Dodaj do ulubionych

Cholesterol - czerwony ryż 🤔

10.06.25, 21:13
Mam wysoki LDL

Lekarz internista mówi „poczekajmy ze statynami, spróbujemy dietą”

Lekarz endokrynolog mówi „dietą nie da się u Pani nic zbić, może spróbujemy Lipiformę plus przez trzy mce”

No i ok, myślę sobie jak to taki naturalny suplement to spoko

I teraz czytam u Pana Tabletki i zgupiałamsad u lekarza nie miałam wątpliwości, bo endokrynolog budzi moje zaufanie ale teraz mam 😏

Czy któraś z Was bierze ten suplement?

„Generalnie Lipiforma plus to preparat dobry jakościowo i skuteczny. Będzie spełniał swoją rolę – przyczyni się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu.

Z mojej perspektywy – stosowanie monakoliny K, to udawanie że nie stosuje się leku. Bo de facto monakolina K w takim suplemencie jak Lipiforma plus (i podobnych) może działać jak normalny lek na receptę, z wszystkimi tego zaletami i wadami.

Dwa razy bym się zastanowił.

Jeśli masz wątpliwość – uczciwie porozmawiaj ze swoim lekarzem.

I najważniejsza jest dieta i aktywność fizyczna. To polecam na 200%”
Obserwuj wątek
    • infinitypool Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 10.06.25, 21:20
      Na temat tego suplementu nie jestem w stanie sie wypowiedziec ale ciekawi mnie dlaczego endo uwaza, ze nie da sie zbic dieta?
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 10.06.25, 21:34
        Nie zgłębiłam tego, ale „wyszło „ jej to chyba na podstawie pozostałych wyników badań.
        Stwierdziła, że czynniki cholesterogennym może być u mnie stres

LDL prawie 200), HDL już lepiej, bo 99 a trójglicerydy 77.
        • memphis90 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 07:22
          Hdl to akurat dobrze, że wysoki.
          • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 17:55
            > Hdl to akurat dobrze, że wysoki.

Chcesz mi powiedzieć, że powinnam mieć wyższy?
    • koronka2012 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 10.06.25, 22:34
      Biorę czerwony ryż od pół roku cholesterol spadł do 180. Akurat wzięłam inny preparat.
      Tyle że są to naturalne statyny a nie żaden suplement. Jedyna różnica że są bez recepty
      • alfa36 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 10.06.25, 23:20
        Ale chemicznie to chyba jest to samo. Nie ma czegoś takiego jak naturalne statyny.
        • alfa36 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 10.06.25, 23:23
          Dodam jeszcze, że lekarz mi mówił o preparacie z bergamotką zamiast ryżu. Tyle, że moje wyniki są dużo gorsze, więc stwierdził, że nie ma co się bawić w suplementy.
          • lella_two Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 08:30
            Ja brałam preparat z monakoliną i bergamotką. Cholesterol się obniżył, ale dietę też trzymam, więc w sumie nie wiadomo na ile to zaleta preparatu.
            • koronka2012 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 13.06.25, 15:53
              Właśnie coś takiego brałam, mi się obniżył bez diety, w ogóle uważam że nie ma co się łudzić że dietą da się wiele uzyskać.
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 06:57
        I masz brać już zawsze? Nie miałaś objawów mięśniowych?
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 09:06
      Ja jestem bardzo aktywna fizycznie, jem zdrowo i mimo to cholesterol mam wysoki. Kardiolog też mi zalecił tę Lipiformę, biorę, zobaczę za jakiś czas czy działa.

Z Twojego postu nie bardzo rozumiem jakie masz obawy.
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 17:57
        broniłam się przed statynami a wyszło, że je mam bez recepty 😏
      • hosta_73 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 09:10
        Kardiolog też mi zalecił tę Lipiformę, biorę, zobaczę za jakiś czas czy działa.

Pewnie, że działa. Dopóki się ją bierze 😉
    • asia-loi Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 10:14
      Poczytaj sobie o szałwii lekarskiej.
      Wg najnowszych badań ładnie zbija cholesterol. Mnie po piciu szałwii lekarskiej i diecie sporo spadł, choć dalej jest powyżej normy, bo już szalwii nie piję. Szałwii nie należy długo pić. Trzy miesiące i trzeba zrobić przerwę. Dość trudno kupić szałwię lekarską. Jest w sklepach zielarskich. I firma Malwa ma herbatki ekspresowe z szałwii lekarskiej i tą piłam, a teraz nie widzę w sklepach.
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 17:53
        Kupiłam ( z Twojego zresztą polecenia, dziękuję), już jakiś czas temu i popijam ale teraz mi ta lekarka tym ryżem namieszała w głowie 🤔
    • headonshouldersbaby Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 19:00
      Tak obniżają i obniżają te normy a biznes hula wink
      Swoją drogą naprawdę trzeba się za siebie wziąć w pewnym wieku jeżeli chodzi o dietę słodycze itp
      Pozdrawiam
      • infinitypool Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 19:29
        Dokladnie.. nawet te domowe ciasta "na deser"tez do wywalenia (juz oczywiście nie mowiac o slodyczach ze sklepu).
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 11.06.25, 21:24
        Słodycze powiadasz?
        • primula.alpicola Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 22:40
          panna_lila napisała:

> Słodycze powiadasz?

Oczywiście.
          • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 14.06.25, 15:48
            Tęcz owoców też? boją tylko takie
            • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 14.06.25, 15:48
              Tęcz=te
    • hosta_73 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 09:08
      Teraz jestem na statynach, kiedyś brałam Lipiformę.

Tu opinia Pana Tabletki (jeśli jest to dla ciebie jakiś autorytet):

Tekst linku
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 21:10
        Ten cytat w moim poście startowym to od Pana Tabletki właśnie 🙂
        • hosta_73 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 23:25
          Aaa, faktycznie 🙈 sorry, między przeczytaniem postu (widać, że pobieżnie 😏) a odpowiedzą minęło trochę czasu.
        • dzwoneczki.niebieskie Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 12.06.25, 23:27
          na niektych działa Lipiforma.A na innych reishi...
    • taki-sobie-nick Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 13.06.25, 00:14
      Tak swoją drogą OT: pan Tabletka, pan Literka...
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 14.06.25, 15:42
        To nazwa własna stąd pisownią wielkimi literami Pan Tabletka
    • zerlinda Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 13.06.25, 16:24
      Brałam miesiąc. Skutki uboczne miałam od razu, okropne bóle nóg. Cholesterol mi po miesiącu owszem, spadł. Obecnie właściwie wrócił do tego, co było wcześniej. Jakoś bardzo podwyzszony nie jest. Zrobiłam teraz łez lipoproteina a, jest ok. Mam zamiar jednak zmienić trochę dietę i zobaczę. Statyn na pewno brać nie będę. Ale to ja. Jeżeli ktoś uważa, że powinien, to oczywiście jego decyzją. A u ludzi po zawałach, leczonych kardiologicznie to uważam, że trzeba słuchać bezwzględnie lekarza i jak każe brać, to się dostosować.
      • zerlinda Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 13.06.25, 16:31
        Może rzeczywiście zacznę od słodyczy, nie że jem ich jakoś bardzo dużo. I to prawda, że ciągle obniżają normy wszystkiego. Ale to trzeba moim zdaniem jeszcze rozważyć, bo inaczej, jak jest się obciążonym rodzinnie jakimiś chorobami że strony układu krążenia.
      • panna_lila Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 14.06.25, 15:46
        Się właśnie zastanawiam, bo u mnie po kilku dniach brania wyskoczyły bóle nóg, czy to możliwe tak szybko?
        Początkowo nie łączyłam tego z lipiformą, ale w sumie może
        • zerlinda Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 14.06.25, 16:13
          No u mnie prawie natychmiast. Od razu skojarzyłam z lipoforma, wiem, że takie są skutki uboczne statyny. I w razie czego na pomoc lekarza nie licz, musi pani brać, musi pani sobie poradzić. Jak? No tego już mir powiedzą. I nie pisze tego, żeby Cię zniechęcić do brania, po prostu licz się z takim podejściem lekarzy.
    • aqua48 Re: Cholesterol - czerwony ryż 🤔 13.06.25, 16:42
      U mnie lipiforma oraz dieta nie dawały żadnych efektów, równie dobrze mogłabym łykać ryż dmuchany. Endo i internistka stwierdziły, że trudno, wprowadzamy statyny. Jestem na statynach od paru lat, nadal stosuję dietę i regularny ruch, wyniki są wreszcie dobre i na szczęście nie mam żadnych skutków ubocznych. W mojej rodzinie zawały, udary i wylewy były częste. Ja więc robię co mogę żeby uniknąć tego dziadostwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka