migafka357 21.06.25, 23:24 Ze szczypiorkiem, rzodkiewką, szprotkami, truskawkami, borówkami - tak jemy. A jak jeszcze jest pysznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
imponderabilia20 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:29 No na pewno nie że szprotkami....😳 Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:32 Też mi się tak kiedyś wydawało, dopóki nie spróbowałam. Szprotki plus szczypiorek, to się chyba nazywa awanturka. Dobre wbrew pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:14 migafka357 napisała: > Też mi się tak kiedyś wydawało, dopóki nie spróbowałam. Szprotki plus szczypior > ek, to się chyba nazywa awanturka. Dobre wbrew pozorom. Znam (stad), smaczne, tylko nie wyobrażam sobie do tego dodać truskawek czy borówek jak autorka napisała Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:05 No przecież to bez truskawek, truskawki czy borówki to inna opcja, to chyba logiczne, że wypisałam różne możliwe wersje twarożku, a nie że jem z tym wszystkim naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
myq.18 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:21 Czasami lubię dodać do twarożku trochę chrzanu lub czarnych oliwek. Nie wyobrażam sobie z jakąkolwiek rybą, raz mnie poczęstowano i pawiowałam całą noc. Najbardziej mi smakuje z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:37 Z miodem, z cebulką, koperkiem, pomidorem, ogórkiem (świeżym i kiszonym) Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:38 Cebula w kostkę, pomidory, zielony ogórek. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkotanagoracymdachu Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 14:56 novembre napisała: > Co to niebieski ogorek? To chyba miał być taki żart z osoby, która wcześniej pisała o „zielonym ogórku”, w sensie, że ogórek zawsze jest zielony. Z tym, że żart słaby, bo „zielony ogórek” to określenie ogórka świeżego, w odróżnieniu od malosolnego, kiszonego albo konserwowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:41 drobno pokrojona papryka i pomidory, ze swiezym ogorkiem, losos wedzony na zimno, szczypiorek i avocado ale musi byc lekko 'sprezystotwardawe' - miekkie sie nie nadaje kromka swiezego chleba, twarozek i posiekana mieta Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:42 i z orzechami (wloskie albo pekan), figi i syrop klonowy Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:43 Ja oprócz tradycyjnej rzodkiewki lubię z drobno pokrojoną papryką albo posypany kiełkami. Odpowiedz Link Zgłoś
olpa7 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:12 Wątek dla mnie. Moim ulubionym daniem jest twaróg ze śmietaną i ze szczypiorkiem. Jak ma być danie obiadowe to twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i do tego pieczone ziemniaki. Jak mieszkałam w Belgii to jeździłam kilkadziesiąt kilometrów do sklepu polskiego po twaróg. Ja po prostu nie mogę żyć bez białego sera. Ulubione wariacje, oprócz oczywiście szczypiorku który mam zawsze w domu bo po prostu hoduje żeby zawsze był dostępny, to twaróg z rzodkiewką, twaróg z kiełkami, twaróg z drobno pokrojoną papryka, twaróg z pomidorami, twaróg z cebulą oraz różne miksy tych warzyw. Próbowałam też różnych past Twaróg z tuńczykiem lub makrela Twaróg z jajkami na twardo Twaróg z czerwoną fasolą Na słodko nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:27 Dla mnie potrawa, która nazywa się twarożek, to biały ser ze śmietaną na słono, może być z pieprzem. Do tego szczypiorek i/ub rzodkiewka, może być też zielony ogórek. W jakimś hotelu jadłam twarożek z rzeżuchą, też przyjemnie. Może być jeszcze pasta z makreli i białego sera, z dodatkiem cebulki drobno krojonej, i śmietany, żeby się trzymało. Na słodko tylko z truskawkami w ćwiartki (i śmietaną, żeby się trzymało), do naleśników albo makaronu Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:29 Z koncentratem pomidorowym, doprawiony solą, pieprzem, papryka i ziołami prowansalskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 06:35 Jak mieszkałam w internacie, to codziennie był twarożek. Z rybą - ok, z przecierem pomidorowym - jadalny, i hit - z jakąś mielonką, nie wiem, czy to nie była mielona mortadela... Nie było to dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 07:42 Z mango Z wiśniami i bananem Z bananem kakao cynamonem miodem i łyżeczką masła orzechowego Z rozgniecionym awokado i ziołami (szczypior, koper, kolendra, bazylia) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:16 Mój ulubiony to z dodatkiem drobno pokrojonych suszonych pomidorów, łyżką przecieru pomidorowego i garścią szczypiorku. Do tego jakieś zioła. Uuu zaraz wstanę i zrobię sobie na śniadanie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mocca25 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:20 Nic nie pobije klasyka czyli twarożek ze szczypiorkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:22 Najbardziej lubie po prostu ze szczypiorkiem. Moze byc z rzodkiewkami, lubie tez ze swiezym ogorkiem. Nigdy sama nie robie ale w hotelach lubie wersje z makrela (uwielbiam tez hotelowe pasty jajeczne W Turcji jadlam z przecierem pomidorowym i orzechami wloskimi, tez niezle. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:45 O przypomniało mi się - z selerem (korzeń) i odrobiną koncentratu pomidorowego. Tak mi się z orzechami skojarzyło 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:29 Z czymkolwiek chcesz, mozesz przeciez dodac rozne skladniki i sprawdzic czy ci smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:07 Twarożek + orzechy włoskie (drobniutko posiekane), czosnek (przeciśnięty przez praskę), odrobina śmietany/jogurtu dla lepszej konsystencji, sól, pieprz, drobno posiekana natka pietruszki. Dobre zwłaszcza na ciepłym, przypieczonym w tosterze pieczywie.😊 Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:11 Ile fajnych pomysłów, będę po kolei robić 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:01 Ja robię z tuńczykiem z puszki, wysokobiałkowo Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:16 Jeszcze chyba nie było- z marchewką w słupki, zielonym ogórkiem i koperkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:42 spróbuj jeszcze tak: twaróg (najlepiej chudy) +porządna garść liści świeżej bazylii, + łyżka musztardy takiej z ziarnami gorczycy. + 2 łychy kaparów, + świeżo mielony pieprz, dodajesz do tego trochę naturalnego jogurtu, a jak lubisz bardziej kremowy efekt, to majonezu, i to wszystko blendujesz aż powstanie twór w konsystencji serka. to jest dobre normalnie DO WSZYSTKIEGO, a najlepsze z surowymi warzywami (kalarepka, ogórek, marchewka, kalafior, albo z leciutko podgotowanym brokułem, ale takim al dente). i wbrew opisowi robi się błyskawicznie, o ile masz składniki! Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:28 Koniecznie kromka ciemnego pieczywa z masłem 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 13:23 z ogórkami, z ogórkami i szczypiorkiem/cebulką, z ogórkami i czosnkiem, z pomidorami, z pomidorami i cebulką, z jajkiem na twardo i szczypiorkiem Odpowiedz Link Zgłoś