Dodaj do ulubionych

Wąteczek na piąteczek

20.12.24, 11:22
Co tam, dziewczyny*?

U mnie względny spokój (tfutfu).
Mąż odmówił pojechania na święta do rodziny, bo "jest zmęczony".
I teraz ja muszę podjąć decyzję, czy się dostosować, czy go zmusić, czy może go zabrać nad morze. :p
Jakieś rady? :p

Choinki nie ma i nie będzie (ale możecie wrzucać swoje).
Światełka miłości wiszą w oknach - jak przez cały rok.
Żarcia nie gotuję ponad to co zwykle.
Zakupów nie robię, ponad to co zwykle.
Za to kupiłam koleżance na urodziny złote kolczyki** 😊 - ciekawe czy się ucieszy.
Na obiad polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pomidorami suszonymi, pieczarkami i gniotami.

Dejcie jakieś zdjęcia!

* Plus Lolo. Resztę zapraszam wyp...ć

** Obsługa w sklepie biżuteryjnym na A, to materiał na opowieść rodem z "Misia".
Wchodzę - sześć osób z obsługi, trzy zajęte, a pozostałe trzy oglądają swoje paznokcie/podłogę/sufit. Przechodzę przez cały sklep, zero reakcji. Więc wychodzę do konkurencyjnego sklepu na Y, ale tam (normalna) obsługa uświadamia mnie, że mają wariację na temat, ale nie do końca to, czego szukam . Wracam więc do A. Szukam kontaktu wzrokowego z jedną z pań i odnoszę prawie sukces: podniosła na mnie wzrok. Jednak ani be, ani me, więc odzywam się pierwsza:
"Dzień dobry, szukam złotych kolczyków, próby 585, małych, okrągłych, bez żadnych zdobień. Gdzie mam patrzeć?"
Pani bez słowa i bez zmiany kierunku patrzenia, wyciągnęła paluch i pacnęła nim w przeszkoloną gablotę po jej prawej stronie.
Patrzę więc, patrzę.
"Ale tu są ze zdobieniami, a ja szukam bez zdobień".
Westchnęła ciężko i wyciąga spod gabloty koła bez zdobień.
"Ale czy jest próba 585? Bo widzę same 333."
"A, to nie zrozumiałam." - acha, czyli nie jest niemową.
Wyciąga inne koła.
"Jaki rozmiar."
"Jeszcze nie wiem."
"JAKIEJ WIELKOŚCI mają być???"
"Jeszcze-NIE-WIEM-proszę-pani. ... O te poproszę."
"ZAPRASZAM DO KASY."
<kurtyna>

Obserwuj wątek
    • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:29
      Od dziś mam wolne, do pracy wracam dopiero 6 stycznia 🥳 wolny piątek 20 grudnia i 3 stycznia to prezent świąteczny od dyrekcji.
      W Holandii (południowej) po raz pierwszy od 12 dni wyszło słońce, w końcu nie jest ciemno 😎 mąż zrobił zakupy więc na obiad wariacja chilli con carne, po miesiącu w wynajętych mieszkaniach w końcu mam dostęp do swojej kuchni 😁
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:14
        "Od dziś mam wolne, do pracy wracam dopiero 6 stycznia 🥳"

Ale rozpusta!
        • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:38
          Najlepszy prezent od pracodawcy, bardziej doceniam niż przelew lub patelnię, 2 tygodnie wolnego bez brania urlopu 😃
        • czarna_sroka Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:45
          Ja wracam do pracy 7 stycznia. Mam nadzieję wypocząć, tyle i aż tyle.
          • kropkaa Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:40
            Ja też. 17 dni wolnego wyszło, extra.
        • mayaalex Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:49
          Ja tez!!! Najlepszy bonus smile
      • feniks_z_popiolu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:24
        Też zrobiłam pracownikom dłuższe wolne ale tylko nastepny tydzień; więcej "niedasię" bo Klienci cisną.
        W związku z tym ja też mam wolne i od dzisiejszego popołudnia biorę się za świąteczne przygotowania.
        Na obiad miks resztek z lodówki, trochę zupy pieczarkowej, jakieś klopsy, pół słoika sałatki szewdzkiej, kasza.
        Choinki od kliku lat nie ubieram, mam pachnące lasem sosnowe gałęzie, jakieś ozdoby na nie zarzucę.
        Jutro rodzinne "pierniczenie", córka przyjdzie nam pomóc. Pierniczków nie dekorujemy, jak dla nas za słodkie.
        Menu szykujemy wyłącznie wigilijne, potem dojadamy w święta.
        Rok był dla nas pełen wrażeń, niekoniecznie pozytywnych więc planujemy relaks, piżamkowanie i ogólny luz
      • eliszka25 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:08
        O, to podobnie jak ja. Dzisiaj wyszłam z pracy dokładnie o 13, a wracam 6 stycznia. Też się cieszę na tyle dni wolnego. Nasza firma ma Betriebsferien, więc wszyscy mają wolne.
        • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:48
          U mnie też zamknęli, nie ma problemu kto ma wziąć wolne 😌
    • alpepe Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:32
      W weekend byłam w CH Galaxy w Świnoujściu. W reserved mąż stwierdził, że może by dla siebie płaszcz. Dział męski opanowany przez szczypiory niezainteresowane obsługą klienta. Łapię jednego i dopytuję, bo jak byk stoi, że 20 procent na kurtki i płaszcze. Chcę się upewnić. Żodyn jeden nie zainteresowany próbnym zeskanowaniem na kasie, co mu pokaże. Jeden, którego capnęłam, z łaski na uciechę wbija kod produktu na stronie sklepu internetowego reserved i sprawdza, że nie, że tak, promocja, ale że nie. Rozpędziłabym do zamiatania ulic to młodociane barachło nieskore do obsługi klienta.
      • alpepe Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:33
        Pomyłka, 25 procent, nie 20.
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:38
        Masz męża? suspicious

Tak czy inaczej, nie kupowałabym płaszcza w Reserved, bo za miesiąc będzie cały zmechacony.
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:42
          Ja kupiłam w Benetton'ie i też się mechaci jak ja piedole 🤬
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:13
            Jaki ma skład?
            • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:18
              Połowa z hakiem wełna+ wiskoza i poliester, nie pamiętam w jakich proporcjach.
              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:20
                Najlepiej jak wełny jest 70/80% i jak ma dodatek kaszmiru lub sztucznych materiałów - wtedy się nie mechaci.
                • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:28
                  Ten się tak mechaci że mnie szlag trafia 🤬 co za goofno.
          • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:39
            szarmszejk123 napisał(a):

> Ja kupiłam w Benetton'ie i też się mechaci jak ja piedole 🤬

Kto, mąż? 🤗
            • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:41
              Mąż linieje 🤣
      • gunila7 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:11
        W Świnoujściu to Corso, Galaxy jest w Szczeciniewink
    • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:40
      Choinki nie mam, oplotłam schody światełkami.
      Wigilia u nas, ale jedyne co zrobię to upiekę chleb, bagietki i szarlotkę i pokroję warzywa (a w zasadzie będę nadzorować bo wszystko to zrobi mąż) bo w Holandii na Wigilię jest serowe founde - a tu wystarczy wrzucić gotowy miks do elektrycznego garnka.

Mąż jest na dyżurze więc może się zdarzyć że zostanę sama z jego rodziną, teściowa zostaje na noc więc zjemy razem śniadanie, a potem planujemy zamówić coś do jedzenia i leżeć na kanapie.

Jak mąż zmęczony to zostałbym w domu, a raczej dostosowałabym się do tego co on chce, nie zmuszałabym do wizyty u rodziny i nie zabierała nad morze (chyba że wyrazi chęć).
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:12
        "Jak mąż zmęczony to zostałbym w domu, a raczej dostosowałabym się do tego co on chce, nie zmuszałabym do wizyty u rodziny i nie zabierała nad morze (chyba że wyrazi chęć)."

Uuuuu, posłuszna żona! big_grin
        • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:35
          Raczej żona biorąca pod uwagę potrzeby męża, w końcu mąż też człowiek 😉
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:36
            A czy mąż bierze pod uwagę potrzeby żony? suspicious
            • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:23
              Oczywiście, ale jeśli ja mam na tyle energii że chciałabym wyjechać, a on jest zmęczony całym rokiem i wolałby odpocząć w domu, to nie mam problemu żeby się dostosować. W tej sytuacji mi jest łatwiej. Ewentualnie znalazłabym jakąś fajną okolice na spacer żeby pójść z mężem, a jak by nie chciał to pewnie wybrałabym się pobiegać sama (pena teoria bo sama teraz to nawet do garażu nie zejdę).

Mąż przez 8 tyg pracował na pół etatu żeby się mną zajmować, zrezygnował z ważnego szkolenia które organizował przez ostatnie 3 miesiące i podporządkował swoje życie moim ograniczonym możliwością.
              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:46
                Dobry mąż!

Mieciu to bufor między mną a rodziną, więc wyjazd bez niego to trochę samobójstwo, chyba, że na dwie godziny.
                • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:05
                  Sama do Teściowej bym nie pojechała, to dobra kobieta ale na dłuższą metę mnie męczy, męża też, więc robimy obydwoje za bufory 🙄 może Mieciu nie ma już siły w tym roku na bycie buforem i chce odpocząć.

Sama z siebie bym Wigilii nie organizowała, wolę do Teściowej bo w razie czego można wyjść, ale że mąż ma dyżur, musi być na miejscu. Była mini wojna bo zawsze Wigilia była u rodziców męża, i było oburzenie że mąż ma dyżur, dyskusje żeby oddał komuś bo to tradycja i co to będzie.
                  Na szczęście udało się teściową przekonać do przyjazdu i noclegu - nie brałam udziału w tych rozmowach, mąż ze swoją siostrą urabiali mamę przez ostatnie 3 miesiące 🙄😳

Nikt nie oczekuje mycia okien dla Jezuska, 1 potraw, choinki czy świątecznego obrusa, więc się nie narobimy.
                  • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:43
                    Aż tak często za bufor nie robi - zwykle w święta latamy za granicę.
                    Jedyne co mnie pcha, to fakt, że, mówiąc w wielkim eufemistycznym skrócie, rodzina mi się starzeje.
                    • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:25
                      A przy okazji brania ślubu, nie mieliście więcej kontaktów rodzinnych niż zazwyczaj?
                      Może zamiast świąt, wybrać się z rodziną na obiad w Nowy Rok?

Argument starzenia niestety rozumiem (bo też dotyczy zarówno pokolenia rodziców jak i mojego), dlatego wymyśliłam wigilię u nas, żeby mąż mój ją spędzić ze swoją mamą.

Po Świętach w NL, jedziemy do Polski, żeby spędzić Nowy Rok z moimi Rodzicami, ale ten rok był tak koszmarny że najchętniej bym przespała najbliższe 2 tygodnie żeby zapomnieć że się wydarzył.
                      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:47
                        "A przy okazji brania ślubu, nie mieliście więcej kontaktów rodzinnych niż zazwyczaj?

big_grin
                        Tak, nie, nie wiem.
                        Mam do tej pory zgagę po tym dniu. Serio.

"Może zamiast świąt, wybrać się z rodziną na obiad w Nowy Rok?"

O nie! Nowy rok jest dla nas. :p

Już się Mieciu samoistnie zreflektował, przeprosił i powiedział, że się dostosuje bo to ja z nas dwojga jestem w gorszej sytuacji (nie mam w ogóle wolnego) - może czyta forum? big_grin
                        Pomyślimy.

• szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:59
                Jeżu kolczasty, ja jestem w it od wczorajszego ranka i już bym wróciła do domu. Po kiego mi to było wszystko, no po co, ja się pytam??
                Tak mnie wszystko wqrwia, że w ogóle nic nie cieszy.

A jeszcze mam w głowie milion myśli, bo li się stworzyła możliwość sporego awansu, ale wiążąca się ze sporymi zmianami w życiu ( przeprowadzka do "sąsiadów"- BE) i nie wiem, kufa, nie wiem...
                • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:29
                  Współczuję, mam wrażenie że z wiekiem obniża mi się tolerancja na towarzystwo i najchętniej spędzałabym święta sama z mężem. Super było w pandemii, zrobiliśmy sobie deskę serów, poiliśmy winem i pogadaliśmy z rodziną przez FaceTime.

Jak jest możliwość i praca męża też na to pozwala, to wynajęłabym swój dom, spakowała córkę o zwierzęta i wzięłabym pracę, zwłaszcza jeżeli awans wiąże się z podwyżką. Jak nie teraz to kiedy?
                  • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:36
                    Mój mąż pracuje w Belgii od kilku lat i nie zanosi się na zmiany. Dojazdy go masakrują, pod tym względem to by nam akurat wyszło na plus, ale nie wiem czy ja się do tego nadaję, mam w uj stres że nie dam rady 😱
                    • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:38
                      Dużym plusem jest fakt, że przeprowadzka byłaby do Antwerpii ( albo gdzieś blisko obok) więc córka miałaby ten sam język w szkole. Gdyby to była francuskojęzyczna część raczej bym w ogóle nie rozważała..
                      • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:16
                        To tym bardziej bym się długo nie zastanawiała, jeśli dla męża zmiana byłaby na lepsze, a dla córki nie na gorsze, to awans dobrze się trafił. Jeżeli byś się nie nadawała, to nikt by tego nie zaproponował, więc dasz radę. W końcu praca to nie więzienie, w razie czego można zrezygnować.
                        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:46
                          Tyle, że raczej powrotu na "stare śmieci" nie będzie, jeśli mi się noga powinie, i tego się obawiam najbardziej, że po 9 latach będę musiała szukać nowej roboty a mnie się to jakoś wcale nie uśmiecha:p
                          Mąż mi mowi, żeby brać, że w Belgii jest lepiej pod wieloma względami, nie jest taka "hermetyczna"- wiesz co mam na myśli:p I że dam radę, bo wszak ostatnie 3 lata to ja ogarniam klientów w BE, więc zmiana byłaby tylko taka, że będę siedziec w biurze i delegować.
                          Ale to jest, kurła, duża dla mnie zmiana, od 5 lat ( z kilkumiesięczną przerwą) nie pracuję z biura... I jeszcze mam się użerać z ludźmi na codzien??
                          Czy ja ich nie pozabijam? Tyle myśli, tyle problemów...
                          A podwyżka byłaby o 100% ..
                          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 22:15
                            Młoda jesteś, czas na zmiany. 100% podwyżki, tańsze domy i lepsza opieka lekarska powinny jakoś osłodzić przeprowadzkę, a jeśli mąż miałby bliżej do pracy to podwójna korzyść, dojazdy są wykańczające.

Nie pozabijasz, a może ludzie będą sensowni, będziesz miała wyzwanie.

A jak już i tak tą pracę wykonujesz to tym bardziej bym brała. Zostawiłam pracę po 10 latach żeby przenieść się do NL i teraz jestem bardzo zadowolona ze zmiany, choć bardzo się tego obawiałam.
                            • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:46
                              Ale wielogodzinne spacery finito.
                              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:47
                                primula.alpicola napisała:

> Ale wielogodzinne spacery finito.

Piszecie jakbyście nie wierzyły, że ona tyle chodzi. :p
                          • mayaalex Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:53
                            Belgia jest fajna, dasz rade smile
    • g.ruu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:47
      Choinka jest, światełka są, stroiki stoją, pierdyliard okolicznościowych prac plastycznych dzieci jest, pierniczki upieczone. Na obiad gulasz z kaszą. Za to prezenty jeszcze nie kupione wszystkie, pierwszy raz w życiu będę ogarniać w ostatni weekend przed świętami, ale końcówka tego roku wyjątkowo ciężka.

Ps. Czy Miecio już teraz oficjalnie nie będzie Mieciem tylko mężem?
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:11
        Użyłam "mąż" trochę dla beki.
        Mieciu to Mieciu.
    • madame_edith Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:52
      Zaczęłam dziś urlop i miałam z kopyta ruszyć z przygotowaniami (święta u mnie, goście zjeżdżają w niedzielę, jestem w ciemnej doopie, nie zrobione nic). Miałam rano jechać po choinkę, ale syn mnie pozbawił samochodu, w swoim zatrzasnął kluczyk. I tak wobec tej zmiany planu nie wiem od czego zacząć, kawał dnia już zmarnowałam 😩😩😩
    • anorektycznazdzira Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 11:53
      nowięc: leżę
      czytam na zmianę ematkę i jakieś wiadomościokomentarze sobie na yt puszczam
      zdjęć nie wrzucę, bo takiego syfu dookoła nie miałam dawno
      mam pierwszy dzień urlopu i bardzo nisko ulokowane ambicje co do osiągnięć, jakich mam ewentualnie dobić na wtorek
      • elinborg Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:40
        Ja mam podobnie. Normalnie nie wiem, od czego zaczać, więc nie robię nic.
        • anorektycznazdzira Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:41
          właśnie smile
    • mariola233 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:04
      Moja skromna,ale dla mnie piękna, zaraz idę do Rossmanna i do zoologicznego bo muszę kupić coś pod choinkę mojemu Przyjacielowi,z rana zrobiłam sąsiadce ciasto na pierogi I zaniosłam, a jeszcze wcześniej byłam na joggingu I na spacerku z Pieskiem, przełożyłam blaty piernika masą orzechową i grysikową, poszatkowałam kapustę, mąż potem będzie bigos gotował, pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego i pięknego dnia 🌻⚘️🌺🌹🌷
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:09
        Ładna, bo kolorowa!
        Miła z ciebie sąsiadka!
    • hanusinamama Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:04
      Choinka jest ( ubiera młodsza), pierwsze prezenty dzisiaj już rozdane
      Na obiad krem z kalafiora z grzankami.
      W kubku pyszna kawa tylko pogoda nie taka...
    • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:13
      Dziś domowo smile
      Miałam mieć spotkanie z klientami, ale przesunęli na poniedziałek. Trochę odetchnęłam i w związku z tym zyskałam dziś całe wolne popołudnie.
      Zaraz idę dokończyć stroik , jeszcze dołażę bombek i mogę zanieść na cmentarz.
      Do zrobienia tez wazony z igliwiem na stół w pokoju, na komodę, i ewentualnie jak mi wystarczy zapału to na stół w kuchni.
      Ja uwielbiam wszelkie stroiki, ten kicz, światełka, błyskotki, tylko coś właśnie z tą energią moją w tym roku, ... sad jakby mi powietrze wypuszczono sad No ale obiecałam sobie, że zmobilizuję się, i zrobię to w końcu!
      Potem mogę wynieść pudła i pudełka, i wreszcie posprzątać salon i klatkę schodową.
      Nastawiłam aronię na sok, sok prawie jest gotowy, zaraz muszę go zapasteryzować.
      Mam ochotę na makowiec. Jak będę gotować obiad, to chyba przy okazji nastawię ciasto na struclę, albo na gwiazdę z makiem.
      Na obiad- nie mam pojęcia, makaron. Może Pasta al pomodoro.
      • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:43
        Moim zdaniem światełka to nie kicz.

Kicz to chińskie plastikowe choinki.
        • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:50
          A nie, plastiku to u mnie zbytnio nie ma.
          Dałam radę w 80% plan moj wykonać. Zmachałam się.

Teraz ciacho i lampka wina.
    • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:19
      Zdjęcia raz. Lecee
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:21
        Uważaj na koomiiinyyy!
        • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:25
          Ominę bokien
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:32
            Jestem strasznie ciekawa, kto u Ciebie zjada te wszystkie ciastka i ciasteczka. suspicious
            • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:48
              No przecież ja🤷‍♀️
              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:49
                Nie wierzę Ci. :p
                • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:55
                  My zjadamy, rodzina dostaje dwie puszki, pudełeczko dostaje jeszcze moja "rodzina z wyboru" czyli przyjaciele. Czasem brałam do biura, w tym roku raczej już nie będzie czego brać.
          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:08
            Jak zwykle jestem pełna podziwu, mąż zerka mi przez ramię, zobaczył ciasteczka i kazał przekazać że chętnie przysposobimy i Ciebie i ciasteczka 😋😋
            • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:30
              😄
          • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:11
            na redicie trwa festiwal kto wiecej i wiecej ciastek zrobil tongue_out

gdzie nam Danielo do takich cukierniczek 🤣
            • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:12
              i wspoldomownicy zasypali mnie przepisamy na powyzsze wypieki ale ich pogonilam wink wyjasniajac, ze amerykanski styl pieczenia jest mi obcy tongue_out
              • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:30
                Takich ilości nie potrzebuję. Ale 10 rodzajów mam. Druga połowa zrobiona
                • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:57
                  Danielo- Czy każdy rodzaj ciasteczek to inny smak? Czy tylko kształt i dekoracje są różne, a smak zasadniczy ten sam?
                  • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:10
                    Tak, każdy rodzaj ciastek to inny smak.
                    • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:31
                      Och, fantastycznie, to jest co smakować.
                      🤩
                      • daniela34 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 21:15
                        No trochę tego jest:
                        Kruche z marcepanem i dżemem morelowym
                        Pierniczki nadziewane różą
                        Cytrynowe
                        Pistacjowe choinki
                        Koniakowe pierścienie
                        Orzechowe z dżemem malinowym
                        Rumowa kostka z cynamonem
                        Gwiazdki czekoladowe z wiśniami
                        Czekoladowo-orzechowe serca z likierem
                        Korzenne z dżemem truskawkowo- różanym

• andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:58
                      🤩
                    • kocynder Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 23:10
                      Chapeau Bas! Podziwiam! I w sumie się cieszę, że mi8eszkam daleko, bo jakbym blisko, to bym cię naciągnęła na "puszkę prezentową". Puszkę mogę zdobyć we własnym zakresie, ty byś ją tylko napełniała... wink
            • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:59
              Przyjechało 5 kilogramów Caputo Manitoba oro i planuje bagietki i chleb i uważam że i tak się wykażę 😂
    • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:28
      Nihil novi 🤪
      Fajna fota mi na fb wskoczyła
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:31
        Fujki co to jest???
        • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:33
          piataziuta napisała:

> Fujki co to jest???

Ciało kobiety ważącej.100kg i 50kg
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:38
            Fujki!
            • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:17
              Samo życie 🤪
              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:29
                Pornografia!
                • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:32
                  piataziuta napisała:

> Pornografia!
                  To jeszcze porno z profilu 🤪 (z wystawy human body)
        • krwawy.lolo Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:36
          To z lewej zeżarło na raz wszystkie ciasteczka Dany z fotek powyżej. Kolory jakby te same. wink
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:45
            To po prawej zeżarło czekoladę i wpół strawiło. :p
      • kropkacom Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:54
        Ty nie jesteś ta forumka od sportowego kremu?
        • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:56
          Ja wiem!
          To zależy czy okazał się dobry, czy zły! :p
        • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:37
          kropkacom napisała:

> Ty nie jesteś ta forumka od sportowego kremu?

Hm
          Nie wiem suspicious
          • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:58
            E, nie... Nie sądzę że ty jesteś doral. Ona miała totalnie inny styl pisania.
            • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:00
              No skąd! Gdzie ona Doral? Doral chyba (??) była sporo starsza?

Czy nie? suspicious
              • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:47
                Nie wiem ile wapaha ma lat, ale nie wypominając nikomu wieku, to doral młodziutka nie jest
                ( +- dekadę starsza ode mnie).
                • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:49
                  Nie wiem ile masz ty, ale Doral to chyba już za czasów magla była po 40? 🤔
                  • kropkacom Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:13
                    Jednak podobne fiksacje. wink
                    • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 09:18
                      a ! już kojarzę !
                      nie, nie jestem doral2, zdecydowanie. i do tej pory nie miałam kremu sportowego ale miałam i mam sportowy ( dla pływaków) żel/odzywkę /szampon suspicious

doral nie miała jak to uroczo nazwałaś fiksacji nt ludzkiego ciała , chorób cywilizacyjnych i ich konsekwencji
                      chyba chciałaś mnie obrazić -i tym porównaniem do niej i określeniem mnie na podstawie tematów i obszarów w których zabieram głos , prawda ? No bo cóż innego mogło ci przyświecać ?
                      • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:47
                        Kim jest doral?
                        • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:49
                          E to ja nawet kojarzę.- forumka sprzed (chyba) dekady.
                          Czy to ona miała sygnaturę "dupkę mam po co mi dupek" - z dupką wystawioną z wody?
                          • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:54
                            A dupkę pamietam, faktycznie! Ale nicka nie.
                          • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 16:30
                            piataziuta napisała:

> E to ja nawet kojarzę.- forumka sprzed (chyba) dekady.
                            > Czy to ona miała sygnaturę "dupkę mam po co mi dupek" - z dupką wystawioną z wo
                            > dy?

nie kojarzę sygnaturki ale kojarzę kremy do biegania
                            • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 16:53
                              Łot?
                              Krem na twarz, żeby nie szczypało w policzki gdy się leci z prędkością światła? suspicious
                              Czy krem na stawy, żeby nie bolały? :p
                              • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 17:10
                                piataziuta napisała:

> Czy krem na stawy, żeby nie bolały? :p

ja już nie pamiętam, nie chcę konfabulować, pewnie wątki gdzies wisza
                                ale kojarzy mi się, że krem był do biegania, bo ona dużo biegała
                          • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 17:11
                            Tak, to ona miała dupkę z wody.
    • czarna_sroka Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:42
      Koniec w tym roku. Wyszłam już z pracy, nawet się nie oglądałam za siebie. Obiad, pakowanie, ogarnięcie chałupy i jutro wyjazd do Pl❤️
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:45
        To mi przypomina: będą korki!
        • czarna_sroka Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:52
          Będą, nie będą się okaże. Zawsze jak się nastawiam że mają być to idzie gładko. Jutro sobota, wyjazd południu więc liczę na luz.
    • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:44
      Zapomniałam dodać:

Dzisiaj trzeci raz w tym sezonie poszła mi dętka w rowerze!

I kupiłam patelnie ballarini - Mysiulek, jak się okażą słabe, to będzie na Ciebie! :p
      • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:46
        ok, przezyje 😘😘
      • krwawy.lolo Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:18
        Ostatnio rzadko jeżdżę na rowerze ale znam ból z czasów dojeżdżania do pracy. Szczególnie niemiło wspominam Schwalbe Rocket Ron. Po trzech miesiącach kupiłem ciężkie, drutowane Hurricane, przeznaczone dla dziadków na elektrykach i od tej pory miałem spokój.
        • krwawy.lolo Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:19
          oto one
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:28
            Ja dzisiaj kazałam sobie przepiąć z drugiego roweru na tył ciężką górską, z przodu zostawiając lżejszą pół-miejską, bo nie miałam czasu zmieniać dętki. Ciekawie się jechało. wink
        • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:23
          Długo jeździłam na górskich Schwalbach - nigdy się z nimi nic nie działo.
          A potem zmieniłam na cieńsze maxxisy - i dętka. Więc zmieniłam na ciut grubsze maxxisy - i znowu, dętka za dętką.
          Już w sumie jestem przyzwyczajona...
          • anka_one_and_only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:40
            Ja mam bezdętkowe od razu takie były w rowerze. Mało jeszcze jeździłam w tym roku bo zaraz przyszła zima, ale mąż i syn to już od dawna i mówili, żebym w ogóle nie zawracała sobie głowy dątkami bo to szkoda czasu i nerwów. Już sobie obejrzałam jak się płyn uzupełnia, mam butlę płynu i nie zawaham się jej użyć jak tylko wywietrzeje smile
            Zaraz zaczynam pracę a potem wolne do 6 stycznia, chyba że mnie na inwentaryzację zawezwą ale nie mam nic przeciwko jakby co.
            • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:44
              Pisałaś o tym przy mojej poprzedniej dętce!
              Ale chyba zapomniałam ZAPYTAĆ MĘŻA czy mi na takie pozwoli.🤣

• anka_one_and_only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:14
                No widzisz, jakbyś wtedy kupiła to już byś dziś gumy nie złapała, a zmieniać dentkę na takim zimnie to dramat, paluchy grabieją. smile
                • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:38
                  Nie zmieniam na zimnie.
                  Mam już stały patent na dętkę - przypinam rower do najbliższej latarni, wsiadam w najbliższy autobus i jadę dalej.
                  Po rower przyjeżdża Mieciu swoim busem. On też zmienia mi dętki i robi każda inną "brudną" robotę w domu (typu wyrzucanie śmieci, sprzątanie podłóg i łazienki - wyjątkiem są rzeczy związane z moim samochodem - tu robię wszystko sama, od mycia, po wymianę bezpieczników i żarówek w reflektorach).
                  • anka_one_and_only Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:02
                    Aaa to ty byłaś. Już pamiętam big_grin
                    • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:36
                      Jak mogłaś zapomnieć!?
    • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 12:55
      Mieciu odmówił? Nie wyglądał mi na takiego!
      Popieprzony dzień, chaos, skrócone lekcje, "wigilia" w pracy, na obiad dla rodziny bigos.
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:06
        Nie tylko odmówił, ale też nie zapytał mnie w ogóle o zdanie.
        Już miałam na niego naskoczyć, ale zostawiłam to sobie na inną okazję i zmieniłam temat. wink

Powinnam dostać medal z ziemniaka nie tylko za wczorajszy poranny basen, ale w ogóle za cały rok, na prawie każdej płaszczyźnie. :p
        Niestety, muszę go chyba sobie sama przyznać.
        • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:42
          Widzisz?! Ma Cię w papierach od miesiąca i już sobie pozwala! Wystaw mu walizkę!😝
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:51
            Już od pierwszego dnia zaczął sobie pozwalać!
            Ale ja jestem grzeczna żona, choć wszystkim się wydaje, że to on jest moją ofiarą. :p
            • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:52
              piataziuta napisała:

> Już od pierwszego dnia zaczął sobie pozwalać!

A to Mieciu!

> Ale ja jestem grzeczna żona, choć wszystkim się wydaje, że to on jest moją ofia
              > rą. :p

Nooo, ekhem.
              • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:00
                >>wszystkim się wydaje, że to on jest moją ofia
                > rą. :p

>Nooo, ekhem.

Wszystkim, którzy poznali go jak już był ze mną. Bo jak ktoś znał go wcześniej, to wie, że to nie jest grzeczny chłopiec, tylko został przeze mnie po wierzchu uczesany. :p

Wystarczyło, że na tydzień poleciał do stanów i się zaczął znowu biesić. Stwierdził, że jestem mu potrzebna, żeby znowu mógł stać się miły. :p
    • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:12
      spanie mi sie przestawilo, budze sie okolo 8 , wszyscy jeszcze spia (koty tez) wiec nawet 'krzatac' sie za bardzo nie moge
      napieklam fure lebkuchenow w ramach swiatecznego rozdawnictwa i troche mnie 'w krzyzu łupie'

i wlasnie Grubson postanowil pozbyc sie klakiw ze swojego wnetrza na swiezo zmienionej poscieli...... musze jednak wstac 😡🤬

a piatek jak to piatek
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:25
        8 to wcale nie jakoś wcześnie. :p
        Ja mam dylemat, czy jutro wstać o 6 żeby iść przed pracą na basen, czy jednak dać se siana i wziąć rower.
        • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:14
          dla mnie wczesnie, my prowadzimy sowi zywot, wspoldomownikom najlepiej pracuje sie wieczorami, a szef sie uaktywnia okolo 13-14 tongue_out
      • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:45
        Lebkuchen to trochę jak liebenmensch czy jak to tam się pisze
        • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:56
          big_grin
        • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:30
          😂😂
    • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:36
      🫥🫥🫥
      Na obiad gołąbki kupne
      • feniks_z_popiolu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:40
        O raaany, to chyba będą NIEZAPOMNIANE święta
        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:41
          Dla mojego męża na pewno 😭😭😭 oby do 28.01, wtedy zdejmą gips. Ale mam dedykowanego opiekuna, Ryszarda
          • feniks_z_popiolu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:42
            Co się stało ?
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:44
              Spadłam ze schodów 😭
              • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:44
                jamnik.ryszard napisała:

> Spadłam ze schodów 😭

Co.
                • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:15
                  Też się zastanawiam. W restauracji były schody w dół do toalety w kształcie spirali. Kilku kolegów się potknęło, a ja sprawdziłam dla nich, ze można spaść
                  • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:19
                    jamnik.ryszard napisała:

> Też się zastanawiam. W restauracji były schody w dół do toalety w kształcie spi
                    > rali. Kilku kolegów się potknęło, a ja sprawdziłam dla nich, ze można spaść

Bardzo współczuję!
                    A propos schodów, to ostatnio na FB takie zdjęcie mi się pokazało- fachowiec chwali się, że kolejny klient zadowolony.
                    A to po prostu sposób jak zamaskować schody wink ja od samego potrzeba już bym leżała!!!
                    • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:21
                      Jezu 🫣🫣🫣
                    • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:33
                      Wystąpiłabym o odszkodowanie i od właściciela i od fachowca idioty, musiałam się przyjrzeć żeby zobaczyć schody 🤬
                    • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:38
                      Widziałam dziś podobne, tylko w płytkach "efekt drewna" 🤯
          • feniks_z_popiolu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:47
            Dla mojego męża i córki też były niezapomniane kilka lat temu jak tuż przed świętami złamałam bark. Wszystko wtedy było kupne. Za wyjątkiem pierogów, które zdążyłam zrobić tuż przed wypadkiem.
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:49
              U nas „dzięki” wypadkowi będzie kupne i i częściowo nieortodoksyjne, bo zażyczyłam sobie pizzę i sernik nowojorski.
          • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:44
            Jaką on ma godność, nawet mimo zagiętego uszka! No Król Ryszard!
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:13
              Mały basza 😁
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:41
        Łot?
        Dwie nogi na raz?
        Co tu się wydarzyło???
        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:43
          Spadłam z koszmarnych schodów (kręte, asymetryczne, beżowe) na wigilii służbowej. Na trzeźwo. Złamana noga + operacja, druga pęknięta kość, ale bez op i bez bólu, wybity bark. Biorąc pod uwagę, ze w tym roku pies miał dyskopatię i był sparaliżowany to rozbiliśmy bank.
          • simply_z Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:44
            ojej! zdrowia zycze
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:44
              Dzięki!
              • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:46
                Ja również.

Piekne wnętrza zawsze wstawiasz BTW
                • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:47
                  Dzięki podwójnie ❤️
          • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:46
            Omg!
            Współczuję!
              Dziękuję!
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:55
            >Spadłam z koszmarnych schodów (kręte, >asymetryczne, beżowe) na wigilii służbowej.

To odszkodowanie chyba powinnaś dostać!
            Współczuję!
            Niech ci miesiąc szybko zleci!
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:00
              Dziękuję! Próbujemy dojść, gdzie się zgłosić, bo formalnie jestem zatrudniona w Holandii i tam nikt nic nie wie, a wigilia była w Warszawie (ZUS i polskie NNW mnie nie obowiązuje). Pracodawca zapłacił za prywatną operację, więc nawet nie wiem jak dużo mogę dochodzić. Jak dojdę do siebie to będę pisać do naszych HR.
          • krwawy.lolo Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:19
            Jeszcze do tego beżowe! 😨😜
            I ode mnie, żeby Ci się jak najlepiej i możliwie szybko zrosło i wygoiło.
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:24
              Dzięki! Beżowe = zlały się w jedno, nie uraziły mojego poczucia estetyki.
      • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:45
        Dzizas, co ci się stało??
          Spadłam ze schodów 😭🫣
          • feniks_z_popiolu Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:49
            Dobre przy tym to, że sobie poleżysz, odpoczniesz, poczytasz, filmy pooglądasz.
            I nie musisz się niczym wymawiać.
            Zdrówka !
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:51
              Prawda, mam całą bibliotekę do przeczytania 😁
      • anka_one_and_only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:19
        O boże, współczuję strasznie sad
        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:24
          Dzięki
          • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:46
            Matko co za niefart, obyś szybko doszła do siebie
      • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:38
        Bardzo, bardzo współczuję! Trzymam kciuki za spokojna rekonwalescencję.
        Mialam operację stopy 2 miesiące temu (dopiero niedawno domyłam stopę z tego żółtego świństwa) i przy jednej był dramat, ale przynajmniej mogłam kicać na tej drugiej, nie wyobrażam sobie problemu z obydwoma nogami na raz.
        Mam nadzieję że operację i rehabilitację będziesz miała w Polsce a nie w Holandii.

Mogę polecić uchwyty do glazury/szyb na przyssawki, bardzo mi się przydały i w WC i w łazience, są takie dla niepełnosprawnych, ale te z Castoramy czy innego marketu budowlanego są łatwiej dostępne.

I trzymam kciuki za męża, przyda mu się.
        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:19
          Dziękuję za rady, sprawdzę te uchwyty, bo w tej chwili trzymam się framugi. Druga stopa jest w takim ortobucie, plus do łazienki mąż podwozi mnie wózkiem.
          Rehabilitacja w Polsce, do Holandii już nie wrócę. Już po operacji, też u nas.
          • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:20
            tylko szukaj takich na przyssawke, nie trzeba wiercic tongue_out sa pomocne wlasnie zeby sie lekko podeprzec, zlapac rownowage tylko za mocno sie nie opieraj wink

gips owijaj workiem foliowym i oklej tasma maskujaca, nie zamoknie, jak worek wiekszy to i but wejdzie
            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:22
              Tak robili w szpitalu, mam też krzesełko. Dzięki!
              • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:26
                bo my tu z Andance stopne wyjadaczki wink z tym, ze ja dwa razy te sama stope mialam operowana tongue_out
                i temat mam opanowany, dwoch w gipsie sobie nie wyobrazam

krzeselko jest swietne, niestety do prysznica na parterze sie nie miescilo, stad przyssawki
                • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:02
                  Ta druga jest złamana, ale bezboleśnie. Gips jest zdejmowany i mogę go zastąpić butem, więc jakoś tam idzie.
                  • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:46
                    Jakby co to na świąteczne zakupy polecam ten sklep na allegro: allegro.pl/uzytkownik/Ewamedsklep/sklep

Mam od nich kule (w tym takie składane) będące urządzeniem medycznym, czyli spełniające normy, krzesełka pod prysznic i np takie coś do mycia: Myjka do mycia ciała rękawiczka pH5,5, bo najgorsze dla mnie była niemożność wzięcia prysznica dwa razy dziennie.

Z poleceń fizjoterapeuty, jeżeli nie masz, to kupić szczotkę do masażu na sucho i masować nogi, poprawia to cyrkulację (nie te części połamane tylko całą resztę), szczotki są i w Rossmann i w Hebe.

I niestety dużo cierpliwości, bo stopy i dół nogi goją się dość powoli, miałam dostać walkera i mieć zdjęte zszywki 2 tygodnie po operacji, zdjęli je 3 tyg i ponad 8 tyg od operacji nadal mam naklejone 2 stripy bo nadal się goi. A walkera dostałam 6 tygodni po operacji.

Życzę zdrowia i powodzenia w leczeniu. Jakbyś potrzebowała informacji to ja byłam operowana w Wawie i tam mam rehab więc służę radą.
                    • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:54
                      Dziękuję, zajrzę zaraz. Byłam operowana w Carolinie w Warszawie, na razie fizjo będzie w Olsztynie, bo w tej okolicy mamy dom, a jak stanę na nogi to wrócę do Warszawy.
                      • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:12
                        Skręciłam sobie nogę przymierzając ciuchy i buty, a dokończyłam zniszczenia chodząc po schodach na palcach bo kostka mnie bolała. Aż wstyd się przyznać.

W Wawie mam mieszkanie na 4 piętrze bez windy więc wynajmowałam mieszkania po operacji, jakby co to mogę polecić mieszkanie z windą, gdzie drzwi do mieszkania są 2 kroki od windy, kabiną walk in i miejscem parkingowym obok wejścia do klatki.

A jak wracaliśmy autem do Holandii to na trasie koło Berlina nocowaliśmy w świetnym apartamencie, z WC i łazienką przystosowaną dla niepełnosprawnych, prawie się popłakałam jak zobaczyłam siedzisko pod prysznicem 😳

W Holandii mam 2 piętrowy dom, wróciłam tydzień temu ale na 2 piętrze jeszcze nie byłam.

Ten rok jest fatalny zdrowotnie.
                        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:36
                          Współczuję kłopotów ze zdrowiem.

Ja mieszkałam w Amsterdamie na 3 piętrze bez windy, więc już tam nie wrócę, mąż pojedzie i zabierze rzeczy. Raczej będę się starać unikać wynajmu w Warszawie, bo w tym stanie już wolę być w swoim domu. Mój mąż do tego kontestuje mieszkania 😂.
                          Dostałam od szpitala namiaru na fizjo lokalnie, więc może się uda do Warszawy wyjazdowo.
                          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 22:08
                            To super, ze masz i rehab i opiekę i nie dziwię się że wolisz we własnym domu.
                            Ja nie mogłam wrócić do NL bo ich opieka medyczna jest nie na moje nerwy i na moje zdrowie. Przyjechałam tylko na święta i wracam na kolejne 2 miesiące kurować się w Wawie.
                            A na 4 piętro bez windy też się nie nadawałam. Teraz już powinnam być w stanie wejść po schodach - 2 kule i walker 🫣🫣

A jeżeli mieszkałaś w starym budynku to ich schody nie są łatwe do wchodzenia, nawet dla zdrowych.

Opisywałam w innym wątku jak się wywaliłam wracając ze szpitala po operacji, dodatkowo wywaliłam się też w łazience (poślizgnęłam się na zdrowej nodze), i okazało się że skręciłam sobie w trakcie upadku duży palec w operowanej stopie. Szczęście w nieszczęściu że nie odzyskałam nadal czucia w tym placu więc skręcenie nie boli, a walker i ograniczenia w chodzeniu pomaga jednocześnie w wyleczeniu.

bardzo bardzo ściskam i przesyłam dobre fluidy, bo ja nadal dochodzę do siebie psychicznie po operacji, nie wyobrażam sobie takiego życiowego wyzwania jakie Cię spotkało.
                            • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 22:54
                              Przykro mi, że miałaś całą kaskadę nieszczęść w związku z tą nogą i też życzę zdrowia.
                              Mam bardzo cierpliwego męża, myślę, że damy radę, a ja poćwiczę się w cierpliwości.
                            • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 23:06
                              mnie na ostatniej wizycie pawelek pocieszyl,, ze piszczel ( a dokladnie miesien) to jeszcze mnie tak z 4miesiace bedzie bolal z rehabilktacja a bez to nawet i do roku 🤬

no to po nowym roku zaczynam rehabilitacje od nowa ( moja fizjo ma urlop do konca roku), wrocilam do rowerka, tasm, elekrostymulacji ii ultradzwiekow ( mam ustrojstwa w domu)
                              srub nie wyciagamy, dopoki do konca sie nie naprawie

konowala bym (....) nie nadaje sie do publikacji...

dwa lata wyjete z zycia 😡🤬 a mialo byc tak pieknie...
                              • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 23:07
                                *rehabilitacja
                    • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 19:55
                      takie myjki jednorazowe dostalam w 'wyprawce' w klinice, razem z ponczochami usciskowymi i zelem chlodzacym - ktory mi w kuchni hotelowej mrozili tongue_out
                      • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:05
                        Żel chłodzący musiałam kupić sobie sama, ale obsługa po-operacyjna była super, zwłaszcza panie pielęgniarki zmieniające opatrunki, koordynator szpitala dzwoniła parę razy pytając o zdrowie i miałam numer komórkowy do lekarza i jego asystentki podany na wypisie.
                        Operację miałam w Gammie.
                        • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:10
                          U mnie też super opieka, szczególnie zarządzanie bólem. Dostałam kulę i żel, resztę sama ogarniam - ale to też dlatego, ze nie jestem dostępna dla szpitala w Warszawie.
                          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:15
                            I zastrzyki przeciwzakrzepowe 😭 kończę w końcu opakowanie
                        • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:41
                          ale to jest chyba standard? (nie liczac konowala)
                          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 21:54
                            Chodziło mi o to że do niemożności chodzenia dochodzą te cholerne zastrzyki. Jak się obudziłam po operacji to już miałam SMS-y z e-receptą na całą listę leków.
                        • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 20:41
                          ja za to wszystko i tak zaplacilam tongue_out
                          • andace Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 21:52
                            Prywatnie to chyba standard, ale i tak opieka pielęgniarska była wyjątkowa. Chociaż operacja nawet była tańsza niż myślałam i dostałam zwrot kasy ze szpitala.

Panie mi nawet usiłowały wymyć stopę z tego żółtego w miejscach gdzie nie mogłam dosięgnąć (ale mam problem z nerwami i mam nadal przeczulicę w części stopy więc łatwe to nie było 😔).
                            Kule kupiłam przed operacją więc przyjechałam do szpitala przygotowana.
      • mysiulek08 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:15
        ranyboskie!!! wspolczuje 😘😘 naprawde i z serca
      • wapaha Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 09:22
        jamnik.ryszard napisała:

> 🫥🫥🫥
        > Na obiad gołąbki kupne

o jessuuu, aż to poczułam !!!
        <zamyka oczy , zaciska powieki a na jej twarzy pojawia się grymas bólu>

bardzo współczuję
        napisałabym -trzymaj się-ale kurde biorąc pod uwagę pozycję w której spędzasz większość czasu to chyba oczywiste

z kronikarskiego obowiązku- jamniku - wiesz, że mimo gipsu powinnaś wykonywać ćwiczenia ( a nawet w związku z nim !) jak również obciąć dietę ( o jakieś 300 kcal ) ?
    • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:39
      Bella Italia mi ha rotto i coglioni🤬
      Co za ludzie, kuwa mać.. wychodzę przed chwilą z domu i widzę gościa który szcza psem na moje grubsze przed drzwiami i widząc mnie nie że cokolwiek, szczy tym kundlem dalej. Mówię mu niezbyt kulturalnie, że co to kuwa ma być, chyba go całkiem poebało a on mi na to, że to zwierzę! Bo co on ma poradzić ze psiuńcio właśnie tu chciał naszczac a w ogóle to ja pewnie nienawidzę zwierząt i w ogóle straszna że mnie sucz!
      To taki moment, kiedy żałuję, że mój pies to pissda a nie rozszarpujacy pimpusie pies Baskerville'ów🤬
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:41
        Co to znaczy, że szczał na Twoje grubsze? :p
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:47
          Grubosze! Rośliny takie:p
      • simply_z Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:46
        ZAbilabym ! u mnie z kolei Hiszpanie przeginaja przed swietami. Ciagle cos nowego i o czyms sobie przypominaja. Nie dosc, ze sa malo inteligetni, to jeszcze bezczelni.
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:01
          Mój mąż aktualnie pracuje z Hiszpanami, nie jest specjalnie zadowolony ze współpracy:p
          Mówi, że takie problemy z doopy wymyślają, że to się w głowie nie mieści:p
          Nie potrafią podejmować samodzielnych decyzji, a jak już podejmą, to lepiej, żeby nie podejmowali, bo same straty:p
          • simply_z Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:27
            Tak, i wszystko zrzucaja na innych. Tak ze Wlosi nie sa jeszcze tacy najgorsi.
            • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:31
              To wyobraz sobie, że oni od 4 miesięcy zastanawiają się jak zorganizować "car shearing" w miejscu pracy, bo odległości są dość znaczne, i jeszcze nie wymyślili, więc chodzą z buta 🤣
      • elinborg Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:46
        O szlag, współczuję. Ludzie nie mają wstydu.
      • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:47
        Szarm, mogę Ci moją killerkę pożyczyć. Pożera żywcem
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 13:51
          Dawaj, o ile nie zeżre tez mojego :p
          • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:32
            Zeżre.
    • eliszka25 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:15
      Od 13:00 mam wolne, a wracam do pracy 6 stycznia. Na obiad zjadłam właśnie burratę. Na 19 jestem umówiona z grupką znajomych. W międzyczasie wstawiłam pranie i muszę trochę poprasować. Cały weekend mamy intensywny, bo jutro przychodzą do nas sąsiedzi, a w niedzielę chcieliśmy wyruszyć do Polski. Zobaczymy, jak nam to wyjdzie.

Choinki w domu nie mamy, bo wyjeżdżamy. Wisi tylko taka udawana na zasłonie i mąż założył lampki na świerk przed domem. Dzisiaj zaczął padać śnieg i odechciało mi się jechać do Polski, bo u nas zapowiadają się białe święta. Tylko mamie już obiecałam, że przyjedziemy i dzieciaki się cieszą, więc raczej pojedziemy.
    • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:22
      Jestem w trasie do domu.
      Drugiego domu.

W Barcelonie wiosna ale to raczej tu typowe. Jak wiadomo, jestem team #zima ale z drugiej strony miło się pije winko na zewnątrz.
      Na obiad było pseudohinduskie żarcie, Hiszpanie umieją tylko w tapasy i w hiszpańską kuchnie.
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:26
        O esu, przypomniałaś mi lunch na placu de Cataluna. Tęsknota! 😢
    • ichi51e Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:40
      W wątku na pt chciałam napisać że dziś i jutro mamy najkrótsze dni w roku. Potem już z górki będzie się wydłużało. Dożyliśmy.
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 14:44
        To już???
        • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 15:57
          Co wy z tym światłem no naprawdę
          • anka_one_and_only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:01
            To, że już mamy noc i to, rozumiesz, jest trochę męczące jednak...
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:02
            homohominilupus napisała:

> Co wy z tym światłem no naprawdę

Wrrr, zaraz Cię ugryzę, Ty wiecznie nasłoneczniona hiszpaneczko!
            • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:57
              Słońce jest przereklamowane
              • abasia0 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:06
                Jestem z frakcji o wyższości Świąt Wielkanocnych nad świętami BN więc szału nie mam. Jutro ciasteczka planuję, jakiś sernik zrobię i już.
                Za to cieszę się z otwarcia siłowni blisko domu od stycznia. A propos ciężarów: mąż chce kupić taczkę, taką ogrodową. Wyświetliła mu się między innymi taka wypasiona za tysiaka z udźwigiem w opisie do 500 kg...ciekawe to by taką podniósł? Mistrz olimpijski?
                • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:52
                  Pewnie mu sie wyświetliła dla brukarzy. Może nawet uchylna.
                  Dla zwykłego posiadacza ogródka tego typu taczka jest spoko: https://assets.cdn.jula.com/preset:jpgoptimized/w:640/Dmm3BWSV3/assetstream.aspx?assetId=181457&mediaformatid=50137&destinationid=10016&lastmodified=20230414140519
        • ichi51e Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:15
          Tak. A od nowego roku to już będzie “na barani skok” czyli faktycznie będzie widać roznice
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:31
            W takim razie jutro impreza na forum!
    • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:19
      A w ogóle, to jak już tu jesteśmy, po czasie krótkiej w sumie nieobecności w It znalazłam na ścianie takie oto ślady bytności. Wiem, czyja to bytność, tylko teraz zastanawiam się czy robić dżihad i komu- matce, pod której opieką był "byt" i nasze klucze, ojcu, czy samemu bytowi?:p
      ( To na pół serio, dżihadu nie zrobię, bo mam to wszystko w dupie:p)
      • primula.alpicola Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:48
        Córcia szwagierki?
        Po uj im dałaś klucze?
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 21.12.24, 10:49
          No skąd. Nastolatek męża z kolegami.
    • krwawy.lolo Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:43
      Myślałem, że tu bezpiecznie poczekam. Przecież taki badziew nikogo nie powinien zainteresować. Nawet dwóch minut nie postałem. Przyszła babcia ( pewno w moim wieku, albo młodsza) i mnie przeprosiła, żeby obejrzeć te okrągłe tekturki. Pambuk!
      • homohominilupus Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:58
        Twoja babcia?
    • anorektycznazdzira Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 16:46
      dodam jeszcze, że z tego lenistwa zaczyna mi się nudzić
      • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:34
        Znam ten stan.
        Wstawiam pranie i odpalam grę komputerową. :p
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:12
          W co grasz?
          • piataziuta Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:24
            w valheim
    • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:43
      Włosko, świątecznie, deszczowo
      • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:46
        I jeszcze kontrastowo. Te dwie "ekspozycje" dzieli kilka metrów.
        Oraz Mikołaj z przesłaniem
        • szarmszejk123 Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:53
          Nie widać oczywiście, co jest napisane, bo forum zjadło. " Stop genocidio - stop ludobójstwu"
      • jamnik.ryszard Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 17:54
        Ale ładnie
      • pepsi.only Re: Wąteczek na piąteczek 20.12.24, 18:54
        Ładnie tam u ciebie, czuć klimat!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka