taje Re: Radio w pracy. 21.01.25, 22:48 Nie wyobrażam sobie pracy w warunkach biurowych z włączonym radiem w pokoju niejednoosobowym. Na, nawet w jednoosobowym nigdy się nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
laluna82 Re: Radio w pracy. 21.01.25, 23:06 Zwariowałabym gdybym musiała pracować z kimś w gabinecie. Zero radia, klimy, wentylator tylko pod odpowiednim kątem. No bylby konflikt za konfliktem. I gadające baby zabijałabym z zimną krwią. Lubię pogadać dla relaksu ale to w przestrzeniach wspólnych typu ksero, sekretariat, korytarz Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Radio w pracy. 22.01.25, 01:29 Przez 40 lat w każdej pracy, a było ich trochę, było radio i to uruchamiane jako pierwsze po wejściu pierwszej osoby ale nigdy nie spotkałam się z prośbą jakiejś osoby by je wyłączyć. Zazwyczaj stanowiło tło i mi osobiście przeszkadza właśnie cisza w skupieniu się. Muzyka tonizuje wszelkie dźwięki z zewnątrz, łagodzi nagle hałasy lub dźwięki nieprzyjemne stąd lepiej się przy niej pracuje. Zazwyczaj radio było ustawiane na stację muzyczna w której rzadko nadawano jakieś wiadomości i taka która odpowiadała wszystkim osobom . Gdy pracowałam fizycznie rytm muzyki wręcz pomagał gdy była bardziej żywa a gdy pracowałam umysłowo bez problemu mogłam się wyłączyć tym bardziej że nigdy nie było nastawione na pełen regulator a tym bardziej by przeszkadzało w rozmowie . Ot brzeczalo w tle Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Radio w pracy. 22.01.25, 01:32 Ps. W sylwestra, gdy zaczynają strzelać petardy i sztuczne ognie oprócz opuszenia rolet zewnętrznych puszczam głośniej muzykę lub telewizor co wygłusza dźwięki z zewnątrz i zwierzaki nie potrzebują środków uspokajających, nie wpadają w panikę Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Radio w pracy. 22.01.25, 10:25 Muzyka, audycje czy reklamy przeszkadzają mi się skupić. Przez większość pracy zawodowej miałam swój pokój więc mogłam ustawiać wszystko tak jak mi wygodnie czyli brak muzyki i klima na grzanie. W Holandii króluje open space i dodatkowo do wspólnego użycia „ ciche” pomieszczenia, nie ma szans na własny pokój, wiec muszę się dostosować. zespół w którym pracuje to 20 osób, ale open space na którym siedzimy jest ogromy, na pewno powyżej 100 m2, biurka mają szklane szyby pomiędzy i dodatkowo każdy ma szafki, więc jeżeli koleżanka na jednym końcu słuchałaby radia to ja na drugim końcu i tak bym nic nie słyszała. Wszyscy pracują w słuchawkach, słuchają muzyki, wygłuszają odgłosy, dużo czasu spędzamy na spotkaniach, zazwyczaj na różnych więc słuchawki i nie robienie hałasu, brak głośnych rozmów to podstawa. Jeśli ktoś wpadły na pomysł słuchania radia, to grzecznie poprosiłabym o wyłączenie lub korzystanie ze słuchawek. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Radio w pracy. 22.01.25, 11:38 U mnie słucha się (po zmianie pracy jest nas 3 w pokoju), wcześniej miałam pokój tylko dla siebie i zamiast radia cały czas audiobooki były włączone Odpowiedz Link Zgłoś
amarantha Re: Radio w pracy. 22.01.25, 12:59 Udusiłabym za pomysł radia. Wszelkie "relaksujące jazzowe plumkanie" na okrągło czy "radio/tv szumiące w tle" to dla mnie przedsionek piekła, a ludzie potrzebujący ciągłego brzęczenia są męczący. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Radio w pracy. 22.01.25, 13:10 jezeli przeszkadza do usunac, poza tym są słuchawki Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Radio w pracy. 22.01.25, 13:28 Jesli chociaz jednej osobie radio przeszkadza, radio sie wylacza i juz. Ja slucham tylko jak jestem sama w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Radio w pracy. 21.04.25, 15:58 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nam zamiar porozmawiać w tej sprawie z kierownikiem. Co ciekawe jak zadałam to pytanie na forum prawnym na FB, to w 90% zostałam wyśmiana. Wg. nich powinnam się dostosować do reszty. Ale to chyba nie ematki pisały.... Odpowiedz Link Zgłoś