodlo
                                      • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:44
                                        ale dla mnie i tak kazda kawa smakuje tak samo, marny ze mnie pijacz kawowy
                                      • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:48
                                        Brazylia nie bliżej?
                                        A co do palarni to ciekawostka że Włosi wcale nie są mistrzami w paleniu kawy. Kawę często mają nadmiernie spaloną. Trudno we Włoszech dostać dobrą kawę w ziarnach w sklepie spożywczym. Natomiast espresso w Italii smakuje najlepiej - jestem przekonany że to łączy się z klimatem, wilgotnością powietrza itp

Dzięki za rozmowę, o kawie mogę gadać długo ale czas spać
                                    • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 02:51
                                      www.coffeesite.pl/tampery/489-tamper-dynamometryczny-stalowy.html

gadzety kupuje chyba w irlandii
                                      • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 12:12
                                        Ja mam włoski tamper Motta, ale chyba nie jest dynamometryczny.
                                        To już zbyt duża dokładność dla mnie, jeszcze ekspres może mieć regulację temperatury chyba. Aż tak się nie bawię. Ale fajnie że ma pasję i zawsze można jakiś gadżet znaleźć.

Chyba nie piłem jeszcze kawy z chemexa.
                                        • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 09:37
                                          Mysiulek, a co to jest ten "smak taninowy", o którym często wspominasz? Ja wiem tylko, że taniny to garbniki, ale jaki to smak, to nie kojarzę. Chodzi Ci o jakąś gorzkość herbaty czy coś innego?
                                          • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 15:48
                                            w skrocie, tak, o gorzkosc, smak plaski, tępy, drazniacy, 'laminujacy'

kup sobie przy okazji ktorys goldenow yunana i porownaj smak z jakakolwiek np indyjska, bedziesz wiedzial o czym pisze
                                            • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 16:28
                                              oki. coś tam sobie kupię jeszcze wink
                                              • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 16:40
                                                sprobuj najlepszego yunana
                                                dragonteahouse.biz/nonpareil-organic-ancient-tree-golden-needles-dian-hong-yunnan-gold-black-tea/

ta bedzie podobna w smaku do suszonej na sloncu, bardziej slodka moe byc
                                                dragonteahouse.biz/wild-black-pearl-sweet-fengqing-dianhong-china-yunnan-black-tea/

a ta jako ciekawostka
                                                dragonteahouse.biz/supreme-jasmine-dianhong-golden-buds-dian-hong-yunnan-gold-black-tea/
                                                nie zrazaj sie okresleniem jasminowa, ciekawy wibrujacy smak
                                                • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 22:36
                                                  A z black teas ktorych nie pijesz?
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 23:20
                                                    mnie sie pytasz?

przede wszystkim nie pijam marketowych czyli dilmah, basilur, ahmad itp nie kupuje tez woreczkowych, granulowanych (poza jedna z dragona) i typu drobna sieczka, nie lubie cejlonskiej, tureckich

przy kazdych zakupach w dragonie kupuje prasowane 'ciastka' i robia za zelazny zapas gdy spoznia sie dostawa
                                                  • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 01:06
                                                    Nieee, ja nie pytam co pijesz tylko co jest godne polecenia w tym Dragonie z czarnych
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 02:09
                                                    zapytalas jakich NIE pije

wyzej masz linki
                                                  • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 01:08
                                                    >nie lubie cejlonskiej, tureckich

No cejlonska to kwestia gustu. Sa smakosze. Ja nie lubie.
                                                    Turecka dla mnie zas jest nie zrozumiala. Nawet najlepsza turecka to lura nad lurami walaca tanina. Trzeba nie wiadomo ile sypac by w ogole byla srednio mocna. Nie pojmuje tej herbaty.

Ja najbardziej lubie afrykanskie. kenia. Kwazulu itd herbaty
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 02:10
                                                    z afryki nic nie kupuje
                                                • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 22:58
                                                  Fajnie ale jakbym kupił po 100g każdego rodzaju to 90 dolarów plus cło muszę wybulić 🤑
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 23:23
                                                    dobra kawa tez nie jest tania 😁

co to za zakupy za 90usd 🤣
                                                    serio? clo? kupuje herbate w dragonie od 14? lat albo dluzej i nigdy cla mi nie naliczali, sprawdzac i owszem, sprawdzaja, ale to glownie sag
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 16.12.24, 23:25
                                                    moge ci znalezc cos tanszego 😋
                                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 00:20
                                                    Coś tam listonosz kazał dopłacić.

Kilo znakomitej kawy z kraftowej palarnii kosztuje tyle co 100g tej herbaty. No ale wiadomo że kawy się zużywa więcej na filiżankę.

To poleć coś tańszego to kupię tańsze i droższe i się zrobi średnio 🙂
                                                  • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 17.12.24, 00:57
                                                    8zl oplaty

to masz

delikatna, slodka
                                                    dragonteahouse.biz/jinggu-da-jin-ya-golden-tips-yunnan-black-tea/
                                                    i parzysz jak w opisie, do 5min
                                                    niby mozna parzyc do 3 razy ale nie polecam

u nas najbardziej podstawowy yunan, sniadaniowy tongue_out przypomina mi yunana z dziecinstwa (blekitnozlote opakowanie smile
                                                    dragonteahouse.biz/organic-dian-hong-yunnan-black-tea/

i cos troche innego
                                                    dragonteahouse.biz/wild-ancient-tree-top-classic-58-fengqing-dian-hong-big-leaf-yunnan-black-tea/
                                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 09:38
                                                    Popróbujemy big_grin
                                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 06.02.25, 00:04
                                                    Przyszły, bardzo dobre, dzięki za poleconko smile
                                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 07.02.25, 21:51
                                                    Ogólnie Mysiulek przepraszam że byłem dla Ciebie niemiły. Jesteś spoko babka od spoko herbatki i nie tylko! 😀
                                                  • mmoni Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 17:50
                                                    To nie jest cło jako takie, tylko opłata za zgłoszenie celne Poczty Polskiej

"Za każde zamówienie, gdzie operator pocztowy składa zgłoszenie celne, trzeba zapłacić 8,50 zł. Jest to koszt za czynności celno-podatkowe związane ze zgłoszeniem celnym przy przejściu paczki spoza Unii Europejskiej do Polski."

Właśnie dziś odebrałam swoją, paczka szła miesiąc, z czego tydzień spędziła na cle.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 18:13
                                                    Skandal że nasza nieudaczna poczta coś sobie jeszcze dolicza kiedy nie ma cła.
                    • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 08:23
                      mysiulek08 napisała:

> zadnej czarnej herbaty nie parzy sie ponownie!

Mysiulek, jesteś tego pewna? Chińczycy nie tylko na opakowaniu, ale również w opisie herbaty na stronie piszą o 5-6 zaparzeniach z tej samej porcji liści i nawet piszą, że drugie zaparzenie ma pełny smak:

"the water temperature to infuse Fengqing Classic 58 Black Tea should be 90C° or above. We recommend using 3-5 grams on ca. 250ml water and try both ways of preparation below.
                      The western style, employing a 3-4 minutes infusion period for your first steep, followed by another 5 minutes for a full taste second infusion.
                      The Chinese Gong Fu style, starting with no more than one minute for a first infusion and producing a sequence of 5-6 infusions by adding ca. ½ minute for each consecutive steep."
                      • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 20:17
                        Jesli kto twierdzi, ze czarna herbata tylko raz sie parzy to pil herbaty niskiej jakości z marketu, a nie lisciowej wys jakosci herbaty z Yunnanu
                        • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 09.01.26, 09:00
                          princesswhitewolf napisała:

> Jesli kto twierdzi, ze czarna herbata tylko raz sie parzy to pil herbaty niski
                          > ej jakości z marketu, a nie lisciowej wys jakosci herbaty z Yunnanu

Może zaczekajmy na odpowiedź mysiulek08?
              • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 20:12
                naklejka z literowka...
            • kk345 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:48
              >naklejka na której pisze
              Jest napisane.
    • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:53
      Weź się skup, albo miasto albo prowincja, wszystko mieszasz, pewnie biale z kolorowymi też razem pchasz do prania
    • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 18:59
      Nie byłabym sobą gdybym była inna!
    • simply_z Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:25
      Było chyba pite dziś....
    • karyna-z-radzymina Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 19:30
      Nie, Princess twierdzi że byłam Asmą ale nie pamiętam niczego takiego, na babcię i jej grób musiałam przysiegac
      • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 20:46
        No babcia w grobie wiec co jej tam. Jestes asma2. Posobne poczucie humoru
        • hrasier_2 Re: Herbata z Dragona 14.12.24, 22:05
          princesswhitewolf napisała:

> No babcia w grobie wiec co jej tam. Jestes asma2. Posobne poczucie humoru
          Ma poczucie humor??? To trollica. Do astmy jej daleko. Wszystko wie wszystkich śledzi. Do astmy jej daleko. Nawet nie wiesz z kim rozmawiasz.
      • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 20:17
        Zaluj.
    • czcigodnystarzec Re: Herbata z Dragona 15.12.24, 12:21
      Dzisiaj jest dzień herbaty. Świętujcie.
      www.kalbi.pl/dzien-herbaty

Ja już wypiłem minutkę z woreczka. Pyszna była.
      https://mokate.com.pl/4714-large_default/herbata-czarna-minutka-100-torebek.jpg
    • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 15:19
      Jak juz bywalec podniosl watek, to moze Al_sahra zagladnie smile

Sahra, mam dla Ciebie slodka herbate smile
      dragonteahouse.biz/wuyi-mountain-candy-black-tea/

bedziesz zadowolona smile
      • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 15:34
        Kosztowna smile Warta grzechu? smile
        • mysiulek08 Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 15:39
          jak polecam to chyba warta, nie?

ale to jest dosc delikatna herbata, dokladnie taka jak w opisie, ale jak ci smakuje suszona na sloncu to i ta pewnie tez
          • bywalec.hoteli Re: Herbata z Dragona 07.01.25, 16:13
            Ja już w zeszłym tygodniu zamówiłem kilka nowych herbat, więc czekam na dostawę, przestudiowałem twoje rekomendacje i coś tam wybrałem XD
            Al Sahara zaraz Cię opierniczy za nieprawidłową pisownię jej nicka big_grin
      • senin1 Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 19:58
        To i ja prosze o jakies podpowiedzi mysiulku, bo tez mam ochote na'Twoje' herbaty, ale chcialabym koloru. No takie mam skrzywienie. W ostatnich czasch pijam oolung(tak jest na puszce napisane wink. Smak, zapach bardzo mi pasuja, ale chcialabym zeby zaparzaly sie na ciemno, tak jak cejlonskie. Ta ostatnia chyba bedzie wlasnie ciemna czrwonawa. Ktore z tych polecanych tutaj maja taki wlasnie ciemny 'zaparz'?
        • princesswhitewolf Re: Herbata z Dragona 08.01.26, 20:20
          Nie wiem z tamtych i to zostawie mysiulkowi ale tak ogolnie to Pu-erh shou jest prawie czarna. Dla Ciebie bylaby idealna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka