Dodaj do ulubionych

Niemcy-praca/podatek

25.01.25, 13:19
Mam pytanie bo poprosiła mnie starsza sąsiadka ktorej pomagalam z pitami wczesniej ale trochę ciężko mi się z nimi dogadac . Syn jej chory psychicznie pracował 3 lata w Niemczech i tam w tym czasie mieszkał . Czy jest szansa ze jak tam mu za tą pracę odciągali podatek to został on tez rozliczony z niego też tak jak u nas rozlicza sie z automatu. . Czy powinien był się rozliczać tam lub w Polsce lub tam gdzieś coś zglaszac ? Można się tego jakoś dowiedzieć czy był tam rozliczany, najlepiej zdalnie bo jest po wypadku i ma problemy z poruszaniem się, języka też ni w ząb....
Obserwuj wątek
    • snakelilith Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 14:20
      Jeżeli tam pracował, to musi mieć przecież jakieś rozliczenia. A tam z całą pewnością jest wzmianka o tym, czy odciągnęli mi podatek czyli Steuer. Nawet z konkretną sumą tego podatku.
      Normalnie tak jest, ale nie wiem na jakiej zasadzie on tam pracował, bo jak był zatrudniony przez polską firmą, to możliwe, że reguły są inne i musi się rozliczać w Polsce. Ja tego nie wiem.
      A jak nie ma rozliczenia, to można zwrócić się do pracodawcy o kopię. Informacji może udzielić też Urząd Skarbowy, czyli Finanzamt w danym mieście. Większe miasta mają więcej urzędów, więc znowu się pyta pracodawcę.
      Bez znajomości języka może być jednak trudno.
      W sumie to jednak trochę dziwne, że ludzie pracują gdzieś 3 lata i nie wiedzą, czy płacą podatki.
      • slonko1335 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 19:45
        Pracował w niemieckiej firmie i nic nie rozliczał bo był orzekonany, że jest tak jak u nas i urząd rozliczy za niego (nie wiem czy tak jest w Niemczech).
        • anajustina Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 19:47
          A jaką miał klasę podatkowa? Brał Kindergeld? I czy tylko w Niemczech pracował w czasie tych trzech lat?
          • slonko1335 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 20:39
            Nie mam pojęcia, co gorsze on też nie albo tylko nie rozumie o co pytam ... nie brał kindergeldu. Tak pracował i mieszkał (mieszkanie sluzbowe) tylko w Niemczech. Wrocil pod koniec zeszłego roku i przyyszla sąsiadka zapytać co z podatkiem za 2024.
            • hrasier_2 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:14
              Do 5 lat US ma prawo ścigać. Do tego czasu przychodzi pismo o nie rozliczeniu podatku. I od tego się liczą karne odsetki. Więc mają czas. Musiałbyś w jego imieniu zadzwonić do firmy, co z rozliczeniem lub napisać. Rozumiem że jest to trudne z gościem.
    • hrasier_2 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 14:40
      Lohnsteuerkarte powinien dostać. Niezależnie czy pracował w polskiej firmie, czy niemieckiej. Tak jak Snake napisała. Do pracodawcy po pit. I rozlicza się w Polsce, także w Niemczech. W Polsce wykazuje zerowy pit jak nie pracował. Niemiecki urząd skarbowy znajdzie cię po latach z odsetkami. Nie ma takiej opcji by przegapił. Możesz wziąć upoważnienie i spytać się w polskim US.
      • anajustina Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 19:47
        Lohnsteuerkarte nie ma już chyba z kilkanaście lat.
        • hrasier_2 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:18
          Lohnsteuerbescheinigung. Fajnie, że wróciłaś Justynko.
          • hrasier_2 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:27
            Ostatnio miałem nie rozliczony podatek za rok 2022. I musiałem zrobić korektę. Kosztowało mnie to 700 euro. Ale i tak zadowolony. Bo mam spokój.
    • taki-sobie-nick Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 22:42
      Można się tego jakoś dowiedzieć czy był tam rozliczany, najlepiej zdalnie bo jest po wypadku i ma problemy z poruszaniem się, języka też ni w ząb...

To jak pracował? Dowiedzieć się można, należy napisać do instytucji, w której pracował. Ale raczej po niemiecku albo angielsku.
      • slonko1335 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:13
        Po prostu, nie potrzebował języka do tej pracy a mieszkal z innymi Polakami w zakladowym mieszkaniu. Ja pity od pracodawców dostaję elektroniczne. Mogę je i całe rozliczenie zobaczyć w eurzedzie nie wiem czy coś takiego funkcjonuje w Niemczech.
        • taki-sobie-nick Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:17
          slonko1335 napisała:

> Po prostu, nie potrzebował języka do tej pracy a mieszkal z innymi Polakami w z
          > akladowym mieszkaniu.

Aha, taki system.

Ja pity od pracodawców dostaję elektroniczne. Mogę je i
          > całe rozliczenie zobaczyć w eurzedzie nie wiem czy coś takiego funkcjonuje w Ni
          > emczech.
          >
          Ja też nie wiem. Musicie znaleźć kogoś, kto zna niemiecki/angielski.
    • sylwiastka Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:01
      Jeśli pracował na etacie i legalnie oraz nie miel innych źródeł dochodu to nie musi się rozliczać. Od pensji co miesiąc odprowadzany jest podatek dochodowy oraz składki na ubezpieczenia zdrowotne i rentowe oraz emerytalne. I to robi pracodawca. W tym przypadku nie trzeba składać zeznania podatkowego.

Natomiast wielu pracownikow takie zeznanie składa aby doliczyć koszty związane z praca oraz inne koszty obniżające kwotę do opodatkowania uzyskując zwrot podatku dochodowego. Jednak nie jest to obowiązkowe.

Jest kilka scenariuszy gdy trzeba złożyć zeznanie.
      • slonko1335 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:18
        Mam nadzieję, wszystko niby było legalnie, ....pomagaliśmy mu napisać podanie i wypełnić wnioski do tej pracy. No nic mam nadzieję, że rzeczywiście nic nie musiał robić. Na razie ma poszukać i orzygotowac wszystkie papiery może cos z tego uda mo się wywnioskować.
        • anajustina Re: Niemcy-praca/podatek 26.01.25, 02:04
          Ale nawet jeśli nie musi, to zazwyczaj się opłaca złożyć zeznanie.
      • hrasier_2 Re: Niemcy-praca/podatek 25.01.25, 23:37
        On pracował w Niemczech i powinien dostać Lohnsteuerbescheinigung.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka