karambola_karambola 06.06.25, 06:55 Genialne oszustwo wyborcze. Ciekawe, ile takich było? krakow.tvp.pl/87112338/pomylka-w-komisji-wyborczej-w-krakowie-glosy-trzaskowskiego-przypisano-nawrockiemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Cud nad urną 06.06.25, 07:01 2025 i nadal brak cyfracji. Jakoś w Estonii mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
marecky81 Re: Cud nad urną 06.06.25, 07:09 Ile ludności ma Estonia i okręgów wyborczych? sueellen napisała: > 2025 i nadal brak cyfracji. Jakoś w Estonii mogli. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:53 Jaki Estonia ma budżet? W grajdole pisiory kasę albo kradły, albo szła na panbócka. Odpowiedz Link Zgłoś
abria Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:14 oho, a ty imigrancie masz "u siebie" cyfryzacje? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Cud nad urną 06.06.25, 07:06 Nieprawda. To wina Chińczyków, ruskich i samych wyborców, którzy nie poradzili sobie z kolejnością nazwisk kandydatów na karcie do głosowania Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:09 Tak, wiem, nie uwierzysz ale takie błędy się zdarzają. Nie jest to oszustwo a błąd wynikły z przemęczenia po kilkunastu godzinach pracy. Proponuję przy następnych wyborach zgłosić się na członka komisji, zwłaszcza jakiejś większej i na własnej skórze przekonać się, jak to się odbywa. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:26 Podobno to nie jedyna taka komisja. W poprzednich wyborach takie błędy się nie zdarzały. Członkowie komisji byli mniej zmęczeni? Dzień wyborów był krótszy? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:09 pade napisała: > Podobno to nie jedyna taka komisja. W poprzednich wyborach takie błędy się nie zdarzały. zdarzały się. > Członkowie komisji byli mniej zmęczeni? Dzień wyborów był krótszy? Pade, idź do komisji. Zobaczysz sobie, ilu ludzi patrzy ci na ręce, ile osób podpisuje protokół i zweryfikujesz sobie teoryjkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:15 Bez przesady. Druga tura wyborów prezydenckich to żadna praca. (I tak, siedziałam w komisjach wyborczych. Bywałam i przewodniczącą. Nawet jeszcze w czasach, gdy się papierowe protokoły woziło do komisji nadrzędnej i cała komisja musiała czekać na jego zatwierdzenie). Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:17 Akurat w tych wyborach byłam świadkiem cyrku, jaki powstał między członkami komisji i wezwano policję. Pisałam o tym w dniu wyborów, żeby nie było, że na poczekaniu coś wymyślam. Można sprawdzić. Więc sorry, ale to patrzenie na ręce mnie nie przekonuje. O takiej pomyłce nie czytałam w gazetach, możesz zalinkować? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:09 Onet wyłapał 12 anomalii na korzyść Nawrockiego i 3 w drugą stronę. wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/wyniki-wyborow-i-znikajace-glosy-w-sieci-wrze-mamy-komentarz-pkw/jqkcnmc?utm_source=twitter&utm_campaign=onetwiadomosci-page-post&utm_term=autor_5 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:39 Z tego, co pamiętam, był jeden taki przypadek, gdzieś na warszawskiej Pradze (na korzyść Dudy). Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Cud nad urną 06.06.25, 17:17 Myślisz, że pis-dzielcom to tv russpublika będzie patrzeć na ręce czy odrzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:35 Ale właśnie po to ich tyle patrzy na ręce, żeby nie było takich pomyłek. Nie ma presji czasowej terminu, do którego trzeba oddać to sprawozdanie. Pomyłka o jeden głos, bo się karty skleiły, jest zrozumiała. Zamienienie wyników jednak nie, wygląda, jakby nacisnęli guzik prześlij bez sprawdzania tego jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:24 Cóż, skoro całkiem częstym błędem jest wycięcie zdrowej nerki lub amputowanie zdrowej nogi… przecież nie dlatego, że noga była prawa a chirurg był lewakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 09.06.25, 22:52 Nie. To skrajnie rzadki błąd. Nie zdarza się naraz w kilkunastu czy kilkudziesięciu szpitalach w całej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:16 alicia033 napisała: > pade napisała: > > > Podobno to nie jedyna taka komisja. W poprzednich wyborach takie błędy si > ę nie zdarzały. > > zdarzały się. Daj przykład analogicznego błędu z poprzednich wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:27 Siedziałaś kiedyś w komisji wyborczej? Nie ma łatwiejszych wyborów niż II tura prezydenckich. Wyjmuje się głosy z urny i wszystko jest dzielone na dwie kupki. Potem jeszcze sprawdzenie, przeliczenie, spisanie protokołu i finito. 2 godziny pracy góra. Jeszcze tylko przewodniczący musi te głosy zawieźć. Obstawiam jednak złą wolę. Pewnie przewodniczący celowo wpisał źle głosy do protokołu i teraz się tłumaczy rzekomym zmęczeniem. Takie rzeczy się sprawdza 3 razy, wiceprzewodniczący powinien mu patrzeć na ręce. I jako, że mam pojęcie jak praca w komisji wygląda od kuchni to wiem, że wałki z protokołami się zdarzają. Tu po prostu przedobrzyli i głosujący ludzie sami się połapali w oszustwie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:05 lauren6 napisała: > Siedziałaś kiedyś w komisji wyborczej? > Oczywiście. > Wyjmuje się głosy z urny i wszystko jest dzielone na dwie kupki. Potem jeszcze > sprawdzenie, przeliczenie, spisanie protokołu i finito. 2 godziny pracy góra. dwie godziny na ogarnięcie wyników głosowania kilku tysięcy osób. Aha. Pisz dalej, lauren, pisz! Naprawdę lubię, jak kompromitujesz się swoją ignorancją. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:30 > dwie godziny na ogarnięcie wyników głosowania kilku tysięcy osób. Aha. A ile byś chciała to przeliczać? Całą noc? Tak to właśnie wygląda w wyborach prezydenckich. Przy samorządowych i parlamentarnych zawsze jest więcej roboty, więc nie porównuj tego. Byłam, widziałam, liczyłam. Mam napisać, że liczyliśmy pół nocy, bo alicia z forum mi kazała? Puknij się w ten pusty łeb. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:09 2 godziny to ja siedziałam jak było referendum i 12% frekwencja. Nie ma opcji policzyć tego w 2 h.... Heeejjj Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:11 To nie jest kilkanaście godzin. Jest zmiana poranna i zmiana popołudniowa. Nikt nie siedzi cały dzień + nocka. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:47 alicia033 napisała: > Tak, wiem, nie uwierzysz ale takie błędy się zdarzają. Nie jest to oszustwo a b > łąd wynikły z przemęczenia po kilkunastu godzinach pracy. Proponuję przy następ > nych wyborach zgłosić się na członka komisji, zwłaszcza jakiejś większej i na w > łasnej skórze przekonać się, jak to się odbywa. > jakoś nie zdarzały się takie błędy "tej nocy, w której zwyciężymy" .... p.s. byłam członkinią komisji wyborczych, mąż też Odpowiedz Link Zgłoś
karambola_karambola Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:23 alicia033 napisała: . Proponuję przy następ > nych wyborach zgłosić się na członka komisji, zwłaszcza jakiejś większej i na w > łasnej skórze przekonać się, jak to się odbywa. > Kulą w płot. 🤪 Pracuję w komisjach od kilkunastu lat. I to stołecznych, więc dużych. II turę policzyliśmy w 1,5 godziny, przy frekwencji ok. 90 proc. Jak kogoś to męczy i stresuje, nie musi się zgłaszać Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:28 Może to zmęczenie i stres to z jakiegoś konkretnego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cud nad urną 07.06.25, 02:00 alicia033 napisała: > Tak, wiem, nie uwierzysz ale takie błędy się zdarzają. Nie jest to oszustwo a b > łąd wynikły z przemęczenia po kilkunastu godzinach pracy. Co ty pierdzielisz? Przeciez komisją składa się z dwoch zespołów, pracujących po 7 godzin. Ty nie jesteś w stanie nie robić błędów w 8-godzonnej pracy ? ( bo tyle wynosi np. praca na cały etat). Tak - byłam kilkukrotnie w komisji wyborczej. Akurat 2 tura wyborów prezydenckich jest najłatwiejsza w liczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:51 iwles napisała: > Przeciez komisją składa się z dwoch zespołów, pracujących p > o 7 godzin. To komisje wyborcze mają po dwóch przewodniczących iwlesku? o_o. A co się dzieje, jak komisja nie wyrobi się w tych w sumie 14 godzinach z liczeniem głosów? Rzucają liczenie i wracają do domu, bo przecież wg ciebie "pracują tylko po 7 godzin? No, opowiedz! Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:03 A 14 godzin to czas samego otwarcia lokali wyborczych. Czyli, skoro wg ciebie, członkowie komisji pracują jedynie 7 godzin, to liczenie głosów to już charytatywnie robią. Więc jak to szło? A, wiem: "jaka płaca taka praca", więc co się dziwić takim rzeczom? Albo może jednak iwles weź ty solidny rozbieg i walnij głową o ścianę, może ten powstrząsowy układ klepek będzie bardziej dla ciebie bardziej fortunny i mniej bzdur będziesz tu klepać. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:08 Jak ktoś o 23. przestaje kojarzyć to nie powinien zgłaszać się do komisji wyborczej, tylko iść spać o swojej godzinie i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:36 niemcyy napisał(a): > Jak ktoś o 23. przestaje kojarzyć to nie powinien zgłaszać się do komisji wybor > czej, tylko iść spać o swojej godzinie i po sprawie. Możesz być spokojne, że po tym hejcie, który na tych ludzi wylewacie następnym razem tak właśnie zrobią. I mylić będziecie się już wy sami. Ale wtedy to będzie przecież "zupełnie inna sytuacja"🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:40 I dobrze, niech zrobią, bo się nie nadają. Podaj przykłady takich "pomyłek" w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:40 Ci ludzie sfałszowali protokół komisji. Im się nie tyle należy hejt, tylko zarzuty prokuratorskie. Poza tym tych fałszerstw było więcej: wszystkie polegały na przypisaniu głosów Trzaskowskiego Nawrockiemu. Jakoś nigdy na odwrót. Jakoś przypadkiem tymi mylącymi się ze zmęczenia przewodniczącymi komisji były osoby z nadania PIS. Może zacznij oglądać też filmy Pińskiego, które nie mają Bodnara na obrazku? Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:50 lauren6 napisała: > Ci ludzie sfałszowali protokół komisji. Im się nie tyle należy hejt, tylko zarz > uty prokuratorskie. > Ano właśnie. Czy to naprawdę nalezy rozpatrywać jako pomyłkę? A nie sfałszowanie własnie? > Poza tym tych fałszerstw było więcej: wszystkie polegały na przypisaniu głosów > Trzaskowskiego Nawrockiemu. Jakoś nigdy na odwrót. Jakoś przypadkiem tymi myląc > ymi się ze zmęczenia przewodniczącymi komisji były osoby z nadania PIS. Podobno w tej krakowskiej nie było nikogo z PiSu? I pomyłki na odwrót też były,tylko mniej? Ja się dziwię, że na takie okazje mamy tylko rozkładanie rąk. Albo unieważnienie, no ale tu SN, wiadomo.. > Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 07.06.25, 18:11 Oczywiście, że nie pomyłka. Każdy, kto wypełnia swoją deklarację podatkową niech się zastanowi, ile razy w życiu wpisał 14.000 zamiast 41.000 albo coś tego rodzaju i rzędu wielkości i się nie zorientował. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:06 Przemęczenie od siedzenia? Zapraszam do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:41 Alicia033 popłynęła, ale nie jest to u niej niespotykane. Odpowiedz Link Zgłoś
danka88 Re: Cud nad urną 08.06.25, 22:46 Nie ma opcji na pomyłkę. Głosy są przeliczane po kilka razy przez każdego członka z komisji. W piątek przed wyborami spotykamy się w urzędzie miasta i przeliczamy ile jest uprawnionych do głosowania i tyle musimy policzyć , nie może być pomyłki dlatego też każdy przelicza osobno . Jak się pomylimy to później w niedzielę będziemy siedzieć do rana i się głowić gdzie jest pomyłka a nikt tego nie chce. Liczymy po kilka razy , później wprowadzenie danych do systemu , wszystko jawnie na oczach wszystkich. Później czekamy aż ktoś z urzędu nas odbierze z miejsca głosowania. Naprawdę nie łudzcie się , Kaczyński nie jest wszechmocny żeby takie rzeczy robić Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Cud nad urną 09.06.25, 19:50 danka88 napisał(a): > Nie ma opcji na pomyłkę. Głosy są przeliczane po kilka razy przez każdego czło nka z komisji. To skąd te pomyłki? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 10.06.25, 11:50 Kaczyński nie ale jego popaprani wyznawcy jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:15 Czekam az uniewaznią I zacznie sie wojna domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:24 a kto ma unieważnić? rządzący nie uznają Izby Kontroli SN, a inna izba nie ma uprawnień do zajęcia się ta sprawą Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 06.06.25, 09:29 Mam nadzieję, że twojego synusia wcielą wtedy do wojska i wyślą na pierwszą linię walk Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:13 Uważaj lauren, bo też dostaniesz pozew. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:43 Lubie to. Poza tym nie wiem co gorsze wojna domowa czy Batyr... Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Cud nad urną 07.06.25, 07:38 Wojna? A to niby dlaczego? Bo wałki wyszły na jaw? Kontrkandydat i jego wyborcy uznał przegraną. Czyżby elekt tego nie potrafił? Stanowisko za wszelką cenę? Wzorował się na historii z 1947 jako prezes IPN? Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:21 Trudno mi uwierzyć, że nikt z kilku członków komisji nie zauważył co się dzieje. Było tylko 2 kandydatów. Ci państwo nie powinni już przeliczać głosów w kolejnych wyborach, a państwowa komisja wyborcza powinna sprawić i wyjaśnić każdą nieprawidłowość. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:30 Z artykułu wynika, że zauważyli: "Jak poinformował komisarz wyborczy w Krakowie Rafał Sobczuk, przedstawiciele obwodowej komisji zgłosili urzędowi miasta oraz komisji okręgowej pomyłkę. "Komisja głosy, które były oddane na jednego kandydata, przypisała drugiemu, taki dostarczyła protokół i takie dane zostały wprowadzone do systemu" – poinformował Sobczuk. Dodał, że członkowie komisji sami zauważyli błąd, ale na zmianę było za późno. Pomyłkę tłumaczyli zmęczeniem i nieporozumieniem." Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:58 Czyli członkowie komisji do dwóch nie potrafią zliczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:42 Paszczą, miej rozum i godność człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:22 Myślałam wczoraj nad tym trochę i doszłam do wniosku, że to w sumie najlepszy moment, by coś zachachmęcić - wpisanie danych w system. Liczenia głosów pilnuje wiele osób, tym bardziej, żeby coś podłożyć/zabrać, cała komisja musiałaby być zblatowana (mało prawdopodobne). A tutaj myk, a nawet jeśli ktoś przez ramię zagląda, to patrzy raczej na cyfry. I zawsze można się wytłumaczyć zwykłą pomyłką "ojej, nie w tę rubrykę". Czy teraz w ogóle są tworzone papierowe protokoły z ręcznie wpisanymi danymi? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:28 > Czy teraz w ogóle są tworzone papierowe protokoły z ręcznie wpisanymi danymi? Są. A przynajmniej 5 lat temu były. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:02 Czyli dałoby się po prostu porównać wynik, który został wpisany w system, z tym z protokołu i ewentualne niezgodności wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:05 O ile dobrze rozumiem, oni wpisali błędny do protokołu i to on został przepisany dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:10 Faktycznie, w tej krakowskiej tak było. Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego nie mogli skorygować, skoro sami zauważyli błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 08.06.25, 20:22 Bo jesteś pisiorem i alfons to twój wybór? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:45 mdro napisała: > Tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego nie > mogli skorygować, skoro sami zauważyli błąd. Proste: bo nie mają uprawnień do zmiany już wprowadzonych danych. I bardzo słusznie zresztą. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:37 No co ty nie powiesz Na jakim etapie nie ma możliwości korekty? Jeśli już PO wprowadzeniu danych do systemu, to można ew. zrozumieć. Natomiast możliwość korekty protokołu powinna być, nawet jeśli wiązałoby się to z ponownym przeliczeniem głosów (ew. pod dodatkowym nadzorem). Zresztą nawet po wprowadzeniu danych do systemu powinna być możliwość - w przypadku zgodnego oświadczenia wszystkich członków komisji - zaraportowania możliwości błędu (i ponownego przeliczenia głosów przez jakieś inne gremium). Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:52 No przecież napisałam, że po wprowadzeniu do systemu. Inne ciało do zaraportowania błędu też masz (obwodowa komisja, komisarz wyborczy), przeliczenie głosów tu akurat było zbędne, bo głosy zostały policzone dobrze ale jak najbardziej też można to zrobić. Więc o co ci właściwie chodzi, mdro? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:58 Nie, napisałaś o "już wprowadzonych danych". Dane wprowadza się też do protokołu. I chodzi mi o to, że wg wyjaśnień z artykułów prasowych nie ma już żadnych możliwości korekty, poza decyzją SN. A według mnie powinna być - wg ciebie, jak zrozumiałam, nie ma takiej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:31 To są pojedyncze przypadki, które trzeba sprawdzić i rozliczyć winnych. Przy różnicy powyżej 200 tysięcy głosów między kandydatami to nie ma znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:45 Ciekawe tylko ile jest tych "pojedynczych przypadków"? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:00 Moim zdaniem nie należy da się wkręcić w narrację, że wynik wyborów da się odwrócić lub że były one fałszowane na taką skalę, że to przesądziło o wygranej. Każdy przypadek trzeba dokładnie sprawdzić i winnych ukarać. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:48 Nikt się nie wkreca, aczkolwiek jest ciekawy artykuł na Wyborczej jak bardzo wzrosło poparcie dla Batyra w niektórych komisjach w porównaniu do pierwszej tury, tak, że musialby przejąc głosy wszystkich pozostałych kandydatów, łączenie z częścią głosów Trzaskowskiego. Trochę mało prawdopodobne Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:54 Dokładnie. Tyle, że teraz będzie to komentowane "nie umiecie przegrać", albo jesteście tacy jak wyznawcy pisu, co już tutaj zapoczątkowała alicia. Nawet nie trzeba mieć X, żeby wiedzieć jaka narracja tam dominuje Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:03 A cóż złego by bylo w ponownym sprawdzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:39 husky_cat napisała: > Nikt się nie wkreca, aczkolwiek jest ciekawy artykuł na Wyborczej jak bardzo wz > rosło poparcie dla Batyra w niektórych komisjach w porównaniu do pierwszej tury > , tak, że musialby przejąc głosy wszystkich pozostałych kandydatów, łączenie z > częścią głosów Trzaskowskiego. > Trochę mało prawdopodobne Jak najbardziej jest to prawdopodobne. Wiele osób nie poszło na 1 turę a na drugą już tak, m.in. moi rodzice i teściowie. Mój syn w lipcu skończy 18 lat i na wybory się nie załapał ale dwóch jego kolegów załapało się dopiero na 2 turę bo na 1 byli jeszcze niepełnoletni- byli za Mentzenem a oddali głosy na Nawrockiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:00 Nie sądzę, żeby na tyle dużo, by miało to realny wpływ na wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:27 W mojej komisji wyborczej było 8 ( część to były głosy puste, część skreśleni dwaj kandydaci - to z prokokołu wywieszonego na drzwiach lokalu) To jest dużo. Nie pamiętam takiego wyniku wcześniej. Ale widziałam też widziałam sporo deklaracji na facebooku osób, które pisały, że pójdą oddać nieważny głos, bo mają dość wyboru między PO a PiS. Myślę, że to był protest. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:31 Jeśli tak, to to jest ogromny protest. Nie do zlekceważenia. Jeśli wszystkie te nieważne głosy zostały oddane przez wyborców, a nie na przykład przez osoby takie jak "nasz" troll, który się chwalił, że będzie w komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 08.06.25, 23:00 >Jeśli tak, to to jest ogromny protest. Nie do zlekceważenia. Protest ludzi, którzy mają dość PO-PIS-u. >Jeśli wszystkie te nieważne głosy zostały oddane przez wyborców, a nie na przykład przez osoby takie jak "nasz" troll, który się chwalił, że będzie w komisji. Mówisz, że rząd Tuska, który odpowiadał za organizację, dał ciała i tutaj? Grubo. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 08.06.25, 23:14 skumbrie napisała: > Mówisz, że rząd Tuska, który odpowiadał za organizację, dał ciała i tutaj? Grub > o. Niebywały analfabetyzm. Wos-u w szkole nie miałaś? Najwyższym stałym organem wyborczym jest PKW, ciało kadencyjne. Jego prezesem jest powołany w 2020 roku przez prezydenta Dudę Sylwester Marciniak. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:47 zona_glusia napisał(a): > W mojej komisji wyborczej było 8 ( część to były głosy puste, część skreśleni d > waj kandydaci - to z prokokołu wywieszonego na drzwiach lokalu) > To jest dużo. Nie pamiętam takiego wyniku wcześniej. Ale widziałam też widział > am sporo deklaracji na facebooku osób, które pisały, że pójdą oddać nieważny gł > os, bo mają dość wyboru między PO a PiS. Myślę, że to był protest. Było trochę ludzi, ktorzy swiadomie oddawali niewazny głos. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:37 Teraz jasne jest czemu pisowskie trolle tak często wspominały o Rumunii w kontekście wyborów - trzeba było przygotować grunt, gdyby oszustwa się wydały. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:39 runny.babbit napisał(a): > Teraz jasne jest czemu pisowskie trolle tak często wspominały o Rumunii w konte > kście wyborów - trzeba było przygotować grunt, gdyby oszustwa się wydały. Oczywiście. I jeszcze "W nocy wygramy wybory!" No tak, znamy te nocne posiedzenia, znamy. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:48 pade napisała: > Oczywiście. > > I jeszcze "W nocy wygramy wybory!" > tak pade ! gdy tylko usłyszałam te butne wykrzyczane słowa- od razu wiedziałam, że własnie tak będzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:49 Ja też. I wszyscy moi znajomi dokładnie tak zrozumieli te słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:54 Etapy żałoby: 1. Zaprzeczanie 2. Gniew 3. Targowanie się 4. Depresja 5. Akceptacja Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:56 paszczakowna1 napisała: > Etapy żałoby: > > Załoby? takie emocjonalne podejście do wyborów prezydenckich nadaje się chyba do solidnego przeleczenia : - biedna ty, strach myśleć jak rozpada się twoja psychika, gdy dotyka cię PRAWDZIWA żałoba Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:11 Każdy mniej więcej tak samo przeżywa żałobę. Tylko ja żałobę po nadziei, że po 2023 będą jakieś (w miarę trwałe) zmiany na lepsze mam już za sobą od dość dawna. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:16 >Tylko ja żałobę po nadziei, że po 2023 będą jakieś (w miarę trwałe) zmiany na lepsze mam już za sobą od dość dawna. Co spowodowało, że przestałaś wierzyć, że zmiana po 2023 będzie trwała? Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:23 Jako pierwsze? Ksenofobiczna retoryka (obecna zresztą już w kampanii, te straszenie setkami tysięcy "migrantów z Afryki i krajów muzułmańskich, które sprowadził PiS"), utrzymanie niezgodnych z prawem międzynarodowym pushbaków. Potem było tylko gorzej. Efekt: poza oczywistością (ja tam jestem przywiązana do praw człowieka), wzmacnianie PiS i (zwłaszcza!) Konfederacji. (Każdy woli oryginał od kopii). Ergo, wysokie prawdopodobieństwo, że to oni będą rządzić po następnych wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:11 Dzięki. Masz rację, że ludzie zawsze będą woleli oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:28 Nie do końca. Nie bierzesz pod uwagę, że normalsi, czyli ludzie, których odrzuca od pisu i konfy także nie chcą imigrantów, za to chcą ochrony granic i nie przeszkadzaja im push backi to za dużo widzieli w Europie Zachodniej. Znam mnóstwo osób, które głosują na KO i RT i nie chcą imigrantów, to praktycznie wszyscy z mojego otoczenia i zapewniam cię, że takich jak my jest dużo więcej Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:48 mdro napisała: > Ona nie pisze o sobie, mam wrażenie... o sobie podchodzi do wyborów i ich wyniku ( przegranej) jak do straty i żałoby i w wypowiedziach innych widzi takież samo podejście Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:59 W tym przypadku nie pisałam o sobie. Ale owszem, ludzie mogą do tego tak podchodzić. I wiesz co? To jest całkiem normalne i nie jest żadnym powodem do szyderstw. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 13:07 wapaha napisała: > mdro napisała: > > > Ona nie pisze o sobie, mam wrażenie... > > o sobie > podchodzi do wyborów i ich wyniku ( przegranej) jak do straty i żałoby i w wyp > owiedziach innych widzi takież samo podejście W psychologii określenie żałoba odnosi się do straty, a nie wyłącznie do samopoczucia po śmierci bliskiej osoby. Stratą może być zniszczenie domu w powodzi, utrata bliskiej osoby, rozwód, ale też utrata pracy, marzeń, które się już nie ziszczą itd. Jak najbardziej można być w żałobie po wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:37 okkkey przyznam, że dla mnie to nowość- żałoba po przegranych wyborach u obywatela kraju ematka uczy Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:13 paszczakowna1 napisała: > Etapy żałoby: > > 1. Zaprzeczanie > > 2. Gniew > > 3. Targowanie się > > 4. Depresja > > 5. Akceptacja Nie, nie, ja jestem w punkcie 2 jeśli już. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:44 wapaha napisała: > pade napisała: > > > > Oczywiście. > > > > I jeszcze "W nocy wygramy wybory!" > > > tak pade ! > gdy tylko usłyszałam te butne wykrzyczane słowa- od razu wiedziałam, że własnie > tak będzie.. Przecież wygrana Nawrockiego była do przewodzenia,stąd jego słowa. Po prostu wiedział że skoro większość głosów Mentzena i Brauna przejdą na niego to wygra. Ot, cała filozofia. Nawet same na forum pisałyście przed 2.turą, że matematycznie Nawrocki już wygrał. A teraz jednak doszukujecie się oszustwa bo Nawrocki powiedział "w nocy wygramy"🤦 Ale i tak nikt nie przebije Trzaskowskiego po wynikach sondażowych,który widząc tak małą różnicę na swoją korzyść (w wynikach sondażowych) już się ogłosił prezydentem a żonę pierwszą damą 🙈. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:44 >Ale i tak nikt nie przebije Trzaskowskiego po wynikach sondażowych,który widząc tak małą różnicę na swoją korzyść (w wynikach sondażowych) już się ogłosił prezydentem a żonę pierwszą damą 🙈. Cóż szkodzi obiecać 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:38 A ja bym zrobiła mema z parą "prezydencką" i podpisała: -Jesteś pierwszą damą, cieszysz się? -Spieprzaj dziadu Albo: Ty elemencie animalny Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:11 >I jeszcze "W nocy wygramy wybory!" Każdy sztab robi prognozy wyborów. Przy tak małej różnicy punktów procentowych exit pollów i określonej frekwencji a była ona niższa niż w 2023 da się to z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć. Sztab PiSu w 2023 widząc jak rośnie frekwencja też już był prawie pewien przegranej przed ogłoszeniem wyników. Po stronie sztabu Trzaskowskiego zabrakło trochę profesjonalizmu i oni się ucieszyli za wcześnie, choć ich eksperci przestrzegali. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:16 Nie kwestionuję tego. Ponieważ doskonale pamiętam nocne posiedzenia sejmu, bo oglądałam je w tv, mam takie a nie inne skojarzenia. I jak widać, nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:05 Ale co w tym dziwnego? Sam w tym momencie założyłem się z kolegą że jednak Nawrocki wygra. Oczywiście on głosował na niego i był niezadowolony z jego wtedy przegranej. Zawsze w wyborach PiS dostawał 2- 3 procent więcej niż w rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 10:54 >Teraz jasne jest czemu pisowskie trolle tak często wspominały o Rumunii w kontekście wyborów - trzeba było przygotować grunt, gdyby oszustwa się wydały. Wydaje się, że to było przygotowywanie gruntu na sytuację, gdyby Trzaskowski wygrał. Temu też służyła ta dziwna aplikacja do sprawdzania zaświadczeń do prawa głosowania poza miejscem zamieszkania, która była tak przez pisowców promowana. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:10 zona_glusia napisał(a): > Wydaje się, że to było przygotowywanie gruntu na sytuację, gdyby Trzaskowski wy > grał. Temu też służyła ta dziwna aplikacja do sprawdzania zaświadczeń do prawa > głosowania poza miejscem zamieszkania, która była tak przez pisowców promowana. > Też tak myślałam, a teraz widzę że może chodziło o coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:38 zona_glusia napisał(a): > Temu też służyła ta dziwna aplikacja do sprawdzania zaświadczeń do prawa > głosowania poza miejscem zamieszkania, która była tak przez pisowców promowana. > Tja, bo wyborcy nawrockiego to zamiejscowo nie głosują. Wyłącznie zwolennicy trzaskowskiego, więc wiadomo, że jak taki ktoś przychodzi zagłosować, to uwalić, bo na pewno chciał oddać głos na trzaskowskiego! Ja naprawdę rozumiem, że przegrana z takim kontrkandydatem boleśnie boli ale naprawdę, to wynik wyłącznie amatorki sztabu wyborczego trzaskowskiego i półtora roku wesolutkiego bajlando rządu tuska. Wyłącznie. Weźcie to na klatę, zamiast durnych teorii spiskowych. Bo pokazujecie teraz, że nie różnicie się niczym od wyznawców piss-sekty. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:29 Nie bywam na X, ale nie mam powodu nie wierzyć osobom, które pisały, że pisowcy to promowali. >Tja, bo wyborcy nawrockiego to zamiejscowo nie głosują. Wyłącznie zwolennicy trzaskowskiego, więc wiadomo, że jak taki ktoś przychodzi zagłosować, to uwalić, bo na pewno chciał oddać głos na trzaskowskiego! Przecież to nie chodziło o uniemożliwienie głosowania wyborcom Trzaskowskiego tylko o sianie chaosu, dezinformacji ("sfałszowane wybory") a także spowodowanie, żeby było jak najwięcej protestów wyborczych. Cel: unieważnienia wyborów. Podaj mi inną przyczynę dla której ta aplikacja powstała plus rozpowszechnianie wieść, że trzeba sprawdzać, bo na jedno zaświaświadczenie można głosować w kilku komisjach. >Weźcie to na klatę, W całym tym wątku wypowiadam się, że wybory nie zostały sfałszowane i nieprawidłowości nawet poważne nie miały ostatecznie wpływu na wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
piwoniawpiwnicy [...] 06.06.25, 10:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:08 Soros - najlepszy produkt eksportowy Węgier. Na całym świcie różne Putiny, Kaczyńskie, Trumpy, Erdogany straszą mocno starszym i umiarkowanie bogatym (choćby w porównaniu z Muskiem, czy Bezosem) węgierskim Żydem, a miliony to za nimi bezmyślnie powtarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:25 Myślę, że przy każdych wyborach znalazłyby się takie przypadki. Może tym razem było ich więcej z powodu znanej gorliwości PiSowców. Ale nie ma to znaczenia dla ogólnego wyniku No chyba, że się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:45 No proszę. "Znana gorliwość PiSowców", czyli nielegalne przekręty, tak? Ciekawe, że te przypadki to zawsze na korzyść PiSu. I skąd wiesz, że to nie ma znaczenia dla ogólnego wyniku. Nikt nie jest teraz w stanie tego rzetelnie sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 23:45 Mazurek sprawdzil i oto co mu wyszlo: <iframe width="560" height="315" src="www.youtube.com/embed/IW3Zeg8oIdM?si=Pr9qrTIkFE7q22yX" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" referrerpolicy="strict-origin-when-cross-origin" allowfullscreen></iframe> Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 23:47 Przepraszam, ze jeszcze nie nauczylam sie wklejac calych filmow z internetu, ale kiedys sie naucze Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 01:20 senin1 napisała: > Mazurek I na tym mogłabyś skończyć. Nie wiem, jak go można traktować jako autorytet w czymkolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
senin1 Re: Cud nad urną 07.06.25, 03:56 A ja nie wiem, jak mozna uwazac, ze dziennikarz ma byc autorytetem. Istota tej profesji jest przekazywanie informacji lub/i eventualne veryfikowanie faktow z nimi zwiazanych. To wlasnie robi Mazurek. W tym sensie jest dla mnie w wielu sprawach po prostu wiarygodny. Nie kojarze dziennikarzy, ktorzy mogliby byc dla mnie autorytetem, zwlaszcza, gdy probuja wplynac na moje poglaady. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:04 senin1 napisała: Istota tej > profesji jest przekazywanie informacji lub/i eventualne veryfikowanie faktow z > nimi zwiazanych. To wlasnie robi Mazurek. Nie. Mazurek prowadzi propagandę zgodnie ze swoim zamysłem i ukrytymi interesami. Przeceniasz go, twierdząc, że jest dziennikarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:39 Co za mendy. Dzisiaj już wiemy dlaczego mówili, że w nocy wygrają. Że ktokolwiek jeszcze tę mafię i szajkę bandycką popiera. Albo bajdurzy, że PO i PiS to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:49 natalia.nat napisała: > Że ktokolwiek jeszcze tę mafię i szajkę bandycką popiera. Albo bajdurzy, że PO > i PiS to to samo. Brzmisz kropka w kropkę tak samo, jak paru znanych mi niegdyś piss-fanatyków. Dokładnie tak samo, tylko oni oczywiście używają słowa bandyci na opis PO. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 12:14 alicia033 napisała: > Brzmisz kropka w kropkę tak samo, jak paru znanych mi niegdyś piss-fanatyków. > okładnie tak samo, tylko oni oczywiście używają słowa bandyci na opis PO. Nie musisz czytać, jak ci się nie podoba oburzenie na oszustwa (i również błędy) wyborcze. Człowiek fatyguje się, chociaż nie zawsze mu po drodze, uczciwie oddaje ten swój jeden głos i oczekuje, że wszystko będzie uczciwie policzone. A mafią bandycką to ja ich nazywam od dekady już, praktycznie od początku rządów, kiedy zaczęli deptać konstytucję, łamać prawo, a potem wychodziły codziennie następne przekręty, afery, kłamstwa i manipulacje. To co jest teraz, jest tylko kolejnym potwierdzeniem słuszności takiego określenia. I jeszcze jaka przewrotna nazwa partii. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:50 natalia.nat napisała: > Co za mendy. > Dzisiaj już wiemy dlaczego mówili, że w nocy wygrają. Nie, mówił tak bo różnica w wynikach sondażowych była bardzo niewielka więc cały czas była szansa na wygraną. Poza tym, jego wygrana była raczej do przewidzenia. Nawet tutaj na forum,przed 2.turą pisałyście że matematycznie Nawrocki już wygrał bo przejmie większość głosów Mentzena i Brauna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Cud nad urną 07.06.25, 09:34 Też tak myślę. Choć brzmiało złowieszczo Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Cud nad urną 07.06.25, 11:15 fibi00 napisała: > Nie, mówił tak bo różnica w wynikach sondażowych była bardzo niewielka więc cał > y czas była szansa na wygraną. Poza tym, jego wygrana była raczej do przewidzen > ia. Nawet tutaj na forum,przed 2.turą pisałyście że matematycznie Nawrocki już > wygrał bo przejmie większość głosów Mentzena i Brauna. Owszem, co nie zmienia faktu, że sytuacja, w której w pierwszej turze Trzaskowski w danej komisji znacznie wygrywa, a w drugiej turze w tej samej komisji Nawrocki dostaje o 400% więcej głosów, a RT ani jednego głosika więcej, a nawet trochę mniej, jest bardzo mało prawdopodobna. A zgłoszono już kilka takich miejsc. I te identyczne "pomyłki" przy wpisywaniu wyników. To sprawia, że ludzie przestają wierzyć w uczciwość tych wyborów i coraz więcej niestety widzę w ms głosów: skoro oddaję głos na jednego kandydata, a dostaje go drugi, to mam to w d..ie, więcej nie głosuję. I chociażby z tego powodu należałoby to sprawdzić. Ludzie mogą pogodzić się z uczciwą przegraną, ale nie z sytuacją, gdy się zmobilizowali, poszli, zagłosowali, a ich głos został błędnie policzony i słyszą radosne: nie mamy pańskiego płaszcza... Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma [...] 07.06.25, 14:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:08 No ale tam gdzie była ta pomyłka akurat siedzieli ponoć wyborcy Trzaskowskiego 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:33 fibi00 napisała: > No ale tam gdzie była ta pomyłka akurat siedzieli ponoć wyborcy Trzaskowskiego > 🙈 Ojtam, ojtam! Jak fakty nie zgadzają się z teorią to tym gorzej dla faktów! Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:00 fibi00 napisała: > No ale tam gdzie była ta pomyłka akurat siedzieli ponoć wyborcy Trzaskowskiego > 🙈 "Ponoć". A w rzeczywistości członkami komisji były też osoby związane z kandydatami, którzy odpadli. Fakt, że akurat tymi z końca stawki, a nie bezpośrednio z Nawrockim, ale co tam, czemu nie napisać, że wszyscy od Trzaskowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:33 W komisjach siedzą ludzie z różnych komitetów plus ktoś z urzędu miasta/gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:44 angazetka napisała: > W komisjach siedzą ludzie z różnych komitetów Ale nie wszystkich, bo komitetów było więcej niż miejsc w poszczególnych komisjach. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Cud nad urną 07.06.25, 21:26 ardzuna napisała: > angazetka napisała: > > > W komisjach siedzą ludzie z różnych komitetów > A to nie jest tak, że każdy się może zgłosić do bycia w komisji? Ja kiedyś widziałam ogłoszenia na ulicy (nie pamiętam jakie to były wybory), że poszukują chętnych do komisji i żeby chętni zgłaszali sie na podany adres. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 22:35 Tak też być może. PKW zarządza naborem do komisji i rutynowo prosi partie i komitety wyborcze o zgłaszanie kandydatów, ale sama też może prosić o zgłoszenia. Nigdy nie próbowałam się dowiedzieć, jakie są zasady naborów i w jakich sytuacjach proszeni są zwykli ludzie - pewnie wtedy, kiedy brakuje obsady. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 12:47 fibi00 napisała: > Nie, mówił tak bo różnica w wynikach sondażowych była bardzo niewielka więc cały czas była szansa na wygraną. Ale jest różnica między wątpliwością a pewnością. Poza tym dlaczego akurat wynik miałby się zmienić na korzyść tej jednej strony, zwłaszcza że w I turze wynik się praktycznie potwierdził z exit pollem. I ty akurat wiesz, dlaczego tak mówił. Gdyby powiedzał coś w stylu: "te wyniki mogą się zmienić, poczekajmy" etc. A nie "w nocy wygramy te wybory, rano obudzimy się z prezydentem N". Od razu wydało mi się to podejrzane, brzmiało inaczej. > Poza tym, jego wygrana była raczej do przewidzenia. Nie bardzo. Ostatnie sondaże mówiły o wygranej Trzaskowskiego. Do tego doszła wysoka frekwencja, która działała na jego korzyść. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 09.06.25, 17:56 >Nie bardzo. Ostatnie sondaże mówiły o wygranej Trzaskowskiego. Buhahahaha. Sondaże jako wyrocznia. Dobry żart tynfa wart. >Do tego doszła wysoka frekwencja, która działała na jego korzyść. Bo oczywiście ci, którzy zagłosowali, oddali swój głos na RT. Byłaś tam, zaglądałas każdemu przez ramię i widziałaś 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 09.06.25, 19:23 Ok, to skoro tak uważasz to jaki problem policzyc głosy jeszcze raz? Przecież i tak uważasz, że nic się nie zmieni Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:24 Gdyby była taka potrzeba to jak najbardziej mogę się zgłosić. Liczyć to ja akurat potrafię Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:12 skumbrie napisała: > >Nie bardzo. Ostatnie sondaże mówiły o wygranej Trzaskowskiego. > > Buhahahaha. Sondaże jako wyrocznia. Dobry żart tynfa wart. Nie twierdzę, że są wyrocznią, więc to twój chochoł. Odpowiadam na komentarz, że Nawrocki miał wyraźną przewagę. Nie miał. > >Do tego doszła wysoka frekwencja, która działała na jego korzyść. > Bo oczywiście ci, którzy zagłosowali, oddali swój głos na RT. Byłaś tam, zaglądałas każdemu przez ramię i widziałaś Przecież były symulacje jak rozłożą się wyniki przy mniejszej i większej frekwencji. Poza tym widać że Trzaskowski nadrobił więcej głosów. Z faktami chcesz dyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:48 >Przecież były symulacje jak rozłożą się wyniki przy mniejszej i większej frekwencji. Symulacje 🤦♀️ Taka sama wyrocznia jak sondaże. Litości, wykształcone - podobno... - kobiety. Oczywiście, że RT nadrobił. Z waszymi faktami nie zamierzam nawet dyskutować 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 21:10 skumbrie napisała: > Symulacje Taka sama wyrocznia jak sondaże. Ale sondaże i symulacje potwierdziły się w wynikach. Zresztą to logiczne. Pisowski beton jest zdyscyplinowany i głosuje zawsze. Przy wyższej frekwencji głosują przeciwnicy PiSu. W większości oczywiście. 🤦♀️ > Oczywiście, że RT nadrobił. Z waszymi faktami nie zamierzam nawet dyskutować I słusznie że nie zamierzasz z tymi faktami dyskutować. Z grubsza głosy Trzaskowskiego z Lewicą i Hołownią to 46%. Głosy Nawrockiego z Konfederacją to 52%, czyli już miał swoje. Chyba widać, kto musiał nadrobić dodatkowymi głosami i miał trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 09.06.25, 21:43 natalia.nat napisała: . > > Ale jest różnica między wątpliwością a pewnością. Poza tym dlaczego akurat wyni > k miałby się zmienić na korzyść tej jednej strony, zwłaszcza że w I turze wynik > się praktycznie potwierdził z exit pollem. Dlatego że cały czas mówiono i podkreślano, że różnica między exit poll a oficjalnymi wynikami może różnić się o 2 pkt procentowe. Więc tak, jak najbardziej może pójść w górę tej drugiej stronie. Tym bardziej, jak same twierdzicie, pisowcy zawsze są niedoszacowani bo nie przyznają się na kogo głosowali. Ponoć Tusk o przegranej był uż przekonany kiedy zobaczył w sondażu ile procent głosów ankietowanych nie przyznało się do swojego wyboru bo wiedział że są to głosy na Nawrockiego. > I ty akurat wiesz, dlaczego tak mówił. Gdyby powiedzał coś w stylu: "te wyniki > mogą się zmienić, poczekajmy" etc. A nie "w nocy wygramy te wybory, rano obudzi > my się z prezydentem N". Od razu wydało mi się to podejrzane, brzmiało inaczej. > To było po prostu przemówienie,które miało dać nadzieję na wygraną. Demonstracja siły i wiary w siebie. Nie doszukuj się w tym nic podejrzanego. Dla mnie o wiele bardziej podejrzane było to, że Trzaskowski po wynikach exit poll ogłosił się prezydentem a swoją żoną pierwszą damą. Byłam w szoku, że nie wykazał ani trochę przezornej ostrożności. Dlaczego nie powiedział czegoś w stylu "wygramy te wybory" albo "poczekajmy na ostateczne wyniki,które potwierdzą moją wygraną"? > > Poza tym, jego wygrana była raczej do przewidzenia. > > Nie bardzo. Ostatnie sondaże mówiły o wygranej Trzaskowskiego. Do tego doszła w > ysoka frekwencja, która działała na jego korzyść. Taaa, jasne! Przecież nawet tu na forum były grobowe nastroje przed 2. turą, pisałyście że matematycznie Nawrocki ma wygraną w kieszeni. Po wynikach exit poll wyrażałyście ostrożny optymizm, pisząc że jest nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 22:44 fibi00 napisała: > Dlatego że cały czas mówiono i podkreślano, że różnica między exit poll a oficj > alnymi wynikami może różnić się o 2 pkt procentowe. Więc tak, jak najbardziej m > oże pójść w górę tej drugiej stronie. Albo tej pierwszej. W każdą stronę. A w I turze wyniki się pokryły. Nie było powodów zakładać ze strony PiSu, że "tej nocy wygramy" oraz że "rano obudzimy się z prezydentem N". >Tym bardziej, jak same twierdzicie, pisowcy zawsze są niedoszacowani bo nie przyznają się na kogo głosowali. Nie zawsze. I to są tylko takie gdybania. Każdy jest trochę przekorny i zachowawczy. Jednak to przegrany był w gorszej sytuacji. Chociaż teraz zaczynam się zastanawiać, że może powód ich niedoszacowania jest inny niż się zawsze wydawało. > > To było po prostu przemówienie, które miało dać nadzieję na wygraną. demonstracja siły i wiary w siebie. Nie doszukuj się w tym nic podejrzanego. Ależ nie tłumacz mi świata. Widziałam już wiele ich przemówień i akurat to odebrałam zdecydowanie inaczej. Kiedyś było zawsze "poczekajmy na oficjalne wyniki". A tutaj była pewność. Wiedzieli po prostu, że taką małą różnicę odrobią przekrętami. > Dla mnie o wiele bardziej podejrzane było to, że Trzaskowski po wynikach exit p > oll ogłosił się prezydentem a swoją żoną pierwszą damą. A co w tym podejrzanego? Powiedział "zwyciężyliśmy" na wynik sondażu w którym wygrał (w I turze exit poll był zgodny) a potem w przemówieniu wielokrotnie powtarzał "jeśli się potwierdzi". Trudno żeby wygrany mówił, jak przegrany. > Taaa, jasne! Przecież nawet tu na forum były grobowe nastroje przed 2. turą, pi > sałyście że matematycznie Nawrocki ma wygraną w kieszeni. Nie zauważyłam grobowych nastrojów, raczej ostrożny optymizm. I to co ktoś pisze na forum nie jest żadnym wyznacznikiem, a sondaże mówiły o bardzo wyrównanych wynikach albo wygranej Trzaskowskiego. Gdybyśmy nie wierzyli w wygraną, to byśmy nie poszli na wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 09.06.25, 22:56 natalia.nat napisała: > > > Dla mnie o wiele bardziej podejrzane było to, że Trzaskowski po wynikach > exit p > > oll ogłosił się prezydentem a swoją żoną pierwszą damą. > > A co w tym podejrzanego? Powiedział "zwyciężyliśmy" na wynik sondażu w którym w > ygrał (w I turze exit poll był zgodny) a potem w przemówieniu wielokrotnie powt > arzał "jeśli się potwierdzi". Trudno żeby wygrany mówił, jak przegrany. > 🤣😂🤣😂 Powiedział głośno i wyraźnie "Wygraliśmy!" Wszyscy wiwatowali, niektórzy płakali już ze szczęścia. Skandowali na cześć "pierwszej damy" : Gosia! Gosia! Gosia! Po wynikach sondażowych 🤦No sorry, ale to była jego najwiejsza kompromitacja. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 23:17 fibi00 napisała: ... No to właśnie to napisałam, że tak zaczął, a potem wiele razy wtrącał "jeśli się potwierdzi". A że wiwatowali i klaskali, no tak to się odbywa w sztabach wyborczych i chyba nie jest to niczyją wina, wyniki wskazywały na wygraną. Brandzlować się i przeinaczać tę sytuację, zwłaszcza w obliczu pisowskich oszustw wyborczych, to wstyd i żenada. Ten watek jest o największej kompromitacji PiSu i jego zwolenników. Tobie nie przeszkadza, jak widzę. 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 10.06.25, 11:42 natalia.nat napisała: > fibi00 napisała: ... > > No to właśnie to napisałam, że tak zaczął, a potem wiele razy wtrącał "jeśli si > ę potwierdzi". Wiele razy? Oglądam jego wystąpienie i nawet nie wiem czy raz powiedział a co dopiero wiele razy. Nawet tutaj jego wielbicielki po exit poll pisały że trochę niefajnie się zachował bo wypowiadalł się cały czas jakby wygrał,zamiast zachować trochę ostrożności. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Cud nad urną 10.06.25, 11:53 Proszę, kilka waszych odpowiedzi po wystąpieniu Trzaskowskiego. Więc nie tylko ja uważam że wypowiadał się tak jakby już wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 10.06.25, 12:32 Ja nie jestem "waszych". Wyrażam swoje własne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 10.06.25, 13:03 Wczytałam się dokładnie i jednak jest różnica miedzy "nie powinien" i "lekki zgrzyt" a twoim "🤦No sorry, ale to była jego najwiejsza kompromitacja". Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 10.06.25, 12:32 fibi00 napisała: > Wiele razy? Oglądam jego wystąpienie i nawet nie wiem czy raz powiedział a co d > opiero wiele razy. Nawet tutaj jego wielbicielki po exit poll pisały że trochę > niefajnie się zachował bo wypowiadalł się cały czas jakby wygrał,zamiast zachow > ać trochę ostrożności. Też je oglądałam, nie tylko mówił "jeśli się powtórzy" i "musimy poczekać na oficjalne wyniki", to jeszcze z tonu wypowiedzi wyczuwało się (po pierwszych oklaskach i radości), że jest to przemówienie zachowawcze, mimo, że exit poll z pierwszej tury praktycznie zgadzał się z wynikami ostatecznymi. Tak samo jego komentarze po przemówieniu. Jak by na to nie patrzeć, miał prawo się wypowiadać jako zwycięzca i czepianie się tego, zwłaszcza w obliczu pisowskich przekrętów z przejmowaniem głosów, wydaje mi się mocno nie na miejscu. I nie wiem czemu ma służyć? Przykryć wałki twoich ulubieńców oszustów? A za komentarze innych nie odpowiadam. Każdy może mieć swoje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Cud nad urną 10.06.25, 21:50 natalia.nat napisała: > A za komentarze innych nie odpowiadam. Każdy może mieć swoje zdanie. Twoje zdanie nikogo nie obchodzi, natomiast niejaki Michał Kamiński, senator i polityk Trzeciej Drogi, będącej częścią koalicji, zezłomował Trzaskowskiego i Tuska w telewizorze, aż wióry leciały, twierdząc, że Trzaskowski i jego sztab skakali na własnym pogrzebie, co jest oczywistą prawdą. "Sztab wyborczy", który powinien się składać ze specjalistów od wyborów i sondaży, nie wiedział, że błąd pierwszego exit poll wynosi 2%, w związku z czym świętowanie przewagi 0,3 punktu procentowego ponad 50% jest kompromitujące, wziąwszy dodatkowo pod uwagę, że było dużo odmów odpowiedzi w sondażu, co zwykle wskazuje na głosowanie na kandydata PiS, zwłaszcza że media zrobiły z niego przestępcę. Totalna kompromitacja sztabu Trzaskowskiego, a zatem także Tuska. www.bankier.pl/wiadomosc/Ostro-skrytykowal-premiera-Michal-Kaminski-moze-stracic-funkcje-wicemarszalka-Senatu-8955410.html Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 09.06.25, 22:54 fibi00 napisała: > Dlatego że cały czas mówiono i podkreślano, że różnica między exit poll a oficj > alnymi wynikami może różnić się o 2 pkt procentowe. Late poll to exit poll po skorygowaniu szacowania o realne wyniki z niektórych komisji wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 08.06.25, 23:20 >Co za mendy. sad Dzisiaj już wiemy dlaczego mówili, że w nocy wygrają. Trzeba było iść pracować w komisji wyborczej, zamiast klepać w klawiaturkę na ematce . A teraz "elity" uwierzyly w obywatelską petycją, którą też napisał jakiś ruski troll. W petycji "tys", "poDDają w wątpliwość", a wykształcone podobno "elity" podpisują się pod tym 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cud nad urną 08.06.25, 23:30 skumbrie napisała: > A teraz "elity" uwierzyly w obywatelską petycją 🤦♀️ Tak jest ze wszystkim, co nazywa się "obywatelskie", począwszy od kandydata "obywatelskiego" 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 13:01 skumbrie napisała: > Trzeba było iść pracować w komisji wyborczej, zamiast klepać w klawiaturkę na ematce No cóż. Jaki nick, taki argument. > A teraz "elity" uwierzyly w obywatelską petycją, którą też napisał jakiś ruski > troll. W petycji "tys", "poDDają w wątpliwość", a wykształcone podobno "elity" > podpisują się pod tym Nie chodzi wcale o żadną petycję, w tej chwili nikt już nie dojdzie skali tego pisowskiego oszustwa. Chodzi o zwykłą uczciwość i świadomość wyborcy, że każdy głos się faktycznie liczy. W ten sposób ta mafia bandycka pokazała, że mają obywateli w du... i kolejny raz podeptali demokrację i praworządność w tym kraju. A ty zamiast się temu zdecydowanie sprzeciwić, to przyklaskujesz. 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:14 skumbrie napisała: > Przykro mi, że władza ma cię w d... Ciebie również. I jeszcze popierasz oszustów. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 06.06.25, 11:54 Sytuacja z Krakowa jest jednak skandaliczna. Przerażające jak można się pomylić w najbardziej newralgicznym momencie pracy komisji0 przy wprowadzaniu danych do systemu. Przemęczenie to absurdalne tłumaczenie w przypadku ciała kolegialnego. Tacy wyczerpani byli i padali z wycieńczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 13:04 bmtm napisał(a): >. Tacy wyczerpani byli i padali z wycieńczenia? Nie. Zwyczajnie nie każdy radzi sobie z pracą pod presją czasu i odpowiedzialności, do tego w niezbyt komfortowych warunkach. To nie jest praca w zaciszu własnego gabinetu. Przewodniczący komisji jest jeden i oczywiście, jak każdy inny członek komisji ma parę godzin przerwy w trakcie dnia ale musi przyjść circa godzinę przed otwarciem lokalu wyborczego, posprawdzać wszystko, odsiedzieć odpowiednią ilość godzin na minie, bo różne rzeczy mogą się wydarzyć i musi, niestety liczyć się z tym, że o tym, co się stało w jego komisji będzie mówić cała Polska i potem pilnować wszystkiego do samego końca. A członkowie komisji to są (i tak powinno być) zwykli, przeciętni Polacy,, z różną odpornością na stres. I tyle. Zaszła sytuacja jaka zaszła, została wyjaśniona i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:30 Skoro ktoś sobie nie radzi, to nie powinien być w komisji. Tia, nic się nie stało... Ciekawe ile razy. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 07.06.25, 03:23 W małych miasteczkach, gdzie poparcie było circa pół na pół, jest to niemożliwe do zweryfikowania. Takich pomyłek mogło być dużo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:37 To niech spadają na drzewo jeżeli nie potrafią wykonać najistotniejszej czynności w całym dniu. Pomijam już odczucia wyborców w tej komisji, że ich głosy przypadły Nawrockiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:47 bmtm napisał(a): .... Po takich miluchnych odzewach zapewne już nigdy nie wybiorą takiego sposobu spędzania niedzieli, tego raczej możesz być pewien. Niestety, nie ma żadnej pewności, że komuś innemu taki czy podobny błąd się nie przydarzy bo nie myli się tylko ten, kto nic nie robi. O czym zdaje się ty sam najlepiej wiesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:54 alicia033 napisała: . > Po takich miluchnych odzewach zapewne już nigdy nie wybiorą takiego sposobu spędzania niedzieli I bardzo dobrze. Ja uważam, że powinni zostać dożywotnio zdyskwalifikowani z tej funkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 16:53 I bardzo dobrze, bez przesady to naprawdę nie jest nic trudnego, byłam w takiej komisji jeszcze na studiach, wybory parlamentarne, więc trochę trudniej i jakoś daliśmy radę bez błędów Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Cud nad urną 06.06.25, 17:50 No i bardzo dobrze, że nie wybiorą, bo widocznie się do tego nie nadają. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:44 Tam przecież nie ma ostro ustalonego terminu końcowego, więc trudno mówić o presji czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:44 asia_i_p1 napisał(a): > Tam przecież nie ma ostro ustalonego terminu końcowego, więc trudno mówić o pre > sji czasu. > Litości! To, że nie ma ostro wyznaczonego terminu nie znaczy, że nie ma presji czasu. Cała Polska czeka na wyniki. Poza tym w komisjach zdarzają się przeróżni członkowie i bywa, że trzeba być nieźle odpornym na narzucane przez nich tempo, bo im akurat się spieszy już gdzie indziej. Ale spoko, okopujcie się w tej twierdzy że skradzionym zwycięstwem waszego kandydata dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 16:01 alicia033 napisała: > Ale spoko, okopujcie się w tej twierdzy że skradzionym zwycięstwem waszego kandydata dalej. Jak można w ogóle coś takiego napisać?! Ty masz prawo tłumaczyć, że taka pomyłka mogła mieć miejsce, a wyborca ma prawo twierdzić że nie powinno się zdarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Cud nad urną 08.06.25, 09:06 Akurat ja uważam, że prawdopodobnie liczba tych źle wpisanych głosów nie jest wystarczająca do odwrócenia wyników wyborów. Natomiast pamiętam, jakie bezwzględne standardy stosowane były wobec członków zespołów nadzorujących matury i egzaminatorów maturalnych (jeżeli sprawdzając kodowanie prac mogą nie zauważyć, że uczeń robi zdjęcie pracy, to niech część obserwuje salę, a część sprawdza; jeśli egzaminator na kilkadziesiąt prac w jednej źle przeniósł wyniki, to wylać na zbity pysk, a w ogóle to na pewno olewają). A akurat tam praca jest pod rzeczywistą presją czasową. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:17 Ciekawe jak byś śpiewała, gdyby "pomyłka" była na korzyść Trzaskowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:24 Na razie wiemy o jednej pomyłce na korzyść Nawrockiego. Ile było w ogóle pomyłek i na czyją korzyść, to się raczej nie dowiemy Odpowiedz Link Zgłoś
otia5 Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:23 skumbrie napisała: > Na razie wiemy o jednej pomyłce na korzyść Nawrockiego. Nie, na razie wiadomo już, że do "pomyłki" przyznały się komisje: 95. w Krakowie, 17. w Gdańsku, 138. w Kilkenny w Irl. (tam ktoś zauważył i udało się poprawić protokół), 13. w Mińsku Mazowieckim. Przynajmniej ja o tylu słyszałam. O dziwnych wynikach (o kilkaset procent więcej na KN, a zero więcej lub mniej niż w pierwszej turze, w której w tych okręgach wygrał, na RT) mówi się też w Grudziądzu, Tychach, Oleśnie i Strzelcach Opolskich. A ile może być takich komisji gdzie różnica wynosiła kilkadziesiąt głosów, więc na pierwszy rzut oka nie sposób zauważyć, że, ups, ktoś się pomylił. Tymczasem przy różnicy 370 tys., kilkadziesiąt głosów tu, kilkadziesiąt tam, tysiączek jeszcze gdzie indziej i... no właśnie. Daleko mi do krzyczenia, że doszło do oszustwa, bo to powinno być udowodnione, ale uważam, że należy to wyjaśnić. Chociażby po to, żeby ludzie nie zniechęcili się całkiem do głosowania. Pewnie się nie doczekamy, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Cud nad urną 09.06.25, 17:55 Ta tabelka jest do niczego, bo porównuje pierwszą turę, gdzie było kilku kandydatów z drugą turą, gdzie kandydatów było dwóch. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:31 W okręgach wyborczych, gdzie w I turze wygrał Trzaskowski, w II turze uzyskuje on mniej głosów, za to Nawrockiemu przyrasta po kilkaset procent. I to jest dla ciebie w porządku? Zresztą wszystkie te komisje oraz kolejne z podobnymi "zbiegami okoliczności" przyznały się już do "pomyłki". Nie musisz stać na posterunku i cudować. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 09.06.25, 20:49 >Zresztą wszystkie te komisje oraz kolejne z podobnymi "zbiegami okoliczności" przyznały się już do "pomyłki". Oczywiście, że się przyznały, i były ich tysiące! A nie, wróć... 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 21:14 Przecież wszystko jest w tym wątku na następnej stronie O niektórych było w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:41 Nie. Takie pomyłki nie mają prawa się zdarzyć i nic ich nie usprawiedliwia. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Cud nad urną 06.06.25, 16:08 alicia033 napisała: > bmtm napisał(a): > > >. Tacy wyczerpani byli i padali z wycieńczenia? > > Nie. Zwyczajnie nie każdy radzi sobie z pracą pod presją czasu i odpowiedzialno > ści, do tego w niezbyt komfortowych warunkach. To nie jest praca w zaciszu włas > nego gabinetu. Przewodniczący komisji jest jeden i oczywiście, jak każdy inny c > złonek komisji ma parę godzin przerwy w trakcie dnia ale musi przyjść circa god > zinę przed otwarciem lokalu wyborczego, posprawdzać wszystko, odsiedzieć odpowi > ednią ilość godzin na minie, bo różne rzeczy mogą się wydarzyć i musi, niestety > liczyć się z tym, że o tym, co się stało w jego komisji będzie mówić cała Pols > ka i potem pilnować wszystkiego do samego końca. A członkowie komisji to są (i > tak powinno być) zwykli, przeciętni Polacy,, z różną odpornością na stres. I ty > le. Zaszła sytuacja jaka zaszła, została wyjaśniona i tyle. > Co to za bzdury wypisujesz?? Straszny stres, przemęczenie, no ludzie! Wpisywanie danych powinno odbywać się tak, że jedna osoba czyta co robi, dwie się patrzą, czy robi to, co mówi, a reszta słucha sprawdzając, czy na pewno dobrze Dwie dane liczbowe do wpisania i debile się "pomyliły". Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Cud nad urną 07.06.25, 00:57 Cieszę się, że ty jesteś doskonała, elingborg i żadne pomyłki ci się nie zdarzają. Był tu niedawno wątek o największych wpadkach zawodowych i pozazawodowych. Polecam przeczytać i rozszerzyć sobie horyzonty. Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:45 Po to jest tyle lydzi w komisji, żeby takie oszustwa wyłapać, bo ich psim obowiązkiem jest sprawdzać się nawzajem. I wiesz o tym, więc nie pisz jak debil. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:55 Bardzo ciekawe jak ci się łaczy popełnienie błędu przez jednego człowieka z błędem grupowym. I błąd ten powielany w wielu miejscach. Ci ludzie powinni ponieść konsekwencje. I byc wykluczonym z komisji na przyszłość skoro sobie nie radzą. Chętnych jest sporo, kasa fajna, problemu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:25 Przy okazji wyborów nie powinno być mowy o wpadkach. Poza tym umęczony człowiek mógł kogoś poprosić o 4 eye check. A nawet powinien był. To jest tak oczywiste, że aż żal tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Cud nad urną 06.06.25, 13:04 Dajcie spokój. Te tumany się zjednoczą i wymyślą swoją alternatywą wersję - jak zawsze i będzie znowu bajlando na pół roku. Niech mają prezydenta. Niech dostaną nowy rząd pis /konfa. Wezmę popcorn i sobie popatrzę jak się bawią i szczekają. Innej drogi nie wiedzę. Jeszcze bym im głosów dopisała - pisowskie "posły" od niedzieli prowadzą zmasowany propagandowy atak pomnożony x4. Lokalny pisowiec wybrany w naszej dziurze zamiast zająć się swoimi obowiązkami, szczuje jakby mu płacili x 4. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 13:10 W tym kraju są nie tylko tumany, ale też normalni ludzie, a tumany niszczą nasz kraj Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Cud nad urną 06.06.25, 13:18 Normalni ludzie sobie poradzą, tamci niekoniecznie. A w kraju podzielonym na pół, gdzie mamy sektę i nowy prawicowy zaślepiony ruch konfiarstwa tylko terapia szokowa zadziała. Ale taka z buta. Sam pis to za mało. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:20 Taaa, osiem ostatnich lat tak zadziałało, że prezydentem został ganguso/alfons. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:37 Napisałam wyraźnie dosyć, że sam pis to za mało dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 16:09 Kinga jak się dorwie do władzy w koalicji z plusem, to będzie rozdawać aż miło. A o to przecież pisowskiej ciemnocie chodzi, niech kradno, ale niech się dzielo Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna [...] 06.06.25, 14:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:22 Poyebawszy? Jak czytać, ułomów mentalnych nie sieją, sami się rodzą Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:34 Napiszę to po raz kolejny; moja rodzina wiele wycierpiala od Niemców , więc z całą pewnością nie można mnie nazwać proniemiecka, ALE w obecnej sytuacji to nie Niemcy nam zagrażają tylko Rosja. I tak się składa, że nijak bez pomocy NATO i UE nie mamy szans się obronić. Chyba, że pasuje ci bycie pod ruskim butem, to przenieś się na Białoruś Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:18 husky_cat napisała: > Napiszę to po raz kolejny; moja rodzina wiele wycierpiala od Niemców , więc z c > ałą pewnością nie można mnie nazwać proniemiecka, ALE w obecnej sytuacji to nie > Niemcy nam zagrażają tylko Rosja. ———- nawet nie wiesz, jak bardzo sie mylisz 😂 ——— Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:24 Wiesz, ostatnio na IG pewnien wyborca Batyra wyxywal interlokutorow słowem na k oznaczajacym panią lekkich obyczajów. Ale on pisał to słowo przez "ó" 😂 "Suweren" i jego poziom w pełnej krasie, podobnie jak twój ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:40 husky_cat napisała: > Wiesz, ostatnio na IG pewnien wyborca Batyra wyxywal interlokutorow słowem na k > oznaczajacym panią lekkich obyczajów. Ale on pisał to słowo przez "ó" 😂 > "Suweren" i jego poziom w pełnej krasie, podobnie jak twój ☺ a co mnie obchodzi jakis randomowy koles??? popelniasz podstawowy blad logiczny- generalizacje. bo rozumiem, ze ten jeden anonimowy koles ma byc sztandarowym reprezentantem wszystkich wyborcow N. i teraz na kilka(nascie) milionow wyborcow z wyzszym wyksztalceniem, ktorzy nie uzywaja tak obelzywych slow, a jesli juz- to pisza je przez U- ty bedziesz przytaczac przyklad tego prostackiego randoma. brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:58 Ależ jest, ktoz inny mógłby głosować na Batyra? Z pewnością nikt przyzwoity czy na poziomie. Twoje wpisy tylko to potwierdzają Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Cud nad urną 06.06.25, 21:23 husky_cat napisała: > Ależ jest, ktoz inny mógłby głosować na Batyra? > Z pewnością nikt przyzwoity czy na poziomie. > Twoje wpisy tylko to potwierdzają oho, czuje narastajaca irytacje w palcach, klikajacych rozpaczliwie te wyjace odpowiedzi 😂 no coz, nie wiem, jakimi badaniami cos tam sobie probujesz „potwierdzac”, niestety fakty przecza twoim mokrym marzeniom sennym w alternatywnej ematkowej rzeczywistosci. 😘 Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 06.06.25, 23:49 Fakty są takie; jaki pan taki kram ☺ Źle czujesz to obrzydzenie a nie irytacja. No cóż, ty sobie wmawiasz, że to Niemcy nam obecnie zagrażają chociaż to ruscy ponad 3 lata temu napadli na Ukrainę, a Putin nie ukrywa, że marzy mu się powrot do porządków z czasów ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 06.06.25, 20:21 szafkanocna napisała: > a co mnie obchodzi jakis randomowy koles??? popelniasz podstawowy blad logiczny generalizacje. > bo rozumiem, ze ten jeden anonimowy koles ma byc sztandarowym reprezentantem ws > zystkich wyborcow N. Przecież ty jesteś tym sztandarowym reprezentantem wyborców N, wypisz wymaluj. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 01:21 szafkanocna napisała: ALE w obecnej sytuacji > to nie > > Niemcy nam zagrażają tylko Rosja. > > > ———- > nawet nie wiesz, jak bardzo sie mylisz 😂 Trudno o bardziej ewidentne przyznanie się do bycia ruskim trollem. Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Cud nad urną 06.06.25, 14:39 zaczyna sie … przelknijcie te pigule goryczy, bo jak zaczna wychodzic cuda w zwiazku z glosowaniem na Trzaskowskiego to sie juz nie odkopieciez Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:43 A jak to było w DPS-ach 5 lat temu?... Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Cud nad urną 06.06.25, 15:45 Trzeba sprawdzić, w których komisjach doszło do pomyłki, żeby ludzi za nią odpowiedzialnych więcej przy wyborach nie zatrudniać, bo się do tego nie nadają Odpowiedz Link Zgłoś
poszetka Re: Cud nad urną 06.06.25, 17:49 To samo w Mińsku mazowieckim www.google.com/amp/s/dorzeczy.pl/amp/737490/wybory-prezydenckie-powazna-pomylka-w-komisji-w-minsku-mazowieckim.html Medium pierwsze z brzegu Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:30 Nie wierzę w przypadek ani pomyłkę całej komisji, bo nie "przesunięcie" 87 głosów albo "pomyłka" przy wyrównanym wyniku. Wiedzą, gdzie są, że to nie Podlasie i komisji powinno rzucić się w oczy, że trochę dziwne, że Nawrocki z taką większością, no, chyba, że wolała taki wynik. Jak można się nie zorientować, która kupka jest 2x większa od drugiej jak się jest sprawnym umysłowo? Wszyscy z komisji powinni być ukarani co najmniej za rażące niedopełnienie obowiązków. Czy są też takie kfiatki w drugą stronę? Odpowiedz Link Zgłoś
szafkanocna Re: Cud nad urną 06.06.25, 19:16 mizantropka_20 napisała: > Co się zaczyna pisi matołku? Tak cię dziwi, że przyzwoici ludzie nie mogą się p > ogodzić z wyborem alfonsa? To, że 51% wyborców się skundliło to nie powód żeby > tylko wzruszyć ramionami. > nie ma to jak sie onanizowac do wyczerpania tym argumentem, jaki dal wam wasz rudy car. alfons. to takie wygodne tlumaczyc sobie porazke. a jak nie alfons to- gangus. jak nie gangus to- kibol. jak nie kibol to- za krzywe zeby. zawsze cos, zeby sie przywalic, bez wzgledu na sens, a raczej jego brak. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Cud nad urną 07.06.25, 00:00 Przecież Niemka zatwierdziła wybory składając gratulacje Nawrockiemu. Poza tym najpierw rozliczcie się z głosowania o 3 nad ranem w Jagodnem, potem możemy ewentualnie rozważyć, czy w ogóle macie się prawo wypowiadać na jakikolwiek temat. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 01:18 dramatika napisał(a): > Poza tym najpierw rozliczcie się z głosowania o 3 nad ranem w Jagodnem Jaka tam miała miejsce nieprawidłowość? Powołaj się na konkretne przepisy Czy złożyłoś protest wyborczy? Jeżeli tak, to dlaczego uważasz SN w składzie z 2023 za działający bezprawnie? Jeśli nie, to czemu teraz mącisz? Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:25 Tak z ciekawości - skoro już tacy papierowi jesteśmy - co się dzieje z tymi wszystkimi karteczkami z glosami, czy są gdzieś odsyłane i w zaciszu gabinetu, bezstresowo, przeliczane drugi raz? Widać źle zadaję pytanie, bo AI milczy, ale czytam, że po przyjęciu protokołu cześć pieśni. To jakieś wyścigi z tym przyjmowaniem protokołu? Facet (znowu) będzie rządził 5 lat, tydzień czy dwa go nie zbawią. Late poll po ponownym przeliczeniu głosów z 50% komisji, a nie spłynięciu możliwie wadliwych, jak widać, protokołów. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:41 Z wywiadu z szefem krajowego biura wyborczego: "Karty po zakończeniu głosowania są składane u urzędnika wyborczego, zaplombowane i przechowywane w pomieszczeniu zaplombowanym w urzędzie gminy. Za depozyt odpowiada urzędnik wyborczy. Nikt nie może tych kart dotykać." wyborcza.pl/7,75398,32002174,szef-krajowego-biura-wyborczego-to-jest-sytuacja-zupelnie-niewytlumaczalna.html Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: Cud nad urną 07.06.25, 08:48 Serio? Oszustwo w komsji, gdzie nie było nikogo od Nawrockiego? www.facebook.com/100088458436220/videos/9946188208784049 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Cud nad urną 07.06.25, 10:20 Tam gdzie ja głosowałam w I i II turze wygrał Trzaskowski. Ale w drugiej turze stracił ponad 30 głosów, przy wyższej frekwencji i tylko dwóch kandydatach. Trochę mnie to teraz dziwi, bo na początku nie zwróciłam na to uwagi, no bo niby wygrał. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 07.06.25, 11:26 Prawda? Jakoś to mało prawdopodobne bo jednak ludzie się zmobilizowali i frekwencja w II turze była wyższa, więc powinien dostać co najmniej tyle samo głosów, a nawet więcej bo jednak wyborcy Hołowni czy Biejat przeszli do niego. Dziwne, że Komitet RT nie zażądał od razu ponownego przeliczenia głosów Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:35 >Dziwne, że Komitet RT nie zażądał od razu ponownego przeliczenia głosów Byli zajęci świętowaniem zwycięstwa Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:31 W przypadku uzasadnionych podejrzeń jeszcze przez kilka dni można składać protesty wyborcze. Generalnie rozkład typu: Trzaskowski 100, Nawrocki 100, Inni Kandydaci 100 (I tura) a potem np. Trzaskowski 110, Nawrocki 190 w drugiej są mało prawdopodobne (wręcz niemożliwe) i powinny wzbudzać wątliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:37 Oczywiście w drugą stronę również sugeruję ostrożność, choć raczej nie słychać by Trzaskowski wygrał w jakiejś mocno pisowskiej gminie wiejskiej na wschodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:13 Wygrał. Dziś czytałam. Pisia mafia będzie badać, jak mogło do tego dojść, że jakaś ich wschodnia wiocha zagłosowała na R. T. NA PEWNO oszukane.. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:23 Trzeba porównać z wynikami z pierwszej tury. Czasami (rzadko) zachodzą nagłe czynniki sytuacyjne. W 2010 roku Komorowski odwiedził gminę Bieruń w woj. śląskim podczas trwającej tam powodzi i palnął tamże głupotę, że "woda kiedyś spłynie". W rezultacie dostał w Bieruniu dużo mniej głosów niż średnia w okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:09 asia-loi napisała: > Tam gdzie ja głosowałam w I i II turze wygrał Trzaskowski. Ale w drugiej turze > stracił ponad 30 głosów, przy wyższej frekwencji i tylko dwóch kandydatach. Tro > chę mnie to teraz dziwi, bo na początku nie zwróciłam na to uwagi, no bo niby w > ygrał. Zgłoś to do sprawdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:29 > > Zgłoś to do sprawdzenia. Dokładnie tak. Zgłoś to do PO, oni zgłoszą protest i głosy zostaną ponownie przeliczone Odpowiedz Link Zgłoś
niemcyy Re: Cud nad urną 07.06.25, 18:15 Zgłoś to jak piszą inne forumki, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Cud nad urną 07.06.25, 19:48 niemcyy napisał(a): > Zgłoś to jak piszą inne forumki, proszę. Mocno się zastanawiam się nad zgłoszeniem tego, bo może nie mam racji. W I turze Trzaskowski zdobył 358 głosów, a w drugiej 554 głosy. 554-358=196 W I turze Nawrocki zdobył 242 głosy, a w drugiej 472 głosy. 472-242=230 W drugiej turze frekwencja większa o 4,61%. Trzaskowski miał w I turze o 116 głosów więcej niż Nawrocki, a w drugiej tylko o 82 głosy. Czyli 34 osoby w drugiej turze albo nie poszły głosować, albo oddały swój głos na Nawrockiego, plus ci ludzie, którzy w I turze głosowali na innych kandydatów w zdecydowanej większości głosowali na Nawrockiego. Głosów nieważnych w drugiej turze było 9. Procentowo to Nawrocki bije na głowę Trzaskowskiego w drugiej turze (chodzi o wzrost względem pierwszej tury), choć ostatecznie Trzaskowski wygrał (tam gdzie głosowałam). Biejat, Hołownia, Senyszyn zdobyli razem 102 głosy, Zandberg 57 głosów, pozostali razem 218 głosów. Może ktoś to przeanalizuje, i napisze czy moje podejrzenia mają podstawę czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Cud nad urną 07.06.25, 20:39 Zależy od regionu Polski, specyfiki komisji itp. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Cud nad urną 07.06.25, 20:53 bmtm napisał(a): > Zależy od regionu Polski, specyfiki komisji itp. Wiem. W moim mieście (Częstochowa) wygrał Trzaskowski. Tam gdzie głosowałam Nawrocki dostał procentowo dużo więcej głosów niż w pierwszej turze, prawie 95% więcej niż w pierwszej turze. Ciekawi mnie jak u Was. Może też sprawdźcie na stronie PKW (trzeba znaleźć swoją komisję), jak było tam gdzie głosowaliście. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 14:30 >No cóż kreaturo, po twoim poście można utwierdzić się w przekonaniu, że jaki alfons taka stajnia. Spadówa pisi pomiocie Przyzwoici ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 07.06.25, 15:06 Przyzwoici ludzie także mogą nazywać rzeczy po imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:42 Oczywiście, oczywiście. Chamstwo to "nazywanie rzeczy po imieniu". Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:18 Tak, ponieważ chamy inaczej nie zrozumieją. Smiejecie się z francuskiego to macie przekaz w języku, który rozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:56 >Tak, ponieważ chamy inaczej nie zrozumieją. Przyzwoitych ludzi ciąg dalszy... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cud nad urną 07.06.25, 18:58 Inteligentny człowiek potrafi się dostosować do poziomu odbiorcy, aby ten go zrozumiał. Przykład masz właśnie powyżej. Nie unos się tak, tylko przyjmij do wiadomosci z radością fakt, że wreszcie usłyszałaś coś na swoim poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 19:13 Następna przyzwoita. Chociaż ty akurat niczym nie zaskakujesz - od lat trzymasz poziom przyzwoitości. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 07.06.25, 19:29 Wiesz, my właśnie jesteśmy przyzwoite, gdybyśmy chciały zejść do poziomu twojego i innych fanów Batyra to musiałbyśmy nazywac cie i ogolnie co drugie słowo wrzucać to na k, oznaczające panią lekkich obyczajów, pisane przez "ó" Tak właśnie wygląda działalność "suwerena" na IG ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 07.06.25, 19:35 Oczywiście, że jesteście przyzwoite. Pokazujecie to w tym i innych wątkach w każdym wpisie Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Cud nad urną 07.06.25, 19:46 Oczywiście, że jesteśmy, nie mam żadnych wątpliwości ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Cud nad urną 09.06.25, 13:09 skumbrie napisała: > Przyzwoici ludzie... Niewiniątko się odezwało. Najpierw wymagaj od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:00 865 KOMISJI DO SPRAWDZENIA ! Rozumiecie to?! To nie jest pojedyncza pomylka, to systemowo ustawiony wał! Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:23 pepsi.only napisała: > 865 KOMISJI DO SPRAWDZENIA ! > Rozumiecie to?! > > To nie jest pojedyncza pomylka, to systemowo ustawiony wał! O kurczę, wygląda na to, że te wybory są nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Cud nad urną 07.06.25, 16:42 pepsi.only napisała: > 865 KOMISJI DO SPRAWDZENIA ! > Rozumiecie to?! > > To nie jest pojedyncza pomylka, to systemowo ustawiony wał! rzeczywiście to nie jest przypadek Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Cud nad urną 07.06.25, 17:01 Komisji jest ponad 32000, te 865 to jakieś 2,5%. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Cud nad urną 08.06.25, 23:39 >To nie jest pojedyncza pomylka, to systemowo ustawiony wał! I znów wina Tuska? Na głowę upadlyscie? Odpowiedz Link Zgłoś