snowydusty 16.06.25, 13:02 Chciałam Was podpytać- jak liczycie kalorie? Czy korzystacie z aplikacji? Czy wersja płatna, czy bezpłatna? Czy same notujecie np z wartości na opakowaniach produktów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szarmszejk123 Re: Liczenie kalorii 16.06.25, 13:05 Fitatu bezpłatne. Być może są lepsze ale ja już do tego przywykłam . Odpowiedz Link Zgłoś
martunia.z.wielunia Re: Liczenie kalorii 16.06.25, 13:10 Fitatu płatne. Może są lepsze, ale ta ma wszystko co potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Liczenie kalorii 16.06.25, 13:23 Fitatu płatne. Uwaga: samo zainstalowanie apki nie powoduje schudnięcia 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Liczenie kalorii 16.06.25, 16:10 Używam Fitatu, bezpłatnie Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 06:58 Podziwiam, ze sprawnie posługujecie się fitatu. Ja po prostu nie umiem - np. nijak nie mogę znaleźć wartości kalorycznej konkretnych produktow (np. jak oszacowac, ile ma kalorii cieniutka kromka zytniego chleba z żurawiną? Precelek z solą z "Buczka"? ). Próbowałam liczyc na pidstawie podobnych produktow, ale mi cuda na kiju wychodziły... Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 07:12 Ulubione produkty, typu ten twój precel wpisuje raz i już tam zostaje :p Tak samo jak dania, które robię czesto- robiąc raz policzyłam do kupy, wpisałam w appke i mam na kolejne razy już policzone, tylko porcje ważę. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 07:26 Wiem, ze mozna raz wpisać i juz miec, ale jak polivzyc kalorie za pierwszym razem, sloro tego produktu nie ma? Jakby co precelka podałam jako przykład, akurat nie wiem do konca, czy teraz jest, czy go nie ma, ale mialam taki problem z wieloma produktami. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 07:31 Szukasz najpierw VW appce, może już ktoś to dla ciebie zrobił. Jeśli nie, to szukasz w necie a jeśli i tam nie znajdziesz, to pytasz na miejscu przy zakupie, muszą mieć tabelkę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 11:26 grey_delphinum napisał(a): > Wiem, ze mozna raz wpisać i juz miec, ale jak polivzyc kalorie za pierwszym razem, sloro tego produktu nie ma? Jakby co precelka podałam jako przykład, akurat nie wiem do konca, czy teraz jest, czy go nie ma, ale mialam taki problem z wieloma produktami. Mam ten sam problem. Mam telefon Samsunga i za darmo mam aplikację do liczenia kroków, kalorii i jeszcze inne rzeczy. Aplikacja nazywa się Samsung Health. Nie jest doskonała i wiele produktów wpisuję na oko, ale dla mnie była łatwiejsza do ogarnięcia niż Fitau ( bo też próbowałam). Dopiero kilka dni temu odkryłam, że jest też opcja mówienia i skanowania kodów kreskowych produktów, i to jest lepsze, bo nie trzeba mozolnie wpisywać i szukać. Ja gotuję sama i w tej aplikacji nie ma np. potraw zrobionych samemu, tylko sa gotowce. Np. wpisuję zupa ogórkowa, to są ogórkowe różnych firm, a nie ma, że sama zrobiłam. Dlatego to wszystko jest tak: "pi razy oko" 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 11:32 Fitatu tez ma opcję skanowania kodów przecież. Oraz opcje "zeskanowania" talerza przez AI w wersji płatnej, ale nie wiem jak to bardzo dokładne, bo używam darmowej:p Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 11:37 Fitatu ma wielką zaletę że to polska aplikacja i mnóstwo produktów dostępnych w polskich sklepach jest już wpisanych przez użytkowników. czasem trzeba trochę poszukać bo nazwy są różnie wpisane. potrawy, które gotuję często, wpisałam sama i mam. z szacowania AI nie korzystam bo jest w płatnej wersji, ale robię to w innym AI i jest zaskakująco dobre. przy jedzeniu poza domem grunt to poprawnie szacować wagę porcji, na początku trzeba ważyć żeby się tego nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 08:12 Swego czasu korzystałam z aplikacji My fitness pal. Ogólnie super ale nie schudłam ani grama. Tylko, że u mnie jest tak, że ja i tam spożywam zbyt mało kalorii, mój organizm się przyzwyczaił. Aplikacja wyliczyła mi że mam spożywać 1900kcal dziennie a ja normalnie spożywałam 1200-1300... Odpowiedz Link Zgłoś
drilka Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 09:48 Fatsecret bezpłatny. Mam ja mnóstwo lat. I od czasu do czasu używam wpisując wagę (mogę sobie podejrzeć ile ważyłam latem 4 lata temu np, chociaż nie ma dużych wahań) a jak widzę, że trzeba przystopować z jedzeniem albo sprawdzić makro to używam przez np 2 tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 10:27 Nie liczę, ale jak liczyłam to najłatwiej i najszybciej szło z tabelką w excelu Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 10:46 Wyliczam z opakowań produktów (np. konkretny twaróg, jogurt, pieczywo), z podanych w internecie wartości dla np. schabu wieprzowego, kartofli czy czereśni, ważę przed zrobieniem potrawy i obliczam kaloryczność całej potrawy. Mam swoje gotowce na np. śniadanie z dwóch kromek ciemnego chleba, masła, czterech plasterków szynki i dwóch kiszonych ogórków. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 11:35 "Liczę" na oko. Ważę się codziennie, więc widzę kiedy przesadzam z kaloriami. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 13:55 Fitatu w wersji premium wykupione na promo za 70zł za rok, Odpowiedz Link Zgłoś
dziunia.z.torunia Re: Liczenie kalorii 17.06.25, 17:57 Fitatu bezpłatne - to i tak zazwyczaj jest orientacyjne, ale jakiś tam obraz daje i dla mnie jest wystarczający Fajnie motywuje Odpowiedz Link Zgłoś