Dodaj do ulubionych

Trump zaatakował Iran

22.06.25, 09:27
U nas w Dk od roku trąbią że trzeba zacząć robić jakieś zapasy

wiadomosci.wp.pl/co-dalej-po-ataku-na-iran-opinia-7170343385127840a
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:36
      Trąbią, bo wszyscy się boją Rosji, a nie Trumpa w Iranie.
      • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:44
        Bo to jest polaczone niestety. Tymczasem w Polsce:

• znowu.to.samo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:46
          Ja na razie kupiłam radio na baterie słoneczne
          Mąż się ze mnie śmiał, ale już się nie śmieje
          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:50
            Nie martw sie, na forum na pewno znajda sie takie co sie beda smialy
            • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:57
              Ale rozumiesz Princess, że nikt nie śmieję się z zapasow, tylko Z CIEBIE?

BTW, Polacy wiedzą, że w przypadku światowej rozpierduchy 10 kilo kaszy, radio i latarka na niewiele się zdadzą. W 39 też niektórzy robili zapasy, zapewniam cię, że do 45 im nie wystarczyło. O ile w ogóle przeżyli.
              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:21
                Bezmiesny jezu, nie nie rozumiem. Smiej sie dalej chocby literujac z duzej litery.

Dodam na pokrzepienie: i nie zrozumiem. Zupelnie nie mam ochoty nawet myslec co tam byty jak ty mysla. Mam totalnie na to wywalone.
              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:25
                >39 też niektórzy robili zapasy, zapewniam cię, że do 45 im nie wystarczyło

Fakt. Lepiej umrzecj w 1940 niz w 1944 z glodu 😃

Poczytaj sobie ksiazke Okupacja od Kuchni jak przezyli ci co robili zapasy versus ci co nic nie robili. Cala ksiazka na ten temat. Nie nie przeczytasz, nie sadze by ci sie chcialo. Lepiej gadac od rzeczy bez znajomosci tematu.

Robienie zapasow podczas wojny dawalo wieksze szanse na przetrwanie, bo zapewnialo jedzenie i podstawowe rzeczy w trudnych czasach. Ci, ktorzy ich nie robili, szybciej zostawali bez niezbednych zasobow i byli bardziej zalezni od pomocy z zewnatrz.
                Dlatego robienie zapasow ma sens — pozwala byc bardziej niezaleznym i przygotowanym na kryzys.
                • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:47
                  princess napisz jak robisz te zapasy

czas sie chyba zabrac

jakie masz sprzety ?

czy jak mamy panele sloneczne to damy rade bez pradu?
                  • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:12
                    Zapasy to ja zawsze mam i wymieniam na bieżąco by nic nie bylo stare.

Historia zapamieta ten moment jako poczatek III wojny swiatowej.

Znowu Polske przehandluja pewno 🙄.
                    • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:28
                      princesswhitewolf napisała:

> Zapasy to ja zawsze mam i wymieniam na bieżąco by nic nie bylo stare.
                      >
                      > Historia zapamieta ten moment jako poczatek III wojny swiatowej.
                      >
                      > Znowu Polske przehandluja pewno 🙄.

Etam, nie będzie tak źle. Niedługo wcielą twojego syna do woja , jeszcze parę lat, i będzie dzielnie walczył o nas w Iranie - wygramy! Armia brytyjska jest dobra! Ale zapasy rób.
                      • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:53
                        Moj syn ma 12 lat, do konca wojny nie brdzie pelnoletni, a w UK nie ma czegos takiego jak powszechna sluzba a nawet powszechna komisja wojskwa. To wyspa. Wyspe sie broni inaczej niz kraju z sasiadami za miedza. Tu masz navy marynarke i raf powietrzny a do tego trzeba specjalistow a nie mieso armatnie
                        • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:09
                          Na wojnę trzeba i mięso, RAF ich zrzuci na spadochronach.
                          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:11
                            No to idz. Wyslij swoje dziecko.chocby w pieluszce. Tu wojsko na ladowe jest male bo madrzejsi niz ty nad tym mysla
                            • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:14
                              https://ine.org.pl/wp-content/uploads/2022/11/pap_20220815_29M-scaled.jpg

Dlaczego nie jesteś dumna z armi brytyjskiej?

No i jak wojna światpowa to wojna światowa, pobór będzie w UK. I jak zawsze armia brytyjska wyruszy w świat. W tym roku twój syn się nie załapie, ale taka wojna to trochę trwa.
                              • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:15
                                zresztą kiedy stawką jest też ropa, UK na pewno wyśle swoje wojska
                              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:18
                                I to da specjaliści na zdjeciu. Nie wiem czy wiesz ale dostac sie do UK armii nie jest latwo. Niedawno bylismy w muzeum II eojny światowej gdzie obsluga byly 16 latki zdajace GCSE starające sie dostac do wojska. To jest dla wybranych. Super wysportowanych i zdolnych w rozmaitych aspektach.

Jesli wojna dluzej potrwa to na maczugi chyba juz. Pospolitego ruszenia a i komisji wojskowej w UK nie ma.
                                • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:30
                                  Ale mówimy o III wojnie światowej
                                  Będą brać jakleci.
                                  • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:32
                                    W obu wojnach światowych wielką Brytania poniosła ogromne straty, nawet w Polsce są ich groby
                                  • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:37
                                    chlopcow

nie masz corki nie masz dziecka
                                  • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:53
                                    >Będą brać jakleci.
                                    To i ciebie wezma.
                                • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:31
                                  a maly prince nie chce byc zolnierzem?
                              • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:38
                                dlaczego tam tak brudno, sprzataczka strajkuje?
                            • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:39
                              w lotnictwie chyba latwiej zginac niz w czolgu i okopach bo jestes wystawiona

niezbyt madrzy ci anglicy
                        • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:41
                          princess w powstaniu warszawskim walczyli 5 latkowie juz
                          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:54
                            >w powstaniu warszawskim walczyli 5 latkowie juz

Kiedy to bylo. I w ogole bezsens tego powstania
                            • hrasier_2 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:18

> >w powstaniu warszawskim walczyli 5 latkowie juz
                              >
                              > Kiedy to bylo. I w ogole bezsens tego powstania
                              Czy był bezsens tego powstania.. Nie do końca. Bo i tak byli by wymordowani przez Sowietów. Kto wtedy wiedział, że nie przyjdą z pomocą.
                      • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:07
                        Ja za to osłupiałam dzisiaj po przeczytaniu wypowiedzi Starmera, że atak irański na wojskowy personel amerykański będzie uznany za atak na kraj kraj NATO. Naprawdę po ostatnich wyczynach Trumpa jakiś europejski kraj zgłasza się na ochotnika do legitymizowania wojen Trumpa?
                        • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:14
                          ty sie ciesz ze cos sie dzieje na swiecie i mozesz czyms zajac mysli a nie w kolko plakac ze Rafal przegral
                          • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:33
                            Mam zbyt wiele poważniejszych rzeczy na głowie, żeby płakać po jakimkolwiek polityku, więc idź zaczepiać kogoś innego.
                    • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:46
                      ale co na przyklad masz?
                      tak mysle co kupic, wode mam kupowac w butelkach? zakreca mi?

konserw nie jadam, mrozonki? a co jak wylacza prad?

przeciez i tak nic nie ugotuje jak kuchenke odlacza
                      • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:56
                        Jak u nas pompa z woda przy Tamizie siadla to byla masakra.cake dwie gminy nie mialy wody. Wody nie bylo na 10 km w sklepach.

A tym w blokach to szczegolnie wspolczulam smrodu. My z babiaka z deszczowki jechalismy w temacie toalety.
                • pupu111 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:28
                  Przede wszystkim z zapasami jest mniejszy stres, nic tak nie poprawia humoru jak pełna spiżarnia.
            • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:20
              Ja pierwsza i?
          • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:31
            W Hiszpanii podczas blackoutu padły nadajniki radiowe.
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:44
              Nadajniki na baterie nie padaja jak nie ma pradu. Tu mowa o bateriach slonecznych.
              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:45
                W Polsce ludzie nie wiedza tez ze istnieja procedury bezlisczenstwa krajowego i ze szpitale i rozne instytucje w tym stacje radiowe maja agregaty. Nie wszystkie stacje ale specjalne tak
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:46
                  Nie jest prawda, ze podczas wielkiego blackoutu w Hiszpanii w kwietniu 2025 roku wszystkie stacje radiowe przestaly nadawac. Choc glowny system energetyczny zawiodl, wiele stacji radiowych kontynuowalo nadawanie, korzystajac z generatorow zapasowych. Jednakze ich transmisje internetowe zostaly przerwane z powodu braku zasilania infrastruktury sieciowej. W rezultacie, dostep do tych stacji byl ograniczony do tradycyjnego odbioru radiowego.

Dodatkowo, w sytuacjach kryzysowych, takich jak ten blackout, radio amatorskie odegralo kluczowa role w utrzymaniu lacznosci. Wielu radioamatorow korzystalo z krotkofalowek, aby wymieniac informacje o sytuacji w roznych regionach, co stanowilo cenne zrodlo wiedzy dla spolecznosci.choc blackout w Hiszpanii spowodowal powazne zaklocenia w dostepie do mediow, tradycyjne radio oraz radio amatorskie pozostawaly waznymi zrodlami informacji dla obywateli.
                  • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:48
                    jakie to radio kupic i gdzie bo chyba w sklepach ze sprzetami nie ma takich starodawnych?
                    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:11
                      Sa sa w necie. Sa na baterie, sa nakrecane na korbke, na energie sloneczna. Wszystko jest.
              • chatgris01 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:20

> Nadajniki na baterie nie padaja jak nie ma pradu. Tu mowa o bateriach sloneczny
                > ch.

Mylisz nadajniki z odbiornikami.
                Co z tego, że ludzie mieli działające odbiorniki radiowe na baterie, skoro padły nadajniki i nie mieli czego odbierać?
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:51
                  Mylisz moje wypowiedzi. Przeczytaj jeszcze raz. Pisalam o agregatach pradotworczych jakie posiadaja stacje ze statutem bezpieczenstwa. Wyzej
                  • chatgris01 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:59
                    W takim razie napisałaś o tych agregatach prądotwórczych jakie posiadają stacje w odpowiedziach na post: Ja na razie kupiłam radio na baterie słoneczne, popatrz na drzewko.
                    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:13
                      Mozliwe ze zle podczepilam. Ale jak prześledzić watek to sie odkrywa ze pisze i o stacjach nadawczych i jak nie prawda jest ze nie dzialalo nic w Hiszpanii.
              • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:05
                NADAJNIKI. Wiesz, co to jest nadajnik, a co to jest odbiornik? Nadajnik nadaje, odbiornik odbiera. Nie było sygnału radiowego, rozrysować Ci to czy cos...?
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:12
                  Tak rozrysuj. Koniecznie. A ja tobie rozrysuje co to sa agregaty pradotworcze dla stacji nadawczych o ktorych wyzej pisalam
            • obrus_w_paski Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:13
              Ekhm, jak może padać radio na baterie? Moje nie pasmo
              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:19
                Padnie jak sie bateria wyczerpie o tym mowa i dlatego bylo o solarnych ladowarkach itd
                • obrus_w_paski Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 23:59
                  Kto pisał że w Hiszpanii podczas kwietniowego blackoutu „padły nadajniki radiowe” co nie ma żadnego sensu. No i byłam podczas blackoutu w Hiszpanii, słuchałam sobie mojego radia na baterie (i zasilanie słoneczne) non stop, a jak pojechałam gdzies samochodem to spoko słuchałam tam radia
          • abria Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:35
            do czego ci to radio?
            bo rozgłośnie radiowe bez prądu padną jako pierwsze
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:42
              W kazdym kraju w ramach wlasnie procedur bezpieczenstwa sa stacje radiowe nadajace na okreslonych falach radiowych ktore posiadaja agregaty pradotworcze.
            • chicarica Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:11
              To ciekawe, bo rządy państw polecają właśnie radio jako sposób pozyskiwania informacji. Może nie wiedzą tego co ty wiesz?
              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 20:42
                To do mnie? A gdzie napisalam przeciwnie? Nawet w waszej szwedzkiej broszurze podali pasmo
    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:45
      >U nas w Dk od roku trąbią że trzeba zacząć robić jakieś zapasy

Jakie zapasy? Maka pod listwami i heheszki
      • znowu.to.samo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:49
        U nas były rozdawane ulotki co należy mieć w zapasie np wodę i konserwy na kilka dni
        W gazetkach były reklamowane preperskie produkty jak ładowarka na baterie słoneczne

Pytanie tylko czy będzie internet jak się coś będzie działo
        • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:51
          Przede wszystkim lada moment będzie blokada ciesniny Hormuz i problem z ropa i dostawami wszystkiego
          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:52
            Ormuz chyba po polsku
            • znowu.to.samo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:05
              co polecasz zatem???
              Robić jednak te zapasy?
              Jeśli tak to jakie
              Wyjechać? Ja mogę do hiszpanii ale to chyba bez sensu
              • hrasier_2 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:16
                znowu.to.samo napisała:

> co polecasz zatem???
                > Robić jednak te zapasy?
                > Jeśli tak to jakie
                > Wyjechać? Ja mogę do hiszpanii ale to chyba bez sensu
                >
                Jeszcze nie uciekaj. Bo gdzie przed atomem uciekniesz. Podobno wirówki do wzbogacania uranu znajdują się pod granitową górą, i żadna konwencjonalna bomba nie jest w stanie te laboratoria zniszczyć.
                Nawet bomba GBU-43/B MOAB o masie prawie 10 ton niewiele zdziała. Tak więc prędzej, czy później Iran będzie dysponował bronią jądrową.
                No, chyba że we wspomnianej bombie wymieni się konwencjonalny materiał wybuchowy na mikro ładunek jądrową, który spowoduje
                lokalne trzęsienie ziemi, które zniszczy wspomniane podziemne bunkry.
              • demono2004 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:28
                znowu.to.samo napisała:

> co polecasz zatem???
                > Robić jednak te zapasy?
                > Jeśli tak to jakie
                > Wyjechać? Ja mogę do hiszpanii ale to chyba bez sensu
                >

Do Hiszpanii? I jaki to ma sens, skoro stoimy u progu IIIWŚ?
                • voyah3 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:26
                  demono2004 napisała:

> znowu.to.samo napisała:
                  >
                  > > co polecasz zatem???
                  > > Robić jednak te zapasy?
                  > > Jeśli tak to jakie
                  > > Wyjechać? Ja mogę do hiszpanii ale to chyba bez sensu
                  > >
                  >
                  >
                  >
                  > Do Hiszpanii? I jaki to ma sens, skoro stoimy u progu IIIWŚ?

sex przed smiercia będzie fajniejszy z gorącym hiszpanem niz niedomytym januszem
                  • bi_scotti Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:50
                    voyah3 napisała:

> sex przed smiercia będzie fajniejszy z gorącym hiszpanem niz niedomytym janusze
                    > m

I to jest the best advice w tym crazy watku big_grin Hmmm ... moze nadszedl czas by ematka spelnila swoje skryte marzenia & przed wybuchem III swiatowej zaliczyla amazing sex z tym jakims wysnionym ksieciem z bajki? Dla jednej to bedzie goracy Hiszpan, dla innej jurny Tajik a dla jeszcze innej krzywozeby Brit - zamiast robic zapasy, nalezy energy uzyc badziej kreatywnie & przyjemnosciowo - carpe diem! tongue_out Cheers.
          • margit49 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:36

> Przede wszystkim lada moment będzie blokada ciesniny Hormuz i problem z ropa i
            > dostawami wszystkiego

Być może, choć nie ma prawa, ale Iran jest zdesperowany
            W świetle prawa międzynarodowego przejście tranzytowe nie może być zawieszone dla żeglugi państw neutralnych (handlowej i wojennej) nawet w przypadku wojny, w której uczestniczy państwo położone nad cieśniną[3].
            Za wiki 👇
            D.R. Bugajski, Prawa żeglugowe okrętu w świetle prawa międzynarodowego, Warszawa: Scholar, 2009, s. 221–224.
            Wcześniej, w l.80/ wojna Iraku z Iranem/a potem w 2007-2008 Iran podejmował próby blokady, ale nigdy całkowicie.

pl.wikipedia.org/wiki/Ormuz_(cie%C5%9Bnina)
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:53
              Jezus ale wy jesteście w tej Polsce odrealnieni. W przypadku wojny zadne prawa nie sa respektowane. Pobudka. Systarczy zr np Chinczycy zablokuja czy Pakistanczycy w ramach protestu wobec USA
              • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:56
                No to wtedy będziemy się martwić histeryczko. A o NUKach nic? Smuteczek
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:14
                  Zglosilam twoja wypowiedz. Skoro sie nie boisz to jedz do Izraela albo Iranu.
                  • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:20
                    A w mojej odpowiedzi cię ubodło defetystko?
                    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:25
                      Chamstwo
                      • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:46
                        Aha, to przygotuj się, bo będzie tego więcej. Przynajmniej do czasu jak będziesz kompulsywne wklejać apokaliptyczne kocopoły. Zrób sobie piętrowe cokoły, napchaj w opór mąki, a innym (którzy nie mają żadnego wpływu na to co pomarańczowy, władimir, ajatollach i bibi wymyślą) daj wreszcie spokój. Twoje straszenie histeryczko nie pomaga, wręcz przeciwnie.
                        • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:50
                          Ja rozumiem ze sobie nie radzisz emocjonalnie z nowa sytuacja geopolityczna i napasc werbalna na osoby nazywajace rzeczy po imieniu ci jakos kompensuje to leki
                          Robienie zapasow to kwestia rozsadnego przygotowania na nieprzewidywalne sytuacje. Kazdy ma prawo do swojego zdania, ale warto byc gotowym. Nie nazywajmy tego histeria, tylko odpowiedzialnoscia.
                          • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:56
                            Nie przypisuj mi swojej paranoi. A leki, to sama zacznij zażywać. Jak ci wytłumaczyć, że nic nie pomoże fakt, że będę panikować, pchać mąkę pod podłogę i robić inne durne rzeczy, które proponujesz? Będzie co ma być. Nastąpi, będę się martwić. Dotarło do Kasandry?
                            • princesswhitewolf [...] 22.06.25, 13:09
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                              • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:15
                                A mów i rób co chcesz, wszak jesteś beznadziejnym przypadkiem. Z mojej strony EOT
                                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:19
                                  Zajmij sie soba lepiej niz diagnoznami nie znajomych ci osob. Tracisz kontakt z realem
              • margit49 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:13
                Bez przesady
                Zdajemy sobie sprawę z konsekwencji - wzrost ceny ropy. I 3 wojna światowa w perspektywie
                Do konfliktów w tej strefie już tam dochodziło- atakowanie statków, stawianie min morskich
                Póki co Oman nie jest w stanie wojny ani żadne z państw Zatoki.
                Irak potępił USA, odgraża się Jemen /Huti - atakowanie US na Morzu Czerwonym i gdzie tylko będzie taka możliwość np. baza wojskowa w Iraku
                A Chiny będą za, a nawet przeciw.
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:19
                  Dolaczenie USA do wojny Izraela z Iranem moze byc poczatkiem 3 wojny swiatowej, bo w przeciwienstwie do wczesniejszych konfliktow, teraz grozi bezposrednim starciem mocarstw. Iran ma wsparcie Rosji i Chin, a USA to lider NATO. Swiat jest mocno spolaryzowany – trwaja wojna w Ukrainie, napiecia wokol Tajwanu, a Iran zbliza sie do posiadania broni jadrowej. Dodatkowo Iran kontroluje cieśnine Ormuz, kluczowy szlak dostaw ropy – jego zablokowanie mogloby wywolac globalny kryzys energetyczny. Ryzyko eskalacji jest dzis znacznie wieksze niz kiedykolwiek wczesniej.
                  • snakelilith Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:29

> Dolaczenie USA do wojny Izraela z Iranem moze byc poczatkiem 3 wojny swiatowej,

OJP. Jeszcze jedna przewidywana przez princess wojna nie wybuchła, ta w której Putin atakuje Polskę i zaraz potem całą Europę, a tej marzy się już następna, jeszcze bardziej fantazyjna, bo już światowa. big_grin
                    Serio, puknijcie się wszystkie smętne Kasandry w głowę, bo ta pełna jest lewackiej medialnej sieczki.Trump zrobił w końcu coś, co już dawno ktoś zrobić powinien, z korzyścią dla całego wolnego świata.
                    Ale wiadomo, że lewackie miernoty wyją o światowej wojnie i i pyerdolą o "dyplomacji". Ta dyplomacja, która o mały włos nie doprowadziła do włożenia do brudnej łapy parszywej islamskiej dyktatury atomowej broni. Żenada....
                    Brawo Trump, brawo Izrael. Masel tov!
                    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:38
                      Nie skomentuje. Nie jestem lewicowcem ale centrysta. A ty jak nazisci kiedys klaskasz na ludobojstwo w Gazie i ataki na Iran.
                      • snakelilith Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:50

> Nie skomentuje. Nie jestem lewicowcem ale centrysta. A ty jak nazisci kiedys kl
                        > askasz na ludobojstwo w Gazie i ataki na Iran.

Tylko lewacy widzę gdzieś ludobójstwo. Z terrorystami się nie handluje, naiwna duszyczko.
                        • princesswhitewolf [...] 22.06.25, 13:55
                          • princesswhitewolf [...] 22.06.25, 13:58
                            • voyah3 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:31
                              a nie kozim meczeniem?
                              • princesswhitewolf [...] 22.06.25, 14:52
                        • asia.sthm Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:55
                          snakelilith napisała:

> Tylko lewacy widzę gdzieś ludobójstwo. Z terrorystami się nie handluje, naiwna
                          > duszyczko.

Bo wszyscy prawacy to zwrodnialcy, tak?
                          To masz na myśli?
                          Gdyby Izrael chciał wykonczyć hamas i pobocznych terrorystów już dawno by tego dokonał.
                          • bi_scotti Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:08
                            asia.sthm napisała:

> Gdyby Izrael chciał wykonczyć hamas i pobocznych terrorystów już dawno by tego
                            > dokonał.

Przede wszystkim by ich nie wyhodowal sponsorujac przez lata - no money, no Hamas. Simple. Ale tak sie nie dalo ... hmmm. Peace.
                            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:14
                              Dokladnie. Hamas byl produktem Izraela w wojnie z owczesna Armia Palenstynska
                    • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:25
                      snakelilith napisała:

> Brawo Trump, brawo Izrael. Masel tov!

Irański parlament właśnie zdecydował o zamknięciu Cieśniny Ormuz, przez którą przechodzi 40% światowego transportu ropy drogą morską. Faktycznie jest czego gratulować.
                      • snakelilith Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:56
                        taje napisała:

> Irański parlament właśnie zdecydował o zamknięciu Cieśniny Ormuz,

Iran może mi naskoczyć. To są ostatnie drgania parszywego reżimu, który myśli, że może tym szantażem cokolwiek zmienić. Ale ja rozumiem, że lepiej byłoby zostawiać Iran w spokoju i dalej bawić się w bezskuteczną dyplomację, w sytuacji, gdy wbrew ustaleniom międzynarodowym Iran ciągle dąży do uzyskania broni atomowej i jawnie od wielu lat deklaruje chęć zniszczenia Izraela. Na co niby ci dyplomatyczni naiwniacy liczą? Na to, że Iran sam z siebie zrezygnuje ze swoich planów?
                        Ja mam wrażenie, że niektórzy tu mają nie po kolei w głowie i nie zdają sobie w ogóle sprawy z zagrożenia jakim jest dla nas wszystkich Iran. Żyją w jakiejś krainie jednorożoców, w czasie, którego już nie ma, nie mając do obrony w razie realnej wojny żadnych możliwości. A ta wojna już dawno trwa i możemy tylko ustawić się po prawidłowej stronie. Dla mnie jest to Izrael i USA, a nie Iran, Rosja i Chiny, kraje które agresywnie sięgają po światową hegemonię i nie mają żadnych skrupułów, żadnych. Jak słyszę w mediach te komunistyczno- tęczowe spazmy, to nóż w kieszeni mi się otwiera.
                        • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:01
                          cos Snake dzis madrze mowi, musze przyznac
                        • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:17
                          Owszem, reżim w Iranie jest parszywy, ale jak już tak w wysokie tony uderzasz, to zarówno Izrael, jak i Indie czy Pakistan posiadają broń jądrową nie do końca nielegalnie w świetle prawa miedzynarodowego - o tyle nie jest to jawnie *nielegalne*, że nie przystąpiły do NPT. Iran za to przystąpił - taka to różnica w legalności. Średnio przekonujące. To tak jak USA i Izrael, które nie uznają MTK w Hadze - czy brak uznania jurysdykcji uzasadnia popełnianie zbrodni wojennych - stają się tym samym legalne? Dlaczego posiadanie broni jądrowej przez Izrael (co ciekawe, oficjalnie przez Izrael nie potwierdzone) jest czymś bardziej akceptowalnym niż posiadanie broni przez Iran? W kwestii posiadania broni jądrowej panuje w środowisku miedzynarodowym ogromna hipokryzja, a konsekwencji rezygnacji z tej broni doświadczyła na sobie choćby Ukraina. Nie mówiąc o tym, że w 2018 to USA zerwało międzynarodowe porozumienie z Iranem, które ograniczało program nuklearny Iranu w zamian za zniesienie sankcji. Bombardowanie Iranu to nie jest jedyny sposób na zapobieżenie wojny, ba, wręcz jest to absolutnie przeciwskuteczne.
                          • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:18
                            *nie do końca legalnie
                          • snakelilith Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 17:09
                            taje napisała:

>
                            > to zarówno Izrael, jak i Indie czy Pakistan posiadają broń jądrową nie do końca
                            > nielegalnie w świetle prawa miedzynarodowego -

Owszem, ale Iran jest bezpośredniem zagrożeniem dla Izraela. To nie jest żadna tajemnicą, bo tyrady nienawiści z Iranu w kierunku Izraela idą od lat. A zagrożenie dla Izraela jest zagrożeniem dla wolnego świata, także dla nas, więc rozkminianie, kto nie ma więcej racji na atomówkę jest czysto europejską dialektyką. Jak redaktor żydowskiego czasopisma w Niemczech powiedział - Izrael nie będzie czekał, aż Europa w umiłowaniu do humanizmu jako opcję dopuści moralnie piękną śmierć narodu izraelskiego.
                            Długoletnia dyplomacja nie przyniosła żadnych rezultatów. Dla nas, czyli wolnego świata, istnieje tylko jedna możliwość - Iran NIE MOŻE mieć broni jądrowej. Iran to ignoruje. Dlatego nie wolno nam pokazać tu słabości. Niektórych agresja Putina na Ukrainę i pohukiwania w kierunku słabej Europy niczego nie nauczyły. Lata pacyfizmu postawiły nas w bardzo złej sytuacji do handlowania z dyktatorami i dobrze, że jest ktoś taki jak Izrael i nie wahający się Trump. Ale pewno gdyby prezydentem był ktoś inny, to ocena też nie byłaby taka surowa. Bashing Trumpa ponad wszystko. Żałosne.
                            • asia.sthm Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 17:37
                              > Owszem, ale Iran jest bezpośredniem zagrożeniem dla Izraela.

Dla Izraela najwiekszym zagrozeniem teraz jest sam Izrael, o ile zrozumiesz skror myslowy.
                              Przygotuj kwatere dla Izraelczykow, bo znow wkrotce beda musieli uciekac. Dowodca ich zdradzal i zdradzil.
                              • snakelilith Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 17:50
                                asia.sthm napisała:

> Dla Izraela najwiekszym zagrozeniem teraz jest sam Izrael, o ile zrozumiesz s
                                > kror myslowy.
                                >

Twoje skróty myślowe sprowadzają się do jednego - "proletariusze wszystkich krajów, łączcie się" -więc nic nie musisz tłumaczyć. Twój światopogląd jest mi znany i nie znowu taki nowy. Antysemickie, propalestyńskie i proterrorystyczne odpady mentalne skrajnej lewicy są znane od dawna.
                                • asia.sthm [...] 22.06.25, 18:48
                                  • snakelilith [...] 22.06.25, 19:43
                            • taje Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 17:53
                              No cóż Trump jest mało wiarygodny w swojej obecnej roli jastrzębia, skoro kandydował m.in. pod hasłem, że nie wywoła żadnych nowych wojen. Nie tak jak ten okropny Biden. Z tego co słychać, to nawet JD Vance dystansuje się od jego decyzji. No ale potrzebny jest rally around the flag effect skoro notowania spadają.
                        • asia.sthm Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 17:33
                          > A ta wojna już dawno trwa i możemy tylko ustawić się po prawidłowej stronie. Dla mnie jest to Izrael i USA, a > nie Iran, Rosja i Chiny,

Snake a ty nie mieszkasz w Europie przypadkiem? Jesli dla ciebie prawidlowo ustawic sie po stronie Izraela i USA pod takim dowodztwem jak teraz, pod przewodnictwem dwoch psychopatycznych narcyzow bez krzty sumienia, to jest to dowod, ze na starosc zwariowalas. Nie mozna twojego szalenstwa brac pod uwage, ale twoich idoli juz tak, ich trzeba sie teraz bac.
                          Twoje posty to zgroza.
                          • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 18:21
                            asia.sthm napisała:
                            > > A ta wojna już dawno trwa i możemy tylko ustawić się po prawidłowej stron
                            > ie. Dla mnie jest to Izrael i USA, a > nie Iran, Rosja i Chiny,
                            >
                            > Snake a ty nie mieszkasz w Europie przypadkiem? Jesli dla ciebie prawidlowo us
                            > tawic sie po stronie Izraela i USA pod takim dowodztwem jak teraz, pod przewodn
                            > ictwem dwoch psychopatycznych narcyzow bez krzty sumienia

Bo Iranem, Rosją i Chinami to rządzą mądrzy, pkojowi ludzie 🤣🤣🤣🤣🤣
                            • asia.sthm Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 18:55
                              > Bo Iranem, Rosją i Chinami to rządzą mądrzy, pkojowi ludzie 🤣🤣🤣🤣🤣

A kto tak twierdzi? Znowu chochoła sobie ustawiasz.
                              Żeby uznać za prawidłowe ustawienie się po stronie kompletnych szaleńców świadczy o szaleństwie.
                      • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:00
                        ja czytam ze odwoluja loty do dubaju i kataru, super ze zwiedzilam dubaj dwa lata temu a katar rok temu smile

na razie nie ma wojny tam gdzie jedziemy ale to jeszcze trzy tygodnie
                        • berber_rock Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 18:07
                          pani.asma napisała:

> ja czytam ze odwoluja loty do dubaju i kataru, super ze zwiedzilam dubaj dwa la
                          > ta temu a katar rok temu smile
                          >
                          Że się głupio spytam: co jest do zwiedzania w Dubaju i katarze z wyjątkiem hubów przesiadkowych, shopping Malli I złotych klamek?
                          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:00
                            Plaza. Zloty piasek. I zoo. To by bylo na tyle.
                          • chicarica Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:17
                            Świątynia fejku, konsumpcji i upadku ludzkości oraz mekka przekręciarzy i przestępców z całego świata.
                            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:34
                              Niestety
                          • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:25
                            Katar ma fajne lotnisko, naprawdę, Z dżunglą i wodospadem i tym wielkim dziwnym misiem

Fajna Starówka ze sklepami i szpitalem dla sokołów ze specjalistami od sokołów typu okulista i Dermatolog Itp itd

Poza tym jest tam bardzo tanio porównaniu z Dubajem, jedzenie i hotele kosztują grosze

Najfajniejsze było zwiedzanie meczetu i możliwość przebrania się w czarny Strój jak on się tam nazywa

Poza tym można jechać na pustynię ale tylko to będzie ciekawe jeśli nigdy nie byłaś na pustyni

Aha jeszcze muzea są fajne naprawdę fajne jest muzeum historii kataru supernowoczesne nie widziałam nigdy takiego muzeum w europie

• pupu111 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:39
                        To sie spełni moze ta przepowiednia jasnowidza o benzynie za 27 zł i wielkim krachu.
                    • pursuedbyabear Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 11:33
                      snakelilith napisała:

> Serio, puknijcie się wszystkie smętne Kasandry w głowę, bo ta pełna jest lewack
                      > iej medialnej sieczki.Trump zrobił w końcu coś, co już dawno ktoś zrobić powini
                      > en, z korzyścią dla całego wolnego świata.
                      > Ale wiadomo, że lewackie miernoty wyją o światowej wojnie i i pyerdolą o "dyplo
                      > macji".

Aleś ty skarlała moralnie. Strasznie nisko upadłaś. I co ci daje wyzywanie innych od lewackich miernot, urody ci przybędzie czy może słynna figura się jeszcze poprawi?...
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 01:31

> Dolaczenie USA do wojny Izraela z Iranem moze byc poczatkiem 3 wojny swiatowej,
                    > bo w przeciwienstwie do wczesniejszych konfliktow, teraz grozi bezposrednim st
                    > arciem mocarstw. Iran ma wsparcie Rosji i Chin, a USA to lider NATO. Swiat jest
                    > mocno spolaryzowany – trwaja wojna w Ukrainie, napiecia wokol Tajwanu, a Iran
                    > zbliza sie do posiadania broni jadrowej. Dodatkowo Iran kontroluje cieśnine Orm
                    > uz, kluczowy szlak dostaw ropy – jego zablokowanie mogloby wywolac globalny kry
                    > zys energetyczny. Ryzyko eskalacji jest dzis znacznie wieksze niz kiedykolwiek
                    > wczesniej.

Skad Ty czerpiesz te informacje czy moze sama to wymyslasz?
                    Teoretycznie i dziecinnie oceniaja to moze sie zdarzyc ale nikt powazny tego na powaznie nie bierze.

Tzn pomedzy jamimi mocarstwami ma dojsc do tego starcia?
                    Rosja i Chiny oficjlanie potepily atak ale nic wiecej nie robi i nie zrobia. Jak Iran sprobuje zamknac Ormuz to mozesz sobie tylko wybrazic co zrobia te amerykanskie sily wojskwe i czy Iranowi - w sumie militarnie cieniutkiemu sie to oplaci. A Kto ciagnie najwiecej ropy przez Ormuz? - a Chiny wiec ci zadbaja zeby im tego nie ogranczali bo USA sobie poradz bez tej ropy. Rosja sie w duchu cieszy jak ceny ropy pojda w gore. Dronow Iranskich nieptrzebuje bo juz sami u siebie je produkuja.. Przez Ormuz idzie ok 25% swiatej ropy a wiec nawet kryzys to nie koniec swiata, Araby, Rosja i USA nadrobia to szybko.

A Chiny i Tajwan to jeszcze zobaczymy jak to bedzie. Swiat nie widzi albo udaje ze nie widzi ze Xi w sumie juz nie decyduje o niczym i jest na wylocie co widac od kilku miesiecy. A przejecie Tajwany to bylo jego marzenie.
                    W chinach obecnie rzdzi "trojca" seniorow (dwaj merytowani z Politbiuro i szef wojska) ktora przygotwuje nastepce XI - jesli nie w tym roku to na poczatku przyszlegoona Plenym KC, dwaj Emeryci i jeden wojskowy a XI jest marionetka. To widac po czystkach i przesunieciach w naczlastwie. Co ciekawe z ejednym z nich jest ten ktoreho nie tak dawno wyprowadzono oficjalanie z zebrania CCP i wydawalo sie jak przezyje to kariere ma skonczona a okazuje sie ze nie tylko on zow dzila ale jego dwaj synowie zaczynaj sie pokazywac "na salonach "
                    A ta Trojca nie plai sie do konfliktu o Tajwan.
                    Dla zorientowanie sie obejrzyj sobie to
                    youtu.be/jpf9XCkcUWo
            • black_halo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:09
              USA i Izraell tez nie maja prawa bombardowac Iranu. No rzeczywiscie na progu trzeciej wojny swiatowej bedzie sie przejmowal prawem miedzynarodowym.
      • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:15
        Zapas benzyny? Nie trudno przewidzieć ze będą problemy z ropa.
        • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:26
          Nie benzyny bo tej mozna zmagazynowac legalnie male ilosci. Ale brak benzyny ma wplyw na wszystko, i co jest w sklepach
          • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:27
            princess czy znalazlas te kolonie dla synka?
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:43
              Rzecz w tym ze on nie chce jechac. A ja mialam juz piekna idee koloni w Polsce jakie znalazlam
              • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:46
                na kolonie nie chce czy do polski?
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:10
                  Idea kolonii czy wyjazdu z dzieciakami jakich nie zna gdziekolwiek mu sie nie podoba 🙄
                  • grazyny Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:34
                    Może mały Prince powinien wyjechać na kolonie z córeczką Asmy?
                    • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:52
                      A to i twoje mlode dolozymy, ale ona chyba juz zbyt dorosla no nie?
                    • bi_scotti Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:56
                      grazyny napisała:

> Może mały Prince powinien wyjechać na kolonie z córeczką Asmy?
                      >

Romeo and Juliet A.D. 2025 big_grin A w tle IIIWW - crazy beans surprised Cheers.
                      • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:58
                        Tak na pewno podczas wojny kolonie sie beda odbywac
                        • bi_scotti Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:05

> Tak na pewno podczas wojny kolonie sie beda odbywac

Princess, whech-wydech-wdech-wydech ... O ile tak ogolnie to sie z Toba zgadzam, ze jakies zapasy just in case warto/nalezy miec (niekoniecznie wszak na okolicznosc wojny ale np. ice storm, electricity blackout z powodu pogody etc.), o tyle wizja, ze ta IIIWW rozpocznie sie juz zaraz, za chwile powodujac brak summer camps dla europejskich dzieciaczkow jest IMHO mocno przesadzona. Yes, nad jakas krawedzia "swiatowo" jestesmy, no doubt ale summer camp dlaTwojego chlopaczka & corusi Asmy wciaz jest more than possible, a gdy sie juz spotkaja to Wielka Milosc for sure tongue_out Cheers.
                          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:16

Dla mnie nie ma znaczenia co tam uwazasz i jak oddychasz. reszty nie chcialo mi sie nawet czytac bo po co. rada: Live and let live
                        • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:15
                          ja tam ciagne do polski, mam nadzieje ze putin bedzie sie wzoriwal podrecznikowo na II wojnie i napadnie 1 wrzesnia a nie w wakacje
                          • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:18
                            W ogole dziwi mnie ten artykul z Financial Times o przygotowaniach do wywozu dzieł sztuki z Polski. No chyba ze jakas pokazowke tu i tam by Putin mial odwalic. Nie wierze w inwazje Rosji na Polske. Ale wierze w uchodzcow z Izraela i jeszcze wiecej z Ukrainy najezdzajacych Polske
                            • pani.asma [...] 22.06.25, 15:43
                            • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:10
                              Nie przygotowania tylko plany. Dobrze mieć coś zaplanowane. A ty piszesz jakby generałowie pokazywali ważne cele a przerażony lud szukał nadziei w kościele i nie wiedzą biedacy, że nie pójdą już do pracy. I podobno jeszcze broni się Gdańsk Orunia...
                              • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:05
                                Tanebo przeczytaj artykul. Slowo READIES jest uzyte a nie PLAN. Readies pochodzi od Ready czyli jak najbardziej przygotowania a nie plany tylko.
                                • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:52
                                  www.ft.com/content/b9562911-6e50-4e56-8635-1d28fccda5b2 umiesz czytać?
                                  • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 19:08
                                    Ja tak. Ty zas tytulu chyba nie.
    • yennefer.00 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:49
      Ehh, tak bardzo w naszych czasach już się nie sprawdza demokracja. Taki świat swoimi wyborami urządzili nam idioci, którzy nie powinni mieć praw wyborczych, bo są na to za głupi. Zbyt pobłażliwie traktowanie idiotów ma swoje konsekwencje
      • fogito Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:50
        Od zarania dziejów światem rządzili mężczyźni, których jedynym celem jest pompowanie własnego ego.
        • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 19:12
          fogito napisała:

> Od zarania dziejów światem rządzili mężczyźni, których jedynym celem jest pompo
          > wanie własnego ego.

I swiat szedl do przodu
          A jak sie zabraly za to kobiety to zaczyna sie wszytko walic.
          • mocca25 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 19:24
            engine8t napisał:

> fogito napisała:
            >
            > > Od zarania dziejów światem rządzili mężczyźni, których jedynym celem jest
            > pompo
            > > wanie własnego ego.
            >
            > I swiat szedl do przodu
            > A jak sie zabraly za to kobiety to zaczyna sie wszytko walic.

Trump jest kobietą? śmiała teza (bez odbioru)
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:12
              Wariatka 😂🤣
            • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:55
              mocca25 napisała:

> engine8t napisał:
              >
              > > fogito napisała:
              > >
              > > > Od zarania dziejów światem rządzili mężczyźni, których jedynym cele
              > m jest
              > > pompo
              > > > wanie własnego ego.
              > >
              > > I swiat szedl do przodu
              > > A jak sie zabraly za to kobiety to zaczyna sie wszytko walic.
              >
              >
              > Trump jest kobietą? śmiała teza (bez odbioru)

A skad ty Trumpa wyciagnelas? Fogita nie wspominala..
              Wake up!
          • fogito Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:08
            Rozumiem, że Trump i Putin to kobiety. Aha. Widzę, że jesteś bardziej odklejony niż ustawa przewiduje. Świat szedł do przodu po trupach od zawsze. Kobiety nie maja w sobie tej agresji. Może i szkoda, bo powinny wziąć się za samców.
            • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:12
              Kopernik tez
            • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 20:57
              fogito napisała:

> Rozumiem, że Trump i Putin to kobiety. Aha. Widzę, że jesteś bardziej odklejony
              > niż ustawa przewiduje. Świat szedł do przodu po trupach od zawsze. Kobiety nie
              > maja w sobie tej agresji. Może i szkoda, bo powinny wziąć się za samców.

Kobiety maj moze wiecej agresji tylko inaczej je wyrazaja. .
              Mezczyzni sie ni eobrazaja i nie robi fochow. Dadz sobie po pysku a jak konieczne to postrzelaja a potem pojda na piwo/
              • black_halo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:06
                I przy okazji zniszcza pol swiata.

W czasach starozytnych mezczyzn, ktorzy mieli piastowac wyokie urzedy panstwowe po prostu kastrowano bo juz wtedy wiedziano, ze facet kierowany popedem narobi wiecej szkody niz pozytku.
                • fogito Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:27
                  Też mi to przez myśl przeszło. Kastracja. Stara dobra metoda na agresję męską.
                  • engine8t [...] 23.06.25, 00:44
                    • fogito Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 05:47
                      Wasza katastrofa to ratunek dla świata. A linków nie otwieram więc daruj sobie.
                • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 00:39
                  black_halo napisała:

> I przy okazji zniszcza pol swiata.

No jasne.. . Jakos musz pokazac swoje "miesnie"
                  • fogito Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 05:48
                    Ciekawe dlaczego zawsze kosztem niewinnych ludzi. Niech wyjdą na otwarte pole i walczą na pięści. To byłoby przynajmniej zabawne.
                    • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 01:53
                      Trump, Putin i Netanjahu myślą ze świat to taka duża gra komputerowa?
                      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 18:00
                        71tosia napisała:

> Trump, Putin i Netanjahu myślą ze świat to taka duża gra komputerowa?

Nie tylko oni. Zawsze tak bylo.
                        Naiwni tylko sie teraz dziwia
                        • fogito Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 22:39
                          My sie nie dziwimy, ze oni to robią, tylko, że ty jak oglupialy to popierasz.
              • fogito Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:26
                Taaaa. Właśnie z Israel z Iranem na piwo ida. Ofiary tych męskich brutalnych zabaw to kobiety i dzieci. To się już robi nudne. Jeden chłop gorszy od drugiego.
      • johana7419 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 09:54
        yennefer.00 napisała:

> Ehh, tak bardzo w naszych czasach już się nie sprawdza demokracja. Taki świat s
        > woimi wyborami urządzili nam idioci, którzy nie powinni mieć praw wyborczych, b
        > o są na to za głupi. Zbyt pobłażliwie traktowanie idiotów ma swoje konsekwencje

Kraje które są agresorami nie celebrują raczej demokracji tylko autorytaryzm. Czyli to co pis, Kaczyński, Duda, teraz Nawrocki mają jako cel w Polsce.
        • hrasier_2 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:11
          johana7419 napisała:

> yennefer.00 napisała:
          >
          > > Ehh, tak bardzo w naszych czasach już się nie sprawdza demokracja. Taki ś
          > wiat s
          > > woimi wyborami urządzili nam idioci, którzy nie powinni mieć praw wyborcz
          > ych, b
          > > o są na to za głupi. Zbyt pobłażliwie traktowanie idiotów ma swoje konsek
          > wencje
          >
          > Kraje które są agresorami nie celebrują raczej demokracji tylko autorytaryzm. C
          > zyli to co pis, Kaczyński, Duda, teraz Nawrocki mają jako cel w Polsce.
          To PIS nawołuje do wojny domowej i neguje wybory prezydenckie w Polsce lajtova? Wątek jest o czymś innym.
          • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:14
            A co PiS-owi szkodzi przeliczenie głosow nawet w kilkudziesięciu komisjach? Po każdych wyborach takie sprawdzenia były i nagle to problem?
          • sylwus34 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:35
            PiS już dawno wywołał ,,wojnę domową" co najmniej od katastrofy smoleńskiej.
          • johana7419 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:46
            hrasier_2 napisał:

> johana7419 napisała:
            >

> >
            > > Kraje które są agresorami nie celebrują raczej demokracji tylko autorytar
            > yzm. C
            > > zyli to co pis, Kaczyński, Duda, teraz Nawrocki mają jako cel w Polsce.
            > To PIS nawołuje do wojny domowej i neguje wybory prezydenckie w Polsce lajtova?
            > Wątek jest o czymś innym.

Wątek jest o autorytaryźmie który wpisuje się w dążenie do konfrontacji i wojny. Zamieniając wyniki jednego kandydata na drugiego co już zdaje się jest potwierdzone, PiS dąży do autorytaryzmu niestety. Możesz sobie całować z uwielbieniem po nogach pusowców skoro lubisz, ale tym faktom nie da się zaprzeczyć.
            W Iranie czy innej Rosji nie ma żadnych wyborów, jest władza pięści. Chcemy też tego w Europie? Raczej nie
            • bi_scotti Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:00
              johana7419 napisała:

> W Iranie czy innej Rosji nie ma żadnych wyborów, jest władza pięści. Chcemy też tego w Europie?

Well, ze cicho wspomne Belarus & Hungary - wciaz Europa, eh uncertain BTW, Russia tez jest considered a European country ... hmmm ... Life.
          • lauren6 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:05
            > To PIS nawołuje do wojny domowej i neguje wybory prezydenckie w Polsce

To PIS sfałszował wybory prezydenckie. A teraz się boją ponownego przeliczenia głosów, bo się okaże, że Nawrocki był dwutygodniowym prezydentem.
            • mysiaapysia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:42
              Tja, opozycja, w dodatku pozbawiona finansów miała sfałszować wybory, jasne..... We wszystkich 10 komisjach, gdzie przeliczono głosy na żądanie Sądu Najwyższego większość członków komisji pochodziła z komitetów nie prawicowych.
              • lauren6 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:52
                Nawrocki to tylko uzurpator. Wybory wygrał Trzaskowski.
                • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 13:59
                  Ty tez masz za duże wiary w Polske.
                • pani.asma Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:42
                  i to dwa razy wygral
      • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:33
        Tak, tak. Za to w Rosji, Iranie, Korei Pn i na Białorusi władze są mądre i roztropne, żadnych idiotów u władzy!
    • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:11
      Zaatakować może nawet obalić rząd a później? Wplątując się w wojne trzeba mieć pomysł na nastepny krok. Ani w Wietnamie ani Afganistanie, ani w Iraku nie bylo pomysły na co dalej, skutki znamy.
      • hrasier_2 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:20
        71tosia napisała:

> Zaatakować może nawet obalić rząd a później? Wplątując się w wojne trzeba mieć
        > pomysł na nastepny krok. Ani w Wietnamie ani Afganistanie, ani w Iraku nie byl
        > o pomysły na co dalej, skutki znamy.
        Trump już wziął lekcje z poprzednich rządów. W Iranie to już Ruskie za bardzo się panoszyli. Nikt sobie nie pozwoli na produkcję bomby nuklearnej. Są jeszcze Chiny, duży gracz na giełdzie. Bez przesady z tym jączeniem.
        • laluga Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:06
          To opowiedz o sukcesach Trampa, które trwały dłużej niż tydzień.
        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 12:14
          Ty jesteś jednak beznadziejnie nieracjonalna. Grozi nam potężna destabilizacja, destabilizacja Iraku wzmocniła isis i ruchy terrorystyczne na świecie a Iran ma dużo większe możliwości. Mając wojne w Ukrainie - prognoza dla Polski jest fatalna, Trump działając w interesie izreaelu, wzmacnia Rosję i działa przeciw Europie wiec i Polsce.
          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 19:16
            71tosia napisała:

> Ty jesteś jednak beznadziejnie nieracjonalna. Grozi nam potężna destabilizacja,
            > destabilizacja Iraku wzmocniła isis i ruchy terrorystyczne na świecie a Iran m
            > a dużo większe możliwości. Mając wojne w Ukrainie - prognoza dla Polski jest fa
            > talna, Trump działając w interesie izreaelu, wzmacnia Rosję i działa przeciw E
            > uropie wiec i Polsce.

Co znaczy "grozi nam"? To ty nawet nie zauwayzlas ze Trump od pol roku celowo i skutecznie destabilizuje obecne systemy?
            • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:45
              Tak grozi nam w Europie i wam w Stanach destabilizacja i potężna Inflancka, twoj wizjoner Trump jest idiota
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 00:52
                71tosia napisała:

> Tak grozi nam w Europie i wam w Stanach destabilizacja i potężna Inflancka, tw
                > oj wizjoner Trump jest idiota

A powtorze - Nie macie juz destabilizacji? Nie widzisz? Zaczela sie dlugo przed Trumpem

My mamy od dawna ale to dlatego ze mamy lewactwo a nie Trumpa

No nie wiem, Trump raczej pokazuje zidicenie i zbabienie Europy i naszego lewactwa.?

Ja tego mombardowania akurat nie popieram ale tu w sumie nie bylo innego i "lepszego" wyjscia.
                Z iranem byly sa i beda problemy a kiedy meda miec nukes to bylby gorzej a sami ich nie oddzadza.
                A wiec wczesniej czy pzniej i tak musialby dojsc do konfliktu a tego wszyscy sie bali. A tu Izrael pokazal ze Iran jest w sumie cieniutki militarnie, polozyl Iran na kolana wiec Trump tylko polecial sprawe wykonczyc.
                Smutne ale w tym wypadku roozsadne. Nie zbpmbardowali ternow zamieszklych ale gory i budynki.
                • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:01
                  Napisze ci jeszcze raz - nie zaczyna się wojny gdy nie ma się pomysłu na to co po wojnie. Ględzenie Trumpa „make Iran great again” to pomysł? Cos jak „ make Afganistan great again” albo „make Irak great again”…
                  A co do broni nuklearnej to był jakiś inny Trump który zerwał porozumienie z Iranem w 2015 roku?
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:09
                    71tosia napisała:

> Napisze ci jeszcze raz - nie zaczyna się wojny gdy nie ma się pomysłu na to co
                    > po wojnie. Ględzenie Trumpa „make Iran great again” to pomysł? Cos jak „ make A
                    > fganistan great again” albo „make Irak great again”…
                    > A co do broni nuklearnej to był jakiś inny Trump który zerwał porozumienie z Ir
                    > anem w 2015 roku?

Ale skad wymyslisls ze Trump zaczal wojne?
                    Wyslal samoloty aby zrzucly kilka bomb i nie maja planow na nic wiecej.
                    Wojne jest pomiedzy Irnem i Izraelem.. Iran moze uwazac ze USa jest czescie tego ale nikt nikomu wojny nie wypiwedzila i jak na razie USA nie zzangazowalo sie ten konflikt poza tym jednym mam ndzije incydentem
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 19:13
        71tosia napisała:

> Zaatakować może nawet obalić rząd a później? Wplątując się w wojne trzeba mieć
        > pomysł na nastepny krok. Ani w Wietnamie ani Afganistanie, ani w Iraku nie byl
        > o pomysły na co dalej, skutki znamy.

Nie widzisz roznicy pomiedzy tym co zrobil Trump a ta cala reszta?
        A toby znacylo ze ty nie rozumeisz co sie dzije a jedynie powtrzasz co widzialas w TV
        • asia.sthm Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 19:33
          engine nagryzmolił:

> A toby znacylo ze ty nie rozumeisz co sie dzije > a jedynie powtrzasz co widzialas w TV

A ty rozumiesz? Raczej zapijasz robala bo z nim nie wyrabiasz na trzeźwo.
          • engine8t [...] 22.06.25, 20:59
            • chicarica Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:44
              Oj, chyba znów pite było…
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 00:54
                chicarica napisała:

> Oj, chyba znów pite było…
                >

Nawet myslenia brak? Nie nie bylo pite.
                • chicarica Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:22
                  Zawsze jak się napijesz, przestajesz trafiać w literki.
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:30
                    chicarica napisała:

> Zawsze jak się napijesz, przestajesz trafiać w literki.
                    >

Odwrotnie. Jak sie napije to wlasnie trafiam
        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:28
          Oczywiście ze widzę bezmyślne działanie Trumpa
          • engine8t [...] 23.06.25, 01:14
            • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:06
              Nie widzę tylko bezmyślność Trumpa w spawie cel, Ukrainy, Izraela a teraz Iranu a pewnie to nie koniec
              Ps . I co polityka Trumpa wzmacnia dolara? Jeszcze niedawno byłeś przekonany ze tak smile a poczekaj co się stanie jak Iran zamknie cieśninę Ormuz.
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:36
                71tosia napisała:

> Nie widzę tylko bezmyślność Trumpa w spawie cel, Ukrainy, Izraela a teraz Iranu
                > a pewnie to nie koniec
                > Ps . I co polityka Trumpa wzmacnia dolara? Jeszcze niedawno byłeś przekonany ze
                > tak smile a poczekaj co się stanie jak Iran zamknie cieśninę Ormuz.

No wlasnie.. Widac ze nic nie widzisz a jedynie sluchasz i sugerujesz sie tym co ci media wsciskaja.
                Cla to prowokacja do dyskusji i to sie dzieje
                Trump ma Ukrainskie zasoby naturalne, ma kontakt i pracuje nad ukladem z Putine krzystnym dla USA,

Drogi dolar prtzyciaga inwestycje a tani stymjeuje eksport. Trum przyciga nwestycje clami.
                Polityka Trumpa celowo obniza wartosc dolara aby zwiekszysc atrakcyjnosc amerykanskich produktow.
                Drogi dolar znaczy produkty amerykanskie drogie i kiepski eksport.

Jak i czym zamknie Ormuz ? Zawiesi katrke "zamkniete do odwolania"?
                A jesli sprobuje np zatapiac tankowce to zobaczymy co bedzie. USA jest chyba ostatnim krajem aby sie tym martwic bo jest energetycznie samowystarczalnym krajem. Chiny sie martwia bo wiekszosc ropy ciagna przez Ormuz i to oni beda dbac aby Iran nie zamknal. Ale Amerykanie tam sa i to z calym swoim orezem i jak bedzie trzeba to Ormuz "odemkna" . A moze amerykanom to nawet bedzie na reke bo ucierpia Chiny i EU?

Pamietaj ze To co robi Trump to on sam tego nie wymyslil ale w zdecydownej wiekszosci robi to wg recepty ktora dostal od fachowcow ktrzy na tym pracowali latami - tzn od Heritage Foudation jako Project 2025.
                • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 05:44
                  engine8t napisał:

> Drogi dolar prtzyciaga inwestycje a tani stymjeuje eksport. Trum przyciga nwest
                  > ycje clami.
                  > Polityka Trumpa celowo obniza wartosc dolara aby zwiekszysc atrakcyjnosc ameryk
                  > anskich produktow.
                  > Drogi dolar znaczy produkty amerykanskie drogie i kiepski eksport.
                  >

To podwyższa czy obniża?

> Jak i czym zamknie Ormuz ? Zawiesi katrke "zamkniete do odwolania"?
                  > A jesli sprobuje np zatapiac tankowce to zobaczymy co bedzie. USA jest chyba os
                  > tatnim krajem aby sie tym martwic bo jest energetycznie samowystarczalnym kraje
                  > m. Chiny sie martwia bo wiekszosc ropy ciagna przez Ormuz i to oni beda dbac ab
                  > y Iran nie zamknal. Ale Amerykanie tam sa i to z calym swoim orezem i jak bedz
                  > ie trzeba to Ormuz "odemkna" . A moze amerykanom to nawet bedzie na reke bo uci
                  > erpia Chiny i EU?
                  >

To co będzie? Iran to taki Afganistan na sterydach. Same góry i pustynie. I 100 milionów fanatyków. Jeśli spróbujecie wojny to czeka was duuuuuuuuuuuuużo trupów amerykańskich wsioków...
                  A Iran może spróbować terroryzmu. Przy nim Al kaida to pryszcz. Zrobią wam taki 11 września że jeszcze wasze wnuki będą krwawić z odbytów.
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:43
                    tanebo0001 napisał:

> To podwyższa czy obniża?
                    >

Ma do wyboru - niepotrzene skreslic

> To co będzie? Iran to taki Afganistan na sterydach. Same góry i pustynie. I 100
                    > milionów fanatyków. Jeśli spróbujecie wojny to czeka was duuuuuuuuuuuuużo trup
                    > ów amerykańskich wsioków...
                    > A Iran może spróbować terroryzmu. Przy nim Al kaida to pryszcz. Zrobią wam taki
                    > 11 września że jeszcze wasze wnuki będą krwawić z odbytów.
                    >

Ty naprawde jestes taki cienki w tych sprawch czy to prost totalnie glupi?
                    To moze lepiej sie nie osmieszaj i doucz chociaz troche?
                • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 11:18
                  No właśnie Trump tego sam nie wymyślił, Rosja i Izrael rozgrywają waszego Trumpa jak chcą
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:39
                    71tosia napisała:

> No właśnie Trump tego sam nie wymyślił, Rosja i Izrael rozgrywają waszego Trump
                    > a jak chcą

Prznajmniej Wam sie tak wydaje.
                    Jak kiedys zrzumiecie jk ten swiat prcuje to bedzie to Whowww moment.
    • znowu.to.samo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:13
      Zaskakuje odwaga z jaką pomarańczowy błazen kopie leżącego, jakim w sumie jest teraz Iran
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:00
        znowu.to.samo napisała:

> Zaskakuje odwaga z jaką pomarańczowy błazen kopie leżącego, jakim w sumie jest
        > teraz Iran
        >

LOL Powinni czekac kiedy Iran bedzie mial Bron Atomowa i wtedy ich wyzwc na ubita ziemie? Ze tez tacy sie wogole odzywaja.
        • fogito Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:28
          Jak Amerykanie na Japonię bomby nuklearne zrzucali to jakoś nie pytali świata o zgodę.
          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 00:57
            fogito napisała:

> Jak Amerykanie na Japonię bomby nuklearne zrzucali to jakoś nie pytali świata o
            > zgodę.

No a teraz kogo pytali?
            Tacy Amerykanie sa - robia to co sami uwazaj za sluszne i o zgode nikogo nie pytaja i beda tak robic dopoki beda mogli. I wcale tego nie ukrywaja ze rozumieja "Pokoj przez Sile"
            • fogito Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 05:51
              Iran też nie pyta, a jednak Ameryce się to nie podoba, hipokryzja i tyle. Będzie jak w Iraku. Długo i bez sukcesu. A dolar nadal spada.
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:46
                fogito napisała:

> Iran też nie pyta, a jednak Ameryce się to nie podoba, hipokryzja i tyle. Będzi
                > e jak w Iraku. Długo i bez sukcesu. A dolar nadal spada.

Ilez razy mozna tlumaczyc ze polityka to 100% interesy? A to jak sie je robi nie ma znaczenia.
                A co bedzie jak w Iraku?
                A dolar ma spadac wg planow. A dlaczego to juz pisalem.
                • fogito Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 22:40
                  Aha. Ma spadać według planów. Do zera?
    • bywalec.hoteli Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:29
      Izrael kręci USA jakby ogon kręcił psem
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:03
        bywalec.hoteli napisał:

> Izrael kręci USA jakby ogon kręcił psem

Po co powtarzac rzeczy wszem wiadome?
        Wiecej sensu byloby zapytac dlaczego USA sobie na to pozwala ?
        A moze to jest odwrotnie i to Izrael robi co im USA kaze i czasami sponsor musi ich wspomoc?
        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:42
          Raczej nie, Trump obiecywał izolacjonizm, pokój na świecie w 24 godziny i great Amerykę a wyszło mu jak zwykle smile
          Ps pamietam jak się cieszyłeś kilka miesięcy temu ze dzięki Trumpowi dolar będzie tak mocny ze będziesz niemal za darmo odwiedzać stara Europę i co jak tam ten twoj dolar smile
          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 01:01
            71tosia napisała:

> Raczej nie, Trump obiecywał izolacjonizm, pokój na świecie w 24 godziny i great
            > Amerykę a wyszło mu jak zwykle smile
            > Ps pamietam jak się cieszyłeś kilka miesięcy temu ze dzięki Trumpowi dolar będz
            > ie tak mocny ze będziesz niemal za darmo odwiedzać stara Europę i co jak tam te
            > n twoj dolar smile

A kto rozwali umowy podpisane z Iranem przez Obame i Bidena?
            Ilez razy mozna tluamczyc aby ludzi oceniac po tym co robia a nie po tym co mowia?
            Ja sie ciesz kiedy dolar jest mocny ale bardzije jak jest slaby bo mi wieksza emrytura w $ przychodzi a AMeryce sie oplaca slaby bo mamy wtedy wiekszy eksport.
            A ze ja mam dolarow w brod to czy on slaby czy mocny to jest mi nparawde obojetne.
            • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:09
              Biden? W 2015 roku gdy zerwano porozumienia nuklearne z iranem to rządził Biden? Mnie się wydawało ze Trump.
              Ciesz cie tez perspektywa nawet fali Inflancji?
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:14
                71tosia napisała:

> Biden? W 2015 roku gdy zerwano porozumienia nuklearne z iranem to rządził Biden
                > ? Mnie się wydawało ze Trump.
                > Ciesz cie tez perspektywa nawet fali Inflancji?

Toz ci pisze ze Obama podpisal orginalne umowy a potem Trump je zerwal.

Nie widze powodow aby mnie to cieszylo ale emerytira jest powiekszna o inflacje smile) i mnie rowniez nie przeraza poniwaz finanse nie sa ani chyba ne beda moim problemem nawet przy duzej inflacji za mojego zycia i chyba nawet wnukom zostanie.
                • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 11:20
                  Trzeba być naprawdę krótkowzrocznym Dla wielu Amerykanów finanse już sa problemem a będą jeszcze większym problemem przy nowej fali inflacji
                  • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:51
                    71tosia napisała:

> Trzeba być naprawdę krótkowzrocznym Dla wielu Amerykanów finanse już sa problem
                    > em a będą jeszcze większym problemem przy nowej fali inflacji

A co mnie obochodzi "wielu Amerykaow"?
                    Mnie interesuja moja i rodziny sytuacja a reszta bedzie miec tak jak sbie na to zapracuje.

A inflacaja? Tez ma swoje plusy dodatnie:
                    - napedza ekonomie
                    - reguluje zarobki
                    - reguluje ceny
                    - jest lepsza niz deflacja bo ta powoduje recesje.
                    - obnizy nam koszt splaty dlugow
                    • margit49 Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:15
                      engine8t napisał:

> A co mnie obochodzi "wielu Amerykaow"?
                      > Mnie interesuja moja i rodziny sytuacja a reszta bedzie miec tak jak sbie na t
                      > o zapracuje.
                      >
                      Zostanie czerwona czapeczka😀
                      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:31
                        margit49 napisała:

> engine8t napisał:
                        >
                        > > A co mnie obochodzi "wielu Amerykaow"?
                        > > Mnie interesuja moja i rodziny sytuacja a reszta bedzie miec tak jak sbi
                        > e na t
                        > > o zapracuje.
                        > >
                        > Zostanie czerwona czapeczka😀

A co Tobie zostanie?
                    • pursuedbyabear Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 20:36
                      Tak, ma plusy. Do momentu, w ktorym za pensję możesz sobie kupić butelkę mleka i chleb. Masz dziadku taką samą wiedzę o ekonomii jak Trump.
                      • princesswhitewolf Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 20:38
                        Normalnie w realu takich dyskusji bys z nim nawet nie podjela. Tlumaczyc mrowkom co to internet
                        • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 00:32

> Normalnie w realu takich dyskusji bys z nim nawet nie podjela. Tlumaczyc mrowko
                          > m co to internet

LOL zwlaszcza jak sie nie ma pojecia ani o jednym ani o drugim.
                          • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 05:51
                            Jeżeli nawet twój boss co tydzień indeksuje ci wypłatę o inflację to i tak na tym tracisz. Twoje oszczędności topnieją. Mało jest możliwości oszczędzania tak by zysk był powyżej inflacji. Nawet złoto tego nie gwarantuje. Po drugie twój boss też posługuje się pieniądzem i inflacja rozwala mu biznes. Więc wkrótce stanie się twoim byłym bossem... Skąd to wiem? Wenezuela, Argentyna, Niemcy...
                      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 00:31
                        pursuedbyabear napisała:

> Tak, ma plusy. Do momentu, w ktorym za pensję możesz sobie kupić butelkę mleka
                        > i chleb.

A to niekoniecznie mowi cokolwiek czy i jak jest inflacja ale raczej ze masz mala pensje w stosunku do cen bo zakladamy ze pensjje rosna wraz z cenami.
                        Ale czego sie mozna spodziewac od malych i niedojrzalych mozdzkow?

• 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 01:49
                          „Małe niedojrzałe móżdżki” ale i wielkie banki centralne wiedza ze inflacje trzeba trzymać na niskim poziomie, ciekawe dlaczego?
                          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 18:02
                            71tosia napisała:

> „Małe niedojrzałe móżdżki” ale i wielkie banki centralne wiedza ze inflacje trz
                            > eba trzymać na niskim poziomie, ciekawe dlaczego?

Bo widocznie jest to im "na reke" jako ze np latwiej im przewidywac przyszlosc i ustalac oprocentowanie ? Ale moj interes wcale nie musi byc taki sam jak interes banku?
                        • pursuedbyabear Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 21:08
                          JPRDL. Co za niedouk.
                          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 21:24
                            pursuedbyabear napisała:

> JPRDL. Co za niedouk.
                            >

No wlasnie.. I zobacz jak sobie poradziil w zyciu LOL
                            A Ty taka mundra i taka biedna. LOL
                            • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 21:48
                              Wątpię. Na Trumpka głosuje plebs...
                          • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 21:42
                            Może nabrał kredytów?
        • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:50
          Może dlatego że Trump to kretyn bez kręgosłupa? Kij z Persją. Ty lepiej napisz co z ze "wspaniałym budżetem"? Bo zdaje się że Trump planuje wyciąć szpitale. Głównie przez cięcia w Medicare. To czym się tak chwaliłeś. Jak upadną szpitale to nawet najdrozsze ubezpieczenie prywatne będzie warte tyle co papier toaletowy. Bo gdzie je zrealizujesz? Pamiętaj! Jak złamiesz nogę i zacznie ona śmierdzieć i przybierze kolor fioletowy i piłka do metalu jest wyjściem...
          • engine8t [...] 23.06.25, 01:05
        • bywalec.hoteli Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 00:17
          engine8t napisał:

> Po co powtarzac rzeczy wszem wiadome?
          > Wiecej sensu byloby zapytac dlaczego USA sobie na to pozwala ?
          > A moze to jest odwrotnie i to Izrael robi co im USA kaze i czasami sponsor musi
          > ich wspomoc?

A co Izrael robi co USA im każe?
          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 01:10
            bywalec.hoteli napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Po co powtarzac rzeczy wszem wiadome?
            > > Wiecej sensu byloby zapytac dlaczego USA sobie na to pozwala ?
            > > A moze to jest odwrotnie i to Izrael robi co im USA kaze i czasami sponso
            > r musi
            > > ich wspomoc?
            >
            > A co Izrael robi co USA im każe?

Izrael jest Amerykanskim zlym i wscieklym psem na lancuchu. Tym razem go Trump spuscil na pare dni bo lancuch byl za krotki. Izrael nic powaznego bez zgody USA nie zrobi. USA w koncy utrzymuje i karmi Izrael i jego wojsko a ten "pilnuje porzadku" na BW.
    • tanebo0001 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:33
      Przecież pomarańczowy miał kończyć wojny a nie zaczynać...
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 01:12
        tanebo0001 napisał:

> Przecież pomarańczowy miał kończyć wojny a nie zaczynać...
        >

Alez on jeszcze zadnej wjny ne zaczal? Ktos oglosi wojne?
        Wyslal pare samolotow ktore spuscily kilka bomb w gorach.
        A to mamy nadzieje zakonczy wojne pomiedzy Iranem i Izraelem.
      • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 24.06.25, 13:25
        Mam nadzieję, że orandżklałn nie oczekuje, że w razie W natowscy żołnierze (poza amerykańskimi) będą walczyć za MAGA??? Wszak oznajmił swoimi krzywymi ustami, że bezpieczeństwo Europy ma gdzieś
        • engine8t [...] 24.06.25, 18:03
    • marianna1960 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 10:39
      Pomarańczowy klaun putinowski szpieg rozwala świat, a PISia chołota mu klaszcze
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:05
        marianna1960 napisała:

> Pomarańczowy klaun putinowski szpieg rozwala świat, a PISia chołota mu klaszcze

Nic glupszego nie moglas napisac?
        Same obrazliwe i nieprawdziwe slowa - podziwiam ze mozna tyle w jednym zdaniu.. Masz talent
    • mizantropka_20 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 11:19
      A cóż innego mógł pomarańczowy szympans zrobić? No chyba nie przycisnać swojego chlebodawcę w sprawie Ukrainy. Ciekawe, jakie ma karty🤔
      • engine8t [...] 22.06.25, 21:05
    • hermenegilda_zenia_is_back [...] 22.06.25, 13:09
      • mysiaapysia [...] 22.06.25, 13:43
        • bezmiesny_jez Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 14:08
          Póki co to zamordowana została demokratka w Minnesocie. Ale możesz zgłosić do prokuratury.
          • mysiaapysia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 16:50
            A masz dowód na to, że jakaś konkretna osoba nawoływała do mordu tych polityków?
            • znowu.to.samo Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 23:06
              A bylo tak blisko….

Mielibyśmy dzisiaj spokój a mamy co mamy
              • mysiaapysia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 23:08
                No i kolejny przedstawiciel elity nawołujący do mordu politycznego.
    • milva24 Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 15:35
      Ja jakieś tam podstawowe rzeczy zawsze mam w zapasie ale swoje zasoby paniki zużyłam już po ataku na Ukrainę. Teraz wychodzę z założenia, że co ma być to będzie.
    • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 18:22
      „Po atakach USA na trzy obiekty nuklearne w Iranie nie odnotowano wzrostu poziomu promieniowania - informuje Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej.” I to byłoby tyle na temat skuteczności Amerykanów i deklaracji Trumpa o tym ze ataki „obiekty atomowe zrównały z ziemią”. Zrównano budynki a uran (o ile był) to sobie jest tylko nie tam gdzie Amerykanie atakowali.
      tvn24.pl/swiat/atak-usa-na-iran-wojna-na-bliskim-wschodzie-prezydent-donald-trump-z-doradcami-w-pokoju-dowodzenia-bialy-dom-pokazal-zdjecia-st8522358
      • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 18:29
        71tosia napisała:
        > Zrównano budynki a uran (o ile był) to sobi
        > e jest tylko nie tam gdzie Amerykanie atakowali.

A po co mieli niszczyć uran?
        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 21:36
          Niszczyć uran? Uran 235 „niszczy się” sam w wyniku rozpadu promieniotwórczego smile , gdyby atak amerykański trafił w miejsce gdzie wzbogaca się uran (a to było celem) to mielibyśmy przynajmniej ślad skażenia promieniotwórczego.
          • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 07:25
            71tosia napisała:
            > Niszczyć uran? Uran 235 „niszczy się” sam w wyniku rozpadu promieniotwórczego :
            > -) , gdyby atak amerykański trafił w miejsce gdzie wzbogaca się uran (a to było
            > celem) to mielibyśmy przynajmniej ślad skażenia promieniotwórczego.

'Gdzie wzbogaca się' czy 'gdzie jest wzbogacony uran'?

Bo rozumiesz, że fabryka i produkt to nie to samo?
            • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 11:24
              A ty wiesz ze tona uranu to niewielki baniak? I ze łatwo go przemieszczać. No i .., Zobacz sobie na zdjęciach satelitarnych jak niewielki fragment tych „fabryk” zniszczono (większość infrastruktury jest głęboko pod ziemia)?
              • lauren6 Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 12:19
                > Zobacz sobie na zdjęciach satelitarnych jak niewielki fragment tych „fabryk” zniszczono (większość infrastruktury jest głęboko pod ziemia)?

Na miejscu Iranu nie przechwalałabym się tym "niewielkim fragmentem". Niewykluczone, że B2 tam wrócą i poprawią atomówkami.
                • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 15:54
                  Nie musza się chwalić, zdjęcia udostępnia strona amerykańska. Iran pisze o braku ofiar - budynki były puste.
              • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:24
                71tosia napisała:
                > A ty wiesz ze tona uranu to niewielki baniak? I ze łatwo go przemieszczać.

Wiem dlatego brak wzrostu promieniowania wbrew twoim sugestiom nie jest dowodem niczego.

> No i
                > .., Zobacz sobie na zdjęciach satelitarnych jak niewielki fragment tych „fabr
                > yk” zniszczono (większość infrastruktury jest głęboko pod ziemia)?

Tosieńka użyła ocznego rentgena, żeby ocenić, że infrastruktura podziemna nie została uszkodzona? big_grin Coraz lepiej big_grin
                • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:33
                  Tosia w przeciwieństwie do ciebie wie ze rentgenografia nie jest (ani dyfrakcja ani absorpcja) metoda oceniania „stanu infrastruktury” ani podziemnej ani naziemnej.
                  • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:34
                    71tosia napisała:
                    > Tosia w przeciwieństwie do ciebie wie ze rentgenografia nie jest (ani dyfrakcja
                    > ani absorpcja) metoda oceniania „stanu infrastruktury” ani podziemnej ani naz
                    > iemnej.

Ale to TY sugerujesz, że nie została uszkodzona big_grin big_grin big_grin
                    • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:49
                      Ja nie sugeruje jo wiem ze metoda rentgenowska nie bada zniszczeń infrastruktury. Wiec twoje „żarciki” świadczą o ignorancji i tyle.
                      A co skarżenie to MAEA właśnie wydała oświadczenie - brak skażenia oznacza ze uranu 235 w zbombardowanym miejscu nie było lub był w minimalnych ilościach. No ale skoro ty wiesz lepiej niż eksperci MAEA?
                      • evening.vibes Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:52
                        71tosia napisała:
                        > Ja nie sugeruje jo wiem ze metoda rentgenowska nie bada zniszczeń infrastruktury

Może przeczytaj co napisałaś? Bo nie to.

> brak skażenia oznacza ze u
                        > ranu 235 w zbombardowanym miejscu nie było lub był w minimalnych ilościach.

Dokładnie to oznacza. Ale dalej nie rozumiem czemu uran miałby być celem ataku a nie instalacje do jego wzbogacania.
                        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:03
                          Dlaczego - a to spytaj Trumpa? W końcu to on twierdzi ze uniemożliwił Iranowi produkcje broni atomowej. Jezeli Iran zgromadzil uran 235 w ilosci przekraczającej 10 kg (o ile pamietam to taka jest masa krytyczna do inicjacji reakcji łańcuchowej przy zastosowaniu osłon grafitowych) to bombe atomowa może wyprodukować.
                          • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:11
                            Do produkcji Little Boy Amerykanie potrzebowali Ok 40kg wzbogaconego uranu, i zajęło im to Ok 2 lata myśle ze gdyby Iran był zainteresowany produkcja bomby atomowrj to by ja już miał, bo technologia wzbogacania uranu się rozwinęła. Takie moje przypuszczenie.
      • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 02:18
        71tosia napisała:

> „Po atakach USA na trzy obiekty nuklearne w Iranie nie odnotowano wzrostu pozio
        > mu promieniowania - informuje Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej.” I to by
        > łoby tyle na temat skuteczności Amerykanów i deklaracji Trumpa o tym ze ataki „
        > obiekty atomowe zrównały z ziemią”. Zrównano budynki a uran (o ile był) to sobi
        > e jest tylko nie tam gdzie Amerykanie atakowali.
        > tvn24.pl/swiat/atak-usa-na-iran-wojna-na-bliskim-wschodzie-prezydent-donald-trump-z-doradcami-w-pokoju-dowodzenia-bialy-dom-pokazal-zdjecia-st8522358

Nie przyszlo Ci do glowy ze taki scenariusz mogl byc celowy?
        Nie pierwszy raz panstwa si ebombarduja aby za duzej krzywdy nie zrobic a jedynie zademnstrowac cos tam?
        Przeciez jest oczekiwane ze Iran nie durak i wyniosl co trzeba gdzies indziej?
        A wiec akcja zawalenia tuneli opozni program na tyle ze bedzi czas zareagowac.
        • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 11:25
          Przede wszystkim nie przyszło do głowy Trumpowi, biorac pod uwagę czym twoj Trump sie chwali
          • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 17:52
            71tosia napisała:

> Przede wszystkim nie przyszło do głowy Trumpowi, biorac pod uwagę czym twoj Tru
            > mp sie chwali

To ze Ty go niepotrafisz zrozumiec byc moze sugere ze to Ty masz problem?
            • 71tosia Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 18:34
              Ja w przeciwieństwie do Trumpa i ciebie wiem cos o fizyce
              • engine8t Re: Trump zaatakował Iran 23.06.25, 19:35
                71tosia napisała:

> Ja w przeciwieństwie do Trumpa i ciebie wiem cos o fizyce

LOL
                Ok,, wiec cos o fizyce i niewile poza tym?
                Mnie akurat fizyka nie interesuje. Wystarczy z ejest i inni sie na niej znaja
    • mysiaapysia Re: Trump zaatakował Iran 22.06.25, 22:02
      Oj, wygląda na to, że już od roku planowano atak:
      wiadomosci.wp.pl/cwiczyli-taki-atak-za-bidena-amerykanska-stacja-ujawnia-szczegoly-7170467071515552a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka