Dodaj do ulubionych

Robot sprzatajacy i mop- pomozcie

02.03.25, 14:33
Dziewczyny, planuje kupić roborocka i mop karchera. Cena obu około 3500, nie ukrywam, że sporo jak za rzeczy do sprzątania. Ale już mi się nie chce latać z odkurzaczem i moczyć kija w wiadrze. Czy warto? Bo kasy mi szkoda i niewazne, że raty 0%. Będę sprzątała tylko dol- 100mkw, na stanie pies bez podszerstka i czwórka bałaganiarzy. Poradźcie
www.euro.com.pl/odkurzacze-automatyczne/roborock-q5-pro-funkcja-mopowania-stacja-oczyszczajaca-tworzenie-mapy-pomieszczenia.bhtml?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=ad_pmax&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAoJC-BhCSARIsAPhdfSivT5jNo3b6cj4xWOg4RQKrFsY59-DylzUBngItj-Ens8aJf8wRcPgaAuCqEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
www.mediaexpert.pl/agd-male/sprzatanie/mopy-parowe/mop-elektryczny-karcher-fc-7-signature-line-1-055-709-0-bezprzewodowy
Obserwuj wątek
    • eliszka25 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 14:50
      Roborocka nie mam, więc się nie wypowiem. Mam kärchera i jestem z niego zadowolona. Jeden z lepszych zakupów. Bardzo ułatwia sprzątanie, bo odkurzanie i mycie podłogi załatwiam za jednym zamachem. Jest cichutki, prowadzi się jednym palcem, myje dobrze. Jednak jest dość duży, więc jeśli masz dużo malutkich zakamarków, to może się u ciebie nie sprawdzić.

Co prawda swojego nie trzymam na środku salonu i nie myję w zlewie w kuchni, ale nie żałuję zakupu.
      • kk345 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 14:57
        Czyli traktujesz go jak odkurzacz myjący, nie tylko jak mopa?
        • eliszka25 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 15:42
          Jak zwał tak zwał. Dla mnie ważne jest, że sprzątanie skróciło mi się co najmniej o połowę, bo odkurzanie i mycie podłogi załatwiam za jednym zamachem.
    • kk345 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 14:56
      Obejrzałam filmik karchera i prawdę mówiąc nie rozumiem idei- malutki zbiornik na wodę i kombinacje z myciem rolek, rozkładaniem urządzenia i całą zabawą, do tego wysokie i ciężkie to jest.
      Dla mnie zdecydowanie szybciej jest jednak zamoczyć kij od lekkiego, płaskiego mopa w wiadrze, wypłukać go w wiadrze a nie w dwóch szklankach wody i odstawić do wyschnięcia/zdjąć do prania.
      • ziazia17 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 15:00
        Mopa chce traktować jak mopa, podobno doskonale doczyszcza fugi. Odkurzacz natomiast beż funkcji mocowania bym uzywala. Też mnie zniechęca ilość części do mycia, ale lata już nie te, żeby na kolanach myc podłogę.
        • kk345 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 15:05
          A ktoś wymaga mycia na kolanach?
          • ziazia17 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 15:09
            Tak, moje fugi. Płytki niegularne kwadraty, fugi w jednym miejscu szersze, w drugim węższe, zagłębione, wszystko się tam zbiera, a pedantką niestety nie jestem i codziennie nie myje podlogi
      • eliszka25 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 15:41
        No nie, nie jest szybciej, bo żeby użyć mopa musisz najpierw poodkurzać. Kärcher załatwia odkurzanie i mycie za jednym zamachem. Mopa musisz płukać ileś tam razy w trakcie mycia podłogi. Rolki kärchera zdejmujesz raz - po umyciu całości. Nie wiem jak ty, ale ja mopa też wrzucałam do pralki, więc co za różnica czy piorę mopa czy rolki? Dla mnie żadna. No i do poruszana mopa potrzebuję jednak siły, a Kärcher jedzie sam. Ja go tylko prowadzę tam, gdzie chcę. Mała ilość wody, to dla mnie akurat zaleta. Mopa może i płuczesz w dużej ilości wody, ale ciągle tej samej. Rolki płukane są czystą wodą, która po ich opłukaniu trafia do osobnego zbiornika i z czystą się nie miesza. Sam mop jest lżejszy, owszem. Natomiast oprócz mopa targać trzeba też wiadro z wodą, które już lżejsze od kärchera nie jest.

Wiadomo, że jak wszystko, ma on plusy i minusy. Dla mnie plusów jest znacznie więcej.
        • ziazia17 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 16:04
          Eliszko, dziękuję za odpowiedź. Czy czesci do mycia jest dużo i jest to czasochłonne?
          • eliszka25 Re: Robot sprzatajacy i mop- pomozcie 02.03.25, 16:59
            Po zakończonym myciu wlewasz czystą wodę do pojemnika i włączasz program czyszczący. On trwa chyba 3 minuty, ale ty nic w tym czasie nie robisz, mop z grubsza myje się sam. Potem wciskasz przycisk uwalniający szczotki, wyjmujesz szczotki, zdejmujesz rolki i pojemnik z brudną wodą. Wszystko to pakujesz do pojemnika, który jest częścią podstawy i jest w zestawie. Ja to wszystko zanoszę do pralni, wylewam brudną wodę, płuczę pojemnik pod kranem, rolki wrzucam do kosza ze ścierkami do sprzątania, szczotki opłukuję pod kranem i jeśli trzeba zdejmuję grubsze zanieczyszczenia typu włosy czy jakieś klapcie dołączoną szczoteczką. Koniec. Brzmi skomplikowanie, ale wszystko razem zajmuje może 5 minut. Od czasu do czasu odwracam mop i wycieram go mokrą ścierką od spodu. O tym nie ma mowy w instrukcji czy filmikach, ale tam też czasem trzeba przetrzeć, nie jest to jednak konieczne po każdym myciu. Obsługa mopa po myciu nie trwa dłużej niż łączna obsługa zwykłego mopa, który trzeba płukać ileś tam razy w trakcie mycia oraz wypłukać lub wyprać na koniec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka