Dodaj do ulubionych

Facebook komentarz - zagadka

05.02.25, 12:07
Mam dla was zagadkę. Wszystkie odpowiedzi mile widziane.
Jakiej sprawy dotyczy komentarz widoczny na załączonym zrzucie?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 12:26
      Znając Polin pewnie prześwietlanie bagażu komuś ubliżyło.
      • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:07
        ichi51e napisała:

> Znając Polin pewnie prześwietlanie bagażu komuś ubliżyło.

Jaja. W muzeum Polin prześwietlają bagaże? Kontrolę osobistą i sprawdzanie książeczek zdrowia też robią? big_grin
        • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:09
          No mówiłam że gojom to uwłacza….
          • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:04
            ichi51e napisała:

> No mówiłam że gojom to uwłacza….

No właśnie, dziwne. Powinni dziękować, że ich w ogóle łaskawie wpuszczają na ten eksterytorialny teren 🤡
        • szara.myszka.555 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:40
          "W muzeum Polin prześwietlają bagaże? "

Czy to takie dziwne? W dobie obecnych konfliktów w regionie, ktoś mógłby wnieść ładunek wybuchowy lub broń.
          • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:05
            szara.myszka.555 napisała:

> Czy to takie dziwne? W dobie obecnych konfliktów w regionie, ktoś mógłby wnieść
            > ładunek wybuchowy lub broń.

Do muzeum? 🤡
            • iwles Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:13
              ministra_prawdy napisała:

> Do muzeum? 🤡

Też.

• szara.myszka.555 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:25
              "Do muzeum? 🤡"

A dlaczego nie? Wysadzano już kościoły, kluby, autobusy, pociągi - muzeum to również odpowiednie miejsce.
              • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:31
                szara.myszka.555 napisała:

> A dlaczego nie? Wysadzano już kościoły, kluby, autobusy, pociągi - muzeum to ró
                > wnież odpowiednie miejsce.

Tu jest Polska, a nie UK, Niemcy czy Francja - nie rejestrujemy tutaj żadnych zamachów terrorystycznych.
                To miejsce jest po prostu traktowane jako terytorium eksterytorialne, a sprawdzanie bagaży ma jedynie wymiar symboliczny - jest to pokaz pogardy. Działa to tak samo jak karabiny ochroniarzy wycieczek z Izraela do Auschwitz.
                • mocca25 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:32
                  A Watykan?wink
                • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:35
                  Ale Żydom też prześwietlają. A zamachów w muzeum było całkiem sporo. Zaatakowana była Mona Lisa np z takich znanych ale też i u nas Szał został zmasakrowany przez Podkowińskiego który w międzyczasie zwariował.
                  • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:46
                    ichi51e napisała:

> Ale Żydom też prześwietlają.

To muzeum dla gojów, a nie dla Żydów wink Nie byłam tam, ale wątpię, aby były tam jakieś cenne eksponaty wymagające szczególnych środków ostrożności. Raczej listy antysemitów w gablotach big_grin
                    • iwles Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:55

Piepusia jak zwykle rzuca gównem na oślep.
                • szara.myszka.555 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 16:12
                  "Tu jest Polska, a nie UK, Niemcy czy Francja - nie rejestrujemy tutaj żadnych zamachów terrorystycznych."

Dziś nie rejestrujemy, a jutro możemy zarejestrować. To naprawdę aż taki dla Ciebie problem przejść przez bramkę w muzeum?
                  • pursuedbyabear Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 17:31
                    Dramatik ostatni raz był w muzeum w podstawówce, więc wybacz mu ignorancję.
                  • angazetka Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 19:15
                    Żadnych zamachów, tylko np. miłe katolickie małżeństwo z bombą własnego wyrobu na marszu równości w Lublinie.
                • asia_i_p1 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 20:15
                  Wchodząc do filii Ministerstwa Sprawiedliwości na egzamin na tłumacza przysięgłego byłam prześwietlana czujnikami i pokazywałam torebkę jak na lotnisku. Podobnie, kiedy zanoszę tłumaczenia do sądu.
            • edka12 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:27
              W Herklionie w stosunkowo niewielkim muzeum archeologicznym też prześwietlają i nikt z tym nie ma problemu
            • alex_vause35 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 16:59
              Do takiego Luwru np. co jakiś czas próbują wnosić.
              • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 17:18
                W samym 2022 było 38 protestów w muzeach. I to liczone wyłącznie protesty na tle eko.
                Z takich ciekawszych patrząc historycznie - bezrobotny geolog zniszczył Piętę - 12 razy przywalił młotkiem zanim został zatrzymany, Picassa i Mone Lisę potraktowano farbą w sprayu, Bóg rzekomo wysłał jakiegoś świra żeby pociął Nocną Straż Rembrandta, po czym w 1990 jeszcze ktoś obraz polał kwasem. Danae nóż plus kwas - rekonstrukcja zajęła jedyne 12 lat… do tego kilku sikających na dzieła i jeden co chodził po muzeach i wymiotował na sztukę nowoczesną.
                • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 18:55
                  ichi51e napisała:

> W samym 2022 było 38 protestów w muzeach.

Gdzie, w Polsce? 😁

> jeden co chodził po muzeach i wymiotował na sztukę nowoczesną.

Zalecałabym tu ostrożność. To mógł być artysta wykonujący artystyczny performens.
                  • mocca25 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 18:57
                    Jakoś milczysz na temat Watykanu - jeszcze nic nie wymyśliłeś?
          • angazetka Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 19:14
            Prześwietlają od momentu otwarcia.
      • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:09
        Swoją droga niektóre recenzje dają do myślenia 😳
        • memphis90 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:19
          Nie rozumiem.
          „Lepiej wybrać inne muzea - nie zawsze.
          Historia jest zgodna z prawdą.
          Tak jest w tym miejscu.
          Lepiej wybrać się do innego muzeum”

Czy opiniodawca mógłby się zdecydować…?🤔
          • azalee Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:25
            Zle odczytalas pierwszy wers.
            To jest prawie haiku :
            Lepiej wybrać inne muza. Nie zawsze,
            Historia jest zgodna z prawdą.
            Tak jest w tym miejscu.
    • mdro Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 12:29
      Wódki komuś w sklepie nie sprzedali, bo nachlany był.
    • dreg13 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 12:40
      Mogło to dotyczyć absolutnie wszystkiego - prośby o stanięcie w kolejce, zostawienie wielkiego plecaka w szatni bądź informacji, że po wyjściu nie ma wielokrotnego powtórnego wejścia.
      Standard, jeśli chodzi o „rasizm” w komentarzach za granicą.
    • daniela34 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 12:41
      W restauracji było wyłącznie koszerne jedzenie!
      • iwoniaw Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 12:55
        daniela34 napisała:

> W restauracji było wyłącznie koszerne jedzenie!

Pewnie jeszcze prowokacyjnie napisali na drzwiach "kuchnia żydowska"!
        • daniela34 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:00
          🤣

• ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 13:03
      lajtova napisał(a):

> Jakiej sprawy dotyczy komentarz widoczny na załączonym zrzucie?

Do wielu spraw pasuje, od finansowania przez Polaków nieswojej wojny, przez zielony wał, po złodziejstwo banksterów. A ze spraw bardziej bieżących - komentarz może dotyczyć totalnej i absurdalnej farsy, jaką jest obecna kampania prezydencka 🤡
    • mocca25 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:01
      Domyślam się, że nie chodzi o muzeum ale a propos wpisów o kontroli plecaków/torebek - o częsta praktyka w wielu muzeach, zabytkach, instytucjach
      • ministra_prawdy Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:06
        mocca25 napisała:

> a propos wpisów o kontroli plecaków/to
        > rebek - o częsta praktyka w wielu muzeach, zabytkach, instytucjach

Niespecjalnie.
        • mocca25 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:11
          światowiec!
        • mocca25 Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:31
          www.basilicasanpietro.va/en/faq/are-there-security-checks-at-the-entrance
    • lajtova Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:06
      A więc komentarz dotyczy wpisu na peju zajmującym się drogami w pewnym mieście.
      Autor wpisu skrazy się, że kierowcy ciężarówek nie respektują zakazu wjazdu dla takich pojazdów i skracają sobie drogę.
      • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:38
        Ze we wszystkich ciężarówkach na terenie Polski siedzi mafia żydowska? Autor powinien zmienić lekarza.
        • ichi51e Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 14:40
          Swoją droga jest strona gdzie można wpisywać opinie o kierowcach a dokładniej o tablicach rejestracyjnych. Jest tam comiesięczna konkurencja na najlepszego i najgorszego kierowcę. I serio nie wiem kto tak pisze - taki rynsztok w komentarzach że włosy stają dęba. A najlepsze że w najgorszych od miesięcy te same osoby…
    • pepsi.only Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 17:17
      Widziałam ten materiał kilka dni temu, i ten komentarz, taki trochę z dudy
      bo nie wiem, czy odnosi się chyba do mieszkańców, którym przeszkadza ruch w mieście?
      a może do łamiących przepisy? czy urzędników, którzy owszem postawili znak drogowy, żeby mieszkańcom zamknąć buzie, ale , no właśnie niektórzy kierowcy nie przestrzegają go. W dodatku wycięto na tej uliczce drzewa (a to już uważam za zbrodnię).
      Ogólnie- znam tą okolicę. Czasem tam bywam (no, uliczkę dalej, ale właśnie tą konkretną uliczką jadę w następnej kolejności, żeby wyjechać stamtąd), i ten skrót "obowiązuje" w tej okolicy od zawsze, dla mnie to taka naturalna droga a prawko mam już bardzo długo. Natomiast nie wiem od kiedy obowiązuje zakaz dla ciężarówek.
      • pepsi.only Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 17:25
        A jeszcze , bo weszłam na moment w profil osoby, która napisała ten komentarz, totalny zjeb, i dawno nie widziałam takiej kiły na Fb.
      • lajtova Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 18:18
        Bankowa/Henryka to normalne jednokierunkowe ulice pod ruchem, którre wspólnie łączą Tuszyńska ze Sląską.
        Nikt nie ma tam pretensji o ruch osobowy. Nawet chyba jest dozwolony ruch rowerów na zasadzie kontrpasa.
        Pretensje mają ludzie o wjazdy cieżarówek pomimo zakazu. Zakaz stoi minimum od 2011 bo widać go na Street View.

Ale zdarzyła mi się też wjechać w Henryka którą sobie akurat radośnie cofał TIR blokując ruch w stronę Tuszyńskiej.
        • pepsi.only Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 18:40
          No i właśnie mnie zupełnie nie dziwi tir na Henryka, bo tam jest całkiem duża firma, i jakoś towar dostarczyć do niej trzeba, i w drugą stronę również,
          (A firma jest "od zawsze", na pewno wcześniej funkcjonuje niż od 2011, bo ja tam robiłam zakupy po raz pierwszy w 2007 bodajże, albo nawet wcześniej).
        • pepsi.only Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 19:07
          I o ile Bankowa to jest uliczka wąska, i mieszkańcom zależy na zmniejszonym ruchu, jestem w stanie ich zrozumieć, i nie mam pretensji, że walczą o to, tak ul. Henryka- cóż, ja nie widzę tego. A to przecież dwie uliczki jakby "dopełniające się", i skoro jedną wjeżdżasz, to z automatu drugą wyjeżdżasz z tego kwadratu. Dlatego (przypuszczam) tak nagminnie kierowcy ignorują znak, i ciężarówki tam wjeżdżają.
          Chociaż na tym materiale właśnie czego jak czego to zabrało mi tej ciężarówki. tongue_out
          A jeszcze w materiale.. ten tekst pańci- mieszkanki Bankowej, że celowo parkują swoje samochody daleko od krawężników, żeby utrudnić ruch na uliczce, to WTF ?! , totalnie patusiarskie to jest.
    • pepsi.only Re: Facebook komentarz - zagadka 05.02.25, 19:21
      Odszukałam materiał: na ulicy Bankowej nie ma bezwzględnego zakazu dla ciężarówek, poniżej screen z filmiku: ciężarówki dojeżdżające do posesji mogą tam jeździć.
      Mieszkanka jest patuską, która celowo niewłaściwie parkuje swoim samochodem, żeby zablokować ulicę i utrudni ludziom życie.
      Komentarz tego gościa z fejkowego konta jest na zasadzie: rzucam gówno, może przyklei się (nie ważne do kogo, do kogoś na pewno).

Dla mnie to w zasadzie EOT....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka