Dodaj do ulubionych

Ceny w Chorwacji

02.02.25, 11:09
Czy ceny w Chorwacji są aż tak wysokie, że potrzeba bojkotu konsumenckiego?
Tutaj artykuł z Onetu: www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/sklepy-w-chorwacji-nagle-opustoszaly-polak-zdradza-co-sie-dzieje/emq858b,07640b54

Byliśmy tam 3 lata temu (okolice Zadaru) i ceny w sklepach nie wydawały się szczególnie wysokie, poza mięsem i wędlinami.

Inna sprawa, że u nas taki konsekwentny bojkot sklepów raczej by nie przeszedł.
Obserwuj wątek
    • ewka.n Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 11:25
      mysiaapysia napisała:

> Inna sprawa, że u nas taki konsekwentny bojkot sklepów raczej by nie przeszedł.

Bo jako potomkowie chłopów pańszczyźnianych jesteśmy pogodzeni z losem oraz aby płakać i płacić. Co najwyżej ponarzekamy i tyle.
      • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 15:55
        Dzielni ludzie.
    • ursgmo Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 11:28
      W zeszlym roku byłam w Chorwacji i we Włoszech. W Chorwacji w sklepach jest zdecydowanie drożej.
    • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 11:34
      Dość dawno już nie byłam (aż mnie ciągnie znowu wink ). Ale jak pamiętam to ceny w Cro zawsze były wysokie. Polacy ciągnęli z kraju wszystko co się dało. Standardem były samochody zapakowane pod sufit, w 1/3 żarciem i lodówka akumulatorowa na środkowym siedzeniu pasażera a koło niej dzieci wink Jak otwierali bagażniki to tam były zgrzewki wody, wekowane jedzenie, puszki i przekąski. Tak w ilości na tydzień do dwóch.
      • hanusinamama Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:04
        To samo miałam pisac. Ciekawiły mnie te niskie ceny skoro zbaierane było wszystko od mąki, przez mleko cukier po makarony...
        Swoja drogą zawsze mnie fascynowały te tanie wakacje...czy ludzie doliczali to co kupili w PL aby tam sobie gotować przez 2 tygodnie
        • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:15
          Raczej nie doliczali. Bo przecież gdyby zostali w domu to też by jedli. Więc zabierali ze sobą wszystko to co by zjedli w domu wink Ale też niektórzy brali zgrzewki piwa. A potem pili na plaży wink
          • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 19:20
            Trochę racji mieli. Jeszcze kilka lat temu Chorwacja to była piwna pustynia z koncernowymi sikaczami, które kosztowały równowartość 4-5 zł za puszkę w czteropaku. Jeśli ktoś jechał większym samochodem nic nie stało na przeszkodzie aby wziąć trochę piwa (lepszego) z Polski. Małe piwo na plaży to obecnie 4-5 euro.
            • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:38
              Ja tam piwa nie piję więc mnie nie interesowała cena. Jeździliśmy z dziećmi więc i inny alkohol nie był grany...
              • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:43
                ?
                • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 03.02.25, 09:37
                  Po prostu nie zwracaliśmy na ceny alkoholu uwagi...
    • afro.ninja Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 15:42
      Byłam w ostatnie wakacje. Nad morzem jest bardzo drogo. Drożej niż w Polsce. Najbardziej dzikie ceny miały piekarnie. Tutaj to już wolna amerykanka. Nawet o tym takie prześmiewcze rolki nagrywają i ludzie w komentarzach pisza, ze chorwackie piekarnie sa specyficzne. Moim zdaniem, tubylcy musieli mieć zniżki, albo nie robili tam zakupów. Ludzi w sklepach turystycznych było ogrom!
      Odwiedziłam też supermarket w środku Chorwacji i tam też były bardxo wysokie ceny. A serio myślałam, że przyoszczędzę i kupię taniej oliwę. Tam nie było turystów, więc w sklepach w sumie pustki.

Poza tym jedzenie w Chorwacji jest bardzo przeciętne. Knajpy byly zawalone turystami, ja miałam kilka.podejsc i rozczarowanie. Za 4 dania, płaciłam około 400 zlotych. Przydrożna knajpa, żadne luksusy.
      • eva_evka Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:09
        Dodatkowo, poza owocami morza, jedzenie maja bardzo słabe.
        • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:16
          No nie wiem. Jak ogląda Makłowicza z jego posiadłości, to kuchnię i przepisy mają niezłe.
      • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:17
        Bo z knajpą w Cro trzeba umieć trafić wink To nie jest tak, że każda klimatyczna restauracja nad brzegiem morza jest fajna. Większość jest właśnie przeciętna. Tylko, że te naprawdę dobre ze świeżym jedzeniem i owocami morza prosto z wody są w h... tzn w cholerę drogie tongue_out
      • imponderabilia20 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 17:59
        U nas tez piekarnie maja dzikie ceny - w jednej mojej

Bułka pszenna zwykła 5 zł
        Maślana taka do burgera 5 zł
        Cynamonki 13 zl
        • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:14
          U mnie w zwykłej sieciowej piekarni mini bułka z jakąś posypką z cukru czy kruszonki zdrożała w 3 lata z 45 groszy do 30 złotych. Może tam też wszystko drożeje o 800 procent...
          • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:15
            *3 złotych
        • hanusinamama Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:17
          Gdzie takie ceny?
          • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:22
            Może gdzieś na południu w górach. Na Podhalu, w Beskidach takie ceny może dziwią, ale nie szokują.
            • hanusinamama Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:23
              A to ok. Faktycznie paragony grozy żeśmy w góach mieli...za to ani razu nad morzem (mimo, ze media co roku straszą tymi nadmorskimi)
        • afro.ninja Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:36
          Maz za chleb najzwyklejszy, słodką bułkę i kawałek bulki z miesem zapłacił 20 euro. 84 zeta! I to nie była fancy piekarnia, tylko jakąś buda we wsi. Jak wchodzi się do lokalnej piekarni to często nie ma cen, nie można płacić kartą.
          • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 21:11
            W zeszłym roku w pekarze burek z mięsem 3 euro, chleb 1,80 euro. Ceny były.
            • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 21:13
              4 euro z mięsem, 3 euro z serem.
    • chromatic Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:09
      Jest bardzo drogo.
      Byliśmy w zeszłym roku na majówkę.
    • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 16:22
      Te kraje coraz częściej robią się porównywalne cenowo do starej UE. Na wczasy tylko Francja albo Włochy
      • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 19:23
        Niby dlaczego? Te Włochy? To akurat Amalfi big_grin

images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/2/1-beach-umbrellas-amalfi-coast-italy-john-philip-harper.jpg

bmtm napisał(a):

> Te kraje coraz częściej robią się porównywalne cenowo do starej UE. Na wczasy t
        > ylko Francja albo Włochy
        • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 19:23
          big_grin
          https://images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/2/1-beach-umbrellas-amalfi-coast-italy-john-philip-harper.jpg
          • bmtm Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:21
            No I?
            • heca007 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:38
              Nie każdy lubi wypoczywać w kibucu.
            • marecky81 Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 20:42
              Co kto lubi 😁
    • wapaha Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 18:00
      Pierwszy raz byliśmy rodzinnie w Cro w 2013 r, jeździmy regularnie co rok-dwa . Ceny zawsze były tam wyższe niż w Pl-o ok 20%
    • bywalec.hoteli Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 19:03
      A. Uśmiech
    • bywalec.hoteli Re: Ceny w Chorwacji 02.02.25, 21:03
      Jak byłem to nie było aż tak drogo jak się spodziewałem
    • doletta Re: Ceny w Chorwacji 03.02.25, 10:00
      Ceny w Chorwacji są zróżnicowane, podobnie jak w innych krajach. Znajdziesz drogie kurorty i żywność, ale też tanie i smaczne oraz dobry standard. Czasem warto poszukać na własną rękę i "zejść z utartego szlaku" jak mówi znane przysłowie.
      • bywalec.hoteli Re: Ceny w Chorwacji 04.02.25, 22:08
        wuasnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka