Dodaj do ulubionych

Rekrutacja na studia

03.04.25, 15:11
Może ktoś nas uświadomić jak to wygląda technicznie?. Bo rozumiem, że tu w przeciwieństwie do szkół średnich można się dostać na kilka kierunków a potem któryś sie wybiera a co jeżeli się ktoś nie dostanie a zrezygnuje ktoś kto był na liście bo wybierze inny kierunek na ktory sie dostal ? Jest jakiś drugj nabor, dzwonią do tych co się nie dostali, ze zwolnilo sie miejsce?
Obserwuj wątek
    • gryzelda71 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 15:14
      Na medycyne rekrutacja trwa do ostatniego dnia września niekiedy. Sądzę że na innych obleganych mniej lub bardziej kierunkach jest podobnie.
    • heca007 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 15:17
      Nie wiem czy wszędzie. Syn dostał się na dwa kierunki w pierwszej turze. Wybrał jeden. Z drugiego zrezygnował (na innej uczelni) telefonicznie. Po jakimś czasie zadzwonili z kierunku gdzie się nie dostał w pierwszej turze, że są miejsca. No ale akurat kierunek, na który dostał się od razu był jego pierwszym wyborem więc nie skorzystał.
    • nick_z_desperacji2 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 17:02
      Zazwyczaj co jakiś czas uaktualniają listę. Drugi nabór jest w zasadzie jak jest mniej chętnych niż miejsc.
      Tylko większość uczelni z pierwszej listy bierze sporo więcej niż mam miejsc, ale uzupełniać zaczynają dopiero do planowanego limitu. Jeśli mają np. 100 miejsc, z pierwszej listy przyjmą 150, to 152. nie jest druga w kolejce, tylko 52. A SGGW zdaje się ma jeszcze inny chory system, w którym można być "zakwalifikowanym do przyjęcia" a się na koniec nie dostać, bo właśnie na liście zakwalifikowanych jest więcej osób niż jest miejsc.
      • kurt.wallander Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 17:19
        O, to ciekawe, co piszesz.

Z tego, co zauwazyłam, zazwyczaj jest drugi nabór, bo ludzie własnie zwalniają miejsca, gdy dostali się gdzie indziej.

Przykładowo, dwie z moich corek składały wnioski i na UW/SGH i na PW. Na PW ogłoszenie wyników jest wczesniej. Dostały się, potwierdziły zamiar studiowania. Ale gdy się okazało, że dostały się też na swój pierwszy wybór (jedna na UW, druga na SGH), to zwolniły miejsca na PW. I pewnie ktoś, kto w pierwszej turze rekrutacji się nie dostał, wskoczył na listę zakwalifikowanych.
        • kurt.wallander Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 17:19
          A, wydawało mi się, że to wszystko dzieje się online, tj nikt nie dzwoni, że zwolniło się miejsce, tylko kandydat widzi zmiany w systemie.
          • gryzelda71 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 18:10
            Lata temu tak było na medyczne.
        • nick_z_desperacji Re: Rekrutacja na studia 04.04.25, 07:31
          Przesunięcia są w ramach pierwszego naboru. Na drugi się lista otwiera i mogą się zgłaszać nowe osoby.
    • iwoniaw Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 18:25
      To zalezy od uczelni - ale zasadniczo tak, są kolejne nabory, czasem nawet do końca września. Trzeba czytac informacje, a w razie watpliwości dopytać bezpośrednio na konkretnej uczelni o konkretny kierunek.
      • slonko1335 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 18:42
        Bardziej mnie zastanawia jak technicznie to ogarniają przy mozliwosci apilkowania na nieskonczna ilość uczelni/kierunków. Bo z tego co słyszę dzieci znajomych składały czasami na kilkanaście. Skad wiadomo ile mają miejsc po pierwszej rekrutacji.
        • iwoniaw Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 19:15
          Skad wiadomo ile mają miejsc po pierwszej rek
          > rutacji.
          >
          Po pierwszej rekrutacji jest termin potwierdzenia , dostarczenia badań lekarskich, wniesienia oplat za legitymacje etc i widzą, kto sie wpisal i dopiął formalnosci, a kto zrezygnował, wiec otwieraja drugą rekrutację, jesli maja jeszcze miejsca, potem w ewentualnych kolejnych jest tak samo.
          • turkusowozlota Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:28
            iwoniaw napisała:

> Skad wiadomo ile mają miejsc po pierwszej rek
            > > rutacji.
            > >
            > Po pierwszej rekrutacji jest termin potwierdzenia , dostarczenia badań lekarski
            > ch,
            >
            Badania lekarskie na studia? Nie przypominam sobie za moich czasów czegoś takiego.
            • gryzelda71 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:30
              A ja tak.
              • turkusowozlota Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:36
                Ale to na wszystkie kierunki byl wymog badań? Teraz jest na wszystkie?
            • zielonazabka888 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:36
              Były badania na studia.
              • turkusowozlota Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:39
                Ja sobie nie przypominam żebym robila, ale to może skleroza po prostu.
                • kurt.wallander Re: Rekrutacja na studia 04.04.25, 16:55
                  turkusowozlota napisała:

> Ja sobie nie przypominam żebym robila, ale to może skleroza po prostu.

Pewnie zalezy od kierunku. Ja nie robiłam badań, moje córki na kierunkach przyrodniczych robiły, trzecia na SGH nie robiła chyba.
            • slonko1335 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:43
              Są ale nie na wszystkie kierunki.
        • qrka Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:07
          Ło pani, rekrutować się można nawet na wszystkie, ile kasy w mieszku starczy. I można się zakwalifikować na kilkanaście kierunków naraz. Ale trzeba też szybko potwierdzić dostarczając świadectwo maturalne (oryginał ew. odpis, ale oryginał widziany chętniej) - i tu już nie poszaleje się.
          Co do kolejnych naborów w ramach jednej rekrutacji (bo pewnie chodzi Ci najbardziej o tę pierwszą, lipcową), to uzupełnienia wynikają niekoniecznie z mniejszego zainteresowania i braku kandydatów, ale z tego powodu, że młodzieża ostatecznie wybiera inną uczelnię, inny kierunek, i naturalnie wypada z listy.
          Info, że się dostało z listy będąc pod tzw. kreską, zwykle się pojawia w systemie (ERK/IRK) i przez powiadomienie (mail/sms/nie pamiętam, jak to było u dzieciaka).
        • asia_i_p1 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:40
          Możliwość aplikowania na nieskończoną ilość kierunków jest czysto teoretyczna, bo to kosztuje. Ci, co aplikowali na kilkanaście to hojnie wsparli polskie szkolnictwo wyższe.

Uczelnie opierają się na statystykach z zeszłych lat i robią lekki overbooking. Moja córka się dowiedziała, że się dostała, chociaż "wystawała" poza podstawową listę, ale mieli doświadczenie, że tyle i tyle zawsze im odpada i okazało się, że mieli rację. Mówię o Uniwersytecie Wrocławskim, ale podejrzewam, że praktyka jest powszechna.
          • bmtm Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:49
            Aplikowałem bodaj na 5 wydziałów wiele lat temu. Dawniej było chyba więcej rzeczywistych kandydatów na jedno miejsce niż teraz.
        • arwena_111 Re: Rekrutacja na studia 04.04.25, 17:16
          Kasa - za każdy kierunek się płaci. Na UW chyba 80 zł - więc im więcej kierunków tym więcej kasy - zwrotów nie ma.
          Na SGGW można wybrać tylko jeden kierunek.
    • mea8 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 18:45
      Jest różnie. Możesz aplikować na dowolną ilość kierunków, za kazdy płaci się ( cena z zeszłego roku) 85zł. Na niektórych uczelniach rekrutujesz się na każdy z kierunków niezależnie, wybierasz ten na który się dostałaś albo który kochasz najbardziej. Na innych trzeba ustawić się wg preferencji ( tak jest np na Uniwersytecie Szczecińskim). Niektóre uczelnie pokazują listy rankingowe i można śledzić swoją pozycję na liście, inne mają to tajne smile Sz. np dostał się na jeden kierunek na U.Gdańskim ale po potwierdzeniu woli studiowania przez zakwalifikowanych po 2 tyg był już "nad kreską". Ale zrezygnował bo w międzyczasie dostał się już na UWr. Na 5 uniwersytetów wybranych przez maturzystę każdy miał inne zasady smile
      • bmtm Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:14
        Ciekawe. Czyli przez ponad 20 lat opłata egzaminacyjna wzrosła raptem o 10 złotych. Bodaj w 2002, 2005 roku było to 75 złotych.
    • palacinka2020 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:09
      Znam mnostwo osob, ktore dostalo sie na studia w drugiej rundzie.
      • turkusowozlota Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:38
        Ja też. Znajome dzieci skladaly na wiele uczelni i kierunków. Syn koleżanki na wszystkie medycyny (28? ich jest, nie jestem pewna). Inni średnio na 5-10 uczelni lub kierunków.
        • slonko1335 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 20:44
          No właśnie ja też słyszę o kilkunastu kierunkach i stąd zaczęłam zastanawiać jak to wygląda technicznie.
          • kurt.wallander Re: Rekrutacja na studia 04.04.25, 16:59
            Technicznie to wszystko jest mozliwe, ale czy jest sens płacić za każdy kierunek (lub na każdą uczelnię, bo czasem chyba jest jedna opłata, jesli składa sie wniosek na różne kierunki na jednej uczelni).
    • klementynka1974 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 21:31
      Każda uczelnia ma swoje zasady. Jeśli jest II nabór, to zwykle dla wszystkich chętnych "od początku" - czyli nie ma list rezerwowych.
      • klementynka1974 Re: Rekrutacja na studia 03.04.25, 21:33
        Możesz starać się na 100 uczelni, ale na każdej jest zwykle określona maksymalna liczba kierunków, na które można aplikować. I za każde zgłoszenie się płaci smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka