halokato 21.12.24, 18:08 Mam pytanie do Emam, które tam były: jak wyglada kwestia bezpieczeństwa (planujemy wynajem auta), czy szczepiłyście się na dur brzuszny i co szczególnie polecacie zwiedzić a co można odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
1matka-polka Re: Maroko 21.12.24, 20:02 Jeśli stracić głowę, to tylko w Maroku... www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/obcieli-glowy-skandynawskim-turystkom-film-z-egzekucji-trafil-do-matki-ofiary/hkpsj0q Odpowiedz Link Zgłoś
limelight7 Re: Maroko 21.12.24, 20:11 Byłam dwa razy po 10 dni, w sumie ponad 4 tys km przejechane autem. Jeździ się spokojnie i bezpiecznie, dużo policji, mandaty za nawet minimalne przekroczenie prędkości, policjanci bardzo uprzejmi. Nie szczepiłam się. Z polecanych w przewodnikach miejsc można spokojnie odpuścić Safi i ElJadidę. Najbardziej podobały mi się Fez, Essaouira, osada Ajt Bin Haddu, wąwozy Dades i Todra i wodospad Ouzoud. Marrakesz na pewno warto odwiedzić i wyrobić sobie własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Maroko 21.12.24, 21:21 Essaouira koniecznie, mnie podobała się Casablanka, z tym, że raczej nie należy zapuszczać się po zmroku w dzielnicę portową.Można zahaczyć o Volubilis, innymi słowy marokańskie Pompeje. W Marakeszu po medynie, muzeum i meczecie odwiedzić (choć nie jest to rozrywka dla każdego) unescowy plac Dżamaa el Fna, gdzie panuje lokalny koloryt obejmujący zaklinaczy węży (oczywiście szczerbatych) i treserów małp (lekko wyleniałych, małp, nie treserów). Są tam też ichnie street food, do ciekawszych dań można zaliczyć baranią głowę gotowaną na parze. Polecam też południe Maroka, dużo piasku, mało ludzi i cywilizacja jakby mniej rozwinięta w stosunku do północy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko 15.03.25, 23:02 mizantropka_20 napisała: > Polecam też południe Maroka, dużo piasku, mało ludzi i cywilizacja jakby mniej rozwinię > ta w stosunku do północy. Co na południu Maroka polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Maroko 21.12.24, 20:51 Spokojnie dalo sie jezdzic autem, na nic sie nie szczepilam. Co do miejsc - no coz, nie da sie tak ogolnie, to spory kraj. Ustal co Cie interesuje, ustal trase jaka jest mozliwa do wykonania w waszym wydaniu i bawcie sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
halokato Re: Maroko 21.12.24, 21:04 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Lecimy do Agadiru, niestety tylko na tydzień, więc zbyt wielu miejsc nie zwiedzimy. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Maroko 21.12.24, 21:11 halokato napisała: > Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Lecimy do Agadiru, niestety tylko na tydzień, > więc zbyt wielu miejsc nie zwiedzimy. Phi ... Myślałam zE ty na na serio o tym Maroku. I po co ludziom doope zawracać przed świętami? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Maroko 21.12.24, 21:33 OMG, to zaledwie o Essaoirę zahaczysz, bo jak rozumiem lecisz wypoczywać, nie zwiedzać? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Maroko 21.12.24, 21:10 Byłam 4 x. Dwa razy na trekkingu w Atlasie, raz na surfing, raz objazdowo organizacja własną - lokal PKS i te sprawy. Pytaj o co chcesz. Odpowiedz Link Zgłoś
halokato Re: Maroko 21.12.24, 21:16 W sumie najbardziej martwi mnie potencjalne ryzyko złapania duru brzusznego (musimy podjąć decyzję czy się szczepić) i kwestia bezpieczeństwa w trakcie zwiedzania niezorganizowanego. Rozumiem, że podróżowałaś miejskimi autobusami, są dobrze skomunikowane? No i czy w miarę trzymają się rozkładu jazdy? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Maroko 21.12.24, 21:18 Już ustaliliśmy chyba kiła rzeczy? Jak jesteś natapue duru brzusznego to proponuję kręcić się w obrębie własnej kuchni. O co ci chodzi z bezpieczeństwem bo nie rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko 14.03.25, 11:28 berber_rock napisała: > Byłam 4 x. > Dwa razy na trekkingu w Atlasie, raz na surfing, raz objazdowo organizacja włas > ną - lokal PKS i te sprawy. > Pytaj o co chcesz. Berber, a kiedy tam jest dobrze pojechać? Czerwiec np. może być? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Maroko 22.12.24, 00:04 Byłam. Nie szczepiłam się na nic dodatkowego i co prawda o ile pamiętam to na dur brzuszny szczepiłam się przed wyjazdem do Wietnamu i być może ta szczepionka była przed Marokiem jeszcze ważna, ale tak czy inaczej nie rozważałam kwestii szczepień tam. Bezpieczna się czułam, ale też raczej nigdzie nie chodziłam sama, co mogło mieć na te odczucia wpływ. Jedynym chyba miejscem gdzie czułam się mało bezpiecznie, ale ze względu na kieszonkowców to był plac w Marrakeszu. Samochód też mieliśmy wynajęty na chyba 3 dni, i powiem tak- ja bym tam nie jeździła, ale ja bym nie jeździła też w wielu innych miejscach świata, mąż i drugi kierowca dali sobie radę. Jak czytałam wyżej, lecisz do Agadiru czyli miasta które my ominęliśmy ( inne mieliśmy punkty zainteresowań, wyjazd był dość krótki a położenie miasta takie, ze nawet zahaczanie tam nie miało wielkiego sensu) więc dość ciężko mi wskazać co stamtąd można w miarę komfortowo zobaczyć, wydaje mi się, że da się stamtąd wykupić wycieczki do Marakasach i na pustynię, i jeśli jesteś jak wnioskuję początkująca w podróżach to obie polecam. Z miejsc które mi się najbardziej podobały to wąwóz Todra, pustynia i zbyt krótki jak dla mnie pobyt w górach Atlas a z miast Fez i Rabat. Ale chyba większość z tych miejsc jest poza zasięgiem tygodniowego stacjonarnego pobytu w Agadirze. Jak chcesz o coś dopytać to śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Maroko 22.12.24, 01:17 Najgorsze miejsce na ziemi takiego zatrucia dawno nie mielismy. Siostrzenice trzepali 8h na granicy bo planowali spac w aucie i namiocie lub wynajmiwac cos na szybko ,nie mieli wykupionych hoteli i maglowali ich. Wylot tez kosznarny. Nigdy wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Maroko 14.03.25, 11:40 Wyjazd do arabskiego kraju to jest kuriozalny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Maroko 14.03.25, 15:33 lajtova napisała: > Wyjazd do arabskiego kraju to jest kuriozalny pomysł. > Tak? A niby dlaczego? Wlasnie z jednego wróciłam. Zachwycona Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Maroko 14.03.25, 15:41 >Tak? A niby dlaczego? Przeczytalas sygnaturke? Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Maroko 14.03.25, 12:01 Byłam tam ponad 20 lat temu i mogłabym umieścić w wątku obok, o rzeczach których już nie zrobię. Bardzo seksistowskie społeczeństwo i otwarcie dające temu wyraz. I nie porównuję do krajów 1 świata, ale sąsiedniej Tunezji. O żadnym durze brzusznym jednak nie myślałam, zatrucia nie było, a byłam wtedy w ciąży. Autobusy jeździły. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko 14.03.25, 20:05 Wena Suela, przez 20 kilka lat mogło się jednak sporo zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Maroko 14.03.25, 21:42 Hmm...ja też byłam ponad 20 lat temu i całkiem mi się podobało. Jeśli chodzi o zatrucia pokarmowe to jadłam w lokalnych knajpkach i nic mi nie było...a podczas pobytów w Egipcie nawet jak bardzo uważałam na to co jem i piję to zawsze po tygodniu i tak mnie dopadało. Do zwiedzenia Ajt Bin Haddu, Zagora, Warzazat, Marakesz, Tarudant.. Przejechaliśmy doliną Draa przez gory Atlas do Zagory, żeby zobaczyć prawdziwą Saharę z wydmami jak góry Tam mogliśmy spędzić noc na skraju w pustyni w namiocie ( nie byłam na tyle odważna) lub w hotelu. Opcja wyglądała cudnie, zorganizowali nam kolację wśród świec , a potem okazało się, że w hotelu jesteśmy sami i mój mąż nie zmrużył oka przez całą noc, bo nachodziły go wizje, że zaraz wataha terrorystów nawiedzi hotel...Ale ja czułam się podczas tego pobytu bezpiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Maroko 28.03.25, 23:17 Czy ja wiem...byłam tam przejazdem. Obejrzeliśmy mury...i dalej w drogę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko 15.03.25, 13:01 bmtm napisał(a): > Nihil novi. Choć Marakesz kusi. Podobno Fez lepszy Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Maroko 14.03.25, 17:11 Nie wiem, gdzie będziesz konkretnie, ale na "moich" marokańskich lotniskach wymagane są papierowe odprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Maroko 15.03.25, 23:03 lilia.z.doliny napisała: > Nie wiem, gdzie będziesz konkretnie, ale na "moich" marokańskich lotniskach wym > agane są papierowe odprawy. Na których? Fez, Casablanca, Marrakesz? Odpowiedz Link Zgłoś
konstancja16 Re: Maroko 18.03.25, 12:00 bylam w Maroko z 10 razy, samolotem, samochodem (kilka razy wypożyczonym, a raz własnym). Raz nawet byłam motocyklem i dwa razy z malymi dziećmi (typu 2-4 lata). Ostatnio w zeszłym roku, w Fezie właśnie, jest papierowa odprawa istotnie. Jazda samochodem ok, między większymi miastami są przyzwoite autostrady, na mniejszych drogach jest mniejszy ruch i jeździ się raczej spokojnie. W górach trzeba bardziej uważać to oczywiste. Maroko ma sporo do zaoferowania turystom, historyczne miasta, góry, zamki gdzie znane filmy kręcono. Akurat Agadir wydaje mi się trochę nudny, ot zwykły kurort nadmorski bez specjalnego klimatu. Ale jak ktoś jedzie się trochę wygrzać to spoko. Jest bezpiecznie (chociaż europejski turysta może się czuć trochę oszołomiony na początku). Specjalne szczepienia nie są potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
stara_baba78 Re: Maroko 18.03.25, 12:26 Nie szczepiłam się, ale ja nigdy nie korzystam z zalecanych szczepień, więc raczej przykładem nie świecę. Znam jedynie okolice Marakeszu i czułam się normalnie, bezpiecznie. Samochodem jeździło się okay. Zdarzyło się kilka razy, że mieliśmy problem z płatnością kartą. Najbardziej wkurzają namolni sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś