Dodaj do ulubionych

Do użytkowniczek garów Le Creuset

25.01.25, 09:36
Pytanie jak w tytule.
Drogą kupna nabyłam balti dish o średnicy 24 cm.
Stoi na stole w kuchni i jest śliczne.
Ale:
- myślałam że jednak będzie większe
- nie mam za bardzo koncepcji do czego go używać
- w zasadzie wszystko to samo mogę zrobić w dużym płaskim garze o średnicy 30 cm (z pokrywką)

No i tak łamię się, czy go nie zwrócić.
Macie może jakieś szczególne zastosowania do akurat tego garnka?
Obserwuj wątek
    • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 09:37
      Taki mam ten o średnicy 30 cm
      • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 12:11
        30 cm to duża średnica, 24 cm bardziej na co dzień.
        • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 13:22
          Hm, nie jak się ma do wyżywieniavnadtoletnich wszystkożerców bez dna ...
          • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:01
            Spoko, po prostu dla mnie są to garnki do innych zadań. Z niskich mam jeden, choć mniejszy, i bardzo go lubię. Dla tego fikuśnego znalazłabym inne zastosowanie.
            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:03
              No jakie???
              Padło risotto, ale jeszcze?
              • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:05
                Pisałam: ragu, curry, chilli con carne.
                • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:11
                  No tak, ale tu je robisz bez przykrycia?
                  Ja tam wszystko przykrywam (w innych lecrusetach), minimalny ogień i się pomalutku dusi.
                  Mam chyba inny styl gotowania smile
                  Muszę spróbować inaczej
                  • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:14
                    Przykrywam rosół. Jak gotuję sos a la ragù przez kilka godzin to też. Ale zwykle zależy mi na odparowaniu i wtedy bez przykrycia.
                    Bez przykrycia też pad thai.
              • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:08
                Risotto w ogóle super pomysł, dziękuję za podpowiedź!
                • thank_you Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 12:01
                  Risotto robię w tym powyższym, bo gdy posypuje je na koniec serem i dodaje masło to przykrywam pokrywką, aby od temperatury się rozpuściło smile
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 09:47
      Mam Le Creusety, ale to... właściwie nie mam pojęcia, do czego miałoby tu służyć. Jako nietypowy wok? Bo do zapiekania średnio, niespecjalnie da się to szczelnie zamknąć.
    • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 11:58
      Jest piękny, nie kupiłam, bo mam inne, które z powodzeniem go zastępują i nie mam miejsca na przechowywanie wszystkiego, co mi się podba, niestety. Ale gdyby nie te ograniczenia, to bym miała wink Używałabym do risotto, podsmażania mięsa i gotowania sosów typu ragù, curry. Generalnie przy gotowaniu nie używam pokrywek i do takich dań na 1 x ten garnek wydaje się odpowiedni.
      • princesswhitewolf Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:42
        >Generalnie przy gotowaniu nie używam pokrywek

😮
        • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 22:58
          To tego, o czym pislałam wyżej.
          Wiadomo, że do rosołu, ryżu, ragu gotowanym przez noc jak najbardziej.
    • alicia033 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 12:07
      trampkoss1 napisał(a):

> - nie mam za bardzo koncepcji do czego go używać

do wszystkiegosmile, najlepiej tego, co wymaga dłuższej obróbki cieplnej, chociaż do stir-fry też jest o.k.

> Macie może jakieś szczególne zastosowania do akurat tego garnka?

ekhm, to po prostu garnek. Zasadniczo nie ma żadnego szczególnego zastosowania, poza podstawową funkcją, przygotowania czego chcesz. Jak Cię design nie przekonuje, to go zwróć.
    • ichi51e Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 12:13
      Ja tam używam ich jako garnków po prostu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 12:46
      Oddaj. Na co ci dwa o takiej samej objętości?
      Oddaj i kup sobie inny, może będzie jeszcze ładniejszy, a na pewno bardziej przydatny.
      • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 13:20
        No nie, jeden ma średnicę 24 a drugi 30. To dwa całkiem różnej wielkości garnki.

Ten balti nie da się niczym przykryć, można go używać chyba tylko do podsmażenia czegoś.
        Kupiłam, bo mi się spodobała forma, teraz szukam zastosowania 😉
        • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:04
          Sosów pomidorowych np. nie przykrywam, curry, generalnie do sosów bym używała.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:09
            Wszelkie tzw.warzywa na patelnię można w nim zrobić i każdy obiad przygrzać, bigos zagrzać, ziemniaczki podsmażyć, pieczarki usmazyć..
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:05
          Jeden jest niższy, a drugi wyższy, więc objętość będzie podobna, ale jak szukasz powodu, żeby go jednak zostawić, to zostaw.
          Chyba jednak bardzo go chcesz, tylko rozsądek ci podpowiada, że ci nie jest potrzebny, ale czy zawsze trzeba się kierować rozsądkiem? Zostaw dla przyjemności, bo tak chcesz i już.
          • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:12
            😃
            (Podoba mi się ta odpowiedź)
            • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:19
              Bo to taki garnek dla przyjemności wink Na pewno można się bez niego obejść, ale wydaje mi się, że fancy wygada na kuchence.
              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:32
                dokladnie!
          • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:18
            W sumie to chyba najlepsza odpowiedź. Jeżeli garnek ci się podoba i czujesz, że „musisz, bo się udusisz”, to zostaw. W końcu kto ci zabroni posiadania garnka tylko dla wyglądu 😁
            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:56
              No właśnie, bo tak naprawdę, to ja wcale nie chcę go odsyłać! Jest cudny i chodził za mną już od dłuższego czasu, aż w końcu go trafiłam na promocji.
              Tylko teraz kombinuję, jakby go jak najczęściej używać.
              (Jestem tu jednak groszku ograniczona ilościami jedzenia, jakie przygotowuję. Jak dla pułku wojska)
              • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 15:00
                Troszku, nie groszku. To pewnie przez grochówkę. Wojskowąsmile
              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 15:03
                w zyciu bym tego cuda nie odeslala smile on ma w sobie 'cos'i tyle tongue_out

ja od pierwszego wejrzenia sie w nim zakochalam ale coz, bedzie to milosc niespelniona, chyba, ze kiedys ktoz zarzadzajacy krusetem w chile tez sie zakocha w balti wink

identyczny zryw serca mialam przy oblongu, na tyle duzy, ze gotowa bylam kupic za pelna cene smile ale szybko sie trafil w promocji, uwielbiam w nim gotowac smile
                mam w kolorze czeresniowym
                • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 15:12
                  Tak, ten też jest na mojej liście 😍. Czekam na promocję i w międzyczasie pocieszam się takim płaskim tylko okrągłym jak wklejalam wyzej ( tzw. gourmet).
                  Jeszcze też szukam gęsiarki w rozmiarze 33 albo 35 albo nawet 40, bo mam 31 i jest za mała...
                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 15:32
                    u mnie od tego plaskiego gourmeta wszystko sie zaczelo 🤣 mam w czeresni i tez 30cm, bo innych rozmiarow nie bylo, dla nas to duzy rozmiar ale robie wszelkie zapiekanki a te z reguly na dwa dni sa i lososia z zielonymi warzywami albo pieczonymi pyrami i fasole ala ges wink

gesiarke
                    www.lecreuset.pl/pl_PL/p/owalna-brytfanna-zeliwo/CI1178.html?
                    w rozmiarze 40cm tongue_out oddalam, jak zobaczylam jej rozmiar na zywo tongue_out (mam problem z okresleniem przestrzennym rozmiaru jak kupuje online) i do piekarnika ledwo sie miescila, w koncu w pormocji trafilam na rozmiar 27 ale byl tylko w kolorze volcanico - ktory lubie tak srednio ale co poradzic ( ogolnie mam mieszanke kolorow - Andance wyznaje tylko czeresniowa czerwien tongue_out)

jak na nasze 3 osobowe gospodarstwo to czasami ten zeliwny zlom jest za duzy rozmiarowo a i wybor nikczemny, w najwiekszej kokocie 28cm gotuje rosol i robie twarog (wychodzi duzo lepszy niz ze stalowego)
                    24 jest do zup a najczesciej uzywam 22 i 20 (chleb wypiekam) i pyry gotuje tongue_out
                    marmite 26cm (bo 24 nie bylo) do wszelkich sosow i frytek a ze skileta wychodza najlepsze placki ziemniaczane tongue_out

i niezmiennie polecam krusetowe blaszki i foremki do pieczenia, nie maja konkurencji, wymienialam caly park cukierniczy i ciagle dokupuje, wlasnie w wyprzedazy niektore ktorych nie mam, sa w 60% obnizce
                    i szpatuly maja fajne i podkladki i kawiarke i i imbryk tongue_out
                    • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 22:14
                      Napisz o plackach pls. Mam małego skilleta, jakiś taki zaniedbany biedak w szufladzie głównie leży.
                      • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 22:24
                        ale co tu pisac o plackach ? 😉 smaze jak na zwyklej patelni, na oleju, ale wreszcie wychodza chrupkie i dosmazone, do smazenia wszelkich ' kotletow' , smazonych pyrow, tylko wiadomo, bez tluszczu sie nie da 😝
    • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:15
      Wygląda jak idealny gar do postawienia na tandoorze. Generalnie możesz w nim gotować, co tylko chcesz, w końcu to przecież garnek. Ja jednak mam tak, że dla mnie garnek musi być z pokrywką. Niekoniecznie musi być ona w komplecie, ale w razie potrzeby ma dać się przykryć, więc tego bym nie kupiła, choć wygląda bardzo fajnie.
    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:31
      cholernie mi sie 'od zawsze' podoba i gdyby byl u mnie dostepny to bym go sobie kupila z czystek kolekcjonerskiej przyjemnosci smile

frytki bym smazyla tongue_out wszelkie 'chinsczyzny', smazyla konfitury a przede wszystkim oko by cieszyl wink i koniecznie w kolorze rhone by musial byc ! no ale sad

mam wlasnie podobny dylemat, na obecnej letniej wyprzedazy jest patelnia do nalesnikow, klasyczna, z zeliwna raczka,ale nalesniki robie rzadko a i po doswidczeniach ze skilletami, smazenie nalesnikow na czarnej emalii bedzie wyzwaniem, ale mysle

natomiast z wlasnie z przyjemnosci kolekcjonera i fanaberii mam czajnik model zen w czeresni, ktorego nie uzywamy, cieszy oko i czeka na westfalke tongue_out
      • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:31
        * czystej
      • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:40
        A ja sobie sprawiłam taką patelnię do naleśników i nie umiem jej używać. Za Chiny ludowe nie potrafię rozprowadzić ciasta tym drewienkiem po całej patelni i wychodzą mi naleśniki dziwnych kształtów albo po prostu wlewam ciasto w powstałe „dziury” 🤦🏼‍♀️. W związku z tym patelni nie używam. Leży w szufladzie.
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 14:45
          drewnienko uzylam raz i nigdy wiecej tongue_out

jedyna patelnia z powloka byc moze teflonowa, jaka sie ostala to wlasnie do nalesnikow, tefal, ale ten kruset kusi, pewnie kupie, przymierze sie i jak sie nie polubimy to oddam
          • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:07
            Dobrze wiedzieć, że nie jestem sama, bo już myślałam, że jestem jakaś wybrakowana. Jak by powiedział mój mąż - jestem niekompatybilna z tym drewienkiem 😄

Moja patelnia jest kupiona pod wpływem impulsu w Aldi, więc droga nie była. Może jeszcze nauczę się ją używać.
            • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:39
              moze nie umiemy sie tym poslugiwac? wiesz, jak to baby od garow tongue_out

rolka do nalesnikow byla w zestawie z ta drewniana lopatka, ktora sprawdza sie swietnie
              • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:42
                Taka łopatka bardzo by mi się przydała, nie tylko do naleśników, ale nigdzie nie mogę znaleźć. Można to kupić bez patelni?
                • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:53
                  pewnie, ja mam taka
                  allegro.pl/oferta/lopatka-nalesnikow-szpatulka-drewniana-przewracania-omletow-kuchenna-duza-13656202358?
                  • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 18:01
                    Ta z allegro wydaje się szeroka. Mnie jest potrzebna jak najwęższa no i u mnie nie ma allegro. Musiałabym zamawiać do Polski. Teoretycznie to nie problem, ale ja tak nie lubię, bo najczęściej zwyczajnie zapominam zamówić odpowiednio wcześniej, żeby doszło, jak pojedziemy. Niby mogłabym zamówić kiedykolwiek i nich czeka, ale wtedy tracę możliwość odesłania, więc zamawiam tak tylko rzeczy wypróbowane.
                    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 18:58
                      na amazonie poszukaj ?
                    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 19:04
                      amazon, np

www.amazon.com/HEMOTON-Spreader-Convenient-Beechwood-Construction/dp/B09R6R8NYY/
                      • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 19:48
                        Ja to potrzebuję do czegoś zupełnie innego. Niedawno kupiłam sobie patelenkę z wgłębieniami, taką do jajek czy pancaków. Fajna jest, ale właśnie brakuje mi czegoś cienkiego do przekręcania i wyjmowania zawartości z tych wgłębień. Póki co patrzyłam stacjonarnie, ale dzięki za link, popatrzę na amazonie.
                        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 19:58
                          zobacz przy okazji szptulki/lyzki/lopatki fiskars, mam od nich bardzo cienkie szczype kuchenne, takie

www.fiskars.pl/produkty/kuchnia/ranges/functional-form/Szczypce-Functional-Form-1027303

moze maja podobna szpatulke i jeszcze w cukierniczym wiltonie bym szukala, mam dwie male szpatulki, chyba by pasowaly

www.amazon.com/Non-Food-Items-Navy-Silicone-Spatula/dp/B00HSODTUO?
                          • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 20:06
                            Dzięki, popatrzę. Dla mnie idealne byłoby coś o szerokości mniej więcej noża stołowego. Niestety takie wąziutkie szpatułki znalazłam tylko cukiernicze ze stali, więc na tej patelni używać ich za bardzo nie mogę. Musi być coś, co mi nie podrapie powłoki.
                            • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 20:09
                              cukiernicze silikonowe tez takie sa tylko trudno znalezc 'markowke'
                              te granatowe wiltona sa szerokosci mniej wiecej noza i dlugosci tez
                              • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 21:37
                                Jeszcze nie bardzo miałam czas się porządnie rozejrzeć. Patelnię użyłam póki co raz i w trakcie stwierdziłam, że taka wąska łopatka byłaby idealna.
                                • mikams75 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 23:21
                                  www.doitgarden.ch/de/p/674546600000/joseph-joseph-duo-pfannenwender
                                  • mikams75 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 23:22
                                    www.jelmoli-shop.ch/p/AKLBB1743121513?sku=8334224483-0-1743121513
                                    • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 02:45
                                      Ta z Jelonki może by się nadała, bo jest tylko 3,3 cm szeroka. Wolałabym coś z zaokrąglonym lub nawet nieco szpiczastym końcem, nie tak prosto zakończoną, ale szerokość nie jest zła. Jeszcze zbyt intensywnie nie szukałam, ale jestem wdzięczna za wszystkie podpowiedzi, dzięki!
                                  • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 02:42
                                    Ta jest bardzo szeroka, jak na moje potrzeby. W opisie jest szerokość 6 cm, a ja potrzebuję czegoś o szerokości mniej więcej noża stołowego.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 02:18
          Ale dlaczego nie używasz patelni? Drewienko jest do bani, ale czemu patelnia?
          Też mi kiedyś z jakąś patelnią przyszło takie drewienko i się długo zastanawiałam do czego toto ma służyć. W końcu mi internet powiedział.
          Nie próbowałam nawet tego używać, bo po co, skoro naleśnik się idealnie rozpływa sam pod wpływem kołysania patelnią? Po co sobie zadawać trud rozprowadzania drewienkiem?? Łopatki do odwracania też nie używam, bo szybciej i łatwiej obrócić naleśnik podrzucając i jest gwarancja, że się go nie rozerwie.
          • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 02:49
            Patelnia jest bardzo ciężka, żeliwna i nie jest łatwo nią manewrować tak, żeby rozprowadzić ciasto, bo ma bardzo niskie brzegi, jak to patelnia do naleśników. Zanim zdążę rozprowadzić ciasto, to ono już mi zastyga i powstają dziury, które uzupełniam wlewając ciasto w te dziury. No ogólnie jakoś mi ta patelnia nie leży. Może kupiłam sobie za dużą albo nie wiem co.

Łopatki szukam nie do naleśników tylko do zupełnie innych celów. Potrzebna mi jak najcieńsza do patelni z wgłębieniami.
            • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 04:25
              kupilam tego kruseta i foremki 😀 zobacze jak bedzie lezec w rece i czy sie dogadamy, oddac zawsze moge
            • mikams75 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 22:22
              no wlasnie dla mnie patelnia do nalesnikow musi byc lekka, zeby nia manewrowac. Mam jakas lekka tania i niby badziewna, plytka i uzywa sie jej bdb. Kupilam jakos tak spontanicznie, bo nigdy nie mialam i nie bylam pewna, czy mi taka plytka podpasuje, ale to swietna sprawa i mimo taniosci po latach ma sie swietnie a jak corka ma napad na nalesniki, to patelnia ciagle jest w ruchu.
              Ciezka patelnia do nalesnikow to dla mnie jakas sprzecznosc.
              • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 22:48
                Właśnie chyba ten ciężar mi najbardziej przeszkadza. W sklepie niby nie wydawała mi się jakaś ciężka no i miałam wizję rozprowadzania ciasta tym drewienkiem. W praktyce drewienkiem nie umiem, a ciężka patelnia jest nieporęczna. W sumie tylko raz ją użyłam do tej pory. Póki co leży w szufladzie. Może zrobię jeszcze jedno podejście albo oddam komuś chętnemu.
                • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 23:23
                  ja sie wlasnie podszkalam teoretycznie z drewienka 😉

patelnia wreszcie dojechala i jutro pierwsza proba
                • mikams75 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 21:40
                  moze na youtubie sie znajda jakies filmiki instruktazowe jak uzywac drewienka, mnie by pewnie tez nie wyszlo bez cwiczenia.
                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 21:43
                    sa i wlasnie sie doszkalalam, stad wiem, ze ciasto rzadkie i drewnienko moczone w goracej/ cieplej wodzie, wyczucie jeszcze, bo jak za mocno to rozciera za bardzo
              • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 10:58
                Mam tak samo, musił być lekka i wygodna i z nieprzywierającą powłoką bo nie lubię używać dużo tłuszczu do smażenia naleśników. Jak przeprowadziłam się do domu to okazało się że stare patelnie nie działają dobrze na indukcji, więc kupiłam 2 patelnie naleśnikowe Tefala i jestem zadowolona. Jako że jest nas 2 to czasem smażę 10 naleśników, więc patelnia jest regularnie używana i ważne żeby było łatwo i szybko.
                • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 15:05
                  wazy 2.1kg, (staub jest ciezszy) bez wiekszego problemu moge nia manewrowac, wiadomo, ze nie przez caly dzien ale 10-12 nalesnikow nie bedzie problemem, a jak drewnienko opanuje to juz w ogole

a jesli stwierdze, ze nie, nie, to sobie bedzie wisiec czerwona strona do swiata i cieszyc oko tongue_out

kurier sie tlumaczyl, ze musial miec dostarczenie do 14stej wiec oznaczyl jako dostarczone, bo do 14stej by do nas nie zdazyl
                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 16:46
                    w nowej foremce (wielkanocne jajka smile) majac pod reka ciasto na chleb tostowy upieklam mini buleczki smile
      • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 09:43
        Powtórzę: tę patelnię i woka odradzają sprzedawcy - maniacy LC.
        Patelni nie podniesiesz, żeby rozprowadzić ciasto,.a operowanie tym drewienkiem jest wkurzające. Bardzo ciężko uzyskać cienkie naleśniki jak na Tefalu.
        • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 09:48
          Którego woka?
          • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 09:58
            Dizajnerko - cudo.
            • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 10:02
              Bo LC generalnie jest śliczny.
            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 10:32
              No właśnie, cudo, to co z nim nie tak?
              • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 11:52
                Ciężki bardzo. Zwykły wok daje duzo lepsze efekty.
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 13:15
          alez ja to wiem, jednak musze sie sama przekonac 😛
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 21:44
          to cos nie tak ze sprzedawcami, nalesniki wyszly cieniutkie
      • berdebul Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 12:56
        I jak? Też na nią patrzę już dłuższą chwilę, ale czekam na opinie eksperta suspicious
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 21:43
          pytasz o patelnie?

opisalam co i jak, dla mnie super 😀
    • srubokretka Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 15:19
      Brzydal do smazenia jedynie. Moje garnki musza miec finkcje przykrywania. Tutaj widac to problem. Ja bym oddala.
    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 17:41
    • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 19:51
      Jestem zakochana w kształcie tego garnka, ale ciągle się waham bo nie wiem do czego miałby mi służyć, pewnie postawiłabym na kuchence jako ozdobę. Chyba zerknę czy nie ma go gdzieś na wyprzedaży 🫣
      On jak nazwa wskazuje jest do przygotowania balti czyli dań w rodzaju curry, a ja rzadko takie rzeczy gotuję. Chociaż jak kupię garnek to będę miała motywację 🤔 jak kupiłam garnek do ryżu (też jest śliczny) to dużo częściej jadamy ryż.
      Mąż się ostatnio prawie obraził, bo dzwonił i mówię mu że tęsknię za domem, on myślał że chodzi o niego, a mi chodziło o kuchenkę, gary i kiciusia 😂
      • misiamama Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 21:11
        jest na wyprzedaży zimowej. jak dla mnie, idealny do sosów, bo tam przecież chodzi o odparowywanie, a z patelni mi pryska na zewnątrz czego nie lubię.
        • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 25.01.25, 21:33
          Na wyprzedaży zimowej w LC jest tylko ten 20 cm.
          Ten większy (24cn) jest w pełnej cenie.
          Lepsze przeceny są na Zalando lounge.
          Tylko wiadomo, trzeba trafić
          • misiamama Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 10:08
            Ale Andace chce ten garnek ze względu na kształt, do ozdoby i ewentualnego wykorzystania smile to chyba 20 cm też będzie OK?
            • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 10:56
              Faktycznie, u mnie w NL w sklepie firmowym też jest tylko 20 cm na wyprzedaży, ale znalazłam i 24 cm na wyprzedaży, nie mam zupełnie wyobraźni przestrzennej co do rozmiaru garnków, muszę sprawdzić czy jest gdzieś w Warszawie sklep stacjonarny, żeby to zobaczyć na żywo.
              • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 11:50
                20 cm używam tylko do ryżu. To mały garnek, dla 1 osoby. 24 cm to już normalny rozmiar.
                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 22:58
                  Mam patelnię (a raczej patelenkę) 20 cm i faktycznie jakbym chciała w tym gotować większą porcję to będzie za małe. Zamówiłam 24 cm, po co ja wchodziłam w ten wątek 🙄
                  Ganek do ryżu od LC jest spokojnie na 4 porcje ryżu, mimo że jest mały.
                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 23:06
                    nawet mi nie mow!

patelnia do nalesnikow i 6 ! blaszek 🙃 dwie mini ' mufin', dwie do ' jajeczek' i dwie wzorki bozonarodzeniowe, po dwie, bo na jedna szkoda grzac piekarnik 😎 ' mufinowe' potrzebowalam do babeczek i tartaletek, mam tylko pojedyncze, jeszcze mamuska mi przyslala i juz mocno zuzyte a skoro na te foremki bylo60%...

niestety zarysowalam (plastikowa! szpatulka) jedna blache do ciastek, nie zdjelam jeszcze cieplych amaretti i troche przywarly 😤 ale na te akurat obnizki nie bylo, na keksowke dluga tez nie
                    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 23:26
                      oczywiscie kompletnie nie mam juz miejsca, ze te patelnie gdzies upchac, mige tylko powiesic
                      • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 23:55
                        Też czaję się na blachę do muffinek i też potrzebuję 2 bo mam piekarnik 90 cm 🫣 i pieczenie jednej to bez sensu. W sumie optymalnie byłoby kupić 4.
                        Na razie zorganizowałam stojak z rzeczami kuchennymi w pomieszczeniu technicznym (takim z pompą ciepła i innymi urządzeniami), tyle że to piętro wyżej niż kuchnia. pisałam też do stolarza, żeby mi dorobił półkę do szafki bo nie mam gdzie garnków i patelni trzymać.
                        Na razie używam piekarnika do przechowywania, ale to jest upierdliwe bo trzeba wszystko wyjmować jak używam piekarnika 🙄

Mimo że mam dużą kuchnię i dużo miejsca do przechowywania, to w dolnych szafkach są same szuflady i LC tam nie włożę, mam tylko 1 szafkę z półkami i stwierdziłam że zamiast 2 zrobię 4 niskie półki i więcej się zmieści.

Już wiem że robiąc projekt kuchni w mieszkaniu w PL muszę zaplanować miejsce na gary, szuflady sa super ale nie na żeliwny złom 🙄

Ciekawi mnie jak będzie się sprawdzać ta do naleśników, ale na szczęście nie planuje jej kupować, bo mam 3 nowe Tefala.
                        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:19
                          to takie mini mufiny tongue_out
                          www.lecreuset.pl/pl_PL/p/forma-na-12-mini-muffinow/MB460043.html?
                          a takie jajeczka
                          www.lecreuset.pl/pl_PL/p/forma-na-12-babeczek--wielkanoc/MB46021.html
                          bozonarodzeniowych nie znalazlam, chyba wykupilam stan magazynowy, powyzszych tez tongue_out

na patelnie to mnie wspoldomownik w koncu skusil wink obiecal, ze jak sie wkurze na waleczek to bedzie smazyl te nalesniki tongue_out

mam obiecana specjalne szafe, plytka, w nowej kuchni... teraz tylko dwie polki w szafie, ale szerokie i glebokie, co jest niewgodne
                          mniejsze patelnie wisza na solidnym karniszu od zazdrosek wiec jak hak wytrzyma...
                        • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:20
                          Ja bym to sprawdziła. Szuflada szufladzie nierówna, i może by dały radę, bo to najwygodniejsza forma przechowywania. Ja mam szuflady 60 i w jednej z nich trzymam że dwa żelastwa, w pozostałych dwóch inne rzeczy. Nic się z tą szufladą nie dzieje. Mam też szuflady 90 i tu bym się wahala.
                          Trzeba porozmawiać ze stolarzem od kuchni, bo to moim zdaniem kwestia technologii i ceny. Żadne tam prowadnice po taniości.
                          System szuflad też jest istotny. Najdroższy jest chyba blum, ale myślę, cruisery zasługująsmile
                          • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:21
                            Crusety, oczywiście
                            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:29
                              No i właśnie sprawdziłem, że takie szuflady (a w zasadzie prowadnice tych szuflad) mogą udźwignąć od 30 do 60 kg, w zależności od modelu. To na kilka garów wystarczy.
                              Także, śmiało.
                              Postaw wyzwanie panu stolarzowi 😉
                              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:43
                                prowadnice to jedno, jeszcze dno musi byc wzmocnione bo jak z jakiejs cienkiej melanimy to nie da rady
                          • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:37
                            ale do szuflady trzeba sie schylac tongue_out no wiem, martwe ciagi i tak dalej ale wole jak cos co uzywam czesto jest na wysokosci latwej do manipulowania, dlatego tez zmywarke mam niemal na wysoksoci blatu tongue_out

najglebsza szuflade mam zawalona foremkami a najwezsza szafke blaszkami tongue_out
                            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:45
                              O tych szufladach to raczej w kontekście andance, bo ona jest na etapie planowania.
                              Hm, no dużo masz tych blaszek, faktycznie😁.
                              A to racja, moje najczęściej używane LC stoją po prostu na blacie. Jest miejsce to stoją. I zdobią 😛. Reszta poupychane po szufladach i szafkach
                              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:00
                                wiem, ze nie do mnie, tylko zwracam uwage na dno smile
                              • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:12
                                U mnie zazwyczaj 2-3 gary stoją na kuchence, mam 90 cm więc jest miejsce a przy okazji świetna ozdoba kuchni 😊
                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:15
                                  To była „świąteczna” dekoracja kuchni 🤣
                              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:16
                                wymienilam caly park cukierniczy 😄 niektore z PL sciagalam
                          • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:43
                            Systemy do szuflad mam z Peka, w tym system w szafce narożnej. Niby system narożny powinien wystarczyć na 25 kg na półkę, ale od garnków się główna rura konstrukcyjna zaczęła wyginać - zgłosiłam reklamację i czekam na odpowiedź (szafki mam na 95 cm wysokości i nie wiem czy to nie od tego wyporność konstrukcji jest mniejsza).
                            Szuflady mam albo małe (czyli 30, 40 i 50 cm), o różnych wysokościach i cargo albo 100 cm, i wchodzi mi wtedy 1 garnek do 1 szuflady 🙄 a do 100 cm trochę się boję je wsadzić.
                            Kolejną kuchnię będę projektować pod garnki 😂 bo robiąc obecną nie przypuszczałam że będę tyle gotować i piec.
                            • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:48
                              Oj, system narożny to (według mnie) ZUO.
                              Ja bym tego unikała w cholerę jak robisz nową kuchnię.
                              No ale wiadomo, czasem nie ma wyjścia.
                              Cargo na gary niepraktyczne, źle się to wyjmuje
                              • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:58
                                A popatrz, tu masz szufladę PEKA, przykladową, udźwig 70 kg
                                peka.pl/produkt/50.5026.01/nova-pro-scala-szuflada-h-250-l-500-70-kg-biala?lang=pl
                                (500 to głębokość (w mm), szerokość jest dowolna, czyli np. twoja 100 cm.
                                Ja bym tam za eksperymentowała.
                                Znaczy, nie wiem czy masz akurat tą, bo jest kilka typów, ale to sobie możesz sprawdzić
                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:05
                                  Moje szuflady na pewno nie są tak wzmacniane, ale to świetna wiadomość że są takie z dużym udźwigiem, bo już się pogodziłam z tym że do LC muszą być półki. Bardzo dziękuję ☺️
                              • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:03
                                Cargo mam wąskie na butelki, obecna kuchnia ma 2 lata, ale jak była projektowana prawie 4 lata temu to miałam 3 garnki LC i 2 stały na kuchence jako ozdoba.
                                I nie miałam żadnych akcesoriów do pieczenia (poza 1 blaszka i forma do tarty).
                                A teraz mam blachy, blaszki, keksówki, formy do pieczenia bagietek i 2 formy do babek (te akurat nie z LC, są świetne tyle że też wściekłe ciężkie).
                                I kolekcję naczyń do zapiekania, misek i mis do ciasta wyrabiania i wyrastania ciasta i robot planetarny. 🙄🫣🥹
                        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:25
                          aaaa, w tym podwojnym zestawie - rondele z patelenka pieklam chleb, akurat kokota 20cm byla zajeta a na 24 bylo za malo ciasta (mniejsze chleby pieke ostatnio w ramach redukcji kalorii wink), wyszedl idealny, wiec jak by co to masz opcje mniejszego gara zeby Ci chleb nie wybuchal 🤣🤣
                          • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:33
                            W sensie, że ja?
                            Ja chleby piekę żytnie na zakwasie, i one niestety najlepiej wychodzą mi w węgierskich foremkach keksowkach.
                            W crusecie jakoś nie bardzo, ale może za szybko się poddalam
                            • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:41
                              nie, Andance, wypieka tak jak ja, na suchym zakwasie z drozdzami wiec gary sie sprawdzaja

ale probowalas w krusetowych keksowkach? pierwsz to tostowy, troche za mocno wyrosl, wspoldomownik odpowiedzialny za wlozenie do piekarnika troche sie zagapil a innej foty nie mam tongue_out
                              • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:48
                                No próbowałam, bo nie mam. Jeszcze..😉
                                Ale takie coś bym chciała:
                                • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 02:19
                                  Za duze combo 😄
                                  w obecnej kuchni nie bardzo bylo jak szalec z kuchenka, na wyspie ledwo zmiescila sie 5 palnikowa plyta gazowa a pod spodem typowy piekarnik ale, w nowej ( niewiadomokiedy bo maestrzy....) mam ochote na taka

lofra.pl/produkt/zestaw-lofra-kuchnia-gazowa-dolcevita-120-quattroporte-nero-matt-rnm126smfetmft-2

i musowo musi byc westfalka na drewno, moze byc taka, zlota a skromna 😄
                                  www.bosca.cl/cocinas/cocinas-a-lena/hergom-l-07-ch
                                  do krusetow w sam raz 😝

nie umiem fot na komorce wklejac 🙈
                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 14:22
                                    Też mam włoska ale Ilve. www.ilve.com/en/p09w/
                                    Zanim kupiłam zrobiłam konkretny risercz: mogę Wam zaoszczędzić kasy ☺️ rozmawiałam z przedstawicielami paru firm, znajomym kucharzem i gotującym właścicielem przedstawiciela 2 firm na NL.
                                    Po pierwsze te kuchenki z tym niewielkim grillem nap górze to taki bajer, bardzo nieużyteczny bo jest za mało miejsca i grzałki górne się łatwo brudzą a nie da się tego łatwo wyczyścić i potem to dymi (a my mamy czujniki).
                                    Po drugie żeby dwu częściowa kuchenka miała sens, musi być co najmniej 120 cm, przy mniejszych są dwa małe piekarniki, jeden nadaje się na różen i mało co wchodzi (bo faktyczną szerokość jest 30 cm), drugi jest standardowej wielkości (a nawet i mniejszy bo ok 50 cm), więc niby wielka kuchenka a miejsca wcale nie jest więcej.
                                    W efekcie w obu linkowanych modelach są po 3 małe piekarniki i szuflada, wygląda super, ale praktyczność średnia.
                                    Chaciałam Le Canche, ale w NL czas oczekiwania był 22-26 tygodni.
                                    Zależało mi też na nowoczesnym wyglądzie i temperaturze 300 st i stąd Ilve, bo oni mają i nowoczesne i klasyczne modele.
                                    Więc najlepiej 2 piekarnikowa i 120 cm, a jeżeli węższa to 1 piekarnik, wygląda mniej instagramowo ale jest praktyczniej ☺️
                                    Czy kupiłabym ponownie taką drogą kuchenkę? Tak, bo jest super. Tyle że do mieszkania w Wawie raczej klasyczny model.
                                    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 15:48
                                      dzieki za risercz 😘 tylko ja musze sie dostosowac do tego co jest na rynku lokalnym dostepne a to co bym chciala i co wypada najlepiej tongue_out lajf wink juz przywyklam

w poprzedniej chalupie kupilam 90cm (na sklepowe raty wink) jakas lokalna produkcje, z gazowym piekarnikiem, gdzyz
                                      -nie bylo tyle kasy zeby szalec (tak mielismy taki czas, ze trzeba bylo kazde peso przed wydaniem ogladac)
                                      -dom byl wynajmowany, kuchnia byla wyposazona ale akurat kuchenka to byl obraz nedzy i rozpaczy, wlasciciel zgodzil sie na wymiane i rozliczenie w czynszu ale tylko za najtansza typowke wiec kuchenka i tak musiala by zostac przy wyprowadzce

i po krotkim uzywaniu wiedzialam, ze tylko 90cm albo wiecej smile

w obecnym domu nie bardzo bylo jak szalec, w wyspie byla zamontowana jakas nikczemnie mala plyta gazowa teki, alez to bylo meczace, przy kupnie piekarnika gorenje na gazowa plyte 70cm byla chyba 70% obnizka, to juz nie szukalam dalej (czarne szklo) ale i tak zamontowanie tych 70cm to bylo wyzwanie z osadzeniem jej w drewnianym blacie wyspy, teka miala zupelnie inny wymiar i z jednej strony trzeba bylo 'zaslonic' dziure a z drugiej 'wyrzezbic' tongue_out, na szczescie wspoldomownik lubi takie drewniane roboty, ma narzedzia wiec przy wtorze soczystej polskiej mowy jakas rzezba powstala wink i te 70cm to jest maks co moglo byc na wyspie

za to teraz moge poszalec w ramach tego co bedzie dostepne tongue_out
                                      • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 16:10
                                        O, dzięki. To widzę że tu jest podobnie jak z dwudrzwiową lodówką side by side ( po jednej stronie zamrażalnik, po drugiej chłodziarka). Niby wielka, a blacha z ciastem się nie mieści!
                                        No dobrze, to mi troszku zmienia koncepcję. Do przemyślenia!
                                        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 18:04
                                          dlatego po ogladnieciu sidebyside na zywca w sklepie, poszukalam dwoch osobnych szaf - osobno lodowka-osobno zamrazarka. bosch. bardzo polecam takie rozwiazanie
                                        • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 19:41
                                          Dokładnie tak, wielka kuchenka a w środku smutek. Te podwójne czy potrójne drzwi wyglądają dużo fajniej, kuchenka wizualnie też jest „lżejsza” i oryginalniejsza niż takie 90 czy 100 cm pojedynczego piekarnika. Jak planowałam kuchnię w domu to nie planowałam piec, więc i tak chciałam kupić taką z 2 piekarnikami, ale praktyczny Holenderski mąż mi nie dał i teraz bardzo się cieszę. A płytę 90 cm polecam, jak urządzałam mieszkanie w Warszawie ponad 20 lat temu to takich bajerow nie było, indukcja kosztowała majątek, a teraz nie wyobrażam sobie płyty 60 cm.

Lodówkę polecam tzw French door, mam o szerokości 100 czy 110 cm i jestem zachwycona. Też się nachodziłam i naoglądałam lodówek i wszystkie side by side były niby duże, a w środku mniejsze niż standardowe lodówki.
                                          • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 19:49
                                            To się podepnę z pytaniem. Pewnie niedługo czeka mnie wymiana lodówko-zamrażarki. W obecnej w części zamrażalnika mam m.in. niziutką szufladkę na pojemniki z kostkami lodu, taką ze 3-5 cm wysokości. Odpowiada mi to rozwiązanie, ale przy pobieżnym oglądaniu lodówek żadna tego nie ma. Może Wam rzuciło się w oczy?
                                            • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:07
                                              Sprawdź lodówki Haier, Euro AGD ma ich spory wybór do obejrzenia na żywo, ja mam ich model french door (czyli zamrażalnik to 2 szuflady na dole i podwójne drzwi do lodówki) i górna szuflada zamrażarnika jest podzielona na pół i w każdej połowie są 2 szuflady - 2 niskie i 2 głębokie.
                                              • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:23
                                                Dzięki (nigdy nie słyszałam o tej firmie)
                                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:32
                                                  Zanim nie zaczęłam oglądać lodówek w sklepach, też o nich nie słyszałam. Chciałam Siemensa lub Boscha ewentualnie Samsunga, ale żadna z tych firm nie miała w ofercie modelu french door. To jest chińska firma, jeden z największych chińskich producentów AGD, lodówki mają bardzo dobre opinie, mam już 3 lata i jestem bardzo zadowolona. Miałam jeden problem bo przepaliła się lampka, ale mimo że po gwarancji to serwis przyjechał i wymienił cały moduł świecący i to za darmo.

Mam starszą wersje tego modelu (moja jest szersza):
                                                  www.euro.com.pl/lodowki,_Haier,d4.bhtml
                                                  • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:46
                                                    Dzięki!! Mam pierwszą do obejrzenia na zywo - ma niską szufladkę i można ustawić temperaturę w szufladach

www.euro.com.pl/lodowki/haier-3-drzwiowa-htw5618dnpt-pelny-no-frost-185cm-szuflada-z-kontrola-wilgotnosci.bhtml
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:52
                                                    Super, nawet nie widziałam że można ustawić inną temperaturę w szufladach! Dziękuję za informację, przyda się na przyszłość.
                                          • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 19:53
                                            french door ogladalam, no i nie, nie bylam do konca przekonana do rozplanowania szczegolnie zamrazarki, w szafie boscha mam (ja balaganiarka) porzadek tylko dlatego, ze jest 7 szuflad i kazda ma swoje przeznaczenia, podobnie lodowka, na szerokich i glebokich polkach mialabym ciagly rozpizdziaj tongue_out
                                            blaszki do chlodzenie ciasta wchodza, do zamrazarki tace do mrozenie i wizualnie tez bardziej mi podoba

to jeszcze organizacja przeprowadzkowa smile widac te nedzny rozmiar plyty teki tongue_out
                                            • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:26
                                              Uwielbiam jak wszystko jest zorganizowane, wszystko jest w podpisanych pojemnikach w lodówce i ta lodówka którą wybrałam ma właśnie sporo zorganizowanej przestrzeni, 2 szuflady z możliwością ustawienia wilgotności, 1 duża a płytka na warzywa, zamrażarka w 2 komorach ma w sumie 6 szuflad. I w lodówce co jest bardzo nietypowe, szuflady są na metalowych prowadnicach, pakujemy 5-6 kg sera i wszystko świetnie się używa.
                                              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:28
                                                nie twierdze, ze nie smile dla mnie lepszym rozwiazaniem sa dwie szafy
                                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:35
                                                  My zanim znaleźliśmy ten model to też rozważaliśmy 2 oddzielne szafy, Samsung mial taki model ze można było dowolnie konfigurować, łącznie z kolorem drzwi.
                                                  Mam też mniej miejsca, bo mieszkam w szeregowcu, a nie w domu, mały kraj i mało miejsca.
                                                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:39
                                                    paradoksalnie na moich kuchennych metrach french nie bylby wygodny przez wyspe
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:45
                                                    U mnie jak widać na zdjęciu lodówka stoi samotnie w kącie przy oknie i drzwiach do kuchni, to było jedyne miejsce gdzie mogliśmy postawić lodówkę, bo mam otwartą plan piętra. Tyle że na szczęście najpierw jest kuchnia, potem część jadalna a potem salon, więc kuchnia nie jest częścią salonu, tylko nie ma między nią a salonem ściany.
                                                    I mam półwysep, na wyspę nie było miejsca.
                                                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:53
                                                    to moje to w sumie nawet nie wyspa, tylko dlugi blat z drewna avocado, ktore maestro zepsul litrami lakieru 😤 po montazu plyty a bylo takie cudne sad

robi za stol, pod spod wstawilam biala komode (sypialniana tongue_out bo takie jako jednyne byly w sam raz na glebokosc i wysokosc) i mam szuflady na przyprawy, cukiernicze dodatki, apteczke itp
                                                    po drugie stronie jest wieksze okno i ciag szafek z szufladami i blat, czasami musze krokow nabic zeby ten wyspoblat obejsc tongue_out
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 21:27
                                                    Faktycznie, blat wyspy zupełnie zmienił kolor 😳 u mnie jest monochromatycznie, jasny szary z ciemnym szarym i dlatego gary są czerwone 😁 po jednej stronię półwyspu są szuflady a od strony części jadalnianej są półki na książki kucharskie, półwysep jest dość szeroki.
                                                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 21:39
                                                    poplakalam sie nad tym blatem jak zobaczylam i poczulam te lepkosc lakieru 😤😤 nie bardzo byla/ jest mozliwosc szlifowania tego - koty by zwariowaly, wiec na tyle na ile sie dalo potraktowalam to rozpuszczalnikiem i szpachelka 🤦‍♀️
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 11:37
                                                    Bardzo lubię takie naturalne drewno, może być barwione ale żadnych lakierów (zwłaszcza w połysku). Co prawda w domu poza blatem stołu w jadalni nie mam nic drewnianego, ale chcieliśmy dom monochromatyczny.
                                                    Za to w polskim mieszkaniu planuję głównie drewno, już się nie mogę doczekać. Mam nawet wybrany stół i krzesła do jadalni, mimo że nie mam jeszcze projektu (pani architekt się ucieszy 🫣).
                                                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 14:57
                                                    akurat w domu jest sporo drewna, na zewn i wewn, w koncu patagonia zobowiazuje smile
                                                    czesc domu zewn jest wylozna klepka chiloanska, jedna sciana to okno w drewniach belkach, w sypialni mam fajna belke na suficie, czesc livingu/korytarza na gorze, sciany przy schodach i mojej sypialni to tez drewno, to nas ujelo tym domu
                                                  • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 18:32
                                                    Nie wiem jakie krzesła wybrałas, ale polecam ci przyjrzeć się modelowi Bent-A z Radomska (dębowe). Są przewygodne i do tego piękne i świetnie wykonane.
                                                    W połączeniu z dębowym stołem, wygladają obłędnie. Mam stół z dębu nie lakierowanego tylko olejowanego, jest cudownie satynowo-aksamitny w dotyku.
                                                    Po jakimś pół roku, zarówno krzesła jak i stół lekko zmieniły kolor od słońca (stoją w bardzo nasłonecznionym miejscu) i troszkę ściemniały, ale przez to wyrownała im się drobna różnica kolorystyczna
                                                  • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 18:33
                                                    Aha, mam też oryginalne odrestaurowane "Skoczki", fajnie to razem wygląda
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 21:10
                                                    Skoczki bardzo mi się podobają, oryginalne i odnowione chętnie bym wstawiła do jadalni.

Najpierw chciałam drewniane krzesła z Tona, ale potem posiedziałam na krzesłach IWC home (to polska marka od której mam sofy w pokoju gościnnym i gabinecie męża) i mają właśnie dębowe meble olejowane.

A niedawno znalazłam na holenderskim Olx ofertę 2 drewnianych dębowych foteli z lat 50-tych (za darmo) i teraz muszę je przewieźć do Polski żeby odnowić i zrobić nowa tapicerkę (mam nadzieję że moja architektka wymyśli jak to pogodzić w jednym mieszkaniu).
                                                  • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 22:38
                                                    Holenderskie znalezisko super! Też bym je przygarnęła.
                                                    Nawet nie wyglądają na bardzo zniszczone.
                                                    Krzesła i stół z IWC niby fajne, ale nie podoba mi się ten rysunek drewna, a właściwie sklejki drewnianej na siedziskach (i to, że to może być zupełnie inny wzorek na każdym egzemplarzu) i to, że nogi są toczone, wolę chyba kanciaste.
                                                    Problemem z tego typu krzesłami jest podłokietnik. Jak dokupisz ten stół do kompletu, to raczej będzie ok. Ale, jak inny, to musisz szukać stołu bez tzw. oskrzyni (na rysunku poniżej) bo ciągle będziesz walić podłokietnikiem w tę część stołu i zniszczysz jedno i drugie, i nie dosuniesz krzesła do końca do stołu.
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 22:58
                                                    Też wolałabym jednolitą strukturę drewna a nie sklejkę, ale są super wygodne. Jeżeli kupię te krzesła to ze stołem, bo ciężko będzie dobrać taki „sklejkowy wzór”.

Stół na zdjęciu piękny, taki mogłabym mieć.

Stanem foteli holenderskich byłam zaskoczona, zdjęcia były kiepskie, wyglądało to bardziej na krzesła, a okazało się porządnymi szerokimi fotelami w niezłym stanie.

Zanim coś kupię (a już zwłaszcza w Ikea) to najpierw sprawdzam lokalny olx, bo można trafić perełki lub prawie nowe rzeczy za grosze.
                                                  • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 23:20
                                                    Jak są wygodne, to wiadomo, bierz.
                                                    Ja mam takie dziwne wrażenie, że większość tych mebli na stronie IWC (swoją drogą, ta nazwa mi się kojarzy tylko z zegarkami, czy to przypadek, czy celowy zabieg?) to meble tzw. inspirowane.
                                                    A ceny, które sobie winszują... hm, no nie wiem, chyba bym dorzuciła do Ton Merano albo Artisan Neva.
                                                    Ale najpewniej bym poszukała jakichś staroci do renowacji 😉
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 13:02
                                                    Teraz trudno o meble nie inspirowane, np cała nowa kolekcja Radomska to kopia krzeseł Ton.

To nie jest tania firma, zdecydowanie nie standard Agata meble, ma produkcję całkowicie w Polsce, robią meble tylko na zamówienie i są świetnej jakości. Bardzo kompetentna obsługa i w salonie i posprzedażowa.

Mam od nich 2 sofy, z systemem włoskim, są super wygodne i bardzo dobrze wykonane - dostarczone do Holandii z wniesieniem i montażem. Moim zdaniem jakość sof jest lepsza droższego Sits. Planuje kupić i sofę i łóżko do mieszkania od nich.

Ich krzesła drewniane (testowałam 2 modele) są dużo wygodniejsze i lepiej wykończone niż Ton.
                                                  • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 13:41
                                                    Tak, zgadza się, oprócz chyba modelu Bent-A, który jest inspirowany modelem Skoczek, który był produkowany w latach 70-tych (?) przez... Radomsko smile.
                                                    (nawiasem mówiąc Skoczek jest tez pewnie ściągnięty z jakiegoś skandynawskiego modelu ).
                                                    I ja nie mówię że IWC to tania firma, tylko że akurat te krzesła od nich jakoś tak średnio mi się podobają, przynajmniej ze zdjęć. Może na żywo to drewno lepiej wygląda.
                                                    Ale też musisz brać element ryzyka pod uwagę - jeśli każde krzesło robią na zamówienie, to może być różnie - w sensie każdy kawałek drewna/sklejki może wyglądać inaczej. Przy sofach nie ma takiego problemu, jest właściwie całkowita powtarzalność faktury i wzoru.
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 14:05
                                                    Myślę że oni dokładnie wzorowali się na tym krześle Artisan, tam też jest sklejka w różnych odcieniach drewna.
                                                    To mi akurat nie przeszkadza, wolę takie niż jednolity kolor. Nawet parkiet mam 2 gatunek, żeby drewno nie było jednolite.
                                                  • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 21:34
                                                    a ja dalej nawet nie wiem czy chcę tapicerowane czy nie. W dodatku od czasu covida jak boomerang wraca do mnie pomysł różnych krzeseł "kawiarnianych"
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 13:11
                                                    Faktycznie Artisan Neva sa identyczne, muszę poszukać ich w NL, może będą dostępne w jakimś outlecie lub na wyprzedaży.
                                                    W Holandii sporo droższych firm można kupić dużo taniej, np mam meble i lampy od Eihholtz i u nas są bardzo drogie, a firma ma 2 razy w roku wyprzedaż fabryczna i wszystko jest -50 -70%.
                                                    Vitara ma też wielką wyprzedaż raz w roku plus lokalny olx można kupić firmowe meble i dodatki za ułamek ceny.
                                                  • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 23:06
                                                    ten komplet mi sie podoba, by pasowal do naszego drewna w domu
                                                  • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 20:29
                                                    Fajne krzesło, niestety chyba nam nie pasuje, a też szukam. Mają być super, super wygodne, chętnie z podłokietnikami ale jednoczesnie 'lekkie"

Z tym, że jestem wykonczona półrocznym podstawowym remontem (wymiana okien, podłogi, organizacja przechowywania, w tym książek, stołu i miejsc do pracy, kuchni i jednej łazienki-została jeszcze druga)

Po chorowitym rozpoczeciu roku opadła mi wena. Chciałabym wymienić krzesła i lampy górne. I nawet nie chce mi się szukać. Może wiosną poczuję energię.
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 21:39
                                                    Rozumiem bo ja po wykańczaniu domu (które nie było stresujące ale czasochłonne) od 2 lat odkładam remont mieszkania, bo nie mam weny i siły.
                                                    Moim zdaniem, lampy i krzesła są najtrudniejsze, jest za duży wybór a jednak nic ńie pasuje.

mimo że miałam projekt domu, to okazało się że proponowane krzesła i te które się nam podobają, nie są wygodne, bo mąż ma 195 cm wzrostu i oparcie było dużo za niskie.

Co mogę polecić to w wolny dzień przejechanie się po sklepach i siadanie na krzesłach, architektka dała nam listę sklepów i spędzaliśmy czas siedząc na wszystkich krzesłach w kolejnych sklepach.

W końcu kupiliśmy te które uznaliśmy za najwygodniejsze, mimo że były różowo-łososiowe. Znalazłam tapicera i po zmieniliśmy tkaninę. Nie ma opcji żeby mi się spodobały online, a na żywo są świetne i bardzo wygodne.
                                                  • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 21:45
                                                    O to na pewno - tzn wysiadywanie krzeseł w sklepach stacjonarnych, nic prosto z netu.

A lampy sufitowe chciałabym mięc z takim systemem, żeby można je było ściągnąć na dół, żeby wymienić żarówkę, a potem wracają do góry (same? jakimś wichajstrem,systemem?) Widziałam tylko jedną (czyli jest dowód na to, że istnieją) ale nie podobała mi się specjalnie.
                                              • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:32
                                                W następnej też chciałabym regulowaną temperaturę dla różnych półek. Ciekawe czy uda mi się znaleźc taką spełniającą wszystkie wymagania (nie szukam wielkiej, takiej przeciętnej)
                                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:33
                                                  Temperaturę mam taką samą ale mogę w szufladach ustawić różny poziom wilgotności, w zależności co chcemy tam trzymać.
                                                  • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:36
                                                    to źle zrozumiałam. Muszę się zacząc rozglądać zanim nam padnie , zeby w pospiechu nie kupić jakiegos chłamu
                                                  • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:42
                                                    Jak masz gdzieś w okolicy duże EuroAGD to wybierz się i zobacz różne firmy i opcje, mi tak było najłatwiej podjąć decyzję, jak pooglądałam co jest w środku.
                                                    Markę Haier polecam, są dobrze zrobione, ciche i pojemne.
                                              • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 11:14
                                                Ha, to ja mam odwrotnie smile.
                                                Każdą nową lodówkę ogałacam ze wszelkich tego typu udogodnień - szufladki, drabinki, pojemniki na jaka, pudełeczka, stojaczki na butelki - wszystko won. Zostają same gołe półki, dopiero wtedy uznaje, że lodówka nadaje się do przechowywania.
                                                Najchętniej kupiłabym taką łysą, ale nie ma smile
                                                • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 11:31
                                                  Pojemniki mam swoje tzn zaplanowałam lodówkę i kupiłam odpowiednie pojemniki. Jest część lodówki bez organizatorów ale niewielka, ale mam tylko 3 półki.

Nie znoszę pojemników na jajka w takiego luźnego kawałka plastiku z dziurami.
                                                  Szuflad w formie koszy/pojemników luzem też nie lubię, doceniłam w obecnej lodówce „normalne” szuflady na prowadnicach.

Ale ja lubię organizować, ale też mieć prawie wszystko pochowane, sama projektowałam pralnię, wg rozmiaru koszy i pojemników do przechowywania 🫣
                                                • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 28.01.25, 20:34
                                                  Pojemniki na jajka to piewrsza rzecz (i jedyna chyba), którą wyrzucam. Reszta to zwykłe półki i szuflady
                                      • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 18:05
                                        * a nie to co bym chciala
                                      • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 19:59
                                        W Holandii wbrew pozorom wybór jest dość ograniczony, więc też czasem nie było opcji, jedyną zaleta że mogłam to co chciałam przywieźć z Polski, do Ciebie jest za daleko.

Chcieliśmy zmywarkę o szerokości 45 cm, był jeden najprostszy model (sprawdzałam Boscha i Siemensa), w Polsce było chyba 10 z obu firm.
                                        Wanna, umywalki, krany czy nawet farby kupowałam w Polsce lub od producenta, gres w największym rozmiarze jest 30x30, sporadycznie można trafić 60x60. Fugi i silikon łazienkowy jest w kolorze białym, szarym, czarnym i brązowym.
                                        Produktu takiego jak nasze gotowe gładzie gipsowe w sklepach nie ma, nie mówiąc o tym że nie ma żadnych międzynarodowych sieci supermarketów budowlanych. Jak za PRL, ale nikomu to nie przeszkadza 😂

Ale że kraj bogatszy to sporo produktów „luksusowych” jest taniej niż w PL, kuchenka kosztowała mnie z dostawą i montażem 4500 euro (dostaliśmy 10% upustu, pewnie żebyśmy już nie przychodzili i nie dyskutowali czy 2 piekarniki czy 1), w PL tego typu kuchenki są dużo droższe.

Gary LC też są w Holandii tańsze, KitchenAid w promocji kosztuje połowę tego co w Polsce, więc jak będę remontować warszawskie mieszkanie, to pewnie będę wozić znowu graty pomiędzy krajami.
                                        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 20:14
                                          do nas to tylko kontener zaladowany dobrem wszelakim by sie tylko sprawdzil ale komuuu byy siee chcialoo tongue_out
                                          pewnie na mnie by spadla 'przyjemnosc' lotu do PL, wybierania, umawiania, koordynowania zaladunku, itp, nieeee, po moim trupie, toj a juz wole wybierac z tego co jest i czasami sobie ponarzekac tongue_out

drobiazgi typu krany do kuchni czy lazienki ogarnelam mamuska, ale to bylo przed cenowym pocztowym wariactwem pandemicznym, przy ekonomicznych paczkach to i pewnie teraz LC by mi kolezanka tez slala tongue_out

a obnizki na niektore rzeczy, chocby wlasnie LC czy KA czy inne narzedzia bywaja zadziwiajace
                                          wspoldomonicy sprawili sobie mini loaders Avant, w pelnym wypasie z klima i mnostwem koncowek, typu wozek widlowy, kosiara, wiadra wszelakie i inne, za cena sporo nisza niz w europie i np z naszymi smokami tak samo, taniej niz w stanach tongue_out
                            • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:55
                              Chleby na żytnim zakwasie (na mące pszennej chlebowej 750, żytniej chlebowej 720 lub mieszanej 720/750 z 2000) też piekłam w okrągłych LC, bardzo dobre wychodziły, ale mąż nie przepada za żytnim chlebem, więc piekę wg przepisu Mysiulka (czyli mieszany drożdżowy na zakwasie), tylko dokładam świeży zakwas zamiast suszonego.
                              • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:57
                                fakt, dodajesz swiezy zakwas
                            • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:59
                              na moim koncu swiata, zakwas nigdy mi nie wyszedl, w koncu sie poddalam, bo ilez mozna mąke wywalac 😤
                              a i ciezkie zytnie chleby nam nie sluza, mieszam rozne mąki, ostatnio kupilam swietna mieszanke caputo a suchy zakwas pszenyy caputy i zytni biozentrale dobrze sie sprawdza
                              • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 01:10
                                Pamiętam miałam ten sam problem, ale kupiłam na allegro i w końcu się udało. Na początku robiłam na suchym a potem zaczęłam testować ten świeży i też dobrze wychodzi.
                                Też mieszam mąki, tzn poolish robię na żytniej lub pełnoziarnistej, a reszta to mieszam chlebową pszenną z caputo i mi smakuje i mąż zadowolony 😀
                          • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:33
                            No tak, idealny, aż szkoda ukroić...
                  • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:15
                    Nie wyraziłam się precyzyjnie. Do ryżu 20 cm jest idealny (dla kilku osób), za mały jest do zup, sosów, potrawek etc. dla więcej niż 1 - 2 osoby.
                    • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 00:47
                      Nie wiem jaką średnicę ma ten do ryżu, ale on jest wysoki, więc pewnie w nim akurat zupa dla kilku osób też by się zmieściła (chociaż nie próbowałam, gotuję w nim tylko ryż).
                      Ten balti jest dość płytki, więc faktycznie w 20 cm dużo nie zrobię, ale jest śliczny,
    • bi_scotti Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 03:40
      trampkoss1 napisał(a):

> Macie może jakieś szczególne zastosowania do akurat tego garnka?

Ja nie kuchara (everybody knows wink) no ale jak musze to gotuje & podobny garnek (Staub - jestem "cheap" gdy chodzi o kuchenne nabytki) uzywam do chili, feijoada, bouillabaisse etc. Bon appetite wink Cheers.
      • kropkaa Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 09:39
        Staub to poziom cenowy LC, żadne to cheap wybory wink
        • bi_scotti Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 14:35
          kropkaa napisała:

> Staub to poziom cenowy LC, żadne to cheap wybory wink

For the record: mamy siec pt. Kitchen Stuff & w niej Staub bywa na bardzo przyjemnych przecenach, LC almost never; jesli przeceny na LC to w Zwilling stores ale to nie ta skala obnizek, co w Kitchen Stuff smile Ja z Amazon nie korzystam just because. Cheers.
      • misiamama Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 10:11
        wyszukałam w google co to feijoada i cóż ja widzę? Tzw. feijoada completa składa się z krewetek, fasoli oraz suszonego mięsa, wędzonych kiełbasek, ozorów, wieprzowych uszu i nóg, goździków, liści laurowych, pieprzu, czosnku i cebuli.
        Chyba się nie skuszę...
        • bi_scotti Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 14:38
          misiamama napisała:

> Chyba się nie skuszę...

Ale ja nie zapraszalam, no worries wink Just example, co kto gotuje w ramach tzw. dan jednogarnkowych, do ktorych naczynie z poczatku watku jest (IMHO) very good. Pomysl o gumbo, leczo etc. Milego dnia. Cheers.
        • mikams75 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 22:36
          wbrew pozorom to jest bardzo smaczne, choc ja faktycznie z gara nie wylawialam co bardziej podejrzanych kawalkow miesa. A w wersji europejskiej to juz w ogole jest bez ekstrawagancji - rozne miesa jak do bigosu plus fasola i przyprawy.
    • stara-a-naiwna Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 07:35
      taki garnek - na gulasz albo na jakieś bitki
      moze rosotto

zakładając, ze da radę dopasowac pokrywkę....

ps. miałam czajnik z le cruset - sama przed soba strwierdziłąm, że nie był art swojej ceny
      teraz mam inny o połowę tańszy (i wcale nie był ciągle z tych tanich) i nie ustępuje jakością i trwałością
      • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 13:08
        nie, to jest garnek do potraw nie wymagajacych pokrywki, takich jak np na video, ktore zalaczylam i nie masz dopasowywac pokrywki
        do gotowania z pokrywka sa inne gary LC, ktore Trampkoss ma i uzywa

LC, jak i wiele innych firm, gra na emocjach i uczuciach, jak przekonujesz sie do marki, z jakis powodow, to dokupisz kolejna rzecz i kolejna, czasami malo przydatna ale we wlasnym odczuciu ladna, ale jest 'piorun sycylijski' i tyle

mam w ten sposob wlasnie czajnik, bo ksztalt i kolor mi sie podoba, kupujac wiedzialam, ze bedzie tylko cieszyl oko w kuchni, a w uzyciu codziennym i tak jest szklany elektryczny

brytfanke prostokatna bez pokrywy kupilam wylacznie do lazanii ( czasami robie w niej baklawe) to tez bylo malo racjonalne, co poradzisz

i ten gar tez bym kupila, gdyby u mnie byl dostepny, chocby dlatego, ze szalenie podoba mi sie jego ksztalt a w kolorz np rhone bylby dla mnie po prostu ladnym przedmiotem, tak jak czajnik

i zwaz, ze zadna w tym watku nie szuka czegos co bedzie o polowe tansze, nie ustepujace jakoscia i trwaloscia, gdyz nie o to tutaj chodzi 🙃
        • srubokretka Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 16:12
          > gra na emocjach i uczuciach, jak przekonujesz sie do marki, z jakis powodow, to dokupisz kolejna rzecz i >kolejna, czasami malo przydatna ale we wlasnym odczuciu ladna, ale jest 'piorun sycylijski'

Mam podobnie. Moje garnki maja byc rozowe i dziwacznych ksztaltach, np serca lub kwiatka. Kupilam czajnik w komplecie na gaz, a uzywam tylko elektrycznego. Ten rozowy na gaz stal rok, az w koncu doczekal sie nowego przeznaczenia. Gotuje w nim np makaron smile Wygodny do odsaczania wody hehe Tesciowa, jak zobaczyla moje garnki to od razu zakupiala mi komplet . Zwyklych, szarych, ponurych grarow. Stoja w piwnicy.
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 16:22
          mialo byc
          *albo jest
        • eliszka25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 17:14
          No bo to jest tak, że jak się zakochasz, to koniec. Ja na tej zasadzie mam brytfankę z Bolesławca. Jeszcze nic w niej nie piekłam, ale jest piękna 😄
    • mocca25 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 09:56
      Ja nie użytkowniczka LC, ale bez wzgledu na producenta, moim zdaniem, lepiej mieć pokrywkę niż jej nie mieć (zwłaszcza jeżeli mamy już 'garnki" , w których możemy zrobić potrawy, które potencjalnie możemy zrobic to co w balti)

ale rozumiem, że na miłośc nie ma radysmile
      • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 26.01.25, 13:13
        ale rozumiem, że na miłośc nie ma rady i to jest wlasciwe podejscie 🤣
    • wena-suela Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 27.01.25, 15:28
      Jeżeli aż tak ci się podoba, to zastosowań jest mnóstwo. Risotta, dale, curry, pad thai, nieduże porcje ryżu smażonego albo makaronu. No i najbliżej temu naczyniu do garnka do sosów typu beszamel. Nada się też do ciasta ptysiowego.
      • wena-suela Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 13:06
        Chociaż ja bym zwróciła, bo chwilowy zachwyt przegrałby z potrzebą niezagracania i nie kupowania zbędnych przedmiotów.
    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 29.01.25, 19:12
      zaraz mnie trafi ciezka 😡🤬😤
      rano doszedl mail, ze zamowienie z kruseta jest w drodze.. ok, czyli moze w piatek dojedzie do mnie
      przed chwila mail .' twoej zamowienie zostalo dostarczone' ..zadnego telefonu, zadnego whatsappa (do nas nie jest tak latwo trafic), nic, w mailu zadnego numeru przesylki a kupic na stronie kruseta dalo sie tylko jako 'gosc' bo nie mozna bylo zalozyc konta uzytkownika, co i tak bylo sukcesem, gdyz wczesniej strona dzialala tak ze nie dalo sie jej uzywac, zwykle kupowalam u dystrybutora, ktory akurat nie mial obnizki na foremki

mailu adres niepelny, brak miejscowosci ... jesli dostarczyli pod podobny adres w santiago, to mnie jasny szlag trafi !

znowu trzeba bedzie interweniowac w 'krajowym biurze konsumentow', dzialaja na szczescie sprawnie
    • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 30.01.25, 20:01
      zeby zamknac temat zeliwnego zlomu do nalesnikow - jest super!

co wazne, patelnie trzeba dobrze nagrzac, ciasto musi byc rzadkie, cos jak swieza smietana a patyczek trzeba moczyc w wodzie, na poczatku we wrzatku, tu jeszcze musze wprawy nabrac ale przy rzadkim ciescie wszelkie niedorobki patyczek swietnie wyrownuje z ciasta na patelni, ktore sie jeszcze nie scielo

dzisiejsza wersja z kremem z orzeszkow laskowych i sosem ze swiezych jagod - ja tylko z sosem
      • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 08:44
        Krem z orzeszków laskowych? Coś w rodzaju butelki? Czy coś bardziej na bazie twarogu?
        • trampkoss1 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 08:44
          Aaaa, nutelli, nie butelki
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 12:39
          tak, cos w typie nutelli, dokladnie creametto ostrovit - wspoldomownik kupowal od importera odzywki bialkowe i suple i dolozyl te kremy do darmowej wysylki, okrutnie to to slodkie, mimo braku cukru
      • andace Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 11:28
        Wyglądają bardzo ładnie, dało się usmażyć z minimalna ilością tłuszczu?
        Ja jestem naleśnikową konserwa, muszą być z serem białym, innych nie jadam. Jak ma być rozpusta to na naleśnika daje skyr i owoce 😋
        • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 12:47
          tak, przed pierwszym maznelam pedzlem roztopionym ghee, troche ciasto przywarlo na jednym boku ale to byla wylacznie wina niewygrzanej patelni, potem szlo jak zloto, mazialam maslem co ktorys nalesnik, ale tefala tez lekko smarowalam bo lubimy aromat masla na nalesnikach

akurat ser bialy to u nas rarytas wiec to co robie schodzi jako twarozek solo a nie nadzienie 🙃 a skyr byl dopiero ' w dostawie'

duzo mi sie narobilo, bo nie wierzylam ciastu i maki dodalam a potem musialam rozrzedzac mlekiem
          • mysiulek08 Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 12:49
            sos byl bez cukru 🙂
    • gris_gris Re: Do użytkowniczek garów Le Creuset 31.01.25, 22:36
      Ja nie mam le Creusetow, ale pomyslalam o was, gdy zobaczylam taki vintage zestaw. Seria La Mama z 1972, zaprojektowana przez Enzo Mari. Piekne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka