Dodaj do ulubionych

Recepty, dane, widoczność w systemie

05.04.25, 09:01
Dzień dobry, czy lekarze widzą, czy wykupiłam receptę przez nich wykupiona? Czy lekarz rodzinny widzi do jakich specjalistów chodzę? I czy widzi recepty od nich oraz ich zapisy z wizyt? Ktoś przekazał i rozpowszechnił informacje o moich chorobach😞
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:08
      Dlaczego twój lekarz rodzinny miałby o tobie imiennie opowiadać znajomym? To jakieś małe miasto? Równie dobrze mogłaby rozpowiedzieć aptekarka…
      • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:41
        Niestety rodzinnego mam w miejscowości w której pracuje, leki kupuje w dużym mieście tam gdzie jestem anonimowa, o chorobie wiedziala tylko przyjaciółka
        • iwoniaw Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 10:51
          Dostęp do kart pacjentów ma wiecej personelu przychodni niż tylko lekarz, nawet recepty wypisują często inne osoby, lekarz je tylko zatwierdza. Tzn. oczywiscie jest możliwe, że to twój rodzinny jest pleciugą bez etyki zawodowej, chcę tylko powiedzieć, że tak naprawde w ten czy inny sposob dowiedzieć się o twojej chorobie i wypisanych lekach mogla wlasciwie dowolna osoba pracująca w przychodni (mając dostep do danych legalny lub nie)
          • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 14:08
            Dziękuję za informację 😞
      • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:53
        To wieś i bardzo lubią tam plotkować a ja jestem już od jakiegoś czasu na l4
    • aurinko Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:08
      Nie widzą, o ile nie zaznaczyłaś takiej zgody na udostępnienie informacji w IKP. Domyślnie ta zgoda jest wyłączona.
      • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:42
        Chodzi o receptę?
      • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 14:07
        Dziękuję za informację
    • ritual2019 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 09:54
      Twoje pytanie jest bardzo zaskakujace, lekarz nie moze dzielic informacji o chorobach pacjentow z ludzmi nie upowaznionymi. To byloby bardzo nieprofesjonalne i (u mnie) groziloby powaznymi konsekwencjami.
      Natomiast nie widze sensu istnienia systemu hostorii zdrowia pacjenta niewidoczengo dla lekarzy do ktorych chodzi, zwlaszcza lekarza rodzinnego.
      • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 10:02
        Szczerze mówiąc to już dla mnie nie ma znaczenia kto ale chyba lekarz lub rejestratorki podgladnely , w każdym razie ludzie wiedzą, że lecze się u psychiatry, mam ciężka chorobę i operacje. Jestem nauczycielem i uczę na małej wsi.
        • kachaa17 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 13:43
          Może napisz skargę, że wyciekły Twoje dane osobowe jeśli jesteś pewna, że przyjaciółka nikomu nie powiedziała. Dane o chorobie to są dane wrażliwe i jest to duże naruszenie.
          • blahblah2 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 14:09
            Tak, wiem już, dziękuję.
    • ophelia78 Re: Recepty, dane, widoczność w systemie 05.04.25, 11:39
      Miałam receptę od ginekologa, prywatnego. Potem chciałam ten sam lek, do gin nie było terminów. Rodzinna widziałam systemie co mi wypisami wówczas gin.
      Więc tak, w systemie widać.
      Natomiast nie wiem czy widać że wykupione ale podejrzewam że tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka