Dodaj do ulubionych

Inteligentny dom :D

19.04.25, 17:07
Wiem, żart, dom nie może być inteligentny. Inteligentnie pomyślany

No to co powinien mieć inteligentnie pomyślany dom?

Z tego co już radziłyście i sama pogłówkowałam mam postanowienia

- garderoba na parterze przy wiatrołapie
- łazienka z prysznicem na parterze
- pralnia, suszarnia
- przejście z garażu do wiatrołapu
- kuchnia ze spiżarnią
- górna łazienka z wanną
- garderoba przy sypialni

Z wątpliwości to czy potrzebny jest składzik przy garażu dwustanowiskowym czy może lepiej pójść w jednostanowiskowy i pomieszczenie gospodarcze

Jakieś jeszcze praktyczny pomysły albo patenty?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 17:22
      Parterowy bez żadnych stopni czy schodków w środku.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:26
        Piętrowy, ale nie napisałam tego - z jednym pokojem na dole
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:03
        Ale stopni, schodków poza wejściem na piętro będziemy unikać
    • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 17:30
      Garaż łatwo dostępny z ogrodu albo jakieś pomieszczenie na ogrodowe klunkry
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:28
        Ta łatwa dostępność nie jest od czapy, dzięki
        • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:45
          Tak, bo W garażu będziesz trzymać ziemię, nasiona, motyke, grabie, szpadel a więc garaż mógłby mieć drzwi od strony ogrodu a nie od strony podjazdu. Chyba że na te rzeczy przeznaczysz szkrzynie, szopkę albo wiatkę. Ale nawet wówczas warto mieć wejście do garażu od ogrodu
    • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:32
      Zapytaj bywalca.
      • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:49
        A ja?
        • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 18:53
          Zamierzasz jej przekazać plany tunelu do pralni?
          • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:01
            Nieeeee... bukieciarni.
        • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:01
          Ty też poopowiadaj.
          • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:22
            OK. Po długich studiach projektowych doszedłem do następujących wniosków:
            - najważniejsze jest usytuowanie względem stron świata.
            - bardzo dużo miejsca zajmuje komunikacja pionowa. Najlepiej jeśli jest samym środku domu.
            - podział na strefę rodzinną i resztę ułatwia piętro
            - najlepsza jest kuchnia półotwarta
            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:23
              Kuchnia zdecydowanie półotwarta
              • kamin Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 10:09
                Jeśli masz wystarczająco przestrzeni to idealnie sprawdza się zamknięta kuchnia z jadalnią. Salon oddzielny typowo do wypoczynku, bez kuchennych dźwięków i zapachów.
                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:21
                  Rozumiem argumenty za zamkniętą, ale nie jesteśmy w tym teamie. Dla jasności też nie jesteśmy i to jeszcze bardziej w teamie otwarta
                  • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:27
                    Ja mam z kuchnią dylemat. Bywałam w jednym domu, w którym było to rozwiązane idealnie. Kuchnia półotwarta z wyspą, ale to półotwarcie było dość wąskie. Nie mam pojęcia, bo to było ze 30 lat temu, jak to faktycznie wyglądało. Z kuchni przechodziło się jakby takim pokojem z kredensami, w których były zastawa i obrusy, a następnie do jadalni. Ta z kolei była połączona z tarasem. Jadalnia była połączona z salonem z sofami, fotelami i stolikami. Takie typowe miejsce na drinka czy kawę.
                    A w osobnym pomieszczeniu był salon tv.
                    I ta kuchnia była jednocześnie blisko salonu i jadalni, niby otwarta, bo bez drzwi, ale z jadalni i salonu niewidoczna.
                    • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:28
                      A dylemat mam taki, że czasami myślę, że chciałabym mieć zamkniętą, ale lubię otwartą.
                      • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:32
                        Szerokie rozsuwane drzwi wpuszczane w ściany i masz otwartą albo zamkniętą do wyboru.
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:36
                          Też mi grają takie rozwiązania
                    • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:32
                      I tak jest w moim projekcie.
                    • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:34
                      Mieszkałam kiedyś w domu, w którym to było rozwiązane tak, że z przedpokoju wchodziło się do sporego pomieszczania jadalnianego, było tam też coś w rodzaju kredensu i taka witryna szklana, a z tej jadalni wchodziło się do przestronnej kuchni. Dla mnie układ idealny
                  • kamin Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 13:40
                    Niech sobie będzie ta kuchnia otwarta, ale przecież nie na salon wink Tam najbardziej to przeszkadza.
                    • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:35
                      Półotwarta będzie
            • pepsi.only Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 11:02
              tanebo0001 napisał:

> OK. Po długich studiach projektowych doszedłem do następujących wniosków:
              > - najważniejsze jest usytuowanie względem stron świata.
              > - bardzo dużo miejsca zajmuje komunikacja pionowa. Najlepiej jeśli jest samym ś
              > rodku domu.
              > - podział na strefę rodzinną i resztę ułatwia piętro
              > - najlepsza jest kuchnia półotwarta
              >

Chyba najgorzej- klatka schodowa po środku domu to jest absolutne nieporozumienie.
              Mieszkam na piętrze, i takie mam doświadczenia.
    • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:02
      A takie rzeczy jak niżej? Trochę mają też wspólnego z metrażem dlatego pytania

Mają sens dwie umywalki w górnej łazience? Jest sens robić tam i wannę i prysznic?

Z takich praktycznych to jeszcze sobie do serca wzięłam umywalkę w pralni
      • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:10
        W pralni chyba najpraktyczniejszy byłby zlew, nawet jednokomorowy będzie wygodniejszy do np. opłukania brudnych butów (gumiaki) niż umywalka.
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:26
          Racja
          • steel.tape Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:04
            Nie zlew tylko wanna typu od 120cm
            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:36
              I to dobry pomysł jest
        • shmu Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:17
          Dokładnie, zlew, taki głęboki, i kran, który można przesunąć na stronę (albo najlepiej z wyciąganym wężem, żeby nalać wody do np. wiadra.
      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:14
        Dwie umywalki w łazience jak najbardziej ma sens.
        Nie zajmuje to dużo więcej miejsca niż jedna a dwie osoby mogą korzystać jednocześnie
        • kamin Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 10:10
          2 umywalki kompletnie zbędne. Nie lubię towarzystwa w łazience.
        • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:53
          bywalec.hoteli napisał:

> Dwie umywalki w łazience jak najbardziej ma sens.
          > Nie zajmuje to dużo więcej miejsca niż jedna a dwie osoby mogą korzystać jednoc
          > ześnie

A po co maja z niej korzystać 2 osoby jednocześnie?
          Zbiorowe mycie rak?
          Razem robia 💩💩💩 ze razem myja rece?
          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:59
            To się przydaje przy porannych szczytach komunikacyjnych: pan się goli,, pani się maluje albo dziatwa myje zęby przed wyjściem do szkoły
            • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:09
              bywalec.hoteli napisał:

> To się przydaje przy porannych szczytach komunikacyjnych: pan się goli,, pani s
              > ię maluje albo dziatwa myje zęby przed wyjściem do szkoły

Pani nie potrzebuję umywalki do malowania.
              Nie ma innych łazienek w domu? Ze dzieci musza myc zeby z rodzicami?
              Jak dom na dwa poziomy to moze byc umywalka w toalecie na dole albo w kuchni. Wiele mama trzyma szczoteczki do zebow na dole any juz unrane dzieci po śniadaniu nie musialy biegac na gore zeby umyc zeby. Zwlaszcza mlodsze dzieci.
              Pani 5 minut dzieci kazde po 2/3 minuty.
              Golenie najdłużej. Ale i tak uwazam ze zbędna jest druga umywalka.
              • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:11
                * ubrane dzieci
          • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:02
            3-mamuska napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
            >
            > > Dwie umywalki w łazience jak najbardziej ma sens.
            > > Nie zajmuje to dużo więcej miejsca niż jedna a dwie osoby mogą korzystać
            > jednoc
            > > ześnie
            >
            > A po co maja z niej korzystać 2 osoby jednocześnie?
            > Zbiorowe mycie rak?
            > Razem robia 💩💩💩 ze razem myja rece?
            >

Wstajemy o tej samej godzinie bardzo wcześnie-obydwoje mamy podobne przyzwyczajenia, więc ostatnie lata jedno z nas ma ustawiony zegarek jeszcze kilkanaście minut wcześniej aby umywalki nie zajmować. Po przeprowadzce mozemy korzystac rano z umywalek jednocześnie😉, więc kilkanaście minut dłużej snu codziennie warte jest zachodu.
            • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:05
              b-b1 napisała:

> 3-mamuska napisała:
              >
              > > bywalec.hoteli napisał:
              > >
              > > > Dwie umywalki w łazience jak najbardziej ma sens.
              > > > Nie zajmuje to dużo więcej miejsca niż jedna a dwie osoby mogą korz
              > ystać
              > > jednoc
              > > > ześnie
              > >
              > > A po co maja z niej korzystać 2 osoby jednocześnie?
              > > Zbiorowe mycie rak?
              > > Razem robia 💩💩💩 ze razem myja rece?
              > >
              >
              > Wstajemy o tej samej godzinie bardzo wcześnie-obydwoje mamy podobne przyzwyczaj
              > enia, więc ostatnie lata jedno z nas ma ustawiony zegarek jeszcze kilkanaście m
              > inut wcześniej aby umywalki nie zajmować. Po przeprowadzce mozemy korzystac ran
              > o z umywalek jednocześnie😉, więc kilkanaście minut dłużej snu codziennie warte
              > jest zachodu.

A co ty robisz w tej umywalce od rana? umyc twarz rece zęby to max 5/6 minut. Cała sie w niej kapiesz? Stopy pachy i tylek….
              • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 11:52
                W sumie masz rację- po co się dwa razy myć? Wieczorem owszem, ale rano? Przecież w łóżku się człek nie brudzi 😉mogę też zrobić makijaż dzień wcześniej i zęby umyć na zapas. Mam dwie umywalki nie tylko na dole - na górze moje córki też mają dwie 😉
                • kamin Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 15:16
                  W łazience przy myciu jednak chcę mieć trochę prywatności. Nie widzę możliwości żebym przy jednej umywalce goliła sobie pachy, a przy drugiej mąż czy syn mył zęby.
                  • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 17:33
                    Masz rację-pachy też wolę golić w samotności-ale nie ma opcji zrobienia tego rano( u mnie)-a to w tym momencie najbardziej brakuje mi teraz drugiej umywalki.
                    • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 19:36
                      Golisz pachy w umywalce?
                      • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 06:55
                        pffpffpff napisał:

> Golisz pachy w umywalce?

Nie-ale przyjmuję do wiadomości, że można, bo czemu nie?
                        Golenie pach przyjęłam jako synonim różnych innych intymnych czynności łazienkowych.
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:37
                          Do różnych intymnych to bidet big_grin
                          • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 22:40
                            demeterikora napisał(a):

> Do różnych intymnych to bidet big_grin
                            Znaczy że i pryszcza wyciśnie i wąsik wydepiluje 😂

• 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 18:27
                  b-b1 napisała:

> W sumie masz rację- po co się dwa razy myć? Wieczorem owszem, ale rano? Przecie
                  > ż w łóżku się człek nie brudzi 😉mogę też zrobić makijaż dzień wcześniej i zęb
                  > y umyć na zapas. Mam dwie umywalki nie tylko na dole - na górze moje córki też
                  > mają dwie 😉

a to ty nie posiadasz prysznica?
                  Ja gole pachy pod prysznicem rano/wieczorem ,nie muszę sie kąpać w zlewie ,no to tak ale jak ty musisz się w nim kapac a do tego masz tylko jedną łazienke to tak fakt potrzebujesz dwoch umywalek.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:04
            Oj, ale do umywalki się nie robi kupy ;D
            • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:12
              demeterikora napisał(a):

> Oj, ale do umywalki się nie robi kupy ;D

Ale po 💩myja rece wiec jaka potrzeba jest mycie rak przez dwie osoby razem?
              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:20
                Poza rękami myje się zęby, twarz, czasem głowę

Nie wiem ile masz ferajny w domu, ale u nas jak się zdarzało, że wszyscy wychodzą o tej samej porze to przy dwójce pisklaków już było ciężko no ale łazienka teraz jedna
                • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:38
                  demeterikora napisał(a):

> Poza rękami myje się zęby, twarz, czasem głowę
                  >
                  > Nie wiem ile masz ferajny w domu, ale u nas jak się zdarzało, że wszyscy wychod
                  > zą o tej samej porze to przy dwójce pisklaków już było ciężko no ale łazienka t
                  > eraz jedna

Mam 3 ferajny.
                  Maz sie goli wieczorem ,nie rano. I wychodzi wczesniej . Umycie zebow /twarzy to max 4 minuty ja to robie jak wstaje przed budzeniem dzieci (kiedyś) . Zęby dzieci myły w kuchni zeby nie trzeba bylo już biegać po śniadaniu do gory do łazienki. (Rano) Jesli myły na gorze to nigdy nie robiły tego na raz , bo nigdy nie byly gotowe zeby to robić . Jedno ubiera skarpetki , inne czesze włosy, a ostatnie myje zeby. Potem zamiana .
                  Czasem wieczorem myly razem, stały wtedy ze szczoteczkami w buzi obok siebie i jedno po drugim płukało zeby. Nigdy jakaś nie było tak żeby był przy tym problem.
                  Dzieci szybko rosna i nie chca korzystać z łazienki razem. Wiec dla mnie totalnie glupi pomysl.
                  Wolabym dodatkowa szafke na przydasie/blat , niz zlew.
                  Glowy nigdy nie myje w zlewie.
                  Serio nie widze potrzeby do mycia rak czy zębow dwóch umwywalek. Zwlaszcza jesli planujesz wiecej łazienek/toalet. Nie sa to czynnosci zajmujące godziny zeby nie mozna bylo tego zrobić jedno po drugim. Juz lepiej zrobić 2 łazienki. Zaraz wiek nastoletni wiec moga sie przydać . 2 umywalki nic tu nie pomoga. 😆Łaienki: Jedna z wanna, druga prysznic.
                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:53
                    Wiesz co? My chyba nie potrzebujemy mimo, że mam kolesia, który myje łeb pod kranem każdego dnia, ale też nie goli się rano. Dużą pewnie zrobimy.

Ale rozumiem, że inni tak mają i też nie sądzę, żeby nastolatki miały problem z myciem zębów wspólnie zwłaszcza jak doprowadzi to do sprawiedliwości wspólnego wstawiania a nie, że ktoś wcześniej, ale może się nie znam

O 2 łazienkach była mowa, więc chyba nie czytałaś. Górna będzie najpewniej i prysznic i wanna
      • memphis90 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:39
        Imo 2 umywalki nie mają żadnego swnsu, chyba, że chcecie uprawiać synchroniczne mycie zębów jak w amerykańskich filmach…

Dłuższy blat, większe lustro - tak. Dwie umywalki - bez sensu.
        • hrasier_2 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:50
          Raczej toaleta osobno i tam umywalka. To norma.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:22
            Higieniczne to jest na pewno
      • magamaja Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:54

> Mają sens dwie umywalki w górnej łazience?

Dla nas nie, nie

Jest sens robić tam i wannę i pryszn
        > ic?
        >
        Koniecznie, po gorącej kąpieli można wskoczyć pod zimny prysznic, teraz tak mamy i będziemy powtarzać w nowym domu, o ile nie kupimy gotowego

• joana.mz Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:09
      Łazienka z prysznicem na dole jak najbardziej, ale górna łazienka również z prysznicem. Wanna może też być. U nas z łazienki górnej, większej nie korzysta nikt. Bo właśnie prysznica brak. Są też 2 umywalki postawione na blacie i to jest porażka. Bo na tym blacie nic już się nie mieści. Zdecydowanie wybrałabym teraz 1 umywalkę i dużo przestrzeni na blacie na postawienie kosmetyków, irygatora itd.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:24
        Też myślę, że najlepiej na górze połączyć
      • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 12:05
        My mamy trzy lazienki: dolna z prysznicem (prysznic nieużywany, nikt się tam nie kąpie, przy remoncie w sierpniu prysznic out). Korzystamy z niej jak jesteśmy na dole, korzystaja z niej goście.
        Łazienka przy naszej sypialni: Mała łazienka z prysznicem dla naszego osobistego użytku.
        I łazienka dla córek. Obecnie prysznic, wanna, ale pojedyncza umywalka. Teraz, przy kapitalnym remoncie bada dwie umywalki z długim blatem.
    • taje Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:19
      Pomyślałabym na etapie projektowania domu o jakiejś klimatyzacji. Niestety lata bywają coraz gorętsze.

W kuchni szuflady i cargo. Duży zlew, lepiej jednokomorowy niż dwie komory średniej wielkości. Gaz albo indukcja, absolutnie nie zwykła płyta ceramiczna. Unikaj lakierowanego mdf-u, brzydko się starzeje.

Każdą wnękę/uskok najlepiej zabudować - szaf nigdy za wiele.

Dużo gniazdek. Pomyśl o gniazdku do ładowania samochodu elektrycznego (potrzebny odpowiednio większy przydział prądu i odpowiedni kabel). Gdzie będzie stał router?

Lepsza jedna duża umywalka w łazience niż dwie osobne, chyba, że często korzystasz z łazienki z kimś innym. Duży blat przy umywalce i dużo wieszaków.

Jeśli schody to wygodne, żadne kręcone.

Jeśli nie ma ryzyka zalewania to przyda się piwnica.

W zależności gdzie znajduje się dom - moskitiery w oknach.
      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:25
        Piwnica? Znam plusy piwnicy ale czy ktos w dzisiejszych czaszach kopie w dół zeby była piwnica?
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:30
          Ktoś mi poprzednio pisał, że Ty jesteś 2+3, big_grin

Powiesz, jaki metraż i jak go widzisz?
          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:48
            Dla rodziny 2+3?
            Co najmniej 200 m2. Plus garaż. Sam mam tyle ale z garażem i jest ciasnawo
            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 19:55
              Jeny!

Strasznie chcieliśmy być minimalistami, ale też nam wyszło, że jak patrzyliśmy na projekty to od 200 do 240 spełniają oczekiwania

Mają nam rysować na podobieństwo projektu z 260, chcemy z 20 - 30 m zejść no ale wyłazi, że o mniej niż 220 serio nie lekko
              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:00
                W Polsce jest drogo, Polacy są przyzwyczajeni do peerelowskiej ciasnoty, dlaczego ludzie kupują i budują domy 120-140 m2.
                A to za mało by komfortowo mieszkać jak się ma np 2 dzieci
                • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:03
                  Jeśli Was stać na 220-260 m2 to budujcie.

Warto zadbać o odrobinę luksusu także dla siebie, nie tylko starać się dzieciom zrobić dobrze.
                  A więc: sypialnia rodziców 30 m2 a nie 10-15. Do tego połączona z nią garderoba. I lazienka en suite, gdzie możecie „pobawić się” bez obawy że dzieciak będzie się dobijać do drzwi.
                  • pyza-wedrowniczka Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:06
                    Co jest w sypialni 30 m2, jeśli obok jest garderoba i nie potrzeba tam szaf? Łóżko, stoliki nocne, jakaś komoda i fotel. Myślę, że ok. 15 zupełnie wystarczy, żeby nie było pusto
                    • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:35
                      Żeby chociaż porządne łóżko 200x200 się zmieściło i miało sporo miejsca po bokach, w sypialni zmieściły się jakieś krzesła, fotele, może mały stolik przy którym w spokoju można wypić kawę i posiedzieć na laptopie, do tego podstawową komoda i podstawowa szafa. Za którą może być pełna garderoba. Do tego miejsce na telewizor, toaletkę dla pani, biblioteczkę dla pana itp.
                      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:39
                        Pani za toaletkę podziękuję, pan biblioteczkę będzie miał w swoim gabinecie smile

Łóżko duże na pewno, bo dzieciaki lubią wskakiwać
                      • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:39
                        Jak się ma duży dom to chyba można wygospodarować miejsce do pracy z nie wciskać do sypialni stolik na laptopa i jeszcze biblioteczkę i tv
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 12:46
                          Też jestem tego zdania
                        • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 13:02
                          To jest to, o czym pisałam. Duży dom nie oznacza dobrze rozplanowanej przestrzeni.
                          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 13:35
                            O tak na sto proc.
                      • bene_gesserit Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 07:24
                        bywalec.hoteli napisał:

> oda i podstawowa szafa. Za którą może być pełna garderoba. Do tego miejsce na t
                        > elewizor, toaletkę dla pani, biblioteczkę dla pana itp.

To chyba na odwrót, kobiety w Polsce więcej czytają, niż mężczyźni, mężczyźni natomiast coraz bardziej o siebie dbają. Poza tym - telewizor w sypialni zabija życie erotyczne (chyba, że jest już ono martwe), a kiazki w sypialni, o ile nie są dokładnie i często odkurzane, mogą wzmagać objawy alergiczne.
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:41
                          Telewizor w sypialni rozważamy, jesteśmy raczej za
                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:09
                    W tym 260-metrowym to nas istnienie bawialni kupiło big_grin

Chociaż żeby nie było ta bawialnia nie tylko dla nas big_grin

En suite, wahamy się, doradzano nam, ale zaraz się okaże że mieliśmy ze 150 mieć, a skończymy na ogrzewaniu 350 big_grin
                    • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:38
                      Jak macie dzieci a te dzieci przyprowadzają kolegów do domu to istnienie bawialni jak najbardziej ma sens smile mam coś takiego - jest to część innego sporego pomieszczenia i dzieci często korzystają z tej bawialni. Po sypialniach się mało bawią. Albo się bawią w salonie albo w bawialni.
                      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:41
                        Myśleliśmy, że jak zgromadzimy sprzęt to siłka tam będzie no ale to z czasem

Ale takie dodatkowe duże pomieszczenie nas bardzo przekonało jako super rozwiązanie
                      • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:59
                        I ta trójka twoich wymyślonych dzieci wspólnie z kolegami bawia się w tej bawialni.....weź juz nie wymyślaj. Twoje dzieci nie rosną?
                      • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 11:57
                        150 metrów (bo garaż ma pewnie z 50) i masz w tym na dwóch kondygnacjach 4 sypialnie i bawialnie? I salon i jadalnie? Pokaż mi zrzut, bo jest to fascynujące. W poprzednim mieszkaniu mieliśmy niecałe 100. I mieliśmy tam 2 sypialnie, salon, jadalnie i tyle. Dodatkowe 50 metrów starczyłoby mooooze na 2 sypialnie.

Wyżej piszesz o ciasnocie 120-150 metrów, a sam z trójka dzieci się na takie coś zdecydowałeś.

Mi ręce opadają jak Cię czytam. Serio.

Ps. Dałabym radę nawet na tych 90 metrach (był plan przerobienia jadalni na sypialnie). Ale bez kitu… no bawialni to sobie nie wyobrażam.
                        U nas faktycznie jest. Ale umówmy się - powierzchnia jakby dwa razy większa.
                        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:08
                          Zauważ pffpff, że bywalec ma na 150 metrach również "bawialnię". No czarodziej, jak nic.

Albo, co bardziej prawdopodobne, nie kleją się ta wymyślona narracja.
                          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:16
                            Na 200…. Nie umiecie czytać? Ale sypialnie są ciasne i nie mam też osobnej garderoby. Więc bardzo dużo kompromisów…
                            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:30
                              bywalec.hoteli napisał:

> Na 200…. Nie umiecie czytać? Ale sypialnie są ciasne i nie mam też osobnej gard
                              > eroby. Więc bardzo dużo kompromisów…

Na 200 z garażem. Jak odliczysz garaż to ile masz?
                              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:41
                                Więcej niż 20 ale mniej niż 50 😀
                                Więcej wam nie powiem łotrzyce łobuzice.
                                Podpowiem tylko ze szukając domu spotykalem domy od 1 do 4 kondygnacji i nie jest to typowa deweloperka jaka przychodzi wam do głowy smile główkujcie kobity
                            • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:31
                              bywalec.hoteli napisał:

> Na 200…. Nie umiecie czytać? Ale sypialnie są ciasne i nie mam też osobnej gard
                              > eroby. Więc bardzo dużo kompromisów…

A z klatki schodowej Ukraincy ukradli ci wózek. Ile m2 ma ta twoja klatka schodowabig_grin
                              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:38
                                Ukradli mi nie wiadomo czy Ukraińcy więc nie oskarżaj ale z piwnicy w bloku jak tam jeszcze mieszkałem a dzieciak był wózkowy
                                • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:39
                                  Nie, napisałeś to juz sporo po tym jak się "przeprowadziłeś"big_grin
                                  • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:42
                                    I nie z piwnicy ci ukradli tylko z klatki schodowej

forum.gazeta.pl/forum/w,567,174068400,174068400,Kradzieze_wracaja_.html#p174070344
                                    • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:45
                                      Ukradli dokładnie to z klatki schodowej poziomu piwnic xd
                                      • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:49
                                        big_grin
                                  • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:44
                                    Nie pamiętam kiedy to napisałem i czy mieszkałem jeszcze tam czy już tu, ale wydarzyło się to już po przybyciu największej fali uchodźców z Ukrainy.

Suma Summarum nie chce nikogo oskarżać. Natomiast mam jedną rzecz którą Ukraińcy mi sami dali akurat przydatna więc nawet jeśli to oni to się wyrównało a jeśli nie oni to nawet Ukraińcy na plus.
                                    • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:49
                                      Jak nie pamiętasz to tam są datybig_grin
                                      Zresztą wtedy też nie pamiętałes kiedy się przeprowadziłeś
                                      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:52
                                        Teraz już widzę kiedy to pisałem. Ale mimo to nie napisze czy było to przed czy po przeprowadzce. Nie wszystko Wam muszę podawać na tacy a wy takie mundre widzę że i tamtej zagadki nie rozwikłałyście, która wtedy Wam zadałem. Teraz macie wielki problem wymyślić dom 200 m2 z bawialnia. Może mało wyobraźni macie? 🤔
                                        • mocca25 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:56
                                          no i to by było na tyle big_grin
                                        • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:21
                                          Tu raczej nie o wyobraźnię, a generalnie wiedzę i doświadczenie.
                                          Tak, słyszałam o 4 kondygnacjach na 4 piętrach, ale jeśli Ty piszesz, że sypialnia powinna mieć minimum te 30 metrów, to zakładam że masz jakieś standardy. Można zrobić szuflanfie i 10 pokoików na 120 metrach. Tylko wtedy nie pisze się innym cudów wianków.

Ale wiem wiem… piwko wjechało, a z nim zamki na piasku
                                          • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:52
                                            4 kondygnacjach na 120 metrach miało być.
                          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:26
                            Kurde ja to zrozumiałam że bywalec ma znacznie więcej
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:25
                          Ja czy bywalec?

Ja jeszcze nic nie mam, ale bawialnia jest w tym projekcie gdzie metrów 260
                    • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:57
                      Bawialnia to jest pokój do przyjmowania gości. Inaczej salon ale ten salon paradny, nie ten w którym się siedzi na co dzień.

Chodzi Ci o pokój do którego dzieci chodzą się bawić? To nie jest bawialnia.
                      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:35
                        Nie, chodzi mi o pokój w którym mogą się bawić i dzieci i dorośli big_grin

Chodzi o taki gdzie załóżmy stół bilardowy sobie postawisz i gdzie zrobisz sobie stanowisko do VR albo jak lubisz będziesz wpuszczać gości żeby podziwiali Twoje makiety albo zbudowaną zabytkową kolejkę elektryczną. big_grin

W zależności od tego co się lubi smile

My jak na to spojrzeliśmy to nam przyszło do głowy, że miejsce na porządny sprzęt do gier, na instrument, na budowle różne dzieciaków i jeszcze przyszło nam do głowy siłkę tam zmieścić big_grin

• bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:38
                          Mam takie pomieszczenie i to całkiem spore smile
                          A ile m2 mam to już w tym wątku pisałem 2 razy.

Natomiast żeby mieć komfort dla dużej rodziny, to dom powinien mieć więcej na przykład 260 m2

Ja na przykład nie mam pokoju gościnnego
                          • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:54
                            Tak, i każdy zdołał przeczytać niecałe 200 metrów z garażem. Czyli 150 metrów. A musisz mieć minimum 4 sypialnie. Do tego kuchnia, salon, minimum dwie łazienki.
                            To ja serio nie widzę już w tym przestrzeni na spore pomieszczenie służące jako „salon dla dzieci”.
                            • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:12
                              Z jednym się zgodzę z Bywalcem. Z tym, że rynek nie bardzo jest nastawiony czy przewiduje potrzeby większych rodzin. I nawet jeśli zdarzają się oferty domów z dużą powierzchnią, to ta powierzchnia nadal przewiduje 3 sypialnie. Wszystko jest wtedy duże, ale brakuje tej sypialni czy pokoju gościnnego.

I ja w sumie nie wiem dlaczego tak się dzieje.
                              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:18
                                Wtórny możliwe, bo liczne rodziny to liczne, ale projektów nówek jest dużo
                • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:37
                  Zdecydowanie na 140 metrach mieszkałoby mi się bardzo komfortowo z dziećmi
                  • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:40
                    Gru, apetyt rośnie w miarę jedzenia smile
                    Przy przejściu z 50 m2 mieszkania 200 domu wydawało się bardzo dużo.
                    Dziś wolałbym 250 xd
                    • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:43
                      Gdzieś nad apetytem trzeba panować to w kontekście domu i świąt big_grin
                      • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:46
                        Ja z nadmiernym apetytem na szczęście w żadnym kontekście nie mam problemu 😀 I zupełnie nie odczuwam potrzeby posiadania wielkiego domu, choć trochę większa powierzchnię bym chciała
                        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:18
                          Pytanie co to wielki, to względne
                          • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:21
                            Mam 65mkw mieszkanie, 90 byłoby idealnie. W przypadku domu właśnie jakieś 140. To co bym chciała to spora osobna kuchnia ze stołem i osobna garderoba
                            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:27
                              U nas musi dojść gabinet. Mąż ma instrumenty. Dzieciaki usportowione, więc rowery, deski, narty, rolki.

Jak już mam budować dom to nie chcę przesadzać, ale też nie chcę mieć bałaganu
                              • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:30
                                Ale ma być przecież garaż to tam te wszystkie sprzęty sportowe.
                                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:33
                                  No i przez garaż metraż nie maleje big_grin
                            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 12:49
                              Jeszcze jedna rzecz, czy na stówkę masz tylko 65 czy może masz jeszcze kilka metrów w piwnicy/ wózkowni/ komórce lokatorskiej.

Bo jak ja mówię, że 140 to mało nam wyszło to wliczając do tych 140 przestrzeń na sanki w bryle
                    • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:44
                      Ja jestem minimalistką, na przykład kompletnie nie wiem po co miałabym mieć sypialnie mającą więcej niż 10mkw jak miałabym osobno garderobę. W sypialni potrzebuję mieć łóżko i jakąś małą szafkę koło łóżka i to wszystko, więc po co większa powierzchnia?Salon mam 16mkw teraz, lekko ciasno bo jeszcze stół jest, jakby była duża kuchnia z miejscem na stół to 20mkw salonu byłoby idealnie
                      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:50
                        A bo ty jesteś niska i drobna.
                        Ale nawet niscy ludzie wolą mieć więcej przestrzeni wokół siebie smile
                        • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:51
                          Ja nie lubię, męczą mnie za duże przestrzenie, lubię przytulność i kameralność. W sypialni śpię i odpoczywam, nie chciałabym mieć łóżka na środku wielkiego pokoju, źle bym się tam czuła
                          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:17
                            Ja też bardziej stawiam na liczbę pomieszczeń niż ich wielość, sypialnia na 30 m mnie zadziwiła chyba by mi się dobrze nie spało
                            • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:18
                              Mogłabyś sobie wstawić łoże z kolumienkami i baldachimem cool
                              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:20
                                Jeszcze by mi mąż złośliwie ziarnko grochu tam wcisnął, żeby mnie sprawdzić, czy błękitna krew i na pewno zasługuję big_grin
                            • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:19
                              Ale ile tych pomieszczeń tak naprawdę potrzebujesz? Chcę Ci się zawalać mieszkanie rzeczami? Zastanów się czy naprawdę kupujesz po 20 kg mąki na zapas i czy to ma sens, żeby robić dużą spiżarnię do tego
                              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:22
                                Ma sens, bo kupujemy czasem w necie rzeczy trudno dostępne, nie znosimy sklepów, a wolimy ślad węglowy na jednej przesyłce niż 15
                                • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:25
                                  Co jest w obecnych czasach trudno dostępne? Całkiem serio pytam, bo mam trójkę dzieci się sytuacja podobna. Rozumiem mieć 5 kartonów mleka ale nie 50 przecież. Nie wiem, czy miałabym całą spiżarnię wypełnić
                                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:32
                                    Wszystko łatwo, jak masz mnóstwo czasu, jak wyjdę na mega porządny plac, to dostanę wszystko, ale szybciej zamówię z neta

Chyba mi nie powiesz, że w Biedrze dobrą herbatę liściastą mają, taki przykład pierwszy lepszy
                                    • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:35
                                      No ja na przykład kawę sobie zamawiam. Ale to dajmy na to 2 kg a nie 20. Nie muszę z tego neta paletami zamawiac
                                      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:42
                                        Kawy też paletami nie muszę, ale jak mogę to czemu nie? Mniej transportu.

Kawa to słaby przykład. Chcesz zrobić całemu towarzystwu domowemu dobrą granolę, zaczyna się kupowanie na nią składników.

Chcesz mieć na chacie ogórki konserwowe, bez cukru albo gruszki marynowane z cynamonem, najlepsze na świecie ogórki z chilli albo w curry. Chcesz mieć super syrop malinowy a nie Paolę - można mnożyć

Wiem, że jak się mieszka na małej przestrzeni to się to kupuje albo po słoiku bierze od rodziców. Masz dom, możesz to mieć i oszczędniejsze to jest pod każdym względem
                                        • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:44
                                          Po prostu nie lubię nadmiaru rzeczy i zupełnie nie czuję potrzeby posiadania 10 słoików ogórków
                                          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:47
                                            Dość brzydko nazywasz to nadmiarem, nadmiarowo

Bo wyprodukowanie 10 słoików ogórków na własną rękę jest znacznie lepsze niż 10 wizyt w sklepie po słoik, jest też bardziej ekonomiczne
                                            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:49
                                              Albo zwyczajnie przetworów nie lubisz big_grin

No sorry, kiszone tylko domowe big_grin
                                              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:50
                                                No i zdefiniujmy nadmiar.

Dla mnie to coś z czego się nie korzysta w ogóle albo rzadko
                                            • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:50
                                              Zależy ile Cię kosztuje pokój na ogórki 😀 Nie produkuje sama, wolę kupić. Nie kupuje 10 bo może za miesiąc już nie będę miała ochoty ich jeść?
                                              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:53
                                                A ja nie wolę big_grin

Czemu się czepiasz, że ktoś produkuje sobie żywność z długą datą spożycia, na którą częściej niż co miesiąc ma ochotę i jej nie wyrzuca?

No sorry zdaje się że masz niski próg akceptacji na to, że ludzie mogą mieć tak, że pokój na ogórki będzie dla nich pożyteczny bo tylko kupowanie i tak jest ok
                                                • gru.u Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:57
                                                  Po pierwsze - akceptować to ja mogę własne mieszkanie a nie cudze. Dyskusja zaczęła sid od tego że apetyt rośnie i każdy chce mieć duży dom. Więc piszę że zupełnie nie czuję takiej potrzeby i dla mnie wiele z tych rzeczy to już byłby nadmiar
                                                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:00
                                                    A to agree, każdy ten próg nadmiaru ma inny
                                                  • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 12:27
                                                    Bo potrzeby się zmieniają. Z wiekiem, sytuacja rodzinna, okolicznościami zew.
                                                    Pandemia przyspieszyła decyzję o przeprowadzce - zdalna 5 osób w takim układzie była hardcorem.
                                              • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:21
                                                gru.u napisała:

> Zależy ile Cię kosztuje pokój na ogórki 😀 Nie produkuje sama, wolę kupić. Nie
                                                > kupuje 10 bo może za miesiąc już nie będę miała ochoty ich jeść?

Ona niw kupuje tylko zrobi albo przywiezie od rodzicow.
                                                Moze je słoikowych rzeczy wiecej niz czesciej niz ty.
                                                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:58
                                                  True, dużo słoików jemy
                                              • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 15:31
                                                Ja mam gdzie trzymac i ochotę mam. Może spizarnia jest około 20 cm niżej niż poziom podłogi, ale i tak jest tam zbyt ciepło, żeby przechowywać ogórki dłuższy czas. Robiłam raz, zepsuły się. Drugi raz zrobiłam, też się zepsuły. Nie mam innego miejsca do przechowywania.
                                  • pani.asma Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:27
                                    Będzie wojna i zalecają robić zapasy
                              • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:36
                                Ja potrzebowałam 4 sypialni. Plus dodatkowego pokoju - dla gości / na gabinet. Uwierz, ze w pewnym momencie przestałam kierować się metrażem, bo wyglądało to tak, że wow! Dom 300 metrów… super! Wchodzisz w zrzuty i widzisz dwie sypialnie, jedna ogromna sypialnie z garderobą i łazienka, wieeelki salon, ogromna jadalnia i kuchnia. Koniec.

Dzieci rosną Gruu. A co za tym idzie rośnie powierzchnia zajmowana przez ich ubrania (bo są większe), buty (to samo), sprzęt - zamiast małych rowerków czy hulajnóg masz w okolicach 10-11 roku życia rowery wielkością nieodbiegające zbytnio od tych dla dorosłego.
                                Kaski, rolki, deski itd.
                                My przez 5 lat mieszkaliśmy tak, że trójka dzieci była w jednym pokoju. Mieli jedną wspólną szafę pax - na całą ścianę, i komode.
                                I dało się, ale jak masz nastolatki, to już jest ciężej.
                                Brakowało nam miejsca na przechowywanie czegokolwiek. Zgrzewka wody stanowiła dla mnie problem, bo musiała stać na widoku.
                                • gru.u Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:49
                                  Na szczęście moje będą niskie po rodzicach to może jakoś te ubrania zmieścimy 😀 Nie chcę kolejnej jatki jak kiedyś z ThankYou o wanienkę. Po prostu my plebs mamy zupełnie inne nawyki i styl życia niż bogaci ludzie i inne aspiracje. Dla mnie już moje 65 metrów to jest wow, duże mieszkanie w dodatku drugie wow ze jako pierwsza w rodzinie mam własną nieruchomość. Jak zapewne wiesz, niektórzy mają sufit tam gdzie Ty podłogę wink
                                  • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 10:45
                                    Rozumiem. Fakt smile u nas najmniejszy ma teraz prawie 1,60, a najstarszy prawie 2 metry.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:16
        Z sensem, thx
      • pani.asma Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:56
        Schody właśnie nie proste ale ze skrętem bo bezpieczniejsze nie skręci się karku

Piwnica jest passe bonteraz ciągle powodzie i podtopienia nawet po burzy
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:36
          Schody jak najbezpieczniejsze
          • taje Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:12
            Bezpieczne to jednobiegowe albo dwubiegowe ale ze spocznikiem. Wszystkie zakręcane cuda (a nie daj boże schody spiralne) bez spocznika nie są jak dla mnie ani wygodne, ani bezpieczne. Tu gdzie mieszkam zakręcane schody to norma, nawet w przedszkolach, strasznie tego nie lubię. I często obłożone płytkami, np. coś w tym stylu (choć te przynajmniej są szerokie) budujemydom.pl/wykanczanie/schody/a/24679-schody-zabiegowe-oblozone-gresem-w-czterokondygnacyjnym-domu

Zawsze wyobraźnia podsuwała mi wizję trzylatka, który wali głową w te (nie)piękne narożniki...
            • pani.asma Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:23

A mnie najbardziej zadziwiają takie nowoczesne schody przyczepione do ściany bez poręczy z drugiej strony
              Nie wiem jak się kończy jak się ktoś na nich potknie
              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:43
                Wyglądają super, ale to przy dzieciach trzeba traktować jako design z katalogów tylko
    • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 20:53
      Zsyp do pralni(jezeli na parterze) z pierwszego pietra. Zlew gleboki obok. Ja lubie pralnie kolo sypialni. Niestety nie wykolnalne u mnie.
      Garaz z 2 drzwiami garazowymi. Na wylot. Bardzo wygodne rozwiazanie.
      Sejf. Strych lub piwnica.
      Swiatla na zewnatrz warto od razu przemyslec i system podlewania ogrodu.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 22:44
        Zsyp do prania ciekawa sprawa. Zlew w pralni - tak. Pralnia najpewniej na parterze. Po budowie sejf zupełnie zbędny. smile Strychu i piwnicy nie będzie. Światła na zewnątrz, mądre, dzięks. Ogród musi żyć swoim życiem big_grin

A z tymi drzwiami garażowymi czemu podwójna brama taka wygodna?
        • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 02:55
          > A z tymi drzwiami garażowymi czemu podwójna brama taka wygodna?

Nie jestem tego w stanie opisac. Ten garaz wtedy nie jest tylko garazem. Jest jakby brama przejazdowa. Dla mnie to jedno z najwazniejszych pomieszczen w domu. Latem tam mamy cien. Ustawiamy sobie krzesla, jak deszcz pada i pijemy kawke patrzac na ogrod. Za 2 lata planuje drzwi wymienic na calkowicie szklane, wiec ta przestrzen jeszcze bardziej sie zmieni. Odkad robi sie cieplo otwieram wszystkie drzwi, dzieki temu mam calkowiecie zintegrowany dom z ogrodem.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:40
            Chyba wciąż nie rozumiem co w tym super smile
          • kk345 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:59
            Jednym słowem to, co ludzie robią na tarasie, albo w ogrodzie zimowym, wy odbębniacie w garażu? No można i tak, różne są pomysły na życie big_grin
            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:15
              Buhaha doskonałe

Może coś nie pykło ze stronami świata, ustawieniem tarasu lub częściowym zadaszeniem
              • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 02:32
                >Może coś nie pykło ze stronami świata, ustawieniem tarasu lub częściowym zadaszeniem

Po co mi taras? Zadaszenia tez nie chce miec, bo by mi robil cien na basenie.
                A strony swiata wybieralam tak, zeby miec w sypialniach popoludniowe swiatlo, a nie wschodnie.
                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 13:36
                  Po co mi taras jak mam garaż? big_grin

Żartuję, każdemu wedle potrzeb, ja akurat team taras big_grin
        • engine8t Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 04:12
          Blat w pralni na skladnia i prasowanie oraz wieszaaki na 3 tys bluzek i koszul.
          Garaz 3 stanowiskowy.
          System podlewaania "inteligentmy" tzn z czujnikami wilgotnosci oraz podlaczony do "Systemu" ktory reguluje podlewanie w zaleznosci od warunkow pogodowych
          Zdalne wlaczaani i wylaczaanie klimatyzacji.

Ok, zona stowerdzilaa ze pominalem najwazniejsza rzecz niezbedn w domu
          Najwazniejsza wg niej jest zdrowa, inteligentna i pracowita zona. LOL
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:40
            Blat ma sens, z prasowaniem chyba sensu nie ma, bo by mnie chyba trafiło jakbym miała się gdzieś zamknąć i prasować big_grin

Klimka tak, nie przepadamy i nie chcemy nadużywać, ale celujemy w projekt przeszklony więc nie od rzeczy

Z tym podlewaniem to jeszcze w ogóle nie myślałam. Najpierw sprawdzę na ile da się tak, żeby ogród sobie w miarę sam radził
            • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:49
              System podlewania to wg mnie must have!
              • engine8t Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:50
                bywalec.hoteli napisał:

> System podlewania to wg mnie must have!

Kwesta definicji "systemu" bo waz gumowy na rolce to tez prosty ale "system" ? A ty jestes inteligentnym automatem ktory go obsluguje.
                • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:59
                  engine8t napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                  >
                  > > System podlewania to wg mnie must have!
                  >
                  > Kwesta definicji "systemu" bo waz gumowy na rolce to tez prosty ale "system" ?
                  > A ty jestes inteligentnym automatem ktory go obsluguje.

Jak chce ci sie wstawać o 5 rano…
                  • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:00
                    Akurat ten mój system to pochodzi od ciebie engin, ze słonecznej Kalifornii smile
                    • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:19
                      bywalec.hoteli napisał:

> Akurat ten mój system to pochodzi od ciebie engin, ze słonecznej Kalifornii smile

I co w nm jest specjalnego?

Ja akurat mam Rachio.
                      rachio.com/products/rachio-3
                      A to dlatego ze firma dostarczajace wode oferowala go za darmo lacznie z instalcja.. Warunek byl ze go ustawia wlasciwie ( tzn dlugosc ustala ze wzgledu na to co sie podlewa i jak jest gleba oraz podlewajaja - tzn nasaczja, rzadziej ale dluzej i cykl rozbijaj na kilka(nascie) 2-3 minutowych aby woda wsiakla a nie spywala ) i beda monitorowac a takze uaktualniac czas, czestotliwosc i godziny podelwania. Oczywiscie ja mam pelna kontrole i moge modyfikowac jak mi sie podoba a potem oni sobie robia precyzyjniejsze dostrojenie wg zmian pogody i np nie podlewaj jak pada. Dla mnie to akurat super. Mam 12 stref i kazda ma inny charakter wiec potrzebuje innego planu podlewania.
                      Dodatkowo firma wodna monitoruje zuzycie wody na biezaco i jesli np jeden ze spinklerow wywali i woda sie leje z rurki to "widza" i wysylaj mi emaila aby sprawdzic podlewanie a jak zyzycie za duze kiedys indziej - np zawor w kiblu albo zawor podleania pprzecieka to tez pisza ale wiedza ze to cos innego.
                      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:48
                        Engin, właściwie to mam system z 2 firm kalifornijskich 😀 - inny jest sterownik a inne tryskacze - nie wiem czy jest w nim coś specjalnego, ale przyjmuję że kalifornijczycy raczej znają się na nawodnieniu: duża słoneczność terenu, braki naturalnego nawodnienia, duża produkcja rolnictwa.

Akurat firma dostarczająca wodę nie wykryje tego że „spinkler” strzeli albo rurka do niego ma przeciek. Dlatego, że woda tam leci tylko wtedy kiedy twój system otworzy elektrozawór danej sekcji - a mówiłeś że masz 12 sekcji. Po tylu minutach ile masz nastawione woda przestaje lać.
                        Monitoring wody może wykryc że masz zawór otwarty albo przeciek przed zaworem.
                        U mnie Aquanet takiej usługi jak monitoring zużycia wody nie prowadzi - dla mnie to głupie, powinni to robić i nawet moc zdalnie zamknąć zawór takiej wody na wejściu do domu. Natomiast jak ich poprosisz mailowo to ci podadzą stan liczników w jakimś odstępie czasu - możesz sobie sprawdzić czy jest duże zużycie. Możesz sobie zamontować czujniki wody i podłączyć do systemu alarmowego domu.
                      • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:17
                        engine ile za to placisz miesiecznie?
                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:23
                    Ale czemu trzeba wstawać o 5 rano?
                  • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:06
                    bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
                    >
                    > > bywalec.hoteli napisał:
                    > >
                    > > > System podlewania to wg mnie must have!
                    > >
                    > > Kwesta definicji "systemu" bo waz gumowy na rolce to tez prosty ale "sys
                    > tem" ?
                    > > A ty jestes inteligentnym automatem ktory go obsluguje.
                    >
                    > Jak chce ci sie wstawać o 5 rano…

A dlaczego o 5 rano? Zamykaja ci wode pozniej?
                    • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 01:01
                      engine8t napisał:

> A dlaczego o 5 rano? Zamykaja ci wode pozniej?

Dlatego ze najlepiej podlewać wczesnym rankiem kiedy jeszcze nie jest gorąco a słońce dopiero wstaje. Jak podlewasz w południe to tylko męczysz rośliny bo one myślą że spadł deszcz i odpowiednio się otwierają a za chwilę ci wyparuje w kalifornijskim słońcu.
                      Sam przecież masz system, to kiedy on ci leje?
                      • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:19
                        Ja myslalam, ze najlpeiej jest podlewac w nocy. Po ostygnieciu gleby, zeby rosliny mialy czas wode zuzyc zanim rano wyparuje.
                        • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:47
                          srubokretka napisał:

> Ja myslalam, ze najlpeiej jest podlewac w nocy. Po ostygnieciu gleby, zeby rosl
                          > iny mialy czas wode zuzyc zanim rano wyparuje.

Podlewaj wieczorem jak chcesz mieć grzyby.
                          Podlewaj wczesnym rankiem jak chcesz mieć fajne rośliny.
                          W nocy nie wiem.
                          • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 16:08
                            Grzybow nie zauwazylam. Moze to zalezy od klimatu.
                            Dzieki za info. Bede znala przyczyne jak sie pojawia.
                          • engine8t Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 23:51
                            bywalec.hoteli napisał:

> srubokretka napisał:
                            >
                            > > Ja myslalam, ze najlpeiej jest podlewac w nocy. Po ostygnieciu gleby, zeb
                            > y rosl
                            > > iny mialy czas wode zuzyc zanim rano wyparuje.
                            >
                            > Podlewaj wieczorem jak chcesz mieć grzyby.
                            > Podlewaj wczesnym rankiem jak chcesz mieć fajne rośliny.
                            > W nocy nie wiem.

Moj system - sterowany przez fachowcow podlewa tak aby zakonczyc podlewanie przed wschodem slonca.
                            Obecnie podlewa co 6 dni i 18 minut, w lecie to czesciej i troche dluzej a w zimie to raz na pare tygodni .
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:16
            Jezuuuu, nie zarobimy na trzy samochody big_grin Nie handlujemy autami ani nie kolekcjonujemy big_grin

Dom dla nas, nie aut big_grin
            • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 22:35
              demeterikora napisał(a):

> Jezuuuu, nie zarobimy na trzy samochody big_grin Nie handlujemy autami ani nie kolekc
              > jonujemy big_grin
              >
              > Dom dla nas, nie aut big_grin

A kto mowi ze jedno wyklucza drugie?
              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 22:57
                Ale po co garaż na trzy auta? big_grin
                • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:06
                  Ty masz jedno, maz ma drugie, czasem macie trzecie. Może.motocykl, quad. Do tego jeśli masz trójkę bombelków to masz niezliczoną ilość rowerów, hulajnów i innych akcesoriów smile
                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:07
                    No nie, nie mamy dwóch, mamy 1, drugie stanowisko na sportowe rzeczy
                    • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:13
                      Ale nie wiesz, czy sytuacja się nie zmieni. Maz może potrzebować auta do pracy a Ty do wożenia dzieci do placówek. W końcu dzieci podrosną, moje maja np.skuter, zaraz będą mieć samochód
                      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:22
                        Nie wiem też czy jutro mnie tramwaj nie potrąci. Mogę tylko przewidywać.

Budujemy kawał chaty, rozpusta jest już teraz. Mąż jak będzie potrzebował naprawdę to dostanie służbowe, nie będę jego firmie garażować. Auto dzieci może być na podjeździe, nie będę budować trzeciego stanowiska z myślą, że za kilkanaście lat zrobią prawko. Nie trzeba mieć garażu, żeby mieć samochód, da się bez jak coś
                        • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:24
                          Nie nazwałabym rozpustą tego co planujesz smile
                          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:27
                            No ja się domyślam, że 200 - 240 to nic skoro 3 stanowiska w garażu proponujesz smile
                            • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:37
                              Nie mówię, że to nic, sama mam 240 + garaż. Ale uważam, że lepiej zrobić wiekszy garaz niż potem upychać po kątach albo stawiać te straszne domki drewniane albo jakieś blaszaki wink
                              • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:40
                                eva_evka napisała:

> Nie mówię, że to nic, sama mam 240 + garaż. Ale uważam, że lepiej zrobić wieksz
                                > y garaz niż potem upychać po kątach albo stawiać te straszne domki drewniane al
                                > bo jakieś blaszaki wink

Dobrze myslisz. Na pewno jestes kobieta? smile
                                • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:42
                                  Jestem kobietą. Ale jestem też trochę z tej branży smile
                              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:50
                                eva_evka napisała:

> Nie mówię, że to nic, sama mam 240 + garaż. Ale uważam, że lepiej zrobić wieksz
                                > y garaz niż potem upychać po kątach albo stawiać te straszne domki drewniane al
                                > bo jakieś blaszaki wink

Tu masz racje. Co może być bardziej idiotycznego niż domek z plastiku albo inna szopka stawiana na działce kiedy ma się duży dom?
                                • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:24
                                  Moj ex w takiej szopce-garazu, tylko ladnej, zamieszkal jak skonczyl 20.
                                • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:38
                                  Bo ten duży dom może stać na dużej działce i wygodniej jest mieć wtedy domek z kosiarką schowany na drugim końcu ogrodu niż trzymać sprzęt ogrodowy i tarasowy garażu.
          • taje Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 23:37
            engine8t napisał:

> Garaz 3 stanowiskowy.

To powinieneś docenić polską myśl architektoniczną. Dom autorodzinny... www.kwkpromes.pl/dom-autorodzinny/137
        • steel.tape Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:10
          Zsyp rewelacja.u nas akurat pralnia jest w piwnicy.tak czy siak b chwale.w pralni mam też "deskę " do prasowania 200cm x 90.pod nią druga polka podobny wymiar.uklsdam na niej wyprasowane rzeczy.
    • minerallna Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 21:19
      Łazienka na dole tak zrobiona żeby dało się tam wjechać wózkiem inwalidzkim i móc skorzystać z prysznica i wc. Na pewien czas byłam chwilowo na wózek skazana i doceniłam remont łazienki który zrobiliśmy rok wcześniej. W starym układzie łazienki miałabym poważny problem z umyciem się a do górnej łazienki nie byłam w stanie dojść
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:50
        Tak myślimy, żeby to była łazienka która się sprawdzi jak ktoś się połamie, dlatego też na dole pokój
    • ekstereso Re: Inteligentny dom :D 19.04.25, 21:21
      Warto mieć np na tyłach garażu składzik na kosiarkę, nasiona itd z wyjściem prosto na ogród.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:47
        oj tak
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:21
        ekstereso napisała:

> Warto mieć np na tyłach garażu składzik na kosiarkę, nasiona itd z wyjściem pro
        > sto na ogród.

Garaz jest pomieszczeniem na samochody
        Skladzik kupuje sie jako osobny "domek"
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 12:52
          Pewnie było mowa o pom. gosp.
          • ekstereso Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 13:56
            My projektujemy przejście z garażu do pomieszczenia gospodarczego z wyjściem na ogród( garaż ma oczywiście wjazd od ulicy). Garaż ma wnękę na narzędzia i sprzęt sportowy, innych domków nie chcę.
            • pani.asma Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 14:42
              Najważniejszy jest podjazd
              Garażu i tak nie będziecie używać
              • ekstereso Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 15:36
                Na razie ten który mamy używamy bo niby czemu nie.
              • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:26
                pani.asma napisała:

> Najważniejszy jest podjazd
                > Garażu i tak nie będziecie używać
                >

Nieprawda. Podjazd nie jest parkingiem a podjazdem.
                Pomimo ze u nas zawsze cieplo i zwykle sucho to Zasada #1 - Garaz jest dla samochodow i oba zawsze parkuja w garazu. PRzydal by sie 3-ci ale nie ma miejsca w garazu smile
                Inne rzeczy sie tam znajduja tylko na zasadzie ze znajdzie sie dla nich miejsce a jak sie robi ciasno to cos musi znikac i na pewno to nie samochod.
                Dlatego nasze auta sa zawsze czyste i przyjemne z rana do jazdy a i lakier i tapicerka w idelanym stanie przez dlugie lata. .
                • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:16
                  Mamy dwustanowiskowy w bryle domu plus dwustanowiskowy wolnostojący z pomieszczeniem gospodarczym. Mieścimy się, na styk.
                  • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:46
                    eva_evka napisała:

> Mamy dwustanowiskowy w bryle domu plus dwustanowiskowy wolnostojący z pomieszcz
                    > eniem gospodarczym. Mieścimy się, na styk.

Mysle ze "mieszczenie sie na styk" nie zalezy od powierzchi - kazdy tak ma bez wzgledu na metraz. smile
                    • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 01:04
                      Być może. Im więcej powierzchni tym więcej możesz zgromadzić. U nas to dwa samochody + trzeci klasyk, dwa motocykle, jeden duży skuter, 4 rowery, hulajnogi, basen, uchwyt samochodowy na rowery, box na dach. I wszystko zajęte.
                      Mamy jeszcze kamper ale trzymamy go w wynajętej hali: żeby stal garażowany, żeby nie zabierał miejsca na działce i żeby nie kusił złodzieja.
                    • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:46
                      I tendencje do zbieractwa big_grin
          • steel.tape Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:12
            Nie jestem zwolenniczką budek,domków gosp osobnych.u nas cała część gosp stanowi piwnica.W niej garaz pralnio kotłownia,spisania,pokój narzędziowy,skład drewna,piec chlebowy.
            • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:13
              Pokój narzędziowy? To lepsze od mojej bukieciarni...
    • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 00:08
      Pralnia i suszarnia na tym samym piętrze co sypialnia/ garderoba/ pokoje dzieci.
      Zarypać się można z wiecznym lataniem ze stertami prania po piętrach.
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 03:52
        chicarica napisała:

> Pralnia i suszarnia na tym samym piętrze co sypialnia/ garderoba/ pokoje dzieci
        > .
        > Zarypać się można z wiecznym lataniem ze stertami prania po piętrach.
        >

Mozna miec "zsyp" z gory prosto do pralni. Pralnia na parterze t ryzyko jako ze kazda powazniejsza awaria to ryzyko zalania domu?
        Suszarnia tzn co? Suszarke masz na mysli?
        • berdebul Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 04:06
          I ten zsyp przyniesie Ci pranie na górę?
          Suszarnia to miejsce do suszenia, często również prasowania. U mnie po prostu duża pralnia.
          • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 11:28
            Suszarnia u mnie to kotłownia. Jest tam zawsze najcieplej. Pranie rozwieszone na suszarkach schnie błyskawicznie. Oprócz tego przechowuje tam walizki.
        • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 10:18
          Chodzi bardziej o wtargiwanie prania na górę. 99% prania w domu to ubrania, pościele, ręczniki z głównej łazienki która jest najczęściej na górze przy sypialniach, ew. z łazienki "dla dzieci" przy sypialniach dzieci. Reszta to jakieś drobiazgi typu ścierki z kuchni czy ręczniczki do rąk z łazienki dla gości. Przy czteroosobowej rodzinie mówimy o stertach ubrań, pościeli i ręczników, większość z nich używana jest tam gdzie się śpi, kąpie, przebiera. Czyli na górze.

Kwestia ryzyka zalania jest do rozwiązania przez lekkie podniesienie progu pralni i zrobienie warstwy szczelnej przed położeniem kafelek, warstwa musi zachodzić na ścianę na kilka cm i to samo przy progu. Tak się zresztą robi łazienki w Szwecji i to działa. Dodatkowo można też zrobić matę gumową na podłodze zamiast kafelek, są już ładne maty które zupełnie nie wyglądają "peerelowsko" i jest to popularne rozwiązanie tu gdzie mieszkam, bardzo praktyczne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Ryzyko zalania w pralni jest mniejsze niż w łazience a jakoś łazienki na górze są powszechne.

Przez suszarnię mam na myśli miejsce gdzie będzie się suszyć odzież, może to być jedno pomieszczenie do prania i suszenia. Pralka, suszarka albo dwie (jak jest miejsce, warto mieć dwie bo suszenie trwa dłużej niż pranie), jakieś miejsce na suszenie ubrań których nie można suszyć w suszarce, blat, kosze na pranie, stacja do prasowania, szafka na środki piorące, ewentualnie można to połączyć z miejscem na sprzęt do sprzątania.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:52
            Przyznam, że ten argument mocno do mnie dociera i wcześniej jakoś nie widziałam pralni na górze a ma sens
          • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:26
            Pralka, suszarka albo dwie (jak jest miejsce, warto mieć dwie bo suszenie trwa dłużej niż pranie), jakieś miejsce na suszenie ubrań których nie można suszyć w suszarce,

O tak to jest swietna rada, czesto piore jedno za drugiem i potem czekam z mokrym praniem na wolną suszarke.

Jakby tak mialo być problem to i łazienek nie robiliby sie na gorze. Tez groza zalaniem czesciej niz pralka.

Kiedys mieszkalam w domu gdzie gospodarczy pralka/suszarka kosze na pranie zelazko deska itp byl tuz przy łazience miedzy sypialniami ja bym to polaczyla jeszcze z garderoba wewnetrzymi drzwami.
            I była toaleta w ogrodzie z boku kuchni wiec latem fajnie bylo , nie trzeba bylo wchodzic do domu. A jaka wygoda gdy goscie wpadali na grila.Czy dzieci sąsiadow popuskac sie w basenie, i latwo mozna bylo podpisc waz z ciepla woda. Nie trzeba bylo sciaganc butow robiac cos w ogrodzie zeby isc siku.
        • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:18
          engine8t napisał:

> chicarica napisała:
          >
          > > Pralnia i suszarnia na tym samym piętrze co sypialnia/ garderoba/ pokoje
          > dzieci
          > > .
          > > Zarypać się można z wiecznym lataniem ze stertami prania po piętrach.
          > >
          >
          > Mozna miec "zsyp" z gory prosto do pralni. Pralnia na parterze t ryzyko jako
          > ze kazda powazniejsza awaria to ryzyko zalania domu?
          > Suszarnia tzn co? Suszarke masz na mysli?

Ale trzeba potem latać na gore z praniem.
          Braknie skarpet lecisz na dol, o mamo recznik na basen, spodenki na w-f i latasz gora dol.
    • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 00:14
      To co wymieniłaś to nie inteligentnie zaprojektowany dom (big_grin), tylko standard już od 15 lat.

• engine8t Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 03:49
        eva_evka napisała:

> To co wymieniłaś to nie inteligentnie zaprojektowany dom (big_grin), tylko standard
        > już od 15 lat.
        >

Co znaczy standard? Nie ma czegos takiego - kazdy ma inne potrzeby.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:53
        No co Ty nie powiesz? big_grin Ja cuda cudeńka widuję zwłaszcza w projektach stodowłowych
    • engine8t Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 03:47
      To nie sa zalety inteligentnego ale wygodnego domu.

Inteligentny to zawalony elektronika, kamerami, czujnikami etc abym wiedzial co jest wlaczone i wylaczyc jak chce, jaki jest stan zamkow elektornicznych , palnikow na kuchence aby moc srawdzic stan i wylaczyc kiedy jest sie w drodze pol godziny od domu i zona sie zastanawia czy na pewno wylaczyla gaz pod czajnikiem... albo np jak zona sobie wlaczy za glosno muzyke na gorze albo ja na dole) to moznaa ja sciszyc zdalnie bez proszenia.
      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 09:01
        Engin, jak masz płytę grzewczą to da się ją podpiąć pod WiFi bez zbytniej inteligencji, ponadto sama ona się wyłączy jak będzie coś podejrzanego.

Ale jak Ty masz kuchenkę gazową to zdalne zamykanie palników? Nie spotkałem się z czymś takim.
        • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:32
          bywalec.hoteli napisał:

> Engin, jak masz płytę grzewczą to da się ją podpiąć pod WiFi bez zbytniej intel
          > igencji, ponadto sama ona się wyłączy jak będzie coś podejrzanego.
          >
          > Ale jak Ty masz kuchenkę gazową to zdalne zamykanie palników? Nie spotkałem się
          > z czymś takim.

plyte grzewcza? WTF co to jest? Wifziels restaracje zeby gotawli na czyms takim?
          GAZ moj drogi, tylko gaz.
          Piekarnik da sie i wlaczy i wylaczyc zdalnie.... ale palnikow juz nie. Ale przynajmniej wiesz czy ktorys jest wlaczony czy nie.. a to juz bardzo upraszcza sprawe bo przynajmniej wiecz po co wracasz albo poprosz sasiadke aby wylaczyla?
          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:45
            engine8t napisał:

> plyte grzewcza? WTF co to jest? Wifziels restaracje zeby gotawli na czyms t
            > akim?
            > GAZ moj drogi, tylko gaz.
            > Piekarnik da sie i wlaczy i wylaczyc zdalnie.... ale palnikow juz nie. Ale przy
            > najmniej wiesz czy ktorys jest wlaczony czy nie.. a to juz bardzo upraszcza spr
            > awe bo przynajmniej wiecz po co wracasz albo poprosz sasiadke aby wylaczyla?

Płyta grzewcza to cos takiego jak na zdjęciu niżej - coś jak kuchnia gazowa tylko że gotowanie jest za pomocą indukcji elektrycznej. To wymaga podłączenia 2 faz po 230 V. U Was czegoś takiego nie ma?

A skoro możesz sprawdzić stan palnika gazowego (pali, nie pali a leci gaz, zamknięty), to czego nie możesz go wyłączyć zdalnie? Sąsiadka ma klucz do Was czy nie zamykacie?

U nas kuchenki gazowe mają coś takiego że jak gaz się ulatnia a nie pali to się sam zawór zamknie po chwili. Wiadomo, że jak zostawisz gotującą zupę na gazie to masz problem. Ale nowocześniejsze chyba można programować na czas podobnie jak płyty grzewcze czy piekarnik.

• engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:37
              bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
              >
              > > plyte grzewcza? WTF co to jest? Wifziels restaracje zeby gotawli na c
              > zyms t
              > > akim?
              > > GAZ moj drogi, tylko gaz.
              > > Piekarnik da sie i wlaczy i wylaczyc zdalnie.... ale palnikow juz nie. Al
              > e przy
              > > najmniej wiesz czy ktorys jest wlaczony czy nie.. a to juz bardzo upraszc
              > za spr
              > > awe bo przynajmniej wiecz po co wracasz albo poprosz sasiadke aby wylaczy
              > la?
              >
              >
              > Płyta grzewcza to cos takiego jak na zdjęciu niżej - coś jak kuchnia gazowa ty
              > lko że gotowanie jest za pomocą indukcji elektrycznej. To wymaga podłączenia 2
              > faz po 230 V. U Was czegoś takiego nie ma?
              >
              Tzn takie "cos" u nas jest ale malo popularne - widziales aby w restauracji ktos na tym gotowal?
              Mielismy plyte elektryczna ale Zona uznaje tylko gaz i o indykcyjnej nie chce slyszec.
              Mikrofalowke tez wyrzucila ale za to musi byc profesjonalny wyciag nad kuchnia smile

> A skoro możesz sprawdzić stan palnika gazowego (pali, nie pali a leci gaz, zamk
              > nięty), to czego nie możesz go wyłączyć zdalnie? Sąsiadka ma klucz do Was czy n
              > ie zamykacie?

Sprawdzasz pozycje pokretla a w pokretlach nie ma silniczko do wylaczania.
              Sasiadzi kluczkiedys mieli ale obecnie nie potrzebuja - od tego sa "intelignetne zamki". Wysylam do sasiadki jedorazowy czy tymczasowy na okreslony czas kod albo otwieram ktores drzwi zdalnie. A sasiadka ma staly kod jak wyjedzamy na dluzej bo czsami oni cos widza. A w ten sposob wiem dokladnie kiedy i ktore drzwi otwierala (bo elektronicznych na wejscie zamkow jest kilka.
              >
              > U nas kuchenki gazowe mają coś takiego że jak gaz się ulatnia a nie pali to się
              > sam zawór zamknie po chwili. Wiadomo, że jak zostawisz gotującą zupę na gazie
              > to masz problem. Ale nowocześniejsze chyba można programować na czas podobnie j
              > ak płyty grzewcze czy piekarnik.
              >

U nas byc moze jest podobnie ale ja nie mam bo kuchania nie nowa.
      • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 09:21
        Tak tak mamy to w Europie. W Ameryce macie od tego brązowych ludzi prawda?
        • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 09:27
          I teraz będą się przerzucać udogodnieniem panowie, co prawda bez domów ale specjaliści.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:29
            Już o systemie obsługi węża rozmawiają wyżej big_grin
          • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:33
            gryzelda71 napisała:

> I teraz będą się przerzucać udogodnieniem panowie, co prawda bez domów ale spec
            > jaliści.

No ja nie musze miec ale sasiad ma smile
    • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 08:02
      Dla posiadających zwierzaki 😂.Osobne wejście z zewnątrz od razu do łazienki z umywalką , wc i prysznicem z podwyższonym brodzikiem z płytek- teraz sprawdza się dla wykończeniowców-nareszcie toy toya mogłam się pozbyć, docelowo to wejście dla psów-ich łazienka😂.
      • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 10:24
        Tzw. brudna łazienka czyli pomieszczenie do mycia zwierząt, różnych brudniejszych rzeczy typu sprzęt z ogrodu, jakichś tam gumiaków itp., głęboki zlew. Fajna sprawa jak jest miejsce.
        • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 10:53
          Widzę, że pomysły skręcają w kierunku pałacyk, a nie dom dla rodziny.
          W sumie jak brudna łazienka i dwie kuchnie. Jedna do gotowania, druga do serwowania i wyglądania.
          • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 11:46
            Każdy po prostu ma inne priorytety. Dla jednego ważna pralnia, dla innego właśnie brudna łazienka- bo posiadłszy sporą ilość zwierza - wie jak to jest jak trzeba wszystko czyścić , aby samemu móc się wykąpać.
            • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:21
              Wiem wiem...bukieciarnie te sprawy...
              • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:32
                gryzelda71 napisała:

> Wiem wiem...bukieciarnie te sprawy...
                👍🏼😂
                • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:42
                  Każdy buduje/ kupuje dom na jakimś etapie swojego życia i patrzy inaczej. Inaczej patrzyłam i urządzałam dom mając małe 5 letnie dzieci, inaczej patrzę teraz.
                  Ja jestem po 50 - sporo przyzwyczajeń mam i buduje dom pod siebie, i mam też starszych rodziców i teściową .
                  I projektując teraz dom nawet w pralni mam kibelek- bo jest naprzeciwko pokoju w którym ktoś z seniorów pewnie zamieszka.
                  • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:43
                    *któryś( jest w ogóle takie słowo?)😂
          • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:03
            Brudna łazienka czy też raczej nazwijmy to pomieszczenie gospodarcze z miejscem do mycia to jest od dość dawna znane, tradycyjne rozwiązanie. Duże domy na wsi miały coś takiego, często połączone z tzw. brudną kuchnią czy kuchnią letnią, gdzie się robi "duże" gotowanie typu przetwory, jakieś bardziej śmierdzące rzeczy, oprawia mięso z ubitych zwierząt itp. Nie jest to ani głupie, ani fanaberia jeśli dom ma być duży. Nikt nie będzie robił czegoś takiego na 120 metrach, ale np. znajomy kupił dom na wsi i tam cała piwnica to jest taka przestrzeń gdzie można było to zorganizować i tak zrobił. Większość rzeczy do wyposażenia takiego pomieszczenia była kupiona okazyjnie/ z demontażu, a że on sam jest budowlańcem to robota kosztowała go tylko czas. Niezwykle praktyczne rozwiązanie.
            • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:11
              Tzw brudna kuchnia to stary wynalazek. Kiedyś nosiło to nazwę czarnej kuchni. Czarnej bo było otwarte palenisko. Ogólnie odwalano tam brudną robotę. Widziałem taką w starym domu. Na suficie był nawet hak rzeźnicki i taboret do rąbania. Jest jeszcze trzeci rodzaj kuchni - kuchnia letnia. Ciekawe czy ktoś zna...
              • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:41
                Kto teraz w chalupie rozbiera prośka.... No mozna wszystko, ale wymaga to wielkiej powierzchni. A potem czasu, żeby to wszystko robić.
                • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:34
                  Znajomi myśliwi. I w piwnicy mają właśnie takie pomieszczenie, jest też do niego dodatkowe wejście z zewnątrz (poza schodami do piwnicy w środku domu).
                  • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:59
                    I ci myśliwi zbudowali sobie taki dom? Od podstaw.
                    • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:52
                      Nie, wcześniej w lesie był domek myśliwski i tam odbywało się wstępne oprawianie zwierząt upolowanych. Natomiast z czasem po prostu pomieszczenia w piwnicy przerobili sobie na swoją modłę w starym wiejskim domu.
                      Wejście to wcześniej była klapa do zrzucania opału ale została przerobiona na schodki i dobudowane zostało wejście z drzwiami.
                      W tejże samej piwnicy, dzięki likwidacji kotłowni w której był wcześniej piec na pellet (ogrzewanie zostało zmienione na pompę ciepła i piec nie był już potrzebny) zrobiono pralnię z dodatkowym prysznicem i toaletą. Też nie było tego w początkowej wersji chałupy.
                • tanebo0001 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 17:36
                  To był dom przedwojenny. Pamiętam jeszcze że w latach 80-tych widziałem ubój gospodarski.
              • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:45
                Nie czarnej kuchni, a czarnej izby.
                Kuchnia (dodatkowa) bywała co najwyżej letnia.
                • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 14:49
                  U mnie ranczo jak na wsi😂
                  Z brudnej łazienki ( jest niewielka) do kotłowni ( większa z półkami/ wieszakami )aby się rozebrać z ubrań końskich i zapach pozostawić tam, a potem dopiero do domu- na salony 😂
                  Tak po prawdzie psia łazienka była pierwszym pomieszczeniem u mnie wyposażonym z drzwiami ( to ważne😂) - zaoszczędziłam sporo kasy- bo mogłam zrezygnować z Toy Toya . 😉
                  • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 14:55
                    Zapomniałam, że oprócz kotów i psów wiekszos ma też konie.
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:58
          Może w pomieszczeniu gospodarczym by się dało
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:55
        Nie jest to głupie, ale od groma się tych pomieszczeń by zrobiło
        • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:12
          demeterikora napisał(a):

> Nie jest to głupie, ale od groma się tych pomieszczeń by zrobiło

Ja też zaczynałam projekt od 200m, bo tyle mam teraz na 2 kondygnacjach, a chciałam parterówkę -w sumie od 197m-taki projekt znalazłam-ideał. Ale się posypało i z 1 kondygnacji musiały zrobić się dwie i...każdy coś dodał ...i wyszło spoooro więcej 😂
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:23
            Jak ja Cię rozumiem big_grin

U nas od pomysłu na ze 140 - 180 doszło do znalezienia projektu na 260 big_grin
            • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:04
              demeterikora napisał(a):

> Jak ja Cię rozumiem big_grin
              >
              > U nas od pomysłu na ze 140 - 180 doszło do znalezienia projektu na 260 big_grin

Liczysz, że to koniec? 😂
              Jak siądziecie, zaczniecie dokładniej analizować co gdzie i dlaczego, coś w necie zobaczysz, coś Ci się bardzo spodoba, zainspiruje , dojdziecie do wniosku, że jak jest 260, to dlaczego nie dodać jeszcze kilku- różnicy w cenie nie zrobi ( zrobi) a się przyda 😂

U mnie wstępnie na piętrze, miała być mała powierzchnia zagospodarowana , nad podwójnym garażem miał być spory hol na kanapę i rzutnik, ale …. no właśnie-powolutku każdy coś przemyślał, dodał i się zaczęło- każdy centymetr mam zagospodarowany i się zastanawiam - gdzie walizki schowam? Przecież nie ma piwnicy 😂😂

• demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:14
                No liczę, że koniec big_grin

Nie zupełnie poważnie o więcej zwyczajnie nie ma mowy, 240 max i już, trzeba sobie powiedzieć dość. Naprawdę poważnie w czymś takim widzimy już nawet nie komfort a luksus
    • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 09:33
      Napisza ci wystrzelone w kosmos rozwiązania, a ja dodam bo to bardzo istotne, to sąsiedzi pomocni, albo co najmniej nie jątrzacy i działka tak położona, że masz blisko do miasta z zapleczem sklepowo medycznym, ale spokoj wokół domu. Ale to juz jak kto lubi, bo jest też team miasto z metrem tylko i wyłącznie. I na co kogo stać.
    • nenia1 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 09:51
      Hmmm...dla mnie inteligentny dom to automatyzacja domu, a nie garderoba przy wiatrołapie... Na przykładzie ogrzewania podłogowego u mnie - mogę je zaprogramować używając okresów czasowych np. jestem w pracy od - do, albo wyjeżdżam dzisiaj na parę dni - wracam w dniu - system sam tego wszystkiego pilnuje. Podobnie jak temperatury w poszczególnych pomieszczeniach, jeśli jest optymalna odcina dalsze ogrzewanie, zmniejsza temperaturę w nocy itd. Dodatkowo można sterować nim z każdego miejsca na ziemi. Podobnie mogą siedząc na kanapie albo leżąc w łóżku bezprzewodowo sterować oświetleniem w mieszkaniu, nie tylko włączać/wyłączać ale też zmniejszać natężenia światła, za pomocą pilota. Generalnie to automatyzacja a nie rozmieszczenie pomieszczeń w domu/mieszkaniu. W inteligentnym domu współpracuje ze sobą pompa ciepła, rekuperacja, ogrzewanie, oświetlenie, system zacieniania czy system alarmowy.
      • chatgris01 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:46
        Tak, jak zobaczyłam tytuł, to miałam skojarzenie z domem z "Klątwy Prometeusza" Ludluma (BTW, ponoć był wzorowany na domu Billa Gatesa).
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 11:33
      Każde osobne pomieszczenie generuje spore koszty w budowie (dodatkowe ścianki i drzwi, dodatkowe punkty świetlne i włączniki).Ściany zabierają też powierzchnię użytkową, przy najcieńszej ściance k-g na 5cm profilu to 8 cm razy długość ściany.
      Zatem:
      1. przy wiatrołapie wystarczy dobrze przemyślana szafa z miejscem na buty
      2. Pralnię można zrobić w łazience, odpada konieczność instalowania specjalnego zlewu w pralni, który będzie używany może 3 razy w roku. Suszarnia? Jakoś nie wydaje mi się potrzebna, zimą suszy suszarka elektryczna, latem można rozwiesić pranie w ogrodzie
      3. Spiżarnia wydaje się spoko pomysłem, ale jeśli nie zamierzasz miec naprawdę ogromnych zapasów to wystarczy szafa w wysokiej zabudowie w kuchni.
      4. Garderoba spoko, jeśli masz naprawde dużo rzeczy, chociaż to wciąż marnowanie powierzchni na zbędne ścianki, można dać szafę zabudowaną od sufitu do podłogi i dobrze przemyślaną

Pomysłów bywalca nie będę komentować, ale jak go posłuchasz to wybudujesz 500m2 domu, który bedzie kompletnie niefunkcjonalny 🤣🤣🤣
      • pepsi.only Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 12:31
        Mam podobne podejście, nie po to budowałabym dom, by gromadzić w nim rzeczyplus jak najmniej komunikacji, i korytarzyków.
        Bo to stracona powierzchnia.
        Ostatnio oglądałam w trakcie budowy tak beznadziejną realizację, że połowę pomieszczeń (klitek!) bym wyburzyła. Dom w cieszyniankach, ale nie pamiętam który dokładnie to projekt, ale tam jest korytarz z 7- czy nawet 8parami drzwi, ale żeby dostać sie do sypialni głównej, trzeba iść do końca tego korytarzyka, i minąć kotłownię, garderobę, spiżarnię, pralnię, itd... Porażka.
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:13
          W komunikację nie będziemy inwestować dużo w pomieszczenia prędzej
      • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 13:46
        Ad.2 - ja akurat bardzo często używam zlewu w pralni. Do kąpieli piesków, do mycia butów, do namaczania prania. I o ile mogłabym mieszkać w bloku o tyle nie wyobrażam sobie nie mieć pralni. Pralni, w której mam suszarkę, ale też wolnostojącą suszarkę, drążek, bo nie wszystko przecież w suszarce się suszy. A rozstawionych klamotów w lazience albo w korytarzu nie znoszę.
        • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 14:46
          Pralnie zamieniłam na saunę. Pralka stoi w pomieszczeniu gospodarczym z pompą ciepła. Zlew jest bo i miał być, nawet bez pralki. Suszarni brak. Susze w nieużywanym na co dzień pokoju na tym samym piętrze.
          • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 18:24
            Nie mam wolnego pokój, oprócz pokoju gościnnego w którym często ktoś nocuje smile
            • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:01
              U mnie yez nosi taka nazwę, ale nikt tam.nie nocuje na tyle czesto, zebym nie migla wysuszyć prania.
              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:08
                gryzelda71 napisała:

> U mnie yez nosi taka nazwę, ale nikt tam.nie nocuje na tyle czesto, zebym nie m
                > igla wysuszyć prania.

Lubisz grzyb w domu? Polecam elektryczną suszarkę lub szydzenie na ogrodzie lub tarasie podczas ciepłej części roku.
                • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:39
                  Co ty pier... jaki grzyb? Bosz....
                  • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:44
                    A z czego robi się grzyb? Z wilgoci oporniku
                    • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:05
                      Z jakiej wilgoci? O czym ty poszesz?
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:10
        1. 2+3, kaski nie kaski, kurteluchy takie siaki i owakie, więc dobra może szafa, ale metraż na to musi być przewidziany
        2. Pralnia, suszarnia koniecznie (to jedno pomieszczenie)
        3. 2+3, więc jedzenia sporo, my sporo przez net zamawiamy
        4. Tu się zgodzę, nad tym główkujemy

Powiedzieliśmy sobie 240 to totalny max, więcej to już by o nas szaleńczo świadczyło. To jest i tak bardzo dużo, dlatego najchętniej 200 - 220
        • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:22
          Jaki budżet na budowe, wykończenie i wyposażenie?
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:27
            Podobno dobry to znaczy będzie poducha, ale też jak trochę ucywilizujemy ten projekt, który robi za podstawę naszego, żeby zmniejszyć koszty dachu, stolarki, elewacji i wielu innych big_grin
          • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:29
            Pomiędzy 200 a 250 metrów domu to już żadna różnica w cenie wykończenia.
            • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:31
              eva_evka napisała:

> Pomiędzy 200 a 250 metrów domu to już żadna różnica w cenie wykończenia.

Absolutna nieprawda. Wszystkie podłogi, sciany i sufity choćby jakoś się wykańcza - więcej m2 do gladziowania i malowania to większy koszt, podobnie więcej m2 do położenia płytek czy parkietu, więcej punktów elektrycznych i oświetleniowych, więcej lamp, okien - oprawa okien to duuuzy wydatek.
              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:34
                No zdecydowanie

Chcemy pójść w wygodę, przestrzeń, ale nie przekroczyć granicy fanaberii bo i tak już daleko w tym zaszliśmy big_grin
              • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:40
                bywalec.hoteli napisał:

> eva_evka napisała:
                >
                > > Pomiędzy 200 a 250 metrów domu to już żadna różnica w cenie wykończenia.
                >
                > Absolutna nieprawda. Wszystkie podłogi, sciany i sufity choćby jakoś się wykańc
                > za - więcej m2 do gladziowania i malowania to większy koszt, podobnie więcej m2
                > do położenia płytek czy parkietu, więcej punktów elektrycznych i oświetleniowy
                > ch, więcej lamp, okien - oprawa okien to duuuzy wydatek.

No nie. Dochodzi Ci podłoga i gładzie, malowanie - to nie jest ukladanie gresu, mozesz dac panele. Pokój bez względu na to, czy ma 7 metrów czy 25 dalej ma jedne drzwi i u większości osób dalej ma jeden otwór okienny.
                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:42
                  Wszystko możesz nawet mieć człowieka z opon w ogrodzie pojawia się pytanie po co
                  • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:48
                    demeterikora napisał(a):

> Wszystko możesz nawet mieć człowieka z opon w ogrodzie pojawia się pytanie po c
                    > o

Dlatego ze gdybysmy mieli tylko to co nam jest koniecznie potrzebne to niewiele bysmy mieli. Cala reszta jest po to aby miec smile
        • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:51
          demeterikora napisał(a):

> 1. 2+3, kaski nie kaski, kurteluchy takie siaki i owakie, więc dobra może szafa

Moim zdaniem szafa na kaski i tego typy rzeczy sie nie sprawdzi. Wydziliłabym na to miejsce w garazu. Szaf w korytarzach nienawidzę.
          > , ale metraż na to musi być przewidziany
          > 2. Pralnia, suszarnia koniecznie (to jedno pomieszczenie)
          No dokładnie.
          > 3. 2+3, więc jedzenia sporo, my sporo przez net zamawiamy

Lepiej miec fajna duża spiżarnie niz duza kuchanie z wieloma szafkami brrr.
          I mase klamotow.

> 4. Tu się zgodzę, nad tym główkujemy.
          Nie, szafa nie jest tak funkcjonalna niz dodatkowe pomieszcznie , przeznaczone na jeden rodzaj potrzeb.
          >
          > Powiedzieliśmy sobie 240 to totalny max, więcej to już by o nas szaleńczo świad
          > czyło. To jest i tak bardzo dużo, dlatego najchętniej 200 - 220
      • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:28
        Nie masz raczej 3 lub więcej dzieci jeśli wierzysz że szafa w kuchni zastąpi spiżarnej. Spiżarnię zawsze warto zrobic. Żadne szafki w kuchni tego nie zastąpią. Dodatkowo masz otwarte półki z zapasami których nie widać z kuchni. Masz niższą temperaturę więc możesz trzymać tam dłużej warzywa i owoce, żeby się nie psuły. Nawet możesz tam zapasową lodówkę tam wstawić. Wody, soki, mleka, puszki, słoiki z przetworami, zapasy przyborów kuchennych. Rzadziej używane naczynia typu makutra itp itd.
        • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:31
          A tu się zgodzę. W spizatni trzymam r9boty kuchenne, suszarkę do grzybów, duże, 10 litrowe garnki i inne rzeczy, którymi nie chcę zagracać szafek kuchennych. W spizarni mam też maly, dodatkowy blat i bardzo sobie to chwalę. No i tak jak piszesz, zgrzewki wody, zgrzewki ręczników kuchennych, to trzeba gdzieś trzymać.
          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:33
            Przy dzieciarni to ręczniki kuchenne i chusteczki (oraz papiery toaletowe) idą kilometrami 😀
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:35
            eva_evka napisała:

> A tu się zgodzę. W spizatni trzymam r9boty kuchenne, suszarkę do grzybów, duże,
            > 10 litrowe garnki i inne rzeczy, którymi nie chcę zagracać szafek kuchennych.
            > W spizarni mam też maly, dodatkowy blat i bardzo sobie to chwalę. No i tak jak
            > piszesz, zgrzewki wody, zgrzewki ręczników kuchennych, to trzeba gdzieś trzymać
            > .

Każdemu wg potrzeb. Moja siostra miała spiżarnię, ale zlikwidowała ją na rzecz większej kuchni z zabudową do sufitu na całej jednej ścianie.

Dla mnie spiżarnia ma sens, jeśli jest w piwnicy, gdzie można uzyskać stałą, niższą niż w kuchni temperaturę.
            • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:39
              Zabudowy do sufitu w kuchniach nie uznaję ze względów estetycznych big_grin
            • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:40
              bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Dla mnie spiżarnia ma sens, jeśli jest w piwnicy, gdzie można uzyskać stałą, ni
              > ższą niż w kuchni temperaturę.

Mądrzysz się a nie wiesz, że:
              1. Nikt nie buduje dziś z piwnica z uwagi na koszty
              2. Naprawdę lubisz chodzić po schodach jak coś potrzeba ze spiżarni? Do zwykłej spiżarni przejdziesz przez drzwi z kuchni
              3. Masz możliwość zbudować dom tak, że w spiżarni będzie chłodniej
              • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:15
                Jakieś kompletne wariactwo opanowała forum, fobie schodowa. Mam 3 schodki do spizarni i niższą temperaturę i chodzę po nich ile potrzebuje, czasem wcale.
                Szafki do sufitu też nipraktyczne, poza wyglądem bo trzeba schodki , zebu skorzystac z najwyższych półek.
                • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:15
                  gryzelda71 napisała:

> Jakieś kompletne wariactwo opanowała forum, fobie schodowa. Mam 3 schodki do sp
                  > izarni i niższą temperaturę i chodzę po nich ile potrzebuje, czasem wcale.

Tu chyba raczej o piwnice chodziło.

> Szafki do sufitu też nipraktyczne, poza wyglądem bo trzeba schodki , zebu skorz
                  > ystac z najwyższych półek.

Tak schodek w kuchni musze mieć, bo nie siegam ale mega mnie irytuje jego obecność.
                  Nie raz przez niego malo zebow nie wybiłam, bo zawsze mi skubany pod nogi wchodzi. Doliczajac kiedys 42kg psa ktory robi za ochrone jedzenia. Masz slalom gigant codzinnie.
                  Nie lubie po prostu nie lubie , lubie niezagracona przestrzeń.
                  • pffpffpff Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:14
                    Ze schodkami zrozumiałam to inaczej. W niektórych domach właściciele w dość dziwny sposób wyznaczali oddzielanie przestrzeni. Np. Jadalnia na mini podeście, albo salon podzielony na strefy wyższa i niższa stopniem. Albo między jedną a drugą częścią domu dwa schodki.
                    To może i ciekawie wygląda, może i można przysiąść na schodku, ale ile razy prawie rymsnelam idąc przez taki salon albo bałam się odsunąć krzesło, żeby nie fiknąć.
                    A tym bardziej staje się to problemem w późniejszym wieku.
                  • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:21
                    Piętro na jednym poziomie. Schodek, taboret, drabinka jest potrzebna do wyciągania rzeczy z najwyższych szafek. A 3 schodki mam w spizarni bo jest niżej niż kuchnia. Rozsuwam drzwi i raz, dwa trzy schodki .
                • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:52
                  gryzelda71 napisała:

> Jakieś kompletne wariactwo opanowała forum, fobie schodowa. Mam 3 schodki do sp
                  > izarni i niższą temperaturę i chodzę po nich ile potrzebuje, czasem wcale.
                  > Szafki do sufitu też nipraktyczne, poza wyglądem bo trzeba schodki , zebu skorz
                  > ystac z najwyższych półek.

Nie prawda - szafki do sufitu sa bardzo praktyczne poniewaz przestrzen pomiedzy szafka i sufitem i tak pozstanie niewykorzystna, to zbortowisko kurzu a w grnych szafkach sie chowa rzczy po ktore sie siega bardzo rzadko i latwiej przystawic schodki czy stolek niz biegac do piwnicy.
                  • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 10:39
                    Coz to za rzeczy kuchenne nieużywane, ale koniecznie trzeba je trzymac na wyciągnięcie ręki?
                    I po co mam zabudowywać kuchnię szafkami, jak mam obok spizarnie.
            • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:07

> eva_evka napisała:
              >
              > > A tu się zgodzę. W spizatni trzymam r9boty kuchenne, suszarkę do grzybów,
              > duże,
              > > 10 litrowe garnki i inne rzeczy, którymi nie chcę zagracać szafek kuchen
              > nych.
              > > W spizarni mam też maly, dodatkowy blat i bardzo sobie to chwalę. No i ta
              > k jak
              > > piszesz, zgrzewki wody, zgrzewki ręczników kuchennych, to trzeba gdzieś t
              > rzymać
              > > .
              >
              > Każdemu wg potrzeb. Moja siostra miała spiżarnię, ale zlikwidowała ją na rzecz
              > większej kuchni z zabudową do sufitu na całej jednej ścianie.

Spytaj czy jest zadowolona? Tak naprawdę bo ja nie jestem…
              Wysoko trzeba miec stolek/drabinke. Gdzies ja trzeba trzymać . Wieksze rzeczy typu 10l gary czy inne tego typu rzeczy jak wieksze miski duzo opakowania ryzu ,maki czy zapasy, nie ma sensu tam wciskać.
              My zmieniliśmy szafki w kuchni na wyzsze zeby byla dodatkowa polka,( bo nie mamy miejsca na spiżarnie) i trafia mnie jak mam tak cos wkładać i ściągać. Niby rzadko uzywane czesci od lidomixa czy ninja. Czy swiąteczne miski na BN/W, talerze na ciasto , podstawika pod tort. Ale i tak…🙄😣
              No i nie wszystko tam wcianę.

> Dla mnie spiżarnia ma sens, jeśli jest w piwnicy, gdzie można uzyskać stałą, ni
              > ższą niż w kuchni temperaturę.
              Nie ,ma sens jeśli jest blisko kuchni i masz pod reka, sprzety do kuchni połmiski duze jakieś miski garnki czy inne tego typu rzeczy, ale tez zgrzewke wody sokow papiery plyny itp.
              Choc tesciowa ma duza metalowa szafe w garazu na takie rzeczy. Taka dosc gleboka.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:32
          bywalec.hoteli napisał:

> Nie masz raczej 3 lub więcej dzieci jeśli wierzysz że szafa w kuchni zastąpi sp
          > iżarnej. Spiżarnię zawsze warto zrobic. Żadne szafki w kuchni tego nie zastąpią
          > . Dodatkowo masz otwarte półki z zapasami których nie widać z kuchni. Masz niżs
          > zą temperaturę więc możesz trzymać tam dłużej warzywa i owoce, żeby się nie psu
          > ły. Nawet możesz tam zapasową lodówkę tam wstawić. Wody, soki, mleka, puszki, s
          > łoiki z przetworami, zapasy przyborów kuchennych. Rzadziej używane naczynia typ
          > u makutra itp itd.

Jak wstawisz do spiżarni 2x3 lodówkę, to nie będziesz mieć w spiżarni niższej temperatury, nawet jeśli nie ma tam ogrzewania 🤣

O losie, mam nadzieję, że Twoich wpisów nikt nie bierze na poważnie, panie "inżynierze".
          • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:35
            Lodówka zapasowa nie musi chodzić cały czas - tylko kiedy potrzebujesz bo jest impreza rodzinna to odpalisz. Ja mam w spiżarni zimniej bo choćby nie mam tam ogrzewania - a w kuchni jest.
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:38
              bywalec.hoteli napisał:

> Lodówka zapasowa nie musi chodzić cały czas - tylko kiedy potrzebujesz bo jest
              > impreza rodzinna to odpalisz. Ja mam w spiżarni zimniej bo choćby nie mam tam o
              > grzewania - a w kuchni jest.

Masz zimniej może o 2-3 stopnie, co nie ma wpływu na przechowywanie żywności.

A jak włączysz lodówkę i zamkniesz drzwi to masz cieplej niż w kuchni, ale co ja się będę produkować...
              • bywalec.hoteli Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:43
                Otworzysz okno albo włączysz chłodzenie lub uruchomisz wentylację i już masz chłodniej geniuszu smile
                • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:16
                  Otwórżę okno w upalny letni dzień i ma zimniej i dodatkowo będę instalować chłodzenie w spizarni do której wstawię lodówkę.... matulu.....
              • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:44
                Nie tyle w temperaturze rzecz, po prostu przy tylu osobach jak się zamawia hurtowo przez net to tego dużo jest do pochowania jajka, kasze, ryże, mąki, fasole, soczewice, makarony, mleka, herbaty, kawa, płatki etc

Do tego sprzęty
                • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 20:49
                  Przetwory, kasze, przegryzki, miody, sosy, bakalie, przyprawy, akcesoria grillowe, psie żarcie

Spiżarnia mi w sumie najmniejsze wątpliwości budzi
            • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:54
              bywalec.hoteli napisał:

> Lodówka zapasowa nie musi chodzić cały czas - tylko kiedy potrzebujesz bo jest
              > impreza rodzinna to odpalisz. Ja mam w spiżarni zimniej bo choćby nie mam tam o
              > grzewania - a w kuchni jest.

A ilez to ci ta lodowka energii pozera zeby ja wylaczac? A moze ty w domu nie masz piwa albo tylko tyl;e ze sie w kuchennej lodowce zmiesci?
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:36

> Każde osobne pomieszczenie generuje spore koszty w budowie (dodatkowe ścianki i
        > drzwi, dodatkowe punkty świetlne i włączniki).Ściany zabierają też powierzchni
        > ę użytkową, przy najcieńszej ściance k-g na 5cm profilu to 8 cm razy długość śc
        > iany.
        > Zatem:

Ale tu nikt nie mowil ze to ma byc dom dla biednych i nalezyosczedzac na wszytkim co sie da?
        • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:19
          Nikt tez ciebie nie prosil o głos w tej sprawie.
          • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 22:34
            gryzelda71 napisała:

> Nikt tez ciebie nie prosil o głos w tej sprawie.

A ciebie prosili?
            • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 10:39
              Tak.
    • nellamari Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 14:55
      Rozwiązania, które u mnie okazały się genialne :

Koza w salonie na pellet sterowana Iphonem.

Dwie łazienki u góry - jedna z wanną, druga z prysznicem, a trzecia łazienka na dole - dla gości lub w razie niedyspozycji fizycznej. Oczywiście nowoczesny boiler do tego, u mnie Frisquet 32Kw.

Poddasze o powierzchni całej chaty bez żadnych szafek mebli tylko drewniana podłoga i wielkie veluxy- idealny habitat dla starszych dzieci.

Co się nie sprawdziło :
      - za mały ogród
      - kafelki na dole
      - łazienka na całkiem płasko na dole

• beneficia Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 18:53
        Koza sterowana telefonem mnie przerosła 😀
        Jak to działa?
        I co jest nie tak z płaską łazienką (rozumiem, że bez brodzika)?
          • beneficia Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:32
            Nie widać obrazka 🤷
            • beneficia Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:33
              A, już widać
              A requiem Brahmsa lepsze 🙂
        • nellamari Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:14
          Moja koza jest dużo ładniejsza wink ale prawdziwy ogień w punkcie pomiędzy salonem, a jadalnią, to jest to czego dom potrzebuje najbardziej. Wszystkie meble, dekoracje, ustawienia nabrały całkiem innego wymiaru przy wieczornym świetle „kominka”. Wraca listopadowy człowiek przemarznięty i zmoczony, a tam go radośnie wita wielki BEZOBSŁUGOWY płomień i temp 22-23 stopnie.

Błąd młodości - całkowicie płaska łazienka bez żadnych progów i brodzików skierowana na pokój gościnny z parkietem z drewna egzotycznego.
          • chicarica Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:54
            PRÓG do łazienki i to leciutko podniesiony. Zrozumiałam tę ideę jak woda z cieknącej pralki wyciekła mi na schody.
            • pani.asma Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:24
              Kto ma pralkę w łazience po upadku PRL ?
              • chicarica Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 19:00
                Ja mam pralkę w łazience od zawsze i to zawsze było to po upadku PRL.
            • nellamari Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 11:11
              No teoretycznie tak, ale ten pokój z łazienka był właśnie zaprojektowany całkiem na płasko, żeby można tam było wjechać wózkiem prosto od drzwi wejściowych.
              • b-b1 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 11:45
                U mnie teraz są wszystkie pokoje / łazienki na płasko- nie mam w domu żadnego progu.
                Zabezpieczeniem przed zalaniem są kratki odprowadzające wodę schowane pod pralką- tam jest też delikatny spad
    • viewiorka Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 19:28
      Z tego co powyżej, nie mam tylko wejścia z garażu do wiatrołapu. Garaż dwustanowiskowy, bo mamy 2 auta. Jakieś pomieszczenie gospodarcze też przydatne. U nas ta rolę pełni kotłownia. Piec gazowy zajmuje bardzo mało miejsca, mam tam miejsce na pralnie i suszarnie, a mąż na swoje narzędzia
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:38
        viewiorka napisała:

> Z tego co powyżej, nie mam tylko wejścia z garażu do wiatrołapu. Garaż dwustano
        > wiskowy, bo mamy 2 auta. Jakieś pomieszczenie gospodarcze też przydatne. U nas
        > ta rolę pełni kotłownia. Piec gazowy zajmuje bardzo mało miejsca, mam tam miejs
        > ce na pralnie i suszarnie, a mąż na swoje narzędzia

A tak na marginesie to co to jesten wiatrolap?
        Ja chyba nic takiego nie mam ani nie potrzebuje?
    • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:35
      Szuflady pod szafkami w kuchni.
      2 salony jeden uzytowy codzinny otwarty na kuchnie ze stolem, drugi mniejszy dla “doroslych”. Wygodne kanapy stolik kawowy , ksiazkami/barkiem taki na relax z fajnym oświetleniem, bez dzieci i zabawek i bałaganu całkowicie zamykany z drzwami.
      Nawet dosc maly.
      Nawet jesli dzieciaki ogldaja jakies bajki/filmy , bawia sie mozna “uciec” pogadac przez telefon. Poczytac ksiazkę. Owszem jeste sypialnia ale z domu masz blizej do dzieci /ogordu.
      Wolabym miec mnijesza kuchni i schowana spiżarnie.
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:37
        Salon dla dorosłych kosmate myśli na mnie sprowadził ;D
        • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:03
          demeterikora napisał(a):

> Salon dla dorosłych kosmate myśli na mnie sprowadził ;D

Dobrym tropem idziesz😁
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:52
            To łazienka ensuite powinna załatwić te potrzeby big_grin
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 21:40
        Bez żartów, dobra.

Poza salonem planujemy mieć duże pomieszczenie, które sobie roboczo nazwaliśmy bawialnią i to trochę takie drugi salon będzie. O, saloon. big_grin
        • steel.tape Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:17
          U nas salon na parterze plus jadalnia kuchnia osobno zamknięta 20mkw.i tak na girze bawialnia 42mkw .bbb się sprawdzilacwspolna przestrzeń. Z przeszkleniem placem zabaw,koza
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 00:40
        3-mamuska napisała:

> Szuflady pod szafkami w kuchni.

A mozesz to wyjasnic? Bo jak masz szafki w kochni te nad blatem i te pod az do ziemi to po co ci szuflady pod nimi?
        Moze mialas na mysli wysuwane szuflady w szafkach?

• gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 09:20
          Nie nadążasz za nowinkami co?
        • taje Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:55
          Pewnie chodzi o szuflady cokołowe. Znane zresztą już 20 lat temu, choć to była wtedy nowinka.
        • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:55
          engine8t napisał:

> 3-mamuska napisała:
          >
          > > Szuflady pod szafkami w kuchni.
          >
          > A mozesz to wyjasnic? Bo jak masz szafki w kochni te nad blatem i te pod az do
          > ziemi to po co ci szuflady pod nimi?
          > Moze mialas na mysli wysuwane szuflady w szafkach?
          >

Takie cos czasem sa dosc male czasem całkiem dlugie.
          • taje Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:58
            No dokładnie, szuflady cokołowe.
          • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:59
            dodatkowy, bezsensowny wydatek.
            • taje Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 23:22
              Nie znasz się. Idealne do przechowywania mąki!
              • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 01:00
                taje napisała:

> Nie znasz się. Idealne do przechowywania mąki!
                >
                Pierwszy raz to widze...
                Takie cos by mialo sens gdyby bysoksc tego byla wystarczajaca
                W naszych szafkach od ziemi do dolnej polki jest tylko 8 cm...
                Dziwne ze ludzi zakladaja polki pod szafkami a nie pomiedzy szfkami i sufitem?
                • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 11:23
                  Toz ja nie będę montować twoich szafek, tylko zrobie na wymiar uwzględniając to ci mi potrzebne.
                  Ludzie robią to co im pasuje, a nie to co ty uwazasz za przydatne .
              • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:12
                drogo wtedy ta maka wychodzi. Zwlaszcza, ze te szuflady robione sa na zamowienie. Ma to jedynie sens w malych kuchniach, gdzie kazdy cm sie liczy, ale wtedy sklep jest pod blokiem, wiec tam lepiej te make trzymac.
                • gryzelda71 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:37
                  Trzymałam tam zupełnie inne rzeczy. Nie do jedzenia. Owszem malo szafek było i każde miejsce wykorzystane. Naprawdę nie trzeba mieć każdego rozwiązania.
                  • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:55
                    Nie przemawia do nie trzymanie czegokolwiek na poziomie podłogi
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 01:19
        3-mamuska napisała:

> 2 salony jeden uzytowy codzinny otwarty na kuchnie ze stolem, drugi mniejszy dl
        > a “doroslych”.

U nas to std ze w domu bez piwnicy jest:
        -Living Room - Salon, Pokoj dzienny czy co tam jeszcze, zwykle blisko wejscia.
        - Family Room" - zwykle usytuowany raczej w tyle i korzyta z niego raczej rodzina.
        - Pokoj otwarty na kuchnie a czasami oddzielny ze stolem to - Dining Room (stolowy?)

• srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 16:29
          > U nas to std ze w domu bez piwnicy jest:

U nas piwnice to standard raczej. Zalezy kiedy dom budowany. Ja dzieki piwnicy kupilam dom o 50K taniej. Podczas ostatniej inspekcji zauwazylam wode w piwnicy. Trzy dni pod rzad wtedy lalo, a dziure mieli w starym asfaltowym podjezdzie. Po smierci wlasciciela piatce jego dzieciaczkow 40kilkuletnich nie chcalo sie dziury zasypac. Prawie 100m dodatkowej przestrzeni miec a nie miec.. Zwlaszca, ze tej przestrzeni tu nie wliczaja gdy robia wycene. Podobnie strych. Tez za niego nie zaplacilam smile
    • ekstereso Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:05
      A tylko uprzejmie przypominam jak moje początkowe propozycje powierzchni uznałaś za przesadzone smile
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 20.04.25, 22:17
        Muszę posypać się popiołem big_grin
    • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 14:07
      Jeszcze gabinet

Widzieliśmy go na górze i zadziwienie u znajomych, bo daleko do ekspresu, po schodach trzeba zejść big_grin
      • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 19:44
        To zależy do czego ten gabinet będzie służył.
        Bo jeśli ktoś pracuje w domu i jest ta mąż, który w tzw.miedzyczasie nie musi zamieszać w garnku bo nie gotuje, to jak najbardziej gabinet rób na górze, jest więcej spokoju.
        Jeśli natomiast do gabinetu mają przychodzić klienci z zewnątrz, no to nie wyobrażam sobie, że włażą mi na górę. Wtedy dobrze jest ten gabinet zrobic tak, aby jak najmniej ten klient widział.
        • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 19:47
          Klienci nie przychodzą i nie będą. Ale fakt w czasie pracy on pichci. Musimy pomyśleć, bo myślał o górze w kwestii tego, że burdel zamierza mieć big_grin
          • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 20:03
            Mam dość duży dom, bo 240 metrów plus garaz (mamy też garaz wolnostojacy w podworku). W lipcu zaczynamy remont generalny i powiększamy te strefę jadalną na dole, zawsze mi brakowało miejsca na swobodne rozstawienie stołu na więcej osób. Mam nadzieję, że wyjdzie dobrze. Dzieci rosną, brata corka była u nas w święta z chłopakiem smile więc miejsca potrzeba więcej, żeby wygodnie wszyscy usiedli smile
          • 3-mamuska Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:23
            demeterikora napisał(a):

> Klienci nie przychodzą i nie będą. Ale fakt w czasie pracy on pichci. Musimy po
            > myśleć, bo myślał o górze w kwestii tego, że burdel zamierza mieć big_grin

Byłam kiedys u pani adwokat, ktora miala gabinet w domku w ogrodzie. Wchodzilo sie bocznym wejscie do ogrodu , ścieżka.
            Miala tak bo miałam male dzieci i ich płacz bylo slychać w calym domu, a do domu przychodzili klienci. Wiec potrzebowała ciszy.
            • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 21.04.25, 21:47
              Rozsądnie. I miała ciszę i klienci nie wchodzili do domu w czasie kolacji smile
    • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:01
      Nie było jeszcze jatki o taras. Od południa czy od północy? Od wschodu czy od zachodu? smile
      • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 00:07
        A no tak, a temat zobowiązuje big_grin

Zachód. Balkony południe, północ.

I to będzie nawalanka, bo już poprzednio mi się dostało za balkony big_grin
        • eva_evka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 10:31
          Ja bym robila dwa! Od południa i od północy! 🤣🤣🤣
          • srubokretka Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:42
            Mozna powiedziec, ze ja mam dwa. To znaczy mam kostke wokol calego domu i np wiosna,zima przesiadujemy od poludnia, bo jest cieplo i nie ma wiatru (naroznik miedzy domem, a garazem). Latem od polnocnego zachodu, bo jest cien domu, a pozniej zachody slonca, do tego tam ladnie wieje.
          • demeterikora Re: Inteligentny dom :D 23.04.25, 12:58
            Zastanawiamy się, czy tego zachodniego nie przedłużyć o północ i tak pewnie zrobimy
      • engine8t Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 01:09
        eva_evka napisała:

> Nie było jeszcze jatki o taras. Od południa czy od północy? Od wschodu czy od z
        > achodu? smile

Wszytko zalezy od usytuowania domu.
    • tilijka123 Re: Inteligentny dom :D 22.04.25, 13:29
      Przede wszystkim musisz określić to jakie macie potrzeby jako rodzina.
      Jeśli w domu jest zwierzę to potrzebne jest miejsce na karmę, akcesoria, żwirek, smycze, kagańce czy transporter, miejsca do kąpieli itd.
      Jeśli rodzina jest duża i gotujecie w domu warto mieć miejsce na zapasy, szczególnie jeśli nie ma sklepu w najbliższej okolicy.
      Jeśli domownicy uprawiają różne sporty czy hobby generujące dużo rzeczy to przyda się wygodne miejsce na ich przechowywanie.
      Brak osobnego składzika na rzeczy ogrodowe narzędzia, węże, meble bardzo często kończy się zawaleniem gratami całego garażu i samochód stoi na dworze.
      Łazienka na parterze z prysznicem bardzo sie przydaje w przypadku w sytuacjach typu złamana noga.

Kupowałam gotowy dom, jest w miarę wygodny ale na parterze jest tylko jedna szafa w wiatrołapie. Przez co dramatycznie brakuje mi miejsca na rzeczy używane regularnie na parterze jak żwirek i karma dla kotów, odkurzacz, mop, zapas papieru toaletowego itd. Upycham te rzeczy w różnych miejscach i nie jest to wygodne.
      Pralnię mam w piwnicy - jest pomieszczenie gdzie jest piec gazowy, suszarka, pralka ale też półki na przetwory i szafki na rzadziej używane sprzęty kuchenne. Mam też tam dużą umywalkę ale wygodniejszy byłby duży zlew z wyciąganą wylewką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka