Dodaj do ulubionych

Apteki - marża

30.04.25, 12:08
Kurczę, czy apteki dziś masakrycznie rabia nas po kieszeni?
Lekarz zapisał lek, sprawdzałem w pobliskiej aptece którą uważałem za w miarę tanią - cena o 50% wyższa niż w popularnym serwisie z lekami, dostarczającym za darmo do wybranych aptek. Tylko trzeba poczekać na dostawę.
W porównaniu z innym serwisem w aptece cena 20% wyższa.

Apteki chyba ciągle jadą na niewiedzy ludzi jak ogromne mają marże i że można sobie w necie zamówić?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Apteki - marża 30.04.25, 12:20
      Yes cannon slow market.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Apteki - marża 30.04.25, 12:29
      A czemu tylko apteki cię dziwią? Tak jest we wszystkich sklepach. Mała apteka - duża marża, bo musi z czegoś żyć, duża sieć, sprzedająca miliony mała marża, bo ją stać. Tak samo, jak mały sklep, a Biedronka.
    • riki_i Re: Apteki - marża 30.04.25, 12:49
      Bywalec , nie wiem jak jest obecnie, ale swego czasu stosunkowo najtańsze sieci to były Słoneczna i Ziko. Sprawdź w necie jak jest teraz. Warto, bo różnice są masakrycznie. Z drogich do bezwzględnego omijania to pamiętam Cosmedica i taką z 24 w nazwie.
      • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:18
        Riki, Słoneczna to to? aptekisloneczne.pl/
        Jeśli tak to tylko województwo łodzkie
        • mikams75 Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:23
          Słoneczna jeszcze w Warszawie. Ale polecam sprawdzać ceny i zamawiać online, choćby z odbiorem w aptece. W samych aptekach ceny są różne.
          • dominika9933 Re: Apteki - marża 30.04.25, 23:26
            Apteki Słoneczna są też w Krakowie. I podobno ceny niezle. Ja kupuję w DOZ, ale zamawiam przez internet z odbiorem w aptece. Ceny się różnią od tych kupowanych bezpośrednio.
            • jowita771 Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:39
              Ja kiedyś zamawiałam w doz i faktycznie to tak działało. Ostatnio też chciałam i cena z odbiorem w aptece już była wyższa, niż podana początkowo. Inna apteka stacjonarna, może dlatego?
        • riki_i Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:24
          Nie, mi chodzi o takie z zielonym szyldem. Wbij w google maps Warszawę i wpisz "aptek słoneczna ". Jest tego od groma , kliknij dowolny punkt, zobaczysz zdjęcia i tam będzie logo o które mi chodzi.
          • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:31
            Riki, widzę, ale w Poznaniu tego nie ma
            a strona:
            www.apteka-sloneczna.pl/
            coś nie działa
      • eglantine Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:29
        Ceny różnią się też w aptekach tej samej sieci, niestety.
    • zerlinda Re: Apteki - marża 30.04.25, 15:39
      No nie zawsze zamówisz w necie. Leki czy suplementy, które bierzemy na stałe zamawiam w necie. Ale w razie nagłego wydarzenia zdrowotnego muszę kupić lek stacjonarnie a nie czekać kilka dni.
      • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:16
        zerlinda napisała:

> No nie zawsze zamówisz w necie. Leki czy suplementy, które bierzemy na stałe za
        > mawiam w necie. Ale w razie nagłego wydarzenia zdrowotnego muszę kupić lek stac
        > jonarnie a nie czekać kilka dni.

I na tym drogie apteki żerują. Warto zatem mieć trochę leku na zakładkę między czasem kiedy dochtór wypisze receptę a jego dostawą po zamówieniu netowym
        • mikams75 Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:24
          A potrafisz przewidzieć na co zachorujesz?
          • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:31
            trzeba umawiać lekarza wcześnie rano i do czwartku, żeby lek zdążył dojść XD
            • zerlinda Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:52
              Gdybyś miał choć jedno dziecko to byś nie pisał takich bzdur.
              • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:55
                ja mam końcówki różnych leków, jak dochtór przepisze jakiś sprej do nosa albo tablety czy syrop to zwykle coś się znajdzie, nie zawsze ten sam, więc trzeba mówić dochtórowi co się ma w domu.
                a antybiotyki są w cenie takiej samej wszędzie
                • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 18:37
                  A że właśnie dzieci jest trójka to potrafią leki się nakładać uwierzysz w to czy nie łobuzico
                  • pffpffpff Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:50
                    Ja się zgodzę.
                    Dzieci chorują przeważnie na to samo czyli jakieś przeziębienia, zapalenia gardła, ucha itp.
                    Kiedyś latałam za każdym razem do pediatry i za każdym razem dostawałam ten sam praktycznie zestaw. Czyli inhalacje, higiena nosa, coś rozrzedzającego wydzielinę i coś na suchy kaszel (na noc).
                    Więc te leki zawsze miałam / mam.
                    Bardzo dbam o to, żeby mieć dicortineff (prosze zawsze o jedną receptę więcej) i coś przeciwkaszlowego, zawsze mam pulmicort.
                    Wiem też jakie antybiotyki działają na moją rodzinę, więc zawsze jest tak, że ten antybiotyk w domu mam i nie muszę latać po aptekach, tylko realizuję na spokojnie i chowam do apteczki.
                    • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 09:01
                      Czyli potrzebny byl antybiotyk, ale go ktos z czlonkow twojej rodziny nie wzial w trakcie.choroby? Czyli nie.byl potrzebny.
                      Bierzecie antybiotyki bez konsultacji z lekarzem? Leki na astme takze? Macie.ja wszyscy?
                      • pffpffpff Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:04
                        Nie, już to kilkukrotnie tłumaczyłam.
                        Przed wyjazdami dbam o zrobienie zapasu (załatwiam receptę po omówieniu oczywiście, u rodzinnego).
                        Raz na jakiś czas sprawdzam apteczkę i jeśli brakuje w niej (kończy się termin) antybiotyków, załatwiam receptę.

Jedni kupują 50 kg mąki i czują się bezpiecznie mając pełną spiżarnię, ja mam takie coś z lekami.

Nie pamiętam kiedy ktokolwiek z naszej rodziny użył antybiotyku, ale w razie wu, po aptekach latać nie będę.

Lek na astmę, o którym wspominasz, jest przepisywany nie tylko przy astmie.
                        Nic tak szybko nie wyprowadza z wszelkich zalążków stanów zapalnych dróg oddechowych.
                        Wystarczy dzień - dwa inhalacji.
                        Sprawdzone na przestrzeni 19 lat.
                        • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:35
                          Antybiotyki to nie maka. Jaki lekarz zapisze antybiotyk na zapas?
                          • pffpffpff Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:53
                            Jak to jaki?
                            Zaprzyjaźniony 😁💁‍♀️
    • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 30.04.25, 16:36
      Jakby co ja zamawiam w necie na apteline i doz - bo dostarczają one za free do pobliskich aptek.

Jak zapytałem swoją aptekarkę kiedyś czy sprzeda w cenie z w/w sieci bez konieczności zamówienia, to się mocno obruszyła big_grin
      • engine8t Re: Apteki - marża 01.05.25, 01:26
        bywalec.hoteli napisał:

> Jakby co ja zamawiam w necie na apteline i doz - bo dostarczają one za free do
        > pobliskich aptek.
        >
        > Jak zapytałem swoją aptekarkę kiedyś czy sprzeda w cenie z w/w sieci bez koniec
        > zności zamówienia, to się mocno obruszyła big_grin

To wasze darmowe ubezpieczenie medyczne nie obejmuje lekow? Wyglada ze macie gorzej niz w USA? niemozliwe
        • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 01:11
          engine8t napisał:

> To wasze darmowe ubezpieczenie medyczne nie obejmuje lekow? Wyglada ze macie go
          > rzej niz w USA? niemozliwe

Obejmuje
          www.nfz-warszawa.pl/dla-swiadczeniodawcow/recepty-leki-apteki/informacje-ogolne/ogolne-zasady-odplatnosci-za-leki/
          pacjent.gov.pl/archiwum/2021/bezplatne-leki-dla-seniorow-65-dla-dzieci-i-mlodziezy
        • katarrynka Re: Apteki - marża 03.05.25, 02:01
          Za to pobyt w szpitalu mnie nie rujnuje. Leżę teraz teraz na neurologii. Dość drogie leki lecą mi w pompie i kroplówkach, MRI głowy zrobione z kontrastem, holter EKG, echo serca, konsultacja kardiologa i anestezjologa już kilka razy, mam rehabilitację. Leki dostanę na R, czyli zapłacę za nie ok. 3,20 zł. Dzisiaj miałam jeszcze transfuzję i jutro też mam mieć. Przeżyje zapłatę za leki, kosztem nie zrujnowania za pobyt.
          • engine8t Re: Apteki - marża 03.05.25, 02:17
            katarrynka napisał(a):

> Za to pobyt w szpitalu mnie nie rujnuje. Leżę teraz teraz na neurologii. Dość d
            > rogie leki lecą mi w pompie i kroplówkach, MRI głowy zrobione z kontrastem, hol
            > ter EKG, echo serca, konsultacja kardiologa i anestezjologa już kilka razy, mam
            > rehabilitację. Leki dostanę na R, czyli zapłacę za nie ok. 3,20 zł. Dzisiaj mi
            > ałam jeszcze transfuzję i jutro też mam mieć. Przeżyje zapłatę za leki, kosztem
            > nie zrujnowania za pobyt.

Ja za pierwsze 7 dni w szpitalu place ZERO a potem doplacam $250/dzien. Z tym ze poniewaz mam $999 max out of pocket medical expenses wiec po nastepnych 4 dniach juz do konca roku nie wydaje ani dolara naopieke medyczna. A jesli wydalem te $999 zanim pojde do szpitala to szpital juz calkiem za darmo.

Ruina bym tego nie nazywal.?
            Leki z podstawowej listy ( wszytkie konieczne plus zameinniik i nie markowe ) za darmo, z listy 2 kategorii (opcjonalne i ogginalnej marki) to $5/ recepte.
            Wizyty lekarskie - lekarz rodzinnego i specjalistow darmowe.
            Nie ma czegos takiego ze "limit sie wyczerpal " i pomimo ze istnei srodki to rzad nie placi. Jedynie czeka sie aby konkretny lekarz miac wolne okienko na wizyte albo z marszu idzie sie do pierwszego wolnego majacego dyzur.

Tak ze nie jest tak zle jako to pesymisci co probuja system wykorzystac nie wykupujac ubezpeczenia pisza.

A tez jak pojade do Pilski czy gdziekolwiek to wszytkie nieprzewidziane koszty leczeni (np zwykle przeziebienie czy zawal ) sa refundowane tak jakby to bylo na miejscu.

No i warunki szpitalne u nas sa chyba ciut lepsze. W moim pobliskim szpitalu sa tylko pokoje jednosobowe wielkosci ok 30m kw kazdy (mozna by tam wstaawic drugie lozko gdyby zaszl potrzeba) z kanapa dla rodziny jak ktos chce. Jedzenie w menu 4 stronicowego - mozna zamawiac ile sie chce i kiedy chce (w srodku nicy maj ograniczone menu) i szpital daje wszystko - od pizamy/koszuli/ podomki po szczoteczke do zebow, chusteczki czy wode do picia.

Da sie zyc.
            • katarrynka Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:01
              Ja nie płacę nic za pobyt. Warunki najgorsze nie są, jest to szpital kilkuletni sale dwuosobowe, obecnie zapełniona tylko sala R. Jedzenia szpitalnego nie jem, od zawsze dowozą mi domowe 😅 chociaż szpital dołączył ponoć do programu lepszego żywienia czy jakoś tak. Na terenie jest sklepik wielobranżowy i knajpka której daje 4/5. opieka medyczna 5/5 i to mnie bardziej interesuje.
          • bei Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:37
            Katarynko - szybkiego powrotu do zdrowia.
            • katarrynka Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:54
              Ślicznie dziękujęsmile
      • engine8t Re: Apteki - marża 03.05.25, 02:33
        bywalec.hoteli napisał:

> Jakby co ja zamawiam w necie na apteline i doz - bo dostarczają one za free do
        > pobliskich aptek.
        >
        > Jak zapytałem swoją aptekarkę kiedyś czy sprzeda w cenie z w/w sieci bez koniec
        > zności zamówienia, to się mocno obruszyła big_grin

U nass to ubezpieczenie zajmuje sie cenami. My placimy tele samo za recepte bez wzgledu na to gdzie odbieram leki i oni sie rozliczaja z ubezpieczeniem.
        Ja albo ide do pobliskiej apteki i odbieram albo ide on line, zamawiam leki z recepty i wysylka (oraz lek) - najczesciej za darmo.
        Njlpeiej chodzic do "swojej" apteki poniewaz tam "maja record" i wiedzaa co , kto przepisal i sprawdzaja inne leki i wiedz czy ma konfliktu jak inny lekarz cos przepisze etc)
        Wlasnie apteka wyslala mi przypomnienie ze jeden lek niedlugo sie powinien skionczyc i pytanie czy wyslac?
        Naa recepete wydaja leki na 3 miesiace i lekarz ustala ile tych ponowien bez potrzeby kontaktu- przedluzenia. Ja to wszystko widze na moim koncie ( jakie ma recepty, kiedy moge wybrac ile i moge czekaac az apteka sie upomni albno zamawiac kiedy moge etc)
        Jak recepta "sie konczy" to apteka sama dzwoni do lekarza i prosi o przedluzenie.
        Jak potrzebuje wieksza ilosc bo np jade na dlugie wakacje to dzwonie do apteki - bo oni telefony odbieraja a lekarze niekoniecznie, i oni prosza lekarza o pozwolenie wydanie wiekszej ilosci.

Ciezko ale Da sie zyc smile
      • nenia1 Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:27
        bywalec.hoteli napisał:

> pobliskich aptek.
        >
        Takie wątki powinny być linkowane w tych, gdzie jest oburzenie na zbyt niskie płace albo postulaty o 4 dniowym tygodniu pracy za tą samą kasę

Kupuj, kupuj, na dzisiaj blisko 400 gmin w Polsce nie ma już żadnej apteki, jesteśmy w czołówce krajów z drastycznie malejącą liczbą aptek stacjonarnych. Na razie więc ciągle dostarczą ci za free do stacjonarnych aptek, bo mieszkasz w dużym mieście i tam jeszcze sobie radzą.
        • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 09:36
          Neniu, to co piszesz jest ciekawe. Ja nie mieszkam w dużym mieście a w pobliżu mam kilka aptek czy punktów aptecznych. Mam pełno też paczkomatów do których dostarczają.

W jakich miejscowościach jest kłopot z apteką czy punktem aptecznym?
          • nenia1 Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:11
            Poczet „znikających aptek” otwiera województwo dolnośląskie, za nim plasuje się łódzkie i podkarpackie. Dostęp do aptek, czyli do produktów ratujących zdrowie i życie, stanowi o jakości życia mieszkańców. Przy utrzymującej się tej tendencji spadkowej w województwie dolnośląskim do 2051 roku znikną wszystkie apteki.
        • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:42
          Za to dotąd byliśmy krajem z olbrzymią ilością aptek więc może trochę się to wyśrodkuje.
    • hrasier_2 Re: Apteki - marża 30.04.25, 18:52
      Co się dziwisz. Ponieważ apteki potrafią oferować te same leki w drastycznie różnych cenach. Tak jak Biedronka i delikatesy. Tam różnica o parę stówek i mniej w koszyku. A tu wkoło jest wesoło

• clk Re: Apteki - marża 30.04.25, 22:53
      Zdecydowanie tak.

Apteka pod domem ma 30% ceny wyższe niż w internetowej.
      Używam jak mam coś na „już” typu antybiotyk od lekarza czy coś specyficznego.
      Reszta tylko online
    • engine8t Re: Apteki - marża 01.05.25, 01:24
      Socjalizm ci sie marzy?
      A mowiles ze macie kapitalistyczny i rynkowy system?
      • pffpffpff Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:56
        Z miłym zaskoczeniem przyjmuje fakt, że sporo leków na receptę dla dzieci jest darmowych.
    • zanetka.x Re: Apteki - marża 01.05.25, 06:54
      Akurat w wypadku aptek znaczenie na czy to apteka polskiego farmaceuty czy niemiecka sieciowka. Powinno się robić zakupy u polskiego farmaceuty nawet jeżeli jest drożej.
    • bei Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:35
      Najtrudniej jest kupić lek w tej najniższej z cen starym ludziom, którzy nie potrafią zrobić zakupów w Internecie a mieszkają w małych miejscowościach. Są skazani na leki z najbliżej im dostępnej apteki.
      • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:49
        A starzy ludzie nie maja lekow ma recepte bezplatnych?
        • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 09:38
          Mają ale nie wszystkie. Ci starzy ludzie co znam to umieją zamawiać online. W razie co proszą nas młodych o odebranie zamówienia z apteki.
          • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:36
            bywalec.hoteli napisał:

> Mają ale nie wszystkie.

Czyli jakie maja albo jakich nie maja?
            • pffpffpff Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:55
              Mają na choroby przewlekłe. (Przynajmniej częściowo).
              Nie mają na inne choroby.
              Jest chyba gdzieś spis leków refundowanych.
      • witamina_d_3 Re: Apteki - marża 03.05.25, 08:54
        Internet pod strzechy zawital 20 lat temu, byl czas sie nauczyc.
    • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 10:27
      Na czymś muszą zarabiać. Na lekach refundowanych ciężko (niskie, sztywne marże) to robią to na innych produktach. Prawo rynku. Mnie ostatnio powaliły ceny specjalistycznych opatrunków- w aptece stacjonarnej 3x drożej niż na allegro
      • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:17
        esperantza napisała:

> Na czymś muszą zarabiać.

Mając marżę powyżej 50%???? Kiedy doz też zarabia i jeszcze płaci za dostawę to apteka ma o połowę drożej?

Barany same chcą być strzyżone
        • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:25
          Ale ta marza to na leki na recepte?
          • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:32
            Nie wiem jaka jest marża na leki do których ceny dopłaca państwo - podejrzewam że niemała.
            • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 11:43
              Panstwo tego nie kontroluje wiec jest jak jest
              • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 17:49
                Szczęśliwie ceny regulowane w większości mamy jednak za sobą
                • ritual2019 Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:43
                  esperantza napisała:

> Szczęśliwie ceny regulowane w większości mamy jednak za sobą

Stad takie ceny.
                  U mnie jest dosc mocno regulowane dlatego kazdy lek przepisany ma recepte ma jedna cene. Antykoncepcja jest free. Leki dla dzieci free, dla osob 60 plus free plus lista chorob ktorych pacjenci majac jedna z nich maja wszystkie leki free. A nadal apteki robia dobry biznes.
            • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 17:48
              Marża zależy od ceny hurtowej (marża hurtowa też jest określana urzędowo).

Proszę szczegóły

1) od 5,00 zł = 40%;

2) od 5,01 zł do 10,00 zł = 2 zł + 30% * (x – 5,00 zł);

3) od 10,01 zł do 20,00 zł = 3,50 zł + 20% * (x – 10,00 zł);

4) od 20,01 zł do 40,00 zł = 5,50 zł + 15% * (x – 20,00 zł);

5) od 40,01 zł do 80,00 zł = 8,50 zł + 10% * (x – 40,00 zł);

6) od 80,01 zł do 160,00 zł = 12,50 zł + 5% * (x – 80,00 zł);

7) od 160,01 zł do 320,00 zł = 16,50 zł + 2,5% * (x – 160,00 zł);

8) od 320,01 zł do 640,00 zł =20,50 zł + 2,5% * (x – 320,00 zł);

9) od 640,01 zł do 1 280,00 zł =28,50 zł + 2,5% * (x – 640,00 zł);

10) od 1 280,01 zł = 44,50 zł + 1,25% * (x – 1280,00 zł);
              • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 18:44
                Czyli dla leku za 50 zł mają marżę 19%
                To mało?
                • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:32
                  Apteki mają wysokie koszty własne, to nie jest tani biznes. Jest ich mnóstwo, obrót mięsięczny wcale nie jest wielki chyba że jakaś topowa lokalizacja albo efekt skali. Teraz to wcale nie jest jakiś super biznes.
                • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:33
                  Ja tam widzę niecałe 10 zl
                  • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:45
                    9.5 zarobku z 50 zł to mało?
                    • engine8t Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:52
                      bywalec.hoteli napisał:

> 9.5 zarobku z 50 zł to mało?

Raczeje sie zastanow ile apteka zarabia dziennie czy miesiecznie. Apteka to nie stragan
                      • engine8t Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:56
                        engine8t napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
                        >
                        > > 9.5 zarobku z 50 zł to mało?
                        >
                        >
                        > Raczeje sie zastanow ile apteka zarabia dziennie czy miesiecznie. Apteka to nie
                        > stragan

U nas praktycznienie ma juz aptek jako bizesu - kiedys byly ale ie wytrzymaly a te co sa to czesc sklepow /markietow.
                        Ostatnio Amazon otwrzyl swoja apteke on-line wiec znow zacisnie petle konkurencji
                      • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 03.05.25, 21:06
                        engine8t napisał:

> Raczeje sie zastanow ile apteka zarabia dziennie czy miesiecznie. Apteka to nie
                        > stragan

Właśnie apteka bardzo przypomina stragan czy warzywniak.
                    • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 20:09
                      Z tej marży musi pokryć wszystkie koszty.
                      • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 06.05.25, 11:03
                        esperantza napisała:

> Z tej marży musi pokryć wszystkie koszty.

Każdy sklep musi pokryć z marży pokryć wszystkie koszty.
                        Czym się pod tym kątem różni apteka od sklepu spożywczego czy warzywniaka?
                        • esperantza Re: Apteki - marża 06.05.25, 17:14
                          A na który sklep musisz uzyskać zezwolenie i szczegółów wypełnić wymagania określono ustawowo. Nie mówiąc już o wymogach dot zatrudniania personelu o odpowiednich kwalifikacjach? No jednak nie jest to warzywniak.
                          • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 06.05.25, 17:28
                            esperantza napisała:

> A na który sklep musisz uzyskać zezwolenie i szczegółów wypełnić wymagania okre
                            > ślono ustawowo. Nie mówiąc już o wymogach dot zatrudniania personelu o odpowied
                            > nich kwalifikacjach? No jednak nie jest to warzywniak.

Na każdy sklep
                            • bywalec.hoteli Re: Apteki - marża 06.05.25, 17:29
                              Przykładowo chcąc sprzedawać alkohol musisz mieć koncesję

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie wymogi są jak chcesz dziś otworzyć warsztat samochodowy
        • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 17:50
          Kwestia modelu biznesowego. Doz to wielka sieć w porównaniu w innymi.
          • riki_i Re: Apteki - marża 03.05.25, 18:36
            Doz to 'dbam o zdrowie'? Nie wydaje mi się tania
            • esperantza Re: Apteki - marża 03.05.25, 19:34
              Tak, wg mnie nie jest tania, bywają inne tańsze.
              Każda internetowa i tak ma oparcie w stacjonarnej, inaczej się nie da.
              • nika_1985 Re: Apteki - marża 06.05.25, 11:19
                W Dozie wg mnie w dobrych cenach sa rzeczy, które sie kupi online i odbierze w aptece. Generalnie ceny mega różnią się między aptekami i chyba nie ma jednej najtańszej bo finalnie zazwyczaj jest tak że tanio płacili za jeden lek a za drugi w tej samej aptece już o wiele drożej. Generalnie nie sądzę,że emeryt będzie biegał po mieście do różnych aptek, więc finalnie myślę że one wychodzą na swoje. Ostatnio w Doz chciałam kupić maść heparyna forte 1000 j.w... nie miałam czasu aby zamawiać online i kupiłam stacjonarnie.. 35g kosztowało 33 zł.. a online 50g 22 zł.
                Także no... Najpierw myślałam,że sie pomyliła farmaceutka, zadzwoniłam na infolinię doz a pan powiedział,ze online o wiele taniej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka