Dodaj do ulubionych

Herbatę poleccie

10.04.25, 19:11
Ostatnio piłam genialnego Earl Greya w kawiarni ,nie zapytałam niestety.
Earl Grey, bardzo aromatyczna, bez żadnych dodatkowych bergamotek itp.
Takiej szukam - zapach ma się unosić i mnie zniewalać , ale to ma być świetny jakościowo zapach.

Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 19:33
      Co to znaczy "bez żadnych dodatkowych bergamotkę"? Bo earl grey to herbata aromatyzowana właśnie bergamotką, więc nie wiem, jak miałaby być earl grey bez bergamotki...
      • taje Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 16:25
        No właśnie. Też nie rozumiem. Bez bergamotki to nie jest Earl Grey.
    • bigimax4444 Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 19:54
      Szukasz soku pomaranczowego bez smaku pomaranczy? No mozna i tak
      Wracajac do herbaty to czarna jest bez dodatkow
    • asiairma Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 20:07
      Chodzi Ci pewnie, że bez bławatka (niebieski) lub skórek pomarańczy. Z codziennych to lubię Adalbert's Tea i Basilur.
      • konsta-is-me Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 21:54
        Właściwie chodziło mi o to,żeby nie miało tego sztucznego aromatu , może powinnam dokładniej określić.

Adalberts znam, w swojej klasie dobry ale daleko mu do tej kawiarnianej.
        • asiairma Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 22:02
          Aromat earl grey to właśnie olejek z bergamotki. A czasami dodatkowo są różne płatki kwiatów i skórki cytrusów. Bez bergamotki nie ma earl grey. Kup na wagę w lokalnej herbaciarni lub na allegro - wybierz sobie po ocenach i opisie.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 22:02
          Jak bez bergamotki i bardzo aromatyczna, to na bank ze sztucznym aromatem była to super herbata.
          Prawdziwy Earl Grey to czarna herbata z bergamotką. Bergamotka to rodzaj pomarańczy.
          • konsta-is-me Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 03:31
            Właśnie ona nie była aromatyczna typowo cytrusowo tylko tak...szlachetnie.
            Coś jak ryba, która nie śmierdzi rybą 😃

• mysiulek08 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 03:36
              Konsta, odbierz poczte gazetowa
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 09:38
              Ale bergamotka wcale nie ma cytrusowego aromatu, tylko bergamotkowy.
    • ardzuna Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 20:18
      Ja lubię DILMAH Exceptional Earl grey.
    • mabel_mora Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 20:54
      a ty wiesz co to jest earl grey?
      • akacja06 Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 21:23
        Na sto procent dziś się dowiedziała 🙈
    • bywalec.hoteli Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 21:48
      Żadnych perfumowanych Earl Greyów - tylko czarna.
      Polecę to co Mysiulek czyli Dragon Tea house.
      Znajdziesz w necie
    • k.messi Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 21:58
      Earl Grey to herbata czarna aromatyzowana bergamotką, olejkiem.
      Spróbuj King of Earl Grey z Czasu na Herbatę - ma nietypowe, żółte w kolorze liście, długie i duże, zwinięte. Jest obłędna, a ja nie lubię Earl Greya smile
    • eglantine Re: Herbatę poleccie 10.04.25, 22:04
      Ja lubię Twinnings. Jeszcze Lady Grey mają fajną, też z bergamotką, ale jest bardziej cytrusowa.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 07:05
      Spróbuj już proponowanych Twinningów (klasycznej albo Lady Grey) albo Persian Earl Grey Basilur.
    • najbrzydszebutyswiata Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 08:03
      Gdyby mi zależało na tej konkretnej herbacie, to chyba bym po prostu napisała maila z pytaniem do kawiarni, czy na facebooku, co tam mają do kontaktu, jakiej marki używają. Pewnie odpiszą i po problemie.
    • danaide2.0 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 08:11
      Nie znam. Znam świetny, który jest na bazie Yunnana, niestety taki, jak na obrazku.
      www.palaisdesthes.com/en/blue-of-london-earl-grey-du-yunnan-476.html

Na co dzień mam Janat, ale też chyba nie o to ci chodzi, choć dodatków niewiele. W kawiarniach nie widuję.
    • ania357 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 09:34
      Polecam earl grey z brown house and tea (ale tylko tego zwyklego erl greya, bo maja tez rozne przekombinowane wynalazki typu earl greAT z roznymi innymi dodatkami i tych nie polecam, jesli szukasz klasycznego stonowanego earl grey'a).
      • snakelilith Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 11:32
        ania357 napisała:

> jesli szukasz klasycznego stonowanego earl grey'a).

Ale ona nie napisała, że szuka "stonowanego" earl greya. W sumie nie wiadomo nawet o co chodzi. Ma być lekka nutka, czy jednak aromatyczna, czyli jednak dosyć mocno wyczuwalna? I masa zależy też od bazowej herbaty. W moim earl greyu bergamotka jest praktycznie niewyczuwalna, ale ja tak lubię. Ekologiczna włoska bergamotka. Ale kupuję ekologiczną nie ze względu na lepszy smak, a brak pestycydów. Piję za dużo herbaty, by truć się konwencjonalną. Ale nie polecę, bo herbata nie jest dostępna w Polsce.
        • ania357 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 14:50
          Wiem, ze autorka szuka earl greya bez bergamotki smile, ale zalozylam, ze zle sie wyrazila, wiec polecilam jej earl greya, ktory mi ostatnio bardzo smakuje bez sztucznych aromatow i bez plywajacych smieci typu platki kwiatow, platki kokosa, skorka pomaranczowa etc. Tez staram sie ostatnio kupowac herbaty eko.
    • imponderabilia20 Re: Herbatę poleccie 11.04.25, 16:23
      .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka