Dodaj do ulubionych

Narty w Austrii pytanie

26.01.25, 20:12
Który ośrodek lepszy i dlaczego?
- Serfaus Fiss Ladis
- Zillertal
Obserwuj wątek
    • homohominilupus Re: Narty w Austrii pytanie 26.01.25, 20:17
      W Serfaus nie byłam. Zillertal jest cudowne. Wygrywa z Soelden i Flachau, a także z Madonna we Włoszech i Andorrą.
    • homohominilupus Re: Narty w Austrii pytanie 26.01.25, 20:21
      Aha, dlaczego Zillertal.
      Ogromny ośrodek, na jednym skipassu możesz jezdzc w całej dolinie, w sumie ponad 600 km tras, więc nawet w wysokim sezonie znajdziesz szerokie puste stoki. Lodowiec Hintertux. No i
      supernowoczesna infrastruktura.

Uwielbiam też samą dolinę i klimat. Śliczne miasteczka z drewnianymi domami. Czerwoną kolejkę...😍

Ed Sheeran nagrywał tam teledysk do Perfect.
      • gris_gris Re: Narty w Austrii pytanie 26.01.25, 21:02
        homohominilupus napisała:

> Aha, dlaczego Zillertal.
        > Ogromny ośrodek, na jednym skipassu możesz jezdzc w całej dolinie, w sumie pona
        > d 600 km tras, więc nawet w wysokim sezonie znajdziesz szerokie puste stoki. Lo
        > dowiec Hintertux. No i
        > supernowoczesna infrastruktura.

Brzmi podobnie do Serfaus! Ilość tras nie do przejeżdżenia. Super zorganizowana szkółka, ale to chyba wszędzie tak jest.
        >
        > Uwielbiam też samą dolinę i klimat. Śliczne miasteczka z drewnianymi domami. Cz
        > erwoną kolejkę...😍
        >
        W Serfaus tez bardzo ładnie, tylko nie wiem, że tam jest do roboty coś poza jeżdżeniem. Nie próbowałam, bo nie było czasu smile

• homohominilupus Re: Narty w Austrii pytanie 26.01.25, 22:16
          Ja am jestem zwolenniczką jazdy do upadłego jak już jestem w Alpach.

W Zillertal oprócz nart są sanki wieczorne, zwiedzanie lodowca od środka 😊, imprezownia w Mayrhofen i Innsbruck niedaleko. I oczywiście baseny termalne. Tyle.
          Po nartach zwykle juz mi się nic nie chce, ledwo mam siłę na spacer z psem.

Ale Serfaus brzmi fajnie, muszę sprawdzić.
        • gris_gris Re: Narty w Austrii pytanie 27.01.25, 11:57
          A, i jeszcze, w Serfaus jest metro smile Tzn. kolejka podziemna, za darmo, przez cala wies. W zwiazku z tym nie ma w niej samochodow, zostawia sie je na parkingu, a do wyciagu jezdzi wlasnie metrem.
    • volta2 Re: Narty w Austrii pytanie 26.01.25, 22:44
      ale ośrodka nie wybiera się na chybił trafił, tylko patrzy na to kto jedzie, w jakim terminie i jakie ma umiejętności/zapotrzebowanie.
      gdzie indziej jadą single/grupy studenckie a gdzie indziej rodziny z dziećmi. jeszcze co innego wybiorą początkujący a co innego ci, którzy byli już "wszędzie".
      co do mnie, nie byłam w żadnym, raz z moich okien było widać SFL i wyglądało bardzo fajnie, ale my pojechaliśmy na druga stonę właśnie, bo szukaliśmy małego kameralnego ośrodka na rozjeżdżenie przed feriami.
      o obu krążą wspaniałe opinie i dlatego potrzeba sobie zanalizować dane wyjściowe by wybrać bez pudła.
      • swiecaca Re: Narty w Austrii pytanie 27.01.25, 11:29
        oba mam nadzieję zaliczyć ale chyba na początek wybiorę SFL bo jest dalej, im jestem starsza tym mniej chce mi się jeździć daleko
    • gorzka.gorycz Re: Narty w Austrii pytanie 27.01.25, 12:20
      Zillertal. Ja nie jeżdżę na nartach, ale rodziną tak i co roku właśnie tam. Masa tras, wielki wybór, świetna infrastruktura.
    • barattolina Re: Narty w Austrii pytanie 27.01.25, 12:24
      SFL jest dla lepiej jeżdżących. To jest ośrodek w podobie do Ischgla, chociaż SFL reklamuje się jako rodzinny ośrodek. Jak się mieszka w dolinie, to trzeba podjechać trochę do góry po serpentynach. jest to dość męczące.

Poza tym, mam wrażenie, że bardzo dużo mają dojazdówek. Niby kilometrów sporo, ale trochę nie ma gdzie jeździć.

Ja nie lubię tego ośrodka. W Zillertalu nie byłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka