turzyca Re: Nalesniki 18.05.25, 12:37 A co to są "naleśniki idealne" w Twoim rozumieniu? Bo przepis to nie wszystko ważna jest też technika - mój mąż robi naleśniki z przepisu mojej siostry. Obydwoje trzymają się przepisu co do joty, a jego są zupełnie inne niż jej. Inne zmienne typu kuchenki czy patelnie możemy pominąć, ona w naszej kuchni produkuje naleśniki w swoim stylu, on w jej kuchni naleśniki w swoim. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Nalesniki 18.05.25, 14:50 U mnie to samo. Każdy w domu robi inne naleśniki, choć przepis niby ten sam. A na pewno kuchnia ta sama, patelnie te same, moc kuchenki ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Nalesniki 18.05.25, 17:59 a to u mnie odwrotnie, wszyscy robimy ten sam przepis i nigdy nie zgadniesz, kto robił ciasto, czy ja, czy któryś z synów, wychodzą nam identyczne. jeden syn lubi bardzo tłuste, to dla siebie podlewa olejem patelnię, ale dla nas robi normalne, i naprawdę nikt nic nie odróżnia. mamy jeszcze kilka potraw, których nie odróznimy od osoby gotujacej. dzieci mnie podrabiają doskonale. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Nalesniki 18.05.25, 16:18 żeby tam "idealne" - mi nie wychodzą żadne. Po wielu próbach zrezygnowałam. Jak gdzieś, w rodzinie, wydają to proszę o wynosy Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Nalesniki 18.05.25, 16:30 Każdy ma inne rozumienie ideału jak wynika z wątku 😀. Mój ideał to 10 dkg mąki+1 jajko+1szklanka wody pół na pół z mlekiem. Wymieszać rózgą, odstawić na 1/2 godziny do lodówki. Na jednej patelni olej rozgrzać. Drugą patelnię rozgrzać i na nią przelać olej z pierwszej a potem wlac do masy. Na pierwszą nalać masę na naleśnik a potem przerzucić na patelnię drugą. Na pierwszą kolejna porcja masy i znów potem na drugą. Idzie błyskawicznie bo w międzyczasie jeszcze od razu nadziewam naleśnik. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Nalesniki 18.05.25, 16:37 Dwa jajka szklanka mleka szklanka mąki (ważne żeby ta sama) plus jeszcze pół szklanki mleka (lub wody gazowanej), szczyptą soli 2 łyżki cukru masło roztopione. Smażyć na sucho (może być ta sama patelnia na której stopiono masełko) ukręcić melakserem ręcznym. Może postać w lodówce podobno odstane 15 min lepsze ja różnicy nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 18.05.25, 16:50 W wiekszosci podawane w tym watku skladniki odmierzane sa w szklankach. Wg google np szklanka maki to 160-170g wiec niezbyt precyzyjnie. Czy sa w sprzedazy miarki tych szklanek? Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 18.05.25, 17:19 Chodzi o proporcje a nie o wagę, mam też takie miarki na których jest napisane 1 cup, 1/2 cup, 1/4 cup i używam ich do odmierzania składników. A standardowa szklanka powinna mieć 250 ml. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 18.05.25, 18:31 Tak, ja wiem ze sa cups, tez mam, podobnie jak spoons ale one sa ustandardyzowane. Natomiast szklanki nie do konca skoro podaje sie np 160-170g. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 19.05.25, 17:25 1 cup cukru to 200g a jedna szklanka cukru to 220g. Wagowo wiec jednak sa roznice Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:29 Ale “cups” i szklanki to miara objętości, nie wagi i nie należy tego mieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 19.05.25, 17:32 Jednak roznice sa, dlatego wole przepisy w g lub tutejsze cups niz szklanki. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:41 Ale TO JEST TO SAMO! Omg, chyba mało pieczesz i gotujesz ze nie ogarniasz różnicy miedzy miarą objętości i waga. Cups=szklanka=250 ml Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 19.05.25, 18:27 Alez ogarniam. Natomiast zdecydowanie wole podczas pieczenia uzywac wagi gdyz jest dokladna w przeciwienstwie do cups czy szklanek. Poza tym nie krzycz. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nalesniki 19.05.25, 19:04 Andace kochana, ale szkoda klawiatury na tlumaczenie 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 18.05.25, 17:22 Tu jest wyjaśnienie i przelicznik, właścicielka bloga mieszka od lat w UK mojewypieki.com/info/przelicznik-kulinarny Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 18.05.25, 18:33 Ale co ma do rzeczy gdzie mieszka? Ona w przepisach ma skladniki w g co jest o wiele latwiejsze. Jesli w pl operuje sie szklankami to fajnie aby mozna bylo takie miarki kupic jak np cups. Dlatego zapytalam czy sa w sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:20 Zależy od przepisu, wiadomo że ciasta drożdżowego nie da się na oko, więc są gramy, ale zarówno w tym blogu jak i w innych z których korzystam są przepisy i na gramy i na szklanki, zależy jak precyzyjny musi być przepis (wszelkie placki, racuchy i pankejki są w szklankach). W przepisach na naleśniki, placki etc wystarczą szklanki bo chodzi o proporcje płynów do mąki więc nie ma znaczenia ile mieści się w szklance gram mąki. Moje foremki cups są z UK, jest tego pełno na amazonie. Nie musisz kupować foremek, użyj szklanki lub kubka - mam standardowe w szklanki (czyli 250 ml) i większe, mające i 300 i 500 ml, jak do odmierzania proporcji na naleśniki używam większej szklanki (np 300 ml) to daje więcej jajek i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Nalesniki 19.05.25, 17:27 Nie pytalam o rady czego uzywac, bo roznego rodzaju marki mam, plus oczywiscie wage kuchenna. Porostu szklanki sa dla mnie malo precyzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Nalesniki 19.05.25, 17:31 Ale ponownie pisze że szklanka to jest to samo co “cups”, 250 ml objętości, jestem kiepska i niedoświadczona kucharka ale to akurat dla mnie zupełnie jasne. Więc jeżeli używanie przepisów po angielski gdzie jest podane cups i po polsku gdzie są szklanki jest za trudne to masz kalkulatory lub używaj tylko takich gdzie jest podana waga, nie rozumiem problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Nalesniki 18.05.25, 17:59 Robię z przepisu z “Ania gotuje”, zawsze wychodzi. Na zwykłej najtańszej patelni z ikei Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Nalesniki 18.05.25, 18:48 Kluczem do dobrego smaku naleśników jest moim zdaniem dużo jajek. Na każde 100 ml mąki, 1 jajko i 200 ml mleka, szczypta soli. Smażyć na maśle klarowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Nalesniki 18.05.25, 19:24 Nigdy w życiu, ale to absolutnie nigdy nie użyłam szklanki ani łyżki do robienia naleśników. Wlewam mleko, sypię mąkę, wbijam jajka, w zaleznosci ile tych nalesników ma być, czy na 5 osób, czy na 10, dodaję olej i cukier (opcjonalnie, bo mąż lubi slodkie), mieszam fyrtokiem albo mikserem, jak za rzadkie dodaję mąki, jak za gęste dolewam mleka - zawsze mi wychodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Nalesniki 19.05.25, 17:31 Do 3 jajek, ilosci maki "na oko" mleka "na oko" duza lyzka masla miekkiego szczypta soli lyzeczka cukru 2-3 krople wanilii Make i mleko dodaje sotpniowo. Koncowa wyrob ma miec konsystencje gestej smietany. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: Nalesniki 19.05.25, 19:36 Szklanka wody szklanka mleka jedno jajko szczypta soli łyżka oleju maki ile zabierze (tu zależy od pożądanej konsystencji) Odpowiedz Link Zgłoś