Dodaj do ulubionych

bezdomni na Lotnisku

01.04.25, 11:57
Czy zdarzalao Wam sie byc w nocy na Chopina ?Hale odlotow okupuja bezdomni a od 4 rano sa juz dzikie kolejki podroznych ...czy kiedys tez tak bylo?
Obserwuj wątek
    • dekoderka Re: bezdomni na Lotnisku 01.04.25, 11:59
      Nie ma bezdomnych.
      • alina460 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 07:44
        Są.
        • dekoderka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 08:04
          może na Lotnisku

na lotnisku nie ma
          • alina460 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 10:01
            Są.
            • dekoderka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 10:03
              na Lotnisku może i są big_grin
              • alina460 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 17:47
                Nie rozumiem, co masz na myśli.
                • mallard Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 06:55
                  alina460 napisała:

> Nie rozumiem, co masz na myśli.

🤦
                  • alina460 Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 11:56
                    ?
                    • mallard Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 08:58
                      alina460 napisała:

> ?

No więc zamieniam się w chłopa ma granicy:

W polskim języku nie piszemy rzeczowników wielką literą, wyjątek stanowią nazwy własne, więc jak ci piszą, że "może na Lotnisku są bezdomni, ale na lotnisku ich nie ma", to o to chodzi właśnie.
    • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 08:34
      W jaki sposób bezdomny dostaje się do hali odlotów?
      • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 07:00
        Pewnie chodzi o hale odlotów jeszcze przed odprawą bezpieczeństwa.
        Pamiętam że kilku widziałam jak miałam ranny lot, i chodzili po parkingu i byli w budynku na poziomie -1, poniżej hali checkinow.
    • salatka_z_cynamonem Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:13
      Bezdomni? Tam ludzie nocują jak mają loty bądź przesiadki wcześnie rano
      • hugo43 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:31
        Mnóstwo osób nocuje na lotnisku,czekając na kolejny samolot.czesto na karimatach,w innych krajach widziałam male namiociki rozstawione.
        • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:34
          > male namiociki rozstawione.

Dachy lotnisk przeciekają?
          • angazetka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:47
            Prywatność, taki śmieszny koncept.
            • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 15:40
              > Prywatność, taki śmieszny koncept.

Ale że pasażerowie w tych namiocikach czekając na opóźniony samolot uprawiają seks?
              • angazetka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 15:51
                Tylko do tego potrzebujesz prywatności?
                • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 16:02
                  No i jeszcze do czynności toaletowych. A tak, to rzeczy, które się normalnie robi na lotnisku czekając na samolot (czytanie, jedzenie, picie, włóczenie się po sklepach, gadanie przez telefon) to spokojnie robię publicznie.

A jaka nacja stawia te namiociki? Czy przypadkiem nie Polacy, bo śledzi od parawanów nie da się wbić w beton?

• angazetka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 17:25
                    Nie mam pojęcia. Ale dla mnie przebywanie w tłumie ludzi non stop jest męczące, więc nie dziwię się tym, którzy by chcieli móc się od tego odciąć choćby namiocikiem.
                  • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 07:12
                    Zdarzyło ci się nacierać na lotnisku? Albo być tam 16h po 10 godzinnym locie…? Pół biedy jak to jest lotnisko w miejscu którym możesz pójść coś pozwiedzać ale są ludzie którzy nie mogą wyjść z lotniska bo wizy nie mają i oni są tam uwizieni.
                    • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 07:12
                      *nocowac
                    • anajustina Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 07:03
                      Jak wizy nie masz, to raczej do danego państwa nie lecisz nawet (koleżanka tak się wykopała z lotem powrotnym przez Stany).
                      • marecky81 [...] 04.04.25, 07:14
                        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                        • anajustina Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 07:17
                          Ona musiała przesunąć powrót, żeby się zarejestrować przed wlotem do Stanów.
                      • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 07:46
                        Niektóre kraje wymagają wizy tranzytowej ale co do zasady można chyba do 3 dni kiblować w strefie bezcłowej bez wizy.
                    • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 10:19
                      > Zdarzyło ci się nacierać na lotnisku?

Nie.

> Albo być tam 16h po 10 godzinnym locie…?

Ale po locie, dowolnie długim, to się chyba idzie do domu? Czy może robią tak ludzie, którzy przylecieli na Okęcie z Nowej Zelandii i rozkładają namiot, żeby się przespać zanim wsiądą do pekaesu do swojej wioski (następne 5 godzin)?
                      • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 10:23
                        Mogą mieć międzylądowanie i czekać np 10 godz na następny lot. Na niektórych lotniskach są przecież hotele na strefie.
                        • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 10:28
                          > Na niektórych lotniskach są przecież hotele na strefie.

No, ale wtedy pasażerowie raczej nie zabierają ze sobą namiocików? Czy może zabierają i rozkładają w pokoju hotelowym?
                          • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 11:30
                            Ale nie na każdym lotnisku są takie hotele, a na każdym lotnisku mogą się zdarzyć 10 czy więcej godzin między jednym a drugim lotem.

Na strefach jak ktoś śpi z namiocie to napewno tylko ten co ma bilet - co nie oznacza że napewno nie jest bezdomnym. Ten co śpi w nim poza strefą to prawdopodobnie jest bezdomny.
                            • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:09
                              > a na każdym lotnisku mogą się zdarzyć 10 czy więcej godzin między jednym a drugim lotem.

Ludzie tak planują loty, żeby mieć 10 i więcej godzin międzylądowania? To jacyś masochiści.
                              • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:18
                                > Ludzie tak planują loty, żeby mieć 10 i więcej godzin międzylądowania? To jacyś masochiści.>

To Ci dla których każde 100 czy nawet 1000 zł ma duże znaczenie jeżeli chodzi o cenę biletu.

Są linie które, jeżeli jest przerwa dłuższa niż 12 godzin, dają voucher na hotel - ale to już z tych lepszych przewoźników. Więc jak widać taka przerwa w locie to dość normalna sprawa.
                                • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:23
                                  > To Ci dla których każde 100 czy nawet 1000 zł ma duże znaczenie jeżeli chodzi o cenę biletu.

Ale takie międzylądowanie to chyba w skomplikowanych lotach międzykontynentalnych, gdzie cena biletu jest kosmiczna. I te 1000 zł to niewielka część całej ceny! No, ale kto bogatemu pasażerowi podróżującemu między Nową Zelandią a Rzeszowem, zabroni spędzania międzylądowania na Okęciu w namiociku?
                                  • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:57
                                    Wejdź sobie np na FB o Tajlandii, tam ludzie szukają promocji i każde 100 zł jest dużo. A czy będą podróżować 12 czy 24 godziny to schodzi na drugi plan.
                                    • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 13:12
                                      Przekonałaś mnie. Ja nienawidzę podróżować i nie ma takiej opcji, bym dobrowolnie spędzała 10 godzin na lotnisku. Co innego opóźnienie, człowiek już przeszedł przez odprawę i nie bardzo może się wycofać. No ale wtedy nie rozbija namiociku, bo niby skąd miałby go wziąć? (Sprzedają może takie na lotniskach?)
                                      • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 14:49
                                        Nie mam pojęcia skąd mają namiociki. Nigdy na lotnisku tego nie widziałam. Mam wrażenie że to tylko globtroter może być i nic innego, nikt inny nie przychodzi mi do głowy aby miał przy sobie namiocik.
                                      • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 16:49
                                        Jejku ty chyba mało jeździsz
                                        na lotniskach teraz już są różne udogodnienia np. Leżaki zamiast krzeseł czy pomieszczenia z ciszą nocną albo jakieś fikuśne fotele
                                        • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 17:33
                                          pani.asma napisała:

> Jejku ty chyba mało jeździsz
                                          > na lotniskach teraz już są różne udogodnienia np. Leżaki zamiast krzeseł czy p
                                          > omieszczenia z ciszą nocną albo jakieś fikuśne fotele
                                          >

Ale namiociki też widziałaś?
                                          Bo wymieniłaś tylko fotele, leżaki a nie o nich jest tu mowa.
                                          • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 17:37
                                            W Doha widziałam wigwamy w tym tropikalnym lesie
                                            Niestety wszystkie oblegane
                                            • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 18:15
                                              To o nich trzeba było pisać a nie o leżakach i fotelach. Ja nie widziałam namiotów ani wigwamów, i to pisałam. Ciekawe czy mają karimaty lub materace?
                                              • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 18:29
                                                Nie to są bardziej takie dekoracyjne nic tam nie widziałam chyba wygodnego
                                                • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 18:38
                                                  O takie coś na drugim zdjęciu to jest
                                                  www.ligman.com/project-hamad-international-airport/
                                • pyza-wedrowniczka Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:39
                                  Ja kiedyś nocowałam na lotnisku w Londynie lecąc z Portugalii. Lot z taką przesiadką kosztował chyba z 400 zł, a bezpośredni 800 - dla mnie to duża różnica i byłam gotowa za 400 zł przespać się na karimacie na lotnisku.
                              • zyciemniekocha2000 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 15:28
                                A slyszalas o tym , ze loty sa odwolywane , sa opznienia. Jak dolecisz 2 godz pozniej to samolt na ciebie nie bedzie czekal .Mi sie zdarzaly niedogodnosci na krotkich lotach a co dopiero jak lecisz z kilkoma przesiadkami
                                • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 15:56
                                  Ale wtedy nie masz namiotu przy sobie.
                                  • zyciemniekocha2000 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 16:33
                                    Jakby mi sie zdarzylo koczowac na lotnisku to pewnie na nastepne loty latalabym z namiocikiem wink) Nie wiem o jakie namiociki chodzi ale pewnie te plazowe gdzie mozesz sie schowac przed sloncem i miec troche prueatnosci .Widzialam tak podrozujacych turystow na statkach np na Sardynie .Wlasciwje nic to nie zmienia bo I tak spisz na twardym ale przynajmniej nie ma ryzyka ze ktos Ci na glowe nadepnie
                            • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 12:38
                              > Ten co śpi w nim poza strefą to prawdopodobnie jest bezdomny.

Niekoniecznie, bo to może być mieszkaniec Rzeszowa (właściciel domu jednorodzinnego), który przyjechał wczesnorannym pekasem do Warszawy, a wylot do Hamburga ma dopiero po południu. I sobie rozkłada namiocik na terenie lotniska przed stanowiskami odprawy i tam korzysta z prywatności. A jak się otwiera jego stanowisko, to składa namiocik i nadaje na bagaż do luku bagażowego. To ma sens. Bo zabieranie namiociku do bagażu podręcznego sensu moim zdaniem nie ma, bo to jakby zabierać w podręcznym miskę do mycia nóg, bo ktoś ma nadpotliwość stóp.
                              • marecky81 [...] 04.04.25, 13:14
                                • demodee Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 13:40
                                  > Nie ośmieszaj się.

Ale będzie w Warszawie lub Monachium otwierał namiocik czy nie?
                      • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 06.04.25, 07:29
                        Jak lecisz do Azji to często lecisz z międzylądowaniem. Kompletnie kontrintuicyjnie najlepiej Doha, Paryż, Helsinki lub Amsterdam a potem dopiero lot dalej. 4-6h to są normalne czasy oczekiwania na połączenie.
          • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 16:47
            W Katarze są namiociki zapewnione ale ciężko się do nich wkręcić
      • krwawy.lolo Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:36
        Pamiętam ten zwalający z nóg smród niemytych syr leżących pokotem wzdłuż ścian zapewne robotników sezonowych, czekających na samoloty do swoich wiosek rodzinnych. Było to w jakimś Dubaju, czy innym Kuwejcie.
        • szarmszejk123 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:41
          Największy smród syr jaki w życiu czułam występował w pociągu wracającym z Woodstocku:p
          Nic tego smrodu nie przebije:p
          • krwawy.lolo Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:43
            Bo nie byłaś nigdy w sypialni wartowni wojskowej. tongue_out
            • dekoderka Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:44
              Urzekła mnie twoja historia...
            • szarmszejk123 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 09:58
              Na szczęście!
          • zosia_1 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 06:30
            Dlaczego stopy określacie jako " syry" skąd to się wzięło?
            • anajustina Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 07:04
              Od sera.
            • ichi51e Re: bezdomni na Lotnisku 06.04.25, 07:25
              Reginalizm www.facebook.com/100046536255417/posts/pfbid035kK1ASjnnCEPh9DyaKqHJ8HA6ypLZLc2qurhFLhQXjfP9P45YpdfChUn5rf2PWbGl/?app=fbl
      • alina460 Re: bezdomni na Lotnisku 02.04.25, 10:02
        Zdarzają się i bezdomni. Ostatnio pani z Ukrainy, wiem, bo osoba, która siedziała obok z nią rozmawiała.
    • imponderabilia20 Re: bezdomni na Lotnisku 03.04.25, 12:46
      Jak byłam wieczorem to był 1 pan i zbierał pieniądze od ludzi stojących do odprawy
      • trina45 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 01:16
        Pytam poniewaz zaobserwowalam, ze para niby czekajacych osob w kawiarni, ok 23 w nocy prowadzili taki dialog na pokaz ; ,,jestesmy w odlotach czy przylotach",
        popatrzylam na starszego pana , ktory akurat wstal zza przepierzenia ,
        twarz duzo mowila , raczej nie byl to podroznik podniebnych linii.
        • iwoniaw Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 07:51
          A jak wygląda z twarzy podróżnik podniebnych linii?
          • marecky81 [...] 04.04.25, 08:09
        • salatka_z_cynamonem Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 08:12
          chyba musisz więcej vlogów podróżniczych pooglądać- podróżnicy nocujący na lotniskach to pełen przekrój społeczeństwa, młodzi, starzy, różnie ubrani
    • 00zxc00 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 13:07
      Nie bywam na lotnisku w nocy. Latam w dzień o normalnej porze. Nie rozumiem ludzi którzy wybierają lot o 5 rano i koczują od 3 na lotnisku.
      • trina45 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 13:42
        Mialam najpierw opozniony potem odwolany lot ,proponowano mi hotel na te 4 godziny ,wolalam przeczekac do tej 4 na lotnisku ....nie mam cierpliwosci jezdzic z dwoma walizami po stolicy nawet taksowka ,zeby polezec 2 godz w hotelu,obok lotniska byly zabukowane .(reszta dojazdy,wejscia ,zejscia itp).We Wroclawiu w mrozy bezdomni moga nocowac na lotnisku.
    • pani.asma Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 16:50
      Że o 4 rano byli podróżni ?

Wow co za szok

U Niemców są lotniska całodobowe

Szkoda że Donald blokuje żeby też takie było w Polsce sad
      • margit49 Re: bezdomni na Lotnisku 04.04.25, 17:44
        pani.asma napisała:

> Szkoda że Donald blokuje żeby też takie było w Polsce sad
        >
        Tak, Trump szaleje🤷‍♀️
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: bezdomni na Lotnisku 05.04.25, 09:00
        pani.asma napisała:

>
        > U Niemców są lotniska całodobowe

Np taki Berlin, taaaaki całodobowy
        next.gazeta.pl/next/7,151003,31599003,absurd-na-lotnisku-samolot-ryanair-musial-ladowac-250-km-dalej.html
      • eagle.eagle Re: bezdomni na Lotnisku 05.04.25, 09:45
        pani.asma napisała:

> Że o 4 rano byli podróżni ?
        >
        > Wow co za szok
        >
        > U Niemców są lotniska całodobowe
        >
        > Szkoda że Donald blokuje żeby też takie było w Polsce sad
        >

A które lotnisko w Polsce, oprócz Okęcia ze względu na bliskość zabudowań mieszkalnych, nie ma nocnych lotów ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka