anbete 12.04.25, 23:09 Jakiego szamponu używacie bespośrednio po ? i w przerwach między koloryzacją włosów ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 12.04.25, 23:23 Bezpośrednio przed chyba. Farbę się nakłada na włosy umyte szamponem, trzyma przez przepisany czas, spłukuje i nakłada odżywkę dołączoną do farby, spłukuje i suszy, nie myje się szamponem zaraz po ufarbowaniu, farba by się zmyła. Przed farbowaniem -jakiś łagodny do częstego mycia. Odpowiedz Link Zgłoś
anbete Re: Do farbujących włosy 12.04.25, 23:32 A jaki pomiędzy kolejnymi koloryzacjami ? Czy z oznaczeniem "do włosów farbowanych" ? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 12.04.25, 23:42 Raczej nie, najczęściej używam szamponów dobranych do rodzaju włosów. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Do farbujących włosy 12.04.25, 23:59 Nie zmyłaby się. Po prostu nie ma po co używać szamponu zaraz po. Każda farba ma substancje myjące więc po prostu nie ma potrzeby, ale można jak ktoś lubi. Ja czasami używam. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 07:55 Ja farbę nakładam na suche włosy, nie myję ich wcześniej. O zawsze używam szamponu po farbowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 07:57 Wg mojej fryzjerki najlepiej nakładać farbę na niemyte włosy, lekko przetluszczone (takie 2-dniowe). Wtedy farba lepiej się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
mabel_mora Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 09:26 to chodzi o zabezpieczenie skalpu sebum, aby nie podrażnić chemią, a nie lepsze trzymanie farby Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 13:34 >Wg mojej fryzjerki najlepiej nakładać farbę na niemyte włosy, lekko przetluszczone (takie 2-dniowe). Wtedy farba lepiej się trzyma no nie wiem... tak logicznie mysląc to jednak ten "tłuszcz" stanowi jakas barierę dla farby. Paznokcie też lakierujesz nie myjąc wcześniej rąk (paznokci)? nakladjac jakakolwiek farbę, na jakakolwiek powierzchnię, to zawsze jest zalecenie "najpierw umyć" ja rozumiem, że dla włosów/skóry na głowie, to zdrowiej (mniej drażniace) ale czy dla samych włosów/przyjecia farby? to wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 15:14 Od zawsze farbuję brudne włosy, po farbowaniu myję załączonym szamponem. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:03 Na każdej mojej farbie napisane, że na suche włosy trzeba nakładać, niemyte. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:06 Chyba Ci sie coś pomyliło. Nie myje się włosów przed nakładaniem farby. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:46 Nic mi się nie pomyliło, farbowałam włosy chemicznie przez 30 lat. Przed ciemnymi odcieniami oraz ton sur ton się myje, nie myje się tylko przed mocniejszym rozjaśnianiem (dekoloryzatorem lub sporo jaśniejszą od własnego odcienia farbą). Odpowiedz Link Zgłoś
roks30 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:56 Na wszystkich farbach które używałam było napisane że nakładać na suche lub lekko zwilżone nieumyte włosy 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:57 To widocznie używałyśmy różnych farb. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 09:01 Tak jak już wspomniałam, z zaleceniem nakładania na suche/niemyte zetknęłam się tylko przy rozjaśniaczach i jasnych blondach, natomiast nigdy nie zetknęłam się z zaleceniem umycia szamponem bezpośrednio PO farbowaniu. Zawsze ściśle przestrzegałam instrukcji z załączonej do farby ulotki. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 09:03 Również nie spotkałam się z zaleceniem nakładania farby na umyte włosy. Farbuję na ciemno. Może wrzuć ulotkę tej konkretnej, która nakazuje umyć? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 10:07 Prosz: Appliquez le mélange COLOR TOUCH sur les cheveux lavés et séchés à la serviette, uniformément des racines aux pointes. www.wella.com/professional/fr-CA/hair-color/color-touch/color-touch#/?_k=iqr76c A wymienisz jakąś, która nakazuje umyć szamponem bezpośrednio PO farbowaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
freja08 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 10:39 Loreal Excellence. Nawet dodają taki mały szampon po koloryzacji do zestawu i w instrukcji jest napisane, by umyć tym głowę zaraz po spłukaniu farby. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 10:44 O, to tego nigdy nie używałam. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 13:38 U fryzjera po farbowaniu tez zawsze myją włosy szamponem. Natomiast nakładają farbę na suche włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:58 I dobry jest ten color touch na odrosty ? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:19 nellamari napisała: > I dobry jest ten color touch na odrosty ? Niespecjalnie. Przynajmniej na moich. Dlatego przerzuciłam się po nim na roślinne, a teraz, jak mam już większość białych, na tonery blond. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:48 Który masz toner ? Ja mam wellę na okres międzyfarbowania, ale sama nie daje rady i kiepsko si ją nakłada na odrosty. www.amazon.fr/dp/B0C9R6JSGX?ref_=ppx_hzsearch_conn_dt_b_fed_asin_title_1 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:53 Wella Professionals Color Fresh Mask odcień golden gloss, wychładzam trochę fioletowym szamponem, bo dość ciepły. Bardzo skuteczny jest L'Oréal Paris Age Perfect Soin Couleur Embellisseur Touche d'Or , ale od jakiegoś czasu nie mogę go znaleźć (mam jeszcze zachomikowaną jedną tubkę), nie wiem, czy nie przestali produkować. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:58 nellamari napisała: > Który masz toner ? Ja mam wellę na okres międzyfarbowania, ale sama nie daje ra > dy i kiepsko si ją nakłada na odrosty. > > www.amazon.fr/dp/B0C9R6JSGX?ref_=ppx_hzsearch_conn_dt_b_fed_asin_title_1 Używam tej samej (wolę wersję w tubie, wygodniejsza, i jakby ciemniejsza?), ale dlaczego nakładasz tylko na odrosty? Przecież to się stopniowo zmywa przy każdym myciu głowy. Ja nakładam na całość, co 2-3 tygodnie. Ten kolor się nie nawarstwia i nie ciemnieje na końcówkach, w przeciwieństwie do farb roślinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 16:10 Nie wiem czemu jak ja nakładasz ? Po umyciu czy przed na suche włosy ? Ja co miesiąc robię domowe. pasemka blondem roślinnym Color&Soin, a Wellę na odrosty na przedzialku i na skroniach pomiędzy farbowaniami. I ta wella na całość Ci wystarcza samodzielnie ? Nic innego nie robisz ? Myjesz włosy codziennie ? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 16:26 Nakładam po umyciu (dwukrotnym) szamponem, tak jak zwykłe maski i odżywki, trzymam 10 minut i spłukuję. Teraz toner mi wystarcza samodzielnie, bo już ze 70% procent włosów mam białych, odpada więc dekoloryzacja (moje włosy się odbarwiały bardzo ciężko, a że są dość cienkie, to bardzo je to wysuszało i niszczyło). Z ewentualnymi farbami jasny blond czekam, aż wszystkie będą białe, bo teraz to te 30% ciemnych wyszło by pomarańczowe, a dekoloryzować nie chcę bo mi przesuszy całość. Myję włosy 2-3 razy w tygodniu, mniej więcej co 2-3 dzień (mam dość suche). Przy tonowaniu co 2-3 tygodnie nie zdąży się zrobić wyraźny odrost. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 13:51 W sklepie sprzedającym Wellę przy Colour Touch każą umyć włosy szamponem po koloryzacji. Niestety, na stronie Welli w języku angielskim w ogóle nie ma instrukcji uzycia (albo nie mogę znaleźć): Farbę Color Touch mieszamy z emulsją Color Touch w proporcji 1:2. Uwaga! Farbę Color Touch Plus mieszamy z emulsją Color Touch Plus w proporcji 1:2. Czas działania na włosach: 20 minut, bez użycia ciepła. Po zakończeniu czasu działania należy spłukać obficie włosy, umyć je szamponem do włosów farbowanych, np. Invigo Brilliance lub System Professional Color Save. Na koniec koniecznie nałożyć kurację po koloryzacji, np. Invigo Post Color Treatment, Color Motion + ekspresowa odżywka po koloryzacji lub Nioxin Color Lock. Jeśli włosy wymagają większej pielęgnacji, można dodatkowo nałożyć wybraną maskę do włosów. Cytat stąd: salonprofessional.pl/5-4-color-touch-60ml.html?_gl=1*1al4g8m*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAjwwe2_BhBEEiwAM1I7sUJjNG8pbgzfg9nuYWZid0vuuqp6mX6NPzosreVVPsdvHuuJMevE8xoCmSMQAvD_BwE&gbraid=0AAAAApQPWTkIu-aePVmG3M5KaKYiYufTQ Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 13:55 OK, tu znalazłam i takie same rekomendacje jak po francusku. Z tym, że to farba bez amoniaku, może dlatego? www.wella.com/professional/en-US/hair-color/color-touch/color-touch#/?_k=t7nbsk Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 10:13 Farbuje włosy od 20 lat, tylko u fryzjera. Nikt nigdy nie mył mi głowy przed farbowaniem, mam nawet zapowiedziane żeby nie myć głowy w dniu wizyty. Po zmyciu farby mam myte włosy 2 razy szamponem i potem nakładana jest odżywka. Farba się nie zmywa, włosy wyglądają świetnie i nie są przesuszone. Czym myje fryzjerka nie wnikam. Na codzień myje włosy szamponem jaki pasuje mojej skórze głowy, ostatnio Garnier. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 10:16 Ale ja pisałam o samodzielnym farbowaniu biedatubką, a nie u fryzjera... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:10 Specyfikiem. Profesjonalne farby fryzjerskie różnią się od tych z drogerii/marketów. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:44 i na tych marketowych i na fryzjerskich jest napisane, ze farbe naklada sie na suche i niemyte wlosy. Farbuje na ciemny kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:21 Zależy od farby, ja akurat trafiałam prawie wyłącznie na takie, w których zalecali umyć przed farbowaniem (z wyjątkiem jasnych blondów i rozjaśniaczy, jak już wspominałam). Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:14 Moja mama farbuje w domu i przetestowała chyba wszystkie farby dostępne w drogeriach, w pudełkach poza farbą jest zazwyczaj szampon i odżywka do użycia po farbowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:24 Szamponu w pudełku z farbą do użycia po farbowaniu nie miałam nigdy w życiu, same odżywki. Też przetestowałam trochę marek, ale w sumie tylko kilka, a nie wszystkie dostępne w drogeriach. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 18:58 andace napisała: > Moja mama farbuje w domu i przetestowała chyba wszystkie farby dostępne w droge > riach, w pudełkach poza farbą jest zazwyczaj szampon i odżywka do użycia po far > bowaniu. Odżywka tak, szampon jest rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:24 Z tego, co ja wyczytałam, to dokładnie odwrotnie. Farbę się nakłada na włosy nieumyte, natomiast po farbowaniu myje się je szamponem. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:27 Najwyraźniej zależy od konkretnej farby. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:54 Wygląda na to, że chyba tylko Ty trafiłaś na takie farby, przy których zalecają umyć wcześniej włosy. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 15:05 No co Ci poradzę 🤷 Zresztą zalinkowałam wyżej Wellę Color Touch. A może w ciągu ostatnich 10 lat (od takiego mniej więcej czasu nie farbuję chemicznymi) zaszła zmiana w recepturach i teraz większość zalecają kłaść na suche? Bo doskonale pamiętam, że jak w latach 90 farbowałam bezamoniakowymi Movidą Garniera i Glossem L'Oreala, to zalecali wcześniej umyć włosy, a teraz popatrzyłam na ich ulotki i już nie, każą na suche, ewentualnie tylko wcześniej zwilżone. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 07:54 Ja używam szamponu wygładzającego włosy neboa. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:06 Który kolor to jest i czy rzeczywiście wygładza? Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 11:05 Niebieski. Szam szampon nie wystarczy, ja używam jeszcze odżywki ale ostatnio mi się jakoś zaczęły puszyć. Na początku było ekstra. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 16:19 Dzięki, mam niebieską maskę i odżywkę ale nie mam szamponu, znaczy nigdy razem nie użyłam. Tak idealnie nie wygładza, może coś źle robię. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:50 Bezpośrednio to nie wiem, fryzjerka mi zmywa. W domu jakiegokolwiek, teraz akurat mam fresh petals z zieloną herbatą, i rypacz only bio. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 08:51 Farbuje na czyste wlosy, po myciu. Spłukuje i 9d razu odzywka, pomijam szampon. I oczywiwcie nacisk, że szampon do skóry głowy bla bla... ale od jakiegoś czasu używam właśnie do wlosow farbowanych, i chyba farba nie wyplukuje się aż tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 09:13 Nie używam szamponu bezpośrednio po. Używam takich do włosów farbowanych. Od jakiegoś czasu Bebio, jest bardzo delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 12:29 Podobno szampony ziołowe/owocowe szybciej zdejmują farbę. Ja widzę u siebie ten efekt, więc wybieram szampony do włosów farbowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:24 Najszybciej zmywają farbę szampony przeciwłupieżowe. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Do farbujących włosy 13.04.25, 14:26 Farbuje farbami naturalnymi i rzeczywiście przed farbowani myje włosy, tak jak jest zalecone, i farbę tylko spłukuje woda. Jak farbowałam chemicznymi to nie myłam przed farbowaniem i bezpośrednio po farbowaniu. Na codzien myje szamponem w kostce i nie jest to szampon po farbowaniu. W zasadzie, szczerze mówiąc to nie wiem na co jest ten szampon, ale piękne pachnie i włosy się po nim dobrze rozczesują. Myślę, że przy moich włosach jest duży potencjał na polepszenie ich wyglądu, ale nie wiem od czego zacząć... Odpowiedz Link Zgłoś