Dodaj do ulubionych

Sens życia

• wena-suela Re: Sens życia 10.02.25, 12:14
      Nie wiem jak to jest z tym pożerającym czas hobby, bo nigdy takowego nie miałam, ani na szczęście, nikt z moich bliskich. Zgadzam się jednak z tym, że wielogodzinne oglądanie seriali czy scrollownie telefonu prowadzi do poczucia bezsensu i jest frustrujące. Lepiej wyprowadzić psa.
    • nellamari Re: Sens życia 10.02.25, 13:28
      Robię swoją działkę na rzecz bliźnich, tylko bardziej głową, nie rękami, wiec nie pochłania mi to strasznie dużo czasu, raczej obciąża emocjonalnie.

Obiektywnie mogłabym działać więcej na rzecz innych, ale na razie mam inne priorytety, może za kilka lat.
    • anorektycznazdzira Re: Sens życia 10.02.25, 15:39
      >Miewacie takie rozkminy?
      Jezu, nie! big_grin
    • qrka Re: Sens życia 10.02.25, 20:53
      Świat czynię lepszym zawodowo, więc w wolnym czasie wolę robić dobrze sobie.
    • pupu111 Re: Sens życia 10.02.25, 21:07
      Zalezy ile się ma czasu, bo jak ktoś jest np. na emeryturze, albo mu wystarczy pracowac po kilka godzin to znajdzie czas i na gry i na inne rzeczy.
    • srubokretka Re: Sens życia 10.02.25, 22:17
      Wyroslam z tego dosc dawno i cale szczescie, bo to niepotrzebnie obciaza.
    • ardzuna Re: Sens życia 11.02.25, 00:39
      tiffany_obolala napisała:

> Czyli zamiast oglądać seriale całymi sezonami, lepiej wyprowadzać pieski w schr
      > onisku albo zrobić zakupy staruszce, a obejrzeć tylko odcinek naraz.

Robienie czegoś dobrego dla świata nie oznacza poczucia sensu życia. Robienie czegoś dobrego dla świata jest zwyczajnie przyjemne i satysfakcjonujące. btop.org.pl/2023/11/01/jak-wplywa-wolontariat-na-zdrowie-psychiczne-i-dobrostan/ Nie musi to być wyprowadzanie piesków w schronisku ani robienie zakupów staruszce, to mogą być dowolne czynności, które nas interesują, a są robione pro publico bono.

Może też być np. regularne organizowanie spotkań rodziny, choćby z okazji imienin. Skomplementowanie obcej osoby w tramwaju. Grzebanie w jakiejś bibliotece pod kątem niszowego tematu. Zbieranie kasy na pomoc ukraińskiemu wojsku (sensowną). Możliwych działań jest bezlik.

Trawienie życia na oglądaniu seriali nie brzmi kusząco, co nie jest równoznaczne z tym, że nie można sobie czegoś czasem obejrzeć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka