Dodaj do ulubionych

krytykowanie ubrania

03.01.25, 14:00
Mam 52 lata i kolezanke ,ktora krytykuje moj styl ubierania .Ostatnio przerzucila sie na buty. Zawsze robi to tak z zaskoczenia ,ze nie wiem co odpowiedziec .Ostatnio bylismy u niej na kolacji przed nowym rokiem . Gora spotkala sie z jej aprobata ( chyba) bo nic nie powiedziala , buty nie.Nadmienie ,ze od 2 lat nosze wkladki ortopedyczne dosyc grube wiec znalezc odpowiedni rodzaj buta do tych wkladek to koszmar. Same wkladki kosztuja mnie 200 euro ( raz na 1,5 roku) plus prawidlowo dobrane buty ok 150 .Musze je zmieniac czesto bo nie moga byc schodzone . Mam wiec do wyboru niewielka ilosc butow ( zwyczajnie nie da sie znalezc albo sa jak dla osiemdziesieciolatki) .Czasami na wyjscia nosze normalne buty ale tez staram sie, zeby byly wygodne i nie niweczyly efektow wkladki.U kolezanki mialam trzewiki ecco . No I sie zaczelo : przymierz moje ,lepiej by pasowaly , jak myslicie wedlug was skracaja noge ( wciagajac do rozmowy innych ) i tak w tym stylu.Nadmienie ,ze kolezanka wie o moich problemach ,sama ma inne zwiazane ze stopami ale ma wywalone chyba ( nosi szpilki , ktorych nie powinna kostka jej nie trzyma ).No I zawsze jestem zla ,ze nie potrafie odpowiednio zareagowac . Jedyne co powiedzialam to, ze mam tak dlugie nogi ,ze nawet jak mi troche skroci butami to nic nie szkodzi. Zawsze sie hamuje bo ja jestem u niej gosciem albo ona u mnie i glupio mi psuc nastroj innym ( zazwyczaj jestesmy 4 pary w tym samym skladzie) . Czasami zdumiewa mnie bo wysyla mi linki butow ( tanich) mowiac ,ze nawet za male pieniadze mozna cos kupic szykownego . Cholera mnie bierze bo wydaje krocie na buty a ta wysyla mi link do szpilek za 20 euro ( mam pelna szafe szpilek ,ktorych juz pewnie nie zaloze) .Jak sie obronic aby nie byc niemila ale tez nie miec kaca ,ze sie nie zareagowalo
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 15:49
      Powiedz jej "Tereso, przestań się koncentrować na moich butach"

PS
      Widzisz juz ten wątek?
    • alpepe Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 16:01
      Powiedz jej, że dziękujesz bardzo za pomoc, jednak nie skorzystasz, więc ma już nie poruszać tego tematu w odniesieniu do twoich ubrań, butów, biżuterii, włosów, okularów itp. Raz, dobitnie. Jak nie posłucha, to riposta wujka Staszka.
    • ikonieckropka Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 16:04
      Przymierz jej buty, po czym powiedz, oj, zapomniałam, że mam grzybicę, ale chyba nie zakładasz tych butów nigdy na gołą stopę, prawda? big_grin
    • anorektycznazdzira Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 16:44
      Normalnie, coś w stylu "Euzebio, kolejny raz krytykujesz moje buty i usiłujesz namówić na inne chociaż wiesz, że mam medyczne wskazania, żeby nosić takie. Czy mogłybyśmy już wreszcie dać spokój tematowi moich butów?"
    • bezmiesny_jez Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 17:03
      Poślij jej ciętą ripostę wujka Staszka i przestań do niej chodzić na kolacje.
    • gr.uu Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 17:32
      W takich sytuacjach mówi się wprost: słuchaj, to co robisz jest niekulturalne, w złym tonie i narusza moje granice. Nie życzę sobie więcej uwag na temat mojego ubioru.
    • tania.dorada Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 17:44
      Spakuj te szpilki których już nie założysz w eleganckie pudełko, dołącz do nich karteczkę z podziękowaniem za uroczy wieczór i z nadzieją, że szpilki się spodobają i wyślij umyślnym.
    • bene_gesserit Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 18:11
      Bez świadków, kiedy jeszcze/już nie będzie innych gości, powiedz (krótko!), Żeby przestała i co ci to robi. Coś w rodzaju Jeleni, twoje uwagi nr mojego stroju robią mi przykrość. Proszę, żeby się od nich powstrzymala.

Bez wydawania się w dyskusję czy dywagacje, że ona to dla twojego dobra czy coś w tym rodzaju. Na jakiekolwiek jej próby wyjaśnienia odpowiadaj miło, ale stanowczo "nie chce, żebyś poruszała ten temat "
    • berdebul Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 18:34
      Jesteś w wieku, w którym można mieć wy…bane.
      “Zyziu, ja Twoich butów/ubran nie komentuje” jeżeli chcesz być miła. Oraz masz całą gamę opcji, jeżeli chcesz być niemiła. W tym urwanie jej łba i naplucie w szyję. tongue_out

• chatgris01 Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 18:46
      Aż sprawdziłam datę, był już kiedyś taki wątek.
    • imponderabilia20 Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 19:26
      "Zmień płyte. Nudna jestes''.
      • bene_gesserit Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 20:07
        O,ozna też nie asertywnie uprzedzić atak, atakując samej wcześniej.

To oczywiście niegodne i granie w jej grę, ale może być skuteczne. Jest szansa, że zajrzy.
    • pepsi.only Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 21:25
      Niestety, skoro prosiłaś, by powstrzymała się od tych uwag, a nadal nie dociera nic do tej kobiety, to wystosuj ripostę wujka Staszka- wtedy dotrze. Na pewno.

https://scontent.flcj1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/472221102_996903225817346_136088229326780444_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=127cfc&_nc_ohc=QpG7qc9VQBEQ7kNvgH1YHci&_nc_oc=AdjW0srvtyra3ryT_gWa1B9KwqBrXx_H-uaWI5xF1jC8wzHaGVNBPWmeqHV-7diYgdE&_nc_zt=23&_nc_ht=scontent.flcj1-1.fna&_nc_gid=AIhxm5anGXhIKwkea24lQhV&oh=00_AYBD5DBNDyzGTguB9-Ky8WB5oFR-gOcUfw7yNKU5hk-XhQ&oe=677E26AF
    • mikams75 Re: krytykowanie ubrania 03.01.25, 22:23
      Podejrzewam, ze masz sklonnosci do tlumaczenia sie i dyskutowania a to ja zacheca.
      A tu trzeba uciac w zalazku prostymi slowami:
      - nie szkodzi, ze ci sie nie podoba, ja takie lubie
      - moje ciuchy, moja sprawa
      - strasznie ci zalezy na krytykowaniu mnie szczegolnie przy innych
      - od nowego roku przyjmuje wylacznie komplementy
      - strasznie czepialska sie zrobilas
      - juz kilkanascie razy skrytykowalas moje buty/ubranie. Wystarczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka