Dodaj do ulubionych

endometrioza prawie 4 cm

07.01.25, 17:09
Ja nie mam, ale bliska mi osoba. No i się martwię sad
Lekarze różnie, jedni właściwie looz w gaciach, obserwujmy, inni "Jezusmaria-co-tak-długo, tniemy"
Macie jakąś wiedzę i doświadczenie w temacie?
Musiałam coś doradzić, powiedziałam, że trzeba to ogarnąć zabiegowo, bo na moją wiedzę tak faktycznie jest, ale się stresuję.

Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 17:41
      Ale co to znaczy "endometrioza 4 cm"?
      Endometrioza skutkuje zrostami, mogą być ulokowane w różnych miejscach, mogą być torbiele (tzw czekoladowe).
      Jako stara posiadaczka endometriozy, mogę powiedzieć, że 1) im szybciej się to świństwo leczy tym lepiej, 2) mało jest lekarzy-operatorów, którzy potrafią się tym zająć, 3) dużo zależy od tego czy pacjentka chciałaby zajść w ciążę czy nie. Nie bardzo rozumiem podejścia czekać/obserwować jeśli przy okazji usuwania torbieli (bo zakładam, że o tym mowa) można byłoby pousuwać ogniska endometriozy i przywrócić komfort życia.
      Jeśli wchodzi w grę Warszawa, to hucznie polecam dr Siekierskiego - teraz operuje chyba tylko w szpitalu Medicover, to super spec od endometriozy.
      • anorektycznazdzira Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 22:01
        Nie znam się wystarczająco, więc mam trochę problem ze zrozumieniem, ale wygląda, że torbiele czekoladowe są na obu jajnikach. Usuwać chce specjalistyczny oddział szpitala klinicznego w mieście wojewódzkim- wg. mojego rozeznania robią takie rzeczy na tyle często, żeby mieć rzeczywiście doświadczenie w temacie. Gwarancji nie ma oczywiście sad
        Pacjentka sama nie wie czy ma plany rozrodcze, ale jest na tyle młoda, że należałoby przyjąć roboczo, że ma.
        Ona z tym chodziła i razem z lekarką "obserwowała" naprawdę długo, co jest w sumie dobrą wiadomością, bo gdyby to był rak jajnika, to byłoby już po pogrzebie uncertain W każdym razie wreszcie zmieniła lekarza i ten jej kazał zasuwać na laparoskopię. W szpitalu było podobnie, obejrzeli i orzekli, że to trzeba szybko.
        • swinka-morska Re: endometrioza prawie 4 cm 10.01.25, 15:15
          anorektycznazdzira napisała:

> Ona z tym chodziła i razem z lekarką "obserwowała" naprawdę długo,

Scyzoryk się otwiera w kieszeni.
          Niech zgadnę - "obserwowała" zaawansowany objaw endometriozy, po drodze (zapewne latami) cierpiąc z powodu choroby na wściekłe bóle podczas miesiączki, bolesne współżycie, problemy gastryczne wywołane zrostami itd.???
          • mirabelkag Re: endometrioza prawie 4 cm 10.01.25, 16:16
            A może wcale nie cierpiała, tak jak ja. Pomimo rozpoznania endometriozy nie miałam żadnych wymienionych przez ciebie dolegliwości.
    • ekstereso Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 17:48
      Z moich analiz i zbierania danych operacja najlepsza.
    • berdebul Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 17:52
      Bardzo „lubię” ten luz w gaciach, wraz z komentarzami „taka pani uroda”, oraz „poprosi pani w aptece i coś dadzą na xyz”, oraz „no okres musi boleć”.

Jakie miasto, może podpowiemy specjalistę od Endo, bo ich nie ma zbyt wielu. sad
      • anorektycznazdzira Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 18:16
        Wrocław

mamy już kogoś poleconego, ale porady zawsze najmilej widziane! smile
        • arabelax Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 18:30
          Ja chodzilam do Pochwalowskiego.
          Usuwał mi też torbiel endomatrialna i zrosty.
          • anorektycznazdzira Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 21:54
            dzięki!
            • arabelax Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 22:05
              robilam prywatnie w Medfeminie.
    • trzebasiebawic Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 20:19
      Nie rzucać monetą czy usuwać, czy obserwować. Ani jedno ani drugie nie jest dobrym pomysłem na już, teraz, zaraz. A obserwowanie jest wręcz absurdalny pomyslem.

W pierwszej kolejności należy ustalić rozległość zmian. W tym celu należy się umówić się do specjalisty od endometriozy, który wykona eksperckie usg z oczyszczeniem jelit lub bez w zależności od tego jaki to specjalista. Można, a czasem nawet trzeba posilić się mri w protokole endometriozy.
      I na tej podstawie należy podejmować decyzję o operacji lub leczeniu farmakologicznym z uwzględnieniem planów macierzyńskich. Tylko i wyłącznie w tej kolejności.
      Żadnej laparoskopii, czy laparotomii w ciemno i żadnego lekarza, który nic nie widzi nic poza torbielą i deklaruje że jak wejdzie do brzucha to zobaczy cały świat.

Torbiel endometrialna rzadko kiedy jest początkowym etapem choroby. Zazwyczaj to oznaka zaawansowanej endometriozy, gdzie nacieki endometrialne i zrosty są już w różnych innych miejscach i podczas operacji powinno się usunąć wszystkie ogniska widoczne w eksperckim usg i ewentualnym mri.
      Inna droga to proszenie się o szybki nawrót, a nawet pogorszenie. Operator powinien się na tym znać, więc rozważnie należy go wybrać. Wiem o czym mówię.

W zależności od rozległości zmian i planów rozrodczych znajomej są trzy drogi:
      A) leczenie farmakologiczne, głównie dienogestem
      B) zabieg z usunięciem wszystkich ognisk endometriozy - uwaga na Amh - rozważnie zabezpieczenia płodności.
      C) skleroterapia torbieli endometrialnej - nie dla wszystkich.

B i C może i tak wymagać leczenia famakologicznego

Niezależnie od wyboru zmiana nawyków żywieniowych, dieta, fizjoterapia, suplementacja wskazana.

+ Każde rozwiązanie wymaga diety przeciwzapalnej, fizjoterapii uroginekologicznej
      • anorektycznazdzira Re: endometrioza prawie 4 cm 07.01.25, 22:02
        dzięki!
        • sabek81 Re: endometrioza prawie 4 cm 10.01.25, 19:49
          Sama mamxendo 4 stopnia, tylko i wyłącznie specjalisci od endometriozy, nie zawracać sobie głowy zwykłymi ginekologami, strata czasu i pieniędzy, torbiele to moze byc wierzchołek góry lodowej jak w moim przypadku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka