Dodaj do ulubionych

Z czym twarożek?

21.06.25, 23:24
Ze szczypiorkiem, rzodkiewką, szprotkami, truskawkami, borówkami - tak jemy. A jak jeszcze jest pysznie?
Obserwuj wątek
    • imponderabilia20 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:29
      No na pewno nie że szprotkami....😳
      • migafka357 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:32
        Też mi się tak kiedyś wydawało, dopóki nie spróbowałam. Szprotki plus szczypiorek, to się chyba nazywa awanturka. Dobre wbrew pozorom.
        • bywalec.hoteli Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:14
          migafka357 napisała:

> Też mi się tak kiedyś wydawało, dopóki nie spróbowałam. Szprotki plus szczypior
          > ek, to się chyba nazywa awanturka. Dobre wbrew pozorom.

Znam (stad), smaczne, tylko nie wyobrażam sobie do tego dodać truskawek czy borówek jak autorka napisała
          • migafka357 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:05
            No przecież to bez truskawek, truskawki czy borówki to inna opcja, to chyba logiczne, że wypisałam różne możliwe wersje twarożku, a nie że jem z tym wszystkim naraz.
        • bmtm Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:11
          Mdłe i ten tłuszcz. Blee
          • myq.18 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:21
            Czasami lubię dodać do twarożku trochę chrzanu lub czarnych oliwek. Nie wyobrażam sobie z jakąkolwiek rybą, raz mnie poczęstowano i pawiowałam całą noc. Najbardziej mi smakuje z pomidorem, ogórkiem i szczypiorkiem.
    • liliawodna222 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:36
      Z konfiturą wiśniową 🙂
    • little_fish Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:37
      Z miodem, z cebulką, koperkiem, pomidorem, ogórkiem (świeżym i kiszonym)
    • nenia1 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:38
      Cebula w kostkę, pomidory, zielony ogórek.
      • homohominilupus Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:40
        Z rukolą
      • bmtm Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 11:25
        Ja tylko z niebieskim ogorkiem.
        • novembre Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 11:29
          Co to niebieski ogorek?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 14:56
            novembre napisała:

> Co to niebieski ogorek?

To chyba miał być taki żart z osoby, która wcześniej pisała o „zielonym ogórku”, w sensie, że ogórek zawsze jest zielony. Z tym, że żart słaby, bo „zielony ogórek” to określenie ogórka świeżego, w odróżnieniu od malosolnego, kiszonego albo konserwowego.
    • mysiulek08 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:41
      drobno pokrojona papryka i pomidory, ze swiezym ogorkiem, losos wedzony na zimno, szczypiorek i avocado ale musi byc lekko 'sprezystotwardawe' - miekkie sie nie nadaje

kromka swiezego chleba, twarozek i posiekana mieta
      • mysiulek08 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:42
        i z orzechami (wloskie albo pekan), figi i syrop klonowy
      • nenia1 Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:45
        O właśnie, awokado.
    • eglantine Re: Z czym twarożek? 21.06.25, 23:43
      Ja oprócz tradycyjnej rzodkiewki lubię z drobno pokrojoną papryką albo posypany kiełkami.
    • olpa7 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:12
      Wątek dla mnie.
      Moim ulubionym daniem jest twaróg ze śmietaną i ze szczypiorkiem. Jak ma być danie obiadowe to twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i do tego pieczone ziemniaki.
      Jak mieszkałam w Belgii to jeździłam kilkadziesiąt kilometrów do sklepu polskiego po twaróg. Ja po prostu nie mogę żyć bez białego sera.

Ulubione wariacje, oprócz oczywiście szczypiorku który mam zawsze w domu bo po prostu hoduje żeby zawsze był dostępny, to twaróg z rzodkiewką, twaróg z kiełkami, twaróg z drobno pokrojoną papryka, twaróg z pomidorami, twaróg z cebulą oraz różne miksy tych warzyw.

Próbowałam też różnych past
      Twaróg z tuńczykiem lub makrela
      Twaróg z jajkami na twardo
      Twaróg z czerwoną fasolą

Na słodko nie przepadam.
    • mika_p Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:27
      Dla mnie potrawa, która nazywa się twarożek, to biały ser ze śmietaną na słono, może być z pieprzem. Do tego szczypiorek i/ub rzodkiewka, może być też zielony ogórek. W jakimś hotelu jadłam twarożek z rzeżuchą, też przyjemnie.

Może być jeszcze pasta z makreli i białego sera, z dodatkiem cebulki drobno krojonej, i śmietany, żeby się trzymało.

Na słodko tylko z truskawkami w ćwiartki (i śmietaną, żeby się trzymało), do naleśników albo makaronu
    • iwles Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 00:29

Z koncentratem pomidorowym, doprawiony solą, pieprzem, papryka i ziołami prowansalskimi.
    • andaba Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 06:35
      Jak mieszkałam w internacie, to codziennie był twarożek.
      Z rybą - ok, z przecierem pomidorowym - jadalny, i hit - z jakąś mielonką, nie wiem, czy to nie była mielona mortadela... Nie było to dobre.
    • feniks_z_popiolu Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 06:46
      Z solą i z czarnuszką.
    • piataziuta Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 07:42
      Z mango
      Z wiśniami i bananem
      Z bananem kakao cynamonem miodem i łyżeczką masła orzechowego
      Z rozgniecionym awokado i ziołami (szczypior, koper, kolendra, bazylia)
      • grey_delphinum Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:16
        Mój ulubiony to z dodatkiem drobno pokrojonych suszonych pomidorów, łyżką przecieru pomidorowego i garścią szczypiorku. Do tego jakieś zioła.
        Uuu zaraz wstanę i zrobię sobie na śniadanie 😉
    • mocca25 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:20
      Nic nie pobije klasyka czyli twarożek ze szczypiorkiem.
    • mayaalex Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:22
      Najbardziej lubie po prostu ze szczypiorkiem. Moze byc z rzodkiewkami, lubie tez ze swiezym ogorkiem. Nigdy sama nie robie ale w hotelach lubie wersje z makrela (uwielbiam tez hotelowe pasty jajeczne smile
      W Turcji jadlam z przecierem pomidorowym i orzechami wloskimi, tez niezle.
      • little_fish Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:45
        O przypomniało mi się - z selerem (korzeń) i odrobiną koncentratu pomidorowego. Tak mi się z orzechami skojarzyło 🙂
    • ritual2019 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 08:29
      Z czymkolwiek chcesz, mozesz przeciez dodac rozne skladniki i sprawdzic czy ci smakuja.
    • mariola233 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:01
      Cześć piękna ja robię tak
      • migafka357 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:09
        Z jajkiem na twardo?
        • mariola233 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 11:58
          Tak
    • vivyan Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:07
      Twarożek + orzechy włoskie (drobniutko posiekane), czosnek (przeciśnięty przez praskę), odrobina śmietany/jogurtu dla lepszej konsystencji, sól, pieprz, drobno posiekana natka pietruszki. Dobre zwłaszcza na ciepłym, przypieczonym w tosterze pieczywie.😊
    • migafka357 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 09:11
      Ile fajnych pomysłów, będę po kolei robić 😍
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:01
      Ja robię z tuńczykiem z puszki, wysokobiałkowo
    • elinborg Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:16
      Jeszcze chyba nie było- z marchewką w słupki, zielonym ogórkiem i koperkiem.
    • aankaa Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:21
      utarta rzepa + czosnek niedźwiedzi
    • stephanie.plum Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 10:42
      spróbuj jeszcze tak:

twaróg (najlepiej chudy) +porządna garść liści świeżej bazylii, + łyżka musztardy takiej z ziarnami gorczycy. + 2 łychy kaparów, + świeżo mielony pieprz,
      dodajesz do tego trochę naturalnego jogurtu, a jak lubisz bardziej kremowy efekt, to majonezu, i to wszystko blendujesz aż powstanie twór w konsystencji serka.

to jest dobre normalnie DO WSZYSTKIEGO, a najlepsze z surowymi warzywami (kalarepka, ogórek, marchewka, kalafior, albo z leciutko podgotowanym brokułem, ale takim al dente).

i wbrew opisowi robi się błyskawicznie, o ile masz składniki!
    • panna_lila Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 12:28
      Koniecznie kromka ciemnego pieczywa z masłem 😀
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Z czym twarożek? 22.06.25, 13:23
      z ogórkami, z ogórkami i szczypiorkiem/cebulką, z ogórkami i czosnkiem, z pomidorami, z pomidorami i cebulką, z jajkiem na twardo i szczypiorkiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka