Dodaj do ulubionych

Kto ma kamper?

23.02.25, 18:55
Nie sądzę żebym kiedykolwiek kupiła, ale kilka razy wypożyczyliśmy na dłuższy weekend i było fajnie.

Właścicielki kamperow- opowiedzcie coś, na plus i minus, coś o logistyce, kosztach (utrzymania między innym), jak często trzeba by było używać, żeby to się opłacało (wg moich obliczyczeb przynajmniej 2 weekendu na miesiąc)

Przez zakupem hamuje mnie to, że nie chce zobowiązania finansowego, bo za kilka lat chce kupić mieszkanie na niewielki kredyt i obawiam się, że dodatkowy miesięczny wydatek nie będzie wglądał dobrze w papierach (no i to byłby tylko kaprys)
Obserwuj wątek
    • obrus_w_paski Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 18:58
      *Kampera oczywiście
    • stara-a-naiwna Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 19:37
      mam przyczepę

ciut inna bajka

a koszty zdecydowanie niższe
      tylko hak trzeba i mocne auto

• bywalec.hoteli Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 19:53
      może poszukaj starego?
    • chicarica Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 19:56
      Parę razy wypożyczyłam, a weź daj spokój. Komfort jak w barakowozie za cenę jak w hotelu. Wolę domki wynajmować.
      • palacinka2020 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:29
        Bardzo dobry opis. Komfort zaden, cena jak w 4 gwiazdkowym hotelu.
        • jola_ep Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:41
          4gwiazdkowym hotelem nie stanę tuż pod górą, w otoczeniu przyrody (w te ferie zachwycił mnie leśny parking pod masywem St.Baume, oczywiście wraz z pobliskimi trasami). Poza sezonem można za darmo, albo bardzo tanio. Choć też nie widzę sensu wypożyczania kampera, aby stać tydzień na jakimś drogim kempingu - pewnie, że domek jest lepszy. Ale za to rajd np. po Szwajcarii czy Dolomitach jak ktoś lubi górskie wędrówki - ma dla mnie większy sens. Trzeba liczyć z tym, że w sezonie może być tłoczno i warto rezerwować miejsce. Ja jednak wolę nie wiązać się terminami i mieć swobodę zmiany planów, gdy jakieś miejsce mnie szczególnie zachwyci.
          • riki_i Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 11:49
            Na parkingu przy drodze czy wręcz na poboczu drogi to w wielu krajach jest zabronione. A camping ze stanowiskiem dla kampera to już konkretnie kosztuje.
            • stara-a-naiwna Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 16:54
              czy kosztuje konkretnie = dużo

na fajnych campingach w europie ceny sa niższe niż na tych "modnych" w Pl

w Chorwacji za parcelę płaciliśmy w lipcu / sierpniu za ponad tydzień rodzina 2+2 + 2 psy - niecałe 2 tyś.
              We Włoszech można znaleźć w tej samej cenie albo drożej

a camping z basenami i wszelkimi udogodnieniami (animacjami itp).

Czy to dużo?
              trzeba by się zastanowić ile kosztuje w tym samym terminie domek, mieszkanie i co ta cena z domkiem czy mieszkaniem zawiera (odległość od plaży, basenu itp)

Oczywiście można pojechać do Turcji i pic darmowe drinki przy basenie na umór, nie wychodzić poza hotel i się świetnie bawić. Mało tego jak policzyc za ile się zjadło i wypiło to można nawet jakoś tam uważać, ze się "zaoszczędziło".

Problem jest chyba inny i nieprzeliczalny.
              Część osób z campingów nie wyobraża sobie siebie w tych pięknych hotelach pośrodku niczego.
              Po prostu wola inne spędzanie czasu niezależnie do kosztów (ja jestem z opcji camping i uważam, że ze swoja przyczepa może być to opcja dużo tańsza - ale mniej mobilna niż camper)

• chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:04
                Zupełnie nie o tego rodzaju hotele mi chodzi, nie mam absolutnie problemu z wydaniem nawet i sporo większej sumy pieniędzy na urlopie, ale ma się to przełożyć na jakość.

Wakacje na jakimś zbiegowisku typu camping z basenem i aquaparkiem, wśród setek ludzi i ich potomstwa, to z mojego punktu widzenia przedsionek piekła. Zresztą byłam na czymś takim, braciak z rodziną ma taką przyczepę postawioną na stałe w dość atrakcyjnym miejscu i byłam w odwiedzinach, dla nich to świetne rozwiązanie, dla mnie - jak mówię - przedsionek piekła.
            • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 17:19
              Na poboczu drogi nocleg zwykle jest hałaśliwy, ale bywało. Na przykład jak złapała nas śnieżyca. Jak mus to mus.

Zabronione jest kempingowanie, ale parkować kamperem można. Rozpiętość cen jest spora. Nasz najdroższy był chyba kemping na Słowenni (70euro), Szwajcaria ok. 50 euro, zwykle stajemy na takich za 30, max 40 euro. Przeplatamy parkingami i stellplatzami (aira camper) (ok. 15) Poza sezonem łatwiej o darmowe parkingi. Nie stajemy w miejscach z konkretnym zakazem. Zwykle jednak gdzieś w okolicy jest gminny parking dedykowany kamperom.
              • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:00
                Wakacje na parkingu to jednak nie jest nic z kategorii moich marzeń.
                • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:15
                  O nie, z parkingów mam świetne wspomnienia smile Może nie zawsze są w super pięknym otoczeniu. I tak nie mamy za wiele czasu na jego podziwianie. Stajemy w miejscach, gdzie mamy szansę i nadzieję na super widoki i świetną wędrówkę. Zwykle się udaje, a nasze krzesełka kempingowe wyciągamy z rzadka (tradycyjnie robimy sobie parę dni lenistwa w środku dłuższego wyjazdu).
                  • chicarica Re: Kto ma kamper? 25.02.25, 11:24
                    Fajnie. Tak jak mówię, to zabawa dla tych, którzy naprawdę to lubią, na pewno nie dla amatorów podróży budżetowych.
          • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 17:59
            Po koronawirusowym najeździe kamperowych turystów coraz więcej miejsc ma zakazy wjazdu lub rozstawiania się. Poza tym sporo z tych teoretycznie atrakcyjnych miejsc dobrze wygląda na instagramowych odpowiednio wykadrowanych fotkach, a w rzeczywistości stoi się przy dość ruchliwej drodze albo na jakimś kawałku przy śmietniku za stacją benzynową. No i oczywiście prawie na pewno nie będzie się tam samemu, tylko obok będą inni kamperowicze ze swoimi dziećmi, psami, teściową i problemami. Niby fajnie ale jednak nie fajnie. Oczywiście tak, znam parę naprawdę dobrych miejsc w które mogę wjechać kamperem i być tam sama w pięknym otoczeniu przyrody, ale znam je właśnie dlatego że są w mojej dalszej okolicy i nie muszę się tam tarabanić z całą budą i majdanem żeby spędzić w nich dzień a nawet, jeśli zechcę, noc.
          • hanusinamama Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 11:34
            Kamperem staniesz tuż pod górą? W Parku Narodowym? Nie idź tą drogą.
    • nikki30 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:21
      Moi rodzice mają, w zimie camper garażuje u nas na podjeździe. Opłaca się to pod warunkiem, ze kilka miesięcy w roku spędzasz w podróży, jak oni. Wyjeżdżają w marcu i wracają w październiku. Największy koszt to cena zakupu campera (u nich samochód przerobiony na campera przez firmę Benimar) oraz koszt paliwa (camper swoje pali). Wyższe są też opłaty na promach, za parkingi pod miastami, do których często wjechać nie mogą. W wielu krajach kamperowanie na dziko jest mocno ograniczane, więc teraz to co im najbardziej przeszkadza, to to, że sporo czasu spędzają na mocno zatłoczonych kempingach.Wyższe są też koszty ubezpieczenia takiego samochodu. Musisz mieć też miejsce do garażowania kampera, bez tego szybko się z nim pożegnasz, bo to są jedne z chętniej kradzionych samochodów.
      • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:05
        Chyba jedyny scenariusz w którym to się może sprawdzić to właśnie takie bycie w trasie przez pół roku na emeryturze.
    • jola_ep Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:28
      Mamy bliską rodzinę w innym województwie, za to z ładnym podwórkiem. Jak wyjeżdżamy na święta lub przy innej okazji mamy komfort spania "na swoim". Część urlopu też tak spędzamy. To była nasza główna motywacja.
      Po kupnie planowaliśmy weekendy na łonie natury. Ale nad pobliskimi jeziorkami przy ładnej pogodzie zwykle jest imprezowo, a my wolimy ciszę i spokój. Na kempingach też różnie bywa. Ostatecznie wolimy spędzać czas we własnym ogródku (przy okazji zawsze jest coś do zrobienia, na co w tygodniu nie ma czasu).

Mamy dwa duże wyjazdy w roku (wakacyjne i ferie zimowe) + dwa krótsze. Głównie Niemcy, Austria, Szwajcaria, Włochy, Francja. Planuje głównie mąż, ja uzupełniam szczegóły. Kamper ma swoje ograniczenia i swoją specyfikę. Nie wszędzie staniemy. Ale też mamy większe możliwości niż z przyczepą (choć tę można zostawić na kempingu, a auto daje większą swobodę podróżowania). Po paru latach mamy swoje ulubione miejsca, do których wracamy. Poznajemy nowe. Możemy uwzględniać pogodę. Jeśli w danym miejscu pada, to zmieniamy plany i jedziemy w inne. Mniej zwiedzamy miasta, bardziej fascynuje nas przyroda. Ewentualnie wioseczki i miasteczka. Lubię chodzić i to dla mnie doskonała okazja do utrzymania jako-takiej sprawności. Niesamowity relaks. Nie lubię pakowania, hoteli, obcych miejsc. Tu mam zawsze swoje cztery kąty, większość rzeczy mamy na stałe. Pakuję tylko ubrania, żywność i ruszamy.

Wadą jest mała przestrzeń. Spędzamy jednak w nim niewiele czasu. Większość zajmują nam wędrówki. Z rzadka relaks na fotelach przed kamperem.
    • koronka2012 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:31
      Znajomi mają. Tylko że kupili go za relatywne grosze tuż przed boomem na taką formę turystyki, wyremontowali sami dublując jego wartość, no i mają też dom z dużym terenem gdzie mogą go trzymać.

mają też taką sytuację że mogą wyjechać na długo i mogą wyjeżdżać często, i praktycznie od wiosny do jesieni są gdzieś w trasie Z krótkimi powrotami do domu na przepierkę i jakieś sprawy
    • princy-mincy Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:58
      Wypożyczyliśmy kiedyś kamper na 4 dni (jako alternatywa do namiotu) i powiem tak - nigdy więcej. Ani na wypożyczenie ani tym bardziej na zakup.
      Wolę domek wynająć niż ten cholerny kamper, który jest ciasny, drogi i niewygodny.
    • marecky81 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 20:59
      youtu.be/I7g08nwEmyY?si=tMV8SfTc9tJCg9CS
    • marecky81 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 21:03
      Kojarzy mi się z parą z Holandii 65+ gdzieś na skraju chorwackiego kempingu 😁
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 21:20
      Kamper czy przyczepa miały może rację bytu dla Polaka, za komuny czy początkach transformacji, jak wyjazd zagranicę byl nieporównywalnie droższy, ze względu na przepaść zamożności między nami a „Zachodem”. Kupno nawet starego rzęcha oraz jego koszty eksploatacyjne teraz to wyższy koszt, niż to, co większość ludzi wydaje w roku na wszystkie swoje urlopy i wakacje razem wzięte. Może z wyjątkiem emerytów.
      Ale nadal:
      Nie wszędzie można tym wjechać i zaparkować, więc te opowieści o podjeździe pod samą górę, pomnik przyrody, centrum miasta to jakieś bajki, coraz trudniej tym faktycznie gdzieś wjechać ( na pewno łatwiej osobówką) ,
      Koszty miejsca na kempingu i prądu porównywalne do kosztu hotelu, przy zerowej wygodzie.
      Nikt mnie nie przekona, że kibel i prysznic w kamperze to wygoda i przyjemność, zamiast korzystać, z urlopu trzeba główkować, gdzie pozbyć się nieczystości etc.
      Zabawa dla bogatych masochistów imho.
      • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:08
        O właśnie, zapomniałam jeszcze o wylewaniu ścieków. No jak ktoś lubi to spoko. Ja lubię inaczej.
    • obrus_w_paski Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 22:00
      No ok, dzięki, może dzięki wam się nie wypstrykam z kasy- spodziewałam się więcej wpisów na plus wink

Nasze kamperowe weekendy były b.fajne, ale to tylko weekend i faktyczne było jak z obrazka- parkowaliśmy we wspaniałym miejscu ze świetnym widokiem, ale znajomi z kamperem też nas ostrzegali żebyśmy nie patrzyli na IG(nie parzymy i tak), bo ludzie wrzucają zdjęcie z 3 min przystanku jakby to była ich miejscówka do spania a faktem jest że najczęściej się śpi po prostu na parkingu
      • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 06:13
        Jeździmy krócej (nadal oboje pracujemy i to nie zdalnie), ale i tak się opłaca. Mamy stresującą pracę, a kamper daje nam niesamowity relaks. Swobodę podróżowania, zmiany planów, bez rezerwacji. Ma małą przestrzeń, ale nie jest to problemem, gdy większość roku spędzamy w biegu, z dala od siebie (bo praca...).

IG i zdjęcia to inna bajka. Ostatnio z rozbawieniem obserwowaliśmy jak na całkiem ładnym kempingu w Szwajcarii (te widoki!), ale przy nieco mniej fajnej pogodzie, ludzie robili sobie zdjęcia: krzesełko, kawusia, sesja zdjęciowa i szybko zwijają się do środka. Ale jak się wyszło poza plac, widoki i trasy niezapomniane (zamiast dwóch nocy spędziliśmy tam niemal tydzień - pierwszy raz tak długo w jednym miejscu).

Miejscem do spania może być parking, nawet taki zatłoczony. Liczy się to, co możemy zobaczyć w dzień.

Koszty podróżowania to głównie paliwo, ale tu dużo zależy od typu kampera (nasz ok.10l/100km w trasie). Dobrze mieć w sobie ducha majsterklepki, bo w takim kilkuletnim zaczynają pojawiać się usterki. Wymienialiśmy już kran w trasie. Potrzeba też trochę czasu na planowanie wyjazdów.
        • rena.k Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 11:41
          Jola_ep, możesz dać namiary na ten kemping w Szwajcarii?
          • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 17:05
            Camping Eigernordwand w Grindelwaldzie. Wybraliśmy go, bo nie rezerwuje się tam miejsc. Na początku lipca nie było jeszcze problemu z miejscami. Polecam wykupić trzydniowy bilet na autobusy górskie, razem z rozkładem jest mapka z propozycjami tras. Na kartę gościa są zniżki na kolejki, my byliśmy w Männlichen (trasa Männlichen do Kleinen Scheidegg, potem zeszliśmy do Grindelwaldu). Chcemy jeszcze wrócić (First, bo akurat było pochmurno, Schwarzwaldalp).

Ładne widoki na kempingu są też w Rutti w sąsiednim Stechelbergu. Tam zdecydowanie polecam rezerwację, bo jest stosunkowo niewielki.
        • riki_i Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 11:56
          Dodajmy może dla porządku, że demon prędkości i przyspieszenia to to nie jest, a te 10l/100km to będzie przy jeździe z tempem samochodu elektrycznego (120 km/h maks) . Żyłowanie kampera na wyższe prędkości w większości modeli powoduje, że chla jak smok.
          • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 16:43
            100km/h. Tyle to np. na autostradzie. Na lokalnych we Francji czy we Włoszech tak szybko się nie da wink
            Z przyśpieszeniem nie jest aż tak źle (mamy kampervana na dostawczaku). Ale za to na postojach w podróży robimy sobie herbatkę i jemy w komfortowych warunkach. Jak robimy "szybki" przelot do celu, to o nocleg też nie musimy się martwić.
        • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:11
          Realistycznie rozłożenie się z dachem, stolikiem, fotelami, dywanem (sic!) na zatłoczonym miejscu postoju traktowane jest jako potężne faux pas - coś jak pierdnięcie w towarzystwie, niby technicznie można i mandatu się nie dostanie, ale mile widziane to nie będzie no i jednak trochę obciach. Poza tym takie rozstawianie się, zwłaszcza na parkingach gdzie poza camperami jeszcze parkują inne auta, powoduje - i słusznie - że pojawia się coraz więcej zakazów parkowania camperów.
          • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:24
            Miejsca postojowe dedykowane kamperom mają zwykle wydzielone działki. To, co kto robi w ich obszarze, to jego problem i nie spotkałam się, aby to komukolwiek przeszkadzało.
            Co innego zwykłe parkingi, tam rzeczywiście nie powinno się rozkładać z markizą i stolikami, choć krzesełka zdarzało mi się widywać. Ale nie jest to jakiś mega problem i nagminne zjawisko.
            • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:43
              To ciekawe bo ja odniosłam wrażenie że to bardzo powszechne narzekania ze strony skandynawskich kamperowiczów.
              • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:49
                Nie jeździmy w te rejony.
                • jola_ep Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:58
                  Ale planujemy. Chyba trzeba się pośpieszyć, skoro są takie tendencje sad
                  • chicarica Re: Kto ma kamper? 25.02.25, 11:23
                    No jeśli tak, to polecam również zapoznanie się z obowiązującą etykietą dotyczącą kamperów oraz z allemansrätten a w zasadzie z faktem, że dotyczy ono człowieka a nie pojazdu.
                    • jola_ep Re: Kto ma kamper? 25.02.25, 19:01
                      Zawsze staramy się respektować miejscowe zwyczaje oraz szanować przyrodę.

Zaskoczyłaś mnie. Bardzo. Myślałam, że Skandynawia jest miejscem przyjaznym dla kamperów. Z kulturą. Nie przeszkadza mi, jak na parkingu dla kamperów ktoś rozłoży markizę i wyciągnie fotele. Serio dla kogoś to problem? Jasne, na normalnym parkingu parkuje się. Tylko. Max 2-3 noce. Nie na terenie parku narodowego itp. Nie widziałam jakiegoś tłumu łamiącego zasady. Nie czułam potrzeby narzekania na innych kamperowiczów.
      • hanusinamama Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 11:35
        POjedz na dłużej. BYłam tydzień...nigdy wiecej
      • nelamela Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 12:00
        Mam doświadczenie dwóch znajomych.Jeden w czasie covidu nabył to cudo(nowe) za miliony monet i dodatkowo dostosował do swoich wymagań.Razem z jego żoną patrzyłyśmy na niego jak na wariata bo on z tych wygodnych raczej-kawa hotel i obsługa full.Byli może ze dwa razy gdzieś.Koleżanka z kategorii po moim trupie.Kamper stoi na podjeździe.No ale u nich sky is the limit.Drugi kumpel kupił stary i wyremontował.I też slyszalam ze super że będzie jeździł.Moze na emeryturze tak ale obecnie gdy pracuje non stop to raczej opcja nie dla niego.Bylu gdzieś ze dwa razy kamperem..I potem sprzedał.Tak wiec…Pozdrawiam.
        • bywalec.hoteli Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 12:29
          Śmieszno-smutne historie smile
    • ga-ti Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 22:35
      Znajomi mają, kupi przed covidem, więc za relatywnie niewielką kasę. Przez kilka lat dorobili się sprawdzonego sprzętu kempingowego, nie tylko krzesełka, stoliki, daszek, ale np bateria słoneczna, jakieś zaparzacze do kawy, lampy, fajne to 😀 Jeżdżą na długie wyjazdy i krótsze. Zwykle objazdówki, nie dwa tygodnie na kempingu. Ostatnio Węgry i Rumunia, kilka razy Chorwacja, zjechana Polska, np cale wybrzeże. Parkują różnie, starają się unikać popularnych pól kempingowych, ale nie wszędzie można na dziko. Aha i nie upierają się tylko na swój wóz, przy długich podróżach bywa że kilka nocy spędzają w hotelu, czy pensjonacie.
      Ale mają taką pracę, że mogą sobie pozwolić na dłuższe nieobecności, dzieci mają już samodzielne (z dziećmi jeździliśmy, ale krócej lub na dłużej w jednym miejscu), lubią takie życie "na walizkach", są dość wyluzowani i kontaktowi (nie mają oporów by zapytać o możliwość postoju/noclegu na prywatnej działce), elastyczni. Im tak pasuje. Lubią taki sposób urlopowania.
    • berber_rock Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 22:41
      Jeszcze nie posiadam ale planuje.
      Panie tutaj dyrdymaly opowiadają.
      Poza Europą EU kamperem możesz zatrzymać się praktycznie wszędzie i praktycznie za darmo.
      Jak wyjeżdżasz w co najmniej 3 mczna trasę to 3/4 czasu mieszkasz za darmo.

Poza tym na emeryturze nie zamierzam utrzymywać domu i kampera. Po co mi to?
      • eva_evka Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 23:04
        Coś Ci się pomyslilo. W takiej popularnej Chorwacji jest zakaz nocowania "na dziko". We Francji natomiast nie odważyłabym się.
        • bywalec.hoteli Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 23:15
          W Chorwacji to jest ogólnie problem z zatrzymaniem się normalnym samochodem gdziekolwiek. Wszędzie krzyczą sobie płacić.
        • berber_rock Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 16:48
          eva_evka napisał(a):

> Coś Ci się pomyslilo. W takiej popularnej Chorwacji jest zakaz nocowania "na dz
          > iko". We Francji natomiast nie odważyłabym się.

Przyklady: Norwegia, kraje Kaukazu, Turcja smile
          • chicarica Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:14
            Norwegia idzie pomału śladem Szwecji. Allemansrätten nie dotyczy prawa do rozjeżdżania wszystkiego kamperem i coraz więcej właścicieli ziemi stawia zakazy, do czego mają prawo.
            • heca007 Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:46
              Pamiętam drogę do Blue Eye w Albanii. Wąska , pod górę, wyboista. Idziemy wraz z innymi turystami i mijamy zaparkowane na poboczu ciasno osobówki. Ale za którymś zakrętem już pod koniec zaczyna się korek, auta stoją i ani rusz w żadną stronę. Po kilkudziesięciu metrach, za kolejnym zakrętem odkrywamy przyczynę. Dwa niemieckie kampery chciały wjechać niemal na plażę przy źródle tongue_out I utknęły na wybojach bokując drogę wszystkim, w obie strony sciana
              • chicarica Re: Kto ma kamper? 25.02.25, 11:27
                Niemieccy kamperowicze są niezbyt lubiani w Skandynawii, bo jakoś tak jest że akurat ten region Europy jest przez nich szczególnie lubiany, a oni z kolei uważani są za panoszących się, hałaśliwych i nie mających szacunku dla zasad oraz dla innych ludzi.
          • hanusinamama Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 11:36
            W Norwegii nie wszędzie wjedziesz kamperem i mają w planach zaostrzenie przepisów...
      • nikki30 Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 08:58
        Pojedziesz sobie do takiegoUSA, Maroka lub Turcji camperem to zobaczysz jakie się można zatrzymać wszędzie na dziko smile Przez ostatnie trzy lata zmieniło się tyle, że nie warto wierzyć bajkombig_grin
        Nawet większość parkingów w tych krajach ma już zakaz kamperowania.
    • eva_evka Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 22:53
      Może najpierw te rzeczy, które mogą być minusem (my je akceptujemy i się na nich nie skupiamy):
      * potrzebne miejsce do garażowania kampera (niby można na zewnątrz, ale wiadomo). Jeśli nie mamy takiego miejsca to najlepiej znalesc w jakiejś hali, jest to dodatkowy koszt.
      * OC każdy będzie miał inne, AC oczywiście w zależności od wartości ale nie wyobrażam sobie nie mieć.
      * koszty utrzymania: standardowo, to co w samochodzie, oleje, filtry, opony. Jeśli chodzi o wyposażenie typowo kamperowe, to niestety są to dość drogie rzeczy, byle uszczelka potrafi kosztować kilka razy tyle co zwykła. Wiana jakiegoś kranu, drzwiczek to też droga sprawa, ale nie często się to robi.

Na plus:
      * swoboda podróżowania. Nie trzeba się pakować, żeby codziennie spać w innym miejscu. Bardzo życzliwa spolecznosc na kempingach.
    • mysiulek08 Re: Kto ma kamper? 23.02.25, 23:01
      kamper to nie nasza bajka, ale przyznaje, z lekkim zdziwieniem patrze na kampery z tablicami rejestracyjnymi ze szwajcarii, austrii, niemiec, czasami francji, bo przeciez musza przetransportowac tego grzmota przez ocean

z brazylii, kanady czy usa tez bywaja
    • clk Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 01:02
      Partner od lat był zafascynowany ideą. Nawet oglądał i ciągnął mnie na oglądanie.
      Więc wypożyczyłam mu w prezencie urodzinowym.
      Idea byla, zacna, wykonanie gorzej.

- drogi biznes. Nie mowie o wypożyczeniu / kupno to inwestycja na lata (trzeba” jeździć)
      - mało miejsca , mało prywatności
      - koszty (parkingi, paliwo, brak miejsc na promie etc)
      Romantycznie to jest jak nie pada i można posiedzieć wpatrując się w ocean. Jak pada robi się marnie.te romnantuczne miejsca są często pozajmowane. Te romantyczne gdzie jest miejsce - wszystko super za 3 godziny puka policja i każe się wynosić.
      Non stop coś lata, mało miejsca.
      Podejrzewam na emeryturę niezłą opcją żeby pojeździć. Mając czas. Nie w sezonie
    • celandine Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 09:09
      Koszmar moich lat nastoletnich, powtarzający się co roku: wakacje w kamerze z rodziną. Zero miejsca, prywatności, rzeczy wszędzie, nie sikajcie za dużo, bo się kibel przepełni, woda w prysznicu się skończyła a jest 40 stopni, jeżdżenie w kółko trzy godziny w poszukiwaniu miejsca parkingowego np. we Florencji lub kampingu bo był wszędzie zakaz postoju kamperów, albo gnicie w deszczu przez 10 dni i całkowity chaos w środku. Pewnie teraz są jakieś fajniejsze kampery, ja wolę domki.
      • riki_i Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 12:01
        Wszyscy moi koledzy z korpo się wyleczyli z kamperów , poza jednym który używa go na niezabudowanej działce rekreacyjnej którą kupił. Koszty przy wynajmie są absurdalne, komfort wielce dyskusyjny.
        • eva_evka Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 17:30
          Ale nikt przecież nie kupuje kampera, żeby tanio podróżować. Bo tanio nie jest. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że pod namiot już nie jest wcale tak tanio.
          • little_fish Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:31
            O tak. Od niemal 30 lat jeździmy z przyczepą - to już nie jest tani sposób podróży.
    • ritual2019 Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:15
      Nie mamy, ale w zeszlym roku powaznie zastanawialismy sie nad kupnem, nawet ogladalismy. Zeby bylo wygodnie to musi byc nowy (prawie nowy), dobrze wyposazony, duzy. My mamy parking niedaleko wiec nie bylo prpblemu, cena roczna tez okay. Zmienilismy plany w tym roku ale moze wrocimy do nich w przyszlym. Zobaczymy.
      My mielismy w planach 4-5 tyhodniowa podroz po Europie, plus kilka krotszych w tym weekendowych w kraju. Zalezy co sie chce zobaczyc jak chce sie spedzic czas. Ma plusy i minusy ale co przewazy zalezy od osobistych preferencji.
      • eva_evka Re: Kto ma kamper? 24.02.25, 18:49
        Ważna rzecz mi się przypomniała. Duży I wygodny kamper wymaga posiadania prawa jazdy kat.C. to też może być dla kogoś utrudnienie.
        • ritual2019 Re: Kto ma kamper? 25.02.25, 19:08
          Miedzy 3.5-7.5T C1 powyzej 7.5T C.
          Jednak bardzo wygodny do 3.5T moze byc. Wszystko zalezy od roznych czynnikow m.in ilosci ludzi tym podrozujacych a najwazniejsze definicji wygody.
    • riki_i Re: Kto ma kamper? 22.05.25, 10:42
      Grecja właśnie zakazała kamperów wszędzie poza ściśle wyznaczonymi miejscami na oficjalnych campingach.

polskiobserwator.de/popularny-kraj-wakacyjny-zakazuje-kamperow-zakaz-parkowania-kamperow-zmiany-dla-turystow/
      • obrus_w_paski Re: Kto ma kamper? 22.05.25, 19:34
        O, nie wiedziałam że są jeszcze kraje które pozwalają kamperowac na dziko. No już mi wybiliście te idee z głowy w lutym wink
    • stara-a-naiwna Re: Kto ma kamper? 23.05.25, 18:06
      mamy przyczepę
      to nie to samo

jest mniej mobilne

i nie patrzę czy / jak się opłaca
      pracuję w szkole, mam dużo wakacji i dzieci w podstawówce
      miesiąc siedzę z nimi za grosze nad jeziorem
      w moim przypadku to nieprzeliczalne na pieniądze
      tzn. gdybym na miesiąc wynajęła 2 mini pokoiki pewnie zapłaciła bym... nieadekwatnie więcej za wcale nie wyższy standard i mniej miejsca i dalej od linii brzegowej jeziora

ale to nie tylko o pieniądze w moim przypadku chodzi
      tylko o swobodę i przestrzeń
      (bo ja jeszcze z psami jeżdżę i nie wszędzie nas chcą)

koszta na miejscu są nie wysokie
      tzn. w polsce niektóre cempingi mają ceny wyższe niż w Europie zachodniej nie oferując nic poza przysłowiowym kiblem i czasami basenem ogrodowym 1,2cm i 10m3

I co do wyjazdów
      my weekendowo nie jeździmy
      bo pakowania jest bardzo dużo
      przyczepa na ograniczenia prędkości, spalanie auta jest większe i... za cenę noclegu 1 czy 2 w agroturystyce się zwyczajnie nie opłaca.

Jest jeszcze jedno ALE
      koszt utrzymania i zakupu przyczepy jest DUŻO niższy niż kampera
      kupując kampera kupuje sie auto - silnik, chłodnice i wszelkie inne
      a przyczepa - byle by buda była szczelna
      No i koszt ubezpieczenia kampera i przyczepy jest zdecydowanie inny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka