slonko1335 11.02.25, 20:37 U kogo ? jak, ile to trwa i czy są choroby które wykluczają taką diagnozę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kropkaa Re: Diagnoza Parkinsona 11.02.25, 23:20 U neurologa. Są też różne fundacje z lekarzami specjalizującymi się w tej chorobie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 06:06 Jeżeli lekarze neurolodzy i wielu innych stwierdzają "objawy parkinsoniwskie" to czemu nikt nie robi diagnozy w tym.kierunku? Czy to, że istnieje mnóstwo innych chorób i zaburzen może powodować że nie można postawić diagnozy? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 06:33 „Objawy parkinsonowskie” są różne, ale nie są normalne i niezależnie od tego co je wywołuje należałoby poszukać przyczyny. Zwłaszcza na wczesnym etapie parkinsona można pomylić z innymi chorobami neurologicznymi i nie tylko, a tak na 100% to można go zdiagnozować dopiero po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:15 Neurolog pewnie już wykluczył banalne przyczyny stanu pacjenta, typu drżenie samoistne, czy parkinsonizm polekowy. Czyli zakłada, że chodzi o jedną z poważnych chorób neurodegeneracyjnych, czyli chorobę Parkinsona albo którąś z długiej listy nazywanej potocznie "parkinson+" . Dokładna diagnoza nie jest od razu możliwa, ocenia się z czasem, na podstawie rozwijających się objawów, i różnic w objawach. Jeśli pacjent zareaguje na lek - lewodopa - to prawdopodobnie jest to Choroba Parkinsona (PD). Powiem tak - jeśli już jest parkinsonizm, to trzeba "modlić się", by była to Choroba Parkinsona, a nie któraś z tej długiej czarnej listy. Te wszystkie inne są gorsze, dużo gorsze. Chorobę Parkinsona można leczyć, można z nią długo żyć. Rehabilitację trzeba zacząć od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:22 Tu jest szereg różnych chorób, pacjent ogólnie jest w kiepskim stanie. Przejrzałam ostatnio dokumentację i w wielu miejscach widzę właśnie taki zapis, na wczorajszym wypisie ze szpitala tak samo ale jakby nikt nie sugeruje ani nie stawia diagnozy konkretnej. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:27 A jakie są objawy ? Jak wygląda pismo tej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:34 wszystkie przypisane do choroby, nie mam pojęcia jak pismo i czy byłby w ogóle cokolwiek napisać tymi trzęsącymi się rękami ale mogę sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:53 Rękami? Parkinson zaczyna się zwykle od jednej ręki, na drugą przechodzi po kilku latach. Zwróć uwagę na sposób chodzenia, czy szura nogami (objaw zaawansowany), czy w naturalny sposób macha rękoma podczas chodu, Czy czuje zapachy? Czy jest w stanie ruszać gałkami ocznymi w prawo, w lewo, w górę, w dół? Czy stoi stabilnie, czy nie przewraca się do tyłu po lekkim pchnięciu? Czy nie ma otępienia? (Chodzi o różnicowanie chorób). Jeśli potrzeba, napiszę więcej, gdy wrócę z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 12.02.25, 10:58 To trwa od lat, nie stoi stabilnie, przewraca się, jest sztywność ciała, wzmożone napięcie, spowolnienie ruchów, drżenie rąk, szuranie nogami i drobienie kroczków, bóle nóg i kręgosłupa. Oczy muszę sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 00:30 Moja mama tez choruje, ale u niej to jest dosc słabe, wolno postępuje. Bierze lewodopę, i mocno jej pomógl jeden suplement - chlorella. Ruchowo jest u niej całkiem niezle, ale ma problemy z pamięcią. Sa osoby, które choruja na tę chorobę, ale ich az tak nei wyniszcza. Lewodopa działa najlepiej na początku, a potem niestety coraz gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 00:17 Wygląda to na pełnowymiarową Chorobę Parkinsona, ale skoro ten ktoś choruje wiele lat, to chyba jest leczony lewodopą. Jeśli reaguje na lewodopę, to znaczy, gdy następuje poprawa po zażyciu lekarstwa, to potwierdza to parkinsona ( jak skrótowo nazywa się Chorobę Parkinsona). Zespół parkinsonowski (parkinsonizm) charakterystyczny jest dla wielu chorób - jak pisałam - gorszych od parkinsona. Ojciec znajomego miał takie objawy po ciężkim urazie głowy. Gdyby to był parkinson, żyłby pewnie dłużej. Barańczakowi też lekarz powiedział, że jego choroba to na szczęście nie guz mózgu, ale zwykły parkinson. Czytałam gdzieś, że to jednak nie był parkinson, ale szybki, ciężki Alzheimer, albo i coś innego z tej czarnej listy. Pytałam o możliwość poruszania gałkami ocznymi, gdyż takie - wydawałoby się - drobne objawy, to wskazanie nie na parkinsona, ale na PSP, czyli Postępujące Porażenie Nadjądrowe. Taki ktoś łatwo się przewraca do tyłu, no i demencja przychodzi wcześniej, niż parkinsonizm. No i pacjent nie jest w stanie zaklaskać trzy razy, i tylko trzy razy. Pamiętasz Robina Wiliamsa? Też uważano, że ma parkinsona. Aktor zmarł śmiercią tragiczną, więc odbyła się sekcja zwłok, która wykazała, że to nie był parkinson, tylko DLB, Otępienie z Ciałami Lewy'ego. Zatem widzisz, diagnoza jest trudna, nie zawsze możliwa, chociaż czasem rezonans mózgu pokazuje jasne plamy, czyli "dziury" w tkance mózgowej. (Tak powiedziano rodzinie tego naszego znajomego z PSP). Żadna z tych (jeszcze) gorszych, niż parkinson chorób nie daje się leczyć, a parkinsona jednak się trochę da. Teoretycznie parkinson sam z siebie nie skraca życia, lecz "tylko" pogarsza jego jakość". Bardzo pomaga rehabilitacja i skrupulatne branie leków. Możliwa jest też operacja na mózgu, której poddał się na przykład pisarz Jerzy Pilch. Bardzo mu pomogła. Na jakiś czas. Pacjentowi naszej dentystki pomogła na kilka lat. Najlepszym specjalistą od parkinsona jest muzyk i neurolog w jednym - Kuba Sienkiewicz. Poczytaj, co pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 05:21 Nie znalazłam takiego leku w papierach ani nigdy go nie kupowaliśmy ale wykupujemy leki dopiero od jakichś 3/4 lat Zwróciłam po prostu uwagę kompletujac dokumentację do orzeczenia , że w wielu miejscach u roznych specjalistow i w wypisach szpitalnych widnieje ten zapis o objawach parkinsonowskich a jednocześnie nikt nie postawił diagnozy ani nie ma żadnych zapisów o obserwacji czy diagnostyce w tym kierunku dlatego zastanawiałam się czy szereg chorób współistniejących, w tym choroba psychiczna (cHAD)nie unuemozliwiaja/wykluczają diagnozy..Mąż pojedzie z teściem do neurologa w przyszłym tygodniu i o to zapyta. Bardzo dziękuję Ci za te wszystkie wpisy. Będziemy tam w weekend to sprawdzę te oczy i zobaczę czy jeszcze cokolwiek będzie w stanie napisać i jak mu to wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 13:12 >w tym choroba psychiczna (cHAD) A jest leczony? Bo w zestawie działań niepożądanych np. olanzapiny wykorzystywanej w leczeniu CHAD jest parkinsonizm, czyli nie choroba parkinsona tylko ten objaw. www.doz.pl/czytelnia/a14304-Leki_stosowane_w_leczeniu_choroby_afektywnej_dwubiegunowej_ChAD Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 13:20 No jest leczony. Dzięki, sprawdzę czym obecnie bo biorą tyle leków, że się gubię. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa1 Re: Diagnoza Parkinsona 13.02.25, 09:14 Lewodopa to główny składnik leku na parkinsona, ale w nazwie nie występuje, najczęściej pacjenci biorą chyba Madopar. Parkinsonizm - jak już na wstępie wspomniałam - może też być skutkiem ubocznym stosowania niektórych leków, m.in. przepisywanych w zaburzeniach psychicznych. Dopytajcie lekarza, czy leki, które bierze teść, mogą mieć takie skutki. Drżenie rąk w parkinsonie jest początkowo jednostronne, dopiero potem obejmuje obie ręce. Jest to właśnie czynnik m. in. różnicujący między parkinsonizmem z parkinsona, a tym polekowym. Neuroleptyki wpływają na działanie mózgu, tak jest ich rola. Nie każdy aspekt tego działania jest pożądany. Parkinson spowodowany jest zaś zanikiem istoty czarnej w mózgu, a w efekcie brakiem neuroprzekaźnika - dopaminy. Lewodopa jakby zastępuje dopaminę w funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś