Dodaj do ulubionych

Nawrót przepukliny

20.12.24, 23:06
Trzy lata temu senior miał operowaną przepuklinę, metodą otwartą z siatką. Teraz, być może po dźwignięciu walizki, przepuklina odnowiła się. Czy możliwy jest zabieg laparoskopowy w sytuacji powtórzenia przepukliny? Na razie nosi pas i nie bardzo chce iść na ponowny zabieg. Szczerze mówiąc nie wiedziałam, że należy tak bardzo uważać na ciężary (walizka na kółkach i nie jakiś szczególnie ciężka).
Obserwuj wątek
    • dni_minione Re: Nawrót przepukliny 20.12.24, 23:15
      Nie strasz, przedwczoraj mi to samo operowali, ale bez siatki. Powiedzieli, że dźwiganie zabronione chyba przez 3 miesiące, muszę to sprawdzić na wypisie. Mowy nie ma, żebym do końca życia nie mogła dźwigać uncertain
      U was nie obejdzie się bez wizyty u chirurga. Najlepiej od razu w poradni przy szpitalu, gdzie operowali. Nie wiem, czy można laparoskopowo, skoro już w środku jest siatka?
      • alfa36 Re: Nawrót przepukliny 20.12.24, 23:31
        Ale te siatki przerywają się czy co? Jeśli miałaś bez siatki to rozumiem, laparoskopowo?
        • dni_minione Re: Nawrót przepukliny 20.12.24, 23:42
          Nie, tradycyjnie, skalpelem. Bez siatki, bo małe i w samym pępku. W dodatku poszło do badania, bo podejrzewają, że to endometrioza. I w sumie nie wiem, czy jeśli okaże się to faktycznie endo, to znaczy, że przepukliny nie było? Od roku słyszałam, że to przepuklina i operacja miała być na przepuklinę. Dowiem się po świętach na konsultacji po zabiegu.
          Siatki się nie powinny przerywać, może Twojemu seniorowi nowe wyszło obok siatki?
      • krwawy.lolo Re: Nawrót przepukliny 21.12.24, 08:11
        Właśnie, niech nie straszy. Ja w czwartek dopiero co wyrzuciłem gorset.
    • berdebul Re: Nawrót przepukliny 20.12.24, 23:42
      Są różne siatki. Najpierw warto sprawdzić co się stało, więc może chociaż na usg da się senior namówić?
      • alfa36 Re: Nawrót przepukliny 21.12.24, 07:09
        Rozumiem. Może po prostu wyszła owa przepuklina, choć tata upiera się, że to jest to samo miejsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka