Dodaj do ulubionych

dyskopatia u psa

04.05.25, 09:47
czy któraś przerabiała?
Pies młody, niespełna 3 letni, rasa niepredysponowana do tego typu schorzenia bo to grzywacz chiński. Pies kupiony z legalnej hodowli, rodowodowy, drobnej budowy, bez nadwagi, bardzo aktywny, skąd u takiego psa taka diagnoza? Po badaniu rezonansem lekarz stwierdził, ze dyskopatia wynika z choroby zwyrodnieniowej a taka diagnozę zazwyczaj otrzymują psy ras predysponowanych lub starszych. Hodowca twierdzi że badania które posiada nie stwierdzają występowania predyspozycji do zwyrodnień.
Pies na chwilę obecną ma wdrożone leczenie zachowawcze, czyli farmakologię i skrajnie ograniczony ruch, tj. siedzi w klatce kennelowej, wynoszony jest na rękach za potrzebą, jeżeli nie będzie poprawy albo choroba będzie sie pogłębiać czek go operacja. Któraś z Was może podzielić się doświadczeniem, jak tak aktywnego i energicznego psa utrzymać w klatce?
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 13:57
      Ojej bardzo mi przykro.
      Ja bym dawała latać na dworzu , oczywiście schody etc.to nie. Mam sukę 13 letnią, było mówione że to już już, jednak piesiadelko jest z nami.2 lata po diagnozie.
      • ivaz Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 14:52
        Mój rzadko ma do czynienia ze schodami, ale na łożka/kanapy wskakuje i zeskakuje, jak go tego oduczyć? przed nami jeszcze długa droga do wyzdrowienia bo piesek jest w trakcie leczenia, jeżeli nie będzie poprawy czeka go operacja, przeraża mnie ta choroba i dalsza profilaktyka, bo to mega energiczny pies.
        • chloe30 Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 16:04
          Nie doradze w kwestii kennela, bo nasz siedział trzy tygodnie po pierwszym epizodzie i serce mi pękało. Potem przez 1,5 roku było raz lepiej raz gorzej, po schodach tylko na rękach, na dłuższe wyprawy ma wózek.
          Az w lutym tego roku trafiliśmy do fizjoterapeutki, która nam naprawiła psa. Laseroterapia, magnetoterapia i masaże, seria 10 zabiegów. Ma starczyć na rok, po czwartym było widać super poprawę. Szukaj fizjo
          • ivaz Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 23:04
            we wtorek mamy wizytę u fizjoterapeuty
          • senin1 Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 23:37
            >Szukaj fizjo<

albo osteopaty. Mojego osteopatka na nogi postawila - w pol godziny, dwa i pol roku temu, do tej pory chodzi, biega a nawet skacze jak nie widze. A mial wlasnie Intervertebral disk disease i od veta mialam: 'jedynie operacja' albo uspic". Moj nie chodzil, nawet wstac nie mogl.
            z tym ze jesli to zwyrodnienie to moze byc inaczej
        • login-zajety321 Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 18:34
          Wskakiwanie i zeskakiwanie z kanapy ogarnęłam podnóżkiem - mój szczeniak rośnie intensywnie, więc takie skakanie czy duży wysiłek fizyczny są niewskazane. Wykrecilam z podnóżka same nóżki, przysunelam do kanapy dzięki temu wyszedł taki jakby schodek. Pokierowalam psa kilka, kilkanaście razy smaczkami jak ma schodzić i wchodzić i wystarczyło
          Przygotowanie schodka i szkolenie psa zajęło kwadrans smile powodzenia
    • dido_dido Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 18:45
      Przerabiałam - 2 operacje kręgosłupa, aktualnie suka kończy trzeci epizod, tym razem bez operacji, same leki i ograniczenie ruchu.
      Nie wiem co Ci napisać bo moje doświadczenie jest spore.
      Skąd zwyrodnienie - po prostu predyspozycje osobnicze, pech i tyle.
      Jeżeli zalecono leki i klatkowanie to chyba nie jest źle i jest szansa na poprawę bez operacji.
      Suka miała 3 lata, rasa predysponowana. Za pierwszym początkowo leki i klatka ale niestety po 2 tygodniach nie było poprawy i zdecydowaliśmy się na operację.
      Po operacji oczywiście rehabilitacja i suka wróciła do pełnej sprawności
      Niestety po roku kolejny, szybko postępujący niedowład. Po dwóch dniach od objawów nie było już czucia głębokiego. Natychmiasowa operacja, znów rehabilitacja ale nie było już powrotu do pełnej sprawności. Chodzi, jest trochę krzywa, łapy są mniej sprawne, widać że coś jest nie tak.
      A teraz znów ból, pogorszenie stanu. Na szczęście gabapentyna, sterydy i klatka wystarczyły
      Pytasz jak przez to przejść - musisz być twarda, klatka i koniec.
      Ja mam lepiej - mój pies sam nie wskoczy na łóżko bo jest za mały, po schodach nie zejdzie bo w obecnym stanie nie da rady
      Nie wiem jak Cię pocieszyć bo moja historia nie jest bardzo optymistyczna
      Ale podobno są psy, które z tego wychodzą i tego się trzymaj
      I jeszcze jedno - wiele osób chwali sobie porady
      www.dyskopatiapsow.pl/
    • pupu111 Re: dyskopatia u psa 04.05.25, 21:27
      Czy ta klatka na serio jest potrzebna? Sama mam chorobe zwyrodnieniowaa i dyskopatię i jak mnie berdziej boli, to po prostu się mało ruszam, jak przechodzi to wtedy więcej. Kręgosłup raczej lubi ruch, jak pies jest aktywny i ma ochote się ruszac to chyba ni ejest tak zle?
    • pupu111 Re: dyskopatia u psa 05.05.25, 00:31
      Ta farmakologia to sa jakies bardzo silne leki przeciwbólowe? Nie miałam problemów z psem, ale od dziecka mam ataki rwy kulszowej, zwyrodnienie i dyskopatię. Nigdy nic przeciwbólowego nie brałam, jak było gorzej to kilka dni polezałam, najpier bolało tak, ze ledwo się ruszałam, a potem bolało coraz mniej. Faktycznie, nie nalezy ruszac ta częścia która boli, i wtedy szybko przechodzi, samemu sie czuje, jak sieruszac zeby nie bolało. Gdybym wzięła bardzo silne leki, to bym pewnie ruszała tą częscią chorą, i wtedy mogłoby byc coraz gorzej. Nie wiem czy te znieczulenia nie pogarszają sytuacji, bo tak pies mogłby sam wyczuc kiedy boli i ograniczyc ruch bolącej częsci a jak nie czuje bólu to sie bedzie ruszał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka